• FOLLOW US

Juliana Johar

Tidak Serik Kahwin Lagi, Radhi OAG Nak Cari Wanita Berpurdah

Walaupun pernah melalui dua kali kegagalan dalam perkahwinan sebelum ini, vokalis kumpulan OAG, Radhi Razali, 41, berkata dia tidak serik untuk mendirikan rumah tangga lagi di masa hadapan.

Namun, mendirikan rumah tangga buat kali ketiga bukanlah menjadi keutamaan buat dirinya pada masa ini sebaliknya Radhi ingin memberikan fokus terhadap kerjaya seninya terlebih dahulu.

Radhi bagaimanapun tidak lokek berkongsi ciri-ciri gadis idamannya yang mana dia mendambakan bakal isterinya memakai purdah mengikut sunnah selain kuat pegangan agama.

“Ia perkara biasa untuk isi kekosongan hati dengan cari pengganti (isteri) tapi itu bukanlah keutamaan saya buat masa sekarang. Untuk jatuh cinta lagi bukan suatu perkara yang muda namun kali ini saya kalau boleh nak ‘demand’ (bakal isteri) yang terbaik dan kalau boleh nak si dia yang berpurdah mengikut sunnah serta yang kuat pegangan agama.

“Kalau boleh jika saya melangkah ke jinjang pelamin buat kali ketiga, saya harap ia akan berkekalan sehingga ke akhir hayat. Saya dah pernah melalui dua kegagalan sebelum ini dan kalau boleh tak nak perkara sama berulang lagi.

“Saya tahu bukan mudah nak cari wanita berpurdah pada masa kini, tapi kalau boleh saya memang nak wanita berpurdah sebab saya tak nak dedahkan dia kepada umum. Lepas ini kalau boleh saya hanya ingin bercakap mengenai hal kerjaya dan tidak mahu terlalu bercerita tentang hal rumah tangga,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis sidang media Malam Amal Pengasih yang berlangsung di Persatuan Pengasih, Kuala Lumpur semalam.

Menurut Radhi lagi, kali ini dia ingin memberi fokus terhadap penghasilan album terbaharu OAG memandangkan hampir 10 tahun kumpulan itu tidak mengeluarkan album terbaharu.

“Mungkin ada hikmah dengan apa yang berlaku dalam perkahwinan saya sebelum ini. Dalam dua perkahwinan ini, saya tidak keluarkan album baharu dan saya rasa inilah masa terbaik untuk keluarkan album baharu. Mungkin Allah tarik suri hidup saya untuk saya lebih fokus kepada kerjaya selepas ini,” katanya secara berseloroh.

Radhi sebelum ini telah disahkan bercerai dengan isterinya, Nur Syahira Ayu Zahiri pada 25 Mac lalu. Pasangan ini berkahwin pada 14 April 2014 dan dikurniakan sepasang cahaya mata, Nur Aisyah, 4, dan Muhammad, 3.

Sebelum ini Radhi pernah berkahwin dengan pelakon drama, Shazlin Sharif pada 1 Januari 2005 dan bercerai pada 8 Jun 2010. Hasil perkahwinan, mereka dikurniakan seorang anak lelaki, Muhammad Rifdhi Muslim yang kini berusia 14 tahun. – KopiPlanet.com

Positif Dadah Lagi, Ini Pesan Jamal Abdillah Buat Mamat Exists

Susulan penahanan vokalis kumpulan Exists, Mamat berhubung kesalahan positif dadah baru-baru ini, penyanyi Datuk Jamal Abdillah sempat menitipkan pesanan buat penyanyi tersebut.

Menurut Jamal, dia memahami bukan mudah untuk seseorang individu itu berubah apabila mereka sudah terjebak dengan pengambilan najis dadah.

“Saya tidak begitu mengenali Mamat Exists, tetapi apa yang saya boleh pesan ialah dia harus bangkit dan fokus dengan tujuan hidupnya. Banyak pengorbanan dia kena buat sekiranya dia betul-betul nak berubah, dia dah tak boleh nak enjoy-enjoy dah seperti sebelum ini.

“Tiada siapa yang boleh membantunya kecuali dirinya sendiri. Tidak boleh salah sesiapa termasuk keluarga tapi dia harus melawan dirinya sendiri kerana sesungguhnya peperangan yang paling besar adalah untuk melawan nafsu sendiri,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Jamal ditemui pada majlis sidang media Malam Amal Pengasih yang diadakan di ibu pejabat Persatuan Pengasih, Kuala Lumpur semalam.

