• FOLLOW US

admin

Luahan Isi Hati, Perasaan Yonny Boii Menerusi Single Baharu Salahku

Komposer dan penyanyi muda berbakat besar yang sedang meningkat naik, Yonny Boii kini muncul dengan mempertaruhkan single solo terbaharu berjudul Salahku.

Yonny Boii atau pemilik nama sebenar Muhammad Haqeem Nuriman Nor Azrin ini terus selesa mengabadikan pengalaman hidup sendiri dengan luahan isi hati dan perasaan dalam lagu ciptaannya sendiri.

“Apa yang boleh saya katakan Salahku menyingkap kisah lalu tentang kehidupan peribadi saya dan pengalaman itu telah mematangkan saya. Misalnya, di sekolah dulu saya tak ramai kawan. Saya memang jenis yang suka menyendiri, berdiam diri, memendam rasa dan cepat marah.

“Sebab itulah saya menghasilkan lirik banyak berdasarkan pengalaman saya membesar. Ramai yang cakap lirik saya terlalu mendalam dan mereka yang mendengar sukakan sesuatu yang bukan direka. Setiap lirik pasti ada kisah yang ingin saya sampaikan,” jelasnya.

Bercerita lanjut mengenai lagu itu lagi, Yonny Boii berkata, ia umpama terjemahan bahawa diri manusia ini tidak pernah sempurna.

“Lagu ini saya tulis mengenai isi hati diri saya. Sejak usia 16 tahun lagi, saya lebih selesa menunjuk perasaan dalam lagu kerana sering merasakan diri saya banyak kekurangan. Kadangkala orang tidak memahami apa yang saya lalui dan yang diinginkan dalam hidup. Jadi menerusi lagu saya dapat melempiaskan perasaan saya.

“Kadang kala tindakan yang kita buat, kita rasa kita betul. Hakikatnya pada mata orang lain apa yang kita buat itu satu kesilapan. Disini berlaku kekeliruan pada diri sendiri. Saya rasa senario itu mungkin turut dilalui orang lain.

“Pada ketika diri berasakan sudah cukup baik dan bagus, pasti ada yang melihat sebaliknya. Akhirnya ia telah menjadi pengajaran berharga dalam hidup. Kekurangan dan kelemahan yang ada dalam diri itu saya tukar menjadi kekuatan. Akhirnya rezeki saya dalam dunia seni. Hari demi hari saya lebih matang dalam banyak aspek,” katanya.

Dalam pada itu, sebelum tampil dengan single Salahku, Yonny Boii juga meledak dengan lagu Sakit yang berduet bersama Zynakal.

Tidak hanya bekerjasama dalam lagu Sakit, mereka berdua juga pernah berganding dalam lagu Cemburu juga dicipta Yonny tahun lalu.

“Salahku ni dikira single ketiga solo saya selepas Tujuan dan Biar. Tahun lalu pun saya sebenarnya pernah muncul dengan lagu Takut berkolaborasi dengan Caprice.

“Beberapa bulan lalu saya dipanggil untuk turut serta mewarnai lagu X Missing You dendangan Dayang Nurfaizah. Faizal Tahir dan Tuju K Clique pun ada.

“Ini dikira sebagai penampilan istimewa, saya berperanan buat lirik bahagian yang saya nyanyikan sahaja. Bulan lalu saya juga tampil dalam lagu 3 Kucing dendangan Ariff Bahran,” katanya.

Lagu berentak R&B hasil ciptaan anak jati Kuala Lumpur itu dilancarkan pada 12.00 tengah malam 3 April 2020 di semua platform digital terpilih seperti itunes, Spotify, Apple Music, Deezer, Joox Music dan KK Box selain disaluran YouTube Universal Music. – KopiPlanet.com

Zarina Anjoulie Kemuka Saman Malu Terhadap Tiga Individu

Sejak kebelakangan ini industri hiburan negara dikejutkan dengan isu perbalahan antara pelakon Zarina Anjoulie dengan beberapa artis tanah air termasuk membabitkan Persatuan Seniman Malaysia (Seniman).

