Cerita ArtisHiburan

Cetus Inspirasi Menerusi Percaya, Bahiyya Haneesa Perjuang Mesej Kuasa Wanita

Sesungguhnya, pada era ini, aspek pemerkasaan wanita dalam kehidupan sejagat perlu berterusan tanpa perlu wujud lagi perasaan tertindas sebagai wanita.

Bagi memartabatkan lagi pemerkasaan wanita, kumpulan Bahiyya Haneesa menjadikan lagu terbaru mereka berjudul Percaya sebagai wadah untuk menyampaikan mesej penting itu.

Bahiyya Haneesa merupakan contoh terbaik sebagai kumpulan acapella pertama di Malaysia yang mendapat populariti dalam masa yang singkat. Sehingga kini mereka telah menacapai 827,000 subscribers di YouTube dan 146,000 pengikut di Instagram.

Malah, video cover ‘Solo’ – Jennie (of Blackpink fame) di YouTube mendapat 11 juta tontonan dan merupakan video cover yang tertinggi mereka.

Justeru, menerusi lagu baharu Percaya ini, mereka ingin wanita di luar sana sedar bahawa segala impian mampu dicapai jika percaya terhadap diri-sendiri.

Salah seorang anggota iaitu Bonn berkata, hakikatnya setiap wanita tidak mengira latar belakang layak untuk mencapai kehidupan yang mereka impikan sekiranya mereka bekerja-keras dan itulah mesej penting mahu disampaikan dalam lagu ini.

“Sesuai dengan tajuk lagu, kami ingin semua wanita diluar sana untuk percaya pada diri sendiri, percaya bahawa setiap halangan yang dilalui akhirnya akan memberikan hasil yang diingini. Kita semua tahu tiada apa yang senang dalam dunia ini. Semuanya perlukan usaha. Dan bila gagal, jangan pernah sekali pun kita putus asa. 

“Jadikanlah kegagalan itu penguat semangat untuk kita terus bergerak ke hadapan dan berjaya. Paling penting, wanita perlu memberi sokongan antara satu sama lain. Wanita adalah inspirasi dan semua wanita layak dihargai tanpa mengira siapa pun mereka. Dan selayaknya, wanita harus memperkasakan sesama wanita dalam misi untuk meletakkan lagi martabat ke tahap yang lebih disegani,” katanya.

Ujarnya, demi mencungkil idea untuk lagu yang penuh jiwa sebegini tentunya bukan mudah dan hal itu diakui Bahiyya Haneesa sendiri.

Jelasnya lagi, memandangkan kualiti serta keserasian dengan karakter kumpulan menjadi keutamaan, mereka perlu memilih lagu yang benar-benar yakin untuk mereka persembahkan dan kongsikan kepada ramai.

“Sebenarnya agak lama untuk kami jumpa lagu yang betul-betul paling tepat. Kami diberi beberapa demo oleh beberapa komposer yang berkualiti tetapi lagu Percaya benar-benar berjaya menambat hati kami. Kami juga banyak membuat rujukan beberapa lagu pemerkasaan wanita yang ada dan cuba sesuaikan dengan jiwa dan karakter kami. Lebih kurang tiga bulan juga kami ambil masa untuk menyiapkan lagu ini.

“Alhamdulillah, dengan hasil kerjasama antara Bahiyya Haneesa sendiri bersama pihak Sony Music, penerbit, pengarah, dan produksi, akhirnya, terhasillah Percaya. Dalam pada itu, salah seorang ahli Bahiyya Haneesa iaitu Bonn menjadi tunjang utama kami untuk menyiapkan melodi dan lirik bagi menyempurnakna lagi karya baharu kami ini.

“Kami sangat berharap semua pendengar di luar sana akan sukakan Percaya dan menjadikan lagu ini sebagai pembakar semangat mahupun pembangkit mood dalam kehidupan seharian,” jelasnya.

Menyentuh mengenai aspek teknikal pula, bagi mereka, ketelitian serta ketepatan setiap baris nyanyian perlu dilunaskan dengan sebaiknya. Apatah lagi, lagu Percaya ini disulami dengan melodi yang sudah cukup kuat, mereka harus setarakan nyanyian seiring kekuatan rentaknya juga.

“Untuk rakaman Percaya, kali ini agak mencabar kerana lebih banyak pembahagian suara dan harmoni yang kami perlu lakukan. Kami menghabiskan lebih kurang 18 jam dalam studio untuk memastikan ia betul-betul sempurna dan semua orang berpuas hati dengan lagu ini. Untuk pembahagian suara, kami lakukan bersama kerana kami ingin benar benar memastikan bahagian solo yang dinyanyikan sesuai dengan suara kami.Percaya amat berbeza dengan lagu sebelum ini.

“Meskipun pembikinannya tidak dinafikan agak sukar dan mencabar tetapi ia benar-benar berbaloi. Kami berjaya masukkan banyak elemen termasuk bahagian rancak, bahagian tinggi, bahagian rendah, bahagian rap dan campuran bahasa. Kami berganding bahu membantu satu sama lain untuk memberikan yang terbaik serta pastinya mutu Percaya tinggi,” katanya.

Sesuai dengan tema wanita sebagai inspirasi, lagu ini turut menjadi lagu tema kempen SISREDAHJE yang dianjurkan oleh Safi Shayla, pakar rambut untuk wanita berhijab. Safi Shayla bukan sahaja bertujuan menyerlahkan keyakinan wanita berhijab, tetapi pada masa yang sama mengubah persepsi masyarakat terhadap mereka.

Kempen Cabaran video SISREDAHJE yang berlangsung bermula 1 September hingga 31 Oktober ini, pengguna Safi Shayla berpeluang memenangi hadiah bernilai RM20,000. Setiap penyertaan hanya perlu membuat video kreatif menggunakan produk Safi Shayla, kemudian memuat naik di Tiktok dengan menggunakan lagu kempen SISREDAHJE dan sertakan hashtag #SISREDAHJE.

Tidak ketinggalan juga, Sesi bertemu peminat bersama Bahiyya Hanessa secara online di pautan tertutup. Untuk menyertai, peminat perlu membeli produk Safi Shayla, menghantar butiran termasuk resit pembelian, nama penuh, dan nombor kad pengenalan ke nombor 016-6259239 sebelum diberikan pas eksklusif. Layari http://safi.com.my/sisredahje untuk info lanjut. – KopiPlanet.com

*Dapatkan pas eksklusif untuk temui Bahiyya Hannesa di Fan meet-online pada 3 October 2020 8PM. Untuk dapatkan pas eksklusif caranya mudah sahaja:

Langkah 1: Nyatakan 2 perkataan yang tertera di kertas yang ditulis oleh Bahiyya Haneesa di dalam Music Video ‘Percaya’ di YouTube Bahiyya Haneesa Official

Langkah 2: Comment jawapan di ruang komen di bawah

Pemenang yang bertuah akan dipilih dan akan mendapat pas eksklusif Bahiyya Haneesa fan meet- online !

Apakah reaksi anda?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button