• FOLLOW US

admin

Aku Itu Aku Luahan Isi Hati Yonnyboii Sempena Ulang Tahun Kelahirannya

Tidak dinafikan komposer, lyricist, producer dan penyanyi muda yang kian meningkat naik, Yonnyboii antara bakat baharu yang perlu diberi perhatian.

Mula mencuri tumpuan menerusi lagu Sakit dan Cemburu kolaborasi bersama Zynakal dan disusuli dengan Salahku, hasil kerja Yonnyboii terus menjadi buat mulut penggiat seni tempatan.

Enggan menunggu lama dan ingin terus terbang tinggi, Yonnyboii atau nama sebenarnya Muhammad Haqeem Nuriman Nor Azrin melancarkan pula single solo Aku Itu Aku.

Istimewanya, Yonnyboii memilih tanggal 20 Mei sebagai tarikh pelancaran lagu ciptaan sepenuhnya itu sempena meraikan ulang tahun kelahiran yang ke-22. Menurutnya, lagu itu menggambarkan perasaan dan cabaran menghadapi ujian dunia selain hadiah untuk diri sendiri.

“Lagu ini dilancarkan sempena hari jadi saya sebagai hadiah buat diri sendiri. Jadi, lagu ini macam peringatan untuk diri saya yang semakin meningkat usia. Tapi, saya masih orang sama. Dalam masa sama, saya ingin berkongsi kenapa selama ini orang menilai saya pelik sehingga dihakimi dan disalah erti. Sebenarnya, selepas membuat pemeriksaan saya mempunyai penyakit Attention Deficit Hyperactive Disorder (ADHD) atau Sindrom Kurang Daya Tumpuan dan Hiperaktif.

“Jadi, terjawab kenapa saya berkelakuan, berasa seperti orang buangan dan sebagainya. Kiranya, lagu ini berkenaan itu. Tapi, dalam masa sama untuk mengingatkan diri yang saya adalah normal cuma sedikit istimewa. Apa yang penting, lagu ini saya nak perbetulkan apa yang orang sering cakap semua manusia tak sempurna.

“Sebab, selepas melalui banyak perkara, saya sedar sebagai manusia, Allah sudah ciptakan kita sempurna dengan pelbagai sifat dan kerenah. Cuma, kita unik dalam pelbagai cara. Kita sempurna dan cantik dengan cara tersendiri. Jadi, bagi saya untuk mengatakan manusia tak sempurna adalah tidak tepat,” katanya.

Yonnyboii yang mula terjun secara profesional dalam bidang muzik pada 2016 berkata, dia mempunyai alasan tersendiri kenapa memilih lagu Aku Itu Aku sebagai tempat bercerita kisah dirinya.

“Saya ini dikira macam budak pelik dan saya selalu anggap diri sebegitu ke mana saja pengi. Ini juga antara punca saya menjadi anti sosial. Sebab saya sedar orang tidak menyukai saya dan sering menjadi mangsa ‘bahan’.

“Apa ingin disampaikan, setiap orang ada kesakitan dan peningkatan dalam hidup. Saya pasti menerusi lagu ini orang dapat kaitkan dalam diri masing-masing,” katanya.

Menurut Yonnyboii yang juga komposer lagu Jangan Keluar, lagu Aku Itu Aku secara tidak langsung masyakat akan lebih tahu dan menyedari personaliti sebenar dirinya.

“Saya hanya nak cakap, tak ada masalah nak menjadi pelik. Tak ada apa yang salah jika menjadi diri sendiri. Kenapa nak kena berselindung. Sakitkan diri saja,” katanya.

Dalam pada itu, berkongsi lebih lanjut mengenai lagu itu, Yonnyboii berkata ia adalah merupakan eksperimen dalam muzik yang dibawa.

“Untuk muzik kali ini saya cuba eksperimen sikit. Saya menggabungkan R&B dan elemen rock. Jadi, dari kebiasaan R&B hip hop, saya cuba selitkan rock alternatif pula. Seperkara lagi, apa boleh dikatakan gubahan lagu ini memang sangat berbeza daripada lagu saya sebelum ini,” katanya.

Menyentuh mengenai perjalanan seninya, Yonnyboii juga menyifatkan bahawa apa yang diraih sekarang ini adalah di luar jangkaan.

“Semua ini saya memang tidak jangka kerana yang berlaku sekarang bermula dengan minat. Sewaktu kecil dulu lagu menjadi peneman saya. Dulu saya tinggal dengan opah dan setiap kali mak balik kampung dia selalu ada kaset baru yang boleh dipasang di radio.

“Saya juga ada diari yang mana saya akan lukis dan tulis segala luahan perasaan. Tidak kisah gembira atau sedih. Semuanya ditulis dan menjadikan ia lagu. Dari situ saya secara perlahan-lahan tulis lagu. Tapi, tidak pandai main alat muzik. Ketika umur 12 tahun, mak menghadiahkan saya gitar.

“Sebab dia pernah tanya saya, apabila besar nak menjadi apa. Saya jawab nak menjadi ‘rockstar’. Sedikit demi sedikit saya belajar di YouTube dan mula belajar macam mana nak rakam lagu.

“Secara serius dalam muzik apabila saya menghasilkan lagu hip hop pada 2016. Dari situ saya berasa boleh pergi jauh selain ada yang mendengar lagu saya,” katanya. – KopiPlanet.com

dimsum entertainment, HUAWEI Video Jalin Kerjasama Tayang Program Hiburan Terbaik Asia

Penyedia perkhidmatan penstriman video berdasarkan permintaan dimsum entertainment, yang juga sebahagian daripada Star Media Group menjalinkan kerjasama dengan syarikat pembangun teknologi mega, Huawei, bagi mempersembahkan tayangan rancangan hiburan terbaik dari Asia menerusi aplikasi video terbaharunya, HUAWEI Video.

Melalui kerjasama ini, HUAWEI Video berharap untuk memperkenalkan aplikasi videonya melalui kandungan hiburan dimsum entertainment pada setiap peranti terkini keluaran mereka, termasuk HUAWEI P40 dan HUAWEI P40 Pro yang baru sahaja dilancarkan.

Ketua Pegawai Pemasaran dimsum entertainment, Lam Swee Kim berkata, selari dengan strategi kandungan dimsum entertainment, pihaknya teruja menjadi rakan kongsi video-on-demand pertama yang berkolaborasi dengan HUAWEI Video.

“Kami yakin, menerusi Huawei Video, dimsum entertainment mampu untuk menjangkau kelompok pengguna telefon pintar yang lebih besar.

“Menerusi aplikasi Huawei Video, pengguna di Malaysia dan Singapura boleh mengakses kandungan drama, filem dan anime dari Thailand, China, Korea, Jepun, Taiwan, Indonesia dan Singapura,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Perkhidmatan Awan Pengguna, Huawei Asia Pasifik, Shane berkata, Huawei Video sudah mula menyediakan perkhidmatan penstriman video berdasarkan permintaan sejak Mac lalu di APAC.

