• FOLLOW US

Aiman Hakim Rajin Buat Kerja Rumah Sepanjang Tempoh PKP

Di saat negara kita melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lalu, usia perkahwinan pasangan pelakon Aiman Hakim Ridza dan Zahirah MacWilson masih belum mencecah sebulan selepas mereka selamat diijabkabulkan pada 20 Februari lalu di Damansara Perdana.

Lalu kesempatan itu digunakan sepenuhnya Aiman, 31, untuk membantu isteri melakukan kerja-kerja rumah seperti memasak dan mengemas kediaman mereka.

“Sepanjang tempoh PKP tempoh hari saya ambil peluang itu untuk belajar memasak dan mengemas rumah. Kerja-kerja basuh pinggan, mop dan sapu lantai memang saya buat sendiri.

“Saya juga banyak belajar tentang selok-belok rumah tangga serta belajar lebih mengenali isteri dengan lebih mendalam sepanjang tempoh tersebut,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika sidang media virtual drama terbaharu lakonannya, Bila Cupid Jatuh Cinta.

Bercerita lanjut tentang cabaran lain yang dihadapinya sepanjang PKP, Aiman yang mengusahakan perniagaan restoran BakerFellas di Ara Damansara berkata dia kini sedang mengatur semula perniagaannya yang terjejas sepanjang pandemik Covid-19 melanda negara.

“Memang perniagaan saya terjejas sebab terlibat dalam bisnes F&B (food & beverage). Selepas keadaan beransur pulih, saya sedang struktur semula perniagaan. Perlahan-lahan kita lihat orang pun sudah semakin percaya untuk makan di luar balik, Alhamdulillah semua sudah kembali normal sekarang,” ujarnya lagi.

>Baca: Dituduh Riak, Hafidz Roshdi Tidak Lagi Muat Naik Gambar Di Masjid

Sementara itu dalam perkembangan lain, Aiman kini tampil dengan drama bersiri Bila Cupid Jatuh Cinta bergandingan dengan Octavia Manrose selaku heroin.

Sering melakonkan watak dalam naskah komedi romantik, Aiman berkata dia cukup menggemari genre tersebut malah tidak kisah perlu berulang kali menggalas peranan sebegitu di masa akan datang.

“Saya memang suka berlakon drama komedi romantik dan walapun ini merupakan kali pertama saya digandingkan dengan Octavia namun kami cukup serasi sebab dia pun sama-sama sempoi dan boleh memberi bila saya ‘ad-lib’ (spontan) dalam dialog.

“Drama ini cukup menarik kerana penggambarannya dibuat dalam dua tempoh yang berbeza iaitu sebelum dan selepas PKP. Sebelum PKP masa penggambaran itu memang kami dah berasa risau dah tapi tetap jalankan tugas seperti biasa. Selepas penggambaran dibenarkan sambung semula bermula 10 Jun lalu, kami berasa sedikit janggal ketika penggambaran di Bukit Bintang bila mana semua orang lalu-lalang pakai mask, tapi kami tak perlu pakai demi mengikut konti drama tersebut.

“Secara keseluruhannya drama ini cukup menarik kerana ada pendekatan baharu dari segi mainan kamera kerana watak Oktavia akan bercakap dengan kamera seolah meluahkan isi hatinya terus kepada lensa kamera, itu yang uniknya drama ini,” katanya lagi.

Bila Cupid Jatuh Cinta mengisahkan Fira yang bekerja di agensi mencari jodoh diberi tugasan untuk mendapatkan calon kekasih bagi dijodohkan dengan anak rakan baik bosnya, Dani. Sebaliknya yang berlaku apabila Fira pula yang secara diam-diam menyimpan perasaan terhadap Dani.

Drama arahan Bahri Uma ini ditayangkan pada setiap Sabtu, jam 9 malam bermula sejak 4 Julai lalu. Ia turut dibintangi Elfira Loy, Ikmal Amry, Bella Dowanna, Afifah Nasir, Sham Visa dan Dynas Mokhtar. – KopiPlanet.com

Dituduh Riak, Hafidz Roshdi Tidak Lagi Muat Naik Gambar Di Masjid

Pada mingau lalu, pelakon Hafidz Roshdi telah memuat naik sekeping gambar ketika mendirikan solat Jumaat di masjid.

Bagaimanapun, tindakannya itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen sehingga ada yang mengatakan dirinya riak kerana memuat naik gambar tersebut.

