Cerita ArtisHiburan

Azharina Sebak Terkenang Arwah Anak Saat Rakam Lagu

Pemenang Gegar Vaganza musim ketiga, Azharina Azhar mengakui dia berasa sebak sepanjang merakamkan lagu untuk album terbaharunya yang bakal menjengah pasaran pada awal tahun hadapan.

Menurut penyanyi berusia 32 tahun itu, ketika merakamkan lagu, air matanya sedikit gugur namun ia tidak mengganggu fokusnya terhadap penghayatan lagu.

“Dalam lagu yang saya rakamkan, saya terkenangkan arwah anak angkat, Rizqi Azharin Azhar.

“Saya relatekan lagu-lagu itu dengan arwah Rizqi. Seperti lagu Tetap Kan Abadi, lagu itu jadi sangat ‘dark’ disebabkan arrangement dan makna lagu itu yang mengisahkan cinta dan kasih seorang ibu akan tetap abadi sampai akhir hayatnya untuk anak dia,” katanya Azharina kepada KopiPlanet.com semasa ditemui pada sesi santai pradengar album terbaharu Azharina di Sungai Besi, hari ini.

Anak angkat kedua penyanyi itu meninggal dunia pada 28 Mac lalu di Hospital Putrajaya akibat komplikasi pendarahan otak dan kerosakan pada kedua-dua buah pinggang.

Selain Rizkie, Azharina turut mempunyai seorang lagi anak angkat Rahmat Azharin Azhar Abdullah yang kini berusia tiga tahun.

Album terbaharu Azharina mengandungi lima lagu balada berjudul Cinta Terbahagi Dua, Tetap Kan Abadi, Kesetiaan, Jemput Kenangan dan Kasih Abadi.

Kesemua lagu tersebut merupakan hasil ciptaan Julfekar yang merupakan penerbit bersama album itu dengan kerjasama Azharina Entertainment.

Ketika ditanya kenapa tidak mahu mempertaruhkan genre selain daripada balada dalam album terbaharunya, Azharina berkata lagu berentak slow ballad sudah menjadi trademarknya sejak dari dahulu lagi.

“Saya sebenarnya terbuka untuk mencuba lagu-lagu daripada genre lain namun saya memang dah dikenali sebagai penyanyi balada. Saya pun dah buktikan saya boleh nyanyikan lagu dari genre berbeza menerusi Gegar Vaganza tapi orang lebih kenal saya sebagai penyanyi balada, jadi saya teruskan sahaja trademark itu.

“Untuk album baharu ini ia lebih menyerlahkan lagi kematangan vokal, arrangement muzik dan penghayatan daripada saya,” katanya. – KopiPlanet.com

Apakah reaksi anda?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button