“Justeru itu, bagi meningkatkan pengalaman hiburan mudah alih, kami terus mencari lebih banyak kolaborasi dengan pelbagai penyedia kandungan video ternama.

“Kami yakin bahawa kerjasama dengan dimsum entertainment akan memberi manfaat kepada pengguna Huawei dengan lebih banyak kandungan terbaik dari Asia,” jelasnya.

Aplikasi HUAWEI Video yang sedia terpasang dalam peranti-peranti terbaharu Huawei menawarkan pelbagai kandungan menarik daripada pelbagai genre.

Pada pertengahan Mei 2020, pelanggan baharu dimsum entertainment yang mendaftar menerusi HUAWEI Video bakal menikmati langganan VIP selama sebulan secara percuma. Langganan boleh diperbaharui langgan mereka dengan potongan harga serendah RM6 atau $SGD3 masing-masing bagi pelanggan di Malaysia dan Singapura.

Selain itu, HUAWEI Video turut melancarkan kempen cabutan bertuah “HUAWEI Video – Watch & Win”. Bermula 27 Mei sehingga 27 Julai 2020, pengguna HUAWEI Video berpeluang untuk memenangi hadiah setiap hari dengan menonton kandungan yang tersedia dalam aplikasi sekurang-kurangnya selama seminit.

Hadiah yang ditawarkan termasuklah HUAWEI P40 pro, MatePad Pro, FreeBud 3, pas 3 bulan dimsum entertainment, eWallet Touch ‘n Go, baucar tunai Lazada dan banyak lagi.

Antara judul popular yang dipilih oleh dimsum entertainment untuk HUAWEI Video termasuklah drama siri romatik komedi dari Jepun, An Incurable Case of Love aka Love Lasts Forever; drama popular dari China, Love of Thousand Years aka The Killing of Three Thousand Crows, Ancient Detective dan The Twin Flower Legend.

Tidak ketinggalan rancangan seperti Bad Genius the Series, Fighting Youth, My Himalayan Embrace dan Let’s Go Crazy on LIVE! yang bakal hadir tidak lama lagi pada tahun ini. Muat turun aplikasi HUAWEI Video dan strim percuma selama sebulan sekarang.

Kerjasama ini dimulakan dengan pengumuman menandatangani memorandum persefahaman antara Star Media Group dan dimsum entertainment dengan HUAWEI Cloud pada awal bulan ini bagi meneroka peluang dalam solusi awan, kecerdasan buatan dan perkongsian pengetahuan.

Untuk maklumat lanjut mengenai terma langganan dan informasi, layari www.dimsum.asia, Facebook rasmi dimsum entertainment (@dimsum.ent), Instagram (@dimsum.ent) dan Twitter (@dimsumasia). – KopiPlanet.com

Lebaran Era Ini Tampilkan Barisan Penyanyi Popular Tanah Air

Ucapan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang tidak membenarkan sebarang pergerakan pulang ke kampung bagi menyambut hari raya Aidilfitri ternyata menjadi ayat ‘keramat’ Syawal tahun ini.

Malah, hari raya yang bakal disambut hujung minggu ini juga diraikan dalam suasana berbeza selepas Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilanjutkan sehingga 9 Jun ini.

Namun, kehadiran 1 Syawal masih diraikan sebagai tanda kemenangan selepas sebulan kita berpuasa. Malah, kemeriahan Aidilfitri itu juga harus dirayakan dalam suasana penuh kesederhanaan.

Menyedari hakikat keadaan semasa, syarikat rakaman 17Eleven Music tampil dengan buah tangan baharu menerusi lagu raya, Lebaran Era Ini dengan kolaborasi bersama radio nombor satu, Era FM.

Lebaran Era Ini adalah hasil ciptaan sepenuhnya Kadok, Pown Hasril, Karim Karam dan Otromen.

Menariknya, lagu ini menampilkan barisan penyanyi popular tanah air seperti Siti Nordiana, Khai Bahar, Farahdhiya, Achey, Amir Masdi, Neon Band dan Dinda Permata.

Tidak ketinggalan, Ikhwan Fatanna, Syafiq Amdoi, Hakim Khan, Farisha Irish, Kamelia Syermain, Mimi Manan dan Iza’an (I Can See Your Voice).

Apa yang istimewa juga, buat julung kalinya projek 17Eleven Music ini menampilkan pembabitan barisan penyampai Era FM iaitu Dina Nadzir, Ray, Radin, Danial, Munabella dan Zahier.

Pengurus Rangkaian Kandungan Jenama Radio Melayu Astro, Nazri Noran berkata, lagu raya dan kolaborasi itu adalah idea daripada syarikat 17Eleven Music.

”Idea ini datang daripada syarikat 17Eleven Music sendiri. Mereka yang mengusulkan pada kami nak buat lagu raya. Namun begitu, disebabkan pergerakan terhad dan tidak boleh keluar rumah ketika itu, jadi mereka mencadangkan untuk rakam dari rumah masing-masing. Dari situ, kami berasakan cara itu senang. Kalau kena pergi studio banyak perkara tidak boleh buat. Kemudian, kami berbincang dan mereka pun okay. Asal saja tak perlu keluar rumah, ikut SOP dan kehendak kerajaan.

“Lagu ini, pada mulanya kami dengar dan nilaikan dulu. Selepas itu baru bincang pasukan mana yang sesuai untuk terbabit. Dari situlah kami buat pemilihan. Tidak semua pun penyampai Era yang terbabit. Kalau ikutkan, kami memang nak buat lagu baru, tapi dengan keadaan semasa ni memang tak sesuai. Apabila 17Eleven hadir dengan cadangan dan kena dengan keadaan sekarang, itu yang kami bersetuju. Malah, liriknya juga kena dengan keadaan semasa,” katanya.

Komposer Pown Hasril berkata, lagu berentak moderate itu sesuai dengan keadaan semasa dalam negara dan sambutan hari raya yang bakal menjelang tiba.

“Lagu ini moderate. Ia tidak terlampau perlahan dan tidak laju. Kalau terma muzikal kita panggil Andante Moderato. Tempo ini sangat sesuai untuk kita nak hadirkan kesayuan dan kegembiraan di hati yang tidak dapat nak beraya macam biasa. Tapi, tetal reda dengan apa yang terjadi sekarang.

“Pendek kata, lagu raya ini lain sikit. Sebab lagu ini dibuat khusus untuk raya kali ini yang disambut dalam tempoh PKPB. Kita nak ada ‘feel’ sayu, tapi dalam masa sama kita nak ada ‘feel’ raya,” katanya.

Berkongsi mengenai proses rakaman yang mana setiap penyanyi membuat rakaman di rumah masing-masing, Pown berkata ia sesuatu yang baru dan cabarang buat dirinya bersama rakan lain.

