• FOLLOW US

Pereka Akui Poster Filem Tiada Tajuk Inspirasi Majalah Gila-Gila

Pereka poster filem Tiada Tajuk, Empayar Kukubesi mengakui rekaan poster filem terbaharu arahan Mawi, Tiada Tajuk adalah inspirasi daripada Majalah Gila-Gila.

Menerusi laman Instagram miliknya, ketika mendengar penerangan tentang sinopsis filem berkenaan, dia sudah membayangkan poster yang akan dihasilkan kelihatan seperti kulit majalah komik berkenaan.

“Sebenarnya selepas poster ini dilancarkan beberapa hari lepas, ramai mula memperkatakan poster ini seperti Majalah Gila-Gila, Ujang dan Gelihati.

“Selepas meneliti gambar-gambar yang telah diambil oleh jurugambar di lokasi oleh Thehitman Nazri, ianya semakin pasti yang aku memang akan buat poster ini look and feel dia macam gila-gila sebab dulu masa kecik memang aku nak jadi kartunis pun dan memang aku membesar dengan Gila-Gila,” jelasnya.

Menurutnya, dia juga menjadikan kartunis terkenal iaitu Jaafar Taib sebagai inspirasi buat dirinya dan kartunis berkenaan ternyata banyak mempengaruhi karya yang dihasilkannya selama ini.

“Kalau ikutkan eksperimental beberapa poster filem sebelum ini, aku dah buat untuk kelihatan seperti kulit buku sama ada novel atau pun majalah lama, contohnya filem Lebuhraya Ke Neraka, Rock Bro dan juga terbaru adalah Hantu Kak Limah semuanya dari sutradara Mamat Khalid.

“Ketiga-tiga poster ini memang feel dan soul dia memang sangat dekat dengan vintage drawing, magazine and novel, cuma untuk karya poster kali ini aku betul-betul dapat soulnye untuk seperti dan seakan akan kulit Majalah Gila-Gila pada zaman 80-an,” jelasnya.

Pada masa sama, dia juga mendedahkan bahawa gambar Mawi di dalam poster berkenaan sebenarnya diambil sendiri oleh isteri Mawi iaitu Ekin dengan menggunakan telefon bimbit.

Filem pertama arahan juara Akademi Fantasia 3 itu akan ditayangkan di pawagam pada 4 April ini dengan membariskan pelakon seperti Hazama, Joey, Along Cham, Anas Tahir, Ropie dan Amirah Othman. – KopiPlanet.com

Tonton Tiada Tajuk, Peluang Menang Perodua Bezza, Yamaha Ysuku

Selepas hampir setahun merahsiakan tajuk filem pertama arahannya, akhirnya Asmawi Ani atau Mawi hari ini mendedahkan judul filem itu yang bertajuk ‘Tiada Tajuk’.

Mawi membuat pendedahan itu menerusi majlis pelancaran filem Tiada Tajuk yang diadakan di perkarangan pusat beli belah Sogo, Kuala Lumpur hari ini.

“Sebenarnya dah lebih setahun saya peram tajuk filem ini dan akhirnya hari ini saya lega dah beritahu semua mengenai tajuk filem ini yang berjudul Tiada Tajuk.

“Kalau nak tahu para pelakon pun saya rahsiakan tajuk daripada mereka. Saya harap filem ini akan dapat menarik minat penonton di luar sana,” kata Mawi kepada KopiPlanet.com.

Filem Tiada Tajuk dibintangi oleh baisan pelakon popular tanah air seperti Mawi, Joey Daud, Hazama, Kamarol Hj Yusof, Along Cham, Amira Othman dan Soya.

Menerusi majlis yang sama juga Mawi mengumumkan kejutan buat penonton yang mana penonton yang sudah menonton filem ini berpeluang memenangi hadiah utama sebuah kereta Perodua Bezza dengan hanya memberi tajuk filem serta tagline yang bersesuian dengan jalan cerita yang diketengahkan menerusi filem terbitan Mawi World Entertainment ini.

Selain Bezza, pihak penerbit turut berbesar hati menghadiahkan sebuah motosikal Yamaha Ysuku (Y15zr) serta pakej umrah atau percutian ke Australia untuk dua orang.

