• FOLLOW US

Ogy Masih Belum Lunas Baki, Aloy Buat Laporan Polis

Setelah beberapa bulan menanti untuk dilunaskan baki pembayaran gaji masih belum ditunaikan, penulis skrip teater Korupsi Dewan Semandung, Aloy Paradoks akhirnya membuat laporan polis berhubung isu tersebut di Balai Polis Sentul, Kuala Lumpur, malam semalam.

Menerusi entri yang dimuat naik di laman Instagramnya, Aloy berkata dia berbuat demikian setelah penerbit teater tersebut, Fauziah Datuk Ahmad Daud atau Ogy telah melanggar perjanjian kontrak kerja di antara mereka.

“Saya telah membuat laporan polis di atas kecurangan perlanggaran perjanjian serta penindasan ke atas saya oleh seniwati Fauziah Datuk Ahmad Daud atau Ogy yang sehingga kini masih belum menjelaskan sepenuhnya gaji saya untuk kerja-kerja penulisan skrip teater Korupsi Dewan Semandung,” tulisnya di laman sosial tersebut.

Sebelum ini, Ogy didakwa masih belum melunaskan baki bayaran yang sepatutnya diterima pelakon dan krew produksi teater tersebut.

Korupsi Dewan Semandung yang diarahkan Khir Rahman membariskan nama pelawak terkenal tanah air seperti Joey Daud, Vicha, Mark Adam, Tauke, Chiwan, Man Puteh, Tapai, Sharif Zero dan Syura Badron.

Naskhah itu turut membawakan penampilan khas Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang julung kali muncul di pentas teater.

Korupsi Dewan Semandung yang diterbitkan Ogy Ventures & Network dipentaskan di Panggung Sari, Istana Budaya pada 28 Februari hingga 1 Mac lalu. – KopiPlanet.com

Isu Video TikTok Dayang Senandung, Wani Kayrie Tampil Mohon Maaf

Gara-gara memuat naik video TikTok yang menampilkan dirinya berwajah hitam membuatkan penyanyi Wani Kayrie dikecam segelintir netizen.

Penyanyi berkenaan kemudian telah tampil meminta maaf menerusi kenyataan di Instgram setelah dikatakan tidak mempunyai sensitiviti tentang isu warna kulit.

“Di sini saya menjelaskan mengenai salah faham yang menimbulkan kegemparan di platform media sosial kerana video Tiktok saya baru-baru ini.

“Ini merupakan permohonan maaf daripada saya dan pasukan pengurusan untuk mengelakkan berlakunya salah faham antara semua pihak. Sebarkan positif,” jelasnya.

Dalam pada itu, pihak pengurusan penyanyi berkenaan iaitu Suria Records menjelaskan bahawa Wani kini sedang menjalani penggambaran drama berjudul Dayang Senandung.

“Video tersebut tidak membawa maksud untuk menyinggung mana-mana bangsa. Bagaimanapun, semua video tersebut telah dipadamkan dalam semua platform.

“Pihak kami sememangnya menyesal atas apa yang berlaku dan selepas ini akan memastikan supaya lebih berhati-hati ketika memuat naik sebarang kandungan pada masa akan datang,” jelasnya. – KopiPlanet.com

Dahulu Nasyid, Zakiy Hanafi Kini Tampil Dengan Pop Rock

Siapa sangka alunan bacaan ayat suci Al-Quran dan nyanyian lagu nasyid serta lagu artis popular yang dimuat naik di Instagram membuka ruang dan peluang kepada Zakiy Hanafi menonjolkan bakat yang ada dalam diri.

Mesej peribadi (DM) yang diterima membolehkan dirinya kini melangkah setapak lagi apabila kini bergelar penyanyi profesional di bawah syarikat rakaman True Faith Creative seterusnya diberi peluang merakamkan single sulung.

Zakiy, 25, atau nama sebenarnya Mohammad Zakiuddin Hanafi mengakui tidak pernah menjangka sama sekali akan melangkahkan kaki ke dunia glamor.

Malah, single Pendam hasil ciptaan Adi Pawana dan Pown Hasril serta lirik oleh Adi Pawana yang dilancarkan pada 5 Jun lalu itu adalah berentak pop rock yang benar-benar keluar dari zon selesa dirinya.

“Ini single pertama saya, sebelum ini saya menyanyi juga tetapi dalam genre nasyid. Sejujurnya, saya tidak pernah terfikir pun nak masuk industri ini secara mainstream. Kisahnya bermula selepas tamat pengajian di Maahad Qiraat Shoubra, Mesir pada Oktober tahun lalu.