Penyanyi yang popular dengan lagu Azura ini juga turut memberikan pandangan peribadinya mengenai permasalahan najis dadah melibatkan artis-artis generasi baharu yang tidak mahu melihat kebangkitannya sebagai satu contoh untuk terus melangkah ke hadapan.

“Yang saya hairan, bila saya jatuh semua nak ikut. Tapi bila saya bangun semula, tiada yang mahu tengok dan ambil contoh, jadikan sebagai ikutan.

“Sepatutnya mereka fikir, Jamal sudah okay, jadi kenapa aku tak ikut caranya dan bertanya apa yang perlu. Saya tiada masalah nak bagi tips sesuai untuk dipraktikkan bersama,” ujarnya lagi.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Jamal dan Man Bai akan menjayakan persembahan Malam Amal Pengasih yang akan berlangsung di Hotel Istana, Kuala Lumpur pada 17 November ini.

Majlis makan malam amal itu akan dihadiri Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku penaung bertujuan mengumpul dana untuk menyiapkan fasiliti Rawatan dan Pemulihan Dadah Pengasih di lokasi baharu di Cinta Manis, Bentong, Pahang.

Tiket dijual serendah RM3,000 hingga RM25,000 semeja. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi Atiqah Yusuf di talian 010-3935140 atau Abdullah Ghani di 011-23847617. – KopiPlanet.com

Butterfingers Kembalikan Nostalgia Dengan Konsert Transcendence 20 Tahun

Buat penggemar muzik Butterfingers, ini berita baik buat anda! Kumpulan muzik rock dan grunge yang dianggotai Emmet (vokalis), Kadax (pemain bass), Loko (pemain dram) dan LoQue (vokal/gitar/keyboardist) bakal menggembalikan kegemilangan mereka dengan mengadakan Konsert Transcendence 20 Tahun yang akan diadakan pada 2 November ini di Stadium Malawati, Shah Alam.

Konsert ini dianjurkan bersama Festival Selangor Youth Republic 2019 yang dianjurkan Kerajaan Negeri Selangor dan Penerbitan Pancasona.

Butterfingers yang ditubuhkan sejak 1993 ini cukup popular dengan lagu-lagu hits mereka seperti Mati Hidup Kembali, Mokhsha, Epitome dan Doomsday Out.

“Idea ini telah lama diperap dan sekarang merupakan masa terbaik untuk menjayakannya. Jika diingat kembali ketika persembahan kami di Festival Rockaway pada 2016, di mana persembahan kami disekat pihak polis sekali gus menimbulkan kemarahan serta kekecewaan para peminat yang menantikan kami.

“Maka persembahan kali ini adalah untuk menebus semula hutang tersebut dengan memainkan hanya lagu-lagu grunge kami sekurang-kurangnya dua jam tanpa sebarang gangguan seolah-olah anda berada semula di zaman lewat 90-an.

“Buat peminat ‘susah mati’ (die hard fans) Butterfingers di luar sana, anda pasti tidak mahu melepaskan peluang seumur hidup ini,” katanya.

Tiket untuk menyaksikan konsert ini akan dijual bermula dari harga RM150 (tidak termasuk caj-caj lain) dan pengumuman mengenai tarikh belian tiket akan diumumkan tidak lama lagi menerusi Facebook dan Instagram rasmi Butterfingers. – KopiPlanet.com

Jaja Ishak Tak Setuju Yang Cantik Sahaja Boleh Masuk TV

Penerbit drama, Jaja Ishak atau nama sebenar, Surja Khairul Ishak, 37, tidak bersetuju dengan tanggapan sesetengah pihak yang mengatakan seseorang itu perlu mempunyai rupa paras menarik untuk bergelar pelakon drama ataupun filem.

Menurut Jaja sepanjang lebih tiga tahun berkecimpung dalam bidang penerbitan drama tempatan, dia melihat displin dan bakat seseorang pelakon itu yang lebih penting untuk diketengahkan dalam mana-mana karya terbitan syarikatnya, Kembara Sufi Production Sdn. Bhd.