“Proses pembuatan lagu ini mengambil masa lebih kurang sebulan dari proses menyusun melodi dan lirik. Selepas itu kita pergi ke proses gubahan lagu kemudian baru proses rakaman.

“Rakaman vokal kesemuanya dibuat dari rumah masing-masing. Cabarannya ialah untuk memadankan suara yang berlainan kualiti agar dapat digabungkan menjadi satu paduan,” katanya.

Sementara itu, penyanyi, Siti Nordiana menyifatkan lagu Lebaran Era Ini adalah buah tangan terbaharu buat peminatnya.

“Alhamdulillah, saya berasa seronok dapat bergabung dengan artis lain dan penyampai Era FM. Lagu ini sesuatu yang baharu buat saya. Apatah lagi semuanya rakam sendiri termasuk video muzik. Ini satu pengalaman yang sangat berharga untuk saya.

“Ditambah pula saya sudah lama tidak ada lagu raya baharu. Jadi, ini macam buah tangan kepada peminat. Tapi, lagu ini memang menarik.

“Walaupun bahagian saya tak banyak, tapi rasa puas menyanyikan lagu ini dengan lirik yang sesuai dengan keadaan sekarang. Lebih kepada nak beri semangat dan kesedaran kepada orang ramai. Biarpun kita beraya seperti ini, tapi bersyukur dengan apa adanya,” katanya.

Bagi penyampai radio Era FM, Radin, berkata, projek ini memberikan pengalaman berbeza untuk dirinya.

“Apa yang menarik dan berbeza lagu raya ini adalah kami rakam dari rumah masing-masing. Ini lagu raya kedua buat saya. Sebelum ini Era pun ada juga lagu raya yang dicipta oleh Edry Abdul Halim. Kali ini bersama 17Eleven Music pula.

“Selepas selesai rakaman, kami rakam pula video muzik sendiri dengan ’mood’ raya dan lengkap berbaju raya. Semuanya dibuat dari rumah. Paling penting, lirik lagu raya ini kena dengan keadaan kita sekarang,” katanya – KopiPlanet.com

“Mak Saya Bising Sebab Banyak Sangat Makanan Orang Hantar” – Janna Nick

Pelakon popular Janna Nick menegaskan dia tidak akan membuat sebarang review mengenai perniagaan atau makanan sekiranya diminta berbuat demikian.

Sebaliknya, menurut pelakon itu dia sudi jika ada peminat yang mahu dia merasakan masakan yang dibuat dan akan membuat review sekiranya makanan tersebut betul-betul sedap.

“Kalau ada yang DM ‘Janna saya nak mintak Janna promote business saya, Janna saya nak Janna review makanan saya’ saya takkan buat.

“Tapi kalau ada yang DM ‘Janna, saya nak bagi Janna rasa masakan saya.. harap Janna sudi’ saya akan terima & saya akan post kalau memang sedap,” jelasnya.

Menurutnya, dia bertindak sedemikian kerana tidak mahu menganiaya orang lain sekiranya dia menyatakan makanan tersebut sedap, sedangkan hakikatnya ia adalah sebaliknya.

Sebelum ini, Janna telah memuat naik video menerusi IG Storynya mengenai dirinya yang berasa rimas dengan segelintir peniaga online yang mendesaknya untuk membuat ulasan setiap barangan yang diterimanya.

Dalam pada itu, pelakon berkenaan juga menyatakan dia selalu melihat posting perniagaan di Instagram dan akan membeli makanan yang diinginkan.

Ujarnya, dia juga akan membuat shout out sekiranya makanan tersebut sedap, meskipun mengeluarkan duit sendiri untuk membeli makanan tersebut.

“Tak ada isu rimas ke tak rimas. Cuma peti ais rumah saya dah penuh sampai mak saya bising sebab banyak sangat makanan orang hantar.

“Saya bersyukur sangat orang bagi makanan, tapi bagilah pada yang lebih memerlukan. Kalau saya nak saya akan beli ok. Kalau nak bagi jugak, bagi je la… Kalau sedap saya akan cuba tolong & post… Insyaallah… Ampun,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Noah Luah Isi Hati Jadi Adik Miley Cyrus Menerusi Lagu

Sejak kebelakangan ini, nama Noah Cyrus kini semakin menjadi sebutan ramai. Mengikut jejak langkahnya iaitu Miley Cyrus, dia kini sudah memulakan karier sebagai penyanyi.

Sejak awal kemunculannya, projek kolaborasi Noah bersama Labrinth bertajuk Make Me Cry telah menjadi hit. Sejak itu, ia telah melahirkan beberapa buah album iaitu NC-17, Good Cry dan yang terbaharu The End Of Everything.

Dalam album terkininya itu, terdapat salah satu single yang mencuri perhatian peminat iaitu lagu berjudul Young & Sad. Menariknya, lirik dalam lagu berkenaan menyatakan luahan isi hatinya yang hidup dalam bayang-bayang Miley.

Dalam lagu berkenaan, Noah mengungkapkan perasaan bahawa memiliki seorang kakak yang bergelar superstar bukanlah sesuatu yang mudah, terutama sekali ketika mahu memulakan karier sebagai penyanyi.

“Menerusi rangkap kedua lagu itu, ia mengungkapkan tentang perasaan tertekan dan melalui rasa-rasa sulit sebagai adik Miley. Namun, seperti yang ada semua tahu saya selalu berasa kalau tak ada seorang pun yang peduli dengan apa pun yang orang lain katakan mengenai saya di internet.

“Disebabkan itulah yang selalu dikatakan orang lain pada saya, tidak peduli apa pun yang terjadi, saya akan berada dalam bayangan itu (Miley),” ujarnya.

Ujarnya, disebabkan itu dia telah menghasilkan lagu berkenaan kerana ia adalah sebahagian besar yang terjadi dalam kehidupannya sekarang. – KopiPlanet.com

Syif Malam Raya, Kisah Hantar Jenazah Di Malam Aidilfitri

Suasana sambutan Syawal pada tahun ini pasti akan diingati oleh masyarakat kerana keuniknya disambut dalam suasana normal baharu. Meskipun kegembiraan menyambut Aidilfitri hampir sama seperti tahun-tahun sebelumnya, namun ada juga yang perlu berkorban jiwa dan raga demi tugas untuk negara.

Begitu juga dengan Zaid dan Hisyam yang perlu bekerja pada malam raya untuk menghantar jenazah. Kisah mereka dirakam dalam filem raya, ‘Syif Malam Raya’ yang boleh ditonton di pawagam rumah anda, Astro First saluran 480 mulai 21 Mei 2020.

Syif Malam Raya adalah sebuah filem raya komedi yang disuntik elemen seram dan ia merupakan filem tempatan kedua yang pada awalnya dirancang untuk tayangan di pawagam.

