• FOLLOW US

Bella Astillah Akui Sudah Kembali Dengan Aliff Aziz, Kini Berbadan Dua

Teka-teki mengenai hubungan antara Bella Astilla dan Aliff Aziz akhirnya terjawab setelah dia mengakui kembali bersama penyanyi dan pelakon Aliff Aziz.

Perkara tersebut dijawab oleh Bella sendiri menerusi pertanyaan peminat sama ada dia sudah berkahwin semula dengan Aliff di ruangan komen di gambar yang dimuat naik olehnya.

“Alhamdulillah, masa dalam iddah lagi jadi tak perlu kahwin semula. Doakan ye,” ujarnya yang menjawab pertanyaan salah seorang peminatnya itu.

Pada masa sama, Bella juga turut mengakui kini sedang berbadan dua dan mendapat banyak ucapan tahniah daripada peminat-peminatnya di ruangan komen.

Kedua-duanya telah mendirikan rumah tangga pada 9 September 2016 dan dikurniakan seorang cahaya mata, Mohamad Ayden Adrean yang kini berusia tiga tahun.

Pasangan tersebut sebelum ini pernah membuat keputusan untuk berpisah pada 16 Mei 2019. – KopiPlanet.com

Sharnaaz Ahmad Sokong Ustaz Ebit Lew Terus Lakukan Kerja Amal

Pelakon popular Sharnaaz Ahmad memberikan sokongan kepada Ustaz Ebit Lew agar terus melakukan kerja-kerja amal yang dilakukannya sebelum ini.

Menerusi perkongsian di saluran YouTube miliknya, Sharnaaz menyatakan dia begitu menghormati kerja-kerja amal ustaz tersebut dalam membantu mereka yang memerlukan.

“Buat Ustaz Ebit, aku memang respek lah kat hang. Itu je aku boleh cakap. Kalau hang nak aku sain petisen, aku sain lah petisen kat hang. Teruskan ustaz, jangan dok pi hadap musibat lain yang tak puas hati dengan hang, hang buat tak tahu je ustaz.

“Apa yang hang buat ni ustaz, bukan setakat bangsa Melayu, bukan setakat agama Islam sahaja, agama lain pun pandang tinggi pada hang,” ujarnya.

Nama penceramah bebas berkenaan menjadi bualan hangat di media sosial kerana tampil menghulurkan bantuan kepada golongan memerlukan tanpa mengira kaum dan agama.

Bagaimanapun, Ustaz Ebit berkongsi kesedihannya kerana niat disalaherti dan membuat keputusan ‘berehat’ untuk memberi bantuan secara langsung kepada golongan yang memerlukan itu.

Menurut pelakon itu lagi, sebagai seorang Melayu dan Islam, dia berasa bangga kerana ada insan seperti Ustaz Ebit, meskipun bukan berketurunan Melayu.

“Ustaz Ebit Lew wa (saya) sayang sama lu (awak). Ustaz makan kuaci, kamu jaga… jabatan netizen sudah mengambil tindakan. You understand! You don’t play-play with netizen,” tegasnya.

Ujarnya lagi, dia mahu supaya Ustaz Ebit tidak lagi bersedih kerana percaya masih banyak pihak yang menyokong kerja-kerja amal yang dilakukannya. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Sharnaaz Ahmad

14 Anak Seni Tempatan Singapura Bergabung Hasilkan Stay Home

Universal Music Group telah menghimpunkan 14 artis berbakat Singapura dari pelbagai etnik dan latar belakang untuk menghasilkan single Stay Home, satu trek yang menyentuh kalbu mengenai mesej kekuatan dalam perpaduan, untuk memberikan sokongan terhadap usaha negara dalam memerangi wabak COVID-19 .

Menariknya, single ini menampilkan 14 artis terdiri daripada Charlie Lim, Yung Raja, Fariz Jabba, ShiGGa Shay, Alif, ABANGSAPAU, Tosh Rock, Iman, Aisyah Aziz, Shye, Zadon, YAØ, Hashy dan Dee Kosh.

