• FOLLOW US

Alami Kemurungan, Pihak Pengurusan Rehatkan Aktiviti Seni Kang Daniel

Pihak pengurusan penyanyi Kang Daniel, Konnect dalam satu kenyataan media baru-baru ini mendedahkan yang mereka mengambil keputusan untuk merehatkan kerjaya seni artis naungannya itu buat sementara waktu.

Ini kerana Kang 23, dipercayai mengalami masalah kemurungan berikutan sering menerima kecaman hebat yang sering dilontar netizen di media sosial.

Menurut Konnect lagi, bekas ahli kumpulan Wanna One itu telah didiagnosis mengalami penyakit kemurungan pada awal tahun ini.

“Kang telah mengadu dia sering mengalami masalah kemurungan dan sebagai langkah berjaga-jaga, kami telah ambil keputusan untuk merehatkan dia daripada sebarang aktiviti seni buat sementara waktu,” kata wakil pengurusan tersebut.

Kang sebelum ini menulis status di media sosialnya berbunyi, “Saya tertekan, saya berharap ada seseorang yang dapat membantu saya.”

Kang memulakan kerjayanya apabila memenangi pertandingan nyanyian Produce 101 pada 2017 sebelum dia menyertai kumpulan Wanna One.

Namun kumpulan itu berpecah Januari tahun lalu dan selepas itu dia meneruskan kerjaya solo dan tampil dengan album sulung pertamanya berjudul Color On Me, Julai lalu. – KopiPlanet.com

Lamar Erra Fazira, Isteri Beri Lampu Hijau Kepada Awie

Setelah lebih 20 tahun mengalami episod kegagalan dalam percintaan, penyanyi Datuk Awie dan Erra Fazira akan kembali mengusik kenangan lalu di antara mereka menerusi Konsert Awie Romantika yang akan berlangsung pada 15 Februari nanti.

Awie berkata, dia melihat keserasian yang cukup kuat dengan bekas teman wanitanya itu sebagai salah satu faktor yang membuatkannya tertarik untuk bekerjasama dengan Erra menerusi konsert berskala besar yang dianjurkan oleh HS Shazlicious.

“Keserasian yang ada di antara kami dalam bidang lakonan dan nyanyian telah membuatkan saya melamar Erra untuk bersama-sama menjayakan konsert ini.

“Sebelum membuat lamaran, saya terlebih dahulu dah minta keizinan daripada isteri dan dia beri lampu hijau demi konsert ini. Isteri juga merupakan peminat Erra malah dia sempat berpesan pada saya yang dia nak bergambar dengan Erra nanti,” katanya yang juga merupakan suami kepada Sharifah Ladyana Syed Shamsuddin.

Menerusi satu sidang media yang diadakan di Zebra Showcase, Palace of Golden Horses, Seri Kembangan hari ini, nama Erra diumumkan sebagai penyanyi undangan yang akan memeriahkan konsert solo Awie atau nama sebenarnya, Ahmad Azhar Othman, 51.

Menurut Awie, konsert itu nanti akan menyelitkan beberapa babak lakonan di antaranya dengan Erra selain merungkai persoalan ramai mengenai punca perpisahan mereka, dua dekad lalu.

“Saya dan Erra tidak boleh halang apa yang orang luar nak cakap mengenai kisah lama kami, mereka berhak menilai apa sahaja. Daripada biar mereka terus berteka-teki mengenai perkara tersebut, kami kembalikan nostalgia itu menerusi lagu-lagu yang akan didendangkan pada malam konsert nanti.

“Di luar ke mana sahaja saya pergi, orang pasti akan bertanya tentang kami, malah sampaikan ada orang suruh saya berkahwin dengan Erra. Kami di sini hanya nak tunjukkan contoh yang baik, yang mana jika tiada jodoh tak semestinya kita kena bermusuh. Apa yang lepas, biarkan ia berlalu.

“Untuk konsert ini, kami akan berduet menerusi dua buah lagu dan Erra akan turut mendendangkan tiga buah lagu solonya di samping diselang-selikan dengan beberapa sketsa lakonan yang bersesuaian dengan kisah lama kami,” ujar Awie lagi.