“Selepas pulang dari Mesir saya mengadakan program siri jelajah di Perak. Ketika sedang berehat saya mendapat DM daripada Fadly Yusof iaitu pengurus Khai Bahar dan dia menyatakan hasrat membawa saya masuk dalam bidang ini selepas melihat nyanyian saya di IG. Khai pernah memberitahu dia yang saya meminatinya dan menyanyikan lagunya. Sejak dari itu Fadly selalu melihat nyanyian saya,” jelasnya.

Ujar Zakiy, susulan daripada itu pertemuan pertama mereka berlangsung semasa sesi pelancaran muzik video Ratuku nyanyian Khai dan selepas perbincangan dibuat, secara rasmi dia menyertai syarikat rakaman tersebut pada 1 Januari lalu.

Menurutnya, sebagai seorang bekas penuntut di Darul Quran JAKIM, Kuala Kubu Bharu, dia menyahut cabaran diberikan dengan menyanyikan genre pop rock.

“Sebagai pendatang baharu dalam bidang ini saya percaya syarikat rakaman ada strategi dan perancangan tersendiri. Jadi, saya terima apa yang diputuskan mereka untuk kerjaya saya. Cuma, difahamkan saya mahu dibawa keluar dari genre nasyid dan menjadikan saya penyanyi versatile.

“Saya akui lama juga fikir mengenai perkara ini. Malah, saya ada bertanya dan minta pandangan daripada artis nasyid lain. Ada yang beri kata-kata positif dan tidak kurang juga yang menentang. Alasan sebab saya ada latar belakang agama dan seorang qari,” jelasnya.

Bagaimanapun, dia menyatakan setiap pandangan ia diterima dan mengambilnya dari sudut positif memandangkan keputusan itu berkaitan dengan dirinya.

“Bagi saya, ini peluang untuk luaskan lagi penyampaian mesej positif bukannya kepada satu kelompok peminat muzik semata-mata. Malah, ia disampaikan dalam pelbagai cara yang lebih kreatif,” katanya.

Menariknya, Zakiy yang juga bekas finalis program Akademi Al Quran musim kelima pada 2011 yang ditayangkan di TV9 tidak mengambil masa lama untuk merakamkan lagu Pendam itu.

“Lagu ini sangat mencabar sebab nak dapatkan suara yang betul sesuai dengan genre. Saya nak orang faham, qari tak semestinya boleh menyanyi, begitu juga penyanyi tak semestinya boleh mengaji. Tidak ramai boleh buat kedua-duanya dalam masa yang sama.

“Jadi, saya cuba nak beri kefahaman kepada warganet yang mana saya boleh mengklasifikasikan tarannum dalam al-Quran ada tujuh dan lagu pula dalam pelbagai genre. Apabila mengaji saya boleh ikut ‘tune’ mengaji, begitu juga sebaliknya.
Kiranya, tak bercampur.

“Cuma cabaran saya adalah jarang menyanyikan lagu genre sebegini. Lagu ini mengambil masa empat jam proses rakaman. Apa yang lebih menarik lagi, lirik lagu ini sarat dengan mesej positif di mana ia diadaptasi dari ayat Al-Quran. Alhamdulillah, ia dilancarkan 5 Jun lalu walaupun tarikh asal lebih awal. Namun, disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ia ditunda termasuk penggambaran muzik video,” katanya. — KopiPlanet.com

Senang Berinteraksi Dengan Artis Kpop, Hani Fadzil Ambil Kelas Bahasa Korea

Pengacara program Mpop, Hani Fadzil menyatakan ketika ini dia sedang mengambil kelas bahasa Korea secara khusus bagi memantapkan lagi penggunaan bahasa berkenaan.

Menurut Hani, tujuan utamanya mengambil kelas tersebut secara serius kerana ia boleh dijadikan sebagai persediaan untuk lebih memudahkan dia berinteraksi dengan artis Kpop yang datang ke Malaysia.

“Kalau ada sebarang acara yang membabitkan kehadiran artis-artis Kpop ke Malaysia, bolehlah saya merebut peluang untuk menjadi pengacara.

“Dengan penguasaan bahasa Korea yang dimiliki, senang untuk saya berinteraksi dengan mereka dan tidak perlulah pihak penganjur menggunakan khidmat penterjemah,” ujarnya.

Menurut Hani atau pemilik nama sebenar Intan Farhani Mohd. Fadzil, sekarang dia baru sahaja selesai pembelajaran di peringkat yang kedua dan akan ke peringkat yang seterusnya.

Ujarnya, minat untuk mendalami bahasa Korea sudah bermula sejak tahun lepas dan kini baru dia betul-betul bersedia untuk belajar dengan lebih mendalam.