Stay Home membawa mesej yang teguh bahawa jarak sosial tidak bermaksud menjarakkan emosi kita. Projek ini menyoroti bagaimana muzik dapat terus hidup dengan kaedah digital dan kolaborasi melalui teknologi.

Meletakkan muzik sebagai bahasa sejagat, projek ini bertujuan untuk menenangkan rakyat Singapura melalui suara 14 penyanyi dan pada masa yang sama lirik lagu tersebut diharap dapat memberi motivasi kepada mereka untuk terus tabah.

“Kami sangat teruja dengan inisiatif ini, yang memperlihatkan semangat para artis dan eksekutif muzik bekerjasama secara harmoni dalam waktu yang singkat untuk menghasilkan karya yang luar biasa.

“Kami amat berbangga dengan 14 artis ini yang mewakili generasi baru rakyat Singapura dalam mengharungi cabaran kala ini. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua rakan media kami kerana kerap memberikan pendedahan untuk lagu ini,” jelas Calvin Wong selaku Ketua Pegawai Eksekutif Universal Music Asia Tenggara.

Terinspirasi dengan #JanganKeluar versi Malaysia, single yang dikeluarkan sebagai reaksi terhadap inisiatif PKP negara mereka, Stay Home adalah interpretasi lagu tersebut untuk rakyat Singapura. Walaupun mengekalkan lagu asal, versi Singapura ini mengolah semua baris melodi dan paduan suara untuk menyuntik kreativiti tersendiri, bagi menghasilkan persembahan yang unik untuk Singapura.

Kesemua artis menulis dan merakam single serta muzik video dari rumah masing-masing, dan berjaya menghabiskan projek ini dalam masa 11 hari.

Lagu ini juga menampilkan empat bahasa yang berbeza iaitu Bahasa Inggeris, Mandarin, Melayu & Tamil bagi meraikan masyarakat berbilang kaum di Singapura. Muzik video ini memperlihatkan bagaimana para artis ini menyibukkan diri mereka di rumah dan berharap dapat mempengaruhi lebih ramai orang untuk memainkan peranan mereka bagi menjayakan ‘Circuit Breaker’ ini dengan memberi komitmen untuk tetap di rumah.

Stay Home akan dilancarkan oleh Universal Music Singapore pada jam 9 pagi, Jumaat, 24 April 2020. Lagu ini boleh didapati di semua platform striming utama termasuk Spotify, Apple Music, YouTube Music dan KKBox pada jam 9 pagi dan di stesen radio Mediacorp dan MeListen antara jam 9 – 10 pagi.

Muzik video rasmi untuk tayangan perdana di YouTube pada jam 8 malam pada hari yang sama akan turut memberi peluang kepada para peminat untuk berinteraksi secara langsung dengan 14 artis yang terlibat dalam projek ini. – KopiPlanet.com

Sampai Syurga Sekali Lagi Gandingkan Ezad Lazim & Idayu

Pada penghujung tahun lalu, pemenang tempat ke-3 pertandingan Gegar Vaganza musim ke-2, Ezad Lazim dan juara pertandingan AF MegaStar 2017, Idayu bersatu buat kali pertama menerusi lagu Gelora Rindu yang turut menjadi lagu runut bunyi drama Ombak Rindu The Series.

Terbaharu, jodoh mereka bertaut kembali apabila sekali lagi digandingkan menerusi karya ciptaan Ayden Ali, Firdaus Rahmat dan Mas Dewangga berjudul Sampai Syurga.

Bagi Ezad Lazim yang juga bekas vokalis kumpulan Exists, peluang berpadu suara sekali lagi dengan Idayu sesuatu yang tidak mahu dilepaskan apatah lagi permintaan syarikat rakaman Nova Music sendiri yang mahu mereka kembali bergabung.

