• FOLLOW US

admin

Santet: Black Magic Di Tangga Ke-2 Carta Box Office Indonesia

Filem Santet: Black Magic yang bakal ditayangkan di Malaysia pada 25 Oktober ini ternyata mendapat sambutan menggalakkan di Indonesia.

Sudah ditayangkan di negara berkenaan pada 4 Oktober lalu, ternyata filem yang menggunakan tajuk The Origin Of Santet berada di tangga ke-2 untuk minggu pembukaan.

Mengikut info daripada twitter Box Office Movie Indonesia, filem berkenaan berjaya mengumpul sebanyak 102,357 penonton untuk minggu pembukaan.

Malah, filem arahan Helfi Kardit itu berjaya mengatasi jumlah penonton filem Indonesia popular lain seperti Liam Dan Laila lakonan Nirina Zubir dan Jonathan Cerrada yang hanya mengumpul penonton 23,336 penonton apabila ditayangkan serentak pada hari yang sama dengan Santet: Black Magic.

Apa yang menarik, filem seram lakonan Kelly Brook dan Marcelino Lefrandt itu mendapat lebih banyak penonton berbanding filem Aruna Dan Lidahnya yang menampilkan pelakon popular Dian Sastrowardoyo dan Nicholas Saputra.

Untuk minggu pembukaan (27 September), Aruna Dan Lidahnya hanya ditonton seramai 73,790 penonton, manakala minggu kedua sekadar 63,197 penonton menjadikan jumlah keseluruhan 136,987 penonton.

Untuk rekod tangga pertama Carta Box Office Indonesia masih lagi dipegang oleh filem seram Arwah Tumbal Nyai yang mencatat jumlah penonton seramai 250,577.

Santet: Black Magic mengisahkan tentang Rendy (Marcelino) kembali ke kampung halamannya di Indonesia bersama-sama isterinya, Laura (Kelly Brook) dan dua anak perempuannya Aaliyah (Jazz Ocampo) dan Kelly (Bali Nadeya Curtain). Rendy yang sudah lama bermastautin di Amerika Syarikat pulang ke negara kelahirannya kerana ingin menjaga ibunya selepas bapanya mengambil keputusan nekad dengan membunuh diri.

Sejak kepulangannya, Rendy melihat tahap kesihatan ibunya yang merudum dan hanya mampu terlantar di katil sahaja. Ibunya hilang keupayaan untuk bercakap dan mula meracau-racau selain menyerang Laura dan cucu-cucunya, seakan-akan memberi tanda untuk mereka keluar dari rumah agam keluarga Rendy. – KopiPlanet.com

 

Oh My Family! Kini Kembali Untuk Musim Yang Kedua

Setelah mendapat sambutan yang hangat pada musim pertama, rancangan realiti kekeluargaan Oh My Family! kini tampil untuk musim yang kedua.

Penolong Naib Presiden Gen Next Astro, Razlin Irawati Johar berkata, untuk musim baharu ini, seramai lima buah keluarga selebriti yang akan ditampilkan.

“Antara keluarga selebriti yang ditampilkan adalah Nabil Ahmad, Black Hanifah, Shuib Sepahtu dan Sharifah Shahirah serta sebuah keluarga Indonesia iaitu pelakon sinetron terkenal, Ussy Sulistiawaty.

“Pada musim kali ini, tugasan yang diberikan kepada setiap anak selebriti tertumpu pada skil kemahiran hidup seperti menanam dan menampi padi, berkhemah di hutan, memproses ikan masin, menangkap ikan, menyumpit dan meredah hutan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui semasa majlis pelancaran Oh My Familiy Musim Kedua yang berlangsung baru-baru ini.

Menurut Razlin, pada musim terdahulu, rancangan tersebut telah berjaya mencatat tontonan tertinggi sebanyak 2.2 juta dan episod pertamanya juga trending dalam carta 10 video terbaik di YouTube pada April 2018.

Dalam pada itu, Razlin menyatakan kehadiran selebriti Indonesia pada musim kedua ini amat bermakna buat produksi Oh My Family!.

“Ia menunjukkan program ini telah mula meraih kepercayaan dan perhatian daripada pihak luar. Kami yakin konsep serta mesej yang dibawakan oleh program ini merupakan faktor utama menjadi tarikan penonton.