“Saya cukup tidak bersetuju dengan andaian orang yang mengatakan hanya orang yang cantik dan kacak sahaja layak masuk tv dan bergelar pelakon. Saya melihat kepada displin dan bakat artis itu, bagi saya kalau dia berlakon bagus macam mana pun, tapi kalau tiada displin memang susahlah untuk dia berjaya.

“Saya cukup suka dengan displin pelakon lama seperti Jasmin Hamid contohnya, dia langsung tidak berkira untuk mempromosikan drama-drama lakonannya di media sosial. Kalau kita tengok sekarang, ramai pelakon generasi baharu dilihat sangat berkira untuk tolong promosi drama yang dilakonkan oleh mereka sendiri. Pihak penerbit dah keluarkan bayaran yang agak mahal untuk mereka, apa salahnya tolong promosi produk yang mereka lakonkan sendiri?” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemubual baru-baru ini.

Sementara itu ketika ditanya mengenai pendapatnya berhubung pelaksanaan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) yang mahu mewujudkan akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk para pelakon dan krew penggambaran, Jaja mempunyai pendapatnya yang tersendiri berhubung isu ini.

“Sebagai seorang penerbit yang masih mentah, saya rasa kena tengok terma dan syarat dahulu sebelum sesuatu pelaksanaan itu dilakukan. Sebagai contoh, jika satu telefilem itu melibatkan sehingga 20 hingga 30 krew, saya rasa penerbit akan mendapat pulangan negatif (rugi), ini pandangan peribadi saya sahaja. Lain halnya, jika kita buat program travelogue, isu kerugian mungkin tidak akan timbul kerana ia tidak melibatkan jumlah krew yang ramai.

“Walau bagaimanapun, daripada satu sudut, saya rasa ia satu cadangan yang bernas daripada FINAS untuk pastikan jaminan masa hadapan yang cerah untuk penggiat seni namun satu sudut lagi, nasib penerbit pun perlu difikirkan sebelum sebarang tindakan diambil,” ujarnya lagi.

Dalam perkembangan lain, telefilem terbaharu terbitan Kembara Sufi Production Sdn Bhd iaitu Dia Kembarku lakonan Emma Maembong, Norman Hakim, Lisdawati dan Raja Azmi bakal ditayangkan pada hujung tahun ini menerusi slot Cerekarama di TV3.

Ia mengisahkan tentang bapa yang tergamak membuang seorang daripada anak kembarnya kerana mengalami kecacatan di bahagian wajahnya. Setelah tiga tahun menceburkan diri dalam bidang penerbitan, Jaja menerusi syarikatnya telah mengeluarkan sebanyak dua buah telefilem iaitu Esok Untuk Kita dan Sesalan Terakhir.

Kembara Sufi Production Sdn. Bhd. turut aktif menerbitkan program travelogue iaitu Backpackers:Balkan yang sudah pun menamatkan musim pertamanya di RTM. Untuk musim terbaharu, Backpackers akan membawa anda menggembara ke negara Mesir untuk melihat keindahan panorama di sana. – KopiPlanet.com

MV Lagu Baharu: Bukan Sokong LGBT, Sebaliknya Raikan Kasih Sayang – Zee Avi

Tampil dengan single terbaharu berjudul Who Are U, penyanyi Malaysia yang mencipta nama di Amerika Syarikat, Zee Avi turut serentak melancarkan muzik video (MV) lagu tersebut dalam sebuah majlis pelancaran yang berlangsung di Umai, TTDI, Kuala Lumpur hari ini.

Menerusi MV tersebut, Zee telah menampilkan lebih 30 personaliti unik dan menarik untuk dipaparkan sejajar dengan mesej lagu Who Are U yang meraikan kelainan dan kepelbagaian personaliti yang ada dalam diri setiap individu yang diwakili.

Walaupun mungkin ada pihak yang kurang bersetuju dengan beberapa personaliti yang menerapkan imej golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) dalam MV berkenaan, Zee berkata dia hanya mahu meraikan perasaan kasih sayang yang cukup penting harus diterapkan pada diri setiap individu.

“Saya sokong kasih sayang, itu yang boleh saya katakan mengenai perkara tersebut. Kalau netizen nak cakap apa-apa mengenainya, tidak mengapa. Saya hanya boleh ucapkan terima kasih kepada mereka kerana meluangkan masa untuk menaip (perkara negatif). Muzik video ini memaparkan beberapa permata terbaik yang kita ada di seluruh Malaysia. Setiap mereka mempunyai perjalanan mereka yang tersendiri dalam menjadi individu yang berani serta yakin dnegan menjadi diri mereka sendiri.

