• FOLLOW US

Diana Danielle Enggan Ulas Isu Farid Kamil Masuk Penjara

Pelakon popular, Datin Diana Danielle mengambil pendekatan untuk tidak mahu memberikan sebarang kenyataan berhubung suaminya, Datuk Farid Kamil yang menjalani hukuman penjara selama sembilan bulan.

Farid kembali menjalani hukuman penjara seperti yang telah ditetapkan atas kesalahan penyalahgunaan dadah selepas rayuannya ditolak Mahkamah Tinggi Shah Alam minggu lalu.

“Saya tidak mahu beri komen kalau pasal Farid”, tegas pelakon Datin Diana Danielle ketika ditemui pada majlis pelancaran drama bersiri terbitan Iflix, Ombak Rindu The Series yang berlangsung di Sunway Putra Mall, Kuala Lumpur, sebentar tadi.

Mei lalu, Farid Kamil atau nama sebenarnya Datuk Farid Kamil Zahari, dijatuhkan hukuman penjara sembilan bulan selepas disabitkan dengan kesalahan mengguna dadah jenis ganja Tetra Hydrocannibol (THC), tahun lalu.

Hukuman itu dijatuhkan Majistret Nor Ariffin Hisham selepas Farid Kamil, memilih untuk berdiam diri selepas diperintahkan membela diri.

Bagaimanapun, selepas 35 hari menjalani hukuman di Penjara Kajang, mahkamah membenarkan penangguhan hukuman terbabit selepas permohonan rayuan difailkan pelakon berkenaan.

Mengikut pertuduhan, pelakon filem Rempit itu didakwa menggunakan dadah pada jam 4.30 petang di Pejabat Narkotik Petaling Jaya, dalam Daerah Petaling Jaya, pada 11 Januari 2018. – KopiPlanet.com

Diana Danielle Anggap Pihak Jual Binatang Liar Secara Haram Tidak Berpelajaran

Pelakon Datin Diana Danielle mengecam tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang menjalankan perniagaan menjual binatang liar secara haram yang berleluasa menerusi laman sosial Facebook.

Menerusi entri di Instagram miliknya, pelakon itu menyatakan pihak berkenaan juga mendakwa mendapat surat dari istana untuk menjalankan kegiatan tersebut.

“Orang yang tak bertanggungjawab menjual wild animals di Facebook secara terang terangan. Bila orang cuba nak stop dia, dengan berlagak dia kata dia ada surat dari Istana? Wow kalau betul istana mana yang supply wild animals untuk dijual ni? Kenapa tutup muka kalau surat dari istana? @pdrmsia_official @perhilitan_malaysia, ramai dah tag tapi mereka masih bergerak aktif menjual these wild animals.

“Diorg hantar the wild animals pun simply in a box with holes. Maybe you wildlife illegal sellers are uneducated people yg hanya laparkan wang ringgit, tapi apa yang korang dah buat ni tanggung lah jika tersilap langkah di kemudian hari. Byk lagi cara halal, tak perlu nak rebellious sangat sampai hati perut yang diberi Allah SWT dicampak ketepi,” luahnya.

Dalam lama pada itu, menerusi satu entri yang lain pula, Diana turut mendedahkan mengenai KejoraPets yang menjalankan kegiatan berkenaan.

“Tentang pembelian haiwan liar semalam yg dijual oleh manusia tidak bertanggungjawab KejoraPets, seorang individu dah beritahu yang dia dah pernah report pasal KejoraPets tetapi tidak diambil tindakan sewajarnya. Tidak seperti seorang artis yang telah membela beruang beberapa bulan lepas – dapat liputan meluas dan ditangkap selepas dia menyimpan beruang.

“If you have more information – please share thru DM. Pantas! I will keep sharing until awareness is at its highest. I will fight for the rights of these endangered animals. Please share and report on KejoraPets on Facebook, you are the voice. @perhilitan_malaysia @pdrmsia_official @chedetofficial @maya_karin @syedsaddiq @n_izzah,” tulisnya. – KopiPlanet.com

“Hubungan Kami Sangat Matang Dan Saling Menghargai” – Diana Danielle

Pelakon Datin Diana Danielle menyifatkan apa yang berlaku terhadap suaminya, Datuk Farid Kamil sebelum ini telah mematangkan mereka serta membuatkan kedua-duanya lebih saling menghargai satu sama lain.

Ujarnya, sebagai seorang isteri dia cukup mengenali suaminya dan menyatakan Farid adalah suami dan ayah yang terbaik buat dia dan anak-anak.

“Perhubungan kami semakin matang, kami lebih menghargai satu sama lain dan saya tahu betapa pentingnya Farid dalam hidup saya. Sebagai seorang isteri saya kenal suami saya. Dia suami dan ayah yang terbaik untuk kami dan saya gembira kami masih dapat menikmati saat-saat gembira bersama.