“Dengan sokongan yang berterusan daripada semua pihak, tidak mustahil suatu hari nanti rancangan ini berjaya menempa kejayaan di peringkat antarabangsa,” jelasnya.

Rancangan Oh My Family! Musim Kedua sebanyak lapan episod akan dapat disaksikan di saluran Astro Ria (104 & 123), Astro Ceria (611) pada setiap hari Rabu bermula 10 Oktober 2018 pukul 9.00 malam. – KopiPlanet.com

DSV Dikecam Label Peserta Program Gegar Vaganza Artis ‘Sendu’

Belum reda isu kontroversi bersama penyanyi Aishah, usahawan terkenal Datuk Seri Hasmiza Othman atau Datuk Seri Vida (DSV) telah dikecam oleh ramai pihak.

Ia berpunca daripada kenyataannya yang mengatakan bahawa ia menaja program berkenaan adalah untuk mengangkat martabat artis yang ‘sendu’.

Berikutan itu, rata-rata netizen di laman sosial telah bertindak untuk mengecam usahawan kosmetik berkenaan gara-gara kenyataan yang dibuat kepada sebuah portal hari ini.

“Ek eleh… apahal plak pertikai dan labelkan artis sendu… at least artis sendu tak menipu.. idea gegarvaganza ni adalah dari Michael Ang.

“DSV ni hanya mencari peluang nak promote barang-barang murahan dia tu. Bukan DSV yang wujudkan GV ni… pirah la dia ni,” ujar netizen yang menggunakan nama @zatycharyl.

Sebelum ini, kontroversi antara DSV dan Aishah mula timbul setelah pemenang tempat pertama Gegar Vaganza 4 itu mendakwa usahawan berkenaan memberikan rantai palsu untuk hadiah sebagai juara.

Dalam pada itu, Konsortium Industri Rakaman Muzik Malaysia dalam satu kenyataan di Facebook meminta supaya DSV menarik semula perkataan artis sendu pada artis-artis yang terlibat dalam GV Astro. – KopiPlanet.com

Kredit Foto: Instagram Datuk Seri Vida

Video Aksi Ghairah Seorang Pelakon Kontroversi Kini Tersebar?

Video seorang pelakon yang sememangnya terkenal dengan kontroversi beraksi ghairah di depan kamera kini dikatakan sudah mula tersebar.

Menerusi video yang berdurasi selama 22 saat itu, pelakon berkenaan dilihat memakai seluar dalam sambil beraksi dengan meramas punggung dan memegang kemaluan.

Menurut sumber yang memberikan video berkenaan kepada pihak KopiPlanet.com, video berkenaan diterimanya daripada seorang rakan dan kini dikatakan sudah mula tersebar.

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sama ada video berkenaan sengaja disebarkan atau tidak memandangkan filem lakonan pelakon tersebut sedang hangat di pawagam.

Sebelum ini, pelakon lelaki berkenaan sememangnya cukup terkenal dengan beberapa kontroversi hangat yang melanda dirinya sejak bergelar pelakon. – KopiPlanet.com

Khidmat Ucapan Hari Jadi Mawar Rashid Terpaksa Diberhentikan

Gara-gara mendapat permintaan yang terlalu ramai, khidmat ucapan hari jadi yang dibuat oleh pelakon Mawar Rashid terpaksa diberhentikan.

Menerusi Insta Story miliknya, pelakon itu memberitahu segala transaksi yang dibuat menerusi akaun bank selepas pukul 3 petang (2 Oktober) tidak akan dilayan.

“Wish service dari Mawar dah ditutup disebabkan terlalu ramai permintaan orang Mawar terpaksa stop dulu. Apa-apa transaksi kepada akaun bank itu tidak akan dilayan lagi (3 pm 2 October 2018),” jelasnya.

Pelakon berkenaan mengikut jejak langkah seorang lagi pelakon iaitu Janna Nick yang mengenakan caj RM50.00, manakala Mawar pula hanya mengenakan caj RM20.00 sahaja.

Bagaimanapun, Mawar turut mengalami nasib yang sama seperti pengacara Melodi itu apabila dikecam netizen setelah melakukan tindakan yang sama.