“Lagu ini juga boleh dikatakan ibarat membalas kepada pertanyaan netizen yang sering kali mahu tentukan apa yang perlu kita buat dan tidak boleh buat. Bagi saya, kalau orang luar sana nak cakap apa sahaja, cakaplah, yang penting macam mana cara kita beri reaksi setiap sesuatu perkara itu yang penting.

“Kalau kita nak ambil hati netizen, terpulanglah pada cara anda. Tapi yang paling penting, saya tampilkan 30 orang ini kerana mereka berani menjadi diri mereka sendiri walaupun mungkin ada di antara mereka sebelum ini dikecam netizen,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Who Are U yang menjalani penggambaran di Terengganu mendapat sentuhan arahan daripada Hafreez Amminuddin.

Antara personaliti yang tampil menjadi model untuk MV ini ialah seperti model terkenal, Alicia Amin, aktivis ‘body positive’ dan model, Nalisa Alia Amin serta selebriti media sosial, Faiz Dickie. – KopiPlanet.com

Plot Twist The Spirit Of Ramayana Rencah Terbaik Filem Ini!

Tajuk: The Spirit of Ramayana
Tarikh Tayangan: 12 September 2019
Durasi: 1 jam 35 minit
Genre: Seram
Pengarah: Chaiwat Sitalasai
Pelakon:Ausadaporn Siriwattanakul, Anusorn Maneeted, Jeffrey Benjakul, Thitikan Sitthisamphan
Klasifikasi: P13

Hampir memasuki ke bulan Oktober, pastinya filem-filem seram akan menghiasi pawagam berhampiran anda bersempena meraikan sambutan Halloween yang sinonim diraikan di negara Barat pada 31 Oktober setiap tahun. Terbaharu, filem seram Thailand, The Spirit of Ramayana bakal menghantui anda dengan paparan kisah yang padat dengan aksi seram dan mengerikan.

Permulaan filem penonton sudah disajikan dengan kelibat beberapa entiti misteri yang membuat penonton tertanya-tanya ke mana pengarah mahu membawa penonton berlayar dengan karya penceritaannya.

Menggunakan tema tarian tradisional Thailand sebagai subjek utama filem ini, ia sedikit sebanyak dapat membawa penonton mendalami kepayahan dan kesukaran pelakon teater mendalami sesuatu karakter yang perlu dikuasai mereka selain hasad dengki beberapa rakan seperjuangan.

Pelakon utama, Ausadaporn Siriwattanakul berjaya membawakan peranannya dengan baik, lebih-lebih lagi babak di mana di ketika dia tidak menyedari dirinya telah dirasuk hantu. Lakonannya cukup mengesankan terutama sekali ketika dirinya mengejek salah seorang ‘musuh’ tarinya yang terlantar sakit di hospital.

Kesemua lokasi penggambaran yang dipilih juga sangat bersesuaian bagi membawakan mood seram dan kelam sekali gus menambahkan skala ketakutan buat sesiapa yang menonton. Walaupun terdapat beberapa unsur repetitif babak namun permainan sinematografi dan suntingan filem ini telah membuatkan penonton terus duduk terpaku dan tidak berasa bosan dengan perjalanan cerita.

Klimaks kepada The Spirit of Ramayana ialah apabila beberapa entiti seram muncul di saat-saat yang tidak kita jangka malah turut kedengaran jeritan kecil penonton yang terkejut dengan babak-babak seram itu terutama melibatkan hantu yang bergaya seperti penari tradisional namun dengan raut wajah yang sungguh jelik dan menyeramkan.

Kesan efek bunyi dan muzik sangat memainkan peranan yang penting, sekali gus berjaya menyempurnakan mood seram filem ini hingga ke akhir babak. Solekan hantu juga dilihat bertepatan untuk menggambarkan bagaimana dirinya diseksa sehingga mati dan ia menepati logik kita sebagai penonton. Malah, anda akan mula mengaitkan kenapa insiden paip bocor sering berlaku di pusat teater tersebut sehingga membawa kepada pembongkaran suatu misteri yang menakutkan.

