• FOLLOW US

Karnival Jualan Bling Bling Jelajah 4 Lokasi Seluruh Negara

Satu karnival terbaharu iaitu Karnival Jualan Bling Bling Tour 2019 akan diadakan bagi memberi peluang kepada selebriti dan peniaga untuk mengetengahkan produk jualan mereka kepada orang ramai.

Menurut wakil penganjur Kiswah Concept, Datuk Seri Ismail Abdurrahman, karnival ini akan diadakan di sebanyak empat buah negeri bermula bulan Mac hingga Mei. Ia turut diadakan dengan kerjasama Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIpo).

“Karnival ini berkonsep kekeluargaan, pelbagai jenis produk boleh didapati di tapak acara seperti fesyen, kosmetik, makanan dan banyak lagi. Karnival ini memberi peluang kepada para selebriti memperkenalkan produk mereka sambil mendekati peminat.

“Di samping itu, peniaga juga akan bekerjasama dengan MyIpo bagi memberi ruang MyIpo menyalurkan maklumat terus kepada para usahawan mengenai peranan MyIPo semasa acara berlangsung,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran Karnival Jualan Bling Bling Tour 2019 yang diadakan di Embassy, The Starling Mall, Damansara baru-baru ini.

Empat lokasi yang dipilih bagi memeriahkan karnival itu ialah di Bling Bling Melaka Fest yang diadakan pada 29, 30, 31 Mac di Melaka Mall, (Bling Bling Pantai Timur Fest, 26 & 27 April di Taman Tamadun Islam, Terangganu), (Bling-Bling Kita Raya KL, 17, 18, 19 Mei di Glo Damansara) dan (Bling Bling Kita Raya JB, 24, 25, 26 Mei).

Sempena karnival ini juga, ikon fesyen Wak Doyok telah dilantik sebagai duta kerana imejnya yang sinonim dengan arena fesyen dan gentlemen’s wear.

“Saya berbesar hati dilantik sebagai duta karnival dan saya juga akan buka gerai jualan menjual produk-produk saya sendiri di empat lokasi karnival.

“Peranan saya adalah untuk bersama-sama mempromosi dan menghebahkan karnival ini kepada pengunjung sasaran. Ia akan juga dilakukan di semua platform media sosial saya bersama rakan-rakan artis yang terlibat sama,” ujarnya.

Selain Wak Doyok, antara selebriti lain yang akan membuka gerai jualan ialah Fitri Haris, Izzue Islam, Zoey Rahman dan kumpulan nasyid Raihan.

Pelbagai aktiviti menarik telah dirangka pihak penganjur bagi menarik kunjungan orang ramai antaranya, persembahan artis, demo ‘make up’, pertandingan klon Wak Doyok dan Cosplay Costumes. – KopiPlanet.com

Dahulu Jual Sayur, Anas Kini Seorang Pengusaha Kosmetik

Jika dahulu dirinya mengelilingi kampung menjual hasil tanaman sayuran, kini Mohamad Anas Zahrin Atan, 31, pastinya boleh berbangga apabila berjaya menubuhkan syarikat kosmetik sendiri dengan nama ANAS Cosmetics.

Menurut Anas, darah berniaga yang diterapkan sejak dirinya kecil lagi menjadi pendorong untuk dirinya kini berkecimpung dalam bidang perniagaan.

“Sebenarnya bapa sendiri yang ajar supaya jangan malu untuk berniaga dan cari duit sendiri. Dahulu dapat RM2, RM3 sehari pun dah gembira tak terkata. Jadilah untuk buat duit belanja dan simpan sedikit.

“Namun, terdetik di hati sampai bila keluarga perlu lalui semua ini? Dari situ, saya nekad untuk mengubah kehidupan keluarga dengan menimba ilmu sebanyak mungkin. Bagi saya, hanya ilmu dan pengalaman mampu menjadikan seseorang itu berjaya dan dipandang mulia,” katanya Diploma Pengurusan Perniagaan dan Sarjana Muda Pengajian Pemasaran Univerisiti Teknologi Mara (UiTM).