“Sebelum ini kami berduet untuk lagu Gelora Rindu dan kini kami tampil dengan Sampai Syurga. Perbezaan memang jelas ada untuk dua lagu ini terutama genre dan susunan muzik. Lagu sebelum ini lebih melankolik yang lembut. Manakala duet kali ini lebih kepada genre pop balada selain penghayatannya yang lebih dinamik.

“Menerusi duet terdahulu juga saya percaya pihak syarikat rakaman sudah nampak keserasian vokal kami untuk kembali diteruskan kali ini. Saya sendiri selesa berpadu suara dengan Idayu. Kami memulakan proses rakaman awal Mac lalu. Lagu duet baru kami ini mengenai kisah perhubungan yang sulit dan sukar untuk bahagia. Namun hanya doa kepada Tuhan yang dipanjangkan untuk mendapat kebahagiaan. Kena hayati dan selami maksud lagu ini jika ingin merasai hati yang bergelut itu,” katanya.

Naskah bergenre pop balada hasil nukilan lirik gandingan dua penerbit drama, Arisz Ab Rahman dan D’Hasniza Nordin itu dirakamkan pada 3 Mac lalu di studio milik komposer Omar K yang turut bertindak sebagai penerbit lagu berkenaan.

Lebih istimewa, lagu terbitan Nova Music (M) Sdn Bhd itu juga menjadi pilihan sebagai lagu runut bunyi drama 30 episod, Korban Kasih yang akan bersiaran sepanjang bulan Ramadan ini.

Drama adaptasi novel Korban Kasih karya Fatimah Saidin yang menampilkan barisan pelakon-pelakon popular termasuk Saharul Ridzwan, Azrel Ismail, Zara Zya, Ummi Nazeera dan Dynas Mokhtar akan bersiaran di TV1 setiap hari Isnin – Ahad jam 7.00 malam mulai hari ini (24 April 2020).

Keserasian gandingan kedua-dua penyanyi ini bakal teruji sekali lagi, malah masing-masing turut memuji bakat yang dimiliki pasangan mereka. Semestinya lagu Sampai Syurga meninggalkan memori dan emosi tersendiri buat mereka.

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai mengenai Idayu, Ezad yang sudah lebih sedekad bergerak solo berpendapat penyanyi wanita itu cukup berbakat besar.

“Dia antara penyanyi wanita terbaik di Malaysia yang memiliki vokal yang mantap. Jiwa dan ’feel’ nyanyiannya cukup tersendiri ketika menyampaikan sesebuah lagu. Jadi tak hairanlah bakat dan kemampuan vokalnya diiktiraf apabila dinobat sebagai juara program AF MegaStar tahun 2017.

“Kelebihan yang ada turut dimanfaatkan dengan baik apabila beliau berkongsi ilmu sebagai guru vokal. Dia juga arif dalam teknik nyanyian bersiul. Suara dimilikinya unik dan tak ada pada mana-mana penyanyi lain di negara ini,” ujarnya.

Sementara itu, Idayu bersyukur kerana lagu duet terbaharu mereka masih mencuri perhatian penerbit drama untuk dijadikan lagu runut bunyi. Malah Idayu atau nama sebenarnya, Nur Farah Idayu Yaakob, begitu selesa berduet dengan Ezad Lazim.

“Selepas duet Gelora Rindu yang menjadi lagu tema drama Ombak Rindu The Series, kini lagu duet terbaharu menarik minat produksi drama bersiri Korban Kasih pula. Apabila lagu seseorang penyanyi itu menjadi lagu runut bunyi atau tema sesebuah naskah cerita, ia memberi kelebihan promosi berpanjangan kerana lagu itu akan terus kedengaran sepanjang tempoh sesebuah drama itu bersiaran.

