• FOLLOW US

Erra Fazira Tidak Masuk Campur Hal Rumah Tangga Bekas Suami

Penyanyi dan pelakon Erra Fazira mendedahkan dia tidak mencampuri urusan rumah tangga bekas suaminya, Engku Emran Engku Zainal Abidin yang berpisah dengan isterinya, Laudya Cynthia Bella, baru-baru ini.

Menurut Erra, dia tidak mengetahui permasalahan rumah tangga pasangan itu secara mendalam dan tidak berniat untuk menggali tentang perkara tersebut.

“Saya tidak mencampuri hal rumah tangga bekas suami. Kalau mereka tidak buka mulut, saya akan tutup mulut saya. Tipulah kalau kata saya tidak tahu tapi saya tahu hanya permukaannya sahaja (surface). Saya pun tak nak korek kerana saya bukan begitu orangnya. Salah kalau saya buat macam itu.

“Saya rasa tiada sesiapa nakkan penceraian. Saya pasti mereka pun tidak mahu, bukan mereka tak usaha nak selamatkan tapi dah sampai situ sahaja ketentuan jodoh mereka,” katanya.

Erra berkata demikian ketika ditemui media pada majlis pelantikannya sebagai Duta Faith Fleur di Menara Kuala Lumpur, hari ini.

Menurut Erra lagi, dia ada berhubung dengan Bella dan menitipkan kata-kata semangat buat pelakon filem Syurga Yang Tak Dirindukan Itu.

>Baca: Teka-Teki Berakhir… Laudya Cynthia Bella & Engku Emran Sudah Berpisah

“Sebagai wanita kami ada berbicara tetapi tidaklah secara umum. Adalah sedikit sebanyak memberikan nasihat tetapi tidak begitu terperinci. Bella juga tidak bercerita lebih. Memang kami rapat tetapi kami tidaklah selalu berhubung.

“Saya ada bercakap dengan dia dalam setiap pahit pasti ada hikmah dan manisnya. Allah uji maknanya Allah sayang. Adalah ganjaran itu nanti,” ujarnya.

Bella dan Engku Emran menikah pada 8 September 2017 di sebuah hotel di Kuala Lumpur. Aktres terkenal Indonesia itu baru-baru ini mendedahkan dia sudah bercerai menerusi sebuah rancangan tv di negara kelahirannya.

Pasangan ini tidak dikurniakan cahaya mata, manakala Engku Emran mempunyai seorang anak perempuan Engku Aleesya, 11, hasil perkahwinan terdahulu dengan Erra. – KopiPlanet.com

‘Ceduk’ Lagu Popular Barat, Aizat Amdan Positif Dengan Lagu Ku Mau

Setelah muncul dengan single duet bersama Bunga berjudul Dup Dup, kini penyanyi Aizat Amdan tampil dengan single duet terbaharu bertajuk Ku Mau bersama penyanyi Indonesia, Hanin Dhiya.

Positif sekiranya peminat membandingkan lagu ciptaan terbaharunya itu kedengaran sama dengan beberapa lagu antarabangsa lain, Aizat berkata dia berpegang pada prinsip ‘muzik adalah universal’ dalam karya-karya hasil tangannya.

“Sebenarnya saya tidak kisah sekiranya ada peminat yang beranggapan sedemikian. Muzik itu sendiri universal, Alhamdulillah ia diterima baik oleh pendengar berdasarkan respons sebelum ini.

“Saya anggap positif sahaja mengenai dakwaan itu kerana ia adalah secara kebetulan sahaja,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran single Ku Mau yang berlangsung di pejabat Warner Music Malaysia, Neo Damansara semalam.

Ku Mau merupakan hasil ciptaan Aizat bersama abangnya, Anas Amdan serta Melanie Wehbe dan Elias Naslin.

Aizat bagaimanapun tidak menafikan ketika membikin Ku Mau, dia ada terbayang-bayangkan vibe lagu duet popular Senorita nyanyian Shawn Mendes dan Camila Cabello serta I.F.L.Y (Bazzi) dalam karya terbaharunya itu.

