• FOLLOW US

UPAG UTP Sasar Raih Emas Di Festival Tarian Antarabangsa

Kecemerlangan Kumpulan Kesenian & Kebudayaan Universiti Teknologi Petronas (UPAG) diteruskan lagi apabila mereka terpilih untuk mewakili negara ke Pertandingan Festival Tarian Antarabangsa di Cheonan, Korea Selatan pada 12 hingga 16 September ini.

Seramai 32 pelajar UTP yang terdiri daripada berbilang bangsa terlibat dalam pertandingan tersebut yang berada di bawah kelolaan ketua mereka, Toh Jian Heng.

Pernah memenangi Kategori Penari Terbaik sebelum ini, tahun ini UPAG menyasarkan untuk memenangi juara keseluruhan yang mana berpeluang membawa pulang wang tunai RM41,452 (US$10,000).

Menurut Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Akademik & Alumni Universiti Teknologi Petronas, Profesor Madya Dr Nor Hisham Hamid, UTP berbangga dapat mewakili Malaysia yang mana sekali gus dapat menjadi pemangkin kepada orang luar untuk lebih mengenali tarian tradisional negara.

“Kami berbangga dapat mewakili Malaysia, untuk menjadikan tarian dan budaya Malaysia relevan untuk negara luar kita pertama sekali perlu tingkatkan rasa cinta rakyat pada keseniaan dan kebudayaan tradisional. Diharapkan dengan sedikit usaha kami ini akan dapat memperkenalkan budaya Malaysia kepada seluruh dunia,” katanya kepada pihak media.

Sementara itu, Pengarah Pusat Pembangunan Pelajar UTP, Profesor Madya Dr Nurlidia Mansor pula berkata, “Kami menggalakkan pelajar menceburi bidang luar akademik, beri kebebasan termasuk mereka koreografi mereka sendiri.”

“Pelajar yang terpilih menyertai UPAG bukan calang-calang orang yang mana kami akan pilih pelajar yang memperolehi CGPA melebihi 3 pointers dan ke atas.

“Ini kerana pertandingan ini memerlukan mereka yang sangat berdisplin, yang mana pelajar harus tahu menyeimbangkan antara masa belajar dan juga pertandingan tarian ini.

“Menariknya lagi, UPAG turut diwakili pelajar daripada pelbagai bangsa di Malaysia seperti Melayu, Cina, Kadazan Dusun dan Melanau,” ujarnya.

Ketua pelajar UPAG, Toh Jian Heng berkata, mereka bakal bersaing dalam empat kategori iaitu International Folk Dance, Street Dance Parade & Performance, Solo & Duet (Best Dancer Competition) dan The Funny Dance Battle.

“Menerusi empat kategori ini, kami sasarkan untuk membawa pulang sekurang-kurangnya satu pingat emas. Kami berbangga dengan penyertaan dan dapat mewakili Malaysia dalam memartabatkan tarian dan budaya kebangsaan di mata dunia,” katanya. – Kopiplanet.com

Masters of Dirt Buat Penampilan Sulung Sempena Hari Sukan Negara

Buat julung kalinya di Malaysia pertunjukan aksi gaya bebas dan liar penunggang motosikal motocross akan menghiburkan peminat tempatan menerusi siri jelajah The Masters of Dirt All In Tour 2018 yang akan diadakan di Axiata Arena, Kuala Lumpur pada 13 dan 14 Oktober ini.

Ia diadakan sejajar dengan sambutan Hari Sukan Negara yang jatuh pada minggu yang sama.

Menurut Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, acara ini dijangka bakal menarik minat ramai pengunjung terutamanya di kalangan peminat setia sukan itu dan juga golongan belia.

“Penampilan mereka ini pastinya boleh menarik minat masyarakat Malaysia untuk lebih mendekati sukan permotoran ini. Saya percaya acara ini akan menjadikan sukan ini berkembang di Malaysia.

“Saya pasti suatu hari nanti kalau orang luar bercakap mengenai sukan permotoran di Asia, mereka akan fikir Malaysia merupakan hub kepada sukan ini,” katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran Masters of Dirt All In Tour 2018 di W Hotel, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Pertunjukan itu akan disertai penunggang FMX antarabangsa yang terbanyak selain daripada pelumba terkemuka BMX, MTB dan QUAD di dunia. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram KBS Malaysia

Maya Karin Antara Selebriti Meriahkan Larian Futbal Fanatix Run

Bersempena kehangatan Piala Dunia Rusia 2018 yang bakal memulakan sepak mulanya pada 14 Jun ini, Titan Empire Event Management mengambil langkah inisiatif dengan menganjurkan satu larian maraton, Futbal Fanatix Run yang akan diadakan pada 7 Julai ini di Dataran Kemerdekaan Shah Alam.

Menurut pengarah eksekutifnya, Mohd Hamizan Mohd Safaia, program itu diadakan bagi menyemarakkan lagi semangat kesukanan di kalangan rakyat Malaysia.