“Saya sendiri memang serasi dengan Ezad. Mudah bekerjasama dengannya. Lagu ini juga mempunyai banyak beza dengan lagu duet terdahulu terutama dari segi aspek muzikal. Lagu kali ini rentak baladanya lebih moden dan susun aturnya lebih berskala besar”.

“Harapnya lagu ini akan meningkatkan lagi penerimaan peminat terhadap kami sebagai pasangan duet. Proses rakaman lagu ini pun cukup mudah. Cuma ambil masa kurang 2 jam. Proses rakaman bahagian saya sendiri ambil masa lebih kurang 40 ke 45 minit manakala bahagian Ezad pula ambil masa hampir satu jam untuk disiapkan,” kata Idayu.

Idayu yang turut menjadi pengajar ‘vocal style’ atau gaya suara sejak lebih dua tahun lalu menyifatkan Ezad Lazim sebagai seorang yang mementingkan kesempurnaan.

“Jadi tak hairanlah setiap nyanyiannya seperti suara kaset yang ramai pernah katakan. Tapi dia juga cukup menyenangkan dalam studio rakaman. Walaupun lebih senior berbanding saya, dia sangat mudah dan terbuka menerima pendapat serta bertukar idea.

“Kami memang banyak berbincang sewaktu proses rakaman sebelum mendapat kata sepakat demi menambah baik serta mencantikkan lenggok nyanyian kami dalam lagu ini,” katanya.

Single Sampai Syurga terbitan Nova Music (M) Sdn Bhd boleh distrim di semua pelantar muzik digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KK Box dan Deezer mulai hari ini. Begitu juga dengan video lirik rasmi lagu ini yang kini boleh ditonton di saluran YouTube ‘Nova Music Videos’ pada hari yang sama. – KopiPlanet.com

Hargai Frontliners, 27 Penyanyi Tempatan Bergabung Alun Arena Cahaya

Kegigihan serta kesungguhan pihak barisan hadapan untuk memastikan rantaian wabak Coronavirus (Covid-19) tidak terus menular sememangnya cukup dihargai oleh semua lapisan masyarakat di negara ini.

Terbaharu satu inisiatif diwujudkan apabila seramai 27 selebriti tempatan berganding bahu dalam menyampaikan lagu Arena Cahaya yang dipopularkan oleh Zee Avi.

Antara nama-nama besar yang terlibat dalam projek itu ialah Datuk Seri Siti Nurhaliza, Anuar Zain, Misha Omar, Adibah Noor, Liza Hanim, Noryn Aziz, Ella, Dayang Nurfaizah, Vince Chong, Lah Ahmad, Marsha Milan, Aina Abdul dan ramai lagi.

Usaha itu merupakan hasil buah fikiran sepasang suami isteri, Denys Munang dan Munirah Kader Shah serta sahabat mereka, Mike Manicka yang ingin menyampaikan mesej positif yang terkandung dalam lagu tersebut.

Zee atau nama sebenar, Izyan Alirahman yang menyambut baik idea kreatif ini merasa terharu dengan sumbangan dan keikhlasan yang dihulurkan oleh 26 penggiat seni lain untuk sama-sama mendendangkan mesej Arena Cahaya.

“Untuk memperoleh bakat-bakat istimewa dan handal Malaysia bersama menyanyikan lagu saya, Arena Cahaya merupakan satu penghormatan. Sama seperti lagu tersebut, ia ditulis untuk mengeratkan kita bersama bukan hanya sebaai sebuah negara tetapi sebagai individu yang berhadapan cabaran.

“Namun saya percaya kita akan sama-sama berjaya dan kuat untuk melalui detik-detik ini jika kita beringat untuk bekerja secara kolektif bagi memastikan diri kita serta orang yang kita sayangi selamat dan sihat hendaknya,” katanya.