“Tahun lalu saya lebih banyak belajar secara individu menerusi rakan-rakan. Kemudian pada tahun ini barulah saya ambil keputusan untuk mengambil kelas secara khusus,” jelasnya.

Selain sibuk dengan kelas bahasa Korea, Hani juga kini bergelar pengacara untuk program infotainment iaitu Mpop yang bersiaran pada setiap hari Isnin hingga Rabu di TV3 (12.55 tengah hari) dan TV 9 (8.30 malam) serta menerusi platform digital www.tonton.com.my. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Hani Fadzil

Lebih Sedekad, Arm Yunus Kini Tampil Dengan Single Bertemu

Walaupun sudah lebih 10 tahun tidak aktif dalam industri hiburan tanah air selepas kali pertama menghasilkan single pertama pada 2009, minat dan cinta Arm Yunus terhadap dunia nyanyian tidak pernah padam dalam dirinya.

Pembabitan dalam program I Can See Your Voice Malaysia musim kedua (ICYVM) tahun lalu dan bergelar finalis Top 4, memberikan sinar baharu buat jejaka berusia 32 tahun itu untuk kembali mewarnai dunia nyanyian.

Dia sekali gus mahu membuktikan kelebihan dan bakat yang ada dalam diri tidak boleh dipersiakan begitu saja. Maka, dengan itu lahir single Bertemu hasil ciptaan komposer, Alfie Alwi dan lirik oleh Shah Shamshiri.

Menariknya, lagu berentak balada yang dilancarkan secara rasmi di semua platform digital muzik dan serentak dengan video muzik pada 22 Mei lalu itu diedarkan syarikat rakaman terkenal, Universal Music Malaysia.

Arm Yunus atau nama sebenarnya Muhammad Syamsul Idzham Mohd Yunus berkata, penghasilan single itu diibaratkan satu perjudian nasib untuknya terus kekal dalam bidang muzik.

“Idea untuk merakamkan lagu baharu timbul selepas beberapa tahun iaitu setelah single pertama pada 2009. Waktu itu saya baharu habis belajar, jadi saya lebih fokus pada pekerjaan bidang yang saya ambil di universiti. Sepanjang tempoh itu, saya ada juga mencuba pergi uji bakat dalam beberapa program realiti, tetapi tak ada rezeki.

“Sehinggalah pada tahun lalu, saya sekadar nak mencuba program ICYVM, alhamdulillah dari situ saya terpilih sampai ke peringkat akhir Top 4. Sejak itu juga saya nampak bakat mendapat sambutan orang ramai dari segi peningkatan ‘followers’ di Instagram dan komen positif diberikan.

“Saya berasakan ini masa terbaik untuk mencuba sekali lagi dengan keluarkan single. Bukan di bawah mana-mana syarikat rakaman, sebaliknya ia hasil terbitan sendiri. Jadi, saya bertekad untuk fokus dengan cuba memberi peluang pada diri untuk masuk ke industri seni,” katanya.

Bercerita lanjut mengenai single itu, Arm yang kini bertugas sebagai Juru Xray di sebuah pusat perubatan ibu negara berkata, lagu itu kena dengan jiwa selain komposer yang juga kawan lama itu cukup memahami dirinya.

“Penghasilan single ini bermula dengan berjumpa komposer pada Januari lalu. Sebulan selepas itu kita mulakan proses rakaman dan ia mengambil masa sehari. Tidak lama selepas itu, pada Februari saya berbincang pula dengan produksi untuk menyiapkan video muzik. Ikut perancangan asal nak keluarkan lebih awal, tapi disebabkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), jadi ia tertangguh sehingga dapat dilancarkan pada 22 Mei lalu.

“Proses nak mencari single ini saya ada bertemu dengan beberapa komposer lain. Kemudian saya terfikir ada kawan seorang komposer iaitu Alfie Alwi, kenapa tidak cuba bertanya pada dia. Kebetulan Alfie kata dia ada lagu yang sesuai dengan saya. Disebabkan kami sudah kenal lama, jadi dia tahu jiwa saya macam mana. Selepas dengar, saya berasakan lagu ini masuk dan kena dengan jiwa saya,” katanya.

Ditanya mengenai keberaniannya menerbitkan single dengan kos sendiri, Arm yang juga penyanyi sambilan di kelab dan restoran tetap optimis dengan keputusan dibuat.

“Saya berani ambil risiko keluar kos sendiri dan ia ibarat perjudian. Kalau jadi, jadilah. Kalau tak single ini akan terkubur saja. Mungkin kerana minat terhadap nyanyian semakin tinggi dan bertambah, apatah lagi dengan adanya platform yang saya dapat menerusi ICYVM hingga dapat sambutan, sebab itu terfikir saya perlu keluarkan single.