“Jika dulu peminat dah hadiahkan saya kereta menerusi kemenangan di Akademi Fantasia serta Anugerah Bintang Popular, kali ini apa salahnya saya hadiahkan mereka dengan kereta pula tapi dengan syarat mereka kena pergi tengok filem saya dulu,” kata Mawi secara bersahaja.

Tiada Tajuk bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 4 April ini. Mereka yang ingin menyertai pertandingan tersebut perlu memuat turun aplikasi Mawi World di App Store atau Google Play Store.

Pertandingan tersebut terbuka kepada semua yang menonton filem Tiada Tajuk bermula pada hari pertama sehingga tamat tayangan di pawagam. – KopiPlanet.com

Misteri Dilaila Ketengah Plot Twist Yang Tak Dijangka, Memang Misteri!

Tajuk: Misteri Dilaila
Tarikh Tayangan: 21 Februari 2019
Durasi: 1 jam 22 minit
Genre: Seram / Thriller
Pengarah: Syafiq Yusof
Pelakon: Zul Ariffin, Elizabeth Tan, Sasqia Dahuri, Datuk Rosyam Nor, Namron, Mas Khan, Kenji Sawahi, Iz Sulaini
Klasifikasi: P13

Pengarah muda, Syafiq Yusof kembali mewarnai industri perfileman tempatan menerusi arahan terbaharunya, Misteri Dilaila.

Filem bergenre seram/thriller ini ternyata memberi nafas baharu buat karya filem tempatan apabila pengakhiran ceritanya yang cukup lari daripada cliche dan plot penceritaan yang jarang-jarang diketengahkan pengarah lain.

Harus diakui Syafiq mempunyai visi dan misi yang tersendiri selain nampak hasil usaha dan kerja kerasnya yang rajin membuat kajian dengan menonton filem-filem bercorak seram / thriller daripada negara luar seperti di Eropah dan Korea Selatan.

Bukan meniru, sebaliknya anak bongsu Datuk Yusof Haslam ini hanya mengambil sedikit intipati seperti hiasan dalam rumah banglo yang sering kali sinonim dengan filem-filem seram keluaran negara luar.

Secara keseluruhannya, selepas menyaksikan filem anda pasti akan berasa kagum dengan plot twist yang tidak dijangka sebaik dibongkar pada akhir cerita.

Para pelakon juga cukup memberikan rasa dalam lakonan mereka lebih-lebih lagi watak yang dimainkan Zul Ariffin dan Datuk Rosyam Nor yang banyak bermain dengan emosi.

Malah, boleh dikatakan mereka perlu banyak kali memekik dalam filem ini kerana sering kali terlibat dalam perbalahan yang cukup membuatkan penonton tertanya-tanya di manakah misteri keberadaan Dilaila.

Tidak mudah untuk meneka siapakah sebenarnya dalang kepada semua misteri tersebut kerana Syafiq bijak mewarnakan plot penceritaannya agar ia menjadi tanda tanya sehingga ke pengakhirannya.

Babak-babak seram yang ditonjolkan juga cukup menaikkan bulu roma dan setiap ‘jump scares’ yang ditunjukkan memang kena dengan jalan cerita dan tidak mengarut atau sekadar untuk tangkap muat bagi mencantikkan filem tersebut.

Penulis yakin pasti ada penonton yang akan melompat terkejut melihat beberapa babak seram dalam filem ini kerana ia dibuat cukup menyakinkan!

Filem kesembilan arahan Syafiq ini berkisarkan tentang Jefri yang kehilangan isterinya, Dilaila sewaktu mereka bercuti di rumah persinggahan keluarga Dilaila di Fraser Hill, Pahang. Sejak kehilangan Dilaila, Jefri sering diganggu pelbagai kejadian aneh semasa berusaha mencari isterinya.

Imam Aziz memaklumkan yang Dilaila sudah ditemui namun Jefri terkejut kerana dia mendapati wanita itu bukan isteriya, tetapi wanita itu mengakui dirinya sebagai Dilaila.

Misteri Dilaila ditayangkan di 131 pawagam di Malaysia, Singapura dan Brunei bermula hari ini (21 Februari). – KopiPlanet.com

Pengedar Filem The New King Of Comedy Buat Laporan Polis

Filem terbaharu arahan pelawak terkenal Stephen Chow berjudul The New King Of Comedy yang mula ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia sejak 5 Februari lalu ternyata mendapatkan sambutan yang hangat.