Arena Cahaya merupakan lagu runut bunyi filem Ola Bola yang diterbitkan pada 2016. Karya itu merupakan hasil ciptaan Zee dan Rendra Zawawi. – KopiPlanet.com

Wira Di Hati Lagu Istimewa Ciptaan Khas Syamel Buat Frontliners

Selepas muncul dengan single ‘Curang’ beberapa bulan lepas, penyanyi popular Syamel kini tampil dengan sebuah lagi lagu istimewa sebagai tanda penghargaan untuk para pekerja barisan hadapan atau frontliners yang berkorban demi rakyat dalam menangani wabak Covid-19.

Lagu yang berjudul Wira Di Hati ini merupakan hasil ciptaan sepenuhnya oleh Syamel sendiri dan diterbitkan oleh Zimi Sofarz.

Menurut Syamel lagu tersebut diciptakan untuk menzahirkan penghargaan buat pihak barisan hadapan (frontliners) yang bertungkus lumus mengadai tenaga dan nyawa untuk menyelamatkan rakyat Malaysia semasa wabak Covid-19.

“Lagu ini membawa satu penyampaian yang sangat besar, dari kami, buat barisan hadapan di luar sana. Selain itu, lagu ini juga turut memaparkan ucapan penghargaan dari kami, rakyat Malaysia dan juga ucapan daripada barisan hadapan sendiri,” kata Syamel.

Wira Di Hati boleh dimuat turun di iTunes, Raku, Spotify, Joox dan Apple Music. Video lirik dan muzik lagu ini juga boleh ditonton di saluran Youtube Rocketfuel Network. – KopiPlanet.com

Sempena Ramadan Haiza, Dafi & Siti Sarah Tampil Hulur Sumbangan

Mengambil kira bulan Ramadan yang bakal tiba beberapa hari lagi dan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang memasuki fasa ketiga membuatkan beberapa artis di bawah naungan Indigital Music tampil menghulurkan bantuan kepada pihak memerlukan.

Bagi Haiza Hanafi, Siti Sarah Raissuddin dan Dafi, mereka mengambil kesempatan ini untuk sama-sama membantu dengan menghulurkan bantuan kepada penduduk di sekitar Pontian yang terjejas mencari sumber pendapatan sejak sebulan yang lalu.

“Ini adalah tanggungjawab sosial saya untuk membantu mereka yang memerlukan. Ada orang mencari pendapatan dengan bergaji harian. Jadi mereka mungkin mengalami kesukaran ketika ini.

“Saya ambil inisiatif untuk memberikan keperluan asas kepada mereka yang terkesan dan setidaknya boleh menyambut Ramadan dengan tenang,” ujar Norwati Manan yang juga merupakan Pengawai Perhubungan Awam Indigital Music yang kebetulan berada di sana.

Menariknya, dia tidak keseorangan sebaliknya mendapat kerjasama daripada NGO Pertubuhan Kebajikan Aspirasi Peduli Rakyat Marhaen yang sama-sama turun padang membantu.

Antara bahan keperluan yang diagihkan termasuklah beras, minyak masak, tepung, gula dan beberapa barangan lain lagi.
Fasa pertama agihan bantuan, mereka menyerahkan sumbangan kepada petugas barisan hadapan termasuklah polis dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang mengawal kawasan tersebut.

Ujarnya, agihan bantuan kemudian diberikan kepada 400 keluarga lain yang nyata memberikan senyuman kepada mereka dalam menghadapi situasi getir ini.

Meskipun tidak dapat turut serta dalam misi menghulurkan bantuan, Sarah bagaimanapun bersyukur kerana dapat berkongsi rezeki dengan mereka yang memerlukan.

“Ini mungkin fasa getir bukan sahaja buat kita di Malaysia tetapi juga di seluruh negara. Kalau orang senang pun merasa terkesan, apatah lagi orang biasa. Saya harap semua sabar dan reda menghadapinya.

“Harapnya lebih ramai yang prihatin dan bantu membantu antara satu sama lain. Inilah keindahan hidup bermasyarakat,” katanya ringkas.

