• FOLLOW US

Ibu Bapa Jadi Penanda Aras Mira Filzah Dalam Berfesyen

Sejak kebelakangan ini, gaya berpakaian aktres Mira Filzah, 26, sering kali mendapat perhatian netizen gara-gara tindakannya memakai seluar ketat menerusi perkongsian gambar di laman Instagramnya baru-baru ini.

Menurut pelakon kelahiran Perak ini, dia mengambil pendekatan enggan terlalu memikirkan tentang kritikan dan kecaman netizen asalkan batas dalam pemakaiannya mendapat persetujuan daripada kedua ibu bapanya.

“Dari segi kontroversi pakaian saya tidak boleh kawal apa netizen nak cakap sebab mereka boleh berkata apa sahaja. Kita buat perkara yang betul pun mereka tetap (suka) cari yang salah. Perkara ini bergantung pada selebriti itu sendiri macam mana dia kawal emosi dan perasaan mereka apabila berhadapan dengan isu-isu sebegini.

“Ibu bapa menjadi penanda aras dalam saya berfesyen dan bergaya. Jika mereka tegur, ketika itu saya tahu baharu saya mungkin dah langgar batas-batas berpakaian yang sepatutnya (bagi seorang yang berhijab). Kalau ibu bapa saya kata okay, itu maknanya pakaian saya okay. Mereka sentiasa memerhatikan saya dan menjadi pengkritik terbesar saya.

“Bukan mudah nak puaskan hati semua orang tapi asalkan saya rasa apa yang saya buat itu betul, itu dah okay dah. Sekarang saya ambil pendekatan untuk tidak terlalu memikirkan sangat perkara-perkara tersebut,” katanya.

Mira berkata demikian kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pratonton filem Sangkar di MM2 Cineplexes, Mutiara Damansara semalam.

Dalam pada itu, menerusi filem arahan Kabir Bhatia itu, Mira menyatakan dia melakonkan watak sebagai seorang jururawat bernama Lea.

Bercakap mengenai cabaran karakter itu, Mira menjelaskan wataknya tidak terlalu sukar untuk dilakonkan dan karakternya adalah seorang gadis yang simple, sweet dan mementingkan keluarganya.

“Kalau ikutkan, sebenarnya saya hampir tidak dapat memberi komitmen untuk berlakon dalam filem ini disebabkan kekangan jadual kerja pada ketika itu.

Namun, setelah berbincang dengan pihak penerbit, Alhamdulillah kami dapat atasi masalah itu dan Alhamdulillah, saya puas hati dengan filem ini,” ujarnya.

Sangkar yang menelan belanja kos produksi sebanyak RM3 juta turut dibintangi Zul Ariffin, Remy Ishak, Ray Era, Nik Adam Mika dan Fadzlan Hazim. Ia bakal ditayangkan di 143 pawagam seluruh negara bermula 29 Ogos ini.

Filem itu merupakan terbitan empat produksi iaitu Primeworks Studios, Astro Shaw, Infinitus Gold dan MM2. – KopiPlanet.com

“Terlalu Viral Sangat Pun Buat Saya Rasa Tidak Selesa” – Mira Filzah

Pelakon Mira Filzah mengakui kadang kala dia berasa tidak selesa apabila dirinya sering kali menjadi perhatian disebabkan perkara viral yang dikaitkan dengan dirinya.

Bagaimanapun, Mira menyatakan sesuatu perkara tular yang berkaitan dengan dirinya itu adalah di luar kawalan dan bukan kehendak dirinya.

“Sebagai contoh, macam ungkapan ‘baby sayang’ itu, saya hanya menjawab persoalan peminat sahaja tapi bila orang potong video itu, ia jadi sesuatu. Apa yang boleh saya buat sekarang ialah berhati-hati dengan apa yang ingin saya buat dan kongsikan di media sosial.

“Bagi saya,  kalau lagi ramai yang suka kita pastinya akan ada ramai juga yang tidak sukakan kita. Ini semua persepsi bermacam-macam orang. Terlalu viral sangat pun buat saya rasa tidak selesa, tetapi saya tidak boleh nak kawal setiap orang kan,” katanya.

Mira ditemui pada majlis pelancaran filem terbaharu lakonannya, Sangkar yang berlangsung di Battle Arena, Jaya Shopping Centre, Petaling Jaya baru-baru ini.

Baru-baru ini, nama pelakon berkenaan menjadi tumpuan apabila dia dikatakan merupakan tanda aras kepada kecantikan dan kesopanan yang ada pada gadis melayu sehinggakan Mira digelar Perempuan Melayu Terakhir generasi baharu.

