• FOLLOW US

admin

Ayda Jebat Umum Kini Sudah Menjadi Tunang Nabil Mahir

Pelakon popular Ayda Jebat mengumumkan dia kini sudah menjadi tunang kepada pengacara popular Nabil Mahir pada hari ini.

Menerusi perkongsiannya di laman sosial Instagram miliknya, pertunangan mereka berdua disahkan pada hari kelahiran pengacara berkenaan yang jatuh pada 28 April.

“Proposal on my birthday, engagement on your birthday. I know we can make it until the end of our days. Officially, My Fiancé.

“Kumbang sudah merisik bunga, direstui oleh ahli keluarga, lamaran diterima pertunangan pun juga, Walaupun online tetap mesra dan bahagia,” ujarnya.

Pasangan tersebut telah mengaku menjalinkan hubungan cinta pada tahun lalu dan Nabil telah bertindak melamar Ayda ketika ulang tahun kelahirannya baru-bari ini. – KopiPlanet.com

Kredit Foto: Instagram Ayda Jebat

Selepas Sesungguhnya 2019, Alif Satar & Raihan Muncul Dengan Damba CintaMu

Selepas kejayaan Sesungguhnya 2019 pada Ramadan lalu, Alif dan kumpulan nasyid Raihan terus tanpa berlengah mahukan lagu kedua dirakamkan dan kini terhasilnya single ‘cover’ terbaru berduet bersama-sama sekali lagi pada bulan Ramadan tahun ini.

Alif Satar yang sememangnya meminati kumpulan nasyid nombor satu Malaysia itu tanpa berlengah lagi memilih lagu Damba CintaMu. Mereka menyimpan rahsia tajuk lagu lebih setahun walaupun di asak dengan soalan dan pertanyaan tajuk lagu mana yang akan mereka berkolabrasi sekali lagi.

Menurut Alif, dia memilih lagu ini kerana ia merupakan antara lagu kegemarannya semasa mendengar lagu-lagu Raihan dan ia cukup memberi kesan keinsafan dalam mencari cinta kepada tuhan.

“Lagu ini bukan pilihan sekarang tetapi sudah lama kerana berduet dengan Raihan merupakan suatu kebanggaan buat diri saya dan menghormati Raihan sebagai lagenda muzik tanah air.

“Susunan lagu ini dibuat untuk memberi impak yang sangat kuat. Melodi lagu asal ini lebih kepada ‘accapela’, tetapi kali ini sususan lagu dan melodi di buat dengan lebih segar dan moden kerana liriknya sahaja sudah cukup bermakna,” ujarnya sambil menjelaskan susunan lagu ini dibuat oleh ahli-ahli band Alif iaitu The Locos.

Ujarnya, untuk single terbaharu ini penggunaan alat muzik sangat sesuai pada tempatnya dan secukup rasa tidak berlebihan.

Jelasnya, bunyi drum yang bersahaja tetapi ada dinamiknya bila tiba masanya. Gitar dan bass juga bersesuaian dan tentunya bunyi clarinet yang seolah-olah menangis.

“Kami tidak sempat menyiapkan video muzik lagu ini namun kami persembahkan lirik video untuk tayangan di platform YouTube. Menariknya, lirik video kali ini seolah-olah ada kena mengena dengan apa yang kita sedang lalui sekarang. Lirik video kali ini juga kami menyediakan sarikata Bahasa Inggeris bagi bait-bait lirik untuk memudahkan orang yang tidak memahami Bahasa Melayu.

“Lebih menarik lagi, kami menggunakan khidmat seorang selebriti wanita terkenal dan sempat merakamnya terlebih dahulu sebelum perintah kawalan pergerakan diumumkan. Siapa selebriti tersebut? Sila tonton lirik video tersebut dan anda boleh ketahui siapakah gerangan selebriti tersebut,” ujarnya.

Dalam pada itu, menurut Raihan lagu Damba CintaMu dicipta oleh Abu Bakar (anggota Raihan) pada tahun 1997 dan ia adalah tentang pengakuan secara terus terang kita sebagai hamba kepada Tuhan yang Esa.

“Sebagai manusia yang biasa kita kadang-kadang buat baik,kadang kala kita tidak sengaja dan kita terlupa siapa diri kita sebagai hamba Allah. Ada kalanya kita sengaja berbuat dosa,sedangkan kita tahu Allah Maha Melihat & Maha Mengetahui.