“Dalam menghadapi sebarang masalah dalam kehidupan, saya sering ingat pesanan rakan saya, Hanis Zalikha yang berkata apabila kita menghadapi sesuatu yang sukar dan bila kita dapat mengharunginya, Allah akan bagi kita benda yang lebih baik. Kalau kita tenang dan tidak buruk sangka dengan perancangan Allah, InsyaAllah,” katanya.

Diana berkata demikian ketika ditemui semasa majlis pelancaran ASL Cosmetics by Aliff Syukri yang berlangsung di Glam Hall, Damansara Perdana, semalam.

Sementara itu, Diana turut mengucapkan terima kasih kepada peminatnya dan Farid yang tidak jemu-jemu memberikan sokongan kepada mereka di saat menghadapi masa sukar.

“Sejak dahulu saya sangat bersyukur dikurniakan peminat-peminat yang sentiasa memahami dan mendoakan saya dan Farid. Mereka pun tahu Farid macam mana orangnya. Saya turut berdoa agar doa baik-baik dikembalikan kepada semua peminat yang sentiasa mendoakan kami.

“Ada juga hari-hari yang mana saya terkesan (dengan komen-komen negatif), tetapi saya ada sistem sokongan yang kuat iaitu ibu dan saya bersyukur masih ada ibu yang boleh berkongsi suka dan duka dengan saya,” ujar ibu kepada dua cahaya mata ini.

Diana berkahwin dengan Farid pada 3 November 2012 dan mereka dikurniakan dua cahaya mata, Mohammad, 6, dan Aurora, 4. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Diana Danielle

“Hubungan Baik, Tiada Masalah Dengan Isteri” – Farid Kamil

Pelakon dan pengarah Datuk Farid Kamil menafikan timbul pergolakan dalam rumah tangganya dengan isteri, Datin Diana Danielle seperti yang heboh diperkatakan kini.

Farid juga berkata dia sudah bertemu dengan dua cahaya matanya iaitu Muhammad, 5, dan Nur Aurora, 3, sejak dia dibebaskan dengan ikat jamin pada 16 Januari lalu.

“Hubungan kami baik dan tiada masalah. Saya bersyukur kerana isteri dan anak-anak sentiasa bersama dengan saya,” katanya ketika ditemui di Kompleks Mahkamah Majistret Petaling Jaya hari ini.

Sementara itu, Farid enggan memberikan sebarang penjelasan lanjut berkenaan kes pendakwaan terhadapnya.

“Buat masa ini saya tidak boleh memberikan penjelasan lanjut kerana menghormati pihak berkuasa.

Terdahulu, Farid mengaku tidak bersalah ketika pertuduhan penyalahgunaan dibacakan terhadapnya hari ini.

Majistret Nor Ariffin Hashim memerintahkan Farid diikat jamin RM3,000 dan kesnya akan disebut semula pada 5 Mac ini.

Farid, 38, didakwa di bawah Seksyen 15 (1) (A) Akta Dadah Merbahaya yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda maksimum RM5,000 atau kedua-dua jika disabitkan kesalahan.

Pelakon filem Tombirou itu positif dadah ketika ditahan selepas mencederakan anggota polis dan orang awam di Balai Polis Trafik Kota Damansara pada 11 Januari lalu.

Selain penyalahgunaan dadah, Farid turut berdepan dengan empat pertuduhan lain iaitu mencederaan penjawat awam, orang awam, menganggu tugas penjawat awam dan berkelakuan tidak senonoh. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Datuk Farid Kamil

“Allah Berikan Jalan Hidup Semakin Hari Semakin Menarik”

Pelakon dan pengarah Datuk Farid Kamil meluahkan perjalanan hidupnya semakin hari semakin menarik seperti yang diatur oleh Allah SWT.

Farid berkata demikian sebaik dibebaskan dengan ikat jamin tepat jam 2.50 petang tadi.

“Syukur Alhamdulilah, Allah telah memberikan cerita jalan hidup saya semakin hari semakin menarik,” katanya ketika ditemui pihak media di Kompleks Mahkamah Majistret Petaling Jaya hari ini.

Farid kelihatan ceria dan lebih bersemangat berbanding ketika ditahan polis pada Khamis lalu.

Aktor berusia 37 tahun diikat jamin sebanyak RM12,000 oleh adiknya, Fadzil Zahari.

Farid dibawa keluar dari kompleks mahkamah menaiki kenderaan Toyota Vellfire, diiringi Fadzil dan seorang lagi adiknya, Anis Anwar.

Menurut Farid, sebaik dibebaskan dia ingin segera berjumpa dua anaknya, Muhammad, 5 , dan Nur Aurora, 3 tahun.

Terdahulu, Farid mengaku tidak bersalah di atas empat pertuduhan jenayah iaitu mencederakan orang awam dan anggota polis, berkelakuan tidak senonoh dan menganggu tugas penjawat awam.

Kes ini disebut semula pada 5 Mac ini. – KopiPlanet.com

Diana Danielle Muncul Di Mahkamah, Farid Kamil Luah Rasa Rindu

Pelakon Datin Diana Danielle akhirnya kelihatan di mahkamah pada hari ini, namun enggan memberikan sebarang komen sebaik ditemui pihak media di Kompleks Mahkamah Majistret Petaling Jaya hari ini.