Kemudian pada hari ini, menerusi sekeping lagi gambar, pelakon berkenaan menyatakan dia mengambil keputusan untuk tidak lagi memuat naik gambar di masjid.

“Hari ni tak upload gambar dekat masjid sebab last week orang cakap saya riak, dorang dah belah dada saya tengok niat kat hati saya,” luahnya.

Ternyata rata-rata yang memberi komen terhadap gambar berkenaan meminta supaya Hafidz mengabaikan sahaja kata-kata berkenaan. – KopiPlanet.com

Zarina Anjoulie Berjaya Dapatkan Penghakiman Ingkar Terhadap Amyza Aznan

Mahkamah Tinggi telah membenarkan permohonan pelakon, Zarina Anjoulie Mohamad Fahizul untuk mendapatkan penghakiman ingkar terhadap Amyza Aznan dalam kes saman fitnah bagi menuntut ganti rugi berjumlah RM3 juta.

Menerusi laporan daripada Bernama, Hakim Datuk Azimah Omar membenarkan permohonan Zarina selaku plaintif berikutan Amyza atau nama sebenarnya Azizah @ Amyza Aznan sebagai defendan gagal memfailkan memorandum kehadiran untuk menjawab saman itu pada tarikh yang ditetapkan.

“Saman yang difailkan plaintif adalah mengikut prosedur dan teratur, namun defendan telah memasukkan kehadiran untuk menjawab saman itu lewat,” kata hakim itu. Mahkamah juga memerintahkan Amyza membayar kos RM2,500.

Peguam Rejinder Singh yang bertindak bagi pihak Amyza memaklumkan kepada mahkamah bahawa anak guamnya akan memfailkan permohonan bagi mengetepikan penghakiman ingkar itu Isnin ini.

“Kami juga memohon kepada mahkamah untuk penggantungan prosiding kes saman sehingga pelupusan permohonan penghakiman ingkar oleh pihak kami didengar di mahkamah,” katanya.

>Baca: Zarina Anjoulie Kemuka Saman Malu Terhadap Tiga Individu

Terdahulu, Rejinder berkata anak guamnya telah memasukkan kehadiran untuk menjawab saman difailkan Zarina pada 1 Julai lalu setelah dimaklumkan oleh peguam plaintif.

“Defendan tidak pernah menerima apa jua writ saman dan penyataan tuntutan kerana ia diserahkan di alamat yang beliau (defendan) tidak tinggal.

“Anak guam saya hanya menyedari ada satu permohonan ingkar kehadiran yang dibuat oleh plaintif setelah dimaklumkan oleh rakan media lain yang memintanya untuk memberi komen mengenai perkara itu pada 25 Jun lalu,” ujarnya.

Sementara itu, peguam Wan Azmir Wan Majid yang mewakili Zarina berkata plaintif akan memfailkan permohonan supaya mahkamah membuat taksiran ganti rugi berikutan keputusan hari ini.

Pada 23 April lalu Zarina menfailkan saman terhadap Amyza dan mendakwa selepas pengumuman kerajaan berhubung Bantuan Prihatin Nasional (BPN) kepada rakyat dalam golongan B40 dan M40 yang berpendapatan sebulan RM8,000 ke bawah, sebahagian daripada golongan artis tempatan turut menyuarakan pendapat mereka dan menyatakan bahawa pihak kerajaan perlu memberikan satu ‘bantuan khusus’ bagi mereka atau penggiat seni negara.

Mengikut penyataan tuntutan itu, Zarina yang juga seorang usahawan mendakwa diatelah memuat naik video di laman sosial Instagramnya pada 28 Mac lalu yang secara umum menyatakan bahawa ‘bantuan khusus’ tersebut adalah tidak perlu dan hanya golongan artis yang layak, boleh memohon BPN seperti rakyat lain.

Dakwanya, pada 29 Mac pula satu kumpulan dikenali sebagai ‘BANTUAN COVID-SENI 2020’ ditubuhkan menggunakan aplikasi pesanan ringkas Telegram bagi membincangkan mengenai bantuan COVID-19 kepada artis tempatan dan kumpulan itu mempunyai sekurang-kurangnya 819 ahli terdiri daripada penggiat seni termasuk Amyza.

Plaintif mendakwa melalui salah satu ahli kumpulan itu, Amyza telah mengeluarkan kenyataan fitnah terhadapnya menyebabkan ramai ahli kumpulan berkenaan turut terpengaruh, selain mendakwa defendan juga telah mengeluarkan kenyataan memfitnah di Instagram miliknya untuk paparan umum yang dimuat naik April lalu.