“Tapi rahmat dan pengampunan Allah itu maha luas. Jangan sesekali kita berputus asa dengan rahmat Allah. Selepas berbuat salah kembalilah bertaubat kepadaNYA.Walaupun berulangkali berbuat salah tetaplah kembali semula bertaubat kepada Allah swt.Kita takut kepada Allah tetapi kita mengharap pada Allah. Kita tiada pilihan selain kembali kepada Allah yang Esa,” ujar Abu Bakar.

Menurut Abu Bakar, dia berasa bersyukur kerana lagu ini kembali didengari pada tahun 2020 dan sangat berterima kasih kepada Alif Satar dan sahabat-sahabat Raihan.

“Cuma saya agak sedih kerana seminggu sebelum lagu ini direkodkan, ibu saya telah kembali ke rahmatullah. Jadi jika ada kebaikan, jika ada yang mendapat hidayah,jika ada yang memeluk Islam setelah mendengar lagu ini, saya hadiahkan semua pahala yang ada pada ibu saya Hjh Raden Ramlah Bte Raden Haji Ali… Amin,” ujarnya.

Manakala menurut Che Am, dia berasa bersyukur kerana Alif amat meminati dengan lagu-lagu Raihan dan memilih Damba CintaMu sebagai single kedua dan lagu ini agak ‘rare’ juga kerana liriknya amat mendalam.

“Kami amat bersyukur kerana Alif tidak menunggu lama untuk membuat pilihan lagu.Diharap lagu ini dapat diterima oleh generasi kini. Harapan kami semoga lagu ini menerima kejayaan seperti lagu Sesunggunya2019 atau malah lebih lagi.

“Lagu ini sesuai dengan keadaan sekarang dimana kita dikenakan PKP. Kami juga berharap lagu ini dijadikan pilihan pendengar sepanjang ramadan dan juga sampai bila-bila,” jelasnya.

Lagu ini juga merupakan lagu terbitan pertama ASET RECORDS (Alif Satar Entertainement Records) milik Alif sendiri. Alif kini telah menubuhkan syarikat rakamannya sendiri. ASET RECORDS diuruskan oleh Alif dan bapanya Encik Satar serta Pengurusnya Adlina.

Di samping itu juga beberapa orang kuat industri muzik, ASET RECORDS bekerjasama dengan Universal Music Malaysia sebagai pengedar di platform digital dan promosi single lagu Damba CintaMu.

Lagu ini merupakan projek sulung syarikat rakamannya dan akan ada lagi beberapa projek lain yang akan di jalankan. Memandangkan keadaan sekarang projek-projek lain terpaksa ditangguhkan dahulu.

Damba CintaMu akan berada di semua platform streaming pada 27 April 2020 Isnin 4 Ramadan. Manakala lirik video juga ditayangkan pada tarikh yang sama di YouTube.

Alif sebelum itu telah pun mengeluarkan ‘teaser’ lagu ini pada hari pertama ramadan untuk membuatkan ramai peminat Alif dan Raihan tertanya-tanya lagu apa yang dipilih kali ini. Bagi peminat ‘hardcore’ Raihan pasti sudah mengenali lagu ini, pada yang tidak pernah mendengarnya pasti akan berkata ia lagu baru. – KopiPlanet.com

Selebriti Popular Hiasi Kempen Rantaian Kasih 2020 Habib

Kaum Hawa sudah sinonim dengan minat bergaya dan berhias terutamanya pada Hari Raya. Di hari istimewa inilah kaum hawa akan menyarung busana indah serta menata rias wajah agar kelihatan berseri.

Namun tidak dilupakan pilihan aksesori juga menjadi keutamaan dalam memastikan mereka kelihatan bergaya dan menyempurnakan lagi penampilan mereka. Oleh itu, tahun ini Habib menampilkan pelbagai koleksi baharu yang menarik untuk membantu para wanita melengkapkan hari lebaran mereka.

Tahun ini Habib memilih ‘tradisi’ sebagai tema untuk meraikan kempen Rantaian Kasih dalam menyambut kedatangan Syawal. Bagi pengeluar barangan kemas terkenal ini, tradisi melambangkan asal usul dan kepercayaan bukan hanya kepada sesebuah masyarakat tetapi juga kepada sesebuah keluarga dan individu.

Tradisi pada hari raya mungkin sama dan mungkin juga berbeza antara sesebuah keluarga dengan yang lain namun tradisi itulah yang Habib percaya telah menyatukan seluruh rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan agama sejak dahulu lagi..

Pada tahun ini barisan wajah-wajah selebriti yang menghiasi bilik-bilik pameran Habib ialah Rozita Che Wan, Zain Saidin, Aaisyah Dhia Rana, Ramona Zamzam dan Hannah Delisha.