Malah, isu berkenaan semakin berlarutan sehingga satu laporan polis telah dibuat oleh Seniman yang menyatakan video yang dirakam dan dimuat naik telah menimbulkan pelbagai perbalahan antara netizen dengan artis dan pada masa sama, mencalarkan imej Seniman sebagai persatuan.

Bagaimanapun, Zarina menerusi video terbarunya menyatakan dia juga telah mengambil tindakan lanjut dengan membuat laporan untuk mengambil tindakan saman terhadap tiga individu.

“Semalam aku dah buat report, tiga nama aku dah submit untuk aku proceed kes saman. Jangan dari elok-elok kau bercita-cita nak makan daging aku buat kau makan pasir,” tegasnya.

Bagaimanapun, pelakon berkenaan tidak menyatakan lebih lanjut tentang tiga nama tersebut. – KopiPlanet.com

Kredit Foto: Instagram Zarina Anjoulie

 

Elak Kebosanan, Deepika Padukone Habiskan Masa Kemas Dapur

Sepanjang tempoh lokcdown yang berlaku di India, ternyata pelbagai aktiviti yang dapat dilakukan sepanjang berada di kediaman masing-masing.

Misalnya, aktres terkenal Bollywood, Deepika Padukone dilihat lebih banyak menghabiskan masa untuk mengemas dapurnya bagi mengelakkan kebosanan.

Lebih menarik lagi, dia juga turut membuat dan menampal label bagi setiap rempah ratus dan barangan makanan di dapurnya itu.

Berkongsi menerusi laman Instagramnya, Deepika berkongsi gambar label-label rempah ratus yang tertulis seperti Poha, Besan, Rajma, Red Chana dan Red Masoor Dal.

Pasa masa sama, pelakon berkenaan juga menyatakan apa yang dilakukannya itu ada diinspirasi daripada seorang selebriti terkenal Jepun, Marie Kondo yang cukup popular menerusi rancangan Tidying Up With Marie Kondo. – KopiPlanet.

Lagu Poyo Bukan Tuju Pada Artis Minta Bantuan Kerajaan

Baru-baru ini terlancarnya satu lagi karya lagu yang berjudul poyo bersama dengan muzik video yang menampilkan gabungan tiga suara iaitu Danial, Santesh dan Noki K-Clique.

Dalam masa yang sama juga berbagai komen netizen yang diterima di laman YouTube rasmi lagu ini sebaik sahaja ia dilancarkan.

Antara komen-komen yang menjadi perhatian adalah, lagu ini dikatakan seperti lagu khas kepada semua artis yang kemaruk yang hendak minta bantuan kerajaan.

Walau pun isu ini tengah hangat diperkatakan. Namun apa yang boleh dikatakan lagu ini mula diperkatan oleh netizen.

Menurut  salah seorang penyanyi di dalam lagu ini iaitu Danial berkata, sejak awal lagi lirik lagu ini tidak berkaitan dengan isu mana-mana pihak pun, termasuk isu artis yang meminta bantuan kerajaan.

“Saya dan rakan-rakan gandingan dalam lagu ini berharap agar lagu Poyo ini dapat diterima ramai,” ujarnya.

Lagu tersebut adalah ciptaan Mr Yin dan lirik lagu pula adalah dan gabungan Mr Yin, Danial dan Noki K-Clique serta diedarkan di bawah syarikat rakaman Datu Entertaiment. – KopiPlanet.com

Man Raja Lawak Peruntukkan RM50,000 Bantu Mereka Yang Memerlukan

Pelawak Man Raja Lawak mengambil mengambil inisiatif sendiri apabila tampil memberi tumpuan untuk membantu mereka yang memerlukan ketika wabak Covid-19 sedang melanda ketika ini.

Menerusi laman Instagramnya, Man atau nama sebenarnya Abd Rahman Kasim memperuntukkan sebahagian wang kemenangannya ketika menjuarai Maharaja Lawak Mega (MLM) 2019 bersama kumpulan Puteh iaitu sebanyak RM50,000.