Walaupun tiada sebarang unsur humor namun penonton tidak bakal bosan kerana perjalanan cerita yang menarik di samping kejelitaan para pelakon yang mampu memukau pandangan anda.

Yang menariknya, plot twist sesungguhnya menjadi kekuatan kepada filem ini dan buat penggemar filem seram di luar sana, The Spirit of Ramayana mempunyai sesuatu khas buat anda!

Sinopsis The Spirit of Ramayana:

Filem berkenaan mengisahkan Mintra, 24, seorang penari menghadiri sesi uji bakat watak idamannya iaitu Seeda dalam sebuah pementasan teater Ramayana.

Mintra sangat mendambakan watak tersebut agar dia dapat membuktikan kepada keluarganya bahawa minatnya terhadap dunia tarian sangat mendalam selain inign menampung kehidupan sehariannya.

Namun, Mintra tidak berjaya dalam uji bakat watak utama disebabkan karakternya yang terlalu baik. Peranan itu kemudiannya telah diberikan pengarah kepada musuh Mintra iaitu Gina.

Mintra hanya diberi watak pembantu dan perkara itu telah membuatkannya tidak berpuas hati, tetapi dia masih menerima watak yang diberikan.

Bagaimanapun, ketika menjalani latihan seorang hantu wanita telah berjumpa dan bercakap dengan Mintra. Hantu berkenaan mengatakan mahu membantu Mintra dan sebagai balasan Mintra juga perlu membantunya. Apakah kejadian misteri yang bakal menimpa Mintra di sepanjang penceritaan? Jangan lupa saksikan The Spirit of Ramayana di pawagam berhampiran anda pada hujung minggu ini! – KopiPlanet.com

Mamat Exists Mohon Maaf & Bakal Masuk Pusat Pemulihan

Vokalis kumpulan Exists, Mamat atau nama sebenarnya Mohd Ali Kamarudin, 42, memohon maaf dan berjanji tidak akan mengulangi lagi kesalahannya di masa akan datang berhubung kes penangkapan dadah melibatkan dirinya baru-baru ini.

Mamat dibebaskan daripada tahanan reman dengan jaminan polis selepas ditahan malam Ahad lalu bagi membantu siasatan kerana memiliki dadah.

Menurut Mamat, dia rasa bersalah kerana mengecewakan ahli kumpulannya dan peminat dan sehubungan itu dia rela hati ingin memasuki pusat pemulihan sebaik sahaja Konsert Reunion Exists di Malaysia dan Singapura selesai diadakan.

“Saya mohon maaf kepada peminat dan pihak media yang sudah menguar-uarkan konsert ini. Semua yang berlaku ini di luar jangkaan saya dan saya berjanji akan berikan yang terbaik semasa konsert reunion itu nanti.

“Saya tidak boleh beri komen lanjut mengenai hal penangkapan itu kerana masih berada di bawah siasatan polis.

“Saya juga akan memasuki pusat pemulihan buat kali pertama kerana ingin membebaskan diri daripada dadah agar kesilapan lama tidak berulang lagi. Saya harapkan sokongan dan dorongan anda di luar sana,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis sidang media yang diadakan di Hotel Alila, Bangsar, Kuala Lumpur hari ini.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Shiraz Projects, Shirazdeen Karim memberi jaminan Mamat akan tetap muncul dalam konsert reunion seperti yang telah dirancangkan.

“Mamat akan tetap muncul dalam konsert ini kerana tanpa Mamat tak lengkap Konsert Exists Reunion.

“Dia dibebaskan dengan jaminan polis dan kesnya akan mengambil masa dalam beberapa bulan dan saya yakin dan menaruh separuh kepercayaan dia akan muncul pada malam konsert itu nanti,” katanya.

Konsert Reunion Exists akan diadakan di Stadium Malawati, Shah Alam pada 28 September ini.

Exist yang ditubuhkan pada 1991 dianggotai oleh Mamat dan Ezad selaku vokalis, Ajai (keyboardist), Shah (pemain gitar), Musa (pemain bass), Along (pemain gitar) dan Ujang (pemain drum).

