• FOLLOW US

Anak Mula Tunjuk Minat Menyanyi, Ziana Zain Tidak Terlalu Beri Galakkan

Jarang-jarang bercerita mengenai anak-anaknya kepada pihak media, penyanyi popular, Ziana Zain berkata dia selesa dengan pendekatan sebegitu kerana tidak mahu anak-anak dilimpahi sinar glamor.

Namun begitu, Ziana atau nama sebenarnya, Siti Roziana Zin, 51, tidak keberatan bercerita mengenai anak perempuannya, Siti Nur Kaseh, 10, yang kini sudah mula menunjukkan minat terhadap bidang nyanyian.

“Sejak dahulu saya memang tidak ‘expose’ sangat anak-anak, kasihan nanti mereka akan jadi tumpuan. Saya lebih selesa begini, biar saya sahaja yang ke hadapan. Cuma sekarang saya tengok anak perempuan saya, Kaseh dah mula tunjuk minat terhadap bidang seni tapi saya tidak galakkan sangat. Menerusi pemerhatian saya dia suka menari dan menyanyi.

“Cikgu dia pernah cerita dengan saya, semasa dia tanya Kaseh apa cita-citanya, dia cakap nak jadi penyanyi macam ibu dia. Lepas dengar cikgu dia cakap macam itu, balik rumah terus saya terangkan pada Kaseh yang seni ini ada banyak cabang. Melukis pun satu seni dan saya pun nampak bakatnya lebih ke arah itu juga.

“Saya kalau boleh tak nak nampak macam menghalang kalau dia minat menyanyi, sebab orang cakap kalau terlampau halang nanti lagi mereka nak mencuba. Bagi saya, kalau menyanyi sekadar jadi hobi dia sahaja, itu tidak mengapa,” katanya.

Ziana berkata demikian ketika ditemui pada majlis sambutan ulang tahun pertama program digital dBilique yang berlangsung di Taman Tun Dr. Ismail, Damansara baru-baru ini.

Dalam majlis itu, Ziana dan Datin Alyah diundang menjadi tetamu dBilique, program digital yang dikelolakan Faizal Ismail dan Fara Fauzana.

Ziana berkahwin dengan Armin Zaharin Ahmad Zambri pada 9 Mei 1998 namun mahligai dibina tidak berpanjangan apabila pasangan itu disahkan bercerai talak satu pada 12 Julai tahun lalu.

Hasil perkahwinan selama 20 tahun, mereka dikurniakan empat cahaya mata, Muhammad Aiman, 19, Muhammad Ammar, 15, dan pasangan kembar, Muhammad Ariel dan Siti Nur Kaseh, 10. – KopiPlanet.com

Kau Bukan Dia Taruhan Pertama Penyanyi Baharu Ezly Syazwan

Penyanyi dan komposer baharu, Ezly Syazwan mempertaruhkan single ciptaannya sendiri, Kau Bukan Dia untuk berkongsikan bakatnya dengan peminat muzik tempatan di luar sana.

Pemilik nama sebenar Ezly Syazwan Shah Mohd Joeellyno, 20, ini berkata Kau Bukan Dia mengisarkan tentang rintihan seorang lelaki apabila cintanya disia-siakan oleh kekasihnya.

“Lagu ini saya hasilkan sendiri, ia mengisahkan pengorbanan dan cinta yang diberikan tidak dihargai, malah ditinggalkan wanita kesayangannya.

“Sehinggalah lelaki tersebut akhirnya terpaksa meneruskan kehidupan tanpa wanita tersebut di sisi. Itu merupakan intipati dalam lagu ini,” katanya.

Bakat Ezly mula diketengahkan apabila menyertai pertandingan battle of the band, Raja Band dan pernah menyertai program realiti televisyen TV9, Pop Krew.

Ezly kini sedang melanjutkan pelajaran dalam peringkat diploma jurusan Muzik di UiTM Shah Alam sama sekali tidak merasakan tanggungjawabnya sebagai seorang pelajar mengganggu bidang nyanyian yang diceburinya.

Single Kau Bukan Dia diterbitkan oleh Map Music dan sudah boleh didapati di semua aplikasi penstriman muzik. – KopiPlanet.com

 

Nick Jonas Imbas Kembali Kenangan Lamar Priyanka Setahun Lalu

Penyanyi Nick Jonas semalam memberikan dedikasi khas sempena ulang tahun kelahiran ke-37 tahun isteri tersayang, aktres Priyanka Chopra.