“Bagi saya inilah peluang untuk mencuba sekali lagi. Jadi atau tak, belakang kira. Apa yang penting saya puas hati sebab hasil titik peluh sendiri. Kenapa tak tunggu tawaran syarikat rakaman, mungkin tempoh menunggu buat peluang saya semakin rendah. Sebab dalam industri ini kita kena bertindak pantas. Di luar sana ada ramai lagi artis yang mencuba dalam bidang ini. Dalam masa sama, sama juga mendapat sokongan keluarga dan kawak-kawan,” jelasnya.

Pada masa sama, dia meletakkan harapan agar single berkenaan berjaya dan mendapat sambutan orang ramai serta menjadi titik mula untuk menapak semula dalam industri seni dan dapat mengetengahkan lagi bakatnya.

Lagu Bertemu boleh distrim di semua platform digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBOX dan Deezer. Video muzik rasmi Bertemu juga boleh ditonton di saluran Universal Music Malaysia. – KopiPlanet.com

Hamil Anak Kedua, Mawar Rashid Alami Alahan Teruk

Pelakon Mawar Rashid mengumumkan sedang hamil anak kedua menerusi laman Instagramnya.

Menurut isteri kepada Raf Yaakob ini, dia mengalami alahan teruk pada kali ini jika dibandingkan ketika mengandungkan anak sulung, Raden Muhammad Rafael yang kini berusia setahun.

“Kali ini alahan teruk sikit, itu yang slow online (tidak aktif di media sosial).

“Doakan mekwa (Mawar) cepat clear tau, loya teruk kali ini,” tulisnya.

Mawar mendirikan rumah tangga dengan Raf yang merupakan adik kepada Datuk Fazley Yaakob pada November 2017.

Raf turut mempunyai sepasang cahaya mata hasil perkahwinan sebelum ini.

Nama Mawar baru-baru ini menjadi trending kerana video Lathi Challenge miliknya menerima pujian netizen bukan sahaja di Malaysia malah di negara jiran, Indonesia juga. – KopiPlanet.com

Shuib Sepahtu Terkejut Ibu Pejabat Bubble Bee Diserbu

Diserbu hampir 300 orang dalam satu masa yang sama bukan satu perkara yang boleh dibuat main-main. Bagi Shuib Sepahtu, selain rasa terkejut dia gembira bercampur sayu melihat kesungguhan mereka yang hadir mencari peluang pekerjaan bersama jenama BubbleBee miliknya.

Menariknya, temuduga pelbagai jawatan yang menawarkan lebih 100 peluang pekerjaan itu mendapat sambutan menggalakkan bukan sahaja daripada mereka yang berada di Kuala Lumpur sebaliknya ada yang datang dari negeri lain.

“Saya sendiri tidak menyangka sambutan yang diterima sangat luar biasa. Ibu pejabat yang terletak di Puchong, Selangor dipenuhi mereka yang berbaris panjang.

“Kalau 300 orang datang dan masing-masing duduk dengan jarak 1 meter, 3 kilometer juga tu,” katanya yang mengadakan temuduga terbuka selama dua hari bermula 10 Jun lalu.

Pun begitu, Shuib terkesan apabila ramai yang hadir sebenarnya baru sahaja hilang pekerjaan akibat pandemik Covid19 yang menyebabkan banyak syarikat ditutup dan mengakibatkan hilang mata pencarian.

Dia sendiri faham dan dapat merasai sendiri kepayahan mencari kerja memandangkan dia pernah berada di tempat mereka satu ketika dahulu.

“Saya dah melaluinya dahulu. Datang temuduga kerja jauh-jauh tapi akhirnya tak dapat. Bila melihatkan kesungguhan mereka, hati jadi sayu.

“Kalau boleh saya mahu mereka semua dapat pekerjaan tapi apakan daya, peluang juga terhad. Saya doakan urusan mereka dipermudahkan dan diluaskan rezeki.

Namun dalam masa yang sama di gembira apabila dapat menawarkan peluang kerja untuk mereka memandangkan jenama minuman BubbleBee bakal membuka enam cawangan baharu sedikit masa lagi.

“Sebab itu saya menyeru kepada rakan-rakan artis atau orang perseorangan yang lain yang mempunyai modal tapi tak tahu nak berniaga apa, datanglah kepada kami.