“Kami ambil inisiatif untuk adakan larian ini bersempena Piala Dunia tahun ini. Ia satu aktiviti sihat yang dapat menghimpunkan penduduk di Shah Alam khasnya dan penduduk di Malaysia umumnya.

“Untuk larian itu sebanyak tiga kategori diadakan iaitu 10, lima dan tiga kilometer pada kadar bayaran sebanyak RM77,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Yang menariknya, beberapa barisan artis popular turut akan memeriahkan larian tersebut antaranya, Maya Karin, Vanidah Imran dan Joe Flizzow.

Selain larian maraton, pelbagai aktiviti menarik turut disediakan untuk pengunjung seperti pertunjukan belon panas, jualan trak makanan dan siaran skrin besar untuk tayangan suku akhir Piala Dunia.

Untuk maklumat lanjut berkenaan Futbal Fanatix Run @ Shah Alam, anda boleh layari www.futbalfanatix.com. – KopiPlanet.com

Walau Dikecam, Mood Republik Tetap Teruskan Tradisi ‘Hujan Duit’

Sebelum ini festival jualan terbesar Malaysia, Mood Republik teruk dikritik gara-gara ‘Hujan Duit’ yang dianjurkan oleh mereka.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Kimi Iskandar Ismail berkata, pihak mereka akan meneruskan tradisi ‘Hujan Duit’ sebagai salah satu cara menghargai sokongan pengunjung.

Malah, beliau reda dengan apa sahaja pandangan negatif yang dilemparkan terhadap festival sudah memasuki tahun kelima penganjurannya itu.

“Apa sahaja yang kita buat pasti ada yang suka dan tidak suka. Bagaimanapun, saya tetap dengan keputusan untuk meneruskan ‘hujan duit’. Ia adalah kelainan Mood Republik dibandingan festival lain.

“Kami juga sudah menetapkan syarat bahawa kanak-kanak, individu kurang upaya, wanita mengandung dan warga emas tidak boleh menyertai aktiviti berkenaan.

“Kalau ada antara mereka yang melanggar peraturan, pasukan Rela akan bertindak untuk tarik mereka keluar dari kawasan ‘hujan duit’ diadakan,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis sidang media Mood Republik KL Raya Fest 2018 di Kuala Lumpur, semalam.

KL Raya Fest 2018 akan berlangsung selama tiga hari bermula 8 hingga 11 Jun. Ia akan berlangsung selama 72 jam tanpa henti bermula dari jam 10 pagi (8 Jun) hingga 10 pagi (11 Jun).

Menurut Kimi lagi, untuk edisi kali ini, seramai 97 selebriti terlibat menjayakannya malah pelbagai jenama barangan dan produk selebriti turut dihimpunkan di bawah satu bumbung.

“97 selebriti akan sertai festival ini antaranya seperti Emma Maembong, Yana Samsudin, Zain Saidin, Fazura, Ziana Zain dan Elfira Loy. Selain daripada barisan selebriti, pelbagai jenama usahawan lain turut berada di bawah satu bumbung yang sama bagi memberi pilihan kepada pengunjung.

“Mood Republik juga tidak ketinggal menjemput artis dari seberang iaitu Rossa bersama produknya, Rossa Perfume dan Randy Pangalila dengan jenamanya Secret Perfume by Bellessa,” katanya yang menyasarkan seramai 1.5 juta pengunjung hadir ke festival tahun ini. – KopiPlanet.com

Fazley, Chatime Jalin Kerjasama Keluarkan Dua Menu Istimewa

Sempena dengan kehadiran bulan Ramadan tidak lama lagi, cef selebriti dan penyanyi popular, Datuk Fazley Yaakob dilantik sebagai wajah kempen Ramadan jenama terkenal dan francais bubble tea antarabangsa, Chatime.

Menurut Fazley, dengan menampilkan tema Buka Puasa, Buka Rasa, dia diberi peranan menghasilkan dua jenis minuman edisi istimewa iaitu Bandung Sago Pearl Milk Tea dan Cendol Sago Milk Tea sebagai memenuhi kepelbagaian permintaan pelanggan setia dan baharu Chatime sepanjang bulan Ramadan nanti.

“Sudah tentu saya berasa amat terharu dan bangga apabila diberikan peluang untuk bekerjasama dengan Chatime yang kebetulan merupakan minuman kegemarannya dan keluarga sejak awal lagi.

“Apabila ditawarkan peluang kolaborasi ini, sudah pasti saya berasa teruja kerana selama ini sudah memasang angan-angan untuk menghasilkan resepi minuman istimewa jenama Chatime,” katanya.

Turut hadir ialah Pengarah Urusan Kumpulan Chatime Malaysia Sdn. Bhd. milik penuh Will Group, Aliza Ali dan Pengarah Eksekutif, Widayu Latiff.

Pada majlis itu, Fazley turut melakukan demonstrasi penyediaan dua minuman tersebut yang mengenengah sago sebagai keistimewaan sambil dibantu oleh Aliza serta Widayu.