Diana hadir bagi memberikan sokongan terhadap suaminya, Datuk Farid Kamil yang disabitkan dengan empat pertuduhan jenayah.

Diana hadir berbaju kurung kapas dengan ditemani dua adik Farid iaitu Fadzil Zahari dan Anis Anwar.

“Maaf. Saya tak boleh bagi kenyataan. Terima kasih sebab sudi datang,” katanya kepada pihak media.

Ini merupakan kali pertama Diana hadir ke mahkamah selepas suaminya ditahan reman sejak Jumaat lalu.

Sementara itu, Farid ketika dibawa ke bilik reman berkata dia sangat mengharapkan kedatangan Diana selain turut meluahkan rasa rindu terhadap dua anaknya, Muhammad, 5, dan Nur Aurora, 3 tahun.

“Alhamdulillah, saya baik sahaja. Saya rindu anak-anak. Saya sayang Diana.”

“Melihat isteri saya datang hari ini, saya sangat gembira. Saya sayang awak, Diana,” katanya.

Sementara itu, Majistret Nor Ariffin Hisham membenarkan Farid diikat jamin sebanyak RM12,000 di atas empat pertuduhan yang disabitkan terhadapnya.

Empat pertuduhan tersebut ialah mencederakan orang awam, anggota polis, menghalang tugas penjawat awam dan berkelakuan tidak senonoh.

Kes tersebut akan didengar semula pada 5 Mac ini. – KopiPlanet.com

9 Selebriti Peneraju Dewan Perniagaan Artis (DPA)

Sembilan selebriti popular tanah air telah dipilih menganggotai badan bukan kerajaan (NGO) Dewan Perniagaan Artis dan Selebriti Malaysia (DPA) yang bertujuan memberi bimbingan kepada selebriti mengenai selok-belok perniagaan.

Selebriti-selebriti tersebut terdiri daripada Pengerusi DPA, Diana Danielle Danny Beeson, Farid Kamil, Bront Palarae, Hazama, Hafiz, Akim, Stacy, Wan Hanafi Su dan Sofi Jikan.

Menurut Diana, DPA ditubuhkan bagi menghimpunkan golongan selebriti yang mempunyai minat serta kesungguhan untuk bergelar usahawan yang berjaya dan berintegriti supaya mendapat bimbingan yang betul, seterusnya mampu bergiat lebih serius dalam perniagaan berskala besar.

“Demi masa depan yang cerah, golongan artis tidak boleh bergantung kepada bidang seni semata-mata, sebaliknya mereka perlu mempunyai pelan sandaran yang lebih terjamin.

“Saya seronok melihat ramai rakan artis bergelar usahawan malah ada yang sudah mampu memiliki premis perniagaan. Oleh itu, kami ingin mengajak lebih ramai lagi selebriti yang berminat untuk bergelar usahawan menyertai Dewan Perniagaan Artis dan Selebriti Malaysia.

“Pelbagai ilmu dan bimbingan perniagaan yang lengkap akan dikongsikan supaya golongan artis memiliki ilmu yang cukup untuk bergelar usahawan seterusnya mampu menjalin kerjasama sama ada dengan sektor awam malahan juga pihak swasta.

Setiap ahli yang menyertai badan ini diwajibkan mengangkat sumpah memerangi rasuah kerana kita tidak mahu imej DPA tercalar sekiranya wujud konflik berkepentingan,” katanya ketika ditemui KopiPlanet.com pada majlis pelancaran Dewan Perniagaan Artis dan Selebriti Malaysia di Hotel Royal Chulan, Damansara, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Pegawai Tugas-Tugas Khas Perdana Menteri, Datuk Rizal Mansor. Turut hadir Pengarah Bahagian Pendidikan Masyarakat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abdul Samat Kasah, Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia, Surayati Ibrahim dan Presiden DPA, Datuk Shahrul Nizam Yunos.

Menurut aktres itu lagi, DPA mempunyai sasarannya tersendiri, iaitu ingin mengumpulkan seramai 200 ahli menjelang lima tahun akan datang.

“Memang hasrat presiden DPA, Datuk Shahrul Nizam ingin melihat para artis mampu menguruskan perkara yang luar daripada bidang seni. Itulah juga penyebab tertubuhnya badan ini.

“Bagi memastikan mereka yakin dengan DPA, di peringkat permulaan kita akan bantu mereka menjalankan perniagaan yang memfokuskan projek kerajaan di dalam sektor pembinaan dan pembekalan.

“Setelah golongan selebriti ini berjaya dibimbing, kita akan memastikan mereka menjadi mentor kepada artis yang baru menceburi bidang keusahawanan. Ini bersesuaian dengan objektif DPA yang ingin melahirkan usahawan selebriti yang berintergriti dan mampu menjadi contoh kepada muka baru,” katanya lagi.

Sejajar dengan inisiatif ini, Diana berharap penubuhan DPA mampu melonjakkan nama golongan selebriti dalam bidang perniagaan. – KopiPlanet.com