• FOLLOW US

Rekod Baharu: Munafik 2 Filem Pertama Raih Kutipan RM40 juta

Filem terbitan Skop Productions dan President Productions, Munafik 2 terus mencipta rekod tersendiri apabila menjadi filem tempatan pertama meraih kutipan RM40 juta.

Perkara tersebut disahkan sendiri oleh Syamsul menerusi Insta Story miliknya hari ini sambil mengucapkan terima kasih kepada rakyat Malaysia.

Sehingga semalam, filem arahan Syamsul Yusof itu telah meraih kutipan sebanyak RM40 juta dalam tempoh 17 hari, malah masih lagi hangat ditayangkan di pawagam.

Sebelum ini, filem berkenaan turut mencipta rekod kutipan awal (sneak preview) paling tinggi iaitu sebanyak RM2.05 juta.

Filem ke-10 arahan Syamsul itu turut dibintangi beberapa barisan pelakon popular lain seperti Maya Karin, Datuk Fizz Fairuz, Mawi, Nasir Bilal Khan, Datuk Rahim Razali dan Fauzi Nawawi.

Untuk rekod, filem Munafik pertama yang ditayangkan di pawagam pada tahun 2016 telah berjaya meraih kutipan keseluruhan sebanyak RM17 juta.

Filem Munafik 2 akan turut ditayangkan di pawagam di Indonesia pada 26 September ini. – KopiPlanet.com

Munafik 2 Terus Menggegar, Catat Kutipan RM5.65 juta

Filem terbitan Skop Productions dan President Productions, Munafik 2 semakin menggegarkan industri perfileman tempatan apabila mencatat kutipan sebanyak RM5.65 juta.

Untuk kutipan semalam sahaja, filem arahan Syamsul Yusof itu mendapat kutipan RM3.6 juta bagi hari pertama tayangan secara umum, manakala RM2.05 juta diraih pada tayangan awal (sneak preview) pada Rabu lalu.

Ia sekali gus memadam rekod filem Hantu Kak Limah yang meraih kutipan sebanyak RM1.8 juta.

Filem ke-10 arahan Syamsul itu turut dibintangi beberapa barisan pelakon popular seperti Maya Karin, Nasir Bilal Khan, Mawi, Datuk Fizz Fairuz, Datuk Rahim Razali dan Fauzi Nawawi.

Dijangkakan, kutipan filem berkenaan akan meningkat lagi pada hari ini memandangkan cuti umum sempena sambutan Hari Kemerdekaan.

Untuk rekod, filem Munafik pertama yang ditayangkan pada tahun 2016 telah berjaya meraih kutipan keseluruhan sebanyak RM17 juta. – KopiPlanet.com

Cipta Rekod! Tayangan Awal Munafik 2 Berjaya Kutip RM2.05 juta

Filem terbitan Skop Productions dan President Productions, Munafik 2 telah berjaya meraih kutipan sebanyak RM2.05 juta bagi tayangan awal (sneak preview).

Dengan jumlah kutipan tersebut, filem arahan Syamsul Yusof itu mencipta rekod tersendiri iaitu jumlah kutipan tayangan awal paling tinggi bagi filem tempatan.

Jumlah kutipan itu turut disahkan oleh penerbitnya, Datuk Yusof Haslam dengan merangkumi tayangan di Malaysia, Brunei dan Singapura.

Mengulas mengenai kejayaan itu, Syamsul berkata, “Saya hilang kata-kata, hanya mampu cakap Alhamdulillah. Jutaan terima kasih saya ucapkan di atas sokongan penonton.”

“Saya harap momentum ini akan berterusan. Mencipta rekod kutipan tayangan awal paling tinggi bagi filem tempatan adalah di luar jangkaan saya.

“Saya terima dengan penuh syukur. Tak sia-sia pengorbanan saya dan pasukan produksi dalam menyiapkan filem ini apabila dihargai peminat sebegini rupa,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Filem ke-10 arahan Syamsul itu turut dibintangi beberapa barisan pelakon popular seperti Maya Karin, Nasir Bilal Khan, Mawi, Datuk Fizz Fairuz, Datuk Rahim Razali dan Fauzi Nawawi.

