• FOLLOW US

Siti Nordiana Tampilkan Elemen Drama Pendek Dalam Video Muzik Angkara

Sempena dengan pelancaran single baharu berjudul Angkara, Siti Nordiana atau Nana terlebih dahulu telah menghadiahkan peminat dengan video muzik yang menerapkan elemen drama pendek.

Menariknya, video muzik hasil sentuhan Khairul Hazwan itu mengandungi empat episod yang mana pada episod akhir segala persoalan bakal terjawab. Menariknya, episod keempat itu juga adalah muzik video penuh Angkara.

Nana berkata, idea itu timbul selepas melihat anaknya, Muhammad Rayyan Nakhaie, 12, yang suka menonton filem pendek di YouTube.

“Saya terfikir yang saya tak pernah buat konsep sebegini. Selalunya ‘countdown’ saja dan terus keluar video muzik penuh. Bagi saya ia sudah biasa dan kali ini saya nak bagi ‘extra’ dan drama sikit pada peminat.

“Dalam video muzik ini peminat kena menonton drama pendek dulu baru boleh tahu video penuh. Saya mendapat idea ini sebab anak suka menonton drama dan filem pendek di YouTube. Dari situ saya cuba untuk gunakan konsep sama dalam video muzik kali ini,” katanya.

Menurutnya, untuk episod pengenalan ia sudah ditayangkan pada 3 Julai lalu di saluran YouTube Seventeen Eleven Music. Angkara iaitu hasil ciptaan Sharon Paul dan lirik oleh Fedtri Yahya.

Nana yang juga pelakon Dia Semanis Honey berkata, idea jalan cerita yang dipaparkan adalah inspirasi daripada kisah masalah rumah tangga yang banyak dipaparkan dalam drama atau filem.

“Pada mulanya saya memberi idea jalan cerita kepada pihak produksi. Mereka suka dan kami terus melakukan perbincangan untuk menambah baik lagi. Dengan bantuan pengarah, syarikat Seventeen Eleven Music dan syarikat saya sendiri, maka terhasillah video muzik ini.

“Disebabkan banyak pihak terbabit, jadi saya perlu mendapatkan pandangan mereka juga. Baharulah orang kata ada variasi,” jelasnya.

>Baca: Shukri Yahaya Mahu Fokus Berlakon, Belum Sedia Ceburi Bidang Perniagaan

Lebih istimewa lagi buat peminat, Nana juga turut menampilkan pelakon popular, Fikry Ibrahim sebagai watak utama dalam video muzik berkeaan.

“Menerusi perbincangan, pengarah minta dia mahukan muka ‘bad boy’ dan ala-ala ‘playgirl’. Kebetulan hubungan saya dan Fikry pun baik. Dia kawan yang sangat mudah nak bekerjasama, malah senang berurusan dan tidak banyak kerenah.

“Pendek kata, dia sangat memudahkan kerja. Walaupun ada yang cakap kenapa Fikry lagi sebab dalam video muzik Hatiku Milikmu turut menggunakan khidmatnya, tetapi disebabkan seronok bekerjasama dengan Fikry, jadi kenapa tidak kami bekerjasama semula.

“Lagipun dia seorang pelakon yang sangat komited terhadap kerja. Kalau tengok drama pendek ini macam-macam ‘rasa’ ada,” katanya.

Seterusnya, episod kedua bakal ditayangkan pada 8 Julai dan ketiga pada 13 Julai ini, jam 9 malam di saluran YouTube Seventeen Eleven Music.

Sementara itu, video muzik penuh bakal dilancarkan secara rasmi pada 17 Julai dan serentak dengan itu turut dilancarkan juga lagu Angkara. – KopiPlanet.com

Single Kuasa Papar Kerakusan Manusia Mengejar Hal Duniawi

Penyanyi dan rapper yang baharu sahaja diijabkabulkan, Joe Flizzow kini telah tampil dengan single terbaharu bersama Azlan Typewriter berjudul Kuasa.