Ketika di universiti, Anas yang turut dikenali dengan nama Annas Easkey dan cukup dikenali dalam kalangan selebriti tempatan itu sentiasa mencari peluang untuk menambah duit poket dengan mengambil upah menangkap gambar rakan-rakan dengan kadar bayaran serendah RM50 untuk satu sesi.

“Pada peringkat awal dengan bermodalkan kamera yang dipinjam daripada rakan, saya galak mencari duit poket sendiri. Sampai satu masa, pendapatan sebulan saya pernah mencecah sehingga RM4,000 ke RM5,000.

“Apabila tamat pengajian saya nekad untuk buka studio sendiri dan berkolaborasi dengan rakan-rakan artis di samping aktif di media sosial,” katanya

Mengakui gemar dengan sesuatu benda yang cantik dan suka bermain dengan warna, Anas akhirnya nekad melancarkan produk kosmetik sendiri, ANAS Cosmetics pada Ogos 2017.

Selain mahu mencabar diri melakukan sesuatu yang baru, Anas mahu jenama kosmetiknya melengkapi warna-warna wanita ASIA, yang susah untuk didapati pada jenama-jenama antarabangsa lain.

“Keunikan ANAS Cosmetics adalah harganya yang mampu milik dan rupa serta kualitinya setanding produk antarabangsa. Saya tidak mahu bangunkan produk semborono sahaja, tetapi saya akan pastikan ia sesuai dengan wanita kita dan wanita daripada kalangan pendapatan sederhana dan rendah turut mampu menggunakan produk berkualiti yang ANAS tawarkan,” katanya.

Ternyata, hasil keringat hampir setahun membuahkan hasil apabila ANAS Cosmetics mendapat pengiktirafan daripada SaSa Malaysia, peruncit kosmetik terkemuka berasal daripada Hong Kong, untuk membeli produknya untuk dijual di rangkaian butiknya.

“Kami beruntung kerana jenama ANAS Cosmetics diletakkan sebaris dengan jenama premium yang lain. Dalam tempoh dua bulan selepas kerjasama ini, produk saya ini diletakkan di 33 outlet SaSa seluruh Malaysia,” katanya.

Ketika ini, ANAS Cosmetics menawarkan lima jenis produk kecantikan termasuk gincu, pembayang mata dan maskara dan pada April ini, produk-produk berkenaan akan melebarkan rangkaian produknya kepada lebih 20 jenis termasuk penutup cela, pemerah pipi, bedak asas. Selain SaSa, produk ANAS Cosmetics juga boleh didapati di FashionValet dengan harga sekitar RM29 hingga RM89.

Berkongsi kejayaan perniagaannya, Anas berkata, dia bernasib baik kerana memiliki ramai rakan artis yang tidak kekok untuk mempromosi dan menyokong produk keluarannya itu.

“Prinsip yang saya pegang sehingga hari ini, jika buat baik pada orang, perkara itu datang balik kepada kita. Sebab tu saya tidak ramai kawan tetapi kawan yang saya ada sangat menyokong usaha saya dari dahulu hingga kini,” katanya sambil menyebut beberapa nama seperti Ayda Jebat, Izara Aishah, Hanis Zalikha dan Rozita Che Wan serta ramai lagi

Mengenai perancangan masa depan, Anas berkata, pihaknya mensasarkan ANAS Cosmetics dijual di 280 outlet SaSa seluruh dunia, termasuk di Taiwan dan Korea serta mampu menembusi pasaran Asia Barat serta Indonesia dalam tempoh lima tahun dari sekarang

“Dengan peluasan pemasaran dan penambahan jumlah produk, kita jangka pendapatan syarikat akan meningkat 10 kali ganda daripada nilai jualan semasa,” katanya.