Selebriti-selebriti ini dipilih untuk menghiasi kempen raya Habib pada tahun ini kerana mereka tidak hanya menggemari barangan kemas tetapi juga merupakan pelanggan Habib sendiri. Tidak dilupakan mereka semua berkongsi tradisi raya yang indah di mana ianya bertepatan dengan tema kempen raya Habib.

Setiap tahun, para pelanggan sentiasa menantikan pilihan koleksi raya yang pelbagai untuk seisi keluarga. Istimewanya pada tahun ini, Habib menampilkan koleksi-koleksi untuk semua lapis usia.

Koleksi Oro Italia 916 yang dibawa khas dari Itali dengan menggunakan teknologi ‘ice cutting’ dan ‘laser soldering’ datang dalam rekaan yang berbeza. Rekaan-rekaan dari koleksi ini menggabungkan pelbagai warna emas dalam satu rekaan seperti gabungan pelbagai warna emas daripada emas kuning, emas putih, emas merah jambu dan emas hitam.

Selain itu, Koleksi Aura menampilkan rekaan-rekaan yang bersesuaian untuk wanita yang berhijab mahupun mereka yang gemar memakai rantai panjang. Tidak ketinggalan koleksi untuk kaum Adam, set butang Baju Melayu dan koleksi cincin lelaki yang disemat dengan butiran berlian serta batu permata pastinya sesuai dipadankan dengan Baju Melayu mereka.

Sepanjang Kempen Rantaian Kasih, Habib menganjurkan beberapa peraduan seperti “Kongsikan tradisi Raya anda” dan gunakan #HabibRayaTradisi untuk berpeluang memenangi barangan kemas Habib bernilai RM 10,000!

Selain itu, Habib menerima banyak penyertaan daripada orang ramai melalui peraduan mingguan yang dijalankan di media sosial. Dua pemenang akan dipilih untuk setiap peraduan.

Sebaik sahaja PKP berakhir, Habib mengalu-alukan kunjungan para pelanggan ke semua bilik pameran kami. Bagi memastikan keselamatan para pelanggan kami mengikut piawaian yang ditetapkan, kami akan memerhatikan jarak sosial diamalkan, menyediakan topeng muka kepada pelanggan, suhu badan diperiksa di pintu masuk dan menyahkuman premis kami.

Kami memberi jaminan kepada para pelanggan bahawa barangan kemas kami dibersihkan selepas setiap kali sentuhan. Selain itu, kami menyediakan pelbagai perkhidmatan seperti penilaian dan pencucian barangan kemas, pembelian semula, perundingan dan pengubahsuaian barangan kemas di premis Habib.

Seiring dengan Hari Raya Aidilfitri pada tahun ini, marilah kita mengekalkan tradisi untuk sentiasa mengeratkan hubungan sesama kita. Kempen Rantaian Kasih bermula dari 24 April sehingga 22 Jun 2020.

E-brosur Rantaian Kasih boleh dimuat turun di pautan https://tinyurl.com/ukatucr atau klik pautan di Instagram dan Facebook kami Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami di talian 019-2222916 atau berhubung melalui laman social Facebook Habib di www.facebook.com/habibjewels atau Instagram @Habibjewelsofficial. – KopiPlanet.com

Bella Astillah Akui Sudah Kembali Dengan Aliff Aziz, Kini Berbadan Dua

Teka-teki mengenai hubungan antara Bella Astilla dan Aliff Aziz akhirnya terjawab setelah dia mengakui kembali bersama penyanyi dan pelakon Aliff Aziz.

Perkara tersebut dijawab oleh Bella sendiri menerusi pertanyaan peminat sama ada dia sudah berkahwin semula dengan Aliff di ruangan komen di gambar yang dimuat naik olehnya.

“Alhamdulillah, masa dalam iddah lagi jadi tak perlu kahwin semula. Doakan ye,” ujarnya yang menjawab pertanyaan salah seorang peminatnya itu.

Pada masa sama, Bella juga turut mengakui kini sedang berbadan dua dan mendapat banyak ucapan tahniah daripada peminat-peminatnya di ruangan komen.

Kedua-duanya telah mendirikan rumah tangga pada 9 September 2016 dan dikurniakan seorang cahaya mata, Mohamad Ayden Adrean yang kini berusia tiga tahun.