Menceritakan lebih lanjut mengenai single tersebut, Joe berkata single terbaharunya itu cukup istimewa dengan cerita yang tersendiri.

“Saya telah menulis lagu ini dua tahun yang lalu kerana merasakan bahawa kita semua ini berada di dunia distopia. Satu masa di mana kekuatan yang ada, tidak akan berhenti sama sekali untuk memenuhi kerakusan dan nafsu mereka.

“Namun pada masa yang sama lagu ini adalah seruan untuk bertindak agar pendengar saya sedar dan melengkapkan diri dengan ilmu sehingga dapat menghadapi perjuangan dengan lebih bersedia,” jelasnya.

> Baca: Azlan Tak Kisah Bekerja Dengan BBNU, Tertarik Lirik Nukilan YonnyBoii

Kuasa merupakan single pertama yang dipetik daripada album ketiga Joe Flizzow yang bakal diterbitkan pada akhir tahun ini.

“Selain itu, lagu ini juga merupakan peringatan kepada semua bahawa kesenangan pasti datang selepas kesusahan,” katanya.

Peminat kini boleh mendengar lagu Kussa menerusi semua platform penstriman muzik digital seperti Spotify, Joox dan KKBox.

Sementara itu, muzik video rasmi single ini yang diarahkan Zulamran Hilmi ini sudah boleh ditonton di saluran YouTube. – KopiPlanet.com

Shukri Yahaya Mahu Fokus Berlakon, Belum Sedia Ceburi Bidang Perniagaan

Pelakon Shukri Yahaya menyatakan buat masa ini dirinya mahu lebih fokus kepada bidang lakonan dan belum bersedia lagi untuk menceburi bidang perniagaan seperti segelintir artis.

Shukri berkata, sesuatu perkara yang ingin dilakukan itu perlulah seiring dengan minat supaya apa yang diusahakan itu tidak menemui kegagalan.

“Bagi saya kalau hendak memulakan perniagaan ini perlulah ada minat. Kalau tidak, pastinya ia akan mendatangkan kerugian di kemudian hari.

“Sekiranya ada perancangan untuk berniaga pada masa hadapan, mungkin perniagaan yang diusahakan itu ada kaitan dengan dunia seni, misalnya menjadi seorang penerbit,” ujarnya.

Shukri berkata demikian ketika ditemui semasa majlis pelancaran pembukaan Bubble Bee Malaysia cawangan Setapak baru-baru ini.

> Baca: Sharnaaz Ahmad Sudah Bersedia Dengan Keputusan Mahkamah

Dalam pada itu, pelakon berkenaan menyatakan pendapatannya turut terjejas sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada Mac lalu.

Ujarnya, sepanjang tempoh PKP tiada sebarang aktiviti lakonan yang dibenarkan dan dia lebih banyak meluangkan masa bersama keluarga.

“Tiada apa yang boleh dilakukan sepanjang tempoh berkenaan dan saya pula tiada perniagaan. Jadi, saya terpaksa menggunakan wang simpanan sendiri perbelanjaan.

“Bagaimanapun, kini saya berasa lega kerana aktiviti lakonan boleh dimulakan semula. Kalau tidak, ia pastinya menjejaskan kewangan saya,” ujarnya.

Jelasnya, kini dia baru sahaja selesai menjalani penggambaran drama bersiri 7 Hari Mencintaiku 2 bersama Siti Saleha. – KopiPlanet.com

Cita Citata Batal Perkahwinan Menjelang Detik Bahagia Bersama Kekasih

Penyanyi popular Cita Citata telah membatalkan perkahwinannya dengan kekasihnya, Roy Geurts apabila mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan mereka.

Penyanyi yang popular menerusi lagu Sakitnya Tuh Di Sini itu mengakui hubungan mereka berakhir menjelang detik tarikh perkahwinan mereka.

“Persiapan pernikahan sudah siap 100 peratus, namun ia tidak perlu lagi diperkatakan. Memang kami tidak jadi berkahwin, jadi tiada apa lagi yang bleh saya ungkapkan,” ujarnya.