Dakwanya lagi, kenyataan fitnah itu antara lain membawa maksud bahawa plaintif seorang yang berperangai buruk, tidak bertanggungjawab dan sering menabur fitnah terhadap artis-artis lain dan akibat kenyataan itu dia mengalami kemurungan kerana dimalukan dan reputasinya turut tercalar.

Oleh itu, plaintif menuntut ganti rugi am atas kehilangan reputasi berjumlah RM3 juta, ganti rugi teladan, faedah dan permohonan maaf daripada defendan.

Selain itu, defendan juga dihalang daripada mengeluarkan sebarang bentuk kenyataan memfitnah, memalukan, atau menjatuhkan reputasi plaintif, pada masa akan datang, kos serta relief lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah. – KopiPlanet.com

‘Ceduk’ Lagu Popular Barat, Aizat Amdan Positif Dengan Lagu Ku Mau

Setelah muncul dengan single duet bersama Bunga berjudul Dup Dup, kini penyanyi Aizat Amdan tampil dengan single duet terbaharu bertajuk Ku Mau bersama penyanyi Indonesia, Hanin Dhiya.

Positif sekiranya peminat membandingkan lagu ciptaan terbaharunya itu kedengaran sama dengan beberapa lagu antarabangsa lain, Aizat berkata dia berpegang pada prinsip ‘muzik adalah universal’ dalam karya-karya hasil tangannya.

“Sebenarnya saya tidak kisah sekiranya ada peminat yang beranggapan sedemikian. Muzik itu sendiri universal, Alhamdulillah ia diterima baik oleh pendengar berdasarkan respons sebelum ini.

“Saya anggap positif sahaja mengenai dakwaan itu kerana ia adalah secara kebetulan sahaja,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran single Ku Mau yang berlangsung di pejabat Warner Music Malaysia, Neo Damansara semalam.

Ku Mau merupakan hasil ciptaan Aizat bersama abangnya, Anas Amdan serta Melanie Wehbe dan Elias Naslin.

Aizat bagaimanapun tidak menafikan ketika membikin Ku Mau, dia ada terbayang-bayangkan vibe lagu duet popular Senorita nyanyian Shawn Mendes dan Camila Cabello serta I.F.L.Y (Bazzi) dalam karya terbaharunya itu.

“Masa buat Ku Mau saya ada bayangkan vibe-vibe lagu Senorita dan I.F.L.Y, saya nak ia kedengaran santai seperti lagu-lagu tersebut, kalau ada yang kedengaran sama, ia mungkin secara kebetulan sahaja,” ujarnya.

Menceritakan lebih lanjut mengenai pasangan duetnya Hanin Dhiya, Aizat berkata mereka berkenalan ketika sama-sama menghadiri kem ciptaan lagu di Stokholm, Sweden hujung tahun lalu.

Menerusi perkenalan itu, mereka mencipta keserasian dan akhirnya tampil dengan single Ku Mau yang diharap dapat menggembangkan lagi karier nyanyian Aizat di negara seberang.

Ku Mau yang diterbitkan Kasi Gegar Entertainment dan diedarkan Warner Music Malaysia kini sudah boleh mula didapati di semua aplikasi penstriman muzik seperti Joox, Spotify, iTunes dan KKBox. – KopiPlanet.com

Menghitung Hari Bersalin, Fasha Terharu Diraikan ‘Baby Shower’

Pelakon Fasha Sandha terharu apabila diraikan dalam majlis ‘baby shower’ yang dianjurkan rakan-rakan baiknya, semalam.

Fasha juga semakin tidak sabar untuk menimang cahaya mata pertama hasil perkahwinannya dengan aktor Aidil Aziz melaungkan kata-kata, “Another drama queen” (seorang lagi anak perempuan) memetik video yang dirakam pada majlis bertemakan warna merah jambu itu.

“Saya tak percaya kalian semua bersungguh-sungguh mengadakan majlis kejutan baby shower ini. Pastinya tidak mudah dan saya sangat berterima kasih dan hargai semua yang anda telah lakukan untuk saya,” tulisnya di laman Instagram.

Majlis itu dihadiri rakan baik aktres itu seperti penyanyi Siti Nursairah Tarudin, Nazia Mustafar dan usahawan Rita Sosilawati selain adik Fasha, Elisya Sandha.

