• FOLLOW US

admin

Jange Kelik Laa Weii Gesa Orang Ramai Tidak Pulang Beraya Di Kampung

Kira kira empat tahun lalu, lagu raya bercorak kenegerian dari Kelantan berjudul Kelik Laa Weii nyanyian Aris Kapilla dan Man Khan pernah mencuri tumpuan ramai.

Ketika itu, lagu yang dihasilkan oleh komposer Eddie Hamid itu menjadi siulan menggamit perantau dari Pantai Timur di seluruh pelusuk negara dan dunia pulang ke kampung halaman untuk beraya.

Menariknya, lagu terbitan dan edaran Nova Music (M) Sdn. Bhd. itu pernah menjadi lagu raya rasmi negeri Kelantan pada tahun 2016.

Tahun ini, Eddie Hamid atau nama penuhnya Abdul Hamid Adenan mencetuskan idea bersama Man Khan dan Aris Kapilla untuk menjadikan naskhah lagu asal itu dalam versi Jange Kelik Laa Weii pula.

Ia seiring dengan saranan kerajaan berhubung isu semasa untuk membendung penularan wabak Covid-19 hingga larangan pergerakan orang ramai merentas negeri untuk menyambut Aidilfitri telah dikuatkuasa.

“Sebelum kita berdepan dengan ujian getir saat ini, saya sendiri pernah terfikir nak hasilkan dalam versi Jange Kelik La Weii jika lagu asal mendapat sambutan. Cuma masa itu belum terfikir bila waktu sesuai untuk merealisasikannya. Tanpa diduga kita berdepan dengan ujian ini hingga dikuatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan seterusnya diberi kelonggaran menjadi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“Cuma keputusan untuk merentas negeri bagi sambutan Aidilfitri tidak dibenarkan seperti yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru baru ini. Jadi kira kira dua minggu lalu saya, Man dan Aris merasakan ini masa yang sesuai untuk melancarkan lagu Jange Kelik La Weii sekaligus menyahut seruan kerajaan. Man dan Aris turut bergabung dengan Zulkiffli M Ali dari sudut penulisan lirik,” jelas Eddie.

Menurut Eddie, jika lagu asal lebih berusaha untuk memujuk anak rantau pulang beraya ke kampung, namun versi kali ini menjadi sebaliknya.

“Sesuatu yang kita mungkin rasa pelik dan janggal, jika beraya tanpa pulang ke kampung halaman. Namun, semuanya ini untuk kebaikan bersama dalam memutuskan rantaian virus jahat itu. Lagipun tahun ini saja kita berkorban. Tahun-tahun sebelum ini kita sudah terbiasa dengan suasana atau rutin pulang beraya.

“Kita perlu akur dengan situasi semasa. InsyaAllah raya tahun mendatang akan kembali seperti sediakala. Jadi, lagu raya kali ini ditujukan khas buat semua perantau yang tak dapat pulang beraya. Andai kata pulang beraya ke kampung dibenarkan kemudian, mungkin judul lagu itu perlu bertukar menjadi Boleh Kelik Laa Weii,” seloroh Eddie lagi.

Sebagai permulaan, video muzik lagu raya itu sudah pun dilancarkan sejak 2 Mei lalu. Manakala versi penstriman di semua platform digital bakal dilancarkan pada 8 Mei ini.

“Teaser lagu raya ini ketika saya kongsi di Facebook dalam masa tiga hari sudah pun mendapat maklum balas positif hingga hampir 50,000 tontonan diraih selain 3,000 lebih dikongsi di media sosial.

“Ini satu permulaan yang baik. Malah, tontonan video muzik Jange Kelik Laa Weii di YouTube sudah pun mencatat lebih 30 ribu tontonan dalam masa hanya beberapa hari,” katanya.

Menurut Eddie lagi, proses gerak kerja menyiapkan lagu dan video muzik juga perlu dilakukan di studio berasingan demi mematuhi PKP. Video muzik tersebut diarahkan Zulkiffli M Ali.

“Bayangkan saya di Kota Bharu, Man di Bandar Jeli dan Aris di Pasir Mas. Jadi tiga studio terpaksa digunakan. Namun, jarak itu tak memisahkan kerana kami mampu bersatu di alam maya untuk menyiapkan kerja seni ini. Selepas dikumpulkan semua rakaman video yang dibuat secara berasingan, proses suntingan pula dibuat di sebuah lagi studio di tempat lain.