Bagaimanapun, penyanyi berkenaan langsung tidak memberi sebarang ulasan mengenai punca dia tidak jadi mendirikan rumah tangga dengan kekasihnya yang merupakan seorang mualaf dan berasal dari Belanda.

Ujarnya, dengan situasi yang berlaku sekarang ini membuatkan dirinya sekali lagi mengalami kegagalan dalam sesebuah perhubungan.

>Baca: Siti Nurhaliza Dedikasi Lagu Kuasa Cintamu Nukilan Liriknya Buat Aafiyah

“Aku sudah banyak pengalaman dalam hidup dan pernah gagal beberapa kali dalam sebuah ikatan perhubungan. Namun ini bukan bermakna aku mempermainkan sesebuah hubungan, tetapi aku melihat bahawa tiada masa depan dalam perkara tersebut,” luahnya.

Jelasnya lagi, dia bersyukur kerana hubungannya dengan Roy sudah berakhir dan menyatakan sekiranya ia masih berterusan akan ada penyesalan dalam dirinya.

“Daripada berlaku perkara yang lebih buruk pada masa akan datang, lebih baik ia berakhir begini. Kalau tidak, pasti saya akan menyesal di kemudian hari,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Ijam Majid Buat Kerja Penghantaran Daging Bagi Tampung Kehidupan

Sepanjang berlakunya wabak Covid-19 sehingga kerajaan terpaksa melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP), ternyata ia turut memberi kesan kepada perjalanan karier anak seni.

Ini turut dilalui sendiri oleh pelakon dan penyanyi Ijam Majid yang mengakui kariernya terganggu sehingga terpaksa membuat pekerjaan lain bagi menampung kehidupan.

“Tidak dinafikan rezeki dalam bidang nyanyian turut terjejas apabila banyak tawaran untuk membuat persembahan nyanyian terpaksa dibatalkan penganjur.

“Saya perlu membuat kerja lain untuk tampung kehidupan dan sepanjang tempoh PKP, saya membuat perkhidmatan menghantar daging ke rumah sekirar Shah Alam dan Klang,” ujarnya.

Jelas Ijam, kini dia turut sibuk mengambil tempahan untuk lembu korban sempena Hari Raya Aidiladha nanti.

Dalam pada itu, penyanyi berkenaan juga telah melancarkan single kedua berentak Pop Rock bertajuk Permainanmu baru-baru ini.

“Single ini mengisahkan tentang seorang kekasih yang meninggalkan pasangannya untuk mencari yang lebih sempurna, meskipun pasangannya itu sudah cukup sempurna.

“Permainanmu ini merupakan ciptaan sepenuhnya oleh Hery Sejagat dan ia sepatutnya dilancarkan pada Mac lalu, namun ia diterpaksa ditangguhkan kepada bulan Mei,” jelasnya.

Selain bergelar seorang penyanyi kira-kira tiga tahun lalu menerusi single pertama iaitu Pejuang Cinta, Ijam juga merupakan seorang pelakon sejak tahun 2007.

Antra drama-drama lakonannya seperti Kekasihku Seru, Tower 13, Juvana, Soffiya, Gemilang (TV3), Ujang & Acha (RTM) dan Lara Hati (TV9). – KopiPlanet.com

Siti Nurhaliza Dedikasi Lagu Kuasa Cintamu Nukilan Liriknya Buat Aafiyah

Penyanyi no. 1 negara Datuk Seri Siti Nurhaliza akhirnya melunaskan janjinya kepada peminat setia dengan menerbitkan album studio solonya yang ke-18, Manifesta Siti 2020.

Menurut Siti, album itu merupakan antara naskhah terbaik yang pernah dihasilkan oleh pasukannya sepanjang lebih 24 tahun beliau berkecimpung dalam industri hiburan tempatan.