“Situasi sekarang amat terkesan kepada semua warga Malaysia termasuk saya dari segi emosi dan kewangan. Saya Abd Rahman Kasim sebagai warga Malaysia dengan rasa rendah hati terpanggil untuk berkongsi hadiah wanng tunai hasil juara MLM 2019 tempoh hari bagi meringankan beban anda meneruskan kehidupan.

“Sesiapa yang benar-benar memerlukan bantuan sahaja yang akan saya layan. Dan sila DM berikan detail kenapa saya harus membantu anda sehinggalah bajet sebanyak RM50k habis digunakan sepenuhnya,” ujarnya.

Menurut Man, dia akan meneliti setiap permohonan yang dibuat dan menyatakan permohonan akan gagal sekiranya tiada respon daripadanya.

“Semoga bantuan kecil ini dapat dimanfaat sebaiknya. Hanya doakan saya murah rezeki dan sihat tubuh badan. Amin,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Putera Harry, Meghan Belum Sedia Tambah Anak Dalam Masa Terdekat

Setelah mengambil keputusan untuk berpindah ke Kanada, pasangan Putera Harry dan Meghan Markle mengambil keputusan untuk berpindah lagi dan dikatakan mereka baru membeli kediaman di Los Angeles, California.

Ketika ini, pasangan tersebut sedang bahagia melayari bahtera kehidupan dengan dikurniakan seorang cahaya mata lelaki iaitu Archie Harrison.

Bagaimanapun, menerusi US Weekly terdapat satu sumber pasangan tersebut yang mengatakan Harry dan Meghan belum bersedia untuk menambah cahaya mata dalam tempoh terdekat.

“Sekarang ini mereka sedang melalui hari-hari yang sangat indah bersama Archie. Mereka memang mahu menambah cahaya mata, tetapi bukan dalam masa terdekat ini,” ujarnya.

Seperti yang diketahui umum, pasangan tersebut baru sahaja memulakan kehidupan baru di Amerika Syarikat dan buat masa ini mereka mahu memberi sepenuh tumpuan kepada Archie yang kini berusia 10 bulan.

Selain itu, Meghan juga dikatakan sedang fokus untuk kembali dalam industri hiburan. Ketika ini, Meghan menjadi penyumbang suara untuk sebuah filem dokumentari baharu terbitan Disney. – KopiPlanet.com

“Tak Perlu Kita Berbalah Di Saat Musibah Makin Teruk” – Syamsul Yusof

Sebelum ini, pelakon dan pengarah Syamsul Yusof ada memuat naik status mengenai perbuatan amal jariah yang dikongsi di media sosial.

Malah, Syamsul turut menyatakan kekeliruannya mengenai media sosial yang menjadi kayu ukur buku amalan seseorang di mata manusia.

Bagaimanapun, menerusi posting terbarunya di Instagram, pengarah berkenaan menyatakan ada pihak yang menganggapnya bersifat dengki dengan kata-katanya itu.

“Ada yang kata saya dengki busuk hati dengan ustaz dan orang yang buat kebaikan di media sosial. Hahh? Pulak dah.. apahal ke situ jauh fikirannya?

“Tiada kena-mengena dan lain yang saya maksudkan. Takpalah, sabar jelah. Tak perlu kita berbalah benda sia-sia di saat musibah makin teruk sekarang. Kita cari redha Allah sama-sama,” ujarnya.

Pada masa sama, Syamsul juga menyatakan media sosial telah menjadi fitnah akhir zaman dan meminta supaya berhati-hati dan jangan kalah dengan agenda mereka. – KopiPlanet.com

Isu Kenyataan Bantuan Anak Seni, Tomok Tampil Permohonan Maaf

Setelah beberapa hari timbul perbalahan antara netizen dan segelintir artis berhubung bantuan kepada anak seni yang terkesan kerana Covid-19, penyanyi Tomok akhirnya tampil membuah permohanan maaf.

Dalam satu kenyataan yang dibuat di laman Instagram miliknya, penyanyi berkenaan menyatakan dia enggan menjadikan keadaan semakin buruk.

“Assalamualaikum semua… untuk tidak menjadikan keadaan semakin buruk saya ingin meminta maaf kepada semua rakyat malaysia. Maaf sekiranya statement saya di instagram tempoh hari ada menyakiti hati kalian.