Untuk rekod, filem Munafik pertama yang ditayangkan pada tahun 2016 telah berjaya meraih kutipan keseluruhan sebanyak RM17 juta. – KopiPlanet.com

Munafik 2 Bakal Tayang Di Beberapa Buah Negara Asia Tenggara

Filem terbaharu terbitan Skop Production Sdn. Bhd., Munafik 2 bakal ditayangkan di beberapa buah negara di Asia Tenggara iaitu Thailand, Cambodia dan Vietnam.

Pengarahnya, Syamsul Yusof menerusi satu posting di Instagramnya berkata, buat masa ini filem tersebut dalam proses mendapatkan tarikh tayangan.

“Showing this 29 August for Malaysia, Singapore & Brunei! (Dipercepatkan/sneak preview). Bioskop Indonesia pula pada 26 September ini.

“Munafik 2 juga sedang dalam proses mendapatkan tarikh tayangan di Thailand, Cambodia dan Vietnam,” ujarnya yang turut bertindak sebagai pelakon utama.

Selain Syamsul, filem yang Munafik yang pernah mencatat kutipan sebanyak RM17 juta itu turut dibintangi oleh Maya Karin, Datuk Fizz Fairuz, Mawi dan Nasir Bilal Khan.

Menurutnya, tiket-tiket untuk menonton filem berkenaan juga sudah mula dijual secara dalam talian di pawagam seperti GSC Cinema dan TGV Cinema.

Dalam pada itu, Syamsul turut memberitahu bahawa lagu OST untuk filem Munafik 2 berjudul Menangislah menerusi gandingannya bersama Mawi akan dimuatnaik tidak lama lagi. – KopiPlanet.com

Santet: Black Magic Inspirasi Kisah Benar Sebuah Keluarga

Setelah tampil dengan sebuah filem seram berjudul Roh Yang Tak Terlihat pada April lalu, kali ini Skylar Pictures dengan kerjasama Cashmere Studios dan Empire Film Solution tampil dengan sebuah lagi nashkah dengan genre yang sama berjudul Santet: Black Magic.

Pengarahnya, Helfi Kardit menyatakan bahawa jalan cerita dalam filem Santet: Black Magic ini merupakan inspirasi kepada kisah yang pernah berlaku.

“Filem ini dihasilkan menerusi sebuah kisah benar yang telah diceritakan kepada kami. Sesuatu yang istimewa mengenai filem ini apabila ia menggabungkan barisan pelakon daripada tiga buah negara iaitu United Kingdom, Filipina dan Indonesia.

“Pada masa yang sama, kami berasa cukup bertuah kerana berjaya mendapatkan pelakon popular Hollywood, Kelly Brook sebagai teraju utama yang membintangi filem ini,” ujarnya.

Santet yang bermaksud ‘ilmu hitam’ memaparkan sebuah kisah seram mengenai sebuah keluarga yang diganggu dengan ilmu hitam. Selain Kelly, Santet: Black Magic turut menampilkan barisan pelakon Indonesia seperti Marcelino Lefrandt, Ray Sahetapy and Ayu Dyah Pasha serta pelakon kelahiran Filipina iaitu Jazz Ocampo.

Filem ini mengisahkan tentang Rendy (Marcelino) kembali ke kampung halamannya di Indonesia bersama-sama isterinya, Laura (Kelly Brook) dan dua anak perempuannya Aaliyah (Jazz Ocampo) dan Kelly (Bali Nadeya Curtain).

Sudah lama bermastautin di Amerika Syarikat, dia pulang ke negara kelahirannya kerana ingin menjaga ibunya selepas bapanya mengambil keputusan nekad dengan membunuh diri.

Sejak kepulangannya, Rendy melihat tahap kesihatan ibunya yang merudum dan hanya mampu terlantar di katil sahaja. Ibunya hilang keupayaan untuk bercakap dan mula meracau-racau selain menyerang Laura dan cucu-cucunya, seakan-akan memberi tanda untuk mereka keluar dari rumah agam keluarga Rendy.

Kemudia ibunya dibawa ke hospital selepas dia memuntahkan darah, kaca dan paku di hadapan Rendy, isteri dan anak-anak mereka. Walaupun mengetahui apa yang dialami oleh ibunya tidak boleh dirawat dengan kepakaran doktor perubatan, namun Rendy tetap berkeras menghantar ibunya ke hospital.

Rendy menyedari yang keluarganya diganggu syaitan dan makhluk halus, namun tiada apa yang dapat dilakukannya untuk mengelakkan keluarganya daripada terus diganggu.