Bagaimanapun, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pengedar filem berkenaan iaitu Film Kingdom Group Sdn. Bhd. memberitahu kutipan filem berkenaan agak terjejas apabila bocor di Internet.

“Kutipan untuk filem The New King Of Comedy sudah meraih sebanyak RM10 juta, namun ia sedikit terjejas dengan kegiatan cetak rompak di Internet.

“Sehingga kini filem berkenaan sudah ditonton sebanyak 600,000 di Internet dan sudah pasti ia memberi kesan terhadap kutipan,” ujar kenyataan tersebut.

Dalam kenyataan tersebut, pihak pengedar menyatakan kegiatan cetak rompak dalam talian untuk filem ini sangat serius dan setiap hari akan dimuat naik menerusi plaform yang berbeza.

Menurutnya, dengan kebocoran filem ini di membuatkan pengguna Internet dapat sewenang-wenangnya, sedangkan perkara tersebut sudah melanggar hak cipta dan harta intelek.

“Sehubungan itu, kami sebagai pengedar filem ini akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak tidak bertanggungjawab yang melakukan perbuatan berkenaan.

“Pada hari ini (19 Februari) pihak kami telah membuat satu laporan polis agar tindakan dapat diambil terhadap pihak berkenaan dan berharap agar orang ramai supaya menghormati hak cipta sesebuah karya,” tegasnya. – KopiPlanet.com

Tayang 4 April 2019… Mawi Berdebar Tunggu Reaksi Penonton Filem Sulungnya

Filem pertama arahan penyanyi dan penyampai radio, Mawi yang masih lagi belum mempunyai tajuk akhirnya bakal memasuki pawagam seluruh negara mulai 4 April ini.

Karya sulung Mawi atau nama sebenarnya, Asmawi Ani itu juga sudah mendapat kelulusan Lembaga Penapisan Filem (LPF) di bawah klasifikasi P13.

“Terima kasih kepada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) dan pihak pawagam kerana percaya kepada filem ini.

“Perasaan saya pada ketika ini tidak tentu arah serta berdebar-debar untuk menantikan reaksi peminat. Harap mereka dapat terima filem ini,” katanya ketika dihubungi KopiPlanet.com.

Setakat ini, filem terbitan MW Entertainment Sdn. Bhd. itu juga sudah mendapat kelulusan untuk ditayangkan di 77 buah pawagam seluruh negara.

Bercakap mengenai tajuk filem berkenaan yang sehingga kini masih tidak mempunyai tajuk, Mawi berkata dia akan mendedahkan judul filem tersebut pada majlis sidang media yang akan diadakan dalam masa terdekat.

Mengangkat tema komedi, filem yang dibintangi Hazama, Joey Daud, Along Cham dan Amira Othman itu mengisahkan tiga sahabat baik berasal dari kampung yang dianggap sebagai kutu rayau.

Mereka bertiga mempunyai impian dan cita-cita untuk bergelar artis terkenal. Pelbagai dugaan yang mereka lalui sepanjang perjalanan meraih impian tersebut. – KopiPlanet.com

Sentuhan Magis Stephen Chow Garap The New King Of Comedy

Kegemilangan filem King of Comedy yang pernah ditayangkan pada 1999 bakal diteruskan dengan filem terbaharu yang berjudul The New King of Comedy.

Akan memulakan tayangannya di pawagam bermula pada 5 Februari ini, Stephen Chow tidak terlibat sebagai pelakon, sebaliknya dia tampil selaku pengarah dan penerbit untuk filem berkenaan.

Filem ini dibintangi pelakon popular seperti E Jing Wen, Wang Baoqiang, Tin Kai-man, Zhang Quandan, Ji Ruyang, Zhang Qi dan Yuan Xingze.

Menurut Stephen Chow, filem terbaharu ini dihasilkan dengan tema untuk memberi inspirasi kepada pelakon tambahan yang akhirnya berjaya menjadi seorang pelakon terkenal.

“Menerusi filem ini, saya menerapkan falsafah ‘bekerja keras untuk berjaya’, biarpun terdapat pelbagai rintangan yang harus dihadapi.