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai pemilihan Fazley sempena kempen Ramadan ini, Aliza memberitahu pengalaman dan minat Fazley dalam mempelbagaikan resepi dalam bidang kulinari merupakan sebab mereka memilihnya sebagai wajah kempen sempena Ramadan kali ini.

“Bertepatan dengan jenama Chatime yang menitikberatkan kepelbagaian di dalam minuman yang dijual, Fazley bukan sahaja merupakan wajah kempen, malah resepi bagi minuman kolaborasi Ramadan ini telah diolah olehnya sendiri” kata Aliza.

Bandung Sago Pearl Milk Tea (boleh ditambah dengan krim vanila) dan Cendol Sago Milk Tea dijual setiap satu dengan harga RM8.90.

Dua minuman istimewa ini boleh diperolehi di seluruh cawangan Chatime di Malaysia bermula seminggu sebelum Ramadan dan berakhir pada minggu awal Hari Raya Aidilfitri ini.

Chatime yang memasuki negara ini sejak tahun 2009 kini mempunyai hampir 40 cawangan di seluruh Malaysia. Selain Malaysia, Chatime juga memiliki lebih 1700 buah cawangan di 32 negara seperti London, Paris, Amerika Syarikat, Kanada, Dubai, Australia, Korea, China, India, Vietnam, Hong Kong, Thailand, Filipina, Indonesia, Vietnam dan Taiwan.

Hawaii… Lokasi Yang Memukau Dan Berbaloi Untuk Percutian

Apabila memperkatakan tentang lokasi percutian pilihan kebanyakan rakyat Malaysia, antara negara yang menjadi pilihan biasanya seperti Indonesia, Thailand, Filipina, Australia, Jepun atau Korea Selatan. Bagaimanapun, sebenarnya ada satu lagi lokasi yang sepatutnya diterokai iaitu Hawaii, sebuah kepulauan di bawah pentadbiran Amerika Syarikat.

Kalau diikutkan, penulis tidak bercadang untuk berkongsi tentang percutian di Hawaii (atau lebih tepat berbulan madu). Lagipun penulis tidak mahir dalam menghasilkan artikel mengenai percutian. Namun tak salah rasanya untuk penulis berkongsi sedikit pengalaman tentang percutian penulis dan isteri di Hawaii pada 16 hingga 21 Oktober 2017.

Idea untuk bercuti di Hawaii sebenarnya timbul sewaktu hari pertama syarikat penerbangan Air Asia X membuka laluan ke sana (kalau tak silap sekitar bulan Februari atau Mac 2017). Pada hari pertama laluan dibuka, penulis terus melayari laman web Air Asia untuk melihat harga tiket yang ditawarkan.

Memandangkan pada hari pertama, sudah tentulah harga tiket agak istimewa. Bayangkan, penulis mendapat harga tiket kira-kira RM1,100 sahaja untuk seorang (termasuk beg 20kg dan makanan). Dah tentu harga tersebut cukup murah (tak tahu boleh dapat lagi atau tak harga macam tu sekarang).

Di Hawaii, sebenarnya terdapat beberapa buah pulau, tetapi yang paling menjadi tumpuan pelancong adalah Honolulu dan penerbangan Air Asia X akan mendarat di Honolulu International Airport.

Sebelum terlupa, memandangkan Hawaii terletak di Amerika Syarikat, maka pelancong dari Malaysia perlu memohon visa terlebih dahulu. Harga untuk visa sahaja hampir mencecah USD160 atau RM700 seorang (bergantung kepada kadar tukaran mata wang).

Untuk pengetahuan pembaca, untuk terbang ke Hawaii, tiket tidak boleh check in secara online. So, kena check in dekat satu kaunter khas bagi penerbangan ke Hawaii di KLIA 2 (penulis lupa kaunter nombor berapa). Jadi, penulis dan isteri tidak perlu beratur panjang, namun dinasihatkan untuk tiba awal di airport.

Untuk pengetahuan pembaca, untuk ke Hawaii penerbangan Air Asia X akan transit di Osaka, Jepun terlebih dahulu. Cuma transit tidak mengambil masa terlalu lama iaitu sekitar dua jam sahaja. Penerbangan dari KL ke Osaka mengambil masa hampir tujuh jam dan Osaka ke Hawaii perlu menempuh tempoh penerbangan selama sembilan jam.

Hotel

Setelah mengharungi hampir 19 jam penerbangan termasuk transit, akhirnya penulis dan isteri tiba di hotel penginapan kami di Aqua Pacific Monarch, Waikiki, Honolulu. Perlu diingat, waktu masa antara Malaysia dan Hawaii berbeza iaitu 18 jam. Penulis bertolak pada 16 Oktober 2017 (Isnin) pukul 2.00 petang dan tiba di Honolulu pada 16 Oktober 2017 (Isnin) pukul 4.00 petang.