Dia juga berharap agar jenama ANAS Cosmetics mampu menjadi jenama pilihan dan wajib ada di ‘setiap rumah’ sebaris dengan jenama antarabangsa satu masa nanti. – KopiPlanet.com

C-Clean Pearl Serum Rahsia Keremajaan Kulit Uqasha Senrose

Setiap wanita pastinya mengimpikan kulit wajah yang berseri dan bersih daripada sebarang cela dan begitu juga dengan pelakon Uqasha Senrose.

Menurut Uqasha atau nama sebenarnya, Nik Zaris Uqasha Nik Sen, 27, sejak dirinya menggunakan produk terbaharu C-Clean iaitu C-Clean Pearl Serum, dia dapat merasai perubahan positif pada wajahnya yang tidak lagi kusam dan bebas cela.

“Produk kegemaran saya sekarang semestinya C-Clean Pearl Serum. Saya individu yang sangat berhati-hati apabila melibatkan produk kecantikan. Ketika ditawarkan sebagai duta produk ini, saya pastikan ia betul-betul bersesuaian dengan kulit.

“Selepas menggunakan selama tiga minggu, saya sangat berpuas hati dengan kesannya. Serum ini bila dipakai, kulit rasa selesa sebab teksturnya yang ringan. Cepat meresap dan paling saya suka bila pakai sebelum saya bermekap.

“Dengan serum ini mekap saya dapat bertahan lebih lama. Kulit pun nampak lebih berseri,” katanya ketika ditemui KopiPlanet.com

Uqasha ditemui pada majlis pelancaran produk serta pengenalan duta C-Clean Pearl Serum yang diadakan di Hotel Grand Millennium, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sementara itu, menurut pengasasnya Puteri Zarith Che Rashdi produk terbaharu syarikatnya itu merupakan serum berinovasi dengan Sola Shield yang pertama seumpamanya di Malaysia.

“Formulasi serum ini diimport khusus dari pakar sektor kosmetik dan farmaseutikal dari Perancis serta menggunakan teknologi moden Eropah.

“Premium Pearl menjadi bahan utama produk ini yang mana ia bertindak sebagai agen pencerahan efektif dalam membantu proses mencerahkan kulit. Fungsinya juga merangkumi membantu memanjangkan proses keremajaan kulit serta bertindak sebagai agen antipenuaan,” katanya.

Menurut Puteri Zarith lagi, sejak mula dibuka jualan pada awal bulan lalu, setakat ini produk tersebut telah berjaya terjual lebih daripada 5,000 unit.

Dijual pada harga RM55 (Semenanjung Malaysia) dan RM59 (Sabah & Sarawak), C-Clean Pearl Serum boleh didapati dengan menghubungi 012-6711400 atau menerusi dropship dan agen sah di seluruh Malaysia. – KopiPlanet.com

Malaysia Top 5 Negara Paling Ideal Untuk Didiami Lepas Bersara

Malaysia tersenarai dalam carta sepuluh negara yang paling ideal untuk menghabiskan masa selepas persaraan menurut kajian yang dijalankan oleh Indeks Persaraan Global Tahunan yang dijalankan oleh majalah International Living, baru-baru ini.

Menerusi artikel tersebut yang turut disiarkan oleh majalah Forbes, Malaysia berada di tangga kelima di belakang Panama, Costa Rica, Mexico dan Ecuador.

Antara kelebihan yang menyebabkan Malaysia tersenarai ialah kerana kemudahan pengangkutan awam yang efisien dan kos perubatan yang lebih rendah jika dibandingkan dengan negara besar seperti Amerika Syarikat.

Selain itu, kedudukan Malaysia yang terletak berdekatan dengan negara jiran seperti Thailand, Indonesia, Kemboja dan Vietnam juga menarik minat pesara daripada seluruh dunia untuk menghabiskan masa emas mereka di sini.

International Living turut menyarankan pesara untuk bersara di Pulau Pinang kerana keunikan sejarah, seni, budaya serta kecantikan alam semulajadinya yang tidak tandingan.