“Video muzik dilakukan secara berasingan berpandukan skrin hijau. Turut dimasukkan gambar Perdana Menteri kita sedang berucap. Malah ada juga beberapa footage menunjukkan situasi terbalik. Contohnya, kereta yang bergerak ke arah berlawanan di lebuh raya.

“Tak ketinggalan simbolik empat tengkorak menari yang menjadi peringatan kita mungkin menempah maut jika degil dan melanggar perintah larangan merentas negeri untuk balik ke kampung,” katanya.

Eddie berkata lagi, sekalipun lagu itu dalam loghat Bahasa Kelantan, ia tidak semata-mata ditujukan kepada perantau dari negeri berkenaaan sahaja.

“Sebaliknya lagu ini sesuai untuk kita semua. Lagi pun, muzik itu sesuatu yang universal. Lagu ini mengajak kita agar terus reda beraya sekalipun tidak dapat pulang ke kampung halaman. Raya tetap raya biarpun di lokasi semasa kita berada di saat ini,” katanya.

Eddie Hamid merupakan penyanyi era 90-an yang turut bergelar komposer. Beliau juga turut aktif menjadi Pengarah Muzik untuk pelbagai drama di kaca TV. – KopiPlanet.com

Setelah Hamil, Zayn Malik Dan Gigi Hadid Akan Segera Berkahwin

Pada minggu lalu, berita kehamilan model terkenal Gigi Hadid tenyata telah mengejutkan banyak pihak dan ia merupakan hasil hubungan dengan kekasihnya, Zayn Malik.

Setelah berita tersebar, kini terdapat lagi sebuah cerita yang mengatakan pasangan tersebut akan segera berkahwin dalam tempoh terdekat ini.

Menurut Clevver News, ketika ini Zayn dan Gigi sedang membuat persiapan dan hal tersebut sengaja dirahsiakan, sama seperti kisah tentang kehamilan Gigi sebelum ini.

Pasangan berkenaan kembali menjalinkan hubungan cinta pada akhir tahun 2019. Malah, sekitar bulan Februari lalu Gigi ada memberi ‘hint’ yang dia sedang berbadan dua.

Dalam satu wawancara bersama i-D Magazine, Gigi mengakui bahawa ia mahu bernikah dan memiliki cahaya mata memandangkan usianya yang semakin dewasa.

Pada masa ini, Gigi sedang menjalani kuarintin bersama-sama kekasih dan keluarga besarnya. Bahkan, mereka sempat meraikan majlis ulang tahun kelahiran Gigi yang ke-25 pada 23 April lalu. – KopiPlanet.com

Manap Karaoke Kisah Lucu Aktiviti Perniagaan Karaoke Bergerak

Jika aktiviti karaoke biasanya dilakukan di sebuah bilik berhawa dingin dengan set kelengkapan nyanyian, pastinya konsep karaoke bergerak adalah sesuatu yang cukup unik.

Itulah yang ditampilkan menerusi filem Manap Karaoke, sebuah kisah mengenai Manap bersama rakan-rakannya yang menghiburkan penduduk menerusi karaoke bergerak dengan menggunakan sebiji lori.

Pengarah Manap Karaoke, Mamat Khalid berkata, keistimewaan filem ini bukan sahaja tertumpu pada penceritaan dan watak semata-mata, tetapi ia juga mengembalikan nostalgia lagu-lagu 90an yang masih popular hingga saat ini.

“Saya anggap ini adalah masa yang sesuai untuk tampilkan filem komedi dalam keadaan sekarang, pasti ada di antara kita yang risau, tertekan mahupun kebosanan.

“Jadi, saya harap karya ini dapat menghiburkan dan memberi semangat kepada penonton dengan jenaka dan lagu-lagu yang boleh membuat mereka menyanyi bersama. Ini juga adalah khas buat penonton dan peminat yang rindukan karya saya di pawagam,” ujarnya.

Dihasilkan oleh produksi Enjit Enjit Semut dan dibawakan oleh Astro Shaw, ia menampilkan barisan pelakon seperti Joey Daud (Manap), Pekin Ibrahim (Rauf Bogiba), Mona Allen (Jamizan), Ropie (En Kamarulzaman), Sharwani NS (Wahab B), Imuda (Pak Mid), TJ Isa (Mat Khuda), Arwah Rab Khalid (Taiko Tai), Arwah Man Kadir (Tok Imam), Ziema Din (Kak B Vavavom) dan ramai lagi.