Sementara itu, Erra, 45, pula berkata dia tidak terus menyatakan persetujuan apabila dilamar Awie untuk menyertai konsertnya. Sebaliknya, bekas Ratu Cantik Malaysia 1992 ini mengambil sedikit masa untuk meneliti terlebih dahulu hala tuju konsert tersebut.

“Ketika ditawarkan, saya tidak terus bersetuju, malah kami ada buat perjumpaan untuk berbincang mengenai apa intipati yang telah dirancang untuk konsert tersebut.

“Awie cakap konsert ini nak diselitkan sedikit sketsa. Suatu ketika dahulu nama kami sangat sinonim sebagai pasangan bercinta. Jadi, tujuan Awie adalah untuk merungkaikan persoalan peminat mengenai perpisahan itu.

“Kalau mahukan saya menyanyi sahaja, lebih baik Awie ambil Kak Ziana kan? Tapi, Awie kata ada sketsa dan penceritaan kami, itu adalah sebab kenapa saya bersetuju untuk sertai konsert ini,” ujar Erra.

Tiket Konsert Awie Romantika yang akan diadakan pada 15 Februari 2020 di Stadium Malawati, Shah Alam boleh didapati menerusi www.myticket.asia atau hubungi talian (03-86050195).

Tiket berharga RM78 (green zone), RM128 (purple zone), RM188 (yellow zone), RM238 (red zone), RM308 (grey zone) dan RM438 (vip zone). – KopiPlanet.com

Muzik Video ‘Hello’ Tampil Dua Versi, Dibintangi Ramai Artis Popular

Tampil dengan single duet bersama buat pertama kali yang berjudul Hello, lagu nyanyian Andi Bernadee dan Ismail Izzani ini membawa kelainannya tersendiri selepas muncul dengan dua muzik video yang berbeza.

Dua muzik video itu dihasilkan mengikut kreativiti Warner Music Malaysia dan World Peace Entertainment. Video muzik Hello mengisahkan tentang kes pembunuhan yang dilakukan oleh pembunuh bersiri mengikut dua perspektif berbeza.

Kedua-dua muzik video ini mengandungi petunjuk-petunjuk untuk penonton mencari jawapan kepada kes pembunuhan tersebut.

Identiti pembunuh hanya akan dibongkarkan di platform media sosial selepas kedua-dua muzik video mencecah 1 juta tontonan di saluran Youtube Warner Music Malaysia dan World Peace Entertainment.

Video ini menampilkan ramai selebriti popular yang membuat kemunculan istimewa seperti Naim Daniel, Anna Jobling, Didi Astillah, Fatin Afeefa, Daniesh Suffian dan Jay Iswazir.

Hello telah dilancarkan pada 15 November lalu dan boleh didapati di semua platform penstriman muzik. – KopiPlanet.com

Persembahan Reunion Pussycat Dolls Dikritik Penonton X-Factor

Persembahan reunion kumpulan Pussycat Dolls (PCD) yang ditayangkan secara langsung menerusi program realiti nyanyian The X-Factor Celebrity pada Sabtu lalu telah mencetuskan kontroversi apabila ramai penonton mempersoalkan baju mereka yang terlalu seksi.

Kebanyakan penonton rancangan itu menyifatkan pakaian yang dipakai kesemua ahli kumpulan itu adalah tidak bersesuaian dengan program tersebut yang ditayangkan pada waktu perdana.

Ahli PCD yang dianggotai Nicole Scherzinger, 41, Ashley Roberts, 38, Kimberly Wyatt, 37, Carmit Bachar, 45, dan Jessica Sutta, 37, memakai baju terlalu mencolok mata yang hanya menutupi bahagian kemaluan dan payu dara mereka sahaja.

Seorang penonton meluahkan perkara itu di Twitter, “Pakaian yang dikenakan Pussycat Dolls terlampau seksi dan tidak bersesuaian untuk program yang ditonton seisi keluarga termasuk kanak-kanak. Mereka bukan idola yang bagus untuk anak-anak gadis. Anda tidak perlu ‘berbogel’ untuk berjaya.”

X-Factor ditayangkan di sebuah saluran televisyen United Kingdom pada jam 8.15 malam. Negara itu hanya membenarkan rancangan tv yang mengandungi unsur dewasa bermula jam 9 malam dan ke atas.