Senarai 10 Negara Yang Paling Ideal Untuk Didiami Selepas Bersara

1. Panama
2. Costa Rica
3. Mexico
4. Ecuador
5. MALAYSIA
6. Colombia
7. Portugal
8. Peru
9. Thailand
10. Sepanyol – KopiPlanet.com

Kredit foto: Google Images

Kembara Sufi Pelancongan Patuh Syariah, Tawar Pelbagai Lokasi Menarik

Mula beroperasi sejak Disember 2013, agensi pelancongan Kembara Sufi Travel & Tours Sdn. Bhd. kini semakin mendapat perhatian lebih-lebih lagi daripada kalangan masyarakat Islam.

Ini kerana menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya, Muhammad Fadzil Hidzir, Kembara Sufi menerapkan pelancongan patuh syariah seperti yang dituntut dalam agama.

“Alhamdulillah sejak kami memulakan operasi hampir enam tahun lalu, lebih 15,000 pelancong telah kami bawa menggembara ke tempat-tempat pelancongan menarik di seluruh dunia.

“Kami dikenali sebagai agensi pelancongan ‘halal tour’ yang mana kami sangat menjaga aspek pemakanan halal serta menjaga solat, ia ibarat pelancongan patuh syariah dengan kami.

“Selain daripada berjalan dan melancong, kami juga sentiasa memberikan pelbagai informasi dan pendedahan kepada pelanggan mengenai tempat-tempat yang kami kunjungi,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Muhammad Fadzil ditemui pada majlis rumah terbuka Kembara Sufi yang diadakan di Shah Alam, baru-baru ini.

Untuk tahun ini, Kembara Sufi akan lebih memberikan fokus kepada pakej pelancongan di Balkan yang kini semakin mendapat perhatian daripada rakyat Malaysia.

Menurut Muhammad Fadzil, pihak mereka sentiasa menambah baik lokasi pelancongan terbaik bagi memberikan sepenuh kepuasan kepada pelanggan.

“Kebiasaannya agensi kami yang akan mulakan dahulu sesuatu lokasi itu, barulah selepas itu syarikat lain pula yang mengikut destinasi tersebut.

“Macam Balkan, setakat ini kami sudah membawa lebih daripada 3,000 pelanggan sejak dari tahun lepas.

“Selain Balkan, Kembara Sufi turut giat memasarkan pelancongan ke satu daerah di Vietnam iaitu Nha Trang-Dalat yang diberi jolokan Amsterdam Asia. Di sana pun ada bunga tulip dan cuacanya yang sejuk sama seperti di negara empat musim,” katanya lagi.

Kembara ke Balkan selama 13 hari 10 malam bermula daripada harga RM6,599 seorang manakala ke Nha Trang-Dalat (RM1,999/ lima hari empat malam). – KopiPlanet.com

Pereka Fesyen Norish Kareem Buka Butik Kafe Di Kota London

Selepas hampir empat tahun mengukuhkan jenama fesyen Norish Kareem Couture (NKC), pemiliknya, Norish Kareem kini cuba membuka lembaran baharu dengan membuka butik kafe di tengah kota London, United Kingdom bermula 1 Disember lalu.

Anak kelahiran Pahang ini eruja apabila dapat merealisasikan impian yang sudah lama terpendam agar jenama miliknya berjaya menembusi pasaran salah satu kota fesyen terbesar di dunia itu.

“Alhamdulillah, impian saya kini bukan sekadar cakap kosong. Ia berjaya direalisasikan. Terima kasih kepada keluarga, sanak saudara, teman media dan penggemar jenama NKC atas sokongan jitu selama ini. Tak saya lupakan pihak MATRADE atas segala galanya. Budi baik mereka takkan saya lupa sampai bila bila.

