• FOLLOW US

admin

Selepas Bentuk Bumi, Suhaimi Saad Kini Pertikai Saiz Matahari & Bulan

Jika sebelum ini penyanyi nasyid Suhaimi Saad memberi pandangannya tersendiri tentang bentuk muka bumi, kini mempersoalkan pula tentang saiz matahari dan bulan.

Menerusi entri terbaharunya di Facebook, Suhaimi menyatakan bahawa saiz matahari dan bulan adalah lebih kurang sama dan tidak seperti yang diperkatakan tentang saiz matahari yang lebih besar.

“Sejak 40 tahun yang lalu, hampir setiap pagi aku melihat matahari itu terbit dari arah timur dan terbenam di ufuk barat. Ia memang terlihat bergerak begitu sesuai dengan firman Allah di dalam Al Quran.

“Sejujurnya, ia tidaklah kelihatan sebesar yang diperkatakan orang kebanyakan. Seolah olah dia pernah mengukur matahari,” ujarnya.

Menurutnya lagi, saiz antara matahari dan bulan lebih kurang sama. Cuma cahaya matahari itu panas memancar dan cahaya bula pula redup dan sejuk serta ada ketika saiz bulan lebih besar daripada matahari.

Sebelum ini, suami kepada Ina Naim itu membuat kenyataan dengan mengatakan bahawa bentuk muka bumi adalah rata dan bukan sfera seperti yang diketahui umum.

Malah, dia juga pernah mencabar angkasawan negara pertama Dr. Sheikh Muszaphar Shukor untuk bersumpah dan mengatakan bentuk muka bumi ini sfera. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Facebook Suhaimi Saad

Zila Seeron Kembali Tidak Bertudung Buat Kali Kedua

Bintang Akademi Fantasia 4 (AF4), Zila Seeron kini dilihat sudah kembali semula untuk tidak memakai tudung.

Menerusi gambar terbaharu yang dimuatnaik di laman sosial Instagram, Zila dilihat tampil dengan imej berambut pendek.

Memandangkan dia tidak menutup ruangan komen di posting gambar berkenaan, ternyata bekas peserta AF4 itu mendapat kecaman ramai.

Malah, ramai peminat yang meninggalkan komen mengatakan dia kelihatan lebih cantik sekiranya tampil bertudung.

Ternyata, ini merupakan kali kedua Zila kembali untuk tidak mengenakan hijab setelah kali pertama berbuat demikian sekitar awal tahun 2017.

Bagaimanapun, pada bulan Oktober tahun yang sama, Zila mengambil keputusan untuk berhijab semula.

Sebelum ini, Zila pernah mendirikan rumah tangga dengan Along Cham pada tahun 2010, namun kedua-duanya mengambil keputusan untuk berpisah enam tahun kemudian.

Sepanjang perkahwinan mereka dikurniakan seorang anak lelaki, Ahmad Danial, 8, yang kini di bawah jagaan Along. – KopiPlanet.com

Rashidi Ishak Mengaku Sudah Bercerai Dengan Vanidah Imran

Teka-teki mengenai hubungan antara Rashidi Ishak dan Vanidah Imran akhirnya terjawab apabila pelakon itu mengakui sudah bercerai dengan Vanidah.

Rashidi menerusi instagramnya mendedahkan dia dan Vanidah mengambil keputusan untuk berpisah pada 9 Ogos 2018 di Mahkamah Syariah Kuala Lumpur.

“Saya ingin meminta maaf kerana terpaksa merahsiakan berita dan maklumat tentang perkara ini. Kami sengaja merahsiakannya untuk melindungi dan menghormati perasaan keluarga serta menjaga privasi.

“Saya juga ingin berterima kasih kepada anda semua yang sudah menyokong kami berdua, terutama sekali sokongan kalian kepada Vanidah yang telah berjaya dalam karier dan kehidupannya,” katanya.

Hubungan pasangan berkenaan pernah menjadi tanda tanya peminat setelah kedua-duanya dilihat hadir ke Mahkamah Syariah, namun kedua-duanya tidak memberikan sebarang kenyataan.

Vanidah dan Rashidi, 46 mendirikan rumah tangga pada 1 Oktober 2000 dan dikurniakan dua orang cahaya mata iaitu Mikhail Imran, 18 dan Maryam Rashika, 15. – KopiPlanet.com

Tomok Maafkan Peminat Pernah Baling Telur Kepada Newboyz

Seorang peminat telah membuat pengakuan secara eksklusif dengan mengatakan dia dan rakan-rakannya pernah membaling telur ke arah kumpulan Newboyz.