Selain pakaian, gaya tarian PCD turut dikritik kerana terlalu mengghairahkan dan seksi untuk tontonan umum.

Menerusi persembahan itu, PCD menghiburkan penonton dengan seleksi lagu hits mereka seperti Don’t Cha, When I Grow Up, Buttons serta lagu terbaharu mereka, React. Ini merupakan persembahan pertama mereka selepas berehat daripada dunia seni sejak sembilan tahun lalu. – KopiPlanet.com

Kayda Tampil Dengan Single ‘Macam-Macam’, Rap Dalam Tiga Bahasa

Penyanyi Kayda atau nama sebenarnya, Wan Nur Khaleeda Aziz kini tampil dengan single terbaharu yang mana menampilkannya menyanyi rap dalam tiga bahasa iaitu Bahasa Melayu, Cina dan Inggeris.

Ujarnya, memilih kerjaya sebagai penyanyi rap di Malaysia bukanlah sesuatu yang mudah dan beliau telah pun mengorak langkah secara profesional pada usia 21 tahun.

“Sejak kecil lagi saya telah didedahkan dengan pelbagai genre muzik, dan genre R&B serta hip hop menjadi pilihan kerana ia membuatkan saya berasa seronok mendengarnya.

“Single Macam-Macam merupakan luahan saya secara peribadi yang saya terjemahkan dalam bentuk lagu dan membawa maksud kematangan saya sebagai seorang wanita,” ujarnya.

Bermula secara suka-suka seawal usia 13 tahun, Kayda menggemari penyanyi hip hop antarabangsa seperti Missy Elliott, Ak’Sent dan TLC.

Menjelaskan lebih lanjut mengenai single baharunya itu, Kayda menyatakan dia ingin mengajak para wanita di luar sana agar lebih berani dan kuat dalam menghadapi pelbagai jua rintangan,” ujarnya.

“Selain membawa mesej memperkasakan wanita, ia juga membawa mesej kepada kaum Hawa jangan mudah cair dengan kata-kata manis sang Adam dan mampu berdikari dalam membuat sebarang keputusan hidup. Sebagai wanita, kita juga mempunyai kelemahan diri tetapi jangan biarkan ia menjadi penghalang dalam mengejar cita-cita.

“Saya berharap penggemar lagu hip hop di luar sana akan terhibur dengan buah tangan terbaharu daripada saya ini,” ujar anak kepada penyanyi legenda, Datuk Sheila Majid ini.

Lagu Macam-Macam kini sudah boleh didapati menerusi semua aplikasi penstriman muzik termasuk iTunes, Spotify, Deezer, Joox dan Apple Music selain muzik videonya boleh dilayari menerusi Youtube rasmi Kayda. – KopiPlanet.com

Fantastic Baby Lagu Paling Dicari Pusat Karaoke Di Jepun

Gergasi pusat karaoke Jepun, Daiichikosho baru-baru ini mengeluarkan senarai lagu yang paling dicari pengunjung mereka sepanjang tahun 2019.

Mengungguli carta ialah lagu Fantastic Baby nyanyian kumpulan Big Bang. Selain lagu tersebut, empat lagi lagu kumpulan itu turut tersenarai dalam ‘top 10’ lagu paling popular iaitu Haru-Haru, Bang Bang Bang serta dua lagu solo ahli mereka iaitu Crooked oleh G-Dragon dan Eyes, Nose, Lips nyanyian Taeyang.

Lagu nyanyian BoA, Twice dan BTS turut menjadi kegemaran ramai kaki karaoke di negara Matahari Terbit itu.

Data itu dikumpul Daiichikosho bermula 1 Januari 2019 sehingga 16 November lalu.

Big Bang yang dianggotai Top, G-Dragon, Taeyang dan Daesung bakal memeriahkan kembali industri hiburan selepas masing-masing selesai menunaikan kewajipan menyertai kem tentera yang disertai sejak dua tahun lalu. – KopiPlanet.com

Alena Murang Selesa Tampil Lagu Papar Kaum Etnik Kelabit

Jika kebanyakan penyanyi gemar memasukkan elemen pop kontemporari menerusi lagu nyanyian mereka, perkara ini berlainan buat penyanyi kelahiran Kuching, Sarawak, Alena Murang, 30, yang kini tampil dengan single Midang Midang.

