• FOLLOW US

Curi Wallet Mata Wang Kripto, Mas Khan Didenda RM17,000

Pelakon Mas Khan telah dijatuhi hukuman denda sebanyak RM17,000 atau penjaar selama 26 bulan jika gagan membayar denda oleh Mahkamah Majistret Ampang.

Menerusi laporan Bernama, Mas Khan yang juga pelakon filem Abang Long Fadil 2 itu dijatuhi hukuman tersebut bagi kesalahan mencuri wallet mata wang kripto berjumlah RM213,805 yang dimiliki penerbit filem Datuk A.Aida.

Majistret Farah Nasihah Annuar menjatuhkan hukuman itu terhadap Mas Khan, 26, atau nama sebenarnya Mas Hidzir Khan Mas Fadzillah Khan selepas tertuduh menukar pengakuan kepada bersalah semasa sebutan kali ketiga kes itu.

Untuk pertuduhan pertama, pelakon berkenaan didenda RM7,000 atau penjara 12 bulan, manakala denda RM10,000 atau penjara 14 bulan untuk kesalahan kedua.

>Baca: A.Aida ‘Banned’ Mas Khan Terlibat Produksi Drama & Filem Terbitannya

Mengikut pertuduhan pertama dan kedua, tertuduh didakwa mencuri wallet yang merupakan mata wang kripto milik Zaidah Awang, 50, atau A.Aida tanpa izin bernilai RM59,804.15 dan RM154,000.85 di Taman Ukay Perdana, Ampang pukul 5 pagi pada 7 Mac tahun lalu.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya.

Dalam pada itu, pelakon berkenaan yang diwakili peguam Surya Putra Mohamad Taufan memohon denda minimum atas alasan anak guamnya penanggung utama keluarga, selain telah memberikan kerjasama baik kepada pihak berkuasa sejak awal siasatan.

Namun begitu, Timbalan Pendakwa Raya Nur Intan Syakieraah Zakaria memohon hukuman setimpal berbentuk pengajaran dengan mengambil kira keseriusan kes yang dilakukan dan jumlah kerugian dialami mangsa adalah tinggi iaitu lebih RM200,000. – KopiPlanet.com

Muat Naik Gambar Hamil, Emma Maembong Dihujani Ucapan Tahniah

Pelakon Emma Maembong mengesahkan bahawa dirinya kini sedang berbadan dua menerusi gambar yang telah dimuat naik di laman sosial Instagram miliknya.

Emma memuat naik gambar percutiannya bersama suami, Muhammad Shazli Azhar di Langkawi sambil menyatakan tidak sabar menunggu kehadiran cahaya mata sulung mereka.

“Our first honeymoon and last duo trip with my husband.can’t wait to see you my baby,” tulisnya menerusi caption di gambar yang dimuatnaik.

Dalam pada itu, Emma turut dihujani ucapan tahniah daripada peminat dan rakan-rakan artis yang gembira dengan kehamilan tersebut.

Pelakon berkenaan dikatakan sedang hamil empat bulan dan dijangka akan bersalin cahaya mata sulung pada November ini. – KopiPlanet.com

Rody Kristal & Isteri Kini Timang Cahaya Mata Lelaki Kedua

Tahniah diucapkan buat gitaris kumpulan Kristal, Rody dan isteri, Niena Azman yang telah selamat menimang cahaya mata kedua mereka, pagi tadi.

Khabar gembira itu dikongsikan Niena menerusi laman Instagramnya beserta gambar dengan bayi lelakinya itu. Niena melahirkan anak keduanya itu di sebuah pusat perubatan swasta di Bangi, Selangor.

“Alhamdulillah, akhirnya keluar hero jugak.. kali ini struggle sikit berbanding Adith, terima kasih semua yang mendoakan Niena dan baby B,” tulis penjaga gol skuad Futsal Wanita Kebangsaan itu.