Memandangkan percutian ini lebih kepada honeymoon, jadi penulis lebih prefer untuk menginap di hotel. Kalau diikutkan hotel tempat kami menginap ni harganya sekitar USD150 semalam, tetapi bila dah diconvert ke duit Malaysia + cukai (sehari pihak hotel kenakan USD20 untuk cukai sahaja), harga semalam untuk bilik hotel sahaja dah cecah lebih RM700. Kalau dah menginap selama lima malam…

Apa yang membuatkan penulis tertarik memilih hotel ni kerana lokasinya yang berdekatan dengan pantai. Hanya berjalan kaki selama lima minit jer menuju ke pantai.

Oh ya, untuk pengangkutan dari airport ke hotel, penulis sarankan untuk ambil shuttle bus (van besar yang boleh muat 12-16 penumpang. Tambang sekitar USD24, berbanding kalau naik teksi sekitar USD40).

i. Waikiki Beach

Hawaii sebenarnya mempunyai banyak lokasi-lokasi yang menarik, tetapi memandangkan bajet yang terhad, penulis dan isteri hanya dapat pergi ke beberapa lokasi sahaja. Ketika penulis pergi, USD1=RM4.20, sekarang ni rasanya USD1=RM3.90. Jauh berbeza tu…

Kalau dah namanya bercuti di pulau, sudah tentu lokasi utama adalah pantai. Sambil mandi laut, boleh juga cuci-cuci mata tengok pelancong. Namun, apa yang paling menarik di Waikiki Beach ni apabila ada khidmat wifi percuma. Laju pula sampaikan penulis sempat buat FB Live.

Ada ramai kawan-kawan penulis bertanya, apa yang menarik dan istimewanya pantai kat Honolulu tu.
Jujur penulis cakap, memang tak ada yang menarik pun dan lebih kurang sama dengan pantai-pantai lain jer. Yang paling penting dan best, dapat jejak kaki di pantai Hawaii.

Selain pantai, di area Waikiki Beach juga terdapat banyak butik-butik mewah di sepanjang jalan Kalakau Ave. Umpamanya area seperti di kawasan Bukit Bintang yang penuh dengan butik-butik di kiri dan kanan serta bangunan dan hotel-hotel mewah. Setakat nak jumpa butik Coach, Kate Spade, Calvin Klein, memang bersepah. Kalau nak ke Hard Rock Café Honolulu dari hotel penulis pun dekat, hanya jalan kaki dalam 15 minit jer.

ii. Pearl Harbour

Kalau melancong ke Hawaii, tak sah rasanya kalau tak pergi ke sebuah lokasi bersejarah seperti Pearl Harbour. Mungkin ramai yang tahu tentang kapal perang Amerika Syarikat yang diletupkan oleh tentera Jepun sehingga ke mencetuskan Perang Dunia Ke-2.

Sebenarnya, terdapat beberapa buah kapal perang yang musnah, tetapi yang paling dasyat adalah kapal USS Arizona yang mengakibatkan lebih 1000 tentera terperangkap terkorban, malah jasad mereka terus kekal dalam kapal tersebut. Bangkai kapal tersebut masih lagi ada sehingga sekarang dan dijadikan lokasi untuk pelancong.

Untuk ke sana, penulis cadangkan supaya pergi pada awal pagi (seelok-eloknya tiba di sana pada pukul 8.00 pagi). Setibanya di sana, terus ke kaunter tiket dan pelancong akan diberikan pass untuk ke kapal USS Arizona.

Sebelum dibawa menaiki sebuah bot khas untuk ke kapal berkenaan, pengunjung akan dibawa ke sebuah bilik tayangan (mini pawagam). Sebuah dokumentari khas mengenai Pearl Harbour akan ditayangkan kepada pengunjung kira-kira 20 minit.

Kemudian, barulah pengunjung akan dibawa ke kapal USS Arizona lebih kurang lima minit sahaja menaiki bot (lawatan ke USS Arizona akan dibatalkan sekiranya hujan lebat atau cuaca buruk). Penulis bernasib baik kerana cuaca ketika itu agak cerah.

Apabila tiba di kapal USS Arizona, pengunjung diberi masa sekitar 15 hingga 20 minit untuk berlegar-legar dan mengambil gambar. Selain itu, ada dipaparkan senarai nama-nama askar yang terkorban di kapal berkenaan.

Apa yang membuat penulis kagum, meskipun kapal tersebut sudah musnah 76 tahun lalu, namun kesan tumpahan minyak kapal berkenaan masih lagi kekal dan boleh dilihat.

Selain dibawa ke kapal USS Arizona, terdapat juga beberapa buah muzium serta kapal perang di sekitar kawasan Pearl Harbour yang boleh dilawati pengunjung serta sebuah kedai cenderamata.

*masuk adalah percuma, cuma yang bawa beg kena bayar USD4 untuk sewa letak beg.

iii. King Kamehameha Statue

Sebuah lagi lokasi tarikan pelancong yang wajib pergi adalah King Kamehameha Statue. Mungkin ramai yang hanya ingat kuasa Kamehameha dalam komik Dragon Ball je kan.