Bercerita lebih lanjut mengenai pemilihan Kelly Brook sebagai teraju utama, Helfi menyatakan kemunculan model dan pelakon seksi yang pernah tampil dalam beberapa filem Hollywood seperti The Italian Job dan Piranha 3D itu telah menampilkan aksi lakonan yang cukup memberangsangkan.

“Kalau menceritakan tentang bayaran untuk Kelly, jumlahnya sahaja boleh menampung kos untuk menghasilkan sebuah filem seram di Indonesia.

“Namun begitu, ia bukan menjadi satu ukuran buat kami kerana apa yang lebih penting adalah impak filem ini agar dapat memberi kepuasan kepada penonton yang menggemari filem-filem bergenre seram,” jelasnya.

Bakal ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 25 Oktober 2018, filem Santet: Black Magic turut ditayangkan di beberapa buah negara lain seperti Indonesia, dan Filipina. Menjalani penggambaran sepenuhnya di Indonesia, filem ini turut menelan kos pembikinan sebanyak RM4 juta.

Selain tu, syarikat 4Digital Media yang bernaung di bawah Sony Pictures juga telah diberi hak pengedaran untuk Video On Demand (VOD) di Amerika Syarikat dan United Kingdom. – KopiPlanet.com

 

HKL Cipta Rekod Filem Tempatan Pertama Cecah Kutipan RM20 Juta

Filem Hantu Kak Limah (HKL) terus-menerus mencatat rekod tersendiri apabila kali ini menjadi filem tempatan pertama yang pertama mencecah kutipan RM20 juta apabila berjaya meraih kutipan sebanyak RM20.5 juta dalam tempoh 11 hari tayangan.

Astro Shaw dan Infinitus Gold dalam satu kenyataan memberitahu, ia menjadikan HKL mendapat kutipan filem tertinggi bagi sesebuah filem tempatan. Rekod ini pernah dipegang oleh filem Abang Long Fadil 2 (terbitan Astro Shaw & Skop Productions ) menerima RM19.04 juta selama 28 hari tayangan di Malaysia, Singapura dan Brunei.

Buat masa ini, filem HKL arahan Mamat Khalid itu masih ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia termasuk Brunei dan Singapura sejak 9 Ogos yang lalu.

Ia membariskan pelakon hebat seperti Datuk Awie, Delimawati, Zul Ariffin, Uqasha Senrose, Ropie, Mus May, Sharwani, TJ Isa, Jue Azi serta penampilan istemewa Erra Fazira dan Datuk Seri Vida.

Sementara itu, Penerbit Eksekutif, Dato’ Khairul Anwar Salleh, Gayatri Su-lin dan TP Lim termasuklah pengarah Mamat Khalid , barisan pelakon dan pekerja filem merasa bersyukur dan mengucapkan terima kasih kepada rakyat Malaysia, Brunei dan Singapura serta rakan media dan rakan pemamer yang sentiasa menyokong dan meletakkan filem HKL di kedudukan rating tertinggi menerusi kutipan pecah panggung terbesar sepanjang zaman. – KopiPlanet.com

Tidak sampai 24 Jam, Trailer Munafik 2 Ditonton 1.7 juta Di Facebook

Biarpun tidak sampai 24 jam dimuat naik, trailer filem Munafik 2 arahan pengarah Syamsul Yusof sudah mendapat tontonan sebanyak 1.7 juta penonton.

Jumlah tontonan tersebut adalah berdasarkan trailer yang dimuat naik oleh seorang pengguna Facebook yang menggunakan nama Kamarul Ariffin Nor Sadan.

Menerusi carian yang dibuat oleh portal KopiPlanet.com, pemilik akaun instagram berkenaan merupakan seorang penulis info kesihatan, motivasi diri, kisah seram, pengetahuan umum dan ulasan isu semasa.

Selain tontonan sebanyak 1.7 juta, video dan gambar yang dimuat naik juga mendapat ‘like’ sebanyak 2,400 dan 8,000 komen serta dikongsi sebanyak 61,800.

Munafik 2 mengisahkan kehidupan Ustaz Adam kembali normal setelah apa yang berlaku sebelum ini. Dia masih membantu orang-orang di sekelilingnya yang diganggu oleh syaitan dan jin.