“Setidakya mereka boleh berniaga di samping membuka peluang pekerjaan baharu buat orang lain. Ini sebenarnya kepuasan sebenar bila berniaga dan bukannya sekadar mengaut keuntungan semata-mata,” tambahnya. – KopiPlanet.com

“Dah Macam Duduk Dekat Negara Yahudi” – Fezrul Khan Selar Bil Elektrik Tinggi

Sejak kebelakangan ini, terdapat ramai pengguna yang mengeluh apabila menerima bil elektrik masing-masing dengan jumlah bayaran yang agak tinggi.

Perkara tersebut turut dialami oleh pelakon Fezrul Khan yang berkongsi di laman sosial Instagram miliknya dengan memuat naik bil elektrik yang diterima.

“RM 1943.50 memang patuh duduk di rumah jadi elektrik lagi banyak la kita pakai. Dah macam duduk dekat negara yahudi macam ni harga @tenaga_nasional.

“Syabas bayar memang kene bayar sikit-sikit tapi harga tu fuiyooo memang buat duit betul TNB tepuk sikit diskaun 2% je hahaha gurau ke? (korang nampak tak bill semasa?) kalau dah kerja semua bawak ke rumah memang naik la bill lagi banyak letrik pakai lagi sikit diskaun 2% kelakar sangat ni, lagi kurang letrik pakai diskaun sampai 50%,” luahnya.

Dalam pada itu, rata-rata peminat pelakon berkenaan turut berkongsi isu yang sama. Malah, ada yang mendapat bil elektrik kedai berjumlah RM600, meskipun hanya beberapa kali singgah di kedai kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). – KopiPlanet.com

Kredit Gambar: Instagram Fezrul Khan

Farah Nabilah Umum Hamil Anak Sulung, Kandungan Dah 19 Minggu

Pelakon Farah Nabilah Saipuddin menerusi laman Instagramnya hari ini mengumumkan dia kini sedang berbadan dua selepas diijabkabulkan dengan suami, Mohammed Amirul Yunus pada Disember lalu.

“Assalamualaikum makcik dan pakcik! Alhamdulillah, MasyaAllah wa Laahawla wa Laquwwata Illa Billah. Tolong hantar doa anda untuk kami ya? So, mini me or mini mirul?” tulisnya di bahagian kapsyen.

Entri itu turut disertakan dengan video Amirul mencium dahi serta mengusap lembut perut isteri tercinta.

Farah dan Amirul yang merupakan seorang juruterbang dinikahkan pada 20 Disember lalu di Hotel Royale Chulan Damansara.

Pasangan ini mula berkenalan rapat sejak lapan tahun lalu selepas diperkenalkan oleh kawan baik Farah iaitu pelakon Izara Aishah. – KopiPlanet.com

Mila Jirin Tak Malu Jual Durian Demi Kelangsungan Hidup Pekerja

Jika sebelum ini Mila Jirin menjalankan perniagaan jualan kek demi meneruskan kelangsungan hidup selepas pendapatan syarikat pengurusan perkahwinan miliknya turut terjejas akibat pandemik Covid-19, terbaharu selebriti ini tampil membuka sebuah gerai durian di Puchong, Selangor.

Menurut Mila, 33, dia tidak berasa malu untuk berniaga durian kerana memikirkan nasib pekerja-pekerjanya yang bergantung harap kepada pihak pengurusan demi meneruskan hidup masing-masing.

“Saya jual durian dari Balik Pulau (Pulau Pinang), Pahang dan Johor. Saya tidak malu untuk menjual durian kerana syarikat saya yang menjalankan perkhidmatan majlis perkahwinan tidak dapat beroperasi buat masa sekarang kerana wabak Covid-19.

“Pekerja juga bergantung harap kepada kami kerana ia melibatkan pendapatan mereka. Saya kira ini rezeki pekerja saya juga selain menampung kos operasi perniagaan saya selama ini.

“Jadi saya cuba terokai bidang baru ini. Alhamdulillah sambutan hangat dan terima kasih yang datang dan sanggup beratur untuk mendapatkan durian saya,” katanya memetik video yang dimuat naik di laman Instagramnya.

Mila yang merupakan juara Akademi Fantasia musim kelima menjalankan perniagaan pakej perkahwinan Bizmilla Catering yang berpangkalan di Subang, Selangor.

Pendapatan syarikatnya terjejas kerana aktiviti keraian masih tidak dapat beroperasi dijadualkan sehingga hujung tahun ini berikutan wabak Covid-19 yang sehingga kini masih belum ditemui vaksin pemusnahnya. – KopiPlanet.com

 

View this post on Instagram

 

Apa yang nak di malukan? ya memang betul saya jual DURIAN 👍

A post shared by B I Z M I L L A (@mila_jirin) on