Yang lebih menarik, terdapat sebuah lagu berjudul Kuasa Cintamu yang mana Siti mendedikasikan lirik nukilannya buat puteri kesayangannya, Siti Aafiyah Khalid yang kini sudah mencecah usia dua tahun.

“Sebenarnya semua lagu saya suka tapi kalau ikut sentuhan peribadi itu saya suka lagu Kuasa Cinta sebab lagu itu saya tulis buat anak saya, Aafiyah.

“Dalam lagu itu, saya luahkan segala perasaan dan emosi sepanjang penantian saya mendapatkan Aafiyah rasa bersyukur apabila doa saya dimakbulkan Allah SWT untuk dikurniakan cahaya mata.

“Selain itu, saya juga suka dengan lagu Tertulis Nama Kita yang juga saya tulis liriknya. Lagu-lagu ini semua membawa maksud saling menghargai dan berkasih sayang antara satu sama lain,” kata Siti.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran album Manifesta Siti 2020 yang diadakan di Khan’s Indian Cuisine, The Sphere, Bangsar South, hari ini.

> Baca: Siti Nurhaliza Tampil Dengan Basyirah, Selitkan Unsur Timur Tengah

Manifesta Siti 2020 menampilkan sebanyak 11 buah lagu pelbagai genre yang membariskan ramai komposer dan penulis lirik terkenal.

Antaranya Hael Husaini, Ippo Hafiz, Ikhwan Fatanna, Ahmad Fedtri Yahya, Hafiz Hamidun serta penyanyi terkenal Indonesia, Melly Goeslaw.

Siti turut memberikan nafas baharu terhadap satu lagu lagenda Allahyarham Sudirman berjudul Teratai Menjelma sebagi tribute kepada idolanya itu.

“Lagu Teratai Menjelma itu saya suka sebab ia menampilkan elemen muzik inang. Sukar juga pada mulanya sebab kalau kita nak rakam semula lagu lama, kita kena buat sehabis baik. Kalau boleh tak nak lah buat sesuatu yang boleh merosakkan kerjaya kita kan,” ujarnya.

Manifesta Siti 2020 mengandungi lagu seperti Anta Permana, Terang, Aku Bidadari Syurgamu, 7 Nasihat, Kuasa Cintamu, Teratai Menjelma, Tertulis Nama Kita dan Basyirah. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Aqo Imran

Sharnaaz Ahmad Sudah Bersedia Dengan Keputusan Mahkamah

Pelakon popular Sharnaaz Ahmad menyatakan dirinya sudah bersedia sepenuh dengan keputusan mahkamah yang akan diputuskan dalam masa terdekat ini berhubung ikatan perkahwinannya dengan Noor Nabila Mohd Noor.

Sharnaaz berkata, dia sendiri tidak dapat untuk menyatakan lebih lanjut tentang hubungan dengan isterinya itu dan mengakui keutamaannya adalah utama adalah mahu membesarkan anaknya, Jebat Jayden Ahmad.

“Apa yang saya nak beritahu antara hubungan saya dengan Nabila sekarang ini kami ‘kawan’ yang membesarkan Jebat sebagai tanggungjawab seorang ibu dan bapa.

“Semuanya saya akan serahkan kepada mahkamah dan akur dengan keputusan yang ditetapkan. Apa pun saya bersyukur kerana telah dapat apa yang saya inginkan iaitu masa bersama anak,” jelasnya.

Sharnaaz berkata demikian ketika ditemui media semasa majlis pelancaran pembukaan rangkaian kedai Bubble Bee di Setapak semalam.

Jelasnya, keputusan oleh mahkamah terpaksa ditangguhkan sebelum ini lantaran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

>Baca: Ingin Selamatkan Perkahwinan, Sharnaaz Enggan Ceraikan Noor Nabila

Dalam pada itu, pelakon berkenaan menyatakan sehingga kini dia tidak mendapat halangan daripada Noor Nabila untuk meluangkan masa bersama anaknya itu keluar berjalan-jalan.