Pasangan tersebut sebelum ini pernah membuat keputusan untuk berpisah pada 16 Mei 2019. – KopiPlanet.com

Sharnaaz Ahmad Sokong Ustaz Ebit Lew Terus Lakukan Kerja Amal

Pelakon popular Sharnaaz Ahmad memberikan sokongan kepada Ustaz Ebit Lew agar terus melakukan kerja-kerja amal yang dilakukannya sebelum ini.

Menerusi perkongsian di saluran YouTube miliknya, Sharnaaz menyatakan dia begitu menghormati kerja-kerja amal ustaz tersebut dalam membantu mereka yang memerlukan.

“Buat Ustaz Ebit, aku memang respek lah kat hang. Itu je aku boleh cakap. Kalau hang nak aku sain petisen, aku sain lah petisen kat hang. Teruskan ustaz, jangan dok pi hadap musibat lain yang tak puas hati dengan hang, hang buat tak tahu je ustaz.

“Apa yang hang buat ni ustaz, bukan setakat bangsa Melayu, bukan setakat agama Islam sahaja, agama lain pun pandang tinggi pada hang,” ujarnya.

Nama penceramah bebas berkenaan menjadi bualan hangat di media sosial kerana tampil menghulurkan bantuan kepada golongan memerlukan tanpa mengira kaum dan agama.

Bagaimanapun, Ustaz Ebit berkongsi kesedihannya kerana niat disalaherti dan membuat keputusan ‘berehat’ untuk memberi bantuan secara langsung kepada golongan yang memerlukan itu.

Menurut pelakon itu lagi, sebagai seorang Melayu dan Islam, dia berasa bangga kerana ada insan seperti Ustaz Ebit, meskipun bukan berketurunan Melayu.

“Ustaz Ebit Lew wa (saya) sayang sama lu (awak). Ustaz makan kuaci, kamu jaga… jabatan netizen sudah mengambil tindakan. You understand! You don’t play-play with netizen,” tegasnya.

Ujarnya lagi, dia mahu supaya Ustaz Ebit tidak lagi bersedih kerana percaya masih banyak pihak yang menyokong kerja-kerja amal yang dilakukannya. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Sharnaaz Ahmad

14 Anak Seni Tempatan Singapura Bergabung Hasilkan Stay Home

Universal Music Group telah menghimpunkan 14 artis berbakat Singapura dari pelbagai etnik dan latar belakang untuk menghasilkan single Stay Home, satu trek yang menyentuh kalbu mengenai mesej kekuatan dalam perpaduan, untuk memberikan sokongan terhadap usaha negara dalam memerangi wabak COVID-19 .

Menariknya, single ini menampilkan 14 artis terdiri daripada Charlie Lim, Yung Raja, Fariz Jabba, ShiGGa Shay, Alif, ABANGSAPAU, Tosh Rock, Iman, Aisyah Aziz, Shye, Zadon, YAØ, Hashy dan Dee Kosh.

Stay Home membawa mesej yang teguh bahawa jarak sosial tidak bermaksud menjarakkan emosi kita. Projek ini menyoroti bagaimana muzik dapat terus hidup dengan kaedah digital dan kolaborasi melalui teknologi.

Meletakkan muzik sebagai bahasa sejagat, projek ini bertujuan untuk menenangkan rakyat Singapura melalui suara 14 penyanyi dan pada masa yang sama lirik lagu tersebut diharap dapat memberi motivasi kepada mereka untuk terus tabah.

“Kami sangat teruja dengan inisiatif ini, yang memperlihatkan semangat para artis dan eksekutif muzik bekerjasama secara harmoni dalam waktu yang singkat untuk menghasilkan karya yang luar biasa.

“Kami amat berbangga dengan 14 artis ini yang mewakili generasi baru rakyat Singapura dalam mengharungi cabaran kala ini. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua rakan media kami kerana kerap memberikan pendedahan untuk lagu ini,” jelas Calvin Wong selaku Ketua Pegawai Eksekutif Universal Music Asia Tenggara.

Terinspirasi dengan #JanganKeluar versi Malaysia, single yang dikeluarkan sebagai reaksi terhadap inisiatif PKP negara mereka, Stay Home adalah interpretasi lagu tersebut untuk rakyat Singapura. Walaupun mengekalkan lagu asal, versi Singapura ini mengolah semua baris melodi dan paduan suara untuk menyuntik kreativiti tersendiri, bagi menghasilkan persembahan yang unik untuk Singapura.

Kesemua artis menulis dan merakam single serta muzik video dari rumah masing-masing, dan berjaya menghabiskan projek ini dalam masa 11 hari.