Bagaimanapun, disebabkan lanjutan dari Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), filem berkenaan dibawa terus ke pawagam rumah anda, menerusi saluran Astro First. Bersempena dengan kedatangan Aidilfitri, Astro Shaw dengan bangganya membawakan sebuah filem raya terbitan Ray Theme dan edaran United Studios untuk tatapan penonton Astro di Hari Lebaran nanti.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif KRU Studios dan selaku Penerbit filem Syif Malam Raya, Datuk Norman Abdul Halim berkata, “Walaupun pada awalnya filem ini dijadualkan untuk tayangan di pawagam, industri perfileman tempatan harus berdepan dengan keadaan realiti semasa dan ketidak-tentuan tarikh mula pawagam untuk kembali beroperasi. Pihak kami amat bernasib baik kerana Syif Malam Raya dipilih untuk mula tayangan di Astro First beberapa hari sebelum Hari Raya.

Saya juga ingin mengucapkan syabas kepada Astro yang bertindak begitu pantas dalam menyediakan ruang alternatif buat kami penggiat seni, sekaligus memainkan peranan penting dalam menyelamatkan industri perfileman tempatan.”

Sementara itu, Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad menyatakan lanjutan daripada PKPB, masyarakat tidak dapat pulang ke kampung menjelang Hari Raya dan Astro Shaw terus memainkan peranannya dalam mengutamakan penonton Astro dengan menghidangkan konten-konten segar dan sesuai untuk tontonan sekeluarga.

Ujarnya, sejajar dengan seruan kerajaan yang membenarkan rakyat Malaysia meraikan sambutan Aidilfitri pada hari pertama sahaja dan terbatas dengan SOP daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), pihaknya yakin Hari Raya masih boleh disambut dengan meriah menerusi inovasi dan kreativiti baharu yang dicipta.

“Selepas sambutan positif dan kini menjadi filem nombor 1 paling tinggi langganan di Astro First, filem ‘Manap Karaoke’ yang ditayangkan pada awal Mei lalu membuktikan penonton mula menerima suasana baru menonton filem terus di pawagam rumah mereka.

“Justeru itu, khas untuk bulan Syawal akan datang ini, Astro Shaw meneruskan inovasi baharu tersebut dengan mempersembahkan sebuah lagi filem, edisi istimewa Raya, yang bertepatan dengan tema raya Astro ‘Jarak akan menguatkan kita, untuk esok yang lebih bermakna’, di mana Syif Malam Raya mempunyai elemen penghayatan yang cukup mendalam tentang sambutan Hari Raya Aidilfitri dengan memberi penekanan bahawa tidak kira di mana sahaja kita berada, jalinan masih tetap dapat dieratkan dan kekal utuh,” jelasnya.

Menurutnya, pihaknya juga berharap agar filem berkenaan mampu mengisi Hari Lebaran penonton dengan senyuman walaupun berjarak tempat.

Syif Malam Raya menampilkan barisan pelakon popular seperti juara Maharaja Lawak Mega 2014, kumpulan Zero iaitu Atu, Sharif dan Syaiful, bintang media sosial, Yoe Parey, Asif Suhaimi, Syahmi Sazly, pelawak terkenal Danial Lawak Solo, Ropie, Saiful Apek, Azlee Senario, serta pelakon handal Reen Rahim, Emelda Rosemila, Nadia Brian, Lia Natalia dan Shiela Mambo.

Malah, ini adalah penampilan pertama selebriti YouTube Yoe Parey, Asif Suhaimi dan Syahmi Sazly di dalam filem. Menerusi treler filem yang dikongsi di laman media sosial, rata-rata komen menyatakan tidak sabar untuk menyaksikan gandingan calon kategori ‘Influncer MeleTOP Anugerah MeleTOP ERA 2020’ bersama pelakon-pelakon hebat tanah air.

*Sinopsis

Kisah Syif Malam Raya bermula apabila cuti raya Zaid (Atu) dan Hisyam (Sharif) tidak diluluskan dan mereka ditugaskan untuk menghantar satu mayat ke Ipoh pada malam Aidilfitri. Mereka turut menumpangkan Mira dan Yoh untuk pulang beraya ke kampung halaman mereka dengan menaiki van jenazah mereka.

Kejadian aneh mula berlaku, dan kekecohan timbul apabila mereka tiba di sebuah kampung yang dihantui pocong.

Manakala, mood raya lebih dirasai dengan lagu raya yang diselitkan di dalam filem. Lagu tema utama bertajuk Raya Online, nyanyian kumpulan Zero & Kengkawan, komposer oleh Azmeer dan Lirik oleh Senibayan.

Jangan lupa untuk melanggan filem raya, Syif Malam buat pertama kalinya ditayangkan terus di pawagam rumah anda, Astro First di saluran 480 bermula 21 Mei 2020. Dengan hanya RM15, penonton boleh menonton Syif Malam Raya selama 48 jam (2 hari) secara berulang-ulang.

Untuk mendapatkan info terkini mengenai filem Syif Malam Raya, sila layari Instagram, Facebook dan Twitter Astro Shaw. – KopiPlanet.com

Astro Siar Program Menarik Sempena Syawal, Tawar Hadiah Sehingga RM100,000

Meskipun sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun ini agak berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya, namun ia bukan satu halangan untuk ia disambut dengan meriah.

Memandangkan lebih banyak masa akan terluang di rumah, saluran Astro ternyata tidak ketinggalan untuk menyiarkan program-program menarik sempena kehadiran bulan Syawal.

Naib Presiden & Ketua Bahagian Melayu dan Nusantara, Kumpulan Kandungan Astro, Datuk Khairul Anwar Salleh berkata, perubahan lanskap kelaziman dan norma baharu fasa pemulihan pasca pandemik COVID-19 memberi impak yang besar kepada keseluruhan strategi yang dirangka untuk menjayakan kempen Aidilfitri Astro pada tahun ini.

“Meskipun mengambil pendekatan serba sederhana, semangat hari lebaran tetap diraikan dengan penuh meriah menerusi pengisian komprehensif di kesemua rangkaian platform kami. Perkembangan teknologi masa kini juga turut memudahkan proses adaptasi norma baharu kerana khalayak penonton kami kini lebih celik digital yang pastinya lebih fleksibel.

“Melihat daripada sudut positif ke atas kekangan sosial berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuat kuasakan, ia ternyata mengukuhkan lagi hubungan seisi keluarga kerana mereka kini meluangkan lebih banyak masa bersama di rumah,” jelasnya.

Menurut Khairul, Astro mengambil kesempatan di atas situasi ini untuk merapatkan lagi hubungan silaturrahim dengan menyajikan program-program menarik yang sesuai untuk tontonan seisi keluarga.