“Bagi saya ia merupakan satu rahmat yang cukup besar, malah boleh berjumpa dengan Jebat tiga kali sehari dan sekarang saya sangat gembira.

“Keutamaan saya sekarang ini pun bukanlah perkahwinan, sebaliknya mahu membesarkan Jebat supaya dia tidak merasakan kehilangan seorang ayah dan saya memberikan tumpuan 100 peratus kepadanya,” jelas Sharnaaz. – KopiPlanet.com

Berkecimpung Dalam Lakonan, Haridz Bukan Mahu Kejar Populariti

Apabila mula terbabit dalam bidang lakonan, tidak dinafikan ia akan hadir seiring dengan populariti. Apatah lagi sekiranya naskhah itu mendapat perhatian penonton.

Bagi pelakon baharu, Mohd Haridz Mohamad Suhaile, pembabitannya dalam lakonan adalah kerana minat yang mendalam dan bukanlah semata-mata mahu mengejar populariti.

“Saya mula berlakon sejak tahun lalu menerusi drama Dia Kembarku yang ditayangkan di TV3. Selepas itu timbul minat untuk lebih serius, meskipun pada peringkat awalnya lebih kepada minat untuk mencuba sahaja.

“Bagaimanapun, hasrat saya berkecimpung dalam lakonan ini bukan sekadar nak kejar populariti. Kalau boleh saya nak raih seberapa banyak pengalaman sebagai seorang pelakon,” jelas pelakon berusia 25 tahun itu.

Haridz berkata, biarpun mahu lebih serius untuk menjadi seorang pelakon, semuanya bergantung kepada penerimaan orang ramai yang menonton lakonannya.

“Untuk memantapkan lagi mutu lakonan, saya juga ada menyertai kelas lakonan yang dianjurkan oleh pengarah Isma Yusoof dan banyak ilmu yang saya peroleh untuk menjadi seorang pelakon,” ujarnya.

Dalam pada itu, Haridz yang juga pemegang Diploma Syariah Dan Undang-Undang dari Kolej Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KUIPSAS) itu bersyukur kerana diberi peluang untuk memegang watak utama dalam telefilem Rock Sampai Jannah.

Menerusi telefilem yang akan menjalani penggambaran pada Ogos atau September ini, ia turut menampilkan barisan artis seperti Afiq Syazwan, Sharul Kamal dan Ayie Floor88.

“Saya tidak sangka akan diberi peranan watak utama untuk telefilem ini. Apa pun saya berterima kasih kepada penerbit Khalisya Consultant Sdn. Bhd. untuk peluang yang diberikan,” jelasnya. – KopiPlanet.com

Azlan Tak Kisah Bekerja Dengan BBNU, Tertarik Lirik Nukilan YonnyBoii

Walaupun sudah lama bertapak dalam industri hiburan tempatan, Azlan Typewriter atau nama sebenarnya, Nor Azlan Rosle, 38, menyatakan dia tidak kisah untuk bekerjasama dengan penyanyi baharu.

Menurut Azlan, kolaborasi terbaharunya dengan penyanyi YonnyBoii menerusi single Kelabu menunjukkan prinsipnya yang berpegang kepada konsep keterbukaan dan percaya bahawa muzik itu bersifat universal.

Karya usahasama sulung Universal Music dan Indigital Music ini secara tidak langsung menyaksikan gabungan artis genarasi lama dan baharu yang sekali gus memberi cetusan segar yang diharap dapat menambat hati peminat muzik tempatan.

“Saat dipelawa untuk berduet dengan YonnyBoii, saya sendiri teruja untuk menjadi sebahagian daripada sejarah yang bakal dicipta ini. Sejak awal mendengar melodi lagu ini, ia sudah menambat hati saya. Malah saya boleh katakan ini sebagai satu eksperimen berbeza apatah lagi menyatukan dua generasi penyanyi.

“Bagaimanapun saya mengambil masa untuk menyatakan persetujuan terbabit menyanyikan lagu ini. Namun hingga kini, saya percaya keputusan untuk turut serta dalam karya ini bukan sia-sia.