Menerusi perkongsian Tomok di Instagramnya, lelaki yang dikenali sebagai Kamarul Ariffin Nor Sadan itu melakukan perbuatan tersebut bersama rakan-rakannya ketika Newboyz membuat persembahan di Kota Tinggi sekitar tahun 1999-2002.

“OK, aku ada pengakuan nak buat pada Tomok dan Newboyz. Sekitar tahun 1999-2002 (tak berapa ingat), Newboyz ada buat persembahan di Plaza Kota Tinggi. Aku dan beberapa orang rakan telah melakukan onar dengan niat sabotaj. Kami baling telur.

“Sejujurnya, aku pun tidak ada justifikasi yang kukuh untuk sabotaj kalian. Ia lebih kepada tindakan mengikut jiwa muda yang gemar memberontak, mungkin juga kerana dicabar,” jelasnya.

Menurutnya, secara senyap-senyap dia telah melayan lagu-lagu Newboyz dan mengakui ketika lagu-lagu kumpulan berkenaan berkemundang di radio Era, dia menyanyi dalam hati serta menghafal lirik lagu mereka.

“Maka, bersaksikan 200,000 followers aku ni, aku dengan rasa rendah diri dan ikhlas, aku nak mohon maaf pada kalian. Aku tahu 20 tahun tu lama, lebih baik lambat daripada tidak langsung.

“Kalau ada konsert reunion, boleh jemput saya. Pada waktu itu, saya akan relakan diri dibaling telur oleh setiap anggota Newboyz,” jelasnya.

Dalam pada itu, Tomok yang membuat naik kenyataan berkenaan menyatakan dia sudah memaafkan perbuatan yang dilakukan oleh lelaki berkenaan.

“Buang yang keruh… ambik yang jernih… kita hanya manusia biasa tak lari dari buat kesilapan. Saya maafkan awak bro!” ujar Tomok. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Tomok

Lagu Sampai Hati Dirakam Semula, Ameng & Awie Bakal Berduet

Vokalis kumpulan Spring, Ameng mendedahkan kumpulannya bakal kembali menghasilkan album menerusi himpunan beberapa buah lagu lama mereka yang akan dirakam semula dan diberi nafas baharu.

Ameng atau nama sebenarnya Wan Aminuddin Wan Ismail berkata, antara yang paling istimewa adalah rakaman semula bagi lagu Sampai Hati yang pernah melonjakkan nama kumpulan mereka pada era 90-an.

“Pihak Sony Music memaklumkan yang kumpulan Spring antara penerima royalti tertinggi di bawah syarikat mereka. Jadi, mereka telah kembali melamar kami untuk menerbitkan album.

“Ada beberapa kelainan yang akan ditampilkan, antaranya rakaman semula lagu Sampai Hati yang akan saya nyanyi secara duet dengan Awie,” ujarnya sambil memberitahu telah mendapat persetujuan daripada vokalis kumpulan Wings itu.

Ujarnya, rancangan untuk berduet dengan Awie itu adalah idea daripadanya sendiri memandangkan dia sendiri merupakan peminat penyanyi berkenaan.

Selain itu, Ameng juga mendedahkan yang Zizan Razak juga akan terbabit untuk rakaman semula lagu Sejiwa dan pelawak tersebut memasukkan elemen rap untuk lagu berkenaan.

“Setakat ini Spring sudah ada 15 buah album dan kami akan memilih beberapa buah lagu daripada kesemua album berkenaan untuk dirakam dengan nafas baharu,” ujarnya.

Dalam pada itu, ketika ditanya sekiranya Spring ada perancangan untuk membuat konsert reunion, Ameng menyatakan sememangnya mereka mempunyai hasrat tersebut.

Bagaimanapun, dia menjelaskan untuk menganjurkan konsert, mereka tidak berani menganjurkannya sendiri dan mahu mendapatkan bantuan mana-mana pihak yang sudi untuk bekerjasama.

“Pada tahun lalu Spring pernah membuat showcase di D’Saji, tetapi kurang mendapat sambutan sehingga saya mengalami kerugian dan sebab itu saya tak berani nak buat lagi.

“Namun begitu, ada pihak yang telah tampil untuk menjadi penaja konsert kami di Terengganu serta satu showcase di Kuala Lumpur,” jelasnya. – KopiPlanet.com

Empat Stokis Dapat Kereta Mewah Sempena Meeracle Glory Night 2018

Jenama kosmetik dan penjagaan kulit yang terkemuka, MEERACLE baru-baru ini telah mengadakan majlis malam gala tahunan Meeracle Glory Night 2018 pada 23 Febuari lalu bertemakan Oscar.