Sementara itu, Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad berkata, pihaknya sentiasa berusaha untuk membawakan konten-konten yang terbaik buat penonton Astro ketika tempoh PKP ini.

“Manap Karaoke adalah sebuah filem komedi yang sarat dengan mesej positif yang boleh diambil sebagai teladan. Ia juga bertepatan dengan tema ramadan Astro ‘Indahkan Senyuman, Eratkan Jalinan’, di mana Astro Shaw mempersembahkan sebuah filem yang ada nilai hubungan persaudaraan serta mampu mengukir senyuman serta mengembirakan dengan lawak jenaka yang sesuai untuk tontonan setiap lapisan masyarakat.

“Astro percaya bahawa keutuhan sesebuah ikatan bermula daripada senyuman dan ini membolehkan rakyat Malaysia bersatu dalam menghadapi apa jua cabaran,” jelasya.

Kisah Manap Karaoke bermula apabila Manap mendapat idea untuk membuka pusat karaoke lain daripada yang lain, iaitu karaoke bergerak. Wahab B menawarkan lori ayahnya dan menjadi pembantu untuk menguruskan peniagaan bersama Manap. Jadi, bermulalah bisnes karaoke mereka. Macam-macam insiden lucu terjadi ketika sesi karaoke dijalankan. Bisnes mereka juga mendapat sambutan hangat oleh penduduk kampung tidak kira bangsa dan peringkat umur.

Sementara itu, bisnes karaoke Rauf Bogiba di kampung mereka semakin tidak mendapat sambutan. Rauf Bogiba tidak berpuas hati dan menyerang Manap sehingga berlaku pergelutan dan memusnahkan karaoke bergerak Manap. Bermulalah ‘perang’ di antara Manap dan Rauf Bogiba.

Jangan lupa untuk sewa Manap Karaoke, buat pertama kalinya ditayangkan terus di pawagam rumah anda, Astro First di saluran 480 bermula 7 Mei 2020. Dengan hanya RM15, penonton boleh menonton Manap Karaoke selama 48 jam (2 hari) secara berulang-ulang.

Untuk mendapatkan info terkini mengenai filem Manap Karaoke, sila layari Instagram, Facebook dan Twitter Astro
Shaw. Penonton juga boleh berhibur dengan Manap menerusi TikTok Manap. – KopiPlanet.com

The World Of The Married Kini Boleh Distrim Di Dimsum Entertainment

Penggemar drama Korea kini boleh menyaksikan siri yang paling memberi impak dan mendapat sambutan, iaitu The World Of The Married mulai 1 Mei lalu menerusi platform penstriman dimsum entertainment.

Dekat dengan jiwa penonton, The World of the Married mengisahkan tentang seorang doktor bernama Ji Sun-Woo yang memiliki sebuah kehidupan yang hampir sempurna.

Sungguhpun memiliki segala-galanya, Ji Sun-Woo mengesyaki bahawa suaminya, Lee Tae-Oh main kayu tiga. Hal ini kerana, Ji Sun-Woo terjumpa pelembab bibir berona merah di dalam kocek jaket suaminya.

Benar seperti yang dijangka, Ji Sun-Woo mendapati bahawa suaminya itu sedang berlaku curang. Lebih memburukkan keadaan, suaminya selingkuh dengan rakannya sendiri. Sejak daripada itu, kehidupan mereka suami isteri mula berubah.

Untuk rekod, The World of the Married merupakan adaptasi daripada drama siri dari Britain, Doctor Foster yang pernah disiarkan di BBC One pada tahun 2015 dan 2017. Doctor Foster dibintangi oleh Suranne Jones dan Bertie Carvel

Tersedia untuk distrim bermula 1 Mei 2020, The World of the Married membariskan pelakon-pelakon popular seperti Kim Hee-Ae, Park Hae-Joon, Han So-Hee dan Park Sun-Young. – KopiPlanet.com

Bunkface Harap Tolong Dapat Beri Sokongan Moral Kepada Rakyat Malaysia

Sepanjang berlakunya penyebaran virus Covid-19 di seluruh dunia termasuk Malaysia, ramai penyanyi tempatan yang telah muncul dengan lagu-lagu tentang wabak tersebut.