Jelasnya, pengisian lengkap dan tawaran eksklusif sempena Syawal jugak turut diselaraskan di kesemua rangkaian platform Astro merangkumi kandungan televisyen, radio, premium, digital, iklan komersial, program ganjaran kesetiaan pelanggan dan perkhidmatan membeli belah e-dagang Go Shop bagi memberikan hiburan berterusan kepada pelanggan.

“Untuk memberi pilihan yang fleksibel, kesemua pengisian ini turut boleh distrim menerusi aplikasi Astro Go dan perkhidmatan On Demand,” ujarnya.

Khairul berkata, menerusi Astro Shaw dan Gempak juga, inisiatif Tangungjawab Sosial Korporat turut diambil dengan membawakan gelak tawa buat anak-anak di Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim UMMI Selangor melalui tayangan istimewa filem Hantu Kak Limah. Mereka juga berpeluang untuk bertemu dengan barisan pelakon secara virtual.

“Antara kelainan paling ketara yang disuntik untuk kempen Aidilfitri tahun ini ialah menerusi iklan komersial ‘Cerita Raya Dik Non’ yang mengangkat genre animasi bagi menyampaikan intipati utama naratif penceritaan tema yang dipilih.

“Perkembangan sektor kandungan animasi tempatan yang kini berada di tahap membanggakan memberi inspirasi kepada Astro untuk menghasilkan karya animasi kreatif sebegini bagi meneroka pasaran tersebut. Semoga eksperimen kami menerusi kisah kali ini diterima baik dan mampu memberikan kesan yang mendalam seperti iklan-iklan komersial yang pernah diterbitkan sebelum ini,” ungkapnya.

Tidak ketinggalan juga, bagi memeriahkan lagi sambutan Syawal pada tahun ini, Astro turut mengajurkan peraduan yang menawarkan hadiah sehingga RM100,000 buat pelanggan setianya menerusi Peraduan Senyum Lebaran.

“Tempoh penyertaan bermula 12 Mei hingga 30 Jun 2020 dan ia istimewa untuk semua pelanggan Astro untuk memenangi duit Raya sehingga RM100,000.

“Hadiah mingguan sebanyak RM100 tunai menanti 125 pelanggan bertuah dengan hanya perlu menjawab tiga soalan mingguan dan pastikan anda tiada bil tertunggak,”jelasnya. – KopiPlanet.com

*Kandungan Program Menarik Sepanjang Syawal

1. Kerinduan peminat bakal terubat apabila pasangan hos popular Nabil Ahmad & Neelofa kembali bergabung untuk menemani penonton pada malam raya tahun ini (Aidilfitri dijangka jatuh pada hari Ahad, 24 Mei 2020) menerusi program ‘MeleTOP Malam Raya’ secara langsung jam 8.30 malam eksklusif di saluran Astro Ria & Ria HD.

2. Hiburan tanpa henti pada malam raya turut menghidangkan program ‘Sepahtu Reunion Al Raya 2020’, ‘Sembang Raya #dudukrumah’ menerusi Astro Warna & Warna HD, ‘Rasa Nostalgia Aidilfitri’ menerusi Astro Prima & Prima HD serta filem-filem menarik seperti ‘Ejen Ali The Movie’ (Astro Ria), ‘17 Puasa’ (Astro Warna) serta banyak lagi.

3. Kelainan utama yang bakal dibawakan tahun ini adalah menerusi program ‘MegaRaya Ria’ yang menawarkan pelbagai hadiah hebat termasuklah wang tunai untuk dimenangi dengan hanya menjawab soalan mudah yang bakal dipaparkan. Program eksklusif ini bakal dikemudikan oleh selebriti terkenal Dato’ AC Mizal, Sherry Al Hadad, Nabil Ahmad dan Elly Mazlein. Uniknya, program eksklusif ini akan diterbitkan secara langsung sebanyak dua episod setiap hari jam 9.00 pagi dan 9.00 malam bermula pada hari raya pertama hingga hari raya kelapan di saluran Astro Ria & Ria HD.

4. Koleksi filem-filem terlaris tempatan dan antarabangsa daripada yang terkini hingga ke retro turut menemani penonton di kesemua rangkaian saluran Astro sepanjang Aidilfitri ini seperti ‘Sangkar’, ‘Wira’, ‘Pusaka’, ‘Siccin’ Bahagian 1 hingga 4, ‘Jumanji Welcome To The Jungle’, ‘Hotel Transylvania’, ‘Despicable Me’, ‘Hantu Kak Limah Balik Rumah’, ‘17 Puasa’, ‘Mann’, ‘Wanted’, ‘Main Prem Ki Diwani Hoon’, ‘Janji Diana’, ‘Azura’, ‘Cinta Kita’, ‘Pee Mak’, ‘Ghost Ship’, ‘Telaga Angker’, ‘Polis Evo 2’, ‘My Stupid Boss’ serta banyak lagi.

5. Tidak terhenti di situ, pelbagai program berbentuk ‘variety’, hiburan, muzikal dan ‘spinoff’ program realiti terbitan Astro bakal disajikan sepanjang Syawal termasuklah program istimewa ‘Gegar Vaganza Raya Level Lain’, ‘Dansa Dan Sing Raya’, ‘Pung Pang Rizalman Raya’, ‘Geng Big Stage Beraya 2.0’ dan ‘The Cuba Show: Edisi Raya’ (Astro Ria), ‘My Buskers Raya’ dan ‘Mingguan Wanita S3 Raya’ (Astro Prima) serta banyak lagi.

6. Para penonton juga akan dihiburkan dengan pelbagai program hiburan berunsur komedi sepanjang musim perayaan ini menerusi saluran Astro Warna & Warna HD seperti ‘Maharaja Lawak Mega Raya’, ‘Warna Pecah Raya’, ‘Telepecah Muzikal Lawak’, ‘MarahMarah Sayang’, ‘Punchline Aidilfitri’ serta banyak lagi.

7. Drama bersiri penuh kontroversi popular yang memaparkan sejarah kerajaan Turki Uthmaniyah di bawah pemerintahan Sultan Sulaiman, ‘Magnificient Century Musim Ketiga’ juga bakal ditayangkan secara eksklusif di musim lebaran ini. Selain itu, drama ‘Perang Jozlynn Balik Raya’ dan ‘Aku Benci Kpop’ juga turut dihidangkan.

8. Program istimewa animasi dan kanak-kanak juga turut disajikan sepanjang Syawal menerusi saluran Astro Ceria seperti koleksi siri animasi seperti ‘Omar & Hana Musim 3’, ‘Salam Squad 2.0’, ‘SMK : Raya Dekat Jauh’ dan filem ‘BoBoiBoy Movie 2’ serta program selingan Upin & Ipin ‘Lepak @ Les Copaque’ di Astro Prima.