Rody dan Niena mendirikan rumah tangga pada 27 April 2018 dan pasangan ini turut mempunyai seorang lagi anak lelaki, Adithya Jabbar yang dilahirkan pada 14 Januari 2019. – KopiPlanet.com

Kucaimars Angkat Kisah Putus Cinta Kawan Sebagai Inspirasi Lagu

Selepas tampil dengan single kedua berjudul Khayalan pada Oktober tahun lalu, bekas bintang Big Stage musim kedua, Kucaimars kini tampil dengan lagu terbaharu berjudul Mudah Bagimu.

Mengambil inspirasi daripada kisah putus cinta rakannya, Kucaimars selaku penulis lirik berkata, “Saya mula buat single ini pada 2018 yang pada ketika itu saya buat untuk kawasan saya yang tengah putus cina dan menangis depan saya jadi malam itu juga saya ambil gitar dan terus rangka melodi.”

“Saya ada juga beri sedikit sedutan di laman sosial media saya. Alhamdulillah ia mendapat sambutan daripada peminat dan mereka meminta agar lagu ini siap sepenuhnya dan berada di semua pelantar digital. Saya berharap peminat saya berpuas hati setelah mendengar lagu ini,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Bahagian Domestik Warner Music Malaysia, Shah Shamsiri berkata, pihak pengurusan berasa gembira kerana Kucaimars turut terlibat secara langsung dalam pembikinan single terbaharunya.

“Kami berasa gembira dengan pelancaran single terbaharu Kucaimars ini kerana dia sendiri terbabit secara langsung dalam penghasilan karyanya. Kami harap para peminatnya dapat melihat kesungguhan Kucaimars yang bukan sahaja ingin menyanyi tetapi juga menulis lagunya sendiri,” katanya.

Mudah Bagimu yang diterbitkan Warner Music Malaysia boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBox, Deezer dan iTunes sejak 3 Julai 2020. – KopiPlanet.com

Enggan Ambil Pusing Tentang Gelaran, Shuib Anggap Kritikan Sebagai Cabaran

Pelawak dan usahawan, Shuib Sepahtu telah teruk dikecam baru-baru ini susulan kenyataannya yang mendedahkan ada ditawarkan pangkat Datuk daripada pihak berkaitan.

Kecaman yang dilemparkan kerana netizen beranggapan suami kepada Siti Sarah Raisudin tidak layak untuk memakai gelaran tersebut.

Menyedari dirinya dikritik, Shuib atau nama sebenarnya, Shahmira Muhammad, 36, berkata dia mengambil pendekatan enggan terlalu mengambil pusing perkara tersebut kerana dia hanya mahu mensyukuri segala rahmat dan kurniaan Allah SWT terhadap dirinya dan keluarga.

“Saya tahu banyak komen negatif di luar sana. Saya redha dan saya serah pada Allah sahaja. Saya sedar yang saya ini hanya budak kampung sahaja dan sebab itu netizen rasa saya tiada lagi kelayakan (untuk bergelar Datuk).

“Tidak mengapa (orang nak mengutuk), kehidupan dan bisnes saya tetap berjalan seperti biasa. Sebenarnya, saya tak pandai bab-bab ini (pangkat Datuk), cuma ada kawan-kawan cakap kalau ada title itu mungkin lebih senang nak buat bisnes. Saya tidak tahu, itu mungkin budaya dalam kalangan orang bisnes,” jelasnya.

Shuib berkata demikian ditemui ketika majlis pelancaran outlet keempat perniagaan minuman berasaskan madu yang diasaskannya, Bubble Bee di Sentul, semalam.

Menurut bapa kepada tiga orang cahaya mata itu, dia enggan memberi lebih banyak dan cukuplah sekadar beranggapan ia satu rezeki, namun dia tidak akan dedahkan dari mana tawaran itu datang.

Ujarnya, dia mengambil segala kritikan itu sebagai cabaran buat dirinya dalam berdepan dengan pelbagai ujian dan cabaran yang mendatang walaupun tidak menafikan kadang-kala komen-komen yang ditinggalkan netizen cukup menggores hatinya.