Sebenarnya, King Kamehameha ni adalah seorang raja yang cukup terkenal di Hawaii suatu masa dahulu. Jadi, sebuah patungnya telah dibina dan terletak di kawasan Aliiolani Hale, Iolani Palace dan Kawaiahao Church.

iv. Diamond Head

Kalau korang bercadang nak tengok keindahan Honolulu dari aras yang tinggi, penulis cadangkan supaya pergi ke Diamond Head.

Sebenarnya, Diamond Head ni merupakan sebuah bekas kawah gunung berapi yang pernah aktif ratus ribu tahun lalu. Bagaimanapun, ia tidak lagi aktif dan kini menjadi tempat tumpuan utama kepada pelancong yang datang ke Hawaii.

Selain boleh bersiar-siar di kawasan kawah berkenaan, pengunjung juga dibenarkan mendaki hingga ke puncaknya. Kalau tak silap, waktu mendaki adalah dari pukul 6.00 pagi hingga 6.00 petang. Cuma semasa penulis berkunjung ke sana, pengunjung hanya dibenarkan mendaki dari pukul 6.00 pagi hingga 12.00 tengah hari sahaja kerana ada kerja-kerja penyelenggaraan.

v. Manoa Falls

Selain kawasan pantai yang menjadi tumpuan ramai pelancong, di Honolulu juga terdapat beberapa area kawasan hutan simpan yang boleh dilawati.

Untuk ke sana, tiada pengangkutan bas dan pelancong perlulah menyewa van dan ia terletak dalam setengah jam perjalanan dari kawasan bandar.

Selain dapat menikmati keindahan hutan, pengunjung juga boleh pergi ke kawasan air terjun. Namun, untuk ke kawasan air terjun tersebut perlulah mendaki.

Bagaimanapun, laluan pendaki agak besar dan selamat, cuma perlu berhati-hati sekiranya hujan kerana jalan mendaki akan menjadi licin.

Untuk mendaki ke kawasan air terjun tersebut mengambil masa dalam 45 minit sahaja. Memang agak meletihkan, namun pastinya berbaloi setelah tiba di air terjun berkenaan.

vi. Ala Moana Center

Kalau siapa-siapa yang kaki shopping tu, bolehlah singgah di Ala Moana Hawaii Center. Ia merupakan sebuah pusat membeli-belah yang paling besar di Hawaii dan ketujuh di Amerika Syarikat.

Selain terdapat pelbagai kedai dan butik, di dalam Ala Moana Center juga ada beberapa beberapa buah department store terkenal seperti Macy’s, Nordstrom, Target, Neiman Marcus, Sears dan lain-lain lagi.

Sesuatu yang istimewa di Ala Moana ni juga, setiap hari iaitu dalam pukul 12.00 tengah hari akan persembahan tarian kebudayaan masyarakat Hawaii. Sambil-sambil shopping, best jugak tengok gadis-gadis Hawaii ni bergelek.

Memandangkan kawasannya yang terlalu luas, penulis terpaksa datang lebih daripada sekali ke Ala Moana Hawaii Center ni.

vii. Waikele Premium Outlets

Sebuah lagi lokasi membeli-belah yang pastinya menjadi kegemaran kaum wanita seperti isteri penulis adalah Waikele Premium Outlets.

Terletak agak jauh daripada pusat bandar dan mengambil masa kira-kira sejam perjalanan jika ke sana apabila menggunakan bas.

Kalau dah namanya pun premium outlets, pastinya barangan yang dijual di butik-butik terkenal juga sangat murah berbanding kalau nak shopping di Ala Moana Center.

Misalnya, sewaktu pergi ke butik Coach, diskaun yang ditawarkan adalah sehingga 90 peratus untuk beberapa barangan. Begitu juga dengan butik Kate Spade, Levi’s dan Calvin Klien yang turut menawarkan harga diskaun.

Pengangkutan

Sepanjang berada di sana, penulis lihat pengangkutan yang paling efisen di Hawaii sudah semestinya bas atau dikenali sebagai The Bus.

Untuk pergi ke sesuatu tempat, penulis dan isteri memang banyak menggunakan bas sahaja. Tiket pun murah iaitu USD2.50 untuk perjalanan sehala. Kalau hendak ke tempat-tempat seperti Pearl Harbour, King Kamehameha Statue, Diamond Head, Ala Moana Centre dan Waikele Premium Outlets pun boleh pergi dengan menaiki bas.

Bagaimanapun, penulis sarankan sekiranya menaiki bas, pengunjung boleh membeli tiket berharga USD5.00. Simpan tiket tersebut kerana sah untuk digunakan dalam tempoh sehari apabila menggunakan khidmat The Bus (maknanya boleh naik sampai 50 kali sehari). Ia lebih berbaloi berbanding beli tiket berharga USD2.50.

Selain itu, disarankan juga untuk install goggle map. Ia memang banyak membantu sepanjang berada di sana kalau nak ke sesuatu lokasi, termasuk nombor bas yang perlu dinaiki. Malah, pelancong juga boleh bertanya kepada pemandu bas atau memberitahu untuk turun di mana-mana lokasi yang ingin dituju. Mereka memang gemar membantu dan memiliki sifat yang ramah.