Yang terbaharu, kumpulan Bunkface telah melancarkan single mereka berjudul Tolong yang berkisar tentang keadaan dunia memerangi virus Covid-19 dan umat manusia menjalani proses kuarantin serta diminta untuk duduk di rumah sahaja.

“Kami berharap lagu ini sekurang-kurang akan dapat memberi sedikit sebanyak sokongan moral kepada rakyat seluruh rakyat Malaysia.

“Kami sedar dalam keadaan yang agak terbatas sekarang ini, hampir tiada sesiapa pun yang tidak terjejas sama ada dari segi zahir atau pun batin,” ujar Bunkface dalam satu kenyataan yang dikeluarkan. Percayalah, penyatuan kita sebagai satu komuniti manusia akan mampu menangani apa jua masalah, Insya Alllah.” –

Dihasilkan sepenuhnya oleh Sam Bunkface, muzik video lagu Tolong juga dihasilkan atas usaha tolong-menolong dalam kalangan peminat Bunkface dan rakyat Malaysia. – KopiPlanet.com

Muncul Single Sudahlah, Megat Rahim Mahu Jadi Lebih Versatil

Sekitar dua tahun lalu, penyanyi remaja berusia 18 tahun, Megat Rahim mula menceburi bidang nyanyian setelah muncul dengan single sulung berjudul Sinar.

Ternyata sambutan dan kejayaan lagu berkenaan menjadikan nama Megat Rahim kini cukup dikenali dalam kalangan peminat dan pencinta muzik pop jazz.

Terbaharu, Megat Rahim atau nama sebenarnya Megat Abdul Rahim Abdul Razak melancarkan lagu Sudahlah hasil ciptaan sepenuhnya komposer, Chubb-E.

Megat mengakui, genre itu memberikan cabaran baru buatnya dan berharap ia mampu menonjolkan lagi sisi lain dalam dirinya sebagai penyanyi.

Sudahlah yang dilancarkan dua bulan lalu kini sudah mula dimainkan stesen radio utama negara. Menariknya, bagi single kedua itu Megat mencuba pula genre raggae yang diselitkan eleman Latin.

“Pada awalnya saya akui agak sukar buat keputusan sama ada nak menyanyikan lagu ini atau tidak. Sebab ia genre yang jauh berbeza daripada lagu pertama dan bukan muzik saya.

“Bagaimanapun, sebagai penyanyi saya perlu mencuba genre lain, sekali gus ingin menjadi penyanyi yang versatil. InsyaAllah, akan datang saya nak mencuba muzik Hip Hop pula,” katanya.

Dalam pada itu, penyanyi berkenaan menyatakan bahawa ia menjadikan dirinya bertambah yakin jika lagu itu dapat diterima baik peminat muzik tanah air.

“Alhamdulillah, saya difahamkan beberapa radio utama sudah mainkan lagu ini dan masuk carta lagu. Saya dimaklumkan oleh ‘family’ iaitu panggilan kepada peminat saya.

“Mereka sentiasa kemaskini dan ‘tag’ di IG setiap kali lagu ini diputar. Tentu saja saya berasa sangat teruja. Malah, saya berharap lagu ini akan hit dan terus mendapat tempat. Sekali gus, orang akan mengenali saya menerusi lagu ini,” katanya.

Berkongsi mengenai proses sepanjang rakaman untuk single terbaharunya itu, Megat mengakui ia susah ketika mula dirakamkan.

“Genre ini pertama kali saya nyanyikan. Ternyata ia bukan mudah. Ia lain daripada sebelumnya dan susah nak tangkap, tetapi saya enjoy dan cuba yang terbaik. Pertama kali rakam, ia ambil masa 4-5 jam. Kemudian, saya berehat seminggu sebab menduduki SPM.

“Selepas itu, baru saya rakam kali kedua. Alhamdulillah, saya puas hati dengan hasilnya dan tidak menjangka berjaya menyanyikan genre ini,” katanya.

Sama seperti kebanyakan penyanyi baharu lain, Megat Rahim juga berharap dan meletakkan sepenuh keyakinan terhadap lagu itu bagi membawa kerjayanya maju ke hadapan.