“Saya pun manusia, tipulah kalau saya cakap saya tak sakit hati, mesti ada. Tapi saya beranggapan orang berhak untuk bercakap apa sahaja. Mereka (netizen) berhak untuk menaikkan saya dan mereka juga berhak untuk menjatuhkan saya.

“Kita tak boleh buat apa-apa (mengenai perkara itu) dan yang mengizinkan saya untuk buat bisnes, semua kerja Allah, jadi kenapa saya nak argue (bergaduh dengan netizen). nNabi Muhammad pun ada tahun kesedihan baginda pun melaluinya, apatah lagi saya. Apalah sangat kecaman itu walaupun saya akui ada terasa hati dan sedih.

“Kelemahan jadi selebriti, kalau kita cakap betul pun kita takkan menang. Cakaplah macam mana pun, kita rasa kita dah betul dah tapi semua itu tak guna pun sebab nanti netizen tetap cakap dia yang paling betul,” katanya lagi. – KopiPlanet.com

Siti Nordiana Tampilkan Elemen Drama Pendek Dalam Video Muzik Angkara

Sempena dengan pelancaran single baharu berjudul Angkara, Siti Nordiana atau Nana terlebih dahulu telah menghadiahkan peminat dengan video muzik yang menerapkan elemen drama pendek.

Menariknya, video muzik hasil sentuhan Khairul Hazwan itu mengandungi empat episod yang mana pada episod akhir segala persoalan bakal terjawab. Menariknya, episod keempat itu juga adalah muzik video penuh Angkara.

Nana berkata, idea itu timbul selepas melihat anaknya, Muhammad Rayyan Nakhaie, 12, yang suka menonton filem pendek di YouTube.

“Saya terfikir yang saya tak pernah buat konsep sebegini. Selalunya ‘countdown’ saja dan terus keluar video muzik penuh. Bagi saya ia sudah biasa dan kali ini saya nak bagi ‘extra’ dan drama sikit pada peminat.

“Dalam video muzik ini peminat kena menonton drama pendek dulu baru boleh tahu video penuh. Saya mendapat idea ini sebab anak suka menonton drama dan filem pendek di YouTube. Dari situ saya cuba untuk gunakan konsep sama dalam video muzik kali ini,” katanya.

Menurutnya, untuk episod pengenalan ia sudah ditayangkan pada 3 Julai lalu di saluran YouTube Seventeen Eleven Music. Angkara iaitu hasil ciptaan Sharon Paul dan lirik oleh Fedtri Yahya.

Nana yang juga pelakon Dia Semanis Honey berkata, idea jalan cerita yang dipaparkan adalah inspirasi daripada kisah masalah rumah tangga yang banyak dipaparkan dalam drama atau filem.

“Pada mulanya saya memberi idea jalan cerita kepada pihak produksi. Mereka suka dan kami terus melakukan perbincangan untuk menambah baik lagi. Dengan bantuan pengarah, syarikat Seventeen Eleven Music dan syarikat saya sendiri, maka terhasillah video muzik ini.

“Disebabkan banyak pihak terbabit, jadi saya perlu mendapatkan pandangan mereka juga. Baharulah orang kata ada variasi,” jelasnya.

>Baca: Shukri Yahaya Mahu Fokus Berlakon, Belum Sedia Ceburi Bidang Perniagaan

Lebih istimewa lagi buat peminat, Nana juga turut menampilkan pelakon popular, Fikry Ibrahim sebagai watak utama dalam video muzik berkeaan.

“Menerusi perbincangan, pengarah minta dia mahukan muka ‘bad boy’ dan ala-ala ‘playgirl’. Kebetulan hubungan saya dan Fikry pun baik. Dia kawan yang sangat mudah nak bekerjasama, malah senang berurusan dan tidak banyak kerenah.

“Pendek kata, dia sangat memudahkan kerja. Walaupun ada yang cakap kenapa Fikry lagi sebab dalam video muzik Hatiku Milikmu turut menggunakan khidmatnya, tetapi disebabkan seronok bekerjasama dengan Fikry, jadi kenapa tidak kami bekerjasama semula.