Menerusi laman sosial Twitter, Nick memuat naik dua keping gambar Priyanka memakai sari berona merah jambu beserta kapsyen, “Penyeri hidup saya, sepenuh hatiku. Saya sayangkan awak, sayang. Selamat hari lahir.”

Selain Nick, abang ipar Priyanka, Joe dan isterinya, pelakon Game of Thrones, Sophie Turner turut menitipkan ucapan khas buat pelakon kelahiran India itu.

Ketika sambutan ulang tahun ke-36 Priyanka tahun lalu, Nick mengambil keputusan untuk melamar wanita kesayangannya itu selepas beberapa bulan berpacaran di Crete, Greece.

Berkongsikan kisah lamaran itu kepada majalah Vogue, Nick berkata dia menunggu sehingga tengah malam sebelum melutut di hadapan Priyanka dan bertanyakan soalan cepumas, “Sudikah awak akan jadikan saya lelaki paling gembira dengan mengahwini saya?”.

“Saya menunggu jawapan balas daripada dia selama 45 saat, Priyanka sangat terkejut dengan lamaran saya dan ketika itu saya ambil cincin dan sarung ke jarinya sambil saya berkata, “Saya akan sarungkan cincin sekarang dan tidak akan berbuat demikian sekiranya awak tidak bersedia lagi,” kata Nick mengimbas kenangannya setahun yang lalu.

Nick dan Priyanka berkahwin pada 1 Disember tahun lalu di Taj Umaid Bhawan di Jodhpur. – KopiPlanet.com

Ayda Jebat Enggan Ulas Dakwaan Putus Cinta Dengan Redza Rosli

Penyanyi dan pelakon Ayda Jebat enggan memberikan sebarang komen berhubung dakwaan yang mengatakan hubungannya dengan Redza Rosli sudah berakhir.

Menurut Ayda, selama ini hubungan dia dengan pelakon berkenaan tidak lebih daripada sekadar berkawan baik sahaja dan bersikap profesional dalam pekerjaan.

“Sejujurnya kami hanya berkawan baik dan tiada istilah putus cinta pun sebenarnya. Yang penting, saya cuba bersikap profesional serta akan bekerja dalam cara yang baik dan rasanya begitu juga dengan dirinya. Bagi saya, Tuhan dah tunjukkan sebegitu.

“Tidak ada penafian terhadap apa yang berlaku, sekiranya ada. Saya juga tidak menidakkan atau mengiyakan. Malah, sebelum ini pun kami memang profesional cuma mungkin pada ketika itu hubungan kami diperkatakan kerana sering dilihat bersama,” kata Ayda

Ayda berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran produk kosmetik, Aurawhite Sparkle Diamond Collagen Travel Pack di Hotel Palace of the Golden Horses, Seri Kembangan, semalam.

Menurut pemilik nama lengkap Nur Suhada Jebat ini, dia tidak mahu memberi komen panjang berhubung isu tersebut kerana perlu menjaga hati banyak pihak.

“Sejujurnya memang ada beberapa pihak yang saya perlu jaga hati mereka. Bukan sahaja diri saya, malahan di pihak sebelah sana juga.

“Pada masa sama, kami juga sudah bersetuju untuk tidak memberikan apa-apa kenyataan. Rasanya itu adalah pendekatan yang terbaik,” ulas Ayda.

Dalam pada itu, Ayda juga melahirkan perasaan terkejut apabila ada pihak yang cuba mengaitkan hubungannya mulai renggang berpunca dari seorang pelakon wanita lain iaitu Oktovia Manrose.

“Sebenarnya saya juga terkejut apabila ada yang mengaitkan namanya. Rasanya tidak perlu nak kaitkan perkara ini dengan orang lain,” katanya.

Ayda, 27, dan Redza, 27, sebelum ini hangat dikatakan bercinta selepas digandingkan menerusi drama Ku Kirim Cinta yang ditayangkan dua tahun lalu.