Fasha dan Aidil berkahwin pada 30 Mac tahun lalu. Menerusi perkahwinan terdahulu, Fasha turut mempunyai sepasang cahaya mata, Putra Rayfal Ramli, 7, dan Putri Raysha Jemyma, 6. – KopiPlanet.com

Curi Wallet Mata Wang Kripto, Mas Khan Didenda RM17,000

Pelakon Mas Khan telah dijatuhi hukuman denda sebanyak RM17,000 atau penjaar selama 26 bulan jika gagan membayar denda oleh Mahkamah Majistret Ampang.

Menerusi laporan Bernama, Mas Khan yang juga pelakon filem Abang Long Fadil 2 itu dijatuhi hukuman tersebut bagi kesalahan mencuri wallet mata wang kripto berjumlah RM213,805 yang dimiliki penerbit filem Datuk A.Aida.

Majistret Farah Nasihah Annuar menjatuhkan hukuman itu terhadap Mas Khan, 26, atau nama sebenarnya Mas Hidzir Khan Mas Fadzillah Khan selepas tertuduh menukar pengakuan kepada bersalah semasa sebutan kali ketiga kes itu.

Untuk pertuduhan pertama, pelakon berkenaan didenda RM7,000 atau penjara 12 bulan, manakala denda RM10,000 atau penjara 14 bulan untuk kesalahan kedua.

>Baca: A.Aida ‘Banned’ Mas Khan Terlibat Produksi Drama & Filem Terbitannya

Mengikut pertuduhan pertama dan kedua, tertuduh didakwa mencuri wallet yang merupakan mata wang kripto milik Zaidah Awang, 50, atau A.Aida tanpa izin bernilai RM59,804.15 dan RM154,000.85 di Taman Ukay Perdana, Ampang pukul 5 pagi pada 7 Mac tahun lalu.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya.

Dalam pada itu, pelakon berkenaan yang diwakili peguam Surya Putra Mohamad Taufan memohon denda minimum atas alasan anak guamnya penanggung utama keluarga, selain telah memberikan kerjasama baik kepada pihak berkuasa sejak awal siasatan.

Namun begitu, Timbalan Pendakwa Raya Nur Intan Syakieraah Zakaria memohon hukuman setimpal berbentuk pengajaran dengan mengambil kira keseriusan kes yang dilakukan dan jumlah kerugian dialami mangsa adalah tinggi iaitu lebih RM200,000. – KopiPlanet.com

Muat Naik Gambar Hamil, Emma Maembong Dihujani Ucapan Tahniah

Pelakon Emma Maembong mengesahkan bahawa dirinya kini sedang berbadan dua menerusi gambar yang telah dimuat naik di laman sosial Instagram miliknya.

Emma memuat naik gambar percutiannya bersama suami, Muhammad Shazli Azhar di Langkawi sambil menyatakan tidak sabar menunggu kehadiran cahaya mata sulung mereka.

“Our first honeymoon and last duo trip with my husband.can’t wait to see you my baby,” tulisnya menerusi caption di gambar yang dimuatnaik.

Dalam pada itu, Emma turut dihujani ucapan tahniah daripada peminat dan rakan-rakan artis yang gembira dengan kehamilan tersebut.

Pelakon berkenaan dikatakan sedang hamil empat bulan dan dijangka akan bersalin cahaya mata sulung pada November ini. – KopiPlanet.com

Rody Kristal & Isteri Kini Timang Cahaya Mata Lelaki Kedua

Tahniah diucapkan buat gitaris kumpulan Kristal, Rody dan isteri, Niena Azman yang telah selamat menimang cahaya mata kedua mereka, pagi tadi.

Khabar gembira itu dikongsikan Niena menerusi laman Instagramnya beserta gambar dengan bayi lelakinya itu. Niena melahirkan anak keduanya itu di sebuah pusat perubatan swasta di Bangi, Selangor.

“Alhamdulillah, akhirnya keluar hero jugak.. kali ini struggle sikit berbanding Adith, terima kasih semua yang mendoakan Niena dan baby B,” tulis penjaga gol skuad Futsal Wanita Kebangsaan itu.

Rody dan Niena mendirikan rumah tangga pada 27 April 2018 dan pasangan ini turut mempunyai seorang lagi anak lelaki, Adithya Jabbar yang dilahirkan pada 14 Januari 2019. – KopiPlanet.com

Kucaimars Angkat Kisah Putus Cinta Kawan Sebagai Inspirasi Lagu

Selepas tampil dengan single kedua berjudul Khayalan pada Oktober tahun lalu, bekas bintang Big Stage musim kedua, Kucaimars kini tampil dengan lagu terbaharu berjudul Mudah Bagimu.