“Macam dikatakan, saya sentiasa mencuba benda segar. Dalam pada yang lain muncuk dengan lagu sedih, sebaliknya pula menjadi pilihan saya. Lagipun saya jenis yang suka dengan lagu yang mudah didengar. Kalau boleh saya taknak terlalu terikut.

“Saya nak orang faham muzik dan jiwa. Sebab itu saya memilih pop jazz sebagai muzik saya. Ia juga diinspirasikan daripasa ibu bapa saya yang menyukai muzik jazz,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Megat Rahim baharu saja membuka akaun Instagram baharu iaitu @megatrahim28 selepas akaun lama digodam.

Megat Rahim yang juga bekas pelajar di Sekolah Menengah Bandar Utama menjadikan penyanyi Bruno Mars, Michael Buble, Stevie Wonder dan Hael Husaini sebagai idola.

“Dua dua bulan lepas saya pernah pegang gitar dan mencuba cari melodi. Rentak sudah ada, tetapi belum ada ‘passion’ tulis lirik sendiri. Saya belum yakin ke arah itu. Mungkin ia ambil masa sedikit,” katanya.

Pada masa sama, Megat juga berkongsi bahawa dia bersedia untuk menyertai mana-mana pertandingan nyanyian bagi mencabar diri sebagai penyanyi.

“Sebelum ini saya pernah pergi menghadiri sesi uji bakat Big Stage musim pertama. Namun, saya tak lepas sebab umur baru 16 tahun.

“Tahun ini mungkin tak ada peluang, jadi saya nak mencuba tahun depan pula. Saya okay untuk bertanding dan sedia untuk menyanyikan apa saja jenis lagu,” katanya. – KopiPlanet.com

Isu Marah Kucing, Azwan Ali Buat Permohonan Maaf Secara Terbuka

Selebriti popular tanah air, Azwan Ali atau lebih mesra dengan panggilan Diva AA telah membuat permohonan maaf gara-gara memuat naik sebuah video dia memarahi kucing-kucing peliharaannya baru-baru ini.

Menerusi video permohonan maaf yang dimuat naik di akan Twitter miliknya, Diva AA menyatakan apa yang dilakukan adalah sekadar bergurau.

“Diva AA minta maaf secara terbuka kepada semua semalam tu video gurau-gurau je. I love all my cats. Untuk Persatuan Haiwan Malaysia yang tonton video ni so harap faham lah.

“Diva AA tak ada niat sebenarnya gurau-gurau aje. Of course I love all my cat. Take note. Maaf terbuka kepada semua terutama Persatuan Haiwan,” jelasnya.

Sebelum ini, Persatuan Haiwan Malaysia menerusi kenyataan di Facebook menyatakan satu aduan akan dikemukakan untuk siasatan dan tindakan pihak berkuasa.

Ia berhubung suara maki hamun yang disyaki suara seorang artis tanah air yang biasa membuat video berunsur nasihat melalui video provokasi dengan bahasa kesat dan kata makian.

Menurut kenyataan itu lagi, perbuatan menakutkan haiwan adalah satu kesalahan Terrifies bawah Seksyen 29 (a) Akta Kebajikan Haiwan 2015 (Akta 772) dan Seksyen 44 (1) Akta Binatang 1953 (Pindaan 2013).

“Hukuman menanti pelaku yang memaki haiwan adalah sama seperti mencederakan atau membunuh haiwan dengan sengaja,” jelas kenyataan tersebut. – KopiPlanet.com

Elly Mazlein Mahu Peminat Hati-Hati Akaun Instagram Palsu Guna Namanya

Penyanyi dan pengacara Elly Mazlein meminta peminat berhati-hati dengan beberapa akaun Instagram palsu yang telah menggunakan namanya.

Menurut Elly atau lebih mesra dengan panggilan Kak Lina Pom Pom, setakat ini terdapat dua nama sahaja yang digunakan untuk akaun Instagram miliknya.

“Assalamualaikum dan Salam Ramadhan buat kesayangan tercintahhh… Ramai DM kakak Lina tanya pasal kewudujan FAKE ACC IG GUNA NAMA KAKAK LINA POM POM KONON2 BACK UP ACC…

“Perhatian semua… saya hanya ada IG @iamellymazlein & @ellymazlein_official sahaja,” ujarnya menerusi penjelasan yang dibuat di Instagram miliknya.