Namun, hubungan rapat mereka dikatakan berantakan selepas Ayda dipercayai telah memadam kesemua gambar aktor itu yang pernah dimuat naik menerusi laman Instagramnya sebelum ini selain tidak lagi mengikuti Instagram Redza. – KopiPlanet.com

Minat Gila Dengan BTS, Peminat Sampai Hidap Sindrom Kejang Tangan

Tidak dinafikan populariti kumpulan K-Pop, BTS kini semakin menggila di seluruh dunia termasuk di kalangan peminat dari Barat.

Namun, pendedahan seorang peminat setia kumpulan ini baru-baru ini menggambarkan betapa taksubnya terhadap selebriti kadang-kala boleh membawa kemudaratan terhadap kesihatan seseorang itu.

Seorang peminat BTS, Kim Hwee Young berkongsikan kisahnya yang terlalu ‘gila’ dengan demam BTS sehinggakan baru-baru ini dia disahkan menghidap sindrom kejang tangan (carpal tunnel syndrome) akibat ketaksubannya itu.

Hwee Young yang bertugas sebagai agen insurans mendedahkan kisahnya itu ketika ditemubual menerusi program TV, Yoo Quiz On The Block.

Menurut wanita berusia 47 tahun itu, dia merasakan BTS merupakan kebahagiaan sebenarnya selepas dia duduk berjauhan dengan suami dan anak lelakinya. Disebabkan itu dia sering merasa sunyi dan meluahkan rasanya dengan menonton video dan lagu BTS bagi menceriakan hidupnya.

Pada mulanya dia tidak mengetahui tentang kumpulan yang menjadi kegilaan dunia itu namun selepas mendengar satu lagu BTS, dia terus melekat sehingga kini menjadi peminat setia BTS yang digelar Army.

Dan disebabkan kekerapannya menggunakan telefon bimbit untuk menonton video konsert BTS, dia telah disahkan menghidap sindrom tersebut, namun perkara itu langsung tidak membantutkan niatnya untuk terus menyokong BTS.

BTS menceburi bidang seni sejak 2013 dan ia dianggotai tujuh jejaka iaitu Jungkook, V, Jimin, Suga, Jin, RM dan J-Hope. – KopiPlanet.com

Ernie Zakri Mahu Aisyah Aziz Nyanyi Lagu Anta Permana

Walaupun ramai pihak menyatakan hasrat mahu melihat Ernie Zakri menyanyikan lagu Anta Permana sekiranya lagu itu layak melangkah ke Anugerah Juara Lagu ke-34 (AJL 34), namun penyanyi muda itu melihat potensi Aisyah Aziz yang lebih sesuai mewakili Datuk Seri Siti Nurhaliza untuk lagu tersebut.

Menurut Ernie, dia melihat Aisyah lebih sesuai kerana penyanyi itu memiliki nada suara yang klasik dan merdu untuk mendedangkan lagu ciptaan Hael Husaini dan Ezra Kong itu.

“Pada saya yang dipilih menggalas tanggungjawab itu nanti harus kuat dan peminat pun seharusnya memahami setiap penyanyi ada cara nyanyian dan imej yang berbeza. Kalau saya jadi Hael saya akan pilih Aisyah Aziz untuk nyanyikan Anta Permana sebab kalau Aisyah bawakan lagu itu bunyinya akan jadi sangat berbeza daripada Datuk Siti.

“Saya tahu Malaysia ramai penyanyi, Hael sebagai komposer pastinya ada penyanyi mana yang dia mahukan (sekiranya Datuk Siti enggan membawakan lagu itu di AJL). Saya kena hormati keputusan komposer. Setakat ini Hael ada juga mengusik serta memberi bayangan untuk saya membawakan lagu ini tapi setakat ini tiada pendekatan secara rasmi datang kepada pihak saya.

“Tiada ‘approach’ secara rasmi saya tak berani nak kata saya akan buat atau tidak. Tapi kalau rezeki untuk menyanyi lagu Datuk Siti ada pada saya, saya redha dan terima (dengan sebaik mungkin),” katanya kepada KopiPlanet.com.

Ernie ditemui pada majlis pertunjukkan fesyen Spring Summer Alike 2020 anjuran MARA in Fashion (MIF) yang berlangsung di Istana Budaya, Kuala Lumpur, semalam.

Perkara ini dibangkitkan apabila Siti Nurhaliza dikatakan tidak akan ‘melanggar’ prinsipnya untuk kembali ke pentas AJL sejak menarik diri 10 tahun lalu.