9. Dua saluran definisi tinggi baharu dalam Pakej Indo Pek; Astro Rania HD (112) dn Astro Aura HD (113) tidak ketinggalan dalam membariskan program-program menarik termasuklah sinetron dan program realiti terhangat dari seberang sepanjang Syawal. Antaranya termasuklah ‘Cinta Buta’, ‘Ketupat Opor Terakhir Lebaran Ibuku’, ‘Golden Memories 2’, ‘Kuch Kuch Dangdut’, ‘Rebutan Bidan Biduan Geulis’, ‘Liga Dangdut 2020’ dan banyak lagi. Akses pratonton komplimentari turut dibuka mulai 23 Mei hingga 30 Jun 2020.

10. Sebagai bonus, sempena sambutan ulang tahun ke-70 pelakon lagenda Rajinikanth pada tahun ini, saluran komplimentari istimewa Rajini70 (100) yang bakal menyiarkan 70 buah filem box office terkenal lakonan hero lagenda akan dibuka tanpa sebarang caj tambahan bermula 1 hingga 30 Jun 2020. Antara filem-filem hebat yang akan disiarkan termasuklah ‘Darbar’, ‘Chandramukhi’, ‘2.0’, ‘Sivaji The Boss’, ‘Kala’ dan banyak lagi.

KANDUNGAN ASTRO SHAW, ASTRO FIRST, ASTRO BEST & ON DEMAND

1. Astro Shaw membawakan 4 buah filem baharu yang telah melangkau tayangan di pawagam secara eksklusif ke platform Astro First sempena sambutan Aidilfitiri. ‘Manap Karaoke’, ‘Syif Malam Raya’, dan ‘ROH’ adalah senarai filem yang disajikan di pawagam rumah anda. Melalui saluran yang sama, Astro First turut membawakan beberapa buah filem lain seperti ‘Perempuan Tanah Jahanam’ , ‘Jodoh Syaitan’ dan ‘Keluarga Iskandar The Movie’.

2. Manakala koleksi filem antarabangsa menerusi Astro Best pula termasuklah ‘Bloodshot’, ‘Spies in Disguise’, ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’, ‘Brahms: The Boy II’, ‘Sonic the Hedgehog & Wonder Park’, ‘Missing Link’ dan ‘Bad Boys For Life’.

3. Bagi memberi lebih pilihan tambah nilai, para pelanggan juga boleh menikmati akses penuh kesemua koleksi ‘boxset’ dan filem tempatan pelbagai genre pada bila-bila masa menerusi perkhidmatan on demand dan aplikasi Astro Go tanpa sebarang caj tambahan. Antara ‘boxset’ yang tersenarai sepanjang Syawal termasuklah ‘DO[S]A’, ‘Sepahtu Reunion Raya Gear’, ‘Opocot Melatah Mega’, ‘Di Balik Tawa Edisi Raya’ dan ‘Bintang Minggu Ini Raya Special‘. Manakala filem-filem menarik pula antaranya seperti ‘Saya Jual Ye Bang’, ‘Kafir: Bersekutu Dengan Setan’, ‘Che Pa’, ‘Berani Jadi Papa’, ‘Oo Nina BoBo’, ‘Seru’ dan ‘Baby Bro!’.

KANDUNGAN RADIO ASTRO SEPANJANG SYAWAL 2020

1. Pada perayaan Aidilfitri tahun ini, Astro Radio menerusi ERA, SINAR, GEGAR dan ZAYAN turut menawarkan program-program menarik untuk menghibur dan menemani para peminat melalui platform media sosial.

2. Para peminat boleh mengongsikan gambar-gambar mereka di Hari Raya melalui ‘Raya OOTD ERA’ dan juga gambar-gambar kuih raya unik mereka dalam ‘Kueh Raya ERA 2020’ dengan ERA.

3. Semua berpeluang menyaksikan artis-artis kesukaan mereka bersama personaliti Pagi Di SINAR menerusi ‘Raya Maya SINAR’ dan juga boleh berkongsi gambar suasana keluarga beraya dalam ‘Gaya Raya 2020’ dengan SINAR.

4. Raikan Aidilfitri bersama GEGAR dan hantarkan teks ucapan raya menerusi ‘Salam Aidilfitri GEGAR’ serta video raya dalam ‘Anak Rantau Pantai Timur’.

5. Para peminat juga boleh kongsikan gambar baju ‘OOTD (outfit of the day)’ Raya dalam ‘ZAYAN Of The Day’ dan berpeluang untuk sampaikan dedikasi raya dalam ‘Salam Raya ZAYAN’ kepada keluarga dan kawan-kawan menerusi media sosial.

KANDUNGAN DIGITAL ASTRO SEPANJANG SYAWAL 2020

1. Gempak membawakan sebuah filem pendek berjudul ‘Gerakan Serunding’ menampilkan pasangan selebriti Shaheizy Sam dan Syatilla Melvin, pertandingan nyanyian ‘Impress Your Idol Raya’ bersama artis popular seperti Hael Husaini, perkongsian menarik mengenai tradisi normal baharu sambutan Aidilfitri pasca Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menerusi program infotainment ‘Gempak TV Raya’ bersama hos Isha Norsham dan Daniel Cheang dan drama mini kompak ‘Drama Chat’ menampilkan Fikry Ibrahim dan Sharifah Sakinah untuk episod pertama. Layari www.gempak.com untuk maklumat lanjut.

2. Sementara itu, Rojak Daily pula membawakan program masakan ‘Senang Jer’ yang menampilkan chef-chef jemputan untuk mengajar cara-cara menyediakan hidangan kegemaran ramai seperti roti john, murtabak dan jus mangga serta program kecerdasan fizikal ‘Fit For Raya’ menampilkan atlet terkenal dalam sukan mempertahankan diri, Ann Osman serta sitkom menarik ‘How Not To Lose Your Job’. Layari www.rojakdaily.com untuk maklumat lanjut.

3. Ria X juga tidak ketinggalan membariskan program-program menarik sepanjang Syawal seperti program kiriman kad raya digital oleh orang ramai dan selebriti yang dihantar ke astroraya.com.my menerusi ‘Salam Senyuman Raya’, program muzikal ‘RayaCapella’, program game show ‘Hang Peka Hang Teka Raya’, siri tutorial solekan dan kecantikan oleh barisan artis popular dan selebriti internet menerusi ‘Intrend Cantik Tak? Musim 2’.

4. SYOK pula menyajikan siri video ‘Baju Raya, Baju Berkurung’ mengenai cabaran seorang tukang jahit untuk bertahan ketika penularan wabak COVID-19, ‘Raya Lain Macam’ memaparkan persiapan raya secara sederhana yang dilakukan di rumah serta videovideo menarik seperti ‘Buat Kuih Raya Kat Rumah Je!’ untuk resipi kuih raya, ‘Mix n Match Recycle Baju Raya’ untuk idea fesyen baju raya, dan ‘Boys Ketupat Challenge’ untuk cabaran membuat ketupat. Muat turun aplikasi SYOK untuk menikmati video-video sepanjang Aidilfitri.