Namun begitu, Ustaz Adam masih dihantui oleh kematian Maria yang tragis. Terdapat juga seorang wanita misteri yang terus terganggu dan mempersoalkan keimanan dan takdir tuhan.

Sementara itu di kampung bersebelahan, ada seorang wanita bernama Sakinah menetap bersama anaknya, Aman. Sakinah juga perlu menjaga ayahnya yang menderita penyakit misteri yang tidak dapat dikesan oleh doktor.

Sakinah percaya bahawa apa yang berlaku kepada keluarganya adalah kerana Abuja, seorang ‘munafik’ yang mahu memesongkan kepercayaan umat Islam terhadap Allah SWT.

Selain Syamsul, antara barisan pelakon yang turut membintangi filem ini adalah seperti Maya Karin, Mawi, Nasir Bilal Khan dan Datuk Fizz Fairuz. – KopiPlanet.com

Penerbit Jodoh Syaitan Berani Pertaruh Sofi Untuk Teraju Utama

Tampil dengan filem pertama, syarikat produksi DA Motion Media percaya Jodoh Syaitan dapat menarik perhatian penggemar filem seram tempatan.

Menurut pemiliknya, Mokharul Shamsul Mokhtar, dia yakin filem Jodoh Syaitan yang diterbitkan syarikatnya mampu bersaing bersama-sama dengan filem-filem seram lain di luar sana.

“Sebagai sebuah syarikat produksi yang baharu bertapak, kami mengambil pendekatan dengan menerbitkan genre selamat iaitu seram. Ini berdasarkan pemerhatian saya terhadap minat peminat tempatan yang lebih menggemari filem-filem bercorak seram.

“Dengan berbekalkan bajet yang tidak melebihi RM1 juta, saya rasa filem seram yang paling sesuai untuk DA Motion Media teruskan untuk filem pertama. Kalau nak buat filem aksi, ia memerlukan modal yang agak tinggi,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Mokharul ditemui pada majlis Rumah Terbuka DA Motion Media dan pelancaran filem Jodoh Syaitan di Lake Park Residence, Selayang baru-baru ini.

Percaya dengan kemampuan Ismail Bob Hasim mengarahkan filem ini, Mokharul berkata dia sudah lama mengenali Bob dan mengetahui cara kerja Bob yang sangat teliti.

“Saya dan Bob sudah lama saling mengenali dan tahu cara kerjanya. Jadi, saya yakin dengan kemampuannya untuk menghasilkan filem ini.

“Untuk pemilihan pelakon pula, ia merupakan hasil perbincangan kami berdua dan gembira kerana mendapat barisan pelakon yang sememangnya berbakat besar dan ada aura tersendiri,” katanya.

Jodoh Syaitan bakal diterajui Sofi Jikan, Aprena Manrose, Wan Hanafi Su, Abam Bocey, Jay Iswazir dan Fauziah Nawi.

Ketika diminta mengulas mengenai pemilihan Sofi sebagai pelakon utama filem ini, Mokharul tidak melihat kontroversi yang melanda aktor itu sebagai salah satu halangan baginya untuk menawarkan watak tersebut kepada Sofi.

“Saya memang berminat untuk mengambil Sofi berlakon sebab saya suka kualiti kerja dia yang bagus. Hal-hal peribadi dia itu belakang kira. Itu kita tak campur.

“Senang bekerja dengan Sofi sebenarnya sebab dia orangnya jenis kalau kita hormat dia, dia akan 10 kali lebih hormat pada kita.

“Selain itu Sofi juga seorang pelakon yang boleh bawa pelbagai karakter sebab itu abang berani ambil dia. Kalau sebelum ini kita sering tengok dia dalam filem-filem aksi, sesekali kita tengok pula macam mana dia bawa seorang lelaki romantik. Adalah kelainannya di situ,” katanya lagi.

Jodoh Syaitan bakal memulakan penggambaran pada 18 Julai ini dan lokasinya mengambil tempat di sekitar Pasir Puteh, Kelantan dan Jertih, Terengganu. – KopiPlanet.com

Tabung Dana Filem Bront Palarae Sekadar Kumpul RM14,620

Sejak dilancarkan pada 18 Jun lalu, tabung dana filem Dawn Raid: The Hands That Rattled The Queen arahan Bront Palarae setakat ini sekadar berjaya mengumpul sebanyak RM14,620.