Walaupun ramai bersetuju dengan pernyataan itu, namun ada juga yang kurang bersetuju gelaran itu diberikan kepada gadis berusia 26 tahun itu.

Sementara itu, menerusi filem arahan Kabir Bhatia itu, Mira membawakan watak sebagai seorang jururawat. Ia mengisahkan tentang sukan mixed martial arts (MMA) dengan menggandingkan dua hero tampan, Remy Ishak dan Zul Ariffin yang bertarung di pentas pertarungan MMA.

Mengulas mengenai filem aksi tersebut, Mira berkata dia teruja dengan penghasilan Sangkar yang mengetengahkan sukan MMA yang jarang-jarang sekali dipertontonkan di kaca televisyen dan filem tempatan.

“Dalam filem saya lebih banyak bermain dengan emosi tapi kalau diberi kesempatan melakukan watak aksi, saya tidak menolak sebab saya sebenarnya seorang yang lasak.

“Saya tak takut air, tak takut tinggi dan kalau nak tahu masa sekolah dulu saya pernah wakil sekolah dalam sukan hoki. Cumanya kalau ditawarkan watak-watak aksi, saya kena tengok dulu kesesuaian sesuatu karakter itu dengan imej saya,” katanya.

Sangkar yang diterbitkan Primeworks Studios, Infinitus Gold, Astro Shaw dan MM2 Entertaintment bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 29 Ogos ini. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Mira Filzah

“Rasa Macam Dah Nak Mati Sebab Nafas Pendek” – Remy Ishak

Pelakon Remy Ishak mengakui dia merasai sedikit bebanan dan tidak selesa ketika perlu menaikkan berat badan sehingga 85 kilogram bagi menjayakan watak dalam filem Sangkar.

Menurut Remy atau nama sebenarnya, Mohammad Zalimei Ishak, 37, dia merasakan ‘seksanya’ berbadan besar selepas mengalami masalah susah untuk bernafas sehingga merasakan seperti hendak mati.

“Menerusi filem Sangkar saya perlu naik berat badan lebih kurang dalam 85 hingga 90 kilogram. Seumur hidup saya tak pernah naik lebih daripada 73 kilogram sebab itu merupakan berat ideal saya. Untuk dapatkan berat badan yang sesuai bagi watak ini, saya upah seorang jurulatih kecergasan untuk memantau aktiviti pemakanan saya.

“Saya tidak boleh hentam makan sebarangan nanti bukan badan yang naik, perut pula yang naik. Ketika badan saya besar, bukan sahaja rasa susah nak bergerak, nak tidur pun rasa susah sebab ada ketika saya rasa macam dah nak mati sebab nafas pendek. Nak naik tangga rumah pun rasa tak selesa dan termengah-mengah,” jelasnya.

Remy berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran filem Sangkar di Battle Arena, Jaya Shopping Centre, Petaling Jaya, baru-baru ini.

Bagaimanapun, dia bersyukur kerana telah berhasil untuk kembali menurunkan semula berat badannya setelah selesai penggambaran.

“Alhamdulillah, selepas habis penggambaran Sangkar akhirnya berat badan saya turun balik kepada yang asal,” katanya.

Dalam pada itu Remy menyatakan dia sanggup mengambil cabaran untuk membesarkan badannya dalam filem arahan Kabir Bhatia itu kerana mahukan penampilan yang berbeza dalam setiap naskhah lakonannya bagi memberikan variasi imej kepada penonton.

“Untuk setiap naskhah lakonan, saya tak mahu kelihatan terlalu sama dan sebab itu saya tidak kisah naik berat badan untuk sesuaikan dengan watak sebagai petinju MMA.

“Itulah cabarannya dan dalam masa yang sama, jari kaki saya patah ketika sedang menjalani latihan. Saya takut melarat sehingga menyusahkan pihak produksi tapi nasib baik kecederaan itu segera pulih sebelum penggambaran bermula,” katanya.

Sangkar bakal ditayangkan pada 29 Ogos ini. Filem mengisahkan tentang sukan mixed martial arts (MMA) itu turut menampilkan Zul Ariffin, Mira Filzah, Fadzlan Hazim, Nik Adam Mika dan Niezam Zaidi.