“Masa buat Ku Mau saya ada bayangkan vibe-vibe lagu Senorita dan I.F.L.Y, saya nak ia kedengaran santai seperti lagu-lagu tersebut, kalau ada yang kedengaran sama, ia mungkin secara kebetulan sahaja,” ujarnya.

Menceritakan lebih lanjut mengenai pasangan duetnya Hanin Dhiya, Aizat berkata mereka berkenalan ketika sama-sama menghadiri kem ciptaan lagu di Stokholm, Sweden hujung tahun lalu.

Menerusi perkenalan itu, mereka mencipta keserasian dan akhirnya tampil dengan single Ku Mau yang diharap dapat menggembangkan lagi karier nyanyian Aizat di negara seberang.

Ku Mau yang diterbitkan Kasi Gegar Entertainment dan diedarkan Warner Music Malaysia kini sudah boleh mula didapati di semua aplikasi penstriman muzik seperti Joox, Spotify, iTunes dan KKBox. – KopiPlanet.com

Kejayaan & Populariti BTS Jadi Bahan Kajian Harvard Business School

Populariti memuncak yang diraih kumpulan BTS dari seantero pelusuk dunia menjadi antara bahan kajian universiti berprestij dunia, Harvard Business School baru-baru ini.

Harvard Business School membuat ‘case study’ yang mana menganalisa dan mengkaji strategi kejayaan kumpulan itu yang dirangka oleh agensi pengurusan mereka, Big Hit Entertainment.

Kajian yang mengandungi 22 muka surat itu menelaah strategi pemasaran yang dilakukan syarikat pengurusan itu dalam memasarkan artis mereka ke seluruh dunia.

Kajian itu mendapati sistem latihan serta pengurusan yang tegas berjaya membentuk kejayaan artis di bawah naungan mereka.

Menurut pengasas Big Hit Entertainment, Bang Si Hyuk, “Kami di sini sentiasa mengkaji keberkesanan sistem pengurusan selain cuba mencari keunikan dalam setiap diri individu artis itu sendiri agar ia dapat diketengahkan.”

>Baca: Hyori, YoonA Mohon Maaf Gara-Gara Tak Pakai Topeng Muka

Kajian mengenai BTS ini akan dijadikan sebagai salah satu silibus pengajian Harvard Business School bermula sesi pengajian semester baharu nanti.

BTS dianggotai tujuh ahli iaitu V, Jungkook, Jimin, Suga, RM, Hope dan Jin. Kumpulan itu mula bergerak aktif sejak tujuh tahun lalu.

Mereka telah berjaya mencipta beberapa rekod dunia seperti baru-baru ini merampas kedudukan lagu Hello nyanyian Adele (102 negara) apabila lagu terbaharu kumpulan itu, Black Swan berjaya menduduki tangga pertama iTunes di lebih 103 negara.

BTS juga antara selebriti K-Pop yang sentiasa menjadi pilihan penyanyi antarabangsa lain untuk bekerjasama. Antara yang pernah berduet dengan BTS ialah Halsey, Ed Sheeran, Nicki Minaj dan The Chainsmokers. – KopiPlanet.com

Rody Kristal & Isteri Kini Timang Cahaya Mata Lelaki Kedua

Tahniah diucapkan buat gitaris kumpulan Kristal, Rody dan isteri, Niena Azman yang telah selamat menimang cahaya mata kedua mereka, pagi tadi.

Khabar gembira itu dikongsikan Niena menerusi laman Instagramnya beserta gambar dengan bayi lelakinya itu. Niena melahirkan anak keduanya itu di sebuah pusat perubatan swasta di Bangi, Selangor.

“Alhamdulillah, akhirnya keluar hero jugak.. kali ini struggle sikit berbanding Adith, terima kasih semua yang mendoakan Niena dan baby B,” tulis penjaga gol skuad Futsal Wanita Kebangsaan itu.