Menurut Alena, dia senang memasukkan elemen bahasa suku kaum etnik Kelabit yang merupakan asal-usul keturunannya serta buat masa ini dia tidak bercadang untuk menghasilkan lagu dalam bahasa Melayu atau Inggeris.

“Buat masa sekarang, saya tiada sebarang perancangan untuk menghasilkan single dalam bahasa Melayu atau Inggeris. Saya rasa dengan menghasilkan lagu menggunakan bahasa daripada suku etnik ia dapat memastikan bahasa itu terus terpelihara dan tidak dilupakan.

“Kebanyakan lagu etnik Kelabit ini mengandungi elemen-eleman alam sekitar dan disebabkan itu kami sepakat menjayakan penggambaran muzik video lagu Midang Midang yang dibuat di sekitar Miri dan Bario, Sarawak,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran muzik video Midang Midang yang berlangsung di GSC Quill City Mall, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Midang Midang bermaksud jemuran panas dan lagu berkenaan lebih memaparkan kepada budaya suku kaum Kelabit itu sendiri.

Penggambaran muzik video yang diarahkan Sarah Lois itu berlangsung selama lima hari dan ia turut mendapat sentuhan ‘color grading’ daripada sebuah produksi popular yang berpangkalan di Los Angeles, Amerika Syarikat.

Berkebolehan bermain alat muzik sape, Alena sebelum ini pernah melibatkan diri dalam festival muzik di luar negara seperti di Australia, Iceland, Amerika Syariakt, Sepanyol, Itali, Jerman dan Nigeria. – KopiPlanet.com

Imbau Nostalgia, Konsert 40 Tahun Hikayat M. Nasir Penuh Bertenaga

Puas dan terhibur! Itu kata-kata yang dapat diungkapkan sepanjang lebih tiga jam menyaksikan Konsert Satu Hikayat 40 Tahun Perjalanan M.Nasir yang berlangsung di Dewan Plenary, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, Sabtu lalu.

Tiada siapa yang boleh menidakkan kredibiliti dan bakat yang dimiliki figura bernama lengkap Mohamad Nasir Mohamed ini.

Di kala usianya mencecah 62 tahun, Datuk M. Nasir ternyata mempunyai kelasnya yang tersendiri melayakkan membawa gelaran Sifu seperti mana yang dikenali individu dalam industri nyanyian.

Konsert dihidupkan tepat jam 8.45 malam dengan persembahan pembukaan daripada kumpulan dikir barat yang diketuai oleh Sabri Yunus dengan lagu Langgam Pak Dogo.

Saat M. Nasir melangkah keluar, adrenalin penonton terus memuncak dengan seleksi lagu pada segmen pertama yang cukup mengimbau kenangan seperti Anak-Anak Kita, Phoenix Bangkit, Keroncong Untuk Ana, Sentuhan Listrikmu, Bila Rumi Menari dan Tarian Cinta Rimba Mistikal.

Memasuki segmen kedua, M. Nasir membuat kelainan dengan membawakan lagu-lagu penyanyi lain yang merupakan hasil gubahannya.

2,800 penonton nyata teruja dengan kompilasi lagu-lagu medley tersebut malah dewan konsert pantas bertukar menjadi pentas dansa apabila sebahagian penonton yang cukup sporting sudah berdiri mengikut irama lagu yang didendangkan lebih-lebih lagi pada lagu penutup Pawana yang merupakan nyanyian asal kumpulan Search.

Antara lagu yang dimainkan seperi Kenangan Lalu (Flybaits), Hingga Akhir Nanti (Alleycats), Bercanda Di Pasiran Pantai (Anita Sarawak), Milik Siapakan Gadis Ini (Sudirman), Istana Menanti (Rahim Maarof) dan Sampai Hati (Spring).

Dikenali seorang yang cukup serius, namun pabila berada di atas pentas personaliti M. Nasir berubah 180 darjah apabila beliau dilihat cukup bijak menghidupkan suasana dengan humor ringkas seperti saat gitar terhantuk di kepalanya yang mendapat hilai tawa daripada penonton.