“Selain itu, ada juga sebahagian babak yang memberikan gambaran tentang kehidupan dan kerjaya saya dalam 20 tahun terakhir ini dan berharap ia memberi inspirasi kepada penonton,” ujarnya.

Sementara itu, Jing Wen yang melakonkan watak utama sebagai Dreamy berkata, dia berasa terkejut saat ditawarkan berlakon dalam filem berkenaan.

“Apabila penolong pengarah menghubungi saya dan diberitahu telah dipilih untuk berlakon dalam filem terbaharu arahan Stephen Chow, saya seperti tidak percaya.

“Sehinggakan penolong pengarah tersebut menghubungi saya sebanyak tiga kali. Apabila ditunjukkan bukti, barulah saya percaya kerana sebelum itu saya risau sekiranya ditipu.

“Dalam The New King of Comedy saya menjayakan peranan sebagai seorang gadis yang tidak kisah tentang keseronokan dan itu adalah dirinya saya yang sebenar di dunia nyata.

Jing Wen turut menyatakan sepanjang bergelar pelakon dia tidak pernah berputus asa untuk mencapai impiannya menjadi pelakon terkenal dan berasa amat gembira dengan peluang berlakon dalam filem di bawah arahan Stephen Chow itu.

*SINOPSIS

Seorang gadis, Dreamy yang merupakan seorang pelakon tambahan dan mempunyai impian untuk bergelar seorang bintang filem. Dia telah berusaha keras selama bertahun-tahun tetapi tidak dapat mendapatkan watak utama.

Ayahnya pula telah memberikan tekanan yang kuat, malah ahli keluarganya pula cuba memujuknya untuk berhenti berlakon. Namun, hanya teman lelakinya, Charlie tetap menyokong impiannya itu.

Ketika berada di set pengambaran sebuah filem, Dreamy bertemui dengan Marco, seorang pelakon yang pernah terkenal suatu masa dahulu. Namun begitu, Marco sedang mengalami kegagalan sebagai seorang artis dan telah menjadikan dirinya berada dalam kemurungan.

Kemudian dia memaksa Dreamy supaya tidak berhenti dan terus berlakon dengan lebih bersemangat. Sehinggalah Dreamy akhirnya tidak dapat bertahan dalam mengejar impiannya dan akhirnya berputus asa. Dreamy mengambil keputusan untuk kembali kepada ibu bapanya dan mencari pekerjaan yang lebih baik.

Pada masa yang sama, dia secara tiba-tiba mendapat panggilan telefon dan diberitahu telah diterima dalam uji bakat oleh pengarah terkenal yang pernah dihadirinya sebelum ini dan mendapat tawaran sebagai pelakon utama dalam filem. Dreamy kini tersekat di antara impiannya dan realiti.. – KopiPlanet.com

Bront Palarae, Syafiq Yusof Dilantik Sebagai Panel Penasihat Finas

Pelakon Bront Palarae dan pengarah Syafiq Yusof antara yang telah dilantik sebagai panel penasihat Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas).

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Komunikasi Dan Multimedia Media (KKMM), pelantikan tersebut dibuat berdasarkan pengalaman dalam industri perfileman.

Selain Bront dan Syafiq, turut dilantik sebagai panel penasihat adalah Ku Muhamad Haris Ku Sulong, Mohamed Harun Abdul Rahman, Wee Meng Hee, Nadira Ilana, Juhaidah Joemin, Anna Har, Adrian Teh, Mohamad Ghazali Jeman dan Shanijey Kumar Perumal.

Menerusi kenyataan yang sama, turut dinyatakan Pemangku Ketua Pengarah Finas dipegang oleh Shakib Ahmad Shakir, manakala Fairul Azida Shahabudin selaku Pemangku Timbalan Ketua Pengarah Finas.

Bagi jawatan Pengerusi Finas pula, Setiausaha Bahagian Kanan (Pengurusan) KKMM, Datuk Samsuni Mohd. Nor diberi tanggungjawab berkenaan dan seorang penasihat undang-undang, Affendy Ali Dally sebagai Timbalan Pengerusi.

Selain itu, turut diumumkan perlantikan ahli lembaga Finas iaitu, Rashid Karim, Hasnul Hadi Samsudin, Onn Norshal Hamzah, Mohan Rao, Salwah Shukor dan Andrew Tai.