Sementara itu, Ernie, 27, turut menyimpan keinginan untuk lagu nyanyiannya, Ku Bersuara berjaya mara ke pentas berprestij AJL34 yang bakal diadakan pada awal tahun hadapan.

“Saya sebenarnya sangat berharap lagu Ku Bersuara mendapat tempat di AJL34. AJL pentas berprestij dan pastinya setiap penyanyi mahu mendapatkan tempat untuk berada di situ,” katanya lagi. – KopiPlanet.com

Hayley Williams Tak Mahu Umum Paramore Sudah Bubar

Walaupun dilihat sudah tidak aktif lagi dalam bidang seni, vokalis Paramore, Hayley Williams menyatakan dia enggan mengeluarkan sebarang kenyataan media yang mengatakan band itu sudah dibubarkan.

Hayley berkata, dia tidak mahu mengeluarkan sebarang kenyataan media mengatakan Paramore sudah bubar, dirinya sudah keluar dari band atau sekarang menyepikan diri.

“Yang jelas merupakan taktik pemasaran sesetengah pihak pada masa sekarang dan kami selesa begini. Jika kami pilih untuk buat sesuatu dengan jenama Paramore seperti mengeluarkan t-shirt, itu sesuatu yang mengagumkan.

“Saya sudah berada dalam band ini sejak saya berusia 12 tahun lagi, band ini tidak akan pergi jauh daripada saya. Selagi kami masih berkawan, band ini masih ada, ia memang ada dalam diri kami semua,” katanya.

Paramore tampil dengan album terakhir, After Laughter pada dua tahun lalu yang menampilkan ahli asal mereka iaitu drummer Zac Farro selepas pengunduran pemain gitar bass, Jeremy Davis.

Beberapa bulan lalu, Hayley berkolaborasi dengan penyanyi Kacey Musgraves di Nashville, Amerika Syarikat untuk satu pertunjukan pentas.

Paramore yang terkenal dengan lagu Ain’t It Fun, Decode dan Still Into You ditubuhkan pada 2004. Anggotanya terdiri daripada Hayley, Zac Farro dan Taylor York. – KopiPlanet.com

Stacy Tampil Single Baharu Judul Khayal, Lirik Garapan Sendiri

Penyanyi Stacy atau nama sebenar, Ummu Shaikhah Stacy Anam, 29, kini tampil dengan single terbaharu berjudul Khayal.

Menariknya, lirik lagu ini merupakan hasil garapan Stacy sendiri yang menggunakan nama pena, Bunga Cantik.

Menurut Stacy, dia mendapat inspirasi untuk menulis bait-bait lagu untuk ditujukan buat keluarga kecilnya yang sentiasa ada ketika di zaman susah dan senang.

“Lagu ini sebenarnya saya menceritakan tentang betapa sakitnya menghadapi dunia realiti. Bila kita tertekan, marah, kecewa dan sedih, kalau boleh kita nak lari dari segala masalah. Saya rasa semua orang pun pernah mengalami perkara yang sama, semua orang pun pernah berkhayal atau mencipta kisah fantasi di benak fikiran masing-masing sebagai ‘escapism’ untuk melupakan sebentar realiti sebenar kehidupan.

“Dalam lirik Khayal ini saya ada menulis tentang ‘biar cinta sampai ke bulan’. Sebenarnya saya tulis khas bait lirik ini untuk menggambarkan betapa besarnya cinta saya kepada keluarga kecil saya dan betapa utuhnya ikatan kami sekeluarga yang akan tetap selalu menjalani kehidupan bersama walau susah atau senang,” katanya.

Khayal merupakan lirik kedua tulisan Stacy selepas lagu Rampas nyanyian Akim & The Majistret. Lagu bergenre pop EDM ini merupakan hasil ciptaan Stacy bersama komposer Hang Nadim dan Ziin. Khayal kini sudah boleh didapati menerusi aplikasi pelantar muzik digital bermula hari ini. – KopiPlanet.com

Ezlynn Ariffin Nak Cepat Kahwin, Segera Timang Cahaya Mata

Penyanyi Ezlynn Ariffin menyatakan dia sudah bersedia untuk bergelar isteri buat kali kedua kerana teringin untuk menimang cahaya mata sebelum usianya mencecah 40 tahun.

Menurut pelantun lagu Hi Hi Bye Bye itu, dia memang berusaha untuk ke arah itu namun masih belum bertemu dengan individu sesuai untuk dijadikan pasangan hidup.