Tujuan majlis berkenaan diadakan adalah untuk menghargai semua ejen MEERACLE dari seluruh Malaysia serta Singapura dan Brunei dengan majlis berlangsung dengan cukup meriah.

Pada majlis yang berlangsung itu juga, MEERACLE melancarkan produk kosmetik iaitu MEERACLE FACE. Dalam rangkaian MEERACLE FACE itu, terdapat bedak asas bernama MEERACLE LUSTRE GEMSTONE yang mempunyai tiga tona warna iaitu cerah,
kuning langsat dan sawo matang serta turut melancarkan penanggal mekap iaitu MEERACLE LUXURY CLEANSING MILK.

Majlis malam itu dimulakan dengan ucapan daripada pengasas MEERACLE, Puan Meera Nordin dan sedikit ucapan ringkas dari duta MEERACLE, Zahirah MacWilson. Malah, Hael Husaini dan De Fam juga membuat persembahan pada majlis tersebut.

Pada tahun lepas, MEERACLE telah melancarkan kempen 7 bulan ‘Menjadi Dengan MEERACLE’, di mana ejen yang berjaya mencapai sasaran jualan dalam masa 7 bulan akan membawa pulang sebuah kereta mewah jenama Mercedez-Benz.

Untuk kempen yang berlangsung pada tahun lalu, seramai empat master stokis telah berjaya melepasi sasaran jualan dan MEERACLE telahpun memberikan ganjaran kepada mereka semasa majlis makan malam tersebut.

Master stokis yang berjaya membawa pulang kereta mewah berkenaan adalah Siti Azlina Md Halil, Che Wan Norzirawati Che Wan Abd Rahman, Masdiana Mohamadiah dan Nazariah Mohd Shah. – KopiPlanet.com

Program Realiti The House Musim Ke-5 Tampilkan Bintang BBNU

Setelah empat musim bersiaran, program realiti The House yang ditayangkan di portal hiburan Gempak menerusi Gempak Original Series kini kembali dengan musim terbaharu.

Menariknya, untuk musim yang kelima ini, The House menampilkan tiga bintang BBNU yang kini semakin meningkat naik iaitu Sarah Suhairi, Wani Kayrie dan Sissy Imann.

Ketua Kandungan Gempak, Nazihah Dalhar berkata, biarpun ketiga-tiganya masih dianggap baru, namun kehadiran dan bakat mereka dengan pantas meraih populariti bukan calang-calang dan dilihat setara dengan penghibur berpengalaman.

“Profil seni angkatan BBNU ini juga boleh dianggap cemerlang sehingga ramai di antara mereka yang berpeluang untuk beraksi di acara-acara besar dan turut bertanding di pentas berprestij.

“Melihat kepada trend terkini yang didominasikan oleh angkatan BBNU tersebut, kami berpendapat ini momen terbaik untuk mengetengahkan mereka menerusi penerbitan terbaharu program realiti The House,” ujarnya.

Menurut Nazihah, sama seperti musim-musim sebelumnya, The House masih mengekalkan tradisi meletakkan nama-nama popular yang mempunyai pengaruh kuat di media sosial.

Ujarnya, pemilihan ketiga-tiga artis berkenaan juga dilihat menepati kriteria yang diperlukan oleh The House untuk menarik penonton sasaran.

“Semoga musim ini mampu mengulangi kejayaan musim-musim terdahulu, sekaligus menetapkan penanda aras baharu kepada kejayaan kandungan digital di platform Gempak,” ujarnya.

The House yang berdurasi selama 22 minit sepanjang lima episod bakal disiarkan secara eksklusif menerusi portal digital www.thehouse.com.my pada setiap hari Selasa mulai 19 Mac ini.

Kemudian diikuti dengan siaran televisyen yang akan disiarkan di saluran Astro Ria (104) dan Ria HD (123) bermula pada 27 Mac ini setiap hari Rabu pukul 9.00 malam. – KopiPlanet.com

Lagu Diam Saja Bukan Tentang Perbalahan Forteen Dan Izzue

Kumpulan Forteen menegaskan single terbaru mereka berjudul Diam Saja yang telah dilancarkan sejak 1 Mac lalu bukanlah berkisar tentang perbalahan yang berlaku antara mereka dengan Izzue Islam.

One Forteen berkata, biarpun lirik lagu berkenaan dihasilkan oleh mereka bertiga, namun ia langsung tidak ada kena-mengena dengan apa yang telah berlaku sebelum ini.