Untuk rekod, jumlah followers Instagram Mawar Rashid kini sebanyak 1.9 juta, manakala Janna Nick pula sudah mengumpul sebanyak 3.9 juta pengikut. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Mawar Rashid

Da’i Adam Dinobat Sebagai Juara Program Da’i Musim Ke-6

Peserta Muhammad Adam Muhibullah Abdullah atau Da’I Adam telah muncul sebagai pemenang dalam program Da’i Pendakwah Nusantara Musim Ke-6.

Dalam program yang bersiaran langsung malam tadi, dia berjaya menewaskan dua lagi peserta iaitu Imran Mohd. Zaki (Da’i Imran) yang muncul naib juara dan Haziq Safwan Norzaman (Da’i) Haziq yang mendapat tempat ketiga.

Untuk saingan akhir, Da’i Adam yang membawakan dua topik untuk ceramah iaitu Bangkit Anak Muda dan Motivasi – Saya Muallaf telah berjaya memikat hati juri.

Juri tetap untuk program tersebut terdiri daripada Ustaz Mohamad Zarifi Mohamad Daud dan Profesor Madya Dr. Sharifah Haayati Syed Ismail.

Markah daripada juri tetap merangkumi 80 peratus, manakala 20 peratus lagi adalah markah daripada murabbi yang telah memantau persembahan setiap peserta iaitu Ustaz Fakhrul Radhi Khamarudin dan Ustaz Harryanto Rizal Rokman di bawah selian Mursyid, Datuk Ustaz Mohd. Zawawi Yusoh.

Sebagai juara, Da’i Adam yang juga pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Dakwah & Pengurusan Sumber Insan dari Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) berjaya membawa pulang hadiah wang tunai RM60,000, dua tiket umrah dan trofi.

Da’i Imran yang muncul sebagai naib juara pula meraih hadiah wang tunai RM15,000 serta tiket umrah untuk seorang dan trofi, dan Da’i Haziq pula mendapat RM10,000 dan trofi. – KopiPlanet.com

Farali Khan Aktif Sukan Tinju, Pernah Sertai Kejohanan Amatur

Pelakon Farali Khan mengakui dia memilih untuk aktif dalam tinju kerana menganggap ia sukan yang mampu menguji mentaliti dirinya.

Farali berkata, tinju bukanlah sukan yang agresif seperti tanggapan sesetengah pihak kerana ia adalah seni mempertahankan diri yang boleh meningkatkan tahap stamina.

“Pertama kali mencuba sukan tinju, saya rasa ia memang sebati dengan diri saya. Kini, sudah dua tahun saya aktif dalam sukan ini.

“Malah, saya pernah dua kali menyertai kejohanan tinju amatur di Jakarta pada tahun 2016 dan 2017. Cuma pada tahun ini saya tidak turut serta kerana sibuk dengan kerjaya,” ujarnya.

Ketika ditanya sama ada dia pernah mengalami sebarang kecederaan yang serius, Farali memberitahu dia pernah mengalami kecederaan kecil di bahagian bibir.

Jelasnya, sebagai seorang peninju amatur, aspek keselamatan memang menjadi keutamaan dan wajib untuk memakai pelindung kepala.

Dalam pada itu, menurut pelakon filem Kalla itu, biarpun memilih sukan tinju, tetapi dia menyarankan golongan wanita supaya mempelajari seni mempertahankan diri.

“Tak kisahlah sama ada tinju, taekwando atau karate kerana paling penting seseorang wanita itu perlu ada asas dalam mempertahankan diri sebagai langkah keselamatan,” pesannya.

Mengenai projek terbaharunya pula, pelakon itu kini sibuk mempromisikan filem terbaharunya iaitu Kalla: Hidup Atau Mati yang akan ditayangkan di pawagam pada 11 Oktober ini. – KopiPlanet.com

Mak Cun, Che Ta Jalin Kerjasama Dengan AVANA Menerusi E-Dagang

Penyedia solusi e-dagang Malaysia, AVANA baru-baru ini telah mengumumkan kolaborasi terbaharu bersama selebriti terkenal Erma Fatima atau lebih popular dengan gelaran Mak Cun dan Rozita Che Wan atau Che Ta.