Mengambil inspirasi daripada kisah putus cinta rakannya, Kucaimars selaku penulis lirik berkata, “Saya mula buat single ini pada 2018 yang pada ketika itu saya buat untuk kawasan saya yang tengah putus cina dan menangis depan saya jadi malam itu juga saya ambil gitar dan terus rangka melodi.”

“Saya ada juga beri sedikit sedutan di laman sosial media saya. Alhamdulillah ia mendapat sambutan daripada peminat dan mereka meminta agar lagu ini siap sepenuhnya dan berada di semua pelantar digital. Saya berharap peminat saya berpuas hati setelah mendengar lagu ini,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Bahagian Domestik Warner Music Malaysia, Shah Shamsiri berkata, pihak pengurusan berasa gembira kerana Kucaimars turut terlibat secara langsung dalam pembikinan single terbaharunya.

“Kami berasa gembira dengan pelancaran single terbaharu Kucaimars ini kerana dia sendiri terbabit secara langsung dalam penghasilan karyanya. Kami harap para peminatnya dapat melihat kesungguhan Kucaimars yang bukan sahaja ingin menyanyi tetapi juga menulis lagunya sendiri,” katanya.

Mudah Bagimu yang diterbitkan Warner Music Malaysia boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBox, Deezer dan iTunes sejak 3 Julai 2020. – KopiPlanet.com

Enggan Ambil Pusing Tentang Gelaran, Shuib Anggap Kritikan Sebagai Cabaran

Pelawak dan usahawan, Shuib Sepahtu telah teruk dikecam baru-baru ini susulan kenyataannya yang mendedahkan ada ditawarkan pangkat Datuk daripada pihak berkaitan.

Kecaman yang dilemparkan kerana netizen beranggapan suami kepada Siti Sarah Raisudin tidak layak untuk memakai gelaran tersebut.

Menyedari dirinya dikritik, Shuib atau nama sebenarnya, Shahmira Muhammad, 36, berkata dia mengambil pendekatan enggan terlalu mengambil pusing perkara tersebut kerana dia hanya mahu mensyukuri segala rahmat dan kurniaan Allah SWT terhadap dirinya dan keluarga.

“Saya tahu banyak komen negatif di luar sana. Saya redha dan saya serah pada Allah sahaja. Saya sedar yang saya ini hanya budak kampung sahaja dan sebab itu netizen rasa saya tiada lagi kelayakan (untuk bergelar Datuk).

“Tidak mengapa (orang nak mengutuk), kehidupan dan bisnes saya tetap berjalan seperti biasa. Sebenarnya, saya tak pandai bab-bab ini (pangkat Datuk), cuma ada kawan-kawan cakap kalau ada title itu mungkin lebih senang nak buat bisnes. Saya tidak tahu, itu mungkin budaya dalam kalangan orang bisnes,” jelasnya.

Shuib berkata demikian ditemui ketika majlis pelancaran outlet keempat perniagaan minuman berasaskan madu yang diasaskannya, Bubble Bee di Sentul, semalam.

Menurut bapa kepada tiga orang cahaya mata itu, dia enggan memberi lebih banyak dan cukuplah sekadar beranggapan ia satu rezeki, namun dia tidak akan dedahkan dari mana tawaran itu datang.

Ujarnya, dia mengambil segala kritikan itu sebagai cabaran buat dirinya dalam berdepan dengan pelbagai ujian dan cabaran yang mendatang walaupun tidak menafikan kadang-kala komen-komen yang ditinggalkan netizen cukup menggores hatinya.

“Saya pun manusia, tipulah kalau saya cakap saya tak sakit hati, mesti ada. Tapi saya beranggapan orang berhak untuk bercakap apa sahaja. Mereka (netizen) berhak untuk menaikkan saya dan mereka juga berhak untuk menjatuhkan saya.

“Kita tak boleh buat apa-apa (mengenai perkara itu) dan yang mengizinkan saya untuk buat bisnes, semua kerja Allah, jadi kenapa saya nak argue (bergaduh dengan netizen). nNabi Muhammad pun ada tahun kesedihan baginda pun melaluinya, apatah lagi saya. Apalah sangat kecaman itu walaupun saya akui ada terasa hati dan sedih.

“Kelemahan jadi selebriti, kalau kita cakap betul pun kita takkan menang. Cakaplah macam mana pun, kita rasa kita dah betul dah tapi semua itu tak guna pun sebab nanti netizen tetap cakap dia yang paling betul,” katanya lagi. – KopiPlanet.com