Elly turut mengingatkan peminat bahawa akaun yang menggunakan nama @kakak lina pom pom dan @kakak lina adalah merupakan akaun palsu. – KopiPlanet.com

Joanna and Co. Tampil Dengan Kini Ku Sepi… Kisah Gadis Ditinggalkan Kekasih

Setelah membuat kemunculan semula pada tahun lalu dengan single Go Ahead, band Pop Indie Alternative iaitu Joanna and Co. yang dianggotai oleh Joanna Renisa (vokal), Ijam (gitar), Kusha (Bass) dan Farid Hashimoto (drums) melancarkan single terbaharu mereka yang berjudul Kini Ku Sepi.

Joanna and Co. yang tidak asing dalam industri muzik Malaysia pernah popular dengan lagu hit mereka seperti Aku Pelangi, Lutsinar dan sebuah lagu duet bersama Aliff Aziz berjudul Kalau Cinta.

Kini mereka mempertaruhkan single terbaharu Kini Ku Sepi yang membawa genre 80’s Pop Vibe dalam usaha mengembalikan aura yang pernah dipelopori oleh Datuk Sheila Majid dan Francesca Peter yang sememangnya menjadi inspirasi Joanna and Co. dalam penulisan muzik mereka. Bahkan ramai pendengar memberi respon mengatakan lagu Kini Ku Sepi mirip lagu Dato Sheila Majid dengan nuansa Pop Moden.

Bercerita tentang Kini Ku Sepi yang mengisahkan seorang gadis yang kecewa ditinggalkan kekasih tetapi masih bersikap positif dengan ketentuanNya.

Joanna Renisa selaku vokalis dan penulis lagu ini berkata Kini Ku Sepi mula dicipta sebagai sebuah lagu berentak R&B pada 20 tahun dahulu dan beliau merasakan tahun 2020 adalah tahun yang terbaik untuk lagu ini dikeluarkan.

Lagu berkenaan turut menerima sentuhan kolaborasi beberapa musisi tanah air seperti Ayop Azril, Juad dari band Robot Asmara, Farin Irwan dari band Gerhana Ska Cinta yang menyumbangkan sentuhan magis melalui saxophone beliau.

Sementara itu, Widy dari Gerhana Ska Cinta dan Jipie dari band PESAWAT turut membantu dari pengolahan semula melodi dan harmoni vokal.

Kini Ku Sepi telah diadun oleh Hafiz Ahmad seorang jurutera bunyi yang tidak asing dari zaman Synchrosound Studio hingga ke Tune Studio manakala proses mastering diadun oleh Leon Zervos seorang jurutera mastering Internasional yang telah berkerja dengan artis terkenal seperti Maroon 5, Rihanna dan Pink.

Muzik video Kini Ku Sepi telah pun dilancarkan pada 14 Mac 2020 yang lalu dan kini mendapat sambutan yang amat menggalakkan.

Muzik video tersebut boleh ditonton di pautan https://bit.ly/kinikusepi Lagu ini akan dilancarkan di semua platform digital seperti Spotify, JOOX, Apple Music, Deezer dan Youtube Music pada 3 April 2020 (https://bit.ly/jnckinikusepi) manakala album fizikal dalam bentuk CD dan Vinyl bakal dilancarkan pada tahun ini selepas redanya wabak Covid-19. – KopiPlanet.com

Bintang Ternama Bollywood, Irffan Khan Meninggal Dunia Akibat Kanser

Bintang ternama Bollywood yang mencipta nama di Hollywood, Irffan Khan telah disahkan meninggal dunia pada usia 53 tahun akibat penyakit kanser.

Irffan sebelum ini telah dikesan mempunyai ketumbuhan neuroendokrin pada tahun 2018 dan telah dimasukkan ke Hospital Mumbai baru-baru ini akibat jangkitan pada usus besar.

“Irrfan merupakan seorang insan yang dikenali kerana berjiwa kental dan telah berjuang sehingga ke saat akhir dan sering memberi inspirasi kepada mereka yang rapat dengan dirinya,” ujar pengurusnya menerusi satu kenyataan.

Pelakon berkenaan sememangnya cukup terkenal dalam bidang perfileman Hollywood menerusi lakonannya dalam filem seperti The Slumdog Millionaire, Life of Pi dan The Amazing Spider-Man. – KopiPlanet.com