“Lagipun dia seorang pelakon yang sangat komited terhadap kerja. Kalau tengok drama pendek ini macam-macam ‘rasa’ ada,” katanya.

Seterusnya, episod kedua bakal ditayangkan pada 8 Julai dan ketiga pada 13 Julai ini, jam 9 malam di saluran YouTube Seventeen Eleven Music.

Sementara itu, video muzik penuh bakal dilancarkan secara rasmi pada 17 Julai dan serentak dengan itu turut dilancarkan juga lagu Angkara. – KopiPlanet.com

Single Kuasa Papar Kerakusan Manusia Mengejar Hal Duniawi

Penyanyi dan rapper yang baharu sahaja diijabkabulkan, Joe Flizzow kini telah tampil dengan single terbaharu bersama Azlan Typewriter berjudul Kuasa.

Menceritakan lebih lanjut mengenai single tersebut, Joe berkata single terbaharunya itu cukup istimewa dengan cerita yang tersendiri.

“Saya telah menulis lagu ini dua tahun yang lalu kerana merasakan bahawa kita semua ini berada di dunia distopia. Satu masa di mana kekuatan yang ada, tidak akan berhenti sama sekali untuk memenuhi kerakusan dan nafsu mereka.

“Namun pada masa yang sama lagu ini adalah seruan untuk bertindak agar pendengar saya sedar dan melengkapkan diri dengan ilmu sehingga dapat menghadapi perjuangan dengan lebih bersedia,” jelasnya.

> Baca: Azlan Tak Kisah Bekerja Dengan BBNU, Tertarik Lirik Nukilan YonnyBoii

Kuasa merupakan single pertama yang dipetik daripada album ketiga Joe Flizzow yang bakal diterbitkan pada akhir tahun ini.

“Selain itu, lagu ini juga merupakan peringatan kepada semua bahawa kesenangan pasti datang selepas kesusahan,” katanya.

Peminat kini boleh mendengar lagu Kussa menerusi semua platform penstriman muzik digital seperti Spotify, Joox dan KKBox.

Sementara itu, muzik video rasmi single ini yang diarahkan Zulamran Hilmi ini sudah boleh ditonton di saluran YouTube. – KopiPlanet.com

Shukri Yahaya Mahu Fokus Berlakon, Belum Sedia Ceburi Bidang Perniagaan

Pelakon Shukri Yahaya menyatakan buat masa ini dirinya mahu lebih fokus kepada bidang lakonan dan belum bersedia lagi untuk menceburi bidang perniagaan seperti segelintir artis.

Shukri berkata, sesuatu perkara yang ingin dilakukan itu perlulah seiring dengan minat supaya apa yang diusahakan itu tidak menemui kegagalan.

“Bagi saya kalau hendak memulakan perniagaan ini perlulah ada minat. Kalau tidak, pastinya ia akan mendatangkan kerugian di kemudian hari.

“Sekiranya ada perancangan untuk berniaga pada masa hadapan, mungkin perniagaan yang diusahakan itu ada kaitan dengan dunia seni, misalnya menjadi seorang penerbit,” ujarnya.

Shukri berkata demikian ketika ditemui semasa majlis pelancaran pembukaan Bubble Bee Malaysia cawangan Setapak baru-baru ini.

> Baca: Sharnaaz Ahmad Sudah Bersedia Dengan Keputusan Mahkamah

Dalam pada itu, pelakon berkenaan menyatakan pendapatannya turut terjejas sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada Mac lalu.

Ujarnya, sepanjang tempoh PKP tiada sebarang aktiviti lakonan yang dibenarkan dan dia lebih banyak meluangkan masa bersama keluarga.

“Tiada apa yang boleh dilakukan sepanjang tempoh berkenaan dan saya pula tiada perniagaan. Jadi, saya terpaksa menggunakan wang simpanan sendiri perbelanjaan.

“Bagaimanapun, kini saya berasa lega kerana aktiviti lakonan boleh dimulakan semula. Kalau tidak, ia pastinya menjejaskan kewangan saya,” ujarnya.