“Saya memang mencari pengganti dan berkawan dengan ramai orang. Kalau boleh nak kahwin dalam masa terdekat tapi itulah dia jodoh.

“Bukan saya tidak mencari, tapi susah nak jumpa lelaki yang bertanggungjawab. Saya bukan nak kejar yang kaya tapi sebaik-baiknya saya dipertemukan dengan lelaki yang bertanggungjawab dan tahu peranan dia dalam sesebuah rumah tangga.

“Lagi satu, saya nak kahwin cepat sebab teringin nak timang cahaya mata. Sekarang saya dah 38 tahun, jadi saya ada lagi dua tahun sebelum umur cecah 40 tahun,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Ezlynn ditemui pada majlis pertunjukan fesyen Spring Summer Alike 2020 yang berlangsung di Istana Budaya, Kuala Lumpur semalam.

Walaupun ‘terdesak’ untuk mencari teman hidup, namun Ezlynn tetap berpegang pada pendiriannya yang tidak mahu berkawan rapat dengan suami orang.

“Suami orang kalau boleh saya elakkan, sebab kita pun pernah jadi isteri sebelum ini. Tapi kalau itu jodoh saya, saya terpaksa terima namun kalau boleh saya memang akan elak berkawan dengan suami orang,” ujarnya lagi.

Ezlynn atau nama sebenarnya, Azline Ariffin sebelum ini pernah mendirikan rumah tangga dengan bekas pengurusnya, Adam Fahmy Shamsuddin, 40, pada 20 November 2011 namun mereka disahkan bercerai pada 23 Oktober 2017. – KopiPlanet.com

Hafiz Hamidun Tiada Masalah Joy Revfa Dah Jumpa Pasangan Baharu

Penyanyi dan komposer, Hafiz Hamidun, 35, menyatakan dia tumpang gembira apabila mengetahui perkhabaran bekas isterinya, Joy Revfa sudah pun menemui pasangan baharu seperti yang dilaporkan pihak media sebelum ini.

Menurut Hafiz, dia cuma berharap orang ramai tidak lagi mengaitkan diri dengan Joy dan melupakan kisah silam yang pernah terjadi di antara mereka.

“Siapa dulu yang jumpa jodoh tiada masalah bagi saya. Kalau dia dah bertemu jodoh dahulu, Alhamdulillah. Kali ini semoga jalannya lebih mudah sebab kami pun sudah selesaikan hal penceraian dengan baik dan segala dokumentasi pun lengkap.

“Orang nak kaitkan saya dengan dia, saya tak boleh nak kata apa sebab kami memang ada sejarah bersama sebelum ini namun begitu saya harap orang di luar sana boleh lupakan kisah silam kami,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Hafiz ditemui pada majlis pelancaran muzik video dan single lagu Starlela nyanyian Ifa Raziah, Bella Astillah dan Zizi Kirana yang diadakan di Red Box, The Gardens Mall, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Hafiz merupakan komposer single Starlela yang merupakan lagu tema bagi festival beli-belah, Star Vendors yang dikelolakan Ifa.

Sementara itu, Hafiz berkata dia kini lebih berhati-hati untuk mencari pasangan hidup dan menjadikan pengalaman kegagalan perkahwinan pertama sebagai pengajaran.

“Tidak bermakna yang dulu saya tidak berhati-hati, saya anggap semua yang berlaku sebagai satu proses pengajaran dan pembelajaran.

“Bukan saya sahaja yang ambil iktibar daripada perkahwinan terdahulu, sebaliknya ramai juga yang belajar daripada perkara itu. Buat masa ini saya berkawan dengan ramai orang namun tiada sesiapa yang istimewa lagi,” ujarnya lagi.

Hafiz dan Joy atau nama sebenarnya, Siti Arifah Mohd Amin, 32, sah bercerai talak satu ‘ba-in Sughra’ pada 25 November 2017 kerana mereka tidak pernah melakukan hubungan kelamin. Mereka bernikah pada 1 Mei 2017.

Konflik rumah tangga Hafiz dan Joy tercetus selepas Hafiz berasa ragu-ragu dengan status perkahwinan mereka apabila Joy gagal menyerahkan sijil penceraian perkahwinan pertamanya. – KopiPlanet.com