Lembaga baharu berkenaan terdiri daripada kalangan individu yang berpengalaman luas dan berpengetahuan dalam bidang perfileman, karyawan, perakaunan dan perundangan. – KopiPlanet.com

Belum Ada Poster & Trailer, Mawi Pelik Filemnya Teruk Dikritik

Penyanyi dan pelakon, Asmawi Ani atau Mawi yang kini sudah menyandang gelaran sebagai pengarah menyatakan rasa kehairanannya terhadap sikap sesetengah netizen yang gemar mengkritik sesuatu naskhah sebelum menontonnya terlebih dahulu.

Filem sulung arahan Mawi yang ketika ini masih belum mempunyai tajuk itu dikecam baru-baru ini sebaik dia berkongsikan gambarnya semasa berada di set penggambaran di laman sosial Instagram miliknya.

“Pelik juga sebab filem ini masih belum ada poster, trailer dan masih belum lagi ditayangkan di pawagam, tetapi dah ada orang yang kritik dan kata tak best serta berkata bukan-bukan pasal filem ini.

“Saya harap lepas ini kalau nak kritik tengoklah poster dan trailernya terlebih dahulu atau pergi ke panggung dan tonton sebelum komen. Lepas itu, barulah nilai seikhlas-ikhlasnya tanpa ada sebarang rasa dengki atau busuk hati,” katanya ketika dihubungi KopiPlanet.com.

Walau bagaimanapun, Mawi turut melihat isu kecaman ini daripada sudut positif apabila ia secara tidak langsung dapat memberi publisiti kepada filem sulung arahannya itu.

“Saya ambil positif kecaman-kecaman yang diterima dan ini pun seperti membantu sebabnya filem ini sudah menjadi sebutan ramai, meskipun belum tayang lagi di pawagam.

“Apa-apa pun saya berterima kasih kepada segelintir yang mengecam serta mereka yang sentiasa menyokong perjalanan karier seni saya,” ujarnya lagi.

Filem berkenaan yang merupakan hasil terbitan syarikat produksinya, MW Entertainment Sdn. Bhd. dibarisi Hazama, Joey Daud, Along Cham, Kamarul Hj Yusoff dan Deen Maiden.

Ia mengisahkan tiga sahabat baik berasal dari kampung, dianggap sebagai kutu rayau yang mana bercita-cita untuk menjadi artis terkenal. Banyak dugaan yang mereka lalui sepanjang perjalanan meraih impian tersebut.

Persoalannya, adakah mereka berjaya untuk menjadi artis terkenal? Sama-sama nantikan filem berkenaan yang dijangka tayang di pawagam berdekatan anda pada April 2019. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Mawi

Z. Lokman Jadikan P. Ramlee Inspirasi Hasilkan Filem Komedi

Pengarah Zulfakar Lokman Islamiddin atau lebih dikenali sebagai Z. Lokman, 73, yang bakal tampil dengan filem terbaharu arahannya, Awang Gerudi menjadikan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee sebagai inspirasi untuk menghasilkan filem komedi.

Z. Lokman berkata, dia menjadikan legenda Seniman Agung itu inspirasi buat dirinya memandangkan kejayaan allahyarham menghasilkan filem komedi yang mendapat sambutan penonton.

“Kebanyakan filem-filem komedi yang dihasilkan allahyarham mendapat tempat di hati penonton dan masih lagi bertahan sehingga sekarang.

“Jadi, itu yang memberikan keyakinan kepada diri saya untuk terus menghasilkan filem komedi, termasuk Awang Gerudi yang akan menemui penonton hujung tahun ini,” ujarnya kepada KopiPlanet.com.

Sebelum ini, pengarah berkenaan sememangnya dikenali ramai dengan menghasilkan filem komedi era 80-an dan 90-an seperti Awang Spanar, Bujang Selamat, Cikgu Romantik, Minah Manja dan Cikgu Selayang.

Ujarnya lagi, dia percaya bahawa filem bergenre komedi masih lagi mendapat tempat di hati peminat dan menjadi pilihan penonton tempatan.

Menurutnya, dia memilih genre itu kerana ia lebih menghiburkan, selain enggan memberatkan fikiran penonton dengan plot cerita yang terlalu kompleks.