Cenderamata

Kalau melancong ke sesebuah negara, antara benda wajib yang perlu dibeli adalah cenderamata. Sama ada untuk diri sendiri atau diberi kepada kawan-kawan seperti t-shirt, key chain atau fridge magnet.

Di Honolulu, kalau nak singgah beli barangan cenderamata, kedai yang paling menarik adalah ABC Stores. Kiranya ABC Stores ni macam kedai 7 Eleven lah kalau kat Malaysia ni. Paling menarik, ABC Stores ni memang ada bersepah-sepah. Misalnya, kalau singgah satu kedai ABC Stores, kemudian jalan dalam 100 meter, akan jumpa lagi ABC Stores ni.

Selain jual barangan cenderamata, ABC Stores ni jual macam-macam lagi barangan termasuklah barangan makanan. Penulis sendiri pun beli sedikit keperluan makanan di ABC Stores ni macam telur, roti, susu dan jus minuman.

Selain ABC Stores, ada lagi tempat menjual barangan cenderamata iaitu di Duke’s Market Place. Kiranya kat sini kedai-kedainya macam kat uptown lah dan barangan cenderamata di sini boleh dapat harga yang lebih murah berbanding di ABC Stores.

Makanan

Penulis akui, memang sukar nak jumpa makanan halal di Hawaii memandangkan tidak ramai masyarakat Islam di sana. Jadi, penulis memang dah siap-siap beli makanan Brahim dari Malaysia. Kalau telur, roti dan susu untuk breakfast, penulis beli jer di ABC Stores.

Bagaimanapun, penulis dan isteri sempat jugalah menikmati pizza di sebuah kedai muslim iaitu Amina Pizzeria. Cuma, harganya agak mahal bila di covert ke dalam duit Malaysia.

Bayangkan, untuk satu set regular pizza sahaja harganya dah mencecah USD20 (cuba darab dengan RM4.23). Penulis sempatlah order dua regular pizza dengan harga USD40 (RM169.20 untuk dua set regular pizza sahaja).

Pamplet dan booklet

Sebagai sebuah negeri pelancongan, terdapat juga pamplet dan booklet yang disediakan di pelbagai lokasi dan diberikan secara percuma kepada pelancong.

Jadi, penulis sarankan supaya ambil sahaja pamplet dan booklet yang disediakan itu kerana ia memang banyak membantu memberikan info.

Malah, terdapat juga baucer diskaun yang diberikan serta harga istimewa yang ditawarkan oleh pelbagai agensi pelancongan.

Honolulu, Hawaii…

Sebenarnya, banyak lagi lokasi-lokasi menarik yang boleh dilawati di Hawaii, cuma ia bergantung juga kepada bajet masing-masing. Tidak dinafikan, tempoh selama lima hari berada di Hawaii memang tidak mencukupi. Penulis sarankan supaya pergi ke sana sekurang-kurangnya seminggu.

Ini sahajalah yang dapat penulis kongsikan tentang percutian/bulan madu bersama isteri pada bulan Oktober 2017 yang lalu. Asalnya, penulis tidak bercadang untuk menulis tentang percutian ini kerana tidak mahir menulis tentang cerita percutian.

Setelah difikirkan semula, apa salahnya kalau penulis kongsikan sedikit info tentang percutian ke Hawaii ini. Mungkin sedikit sebanyak dapat membantu mereka yang ingin ke sana…

Turban Jadi Pilihan Naelofar Hijab Untuk Koleksi Terkini

Pemakaian turban dalam kalangan wanita pada hari ini bukanlah sesuatu yang janggal, lebih-lebih lagi buat wanita berkerjaya.

Pantas serta mudah untuk digayakan dan disebabkan faktor itulah jenama tudung terkemuka, Naelofar Hijab tampil dengan koleksi turban, Be Lofa Turban bagi memenuhi kehendak pelanggan di luar sana.

Dengan seleksi 51 rona menarik pastinya membuatkan pembeli rambang mata dengan pilihan-pilihan yang diberikan.

Antara warna sangat menarik untuk digayakan adalah seperti Ash, Apple Blossom, Bark, Angel Falls dan Black Iris.

Pelancaran Be Lofa Turban adalah seiring dengan sambutan ulang tahun kelahiran ke-29 pengasas Naelofar Hijab iaitu selebriti popular, Noor Neelofa Mohd. Noor.

Be Lofa Turban diperbuat daripada kain kapas bermutu tinggi dan ia sesuai untuk digayakan oleh semua peringkat usia. Ia dijual pada harga RM73 sehelai.

Selain Be Lofa Turban, Neelofa turut melancarkan Be Lofa Shawl yang diperbuat daripada fabrik kain sutera chiffon bagi memberikan gaya elegan, mewah, minimal dan lembut kepada setiap pemakainya.