Bront sebelum ini berkata, pihaknya memerlukan dana sebanyak RM2 juta bagi menyempurnakan penghasilan filem tersebut.

“Kami dapat banyak sokongan daripada orang yang mewar-warkan kempen ini, tetapi daripada segi kewangan tidak berapa dapat sambutan sangat.

“Kami masih jalankan kempen ini yang bermula dari 18 Jun lalu dan setakat ini Alhamdulilah dah terkumpul lebih RM14,000,” katanya ketika dihubungi KopiPlanet.com.

‘Dawn Raid’ adalah berdasarkan kisah benar yang berlaku pada 7 September 1981 tentang bagaimana Malaysia dapat membeli saham Guthrie Consolidated.

Filem yang berlatar belakangkan tahun 1981 itu menceritakan pemilik ladang Guthrie Group pada asalnya sebuah syarikat perdagangan British telah berjaya dikuasai oleh Malaysia selepas kerajaan melakukan satu ‘serangan’ di London Stock Exchange.

Antara barisan pelakon yang sudah dipilih untuk menjayakan projek filem terbitan Pixel Play ini ialah Datin Sofea Jane dan Iedil Putra.

Menurut Bront, bukan tiada pelabur asing yang mahu membuat pelaburan bagi filem ini, namun dia tidak mahu projek filemnya itu kelak mendapat ‘campur tangan’ daripada orang luar.

“Ada orang luar yang berminat nak melabur dalam filem ini, tetapi ia akan datang daripada perspektif orang luar. Bagi saya, kalau lagi kurang penglibatan orang luar lagi bagus. Kalau boleh saya mahu menerbitkan filem ini dengan menggunakan dana dari orang Malaysia sendiri,” ujarnya lagi.

Bagi membantu projek ini, anda boleh melayari www.reward.pitchin.my/projects/dawn-raid-the-hands-that-rattled-the-queen. – KopiPlanet.com

 

Kredit foto: Instagram Bront Palarae

This Is Pilah: The Movie Papar Kisah Masyarakat Negeri Sembilan

Mengangkat tema Adat Pepatih, filem This Is Pilah: The Movie yang diilhamkan daripada suku kaum penduduk di Negeri Sembilan bakal menemui penonton di pawagam seluruh negara bermula bulan hadapan.

Menurut pengarahnya, Rosdi Md Dali, filem ini  100 peratus digarap menggunakan dialek Negeri Sembilan.

“Uniknya filem This Is Pilah ini kerana ia sepenuhnya menggunakan dialek Negeri Sembilan. Kesemua pelakon yang dipilih juga mempunyai asal-usul dari sini, sekali gus membuatkannya filem ini harus ditonton semua pihak,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Menurut Rosdi, penggambaran filem ini dilakukan sepenuhnya di Kuala Pilah dan hanya mengambil tempoh masa selama 16 hari sahaja.

“Ini merupakan pengalaman pertama saya mengarah filem, sebelum ini saya lebih banyak mengarah drama. Jadi ia memberi satu pengalaman baharu buat saya.

“Penggambaran berjalan lancar hasil kerjasama semua krew dan para pelakon yang sangat komited dan profesional sepanjang kami shooting pada bulan September tahun lalu,” katanya.

Antara cabaran sepanjang mengarah This Is Pilah, Rosdi berkata, “Bahasa yang digunakan adalah sepenuhnya dalam dialek Negeri Sembilan dan ia agak mencabar bagi saya kerana saya berasal dari Perak. Saya kena pastikan pelakon melontarkan dialog mereka dengan dialek yang betul dan disebabkan itu saya juga perlu belajar dialek tersebut.”

This Is Pilah yang diterbitkan Madness Films dibintangi oleh Juzzthin, Iesna Mohd Raus, Kazar, Joey Daud beserta penampilan khas Waris, Ito Blues Gang, Ustaz Syamsul Debat dan bekas ahli parlimen Kuala Pilah, Datuk Seri Hassan Malek.

This Is Pilah mengisahkan hasrat seorang pemuda di Kuala Pilah yang mahu memperisterikan gadis idamannya tetapi terpaksa berdepan dengan halangan bapa gadis itu kerana berasal dari suku yang sama. Agak-agaknya dapatkah mereka ‘melanggar’ adat untuk bersatu? – KopiPlanet.com