Cerita ArtisHiburan

Daus Eli Akui Pernah Rasa Depresi Selepas Alami Penceraian

Berhadapan dengan kemelut rumah tangga yang hingga berlakunya perceraian bersama isteri pada Februari tahun lalu membuatkan Daus Eli berasa depresi.

Kemudian ditambah dengan sikap segelintir netizen yang tidak berhenti melemparkan pelbagai kata-kata nista, seolah-olah mengetahui apa yang berlaku di sebalik perkahwinan yang dibina sejak 2013.

Akui Daus yang juga bekas bintang Akademi Fantasia musim kelapan (AF8), disebabkan tidak sanggup lagi berdepan dengan persepsi negatif segelintir pihak, dia pernah berasa seperti tidak mahu lagi hidup di dunia ini.

“Saya tidak minta semua ini terjadi pada diri saya. Apa yang berlaku adalah ketentuan Allah SWT. Ketika saya berada dalam depresi, malah pernah terdetik enggan hidup lagi di dunia ini.

“Bagaimanapun, saya bersyukur ada ibu bapa, adik beradik dan keluarga yang memberi sokongan. Malah, disebabkan semangat yang diberikan mereka membuatkan saya bangkit semula untuk meneruskan kerjaya dalam bidang muzik.”

“Apatah lagi minat terhadap muzik tak pernah lupus dalam diri. Alhamdulillah, sekarang saya sudah 10 tahun dalam industri,” katanya.

> Baca: Gambar Diguna Tanpa Kebenaran, Imam Muda Asyraf Buat Laporan Polis

Enggan lagi menoleh ke belakang, Daus atau pemilik nama sebenar Muhd Shahril Firdaus Eli kini muncul dengan single Takdir Kita.

Single terbitan syarikat rakaman Nova Music yang telah dilancarkan pada 28 Ogos lalu merupakan ciptaan sepenuhnya oleh Daus.

Menurutnya, lagu itu adalah luahan isi hatinya mengenai apa yang dilalui sepanjang hampir dua tahun bergelut dalam masalah rumah tangga bersama bekas isteri, Syaza Shamimi Jalaludin Khan.

“Lagu ini mengenai lelaki yang mengharapkan sesuatu daripada wanita yang pernah dicintai suatu ketika dahulu. Sebenarnya, lagu ini berkaitan dengan bekas isteri saya. Ia dibuat dua tahun lepas sebelum saya bercerai. Ketika itu saya sudah depresi, tak ada semangat dan kecewa.

“Jadi, saya buat lagu ini mengikut ‘mood’ ketika itu. Sewaktu melancarkan single ketiga, kami masih lagi bahagia. Cuma dalam tempoh dua tahun itu sudah ada masalah sikit. Isu cerai tak habis lagi, netizen pula hentam kononnya saya ceraikan isteri semasa dalam pantang dan berlakulah konflik.

“Lagu ini memang dibuat untuk dia, tetapi jodoh kami tak lama. Bagi saya, sekarang ini reda saja atas ketentuan Allah. Apa saja berlaku, janji saya tak lupa anak-anak. Pendek kata lagu ini adalah luahan hati saya,” katanya.

Dalam pada itu, Daus berkata tahun 2020 adalah masa dia kembali memeriahkan industri muzik tanah air. Walaupun perlu bersaing dengan penyanyi baharu dan jauh lebih muda, itu bukan penghalang buat dirinya.

“Sepanjang dua tahun itu saya menyepi dan fokus kepada bisnes. Tahun ini, saya bangkit dan sekarang bernaung di bawah Nova Music. Saya keluarkan lagu ini pun untuk anak-anak, selain berniaga untuk menambah pendapatan.

“Saya sedar walaupun tak setanding dengan artis lain dari segi followers di IG, tetapi semangat tetap ada untuk memajukan diri dan takkan mengalah untuk terus terbabit dalam muzik. Lantaklah orang nak cakap apa. Paling penting saya sudah sampaikan mesej lagu ini.

“Harapan saya semoga apa saja persoalan netizen yang tuduh saya macam-macam, semuanya terjawab dalam lagu ini. Inilah yang saya rasa sebenarnya. Memang saya mengaku ada salah, dia pun ada salah. Tapi saya tak nak aibkan mana-mana pihak. Lagu ini adalah sekadar luahan semata-mata,” katanya.

Menariknya, lagu Takdir Kita dipilih menjadi lagu tema bagi drama Aku Yang Kau Gelar Isteri yang bakal ditayangkan di slot Samarinda, TV3 tidak lama lagi.

Drama terbitan Tanah Beris Film Production itu menampilkan barisan pelakon hebat seperti Nelydia Senrose, Nadia Brian, Atiq Azman dan Raja Afiq.

“Alhamdulillah, ini satu pencapaian tersendiri buat lagu ini. Bukan mudah sebenarnya sesebuah lagu itu dipilih menjadi lagu tema drama. Saya anggap ia rezeki dan promosi buat lagu ini.

“Diharapkan juga lagu ini akan dapat pergi lebih jauh lagi. Sudah semestinya saya juga meletakkan harapan untuk melihat lagu ini berjaya macam lagu orang lain.”

“Apabila drama ini ditayangkan kelak, penonton akan dapat mendengar dan menghayati bait-bait dan mesej yang ingin disampaikan pada lirik lagu ini,” katanya.

Lirik video “Takdir Kita” sudah boleh ditonton di saluran YouTube Nova Music Videos. Selain itu, lagu ini juga boleh distrim di semua platform muzik digital seperti Spotify, Apple Music, JOOX, KK Box, YouTube Music dan iTunes. – KopiPlanet.com

Apakah reaksi anda?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button