Bagi Dafi pula, dia berterima kasih kepada pihak NGO tersebut yang sudi mewakili dirinya menghulurkan bantuan kepada keluarga yang kurang berkemampuan. – KopiPlanet.com

Inteam, Khai Bahar Jalin Kolaborasi Menerusi Setanggi Syurga 2020

Selepas 16 tahun lagu Setanggi Syurga dilancarkan menerusi album In-Team ‘04, istimewa buat seluruh peminat dan pencinta lagu nasyid, lagu itu dirakamkan semula dengan diberi nafas baru yang lebih segar.

Bersempena menyambut kedatangan bulan Ramadan tahun ini, syarikat rakaman 17Eleven Music bakal melancarkan Setanggi Syurga 2020 pada 21 April ini.

Istimewanya, pada kali ini, Inteam selaku penyanyi asal telah berkolaborasi dengan penyanyi muda popular, Khai Bahar dan menghasilkan Setanggi Syurga 2020.

Muhammad Hazamin Harun yang juga anggota kumpulan Inteam berkata, kerjasama dengan Khai tercetus selepas kejayaan lagu Sesungguhnya kolaborasi antara Raihan dan Alif Satar tahun lalu.

“Selepas lagu Sesungguhnya kolaborasi antara Raihan dan Alif Satar meletup pada Ramadan tahun lalu tular, kami melihat masih ramai sebenarnya yang merindui alunan lagu nasyid. Ditambah pula dengan kolaborasi lama dan baru menjadikan ia sesuatu yang menarik untuk diperdengarkan kepada peminat ketika ini.

“Maka dari situ kami mula merancang untuk membuat kolaborasi sedemikian. Disebabkan lagu ini mahu dilancarkan pada bulan Ramadan, jadi kami perlu mencari lagu yang paling sesuai,” katanya.

Menjelaskan lebih lanjut mengenai lagu berkenaan, menurut Hazamin lagu Setanggi Syurga berbentuk munajat dan berkaitan dengan syurga.

”Memandangkan kami bercadang melancarkan kolaborasi ini pada bulan Ramadan, jadi kami memilih lagu berbentuk munajat dan berkaitan dengan syurga ini. Kemudian secara kebetulan pula kami pernah melihat video Khai Bahar menyanyikan lagu ini dalam persembahan,” katanya.

Mengenai pemilihan Khai, Hazamin berkata penyanyi lagu HatiNyawa itu mempunyai karektor suara unik selain imej positif yang dimiliki.

“Kami melihat Khai kerana dia penyanyi yang berpewatakan sangat baik dan berimej positif. Tambahan pula dia banyak menyanyikan lagu ketuhanan.

“Dalam masa sama, Khai memang meminati lagu Inteam dan pernah membawa lagu kami dalam persembahan. Pendek kata, Khai sudah faham dan tahu mengenai lagu Inteam,” katanya.

Jelasnya lagi, berbeza daripada lagu asal, Setanggi Syurga 2020 menampilkan susunan muzik dan cara nyanyian yang lebih matang.

“Lagu Setanggi Syurga 2020 ini menampilkan kelainan dari segi susunan muzik dan cara nyanyian juga. Muzik kali ini banyak menampilkan instrumen ‘live’ dan lebih bersifat akustik berbanding yang terdahulu. Susunan muzik dan cara nyanyian juga lebih ‘catchy’ dan matang.

”InsyaAllah, kami yakin lagu ini akan pergi jauh dan mendapat tempat dalam kalangan peminat Inteam dan Khai, bahkan penggemar industri muzik tanah air keseluruhannya.

“Ini kerana lagu ini ada kekuatan tersendiri, ciptaan gandingan mantap komposer Isman Hijjaz dan penulis lirik Ito Lara yang pernah menghasilkan banyak lagu nasyid popular era hujung 90-an dan awal 2000,” katanya.

Dalam masa sama, Hazamin berkongsi tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan kerajaan sekarang tidak menghalang mereka untuk terus mempromosikan lagu itu.