“Malah selepas dikaji dan diamati dengan mendalam gabungan suara kami ini, ia mungkin akan dapat memperkuatkan lagi metabolisma aura lagu berkenaan. Kami sebenarnya cuba saling melengkapi antara satu sama lain,” kata Azlan.

Rakaman lagu ini dibuat secara berasingan sekitar April lalu ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuatkuasa.

“Kebetulan rumah kami masing masing dilengkapi studio, jadi proses rakaman secara berasingan itu bukan masalah besar. Apatah lagi di saat penularan wabak pandemik Covid 19 hingga dikuatkuasakan PKP menuntut lebih banyak masa di rumah.

“Saya turut mengubah semula komposisi muzik ini. Proses memasukkan rakaman suara saya untuk lagu ini dalam tempoh lebih kurang enam jam. Saya perlu ambil masa ini untuk memastikan kualiti vokal sendiri disunting tanpa terlalu banyak proses suntingan.

“Malah untuk menambah ‘feel’, saya banyak membuat latihan telinga dengan kembali mendengar lagu berentak R&B dan rock sebagai rujukan serta ilham,” kata Azlan.

Ketika ditanya mengenai YonnyBoii, penyanyi lagu Jangan Khianati Aku ini melihat komposer dan penyanyi hip hop muda itu sebagai cukup berbakat besar.

“Apa yang saya lihat dia sangat peka kepada bunyi baru yang agak moden. Eksperimentasinya pada saya sangat berjaya. Lihat saja aliran perjalanan lagu Sakit dendangannya menampilkan Zynakal ia cukup istimewa dan mempesonakan.

“Melihat konteks nyanyiannya daripada segi seni vokal teknik R&B, dia dalam kategori cemerlang. Cuma nasihat saya penyanyi masa kini sepertinya perlu menetapkan hala tuju mereka supaya industri ini sentiasa berkembang mengikut peredaran zaman,” katanya.

Kelabu kini sudah boleh didengari menerusi semua aplikasi penstriman muzik seperti Spotify, Apple Music, JOOX, YouTube Music, dan KKBox. – KopiPlanet.com

Teka-Teki Berakhir… Laudya Cynthia Bella & Engku Emran Sudah Berpisah

Pelakon popular kelahiran Indonesia, Laudya Cynthia Bella akhirnya mendedahkan bahawa dia kini sudah berpisah dengan Engku Emran.

Menerusi pendedahan yang dibuat kepada Kompas.com dari InsertLive Trans TV, dia dan Engku Emran mengambil keputusan untuk berpisah secara baik.

“Saya ingin menjelaskan bahwa kami berdua sudah sama-sama sepakat untuk berpisah secara baik-baik,” ujarnya yang hanya sempat bergelar isteri selama dua tahun sahaja.

Bagaimanapun, Bella belum menjelaskan secara lebih terperinci tentang tarikh sebenar mereka mengambil keputusan untuk bercerai.

Rumah tangga Bella dan Engku Emran dikhabarkan retak sejak akhir tahun 2019 setelah gambar Engku Emran sudah tidak lagi menghiasi akaun Instagram pelakon berkenaan.

Malah, baru-baru ini Emran diketahui tidak lagi mengikuti Instagram Laudya Cynthia Bella dan begitu juga sebaliknya serta akhir bulan lalu Emran telah membuang gambar Bella dari gambar profil Instagramnya.

Sebelum gambar profil Engku Emran berubah, ia menggunakan gambar Laudya bersama anaknya Aleesya dan sekarang, gambar profil tersebut diganti dengan gambar Emran tengah dipeluk Aleesya.

Laudya dan Engku Emran bernikah pada 8 September 2017. Acara pernikahan dan resepsi mereka berlangsung di Kuala Lumpur.

Engku Emran sebelum ini pernah mengalami kegagalan berumah tangga dengan Erra Fazira dan dikurniakan seorang cahaya mata iaitu Aleesya. – KopiPlanet.com