Terdapat dalam 21 pilihan warna, sehelai tudung Be Lofa Shawl dijual pada harga RM149. Kesemua koleksi terbaharu ini boleh didapati secara terus menerusi butik Naelofar Hijab yang terletak di Taman Tun Dr Ismail atau menerusi agen dan stokis terpilih. – KopiPlanet.com

Me’nate Steak Hub Rancang Buka 2 Cawangan Luar Lembah Klang

Walaupun baharu sahaja beroperasi sejak tiga tahun lalu, namun Restoran Me’nate Steak Hub kini sudah dalam perancangan untuk menambah dua lagi cawangan pada tahun ini.

Ketua Pegawai Operasinya, Syed Shafiq Syed Mohamad berkata, mereka sudah mengenal pasti dua lokasi terbaharu itu yang berkemungkinan akan dibuka sama ada di Johor, Pulau Pinang atau Melaka.

“Setakat ini kami dalam perancangan untuk menambah lagi dua cawangan di luar Lembah Klang dan lokasinya sama ada di Johor, Melaka atau Pulau Pinang sebelum akhir tahun ini yang melibatkan nilai pelaburan RM5 juta,” katanya ketika ditemui pada majlis bersama media di Me’nate Steak Hub di Setapak, Kuala Lumpur hari ini.

Majlis itu diadakan bersempena kejayaan Me’nate Steak Hub di bawah pengurusan Palace Butcher Resources Sdn Bhd yang memperoleh dua anugerah besar dalam bidang Food & Beverage (F&B) iaitu Malaysia International Business Awards 2017 – Excellence In Western Steak House dan The Brandlaureate Best Brand In F&B – Steak House 2017-2018 yang diadakan baru-baru ini.

Pengarah Urusannya, Syed Ashraff Syed Ali menyifatkan khidmat servis yang diterapkan kepada pelayan mereka merupakan antara tunjang kepada kejayaan mereka meraih anugerah berprestij itu selain kualiti daging yang dihidangkan mereka.

“Kami percaya dengan khidmat servis yang berkualiti dan terbaik. Sekiranya makanan yang dihidangkan sedap tapi servis tidak bagus, tidak mungkin kami akan sampai ke tahap ini. Sebab itu kami menitik beratkan layanan yang baik untuk para pelanggan berasa selesa menjamu selera di sini.

“Selain itu, kami turut mempunyai impian ingin melebarkan sayap Me’nate Steak Hub ke peringkat yang lebih tinggi di mana kami kalau boleh ingin membuka satu cawangan di setiap negara di seluruh dunia. Kami mahu jadi local hero brand yang menyajikan perkhidmatan stik terbaik di dunia.

“Selain itu, rahsia besar kejayaan Me’nate Steak Hub sebenarnya terletak pada kualiti daging yang dijual dan dihidangkan kepada pelanggan. Pelanggan-pelanggan dapat melihat dan memilih sendiri daging-daging tersebut sesuai dengan kemampuan masing-masing. Ini adalah daya tarikan utama para pelanggan mengunjungi Me’nate Steak Hub dan faktor yang membezakan restoran kami dengan lain-lain restoran stik di Malaysia, di mana pelanggan boleh memilih sendiri daging pilihan mereka,” katanya.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ketua Chef, Muhammad Fazli Abdullah yang membawa para media ke gudang pemotongan daging selain menunjukkan cara-cara penyediaan makanan di situ.

Selain menjual daging, Me’nate Steak Hub turut menyediakan menu ikan, udang kara, ayam dan pelbagai makanan ringan yang lain pada harga yang berpatutan.

Setakat ini, Me’nate sudah mempunyai empat cawangan di sekitar Lembah Klang iaitu di Ampang Jaya, Setapak, Bandar Baru Bangi dan Shah Alam. – KopiPlanet.com

Kualiti Material Buat Pelanggan Setia Dengan Diyana Halik

Bagi memastikan jenama tudungnya kekal relevan dan menarik minat pelanggan baharu dan lama, tudung jenama Diyana Halik akan tampilkan kelainan dengan mengeluarkan rekaan tudung baharu pada setiap bulan.

Selain itu, menurut pemiliknya, Diyana Halik, dia percaya pelanggan terus kekal setia dengan jenama tudungnya kerana material berkualiti yang digunakan dalam penghasilan produknya.

“Anda boleh ada seberapa banyak corak, tapi kalau material tak menarik memang susah nak buat pelanggan beli lagi. Oleh itu saya percaya material berkualiti pasti akan membuatkan pembeli berpuas hati dengan produk yang dikeluarkan.

“Untuk terus kekal di pasaran, saya dan juga pasukan kerja perlu terus mengeluarkan pelbagai corak-corak dan keluaran menarik bagi kekal relevan di mata pelanggan,” kata Diyana ketika ditemui di butiknya di Kota Damansara, baru-baru ini.

Menggunakan material daripada jenis chiffon dan satin, tudung jenama Diyana Halik yang mula menjengah pasaran sejak tahun 2013 ini boleh didapati dengan harga serendah RM75 hingga RM165.