”InsyaAllah, kami akan menggunakan segala ruang yang di media sosial seperti Instagram, Twitter dan Facebook.Kami juga akan mengadakan sesi siaran langsung di IG sempena pelancaran lagu di media sosial untuk merancakkan lagi promosi lagu ini.

“Selain itu, kami juga mungkin akan merakam video nyanyian lagu ini dalam versi PKP yang akan dirakam di rumah masing-masing,” katanya.

Selain Hazamin, kummpulan nasyid Inteam turut dianggotai oleh Mohd Syahril Abd Khalid, Abdul Rahim Osman dan Hisyam Ahmad.

Sementara itu, Khai berkata, dia teruja apabila pertama kali mendapat tawaran daripada Inteam sekali gus tanpa berfikir panjang menerima pelawaan itu.

“Pihak Inteam ‘approach’ saya dan sangat teruja. Tanpa fikir panjang saya terus terima. Kebetulan saya memang nak berkolaborasi dengan kumpulan nasyid antaranya Inteam. Terima kasih pada Inteam kerana beri saya peluang dan kepercayaan untuk bekerjasama.

“Sebelum ini, kami belum pernah bekerjasama. Kiranya, lagu ini adalah kerjasama pertama kami. Memang sangat teruja dan harap semua dapat terima dengan baik,” katanya dan mengakui Setanggi Syurga ada lagu kegemarannya.

Ujarnya, lagu berkenaan secara umumnya sudah diketahui pendengar dan ia adalah sebuah lagu yang sedap didengar dan menjadi kegemaran peminat.

“Memandangkan ia juga lagu kegemaran saya, jadi kenapa tidak untuk rakamkan lagu ini tapi dengan versi yang lebih segar,” katanya.

Menyentuh soal perbandingan yang bakal timbul membabitkan kolaborasi dirinya bersama Inteam dengan Raihan dan Alif Satar, Khai berkata perkara itu tidak seharusnya timbul.

“Saya sudah bersedia dengan apa juga maklum balas. Cuma bagi saya, tidak perlu dibandingkan. Sebab, untuk lagu sedia ada, yang sedap dan pernah dengar, jika diberi nafas baru ia akan menjadi satu kelainan. Jadi bagi saya, tak rasa akan ada isu perbandingan ini,” katanya.

Muzik video lagu Setanggi Syurga 2020 akan dilancarkan di saluran YouTube Seventeen Eleven Music pada 21 April jam 9 malam. – KopiPlanet.com

SonaOne Gambarkan Perasaan Saat PKP Menerusi THE LOCCDOWN

Sudah menjadi lumrah apabila wujud kekangan, maka lahirlah inovasi dan SonaOne memenuhi pernyataan ini semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Covid-19 dijalankan.

Diilhamkan dari siri vlog PKP beliau iaitu THE LOCCDOWN, SonaOne berazam untuk memeriahkan pengalaman kuarantin anda dengan satu projek muzik yang baru.

Walaupun siri vlog SonaOne ini meliputi asas-asas rutin hariannya seperti memasak dan membersihkan apartmen yang mengasah skil domestiknya (bersama tetamu undangan tetap yang istimewa, Nemo Faizon, kucingnya), tetapi jelas dengan projek yang akan datang ini, sebagai rapper dan produser, jus kreativitinya tetap mengalir ke muzik.

THE LOCCDOWN yang dihasilkan hampir sepenuhnya oleh Kid Kenobi ini mempunyai senarai penampilan istimewa yang boleh dibanggakan seperti Joe Flizzow, Abubakarxli, Yung Raja, Fariz Jabba, Daboyway, A. Nayaka, Axel Jonas, Karmal dan Adrian Danial (Midnight Fusic).