Konsert Reunion Exists juga akan diadakan di The Theatre Mediacorp, Singapura pada 5 Oktober ini. – KopiPlanet.com

Pengasas Bawal Exclusive Beri Amaran Keras Kepada Penciplak Tudung Keluarannya

Sebanyak 4,901 helai tudung tiruan jenama Bawal Exclusive yang dianggarkan bernilai RM73,965.00 telah berjaya dirampas Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) hasil serbuan yang dilakukan di dua buah premis di Kuala Lumpur dan Alor Setar, Kedah semalam.

Menerusi siasatan yang dilakukan, KPDNHEP mendapati tudung tiruan itu telah menyalahguna cap dagang Bawal Exclusive di bahagian tag tudung tiruan tersebut.

Menurut pengasas Bawal Exclusive, Haliza Maysuri, pihaknya tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang di atas kesalahan menciplak tanda dagang jenama keluarannya itu.

“Tudung di bawah jenama Bawal Exclusive sudah lali ditiru rekaannya sejak dahulu lagi tapi kali ini sudah melampau apabila mereka turut menciplak tag dagang kami pada setiap tudung yang dijual mereka.

“Saya terkilan bila hal ini berlaku sebab bukan senang nak usahakan jenama Bawal Exclusive sejak 21 tahun lalu dan pihak tidak bertanggungjawab ini senang-senang sahaja rosakkannya.

“Kepada usahawan-usahawan baharu yang ingin memulakan perniagaan sebegini, ciptalah jenama anda sendiri. Berniagalah dengan penuh etika, baru berkat dan berjaya.

“Bawal Exclusive tidak akan berdiam diri, kami ingin lindungi hak dan jenama ini dan apabila Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) ambil tindakan, ia diharap menjadi iktibar kepada yang lain semoga perkara ini tidak berulang, di masa akan datang,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis sidang media yang berlangsung di Kuala Lumpur hari ini.

Turut hadir pada majlis itu ialah peguam mewakili jenama itu, Ahmad Hafiz Zubir.

Kes tersebut disiasat bawah Seksyen 8 (2) Akta Perihal Dagangan 2011 yang mana pesalah boleh disabitkan hukuman denda sehingga RM20,000 bagi setiap helai tudung tiruan yang diniagakannya. – KopiPlanet.com

Malam Kemala Irama Angkat Kegemilangan Lagu Tradisional Siti Nurhaliza

Memasuki tahun kedua, program yang menjadi ‘signature event’ Akademi Seni Budaya Dan Warisan Kebangsaan (Aswara), Malam Kemala Irama 2.0 (MKI 2.0) bakal diadakan selama dua hari pada 20 dan 21 September ini di Panggung Eksperimen Aswara bersempena meraikan sambutan ulang tahun ke-25 penubuhan Aswara.

Penyelaras projek di bawah program Pusat Seni Pentas Tradisional (PUTRA), Juhara Ayob berkata tahun ini pihak Aswara mahu mengembali serta memartabatkan semula kegemilangan lagu-lagu tradisional nyanyian penyanyi no.1 negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza yang juga merupakan Ahli Lembaga Pengarah Aswara.

“Persembahan MKI 2.0 kali ini adalah bersifat apresiasi terhadap kesenian lagu tradisional dan akan disampaikan menerusi persembahan muzik dan nyanyian tradisional. Jika tahun lalu, Aswara memberikan tribute kepada ratu etnik kreatif, Noraniza Idris, tahun ini kami mengangkat pula Datuk Seri Siti Nurhaliza yang cukup terkenal dengan alunan lagu-lagu tradisionalnya juga.

“Aswara ingin memberi pendedahan kepada penonton yang hadir ke MKI 2.0 dengan lagu-lagu tradisional dendangan Siti dan kami memegang tanggungjawab untuk menaikkan semula lagu-lagu bergenre begini di kalangan anak muda termasuk juga pelajar Aswara,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis sidang media Malam Kemala Irama 2.0 yang diadakan di Lobi Galeri Aswara, Kuala Lumpur semalam.

Pada malam persembahan itu, penonton akan dihiburkan dengan semua lagu nyanyian Siti yang akan didendangkan oleh barisan alumni Aswara yang sememangnya cukup berbakat serta penampilan istimewa daripada Asmidar Ahmad dan anak saudara Siti, Umai yang juga merupakan peserta program Ceria Megastar Ministar.

Teruja terlibat dalam persembahan itu, Asmidar berkata dia cukup mengagumi Siti dan akan cuba memberikan persembahan terbaik agar momen itu akan terus dikenang sebagai satu portfolio terbaik dalam kerjaya seninya.