Jelasnya, kini dia baru sahaja selesai menjalani penggambaran drama bersiri 7 Hari Mencintaiku 2 bersama Siti Saleha. – KopiPlanet.com

Cita Citata Batal Perkahwinan Menjelang Detik Bahagia Bersama Kekasih

Penyanyi popular Cita Citata telah membatalkan perkahwinannya dengan kekasihnya, Roy Geurts apabila mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan mereka.

Penyanyi yang popular menerusi lagu Sakitnya Tuh Di Sini itu mengakui hubungan mereka berakhir menjelang detik tarikh perkahwinan mereka.

“Persiapan pernikahan sudah siap 100 peratus, namun ia tidak perlu lagi diperkatakan. Memang kami tidak jadi berkahwin, jadi tiada apa lagi yang bleh saya ungkapkan,” ujarnya.

Bagaimanapun, penyanyi berkenaan langsung tidak memberi sebarang ulasan mengenai punca dia tidak jadi mendirikan rumah tangga dengan kekasihnya yang merupakan seorang mualaf dan berasal dari Belanda.

Ujarnya, dengan situasi yang berlaku sekarang ini membuatkan dirinya sekali lagi mengalami kegagalan dalam sesebuah perhubungan.

>Baca: Siti Nurhaliza Dedikasi Lagu Kuasa Cintamu Nukilan Liriknya Buat Aafiyah

“Aku sudah banyak pengalaman dalam hidup dan pernah gagal beberapa kali dalam sebuah ikatan perhubungan. Namun ini bukan bermakna aku mempermainkan sesebuah hubungan, tetapi aku melihat bahawa tiada masa depan dalam perkara tersebut,” luahnya.

Jelasnya lagi, dia bersyukur kerana hubungannya dengan Roy sudah berakhir dan menyatakan sekiranya ia masih berterusan akan ada penyesalan dalam dirinya.

“Daripada berlaku perkara yang lebih buruk pada masa akan datang, lebih baik ia berakhir begini. Kalau tidak, pasti saya akan menyesal di kemudian hari,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Ijam Majid Buat Kerja Penghantaran Daging Bagi Tampung Kehidupan

Sepanjang berlakunya wabak Covid-19 sehingga kerajaan terpaksa melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP), ternyata ia turut memberi kesan kepada perjalanan karier anak seni.

Ini turut dilalui sendiri oleh pelakon dan penyanyi Ijam Majid yang mengakui kariernya terganggu sehingga terpaksa membuat pekerjaan lain bagi menampung kehidupan.

“Tidak dinafikan rezeki dalam bidang nyanyian turut terjejas apabila banyak tawaran untuk membuat persembahan nyanyian terpaksa dibatalkan penganjur.

“Saya perlu membuat kerja lain untuk tampung kehidupan dan sepanjang tempoh PKP, saya membuat perkhidmatan menghantar daging ke rumah sekirar Shah Alam dan Klang,” ujarnya.

Jelas Ijam, kini dia turut sibuk mengambil tempahan untuk lembu korban sempena Hari Raya Aidiladha nanti.

Dalam pada itu, penyanyi berkenaan juga telah melancarkan single kedua berentak Pop Rock bertajuk Permainanmu baru-baru ini.

“Single ini mengisahkan tentang seorang kekasih yang meninggalkan pasangannya untuk mencari yang lebih sempurna, meskipun pasangannya itu sudah cukup sempurna.

“Permainanmu ini merupakan ciptaan sepenuhnya oleh Hery Sejagat dan ia sepatutnya dilancarkan pada Mac lalu, namun ia diterpaksa ditangguhkan kepada bulan Mei,” jelasnya.

Selain bergelar seorang penyanyi kira-kira tiga tahun lalu menerusi single pertama iaitu Pejuang Cinta, Ijam juga merupakan seorang pelakon sejak tahun 2007.

Antra drama-drama lakonannya seperti Kekasihku Seru, Tower 13, Juvana, Soffiya, Gemilang (TV3), Ujang & Acha (RTM) dan Lara Hati (TV9). – KopiPlanet.com