IKLAN RAYA ASTRO 2020 : ‘CERITA RAYA DIK NON’

1. Iklan komersial ‘Cerita Raya Dik Non’ ini mengisahkan tentang seorang kanak-kanak bernama Dik Non yang berhasrat untuk menjadi adiwira setelah menonton siri superhero kegemarannya di televisyen. Impian Dik Non turut mendapat dorongan daripada bapanya, Pak Mail. Sepanjang penceritaan kisah ini, Dik Non banyak membantu jiranjirannya dalam pelbagai keadaan dan situasi dengan semangat adiwiranya itu. Walaupun ‘bantuan’ yang dihulurkan oleh Dik Non tersebut berlaku di dalam mimpi, Dik Non tetap membawa semangat itu dengan membantu bapanya di rumah ketika menyambut Aidilfitri.

2. Pemilik pelakon suara di sebalik dua watak utama kisah ‘Cerita Raya Dik Non’ ini dibawakan oleh Dato’ Khairul Anwar Salleh yang melakonkan watak Pak Mail dan Nurdianah (Dee) untuk watak anak perempuannya, Dik Non. Pemilihan mereka untuk menjayakan iklan ini adalah berdasarkan perwatakan dan suara yang bersesuaian dengan watak dan mood penceritaan kisah ini.

3. Tenaga kerja di balik tabir yang terlibat dalam proses pembikinan iklan komersial animasi ini menyaksikan kolaborasi strategik di antara pihak Astro, agensi periklanan Naga DDB Tribal, syarikat produksi Graph Studios dan rakan animasi FNL Project.

4. Kisah ‘Cerita Raya Dik Non’ diarahkan oleh sutradara Derrik Yaw yang turut mengarah iklan komersial ‘Raya Kuasa 7’ tahun lalu. Pemilihan beliau adalah berdasarkan pengalamannya mengarahkan pelbagai iklan komersial sebelum ini serta mempunyai citarasa seni yang kreatif dan gaya penceritaan yang bersesuaian dengan tema tahun ini.

Fattah Amin, Fazura Tampil Secara Duet Menerusi Seloka Hari Raya

Sambutan Aidilfitri ternyata tidak akan lengkap tanpa dendangan lagu hari raya dan tidak dapat dinafikan lagu hari raya klasik adalah antara yang sering menjadi pilihan ramai.

Malah, aura yang ada pada lagu sedemikian membuatkan ramai penyanyi baharu berminat untuk merakamkannya semula dengan cara dan gaya tersendiri.

Terbaru, pasangan suami isteri popular, Fattah Amin dan Nur Fazura Sharifuddin mengembalikan nostalgia apabila merakamkan semula lagu Hari Raya klasik yang pernah dipopularkan oleh Hail Amir dan Uji Rashid berjudul Seloka Hari Raya serta disusun semula oleh Mel Ramlan dan Mohariz Yaakup

Mengulas pemilihan lagu itu, Fattah mengakui keistimewaan serta aura yang ada pada lagu itu membuatkan dia dan Fazura berminat untuk merakamkannya semula mengikut cara mereka yang tersendiri.

“Semua orang tahu lagu ini ada tarikan yang tersendiri dan diminati ramai. Justeru apabila pihak label, Univeral Music Malaysia memberikan idea untuk kami merakamkan lagu ini, kami terus bersetuju.

“Saya sangat suka dengan versi baharu lagu ini yang ada unsur remix hasil gubahan komposer dan juga teman saya, Mel Ramlan,” kata Fattah dalam nada teruja.

Bagi Nur Fazura pula, merakamkan kembali lagi ikonik itu adalah satu terjemahan penghargaan mereka kepada pencipta dan penyanyi asal lagu tersebut.

“Sebelum itu, ada juga cadangan yang mahukan kami merakamkan lagu baharu tapi bila ada usul seperti ini, kami terima sahaja tawaran itu kerana secara tidak langsung kita meraikan lagu lama yang kita tahu mempunyai ramai peminat,” ujar Nur Fazura.

Bercerita mengenai pengalaman merakamkan lagu itu, penyanyi lagu Sayangi Dirimu ini berkata dia dan Fattah merakamkan lagu itu secara berasingan.

“Lagu ini dirakamkan sebelum arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Kami rakam di studio namun dibuat secara berasingan kerana Fattah pada masa itu sibuk kerana terbabit dalam penggambaran drama.

“Saya harap peminat akan menyukai lagu ini kerana ia juga adalah satu hadiah buat mereka yang menantikan sebuah lagu duet Hari Raya daripada kami,” ujarnya.

Lebih menarik, muzik video lagu ini juga bakal menyaksikan wajah Fattah dan Nur Fazura diabadikan dalam bentuk animasi.

“Pelaksanaan PKP membuatkan penggambaran muzik video ini terpaksa dibatalkan, Bagaimanapun, saya dan isteri tampil dengan idea iaitu kami akan muncul dalam muzik video itu dalam bentuk animasi,” kata Fattah.

Untuk menjadikan muzik video itu unik, Nur Fazura turut mendedahkan akan ada empat watak yang akan ditonjolkan dalam muzik video yang bakal dilancarkan tidak lama lagi.

“Konsep dan jalan cerita muzik video ini adalah cetusan idea kami berdua. Kami juga akan tonjolkan empat watak yang masih dirahsiakan identitinya. Kalua nak tahu siapa, kenalah tonton muzik video tersebut,” ujarnya.

Memandangkan negara masih lagi melaksanakan arahan PKP, urusan promosi lagu ini akan dibuat menerusi media sosial dan juga virtual, termasuk sesi ramah mesra yang juga dilakukan secara atas talian.

Lagu Seloka Hari Raya pasangan selebriti berpengaruh ini boleh didapati di semua pelantar digital mulai hari ini (15 Mei 2020), dan muzik video akan dilancarkan pada 16 Mei 2020 di Youtube Universal Music Malaysia. – KopiPlanet.com

Kerana Pakcik Guard, Ramlah Ram Akhirnya Muncul Juara Bintang RTM

Penyanyi Ramlah Ram mendedahkan bahawa dia telah pergi ke uji bakat rancangan Bintang RTM pada tahun 1985 tanpa pengetahuan ahli keluarganya.

Menerusi pendedahan di saluran YouTube Indigital Music, penyanyi berkenaan memberitahu abangnya ada menyuruh dia menyertai uji bakat tersebut, namun dia menolaknya.

“Mula-mula abang suruh saya untuk pergi kerana dia mahu sangat melihat saya menyanyi di walau sekali dekat tv. Saya cakap macam mana nak menang sebab banyak orang lain kat KL tu lagi bagus.

“Mungkin saya tak pernah rasa confident dengan bakat yang saya ada. Pada mulanya abang saya suruh dan saya kata tidak. Tapi sebenarnya dalam senyap-senyap saya pergi juga,” ujarnya.