Dalam satu kenyataan, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas AVANA, Luqman Adris berkata, menerusi platform e-dagang yang disediakan oleh pihaknya, ia akan membantu peniaga kecil membawa perniagaan mereka ke peringkat antarabangsa dan seterusnya menjana pendapatan di dalam ekonomi digital.

“Pihak kami berbesar hati untuk memperkenalkan Mak Cun dan Che Ta sebagai sebahagian daripada revolusi e-dagang di negara kita.

Mereka adalah contoh usahawan Malaysia yang berwawasan tinggi dan kami percaya selepas ini lebih ramai usahawan yang boleh mengikut jejak mereka berdua dan seterusnya mencapai impian untuk membina bisnes yang berjaya,” ujarnya.

Menurut Luqman, AVANA sebelum ini mengumumkan kerjasama terbaharu bersama MATRADE dan Facebook menerusi program ‘Made by Malaysia, Loved by the World’ yang dilancarkan secara rasmi pada 24 September 2018 di Menara MITI, Jalan Duta.

Jelasnya, program yang turut disertai dua selebriti popular ini dijangka dapat membantu dan memperkasa sekurang-kurangnya 2,000 usahawan di seluruh negara untuk mengeksport produk mereka ke luar negara.

“Penggunaan aplikasi mudah alih AVANA, secara langsung juga bakal membantu usahawan untuk membina kedai atas talian dan menguruskan pesanan pelanggan dengan lebih cepat menggunakan telefon mudah alih.

“Aplikasi tersebut juga memudahkan usahawan memuat naik produk dan mengemaskini butiran inventori di hujung jari. Dengan aplikasi yang sama, usahawan boleh terus berkongsi produk mereka di platform media sosial seperti Facebook, WhatsApp dan saluran lain supaya pelanggan boleh terus membuat bayaran dengan satu langkah mudah,” ujarnya.

Dalam pada itu, kedua-dua selebriti berkenaan menyatakan menerusi platform AVANA ini juga, mereka telah berjaya mengembangkan perniagaan masing-masing ke pasaran yang lebih luas sekaligus memudahkan setiap urus niaga yang dijalankan mereka.

“Dunia e-dagang ini membuka satu peluang bisnes yang tiada batasan. Bagi saya sendiri, siri televisyen yang bermula sebagai satu karakter fiksyen telah pun berkembang menjadi satu bisnes yang sebenar.

“Watak Mak Cun yang saya cipta mempunyai perniagaan sendiri dan sekarang dengan memanfaatkan AVANA sebagai
platform jualan telah membantu saya mengembangkan jualan dan jumlah pelanggan yang sedia ada.” ujar Erma.

Sementara itu, Che Ta pula menyarankan agar lebih ramai usahawan Malaysia turut menyertainya AVANA untuk menggunakan platform e-dagang berkenaan.

“Ini adalah peluang terbaik untuk usahawan mempelajari cara membuka bisnes atas talian dan AVANA sendiri memudahkan proses perniagaan dan membantu meningkatkan jualan anda,” jelasnya.

AVANA menyediakan platform e-dagang serendah RM429 setahun. Menariknya, kedai atas talian menggunakan platform AVANA ini boleh terus sedia digunakan kurang daripada setengah jam.

Kemudahan e-dagang seperti inventori, maklumat produk, sistem invois dan sistem perbankan untuk bayaran memudahkan usahawan membina bisnes yang lebih utuh secara atas talian. Peniaga boleh terus menjana nombor ‘tracking’ PosLaju terus daripada rumah atau pejabat mereka. – KopiPlanet.com

Munafik 2, HKL Tersenarai Top 20 Filem Paling Laris Di Malaysia

Dua filem tempatan terbitan tempatan, Munafik 2 dan Hantu Kak Limah (HKL) tersenarai dalam Top 2O filem yang mendapat kutipan paling tinggi di Malaysia.

Menerusi sumber yang diperolehi, setakat ini Munafik 2 meraih kutipan sebanyak RM40 juta untuk berada di kedudukan ke-12, manakala HKL pula meraih RM37.56 juta dengan berada di kedudukan ke-13.