“Saya juga manusia biasa yang tidak lari dari melakukan kesilapan..maafkan saya semua. Marilah kita sama-sama doakan semoga negara kita dan dunia bebas daripada Covid-19,” ujarnya.

Sebelum ini, Tomok antara artis yang menyatakan pandangan agar kerajaan tidak terlepas pandang untuk memberikan bantuan kepada anak-anak seni dan penggiat seni.

Bagaimanapun, pandangannya itu telah dikecam oleh segelintir netizen yang beranggapan artis sepertinya mempunyai pendapatan yang tinggi. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Tomok

Hina Petugas Hospital, Azwan Ali Didenda RM17,000

Gara-gara memuat naik video menghina petugas Hospital Putrajaya, selebriti popular Azwan Ali telah dijatuhi hukuman denda oleh mahkamah.

Menerusi twitter Bernama, selebriti berkenaan dijatuhi hukuman denda RM17,000 atau enam bulan penjara.

Sebelum ini, pihak hospital berkenaan membuat laporan polis berhubung penularan dua video yang telah menjejaskan imej Hospital Putrajaya dan kredibiliti kakitangan serta para pegawai perubatan dalam mengendalikan Covid-19.

Dalam kenyataan yang dibuat Pengarah Hospital Putrajaya, Datuk Dr Nora’i Mohd Said berkata, video pertama dipercayai milik seorang selebriti yang mempunyai impak tontonan tinggi.

Video kedua pula adalah dari saluran YouTube, milik seorang lagi selebriti yang memperkatakan dan menyokong isu dibicarakan oleh pemilik selebriti pertama. – Kopiplanet.com

Kredit foto: Twitter Bernama

Kembara Sufi Turun Padang Hulur Bantuan Ringankan Beban

Menyedari kegelisahan dan kesukaran orang ramai yang berdepan dengan seribu satu masalah akibat pandemik Covid-19, membuatkan ramai terfikir apakah nasib yang bakal menimpa golongan yang kurang berkemampuan.

Ada yang hidup bergaji hari dan tak kurang juga yang terpaksa mengikat perut memandangkan rakyat Malaysia sekarang perlu patuh kepada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April hadapan.

Bagi Ustaz Al-Fadzil Hidzir yang juga merupakan Pengarah Urusan Kembara Sufi Group Of Company Sdn. Bhd., ini merupakan masa yang kritikal untuk seluruh negara.

“Rakyat perlu patuh kepada arahan pihak berkuasa untuk duduk di rumah. Namun masih ada di antara mereka yang hidup berkerja dengan gaji harian dan sebagainya.

“Jadi kami ambil inisiatif untuk membatu mereka yang benar-benar dalam kesusahan. Setidaknya, ini akan dapat meringankan sedikit beban mereka,” katanya.

Sejak PKP dilaksanakan 18 Mac lalu, memang terdapat rungutan daripada ahli masyarakat yang terjejas tidak dapat keluar bekerja seperti biasa.

Namun beberapa inisiatif sudah dilaksanakan oleh kerajaan dan bagi Al-Fadzil sendiri, mereka juga tidak boleh duduk diam tanpa memberikan apa-apa sumbangan kepada orang yang kurang berkemampuan.

Dia beruntung kerana dapat kerjasama daripada pelanggan agensi pelancongan Kembara Sufi dan beberapa orang perseorangan yang sudi menghulurkan pelbagai bentuk bantuan keperluan asas.

“Kami sudah menyampaikan sumbangan di beberapa daerah di Pahang seperti di Maran, Jengka, Chenor, Bera dan Kuantan.

“Malah kami turut turun ke Pucak Alam (Selangor) mencari mereka yang benar-benar layak dibantu. Ini soal tanggungjawab dan kita perlu bantu bila diperlukan,” tambahnya.

Untuk makluman, Kembara Sufi bukan sekadar sebagai agensi pelancong terkenal tetapi juga mempunyai syarikat produksi yang menerbitkan banyak drama popular tanah air. – KopiPlanet.com