“Merancang semua ini sejak lima bulan lalu bukan proses mudah. Bermula dengan memilih lokasi strategik, memenuhi piawaian perniagaan di UK, proses pengubahsuaian, menentukan konsep dan rekaan butik hinggalah ke persiapan hari pembukaan dan pelancaran memberi kemanisan tersendiri,” katanya.

Butik kafe Norish Kareem London juga menyediakan ruang untuk pereka fesyen seluruh dunia untuk meletak dan menjual koleksi mereka. Ia termasuk koleksi beg jenama Elevate Shine diusahakan Kiran Tuljaram Prakash yang juga rakyat Malaysia selain koleksi pereka fesyen dari negara lain.

Selain itu, Norish Kareem London turut membuka peluang pekerjaan kepada mereka untuk memenuhi jawatan pengurus butik dan barista sejak sebulan lalu.

“Saya harap semuanya akan dipermudahkan. Moga langkah berani saya ini akan terus konsisten ke hadapan. Ia bukan soal saya dan fesyen semata-mata, tapi dalam hati terbit rasa bangga kerana jenama tempatan dari Malaysia juga mampu mencuri perhatian orang luar negara,” kata Norish Kareem.

Selain itu, Norish Kareem mendedahkan bahawa dia juga menggunakan khidmat orang Malaysia yang tinggal di London bagi butik kafenya.

“Saya guna khidmat jurubina daripada Bizarreka, UK dan kerja pembinaan pula dengan Prisma Facilities LTD,” katanya.

Butik kafe berkenaan turut menyediakan manisan seperti vegan pastri and kek. Istimewanya pula Norish Kareem akan mengeluarkan jenama kopinya sendiri yang sepenuhnya diperbuat daripada England.

Sebelum ini jenama fesyen NKC pernah menyertai pelbagai pertunjukan fesyen antarabangsa seperti di Muslim Lifestyle di Olympia, London, Indonesia Muslim Fashion Week, DC Fashion Week di Washington, Runway Dubai di Emiriah Arab Bersatu, Minggu Fesyen New York 2017, Minggu Fesyen Paris, London Modest Fashion dan terkini Minggu Fesyen London 2018.

Malah koleksi pakaian NKC juga boleh didapati di Beverly Hills, Amerika Syarikat dan di Emiriah Arab Bersatu, Dubai. – KopiPlanet.com

Purina Lancar Tiga Menu Makanan Kucing Yang Diperbaharui Nutrisi

Terus memberikan terbaik, jenama makanan kucing Purina memperkenalkan tiga lagi menu makanan kucing baharu yang diperbaharui untuk si comel anda.

Tiga produk tersebut iaitu Purina One, Fancy Feast dan Felix yang merupakan sebahagian daripada kempen ‘Make a PAWsitive Difference (Lakukan Perubahan Positif).

Menurut Pegawai Eksekutif Perniagaan Purina Petcare, Lam Pui Yee, produk inovasi itu diperbaharui dengan ramuan yang terbaik dan berkualiti untuk haiwan peliharaan kekal aktif dan sihat.

“Sejak 85 tahun lalu, Purina berpegang teguh pada kepercayaan bahawa haiwan peliharaan dna tuan mereka melengkapi satu sama lain. Ini telah memberi inspirasi kepada kami untuk terus menambah baik pemakanan haiwan peliharaan.

“Inovasi ini dibuat dengan mengambil kira nutrisi haiwan peliharaan anda agar mereka kekal aktif dan sihat,” katanya.

Purina One mengandungi ramuan berkualiti tinggi dengan lebih 30 peratus protein di mana daging merupakan ramuan utama, manakala Fancy Feast Dry Gourmet Food kini boleh didapati dalam bungkusan lebih besar.

Bersama dengan pelbagai pilihan makanan basah, Fancy Feast Dry Gourmet Food melengkapkan pengalaman kuliner makanan yang digemari kucing. Ia terbukti apabila Fancy Feast menjadi pilihan kucing selebriti Malaysia, Bujibu Chempel.