Enggan membandingkan jenamanya dengan jenama tudung di luar sana, sebaliknya Diyana percaya setiap jenama mempunyai keistimewaan yang tersendiri.

Bagi Diyana Halik, tudung mereka mempunyai kelainan daripada tudung lain apabila cara pemakaiannya yang agak unik dikenali sebagai ‘Belit 8’ dan sesuai untuk wanita bekerjaya yang sentiasa ‘on the go’.

“Saya tidak suka guna perbandingan sebab setiap jenama tudung ada keistimewaan masing-masing, tapi saya bersyukur pelanggan suka tudung saya sebab material yang digunakan. Saya dah ada pelanggan setia yang membeli tudung di sini pada setiap bulan.

“Produk saya sesuai untuk wanita bekerjaya yang sentiasa bergerak, semua orang boleh jual selendang tapi kami buat sesuatu yang berlainan iaitu cara ‘Belit 8’ yang mana tidak pernah lagi diperkenalkan oleh mana-mana jenama tudung. Itu jadi identiti dan keunikan tudung Diyana Halik,” katanya yang juga merupakan isteri kepada aktor popular, Aaron Aziz.

Untuk keluaran terbaharu, Diyana Halik tampil dengan koleksi ‘travel series’ dari negara Jepun yang baharu dikunjunginya baru-baru ini. Ia mengandungi sebanyak tiga corak selendang bercirikan bunga sakura dan kipas tangan Jepun yang diberi nama Shawl Red Cherry Wagasa, Square Green Tea Macha dan Lush Printed Wagasa Lavender.

Ketika ditanya tentang perancangannya pada tahun ini, Diyana berkata dia ingin memperkuatkan lagi jenamanya dengan turun padang ke mana-mana karnival dan festival agar ia dapat lebih mendekati kepada pelanggan sasarannya.

“Misi Diyana Halik tahun ini untuk lebih turun padang seperti sertai festival mahupun karnival untuk lebih dekati pembeli berpontensi. Selain itu, InsyaAllah saya tidak mahu jual tudung sahaja, sebaliknya di masa hadapan saya bayangkan saya ada koleksi pakaian dan produk kosmetik di bawah jenama yang sama,” ujarnya lagi. – KopiPlanet.com

Jom Relaks Di Royal Belum Resort, Memang Memukau!

Dah hujung tahun pastinya kalendar percutian anda juga sudah berdetik mahu merehatkan badan dan minda selepas setahun bertungkus-lumus bekerja.

Kalau tak berkesempatan terbang jauh, pergi yang dekat-dekat dalam negara pun dah cukup okay. Tapi, nak pergi ke mana ya?

Ha, sini kami kongsikan sebuah resort unik yang sangat saujana mata memandang.

Belum Rainforest Resort yang terletak di Grik, Perak boleh diakses menggunakan Lebuhraya Timur Barat iaitu dari Grik dan Kelantan.

Resort unik ini telah dirasmikan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah pada 9 Julai 2008.

Eko-resort ini baharu sahaja dianugerahkan Best Resort 2017 oleh Tourism Perak di atas usahanya yang sentiasa memberikan terbaik dari segi mutu perkhidmatan buat pelanggan mereka.

Antara keunikan yang terdapat di Royal Belum Resort ialah di sini terdapatnya Hutan Tropika Belum-Temengor yang dianggarkan sudah berusia hampir 130 juta tahun.

Mempunyai 112 buah bilik termasuk chalet bertemakan tradisional kampung, Belum Rainforest Resort turut menyediakan dua villa eksklusif, Villa Tanjung Wan dan Villa Santubong.

Para pengunjung juga boleh merasai sendiri pengalaman tinggal dalam rumah bot yang boleh memuatkan 14 tetamu dalam satu-satu masa. Rumah bot akan memberikan pengalaman baharu di mana anda tidur, makan dan menikmati keindahan sungai Belum dari dalam bot yang besar.

Selain mengekalkan ciri flora dan fauna, Royal Belum juga menyediakan pelbagai pakej aktiviti menarik yang pastinya menjadi pilihan kebanyakan si kental yang berjiwa lasak.

Antara aktiviti meneroka dan menjelajahi hutan, memancing, lawatan ke rumah Orang Asli, piknik makan tengah hari di air terjun, berkayak, berakit, kem Belum Adventure dan night trekking.

Keunikan lain yang ada di Royal Belum ialah anda boleh melihat sendiri burung Enggang. Terdapat 10 jenis burung Enggang yang boleh didapati di Malaysia dan kesemua 10 jenis itu ada di sini!

Untuk pengalaman menginap yang maksima, pergilah manjakan diri anda di Royal Belum Resort dan anda pasti akan kagum dengan binaannya yang menghadap Tasik Temenggor selain dikelilingi gunung-ganang.

Untuk maklumat lanjut mengenai Royal Belum Resort, anda boleh layari laman web www.belumecoresort.com.my. – KopiPlanet.com