“Saya memang buat filem yang boleh berikan hiburan kepada penonton. Tak mahu penonton terlalu memikirkan jalan cerita yang berat, sebaliknya nak mereka relaks bila menonton filem arahan saya.

“Iyalah, dah seharian penat bekerja takkan nak bebankan mereka dengan cerita-cerita berat pula. Biar mereka santai-santai sahaja tonton filem,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Awang Gerudi yang merupakan filem ke-35 arahan Z. Lokman bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 27 Disember ini.

Filem genre ‘komedi adventure’ ini dibintangi Zoey Rahman, Ika Nabella, Aprena Manrose, Abon, Mustapha Kamal, Accapan dan Zarina Zainuddin.

Mengulas mengenai pemilihan Zoey sebagai pelakon utama filem itu, Z. Lokman percaya Zoey mampu digilap sebagai pelakon yang boleh memainkan watak komedi.

“Saya percaya dengan istilah setiap pelakon yang selalu berlakon watak serius atau aksi boleh dibentuk menjadi pelakon komedi jika mereka diberi peluang.

“Misalnya, Zoey saya tengok boleh bawa watak komedi dengan baik. Begitu juga dengan pelakon-pelakon lain yang sudah memberikan sepenuh komitmen untuk filem ini,” katanya lagi.

Filem terbitan KiraWang Sdn. Bhd ini mengisahkan tentang majikan Awang iaitu Tuan Tapa dan musuhnya, Tuan Amran berebutkan barangan berharga, gerudi emas.

Awang dan anak perempuan Tuan Tapa, Eda telah dihantar untuk menyiasat Tuan Amran di kilang miliknya bagi menjejaki gerudi emas yang dipercayai berada di tangan Tuan Amran.

Pelbagai konflik lucu tercetus sepanjang penggembaraan mereka mencari gerudi emas tersebut. Dapatkah mereka menemui gerudi emas yang dicari-cari itu? Sama-sama tunggu kemunculan Awang Gerudi di pawagam berhampiran anda. – KopiPlanet.com

 

Patung Miniatur Eksklusif Edisi Terhad Untuk Peminat Setia XX Ray lll

Bersempena dengan kemunculan filem terbaharu XX Ray III yang bakal menjengah pawagam bermula 24 Januari ini, pengarahnya, Aziz M.Osman mengambil inisiatif dengan mengeluarkan koleksi patung miniatur eksklusif watak utama XX Ray 3, Profesor Amir Hamzah.

Munurut pengarah berkenaan, miniatur yang hanya akan dikeluarkan terhad sebanyak 200 unit itu perlu ditempah terlebih dahulu menerusi laman Instagram Aziz dan akan diserahkan kepada para pembeli pada 9 Disember ini.

“Ini merupakan salah satu langkah promosi filem XX Ray III. Ini juga merupakan idea pasukan produksi saya selain untuk dijadikan ‘collectable items’ untuk peminat setia filem francais ini. Ia hanya dikeluarkan sebanyak 200 unit dan tempahan boleh dibuat menerusi laman Instagram saya.

“Kemudian, saya akan buat serahan kepada pembeli pada 9 Disember nanti bertempat di Amcorp Mall. Kami juga akan sertakan sekali sijil keaslian di atas pembelian figura aksi tersebut,” katanya ketika dihubungi KopiPlanet.com.

Figura aksi koleksi terhad ini dijual pada harga RM150 seunit manakala ‘mini bust’ (figura topi XX Ray) pula berharga RM179.90.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai sambutan terhadap penjualan barangan eksklusif tersebut, Aziz memberitahu ia mendapat sambutan yang sangat luar biasa.

“Setakat ini sudah lebih 50 unit terjual sejak ia mula diiklankan semalam. Benda ini memang ‘rare’ sebab kalau mereka boleh jual balik pada harga yang tinggi di kemudian hari,” ujarnya.

XX Ray III merupakan siri ketiga filem XX Ray yang pernah dikeluarkan pada 1992 dan XX Ray II (1995). Filem yang menggabungkan unsur komedi dan penggembaraan ini dibintangi Izzue Islam dan Nonny Nadirah sebagai teraju utama.

XX Ray 3 yang menelan belanja RM2.5 juta diterbitkan oleh syarikat milik Aziz sendiri iaitu Ace Motion Pictures Sdn Bhd. – KopiPlanet.com