Terharu dengan sokongan peminat yang tidak jemu menyokong karyanya, M. Nasir berharap agar lagu-lagu ciptaannya akan kekal malar segar sampai bila-bila.

Memasuki segmen terakhir, penyanyi kelahiran Singapura itu pantas menyerikan pentas dengan lagu-lagu hitsnya yang dinanti-nantikam penonton sejak permulaan konsert lagi.

Ekpress Rakyat, Hati Emas, Gerhana, Gurindam Gunung Tahan, Bikin Filem, Bukalah Hatimu, Mentera Semerah Padi, Sahabat Gua, Apokalips, Ada, Raikan Cinta merupakan seleksi lagu yang melatari segmen terakhir.

Sebelum mengucapkan selamat tinggal kepada hadirin, M. Nasir menghadiahkan lagu encore, Mustika sambil memperkenalkan barisan pemuzik mengiringinya pada malam itu yang dipimpin oleh Zul Mahat.

Ternyata konsert yang dianjurkan Shiraz Projects ini berjaya mengembalikan nostalgia buat peminat setia M. Nasir dan tidak mustahil di atas sambutan yang diberikan, jenama 40 Tahun Hikayat M. Nasir mungkin boleh dijadikan sebagai konsert jelajah di setiap negeri selepas ini, mana tahu kan? – KopiPlanet.com

Kredit foto:JNewRule

Ameerais Tampil Projek Solo, Pertaruh Single Rock ‘Sudahlah’

Salah seorang anggota kumpulan Forteen, Ameerais kini tampil dengan projek solo yang mana memperlihatkan dirinya mempertaruhkan lagu Sudahlah featuring Denny Mojo.

Single Sudahlah yang berkisarkan tentang kebahagiaan yang dikhianati sehingga membuatkan lelaki tersebut memilih untuk meninggalkan pasangannya itu.

Lagu dan lirik daripada Merah Biru ini merupakan satu lagu bergenre rock yang dijangka dapat menangkap teling pendengar muzik tempatan.

Single Sudahlah yang diterbitkan Denny Mojo sudah berada di platform muzik digital sejak September lalu dan sehingga kini muzik video rasmi Sudahlah sudah mencecah lebih 70,000 tontonan sejak ia dimuat naik dua minggu lalu. – KopiPlanet.com

Akim Harap Line Up Baharu Bawa Revolusi Dalam Muzik ATM

Setelah pengunduran Zimi, kini kumpulan Akim & The Majistret (ATM) yang diketuai Akim Ahmad tampil dengan lima anggota sekali gus dianggap sebagai wajah baharu ATM.

Menurut Akim, dia mengharapkan anggota yang masih tinggal ini akan terus berjuang bersama ATM sekali gus mencipta magis baru menerusi projek yang dirancang tahun hadapan.

“Saya bersyukur dengan ‘line up’ ATM sekarang. Kami mengharapkan satu perubahan dan revolusi dalam muzik kami. Dalam masa sama, saya juga mengharapkan sesuatu benda baru yang akan dibuat dan dirancang tahun hadapan.

“Apa yang penting, kami sedang merangka projek iaitu single terbaru. Harapnya peminat boleh tunggu buah tangan terbaru kami ini,” katanya.

Selain Akim, empat ahli lain yang menganggotai band berkenaan terdiri daripada Freddy (gitar), Fairuz (bass), Faiz (gitar) dan Safwan (drum).

Dalam pada itu, Akim turut memberitahu bahawa selain single baru, ATM juga dalam perancangan menyiapkan album studio kedua.

“Selain single kami juga dalam perancangan menyiapkan album ATM. Tajuk album masih dalam perbincangan begitu juga lagu yang akan dimuatkan.

“Apa boleh dikatakan, album ini sangat istimewa dengan beberapa sentuhan baru daripada kami tapi masih memgekalkan ciri ATM,” katanya.

Untuk perkembangan lain, ATM baru muncul dengan single Yang Satu yang turut menjadi lagu tema drama Demi Rindumu.

Selain itu, ATM juga sekali lagi tersenarai ke peringkat Separuh Akhir Muzik Muzik 34 menerusi lagu Rampas yang bertanding pada minggu kedua, 22 November ini. – KopiPlanet.com