Lagu ini juga menampilkan empat bahasa yang berbeza iaitu Bahasa Inggeris, Mandarin, Melayu & Tamil bagi meraikan masyarakat berbilang kaum di Singapura. Muzik video ini memperlihatkan bagaimana para artis ini menyibukkan diri mereka di rumah dan berharap dapat mempengaruhi lebih ramai orang untuk memainkan peranan mereka bagi menjayakan ‘Circuit Breaker’ ini dengan memberi komitmen untuk tetap di rumah.

Stay Home akan dilancarkan oleh Universal Music Singapore pada jam 9 pagi, Jumaat, 24 April 2020. Lagu ini boleh didapati di semua platform striming utama termasuk Spotify, Apple Music, YouTube Music dan KKBox pada jam 9 pagi dan di stesen radio Mediacorp dan MeListen antara jam 9 – 10 pagi.

Muzik video rasmi untuk tayangan perdana di YouTube pada jam 8 malam pada hari yang sama akan turut memberi peluang kepada para peminat untuk berinteraksi secara langsung dengan 14 artis yang terlibat dalam projek ini. – KopiPlanet.com

Buttonscarves X Elfira Loy Satukan Dua Rumpun Gaya Muslimah Modest

Pernah dikenali di Indonesia kerana beberapa kali bergandingan dengan pelakon lelaki di sana, Elfira Loy baru-baru ini mencipta sejarah tersendiri apabila disunting bekerjasama dengan jenama tudung popular, Buttonscarves yang berpangkalan di sana.

Malah lebih tepat, artis bertudung yang memiliki seramai 4.8 juta pengikut di Instagram itu menjadi artis Malaysia pertama bersatu dengan jenama dari seberang ini dan sebagai permulaan, Buttonscarves x Elfira Loy hadir dengan sebuah koleksi istimewa dipanggil The Maharani Series yang sesuai digayakan di bulan Ramadan dan Syawal kelak.

Elfira berkata, kerjasama antara mereka tercetus dengan sekelip mata dan tanpa diduga. Malah, ia bagai dirahmati dan dipermudahkan. Apatah lagi dia memang peminat tegar jenama yang sudah empat tahun berkembang di negara jiran itu.

“Pada awalnya kerjasama itu mahu dimulakan selepas musim raya. Namun tanpa diduga ia dipercepatkan. Pihak mereka merancang untuk menjalankan fotografi sebuah koleksi tudung di Jaipur, India dalam masa singkat beberapa bulan lalu. Ketika itu pihak mereka memikirkan perancangan itu terlalu tergesa gesa dan akan menyusahkan saya.

“Namun apabila saya bersetuju, mereka tidak menyangka. Akhirnya terjadilah kerjasama koleksi The Maharani Series ini. Buat permulaan kerjasama ini berlangsung untuk dua bulan bermula April hingga Mei. InsyaAllah, jika tiada aral melintang, kerjasama ini akan berpanjangan,” kata pemilik nama penuh Nurul Elfira Loy Ahmad Sabri ini.

Jelasnya, koleksi itu dilancarkan di Indonesia pada 24 April 2020 (hari ini) yang juga hari pertama umat Islam meraikan Ramadan penuh mulia.

Koleksi The Maharani Series memiliki 13 warna dengan motif yang mengangkat elemen senibina di India. Koleksi ini menggunakan bahan scarf kapas voal dan satin silk yang selesa untuk dipakai.

Menurut ibu kepada Muhammad Rayyan Khalaf berusia enam bulan itu, kerjasama itu bermula daripada perbualan di kotak mesej langsung (DM) di Instagram.

“Dari DM, kami berlanjutan ke aplikasi WhatsApp. Pendek kata, dari awal lagi ia berjalan dengan lancar. Saya juga anggap ini rezeki anak sulung. Saya sebenarnya menjadi peminat secara diam kepada jenama ini. Kalau terbang ke Jakarta, saya akan membeli skaf dan tudung jenama berkenaan kerana materialnya cukup selesa dan kemas.

“Pada masa sama, saya dapat tahu mereka juga mengintai untuk bekerjasama dengan artis Malaysia. Difahamkan ada beberapa calon lain, tapi rezeki berpihak kepada saya. Sesuai dengan nama koleksi ini, saya yakin mereka yang memakainya akan berasa seperti seorang ratu atau maharani,” katanya.

Ditanya mengenai menyambut Ramadan dalam suasana Perintah Kawalan Pergerakan dikuatkuasa kerana mahu membendung penularan wabak Covid 19, Elfira mengakui akur dengan ujian terjadi.