“Tidak dinafikan selepas kejadian yang menimpa kami dan Izzue, setiap apa yang kami lakukan pasti ada segelintir yang akan mengaitkan tentang hal yang berlaku.

“Bagaimanapun, kami ingin tegaskan lagu ini hanya berkisar tentang kisah percintaan. Lirik ini kami tekankan kalau pasangan bergaduh, lebih baik salah seorang ambil tindakan berdiam diri semata-mata kerana sayangkan perhubungan itu,” jelasnya.

Menurut One, menerusi lagu ciptaan komposer Adam Armin & Joseph Khan, mereka mengganggap Diam Saja mampu menjenamakan semula nama Forteen yang kini bergerak bertiga sahaja.

Jelasnya lagi, sejak video lirik lagu berkenaan dimuat naik di YouTube, ternyata ia mendapat sambutan yang baik dan maklum balas positif daripada peminat.

Dalam pada itu, One memberitahu selepas pengunduran Izzue daripada kumpulan berkenaan, mereka belum ada perancangan untuk mencari pengganti.

“Buat masa ini kami masih lagi rasa selesa untuk bergerak bertiga sahaja. Lagipun bukan senang nak cari pengganti yang mampu memahami cara kerja kami.

“Selain itu, jika ada antara kami yang terbabit dengan projek secara solo, kami tidak kisah dan akan memberikan sokongan antara satu sama lain, namun harus utamakan kumpulan terlebih dahulu,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Anak Angkat Jadi Mangsa Buli Siber, Jasmin Hamid Buat Laporan Polis

Pelakon Jasmin Hamid telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Subang Jaya susulan perbuatan netizen yang menghina anak angkat perempuannya di laman sosial.

Menerusi posting yang dibuat menerusi laman Instagram miliknya, pelakon itu juga memberitahu akan menghantar surat saman kepada mereka yang terlibat.

“Kepada para NETIZEN BULLY CYBER yang telah MENCELA anak perempuan saya, boleh tunggu SAMAN dari saya.. Ada LEBIH DARI 15 NAMA di dalam police report yang akan diambil tindakan undang-undang di atas tindakan MENCELA yang tidak berasas di IG dan FB saya serta BLOG.. Segala butiran BULLY CYBER telah ada pada PIHAK POLIS!

“Saya sebagai seorang IBU sudah pasti akan melindungi anak-anak saya dan mohon hak perlindungan dari pihak berkuasa sebagai seorang WARGANEGARA MALAYSIA.. INI JANJI SAYA KEPADA KEDUA ARWAH IBUBAPA SAYA DAN KEPADA ALLAH untuk menjaga keluarga hingga akhir hayat saya..” ujarnya.

Baru-baru ini Jasmin meluahkan kemarahannya susulan tindakan segelintir netizen yang menghina anak angkat perempuannya dengan mengatakan berwajah bapok.

Malah, pelakon itu juga menyatakan dirinya tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang dilihat sebagai pembuli siber. – KopiPlanet.com

Kylie Jenner Dedah Mahu Letak Nama Anak Perempuannya Rose

Ketika ini Kylie Jenner sedang menjalani kehidupan sebagai seorang ibu. Meskipun baru berusia 21 tahun, kekasih kepada Travis Scott itu bahagia membesarkan anak perempuannya yang bernama Stormi Webster.

Menerusi akaun media sosialnya baru-baru ini, ternyata Kylie telah membuat satu pengakuan yang agak mengejutkan buat peminat-peminatnya.

Semasa membuat live di Instagram, Kylie mendedahkan tentang nama asal yang ingin diberikan sebelum membuat keputusan memilih nama Stormi Webster.

“Ada satu nama yang ingin saya dedahkan kepada anda semua, tetapi untuk pengetahuan saya pada asalnya ingin memberikan nama Rose kerana menyukai nama itu. Selamat untuk anda yang bernama Rose,” ujarnya.

Menurut Kylie lagi, dia juga merasakan nama berkenaan kurang sesuai untuk diberikan semasa dia masih lagi mengandung ketika itu. Setelah berfikir agak lama, akhirnya nama Stormi menjadi pilihan.

Ujarnya, idea untuk meletakkan nama Stormi itu muncul kerana dirinya yang gemar melihat petir. Kemudian dia mahu menambahkan huruf ‘ie’ agar sama dengan namanya.

“Itu adalah perancangan awal dan ketika sedang hamil saya sering memanggilnya dengan nama Stormi dan berasa ia sangat sesuai,” jelasnya. – KopiPlanet.com