Terdapat 10 lagu sebagai senarai trek, tetapi yang paling menonjol adalah ‘Bomba (Def Jam SEA Remix). Dalam trek ini, gandingan kesemua penampilan istimewa membantu melonjakkan single SonaOne yang dilancarkan baru-baru ini ke tahap yang bombastik.

THE LOCCDOWN yang dipenuhi dengan kejujuran dan mesej positif, adalah pelayaran SonaOne merentas tema kesepian, kebosanan, berhibur untuk mengisi masa lapang, serta nasihat-nasihat agar kita tetap tinggal di rumah – tetapi masih mengekalkan unsur ‘groove’ malah terselit juga unsur nakal.

Pengalaman peribadi SonaOne dalam masa kuarantin ini diolah menjadi rentak hebat yang mampu membuatkan kepala anda bergoyang ke depan dan ke belakang sambil diisi dengan ‘wordplay’ yang menghiburkan dan ‘bars’ yang menarik.

Walaupun seluruh dunia berubah hampir sekelip mata dalam saat getir ini, THE LOCCDOWN SonaOne ini bukan sahaja mengingatkan tentang kemampuan manusia untuk menyesuaikan diri dengan apa jua keadaan, malahan untuk tetap tersenyum ketika melakukannya. – KopiPlanet.com

Nabila Razali Kini Muncul Dengan Single Kelima Peluang Kedua

Selepas berjaya dengan lagu Pematah Hati dan Vroom Vroom, penyanyi Nabila Razali muncul dengan single kelimanya berjudul Peluang Kedua.

Lagu ciptaan sepenuhnya Hael Husaini ini memberi kelainan apabila menyerlahkan sisi lain Nabila menerusi genre balada.

Menariknya lagu itu sudah mendapat lebih 1000 ‘cover’ di semua laman sosial sebelum ia dilancarkan secara rasmi Khamis ini.

“Alhamdulillah, walaupun banyak dugaan kami berjaya melalui proses pembikinan lagu ini dengan baik. Bagi saya lirik lagu ini sangat mendalam sehingga saya sendiri menangis ketika pertama kali mendengar demo daripada Hael.

“Lebih menarik tentang lagu ini, liriknya juga lebih dekat dengan hati masyarakat terutama yang sedang bercinta mahupun putus cinta,” ujarnya.

Lagu tersebut mengisahkan tentang seseorang yang ingin membetulkan kesilapan dalam hubungan dan meminta untuk diberikan peluang kedua.

Rangkap korus lagu Peluang Kedua tular di laman sosial selepas menjadi salah satu lagu tema untuk drama lakonannya Seindah Tujuh Warna Pelangi.

Sementara itu, Nabila memberitahu buat pertama kali lagu nyanyiannya ini akan dilancarkan secara rasmi di laman YouTube Nabila Razali Entertainment.

“Saya juga baru sahaja membuat akaun Youtube sendiri dan akan melancarkan lagu itu secara rasmi di laman muzik tersebut. Selain itu, saluran itu akan menjadi ruang untuk saya berkongsi aktiviti seni kepada peminat-peminat” ujarnya.

Dalam pada itu, Nabila berkata, dia berdepan pelbagai cabaran sepanjang proses pembikinan lagu berkenaan termasuk penggambaran yang terpaksa ditangguhkan disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

“Banyak cabarannya dan saya pasti semuanya ada hikmah disebalik apa yang berlaku. Selain masalah masa dan kesihatan yang tidak cukup rehat, penggambaran muzik video juga ditangguhkan kerana PKP.

“Sepatutnya penggambaran muzik video berlangsung pada 20 Mac lalu tapi arahan kerajaan melaksanakan PKP pada 18 Mac membuatkan muzik video itu tertangguh,” ujarnya sambil berharap buah tangannya kali ini memberi impak dan dihargai oleh peminat-peminat.

Peluang Kedua akan tersedia di semua pelantar muzik digital dan boleh distrim di Spotify, Joox, KKBOX, YouTube dan Apple Music bermula 24 April ini. – KopiPlanet.com