Makanan basah Felix baharu pula dibuat mengikut resipi dari Jepun yang mana ia mengandungi ketulan daging panggang dalam jeli perang keemasan dengan bau yang menambah selera. Felix boleh didapati dalam enam jenis iaitu Tuna untuk kucing dewasa, Salmon, Ayam, Makerel, Sardin dan Tuna untuk anak kucing. – KopiPlanet.com

Pameran Terbesar Hello Kitty & Sanrio Tawan KL 24 November Ini

Satu pameran terbesar Hello Kitty dan watak Sanrio akan menemui peminat setia mereka di Kuala Lumpur bermula 24 November hingga 6 Januari 2019.

Pameran akan berlangsung di Aras 5, pusat beli belah Quill City Mall, Kuala Lumpur dari jam 11 pagi hingga 9 malam setiap hari.

Pameran ini menampilkan 13 zon bertemakan Sanrio yang mana pengunjung berpeluang merakamkan gambar kenangan dengan lebih 100 karekter warna-warni.

Aktiviti yang cukup sesuai diluangkan bersama seisi keluarga ini dianjurkan Alata Events dengan kerjasama Macexpo.

Antara aktiviti menarik yang disediakan ialah kelas melukis watak Sanrio selain perjalanan menerusi terowong khas yang dibina menempatkan sebanyak lebih 2,000 bonek yang pastinya menggamit kenangan zaman anda membesar dahulu.

Tiket dijual pada harga RM33 (pembelian awal dari 30 Oktober hingga 20 November RM25) dan tiket untuk OKU dan warga emas berharga RM20.

Tiket boleh didapati menerusi www.ticketcharge.com.my atau hubungi taliam 03-92228811. – KopiPlanet.com

Ombak Kitchen Guna Sos Rahsia Tambat Hati Penggemar Seafood

Setiap daripada kita pastinya gemarkan makanan laut. Jika diperhatikan di kawasan sekitar Lembah Klang tak banyak kedai makan seafood yang menawarkan makanan sedap pada harga berpatutan.

Kalau jumpa yang sedap tapi mahal sangat pula. Anda tidak perlu risau lagi kerana Ombak Kitchen menawarkan pelbagai sajian makanan lalu yang enak pada harga yang cukup berpatutan.

Memulakan perkhidmatannya sejak November tahun lalu di kawasan perumahan Bukit Jelutong, Shah Alam ternyata keenakan makanan di premis ini sentiasa menjadi bualan di kalangan penggemar setianya.

Menggunakan tagline ‘pakai tangan jer’, Ombak Kitchen mempunyai ‘senjatanya’ yang tersendiri iaitu sos ciptaan pemiliknya iaitu Ombak Crazy Cajun yang menjadi pilihan ramai pelanggan jika ke sini.

Ombak Crazy Cajun sesuai dicuba oleh penggemar tegar makanan pedas. Sosnya telah diolah mengikut citarasa tempatan yang disesuaikan dengan makanan laut seperti ketam, udang, sotong dan lala yang didatangkan segar setiap hari.

Selain Ombak Crazy Cajun, ada lagi empat sos istimewa bagi memberikan banyak pilihan kepada pelanggan iaitu Dark Chili Chocolate, Cheezy Zesty Lemon Sauce, Creamy Tom Yum Sauce dan Buttermilk Sauce.

Di sini terdapat empat kombo yang berharga dari RM199.00 hingga RM439.00, memang sangat sesuai untuk dijadikan hidangan bersama-sama keluarga atau rakan taulan.

 

Selain kombo, anda juga boleh memesan makanan ala carte seperti Alaskan King Crabs, Canadian Red Lobsters, Rock Lobsters, Ireland Oysters, Hamaguri Clams dan bermacam-macam lagi.

Selain hidangan seafood, Ombak Kitchen turut memperkenalkan variasi manisan untuk membasuhkan tekak anda. Keunikan pemanis mulut mereka terletak kepada Rainbow Dessert yang penuh rona-roni bak warna pelangi.

