EventHiburan

FFM30 Berlangsung 30 Mac Ini, Dihoskan Nabil Ahmad & Adibah Noor

Festival Filem Tempatan ke-30 (FFM30) akhirnya kembali diadakan pada 30 Mac ini bertempat di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Pengerusi Perbadanan Filem Nasional (Finas), Datuk Samsuni Mohd Nor berkata penganjuran FFM30 adalah untuk memberi pengiktirafan kepada penggiat industri filem tempatan selain membudayakan semangat cinta filem keluaran tempatan.

“Pelbagai sektor telah menyumbang kepada perkembangan industri filem tempatan. Maka, FFM30 kembali pada tahun ini bagi memberi pengiktirafan kepada semua penggiat filem yang terlibat dalam penerbitan filem sepanjang tahun lalu.

“Sebanyak 42 filem akan bertanding bagi merebut 27 kategori yang dipertandingkan,” katanya kepada KopiPlanet ketika ditemui pada majlis sidang media FFM30 yang diadakan di Dorsett Hartamas, Kuala Lumpur hari ini.

Antara filem yang dipertandingkan seperti Munafik 2, Pinjamkan Hatiku, Paskal, Polis Evo 2, KL Special Force, Tombiruo, One Two Jaga dan Hantu Kak Limah.

FFM30 akan dihoskan oleh pasangan pengacara Nabil Ahmad dan Adibah Noor dengan mengangkat tema Inspirasi Sinemaku. Kali terakhir FFM29 diadakan adalah pada 24 September 2017.

Antara selebriti yang terlibat sebagai penyampai anugerah pada malam berprestij itu ialah Datuk Yusof Haslam, Fauziah Datuk Ahmad Daud, Maya Karin, Faizal Hussein, Pekin Ibrahim, Zul Ariffin, Erma Fatima dan ramai lagi.

Ia akan disiarkan secara langsung menerusi Astro Ria (104) dan Ria HD (123). – KopiPlanet.com

Apakah reaksi anda?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button