Sangkar yang menelan kos produksi sebanyak RM3 juta ini diterbitkan oleh empat syarikat penerbitan iaitu Primeworks Studios, Infinitus Gold, Astro Shaw dan MM2 Entertainment. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Remy Ishak

Zul Ariffin Tidak Berkira Promosi Naskhah Lakonannya Di Media Sosial

Pelakon Zul Ariffin, 33, berkata dia tidak pernah meletakkan sebarang harga sekiranya pihak produksi mahukan dirinya mempromosikan filem dan drama lakonannya di media sosial.

Menurut Zul, dia merasakan perkara itu perlu dilakukan bagi menjalankan tanggungjawab sebagai seorang pelakon serta menarik peminat untuk menonton nashkah yang dilakonnya.

“Saya tidak pernah berkira sekiranya pihak produksi atau stesen televisyen minta promosikan drama atau filem lakonan saya di media sosial sendiri. Saya beranggapan ia tanggungjawab sebagai pelakon utama dalam drama atau filem itu bagi menarik minta penonton.

“Bagi saya bila kita bertolak ansur, syarikat produksi dan stesen tv pun seronok nak panggil kita lagi. Saya memang tidak ada masalah untuk minta tolong promosi. Lagipun sekarang dah ada platform media sosial yang memudahkan kita untuk promosikan naskhah lakonan kita. Bila drama dan filem dapat perhatian, kita juga yang rasa puas hati,” kata Zul

Pelakon berkenaan berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran filem Sangkar di Battle Arena, Jaya Shopping Centre, Petaling Jaya, semalam.

Sebelum ini, aktres Sharifah Sakinah pernah menimbulkan isu mengenai kekecewaannya terhadap pihak produksi dan stesen tv yang meminta pelakon untuk mempromosikan drama atau filem lakonan mereka di media sosial secara percuma.

Sementara itu, Zul turut berkongsi perasaan terujanya untuk menantikan respon peminat terhadap filem terbaharu lakonannya, Sangkar yang bakal ditayangkan bermula 29 Ogos ini.

Ujar pelakon berkenaan, menerusi filem arahan Kabir Bhatia itu, dia diberi tanggungjawab menjayakan watak Adam, seorang peninju MMA.

“Saya cukup teruja filem ini akhirnya dapat direalisasikan. Jarang-jarang filem Malaysia ketengahkan aksi sukan ‘martial art’ sebagai subjek utama filem. Sepanjang buat penggambaran filem ini memang rasa enjoy, walaupun ada mengalami sedikit kecederaan. Biasalah buat filem aksi, kecederaan itu sedikit sebanyak tidak boleh dielakkan.

“Filem ini pun sangat seimbang daripada jalan ceritanya, ada babak aksi dan drama yang menguatkan lagi Sangkar. Tiada istilah saya ‘overshadow’ Remy atau sebaliknya sebab setiap karakter itu ada kekuatannya yang tersendiri,” ujarnya.

Selain Zul, Sangkar turut dibintangi beberapa artis popular lain seperti Remy Ishak, Mira Filzah, Niezam Zaidi, Fadzlan Hazim, Ray Era dan Nik Adam Mika.

Sangkar merupakan filem terbitan bersama empat produksi iaitu Primeworks Studios, Igfinitus Gold, Astro Shaw dan MM2 Entertainment. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Zul Ariffin

Penerbit Filem Sangkar Sahkan Sudah Beli Hakcipta Muzik Teaser Trailer Sangkar

Menerusi kenyataan balas dari komen di laman media sosial Suka Filem, penerbit filem Sangkar, Astro Shaw, Primeworks Studios, Infinitus Gold dan mm2 Entertainment menegaskan pihaknya sudah membeli hakcipta bagi runut bunyi teaser filem Sangkar.

“Terima kasih atas perhatian. Untuk makluman pihak kami telah mendapat kebenaran dan membeli hakcipta runut bunyi berkenaan untuk special teaser Sangkar.

“Segala bentuk rangka promosi untuk menggunakan runut bunyi ini telah mendapat kebenaran sepenuhnya. Diharapkan penjelasan ini dapat menjawab segala kekeliruan,” ujar satu kenyataan ringkas yang dikeluarkan.

Sebelum ini, terdapat dakwaan seorang vlogger yang mengatakan muzik untuk teaser trailer filem berkenaan meniru sebuah filem Hollywood iaitu Robin Hood.

Susulan dakwaan tersebut, terdapat segelintir pihak yang dikatakan mahu memboikot filem berkenaan apabila ditayangkan di pawagam.

Sangkar merupakan sebuah filem aksi lakonan Zul Ariffin, Remy Ishak dan Mira Filzah yang akan tayang pada 29 Ogos ini. – KopiPlanet.com