Dengan pelbagai jenis manisan yang didekorasikan seperti pelangi, set ini didatangkan dengan buah-buahan segar yang dititiskan dengan sos coklat yang pastinya membangkitkan ‘sugar rush’ dalam diri anda.

Buat anda yang ingin mencuba sajian makanan laut segar dan menyelerakan, jangan lupa bawa beramai-ramai keluarga dan rakan-rakan untuk sama-sama merasai pesta seafood di Ombak Kitchen yang beralamat 5.G.01 D’Vida Business Centre, Jalan Bazar U8/101, Bukit Jelutong, Shah Alam.

Waktu Operasi: Isnin hingga Jumaat dibuka dari jam 5 petang hingga 11 malam.
Sabtu hingga Ahad dibuka dari jam 12 tengah hari hingga 12 tengah malam. – KopiPlanet.com

UPAG UTP Sasar Raih Emas Di Festival Tarian Antarabangsa

Kecemerlangan Kumpulan Kesenian & Kebudayaan Universiti Teknologi Petronas (UPAG) diteruskan lagi apabila mereka terpilih untuk mewakili negara ke Pertandingan Festival Tarian Antarabangsa di Cheonan, Korea Selatan pada 12 hingga 16 September ini.

Seramai 32 pelajar UTP yang terdiri daripada berbilang bangsa terlibat dalam pertandingan tersebut yang berada di bawah kelolaan ketua mereka, Toh Jian Heng.

Pernah memenangi Kategori Penari Terbaik sebelum ini, tahun ini UPAG menyasarkan untuk memenangi juara keseluruhan yang mana berpeluang membawa pulang wang tunai RM41,452 (US$10,000).

Menurut Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Akademik & Alumni Universiti Teknologi Petronas, Profesor Madya Dr Nor Hisham Hamid, UTP berbangga dapat mewakili Malaysia yang mana sekali gus dapat menjadi pemangkin kepada orang luar untuk lebih mengenali tarian tradisional negara.

“Kami berbangga dapat mewakili Malaysia, untuk menjadikan tarian dan budaya Malaysia relevan untuk negara luar kita pertama sekali perlu tingkatkan rasa cinta rakyat pada keseniaan dan kebudayaan tradisional. Diharapkan dengan sedikit usaha kami ini akan dapat memperkenalkan budaya Malaysia kepada seluruh dunia,” katanya kepada pihak media.

Sementara itu, Pengarah Pusat Pembangunan Pelajar UTP, Profesor Madya Dr Nurlidia Mansor pula berkata, “Kami menggalakkan pelajar menceburi bidang luar akademik, beri kebebasan termasuk mereka koreografi mereka sendiri.”

“Pelajar yang terpilih menyertai UPAG bukan calang-calang orang yang mana kami akan pilih pelajar yang memperolehi CGPA melebihi 3 pointers dan ke atas.

“Ini kerana pertandingan ini memerlukan mereka yang sangat berdisplin, yang mana pelajar harus tahu menyeimbangkan antara masa belajar dan juga pertandingan tarian ini.

“Menariknya lagi, UPAG turut diwakili pelajar daripada pelbagai bangsa di Malaysia seperti Melayu, Cina, Kadazan Dusun dan Melanau,” ujarnya.

Ketua pelajar UPAG, Toh Jian Heng berkata, mereka bakal bersaing dalam empat kategori iaitu International Folk Dance, Street Dance Parade & Performance, Solo & Duet (Best Dancer Competition) dan The Funny Dance Battle.

“Menerusi empat kategori ini, kami sasarkan untuk membawa pulang sekurang-kurangnya satu pingat emas. Kami berbangga dengan penyertaan dan dapat mewakili Malaysia dalam memartabatkan tarian dan budaya kebangsaan di mata dunia,” katanya. – Kopiplanet.com