“Jika Ramadan tahun lalu saya menyambutnya dengan keadaan berbadan dua dan kerterbatasan itu ini, nikmat bulan penuh keberkatan itu tidak terlalu dirasai.

“Jadi saya memang ternanti nanti Ramadan kali ini. Tapi siapa mampu menyangka kita didatangi ujian saat ini. Pasti terasa kerinduan kepada perkara yang selalu sinonim dengan bukan Ramadan seperti bazar dan solat Terawih. Tak mengapa kita tak perlu bersedih sangat. Kita raikannya dengan cara bersederhana,” katanya.

Sementara itu, pihak Buttonscarves melihat kerjasama terjalin dengan Elfira cukup tepat dengan personaliti, aura dan imej bertudung dimilikinya.

“Ini juga kerjasama perdana dan sulung kami dengan artis dari negara lain. Cita cita itu sudah lama dan akhirnya berjaya direalisasikan kini. Malaysia dan Indonesia sendiri negara serumpun yang berhubungan baik.

“Selama ini kami mencari calon yang sesuai berkolaborasi dengan Buttonscarves. Ternyata Elfira sudah menjadi seorang penggemar Buttonscarves sejak dulu. Personaliti dimilikinya juga menjadi terjemahan nuansa fesyen kami.

“Setelah berbincang kami pun memutuskan untuk menjalinkan kerjasama khusus di bulan Ramadan ini. Kami juga merancang untuk membuka premis jenama tudung ini di tiga pusat beli belah di Malaysia termasuk Avenue K kelak,” ungkap Linda Anggrea selaku Pengarah Kreatif Buttonscarves.

Kata Linda lagi, koleksi berkenaan telah dinamakan Maharani kerana gelaran itu di India diberikan kepada pemimpin wanita.

“Dalam bahasa sanskrit India, erti nama Maharani merupakan gabungan dari kata ‘Maha’ yang bererti Agung dan ‘Rani’ yang dimaksudkan sebagi Ratu. Koleksi ini diilhamkan dari istana di Jaipur, India yang merupakan destinasi terbaru Buttonscarves ketika sesi fotografi koleksi diadakan.

“India merupakan destinasi yang masih tergolong unik dan patut diteroka keraan banyak menonjolkan keunikan seni bina, motif, dan budaya,” jelasnya.

The Maharani Series boleh dibeli di laman sesawang, www.buttonscarves.com. Malah ia juga boleh dibeli di aplikasi Buttonscarves. Ketika ini pihak Buttonscarves turut memberi diskaun free shipping kepada pembeli dengan pembelian RM200 ke atas.

Harga jualan bermula dari RM125 hingga ke atas dan sebahagian hasil penjualan siri tudung the Maharani series ini juga akan digunakan untuk membantu mangsa covid 19 di Indonesia dan Malaysia.

Ketika ini jenama yang bermula sejak 2016 itu terus sukses bukan hanya di Indonesia. Malah di pasaran Asia Tenggara seperti Malaysia, Singapura, Brunei Darussalam hingga sempat bertandang ke negara Uncle Sam. – KopiPlanet.com

Sampai Syurga Sekali Lagi Gandingkan Ezad Lazim & Idayu

Pada penghujung tahun lalu, pemenang tempat ke-3 pertandingan Gegar Vaganza musim ke-2, Ezad Lazim dan juara pertandingan AF MegaStar 2017, Idayu bersatu buat kali pertama menerusi lagu Gelora Rindu yang turut menjadi lagu runut bunyi drama Ombak Rindu The Series.

Terbaharu, jodoh mereka bertaut kembali apabila sekali lagi digandingkan menerusi karya ciptaan Ayden Ali, Firdaus Rahmat dan Mas Dewangga berjudul Sampai Syurga.

Bagi Ezad Lazim yang juga bekas vokalis kumpulan Exists, peluang berpadu suara sekali lagi dengan Idayu sesuatu yang tidak mahu dilepaskan apatah lagi permintaan syarikat rakaman Nova Music sendiri yang mahu mereka kembali bergabung.

“Sebelum ini kami berduet untuk lagu Gelora Rindu dan kini kami tampil dengan Sampai Syurga. Perbezaan memang jelas ada untuk dua lagu ini terutama genre dan susunan muzik. Lagu sebelum ini lebih melankolik yang lembut. Manakala duet kali ini lebih kepada genre pop balada selain penghayatannya yang lebih dinamik.