“Saya memang membesar dengan lagu-lagu dendangan Datuk Siti dan pada malam itu saya rasa sedikit mencabar untuk menyanyikan lagu balada Purnama Merindu yang akan digubah menjadi lagu tradisional tapi apa-apa pun saya akan cuba buat yang terbaik pada malam itu.

“Selain Purnama Merindu, saya juga akan menyanyikan lagu tradisional Datuk Siti berjudul Mahligai Permata yang juga akan dieksperimentasikan dengan genre lagu latin. Nantikan sahaja persembahan pada malam itu nanti ya!” ujarnya teruja.

Sementara itu, Umai atau nama sebenarnya, Umairah, 8, berkata dia cukup gembira diberi peluang untuk bersama-sama menyanyikan lagu ibu saudaranya yang juga merupakan idolanya dalam bidang seni suara.

“Saya gembira dipilih pihak penganjur untuk konsert pada malam itu nanti dan sudah tidak sabar untuk menghiburkan penonton dengan lagu nyanyian Mak Iti. Walaupun ada beberapa bahagian dalam lagu Mak Iti agak sukar dinyanyikan tapi saya akan cuba buat yang terbaik,” katanya.

Selain Asmidar dan Umai, MKI 2.0 akan turut disertai 10 graduan Fakulti Muzik Aswara iaitu Edie Nazrin, Fitri Hiswandy, Ezdianie Hayatie, Iqqa Ahmad, Mira Rahim, Aruel Ariel, Hazra, Ayrina Norzarina, Abby Sabiha dan Ajude.

Tiket persembahan berdurasi dua jam bermula 8.30 malam itu dijual pada harga RM30 dan RM20 serta RM10 bagi pelajar Aswara. Tiket-tiket boleh didapati di pekarangan lobi Aswara pada hari persembahan atau dengan menghubungi talian 03-27785999 / 03-27786062 atau 03-27786065. – KopiPlanet.com

“Hairul Bukan Anak Emas, Saya Selesa Kerja Dengan Dia” – Adrian Teh

Pengarah filem Wira, Adrian Teh menafikan dakwaan segelintir pihak yang mengatakan pelakon Hairul Azreen merupakan anak emas dalam filem terbitan syarikat produksinya.

Menurut Adrian yang juga merupakan pengarah filem Paskal, dia sekali lagi bekerjasama dengan Hairul menerusi filem Wira kerana cukup senang bekerja dengan aktor itu yang disifatkannya sebagai seorang yang sangat komited dan profesional dalam melakonkan wataknya.

“Hairul bukan anak emas saya, sebaliknya saya memilih Hairul untuk membintangi filem terbaharu saya, Wira kerana saya seronok bekerja dengan dia yang sangat profesional dalam tugasan yang diberikan kepadanya.

“Ketika dalam sesi pra produksi memang saya dah tak terlintas untuk ambil orang lain dah untuk watak utama filem ini selain daripada Hairul, boleh dikatakan kami memang berjodoh,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Adrian ditemui pada majlis pelancaran filem Wira yang berlangsung di GSC Mid Valley, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Selain Hairul, Wira turut dibintangi Fify Azmi, Henley Hii, Josiah Hogan, Dain Said dan dua pelakon aksi Indonesia, Yayan Ruhian dan Ismi Melinda.

Berkongsi lebih lanjut tentang Yayan yang sebelum ini pernah berlakon dalam filem Hollywood seperti Star Wars: The Force Awakens dan John Wick 3, Adrian berkata dia cukup memandang tinggi pada pelakon tersebut yang disifatkan seorang yang sangat merendah diri.

“Bayangkan dia sudah mempunyai pengalaman dalam produksi filem antarabangsa, tapi dia seorang yang sangat merendah diri dan hormat akan kerja saya sebagai seorang pengarah.

“Dia ikut sahaja apa yang saya arahkan dan dia tidak ada ego dia sendiri. Itulah ciri-ciri pelakon yang sangat baik ada pada dirinya dan disebabkan itu saya cukup hormat padanya serta kerja-kerjanya sebelum ini,” katanya lagi.

Wira yang diterbitkan Act 2 Pictures Sdn Bhd bakal ditayangkan bermula 21 November depan. – KopiPlanet.com