Dalam pada itu, terdapat kisah lain yang cukup menarik yang didedahkan tentang perjalanannya untuk menyertai pertandingan tersebut iaitu semasa sesi uji bakat.

Menaiki teksi dari Muar ke Melaka untuk menjalani uji bakat tersebut, Ramlah memberitahu dia hampir mahu balik kerana melihat terlalu ramai yang datang mencuba nasib.

“Kemudian pakcik guard depan saya tu cakap kenapa nak balik? Saya cakap ramai sangat dan mungkin tak dapat, namun dia menyuruh saya untuk cuba kerana rezeki dan nasib tiada siapa yang tahu.

“Kalau tak ada pakcik guard tu, mungkin saya tak ada kat sini sekarang kot. Terima kasih kepada pakcik tu. Jadi saya tak jadi balik,” katanya yang hadir seorang diri pada masa itu.

Menurutnya, dia bertindak untuk merahsiakan pemergiannya ke uji bakat berkenaan tidak mahu diejek oleh abang-abangnya sekiranya dia gagal.

Bagaimanapun, Ramlah memberitahu ahli keluarganya terutama sekali abangnya adalah orang yang paling gembira apabila dia berjaya dalam sesi uji bakat peringkat awal. – KopiPlanet.com

Siti Nurhaliza Tampil Dengan Basyirah, Selitkan Unsur Timur Tengah

Penyanyi Datuk Seri Siti Nurhaliza membawa perkhabaran gembira kepada peminatnya apabila muncul dengan single baharu berjudul Basyirah di semua pelantar digital.

Basyirah yang diambil daripada perkataan Arab yang membawa maksud khabar gembira adalah hasil ciptaan penyanyi dan komposer, Hafiz Hamidun manakala liriknya pula hasil nukilan Ahmad Fedtri Yahya.

Tertarik dengan melodinya yang mempunyai unsur Timur Tengah, Siti memutuskan untuk merakamkan lagu tersebut dan berhasrat untuk menjadikannya sebagai single sempena bulan bulan Ramadan ini.

“Demo lagu ini diterima agak lewat oleh pihak Universal Music Malaysia dan Siti Nurhaliza Productions untuk dimuatkan dalam album terbaru saya. Kami sepakat menyimpan lagu ini untuk projek khas pada masa akan datang.

“Disebabkan edaran album terbaru saya ditangguhkan, Basyirah berjaya saya rakamkan khusus untuk single Ramadan kerana bersesuaian dengan suasana kita sekarang ini.

Menurut Siti, pertama kali mendengar melodinya, dia akui jatuh hati kerana ia ada tarikan tersendiri. Tak dinafikan, ketika rakaman dirinya berasa sebak dan cuba menyampaikan seluruh maksud dalam lagu ini dengan penuh penghayatan.

Jelas beliau, walaupun lagu ini dilancarkan pada bulan yang penuh keberkatan ini, namun liriknya tidak menyentuh secara langsung mengenai Ramadan.

Sebaliknya, beliau menjelaskan ia adalah satu metafora terhadap situasi yang dialami dunia hari ini yang sedang berdepan dengan penularan wabak Covid-19.

“Ketika perbincangan, memang ada idea untuk memasukkan lirik yang bersesuaian dengan situasi yang berlaku hari ini. Lagu ini juga menterjemahkan sebuah harapan bahawa satu hari nanti akan ada khabar gembira buat Malaysia untuk segera terhindar dari pandemik ini.

“Saya juga mengharapkan Basyirah mampu memberikan semangat kepada seluruh warga dunia yang menghadapi wabak dan petugas barisan hadapan yang berkorban sepenuh jiwa menjaga keselamatan negara,” ujar Dato’ Siti Nurhaliza.

Penyanyi bervokal mantap ini turut mengharapkan lagu ini dapat mengubat kerinduan peminat yang menantikan kemunculan album terbarunya.

Sementara itu, sebagai komposer yang bertanggungjawab untuk menghasilkan lagu itu, Hafiz akui Basyirah memberikan cabaran yang tersendiri buatnya.

“Kami rakamkan lagu ini ketika negara sedang melaksanakan arahan Perintah Kawalan Pergerakan. Ini bermakna rakaman tidak boleh dilakukan di studio seperti kelazimannya dan perlu dilakukan secara berasingan iaitu Siti merakamkan lagu itu dari rumah.

“Memang agak mencabar kerana agak rumit lebih-lebih lagi membabitkan soal teknikal. Namun, kami berjaya melakukannya dan beliau berjaya menterjemahkan maksud keseluruhan lagu itu seperti yang dikehendaki,” kata Hafiz.

Pernah bekerjasama sebelum ini menerusi lagu Mikraj Cinta, Hafiz berkata dia tekah cuba memberikan yang terbaik untuk lagu itu.

“Sedikit sebanyak saya sudah boleh tahu mengenai kriteria sesebuah lagu yang ingin dinyanyikannya. Justeru saya cuba hasilkan sebuah lagu yang unik serta lain dari apa yang pernah didendangkannya sebelum ini seperti menekankan aspek taranum dalam sebutan dan juga menyelitkan elemen qasidah di dalamnya,” terangnya.

Berkongsi pendapat yang sama dengan Hafiz, Fedtri turut mendedahkan lirik lagu itu terpaksa dirombak beberapa kali untuk disesuaikan dengan kehendak Dato’ Sri Siti Nurhaliza.

“Ketika mula mendengar lagu ini melodinya sangat melankolik dan apa yang terbayang dalam fikiran adalah ia sangat sesuai untuk sebuah lagu putus cinta.

“Namun memandangkan Siti mahukan lirik lagu ini ada kaitan dengan doa dan harapan rakyat yang mahukan wabak ini segera berakhir, saya ubah liriknya mengikut jalan cerita yang diberikan. Saya banyak menggunakan unsur perlambangan atau metafora dalam memilih perkataaan,” katanya.

Melihat baik lirik yang dihasilkan, Basyirah jelas mengajak umat islam menghayati zikir dan berdoa kepada Allah untuk diberi ketenangan di dalam kehidupan harian pada bulan yang sangat mulia untuk umat Islam ini.

Sementara itu, Pengurus Promosi Bahagian Domestik Universal Music, Anne Mukhtar memaklumkan lirik video Basyirah akan ditayangkan di laman YouTube Siti pada Jumaat (8 Mei) jam 3 petang.

“Pada sebelah malam pula, beliau akan muncul dalam siaran langsung di Instagramnya bersama Hafiz Hamidun dan Ahmad Fedtri Yahya jam 9 malam. Selain itu, Siti juga akan melancarkan #7nasihatchallenge di Tik Tok pada 11 Mei ini.

“Sempena pelancaran lagu ini di Joox pada 15 Mei ini, beliau turut mengundang peminat untuk berkaroke dengannya di Joox Karaoke,” katanya. – KopiPlanet.com