“Menerusi duet terdahulu juga saya percaya pihak syarikat rakaman sudah nampak keserasian vokal kami untuk kembali diteruskan kali ini. Saya sendiri selesa berpadu suara dengan Idayu. Kami memulakan proses rakaman awal Mac lalu. Lagu duet baru kami ini mengenai kisah perhubungan yang sulit dan sukar untuk bahagia. Namun hanya doa kepada Tuhan yang dipanjangkan untuk mendapat kebahagiaan. Kena hayati dan selami maksud lagu ini jika ingin merasai hati yang bergelut itu,” katanya.

Naskah bergenre pop balada hasil nukilan lirik gandingan dua penerbit drama, Arisz Ab Rahman dan D’Hasniza Nordin itu dirakamkan pada 3 Mac lalu di studio milik komposer Omar K yang turut bertindak sebagai penerbit lagu berkenaan.

Lebih istimewa, lagu terbitan Nova Music (M) Sdn Bhd itu juga menjadi pilihan sebagai lagu runut bunyi drama 30 episod, Korban Kasih yang akan bersiaran sepanjang bulan Ramadan ini.

Drama adaptasi novel Korban Kasih karya Fatimah Saidin yang menampilkan barisan pelakon-pelakon popular termasuk Saharul Ridzwan, Azrel Ismail, Zara Zya, Ummi Nazeera dan Dynas Mokhtar akan bersiaran di TV1 setiap hari Isnin – Ahad jam 7.00 malam mulai hari ini (24 April 2020).

Keserasian gandingan kedua-dua penyanyi ini bakal teruji sekali lagi, malah masing-masing turut memuji bakat yang dimiliki pasangan mereka. Semestinya lagu Sampai Syurga meninggalkan memori dan emosi tersendiri buat mereka.

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai mengenai Idayu, Ezad yang sudah lebih sedekad bergerak solo berpendapat penyanyi wanita itu cukup berbakat besar.

“Dia antara penyanyi wanita terbaik di Malaysia yang memiliki vokal yang mantap. Jiwa dan ’feel’ nyanyiannya cukup tersendiri ketika menyampaikan sesebuah lagu. Jadi tak hairanlah bakat dan kemampuan vokalnya diiktiraf apabila dinobat sebagai juara program AF MegaStar tahun 2017.

“Kelebihan yang ada turut dimanfaatkan dengan baik apabila beliau berkongsi ilmu sebagai guru vokal. Dia juga arif dalam teknik nyanyian bersiul. Suara dimilikinya unik dan tak ada pada mana-mana penyanyi lain di negara ini,” ujarnya.

Sementara itu, Idayu bersyukur kerana lagu duet terbaharu mereka masih mencuri perhatian penerbit drama untuk dijadikan lagu runut bunyi. Malah Idayu atau nama sebenarnya, Nur Farah Idayu Yaakob, begitu selesa berduet dengan Ezad Lazim.

“Selepas duet Gelora Rindu yang menjadi lagu tema drama Ombak Rindu The Series, kini lagu duet terbaharu menarik minat produksi drama bersiri Korban Kasih pula. Apabila lagu seseorang penyanyi itu menjadi lagu runut bunyi atau tema sesebuah naskah cerita, ia memberi kelebihan promosi berpanjangan kerana lagu itu akan terus kedengaran sepanjang tempoh sesebuah drama itu bersiaran.

“Saya sendiri memang serasi dengan Ezad. Mudah bekerjasama dengannya. Lagu ini juga mempunyai banyak beza dengan lagu duet terdahulu terutama dari segi aspek muzikal. Lagu kali ini rentak baladanya lebih moden dan susun aturnya lebih berskala besar”.

“Harapnya lagu ini akan meningkatkan lagi penerimaan peminat terhadap kami sebagai pasangan duet. Proses rakaman lagu ini pun cukup mudah. Cuma ambil masa kurang 2 jam. Proses rakaman bahagian saya sendiri ambil masa lebih kurang 40 ke 45 minit manakala bahagian Ezad pula ambil masa hampir satu jam untuk disiapkan,” kata Idayu.

Idayu yang turut menjadi pengajar ‘vocal style’ atau gaya suara sejak lebih dua tahun lalu menyifatkan Ezad Lazim sebagai seorang yang mementingkan kesempurnaan.

“Jadi tak hairanlah setiap nyanyiannya seperti suara kaset yang ramai pernah katakan. Tapi dia juga cukup menyenangkan dalam studio rakaman. Walaupun lebih senior berbanding saya, dia sangat mudah dan terbuka menerima pendapat serta bertukar idea.

“Kami memang banyak berbincang sewaktu proses rakaman sebelum mendapat kata sepakat demi menambah baik serta mencantikkan lenggok nyanyian kami dalam lagu ini,” katanya.