Bagaimanapun, kedudukan berkenaan mungkin berubah memandangkan kedua-dua buah filem berkenaan masih lagi ditayangkan di pawagam sehingga kini.

Munafik 2 misalnya dilihat berpotensi untuk mengatasi kutipan filem Black Panther yang mengutip RM40.03 juta (ke-11) dan Captain America: Civil War dengan meraih RM42.20 juta (ke-10).

Menariknya, kedua-dua filem itu juga berjaya mengatasi kutipan filem Hollywood besar yang lain seperti Transformers: Dark Of The Moon (ke-14), Transformers: The Last Knight (ke-15) dan The Avengers (ke-16).

Untuk rekod, filem Avengers: Infinity War mengungguli carta filem paling laris di Malaysia apabila berjaya mendapat kutipan pecah panggung sebanyak RM68.07 juta untuk berada di tangga pertama.

Filem yang berada di kedudukan ke-2 pula menjadi milik Fast & Furious 7 (RM58.30 juta) dan tempat ketiga pula adalah filem Jumanji: Welcome To The Jungle (RM57.38 juta). – KopiPlanet.com

Berikut merupakan senarai Top 20 filem paling laris di Malaysia.
1. Avengers: Infinity War – RM68.07 juta
2. Fast And Furios 7 – RM58.30 juta
3. Jumanji: Welcome To The Jungle – RM57.38 juta
4. Fast And Furious 8 – RM53.79 juta
5. Jurassic World: Fallen Kingdom – RM52.64 juta
6. Avengers: Age Of Ultron – RM47.78 juta
7. Jurassic World – RM43.31 juta
8. Transformers: Age Of Extinction – RM43.29 juta
9. Iron Man 3 – RM42.66 juta
10.Captain America: Civil War – RM42.20 juta
11.Black Panther – RM40.03 juta
12.Munafik 2 – RM40.00 juta*
13.Hantu Kak Limah – RM37.56 juta*
14.Transformers: Dark Of The Moon – RM34.89 juta
15.Transformers: The Last Knight – RM34.57 juta
16.The Avengers – RM34.15 juta
17.Thor: Ragnorak – RM33.93 juta
18.Rampage – RM31.38 juta
19.Kong: Skull Island – RM30.67 juta
20.The Amazing Spider-Man 2 – RM30.54 juta

*masih tayang di pawagan dan menunggu jumlah kutipan terkini.

Kaka Azraff Anggap Ada Hikmah Gagal Uji Bakat Gol & Gincu 2

Penyanyi Kaka Azraff menganggap kegagalannya dalam uji bakat untuk salah satu watak utama dalam filem Gol & Gincu 2 mempunyai hikmah di sebaliknya.

Menurut Kaka, di sebalik kegagalannya itu, kini dia telah mendapat peluang untuk menyanyikan salah satu lagu runut bunyi (OST) filem berkenaan berjudul Shout It Out.

“Saya akui pernah menghadiri sesi uji bakat untuk watak yang kini dibawakan oleh Diana Danielle. Namun begitu, saya langsung tidak kecewa dengan kegagalan berkenaan.

“Biarpun gagal berlakon dalam filem berkenaan, tetapi saya sangat gembira dengan peluang yang diberikan. Ia sekali gus meneruskan legasi makcik saya iaitu Ella,” ujarnya.

Kaka ditemui KopiPlanet.com semasa majlis pelancaran OST Gol & Gincu 2 yang berlangsung di Red Box Pavilion bersama-sama dengan Aizat Amdan.

Untuk filem Gol & Gincu yang ditayangkan pada tahun 2005, Ella merupakan penyanyi untuk OST filem berkenaan yang bertajuk Teruja.

Dalam pada itu, mengenai projek terkininya sekarang, Kaka memberitahu buat sekarang dia masih dalam proses menghasilkan album penuh.

Ujarnya, buat masa ini dia baru sahaja selesai merakamkan dua buah lagu, termasuk lagu Sibuk yang dilancarkan beberapa bulan.

“Untuk album ini ia masih lagi dalam proses untuk memilih konsep yang bertepatan. Selain itu, ada empat buah lagu lagi yang akan dirakam untuk dimuatkan dalam album saya ini nanti,” ujarnya. – KopiPlanet.com