Single Sampai Syurga terbitan Nova Music (M) Sdn Bhd boleh distrim di semua pelantar muzik digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KK Box dan Deezer mulai hari ini. Begitu juga dengan video lirik rasmi lagu ini yang kini boleh ditonton di saluran YouTube ‘Nova Music Videos’ pada hari yang sama. – KopiPlanet.com

Ansel Elgort Muat Naik Gambar Bogel Atas Alasan Kemanusiaan

Nama pelakon Ansel Elgort telah menjadi bualan dalam kalangan peminat di media sosial gara-gara memuat naik gambar bogelnya di Instagram.

Bukan semata-mata mahu menunjukkan keseksian, tetapi gambar tersebut dimuat naik atas alasan kemanusiaan. Menurut portal People, pelakon itu berbuat demikian kerana mahu orang ramai menghulurkan sumbangan menerusi laman web GoFundMe dalam kolum ‘Brooklyn For Life!’.

Menerusi gambar berkenaan, Ansel memaparkan keseluruhan tubuhnya tanpa seurat benang di dalam bilik mandi, namun tetap menutup alat kemaluannya dengan tapak tangan.

Bagaimanapun, gambar berkenaan sudah dipadam oleh pihak Instagram. Namun begitu, Ansel akan memuat naik gambar-gambar berkenaan menerusi langganan OnlyFans dan hasil daripada penjualan gambar itu akan didermakan untuk mengatasi wabak Covid-19.

Ternyata sumbangan menerusi Brooklyn For Life ini digunakan untuk menghulurkan sejumlah 2,500 pek makanan setiap hari kepada para pekerja kesihatan yang kini sedang berjuang.

Ketika ini, dana yang sudah terkumpul daripada laman web tersebut sudah mencecah USD210,000 (RM900,000) dan ia mula dihasilkan sejak 25 Mac lalu. – KopiPlanet.com

Sempena Ramadan Haiza, Dafi & Siti Sarah Tampil Hulur Sumbangan

Mengambil kira bulan Ramadan yang bakal tiba beberapa hari lagi dan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang memasuki fasa ketiga membuatkan beberapa artis di bawah naungan Indigital Music tampil menghulurkan bantuan kepada pihak memerlukan.

Bagi Haiza Hanafi, Siti Sarah Raissuddin dan Dafi, mereka mengambil kesempatan ini untuk sama-sama membantu dengan menghulurkan bantuan kepada penduduk di sekitar Pontian yang terjejas mencari sumber pendapatan sejak sebulan yang lalu.

“Ini adalah tanggungjawab sosial saya untuk membantu mereka yang memerlukan. Ada orang mencari pendapatan dengan bergaji harian. Jadi mereka mungkin mengalami kesukaran ketika ini.

“Saya ambil inisiatif untuk memberikan keperluan asas kepada mereka yang terkesan dan setidaknya boleh menyambut Ramadan dengan tenang,” ujar Norwati Manan yang juga merupakan Pengawai Perhubungan Awam Indigital Music yang kebetulan berada di sana.

Menariknya, dia tidak keseorangan sebaliknya mendapat kerjasama daripada NGO Pertubuhan Kebajikan Aspirasi Peduli Rakyat Marhaen yang sama-sama turun padang membantu.

Antara bahan keperluan yang diagihkan termasuklah beras, minyak masak, tepung, gula dan beberapa barangan lain lagi.
Fasa pertama agihan bantuan, mereka menyerahkan sumbangan kepada petugas barisan hadapan termasuklah polis dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang mengawal kawasan tersebut.

Ujarnya, agihan bantuan kemudian diberikan kepada 400 keluarga lain yang nyata memberikan senyuman kepada mereka dalam menghadapi situasi getir ini.

Meskipun tidak dapat turut serta dalam misi menghulurkan bantuan, Sarah bagaimanapun bersyukur kerana dapat berkongsi rezeki dengan mereka yang memerlukan.

“Ini mungkin fasa getir bukan sahaja buat kita di Malaysia tetapi juga di seluruh negara. Kalau orang senang pun merasa terkesan, apatah lagi orang biasa. Saya harap semua sabar dan reda menghadapinya.

“Harapnya lebih ramai yang prihatin dan bantu membantu antara satu sama lain. Inilah keindahan hidup bermasyarakat,” katanya ringkas.

Bagi Dafi pula, dia berterima kasih kepada pihak NGO tersebut yang sudi mewakili dirinya menghulurkan bantuan kepada keluarga yang kurang berkemampuan. – KopiPlanet.com