Rody dan Niena mendirikan rumah tangga pada 27 April 2018 dan pasangan ini turut mempunyai seorang lagi anak lelaki, Adithya Jabbar yang dilahirkan pada 14 Januari 2019. – KopiPlanet.com

Kucaimars Angkat Kisah Putus Cinta Kawan Sebagai Inspirasi Lagu

Selepas tampil dengan single kedua berjudul Khayalan pada Oktober tahun lalu, bekas bintang Big Stage musim kedua, Kucaimars kini tampil dengan lagu terbaharu berjudul Mudah Bagimu.

Mengambil inspirasi daripada kisah putus cinta rakannya, Kucaimars selaku penulis lirik berkata, “Saya mula buat single ini pada 2018 yang pada ketika itu saya buat untuk kawasan saya yang tengah putus cina dan menangis depan saya jadi malam itu juga saya ambil gitar dan terus rangka melodi.”

“Saya ada juga beri sedikit sedutan di laman sosial media saya. Alhamdulillah ia mendapat sambutan daripada peminat dan mereka meminta agar lagu ini siap sepenuhnya dan berada di semua pelantar digital. Saya berharap peminat saya berpuas hati setelah mendengar lagu ini,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Bahagian Domestik Warner Music Malaysia, Shah Shamsiri berkata, pihak pengurusan berasa gembira kerana Kucaimars turut terlibat secara langsung dalam pembikinan single terbaharunya.

“Kami berasa gembira dengan pelancaran single terbaharu Kucaimars ini kerana dia sendiri terbabit secara langsung dalam penghasilan karyanya. Kami harap para peminatnya dapat melihat kesungguhan Kucaimars yang bukan sahaja ingin menyanyi tetapi juga menulis lagunya sendiri,” katanya.

Mudah Bagimu yang diterbitkan Warner Music Malaysia boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBox, Deezer dan iTunes sejak 3 Julai 2020. – KopiPlanet.com

Single Kuasa Papar Kerakusan Manusia Mengejar Hal Duniawi

Penyanyi dan rapper yang baharu sahaja diijabkabulkan, Joe Flizzow kini telah tampil dengan single terbaharu bersama Azlan Typewriter berjudul Kuasa.

Menceritakan lebih lanjut mengenai single tersebut, Joe berkata single terbaharunya itu cukup istimewa dengan cerita yang tersendiri.

“Saya telah menulis lagu ini dua tahun yang lalu kerana merasakan bahawa kita semua ini berada di dunia distopia. Satu masa di mana kekuatan yang ada, tidak akan berhenti sama sekali untuk memenuhi kerakusan dan nafsu mereka.

“Namun pada masa yang sama lagu ini adalah seruan untuk bertindak agar pendengar saya sedar dan melengkapkan diri dengan ilmu sehingga dapat menghadapi perjuangan dengan lebih bersedia,” jelasnya.

> Baca: Azlan Tak Kisah Bekerja Dengan BBNU, Tertarik Lirik Nukilan YonnyBoii

Kuasa merupakan single pertama yang dipetik daripada album ketiga Joe Flizzow yang bakal diterbitkan pada akhir tahun ini.

“Selain itu, lagu ini juga merupakan peringatan kepada semua bahawa kesenangan pasti datang selepas kesusahan,” katanya.

Peminat kini boleh mendengar lagu Kussa menerusi semua platform penstriman muzik digital seperti Spotify, Joox dan KKBox.

Sementara itu, muzik video rasmi single ini yang diarahkan Zulamran Hilmi ini sudah boleh ditonton di saluran YouTube. – KopiPlanet.com

Siti Nurhaliza Dedikasi Lagu Kuasa Cintamu Nukilan Liriknya Buat Aafiyah

Penyanyi no. 1 negara Datuk Seri Siti Nurhaliza akhirnya melunaskan janjinya kepada peminat setia dengan menerbitkan album studio solonya yang ke-18, Manifesta Siti 2020.

Menurut Siti, album itu merupakan antara naskhah terbaik yang pernah dihasilkan oleh pasukannya sepanjang lebih 24 tahun beliau berkecimpung dalam industri hiburan tempatan.

Yang lebih menarik, terdapat sebuah lagu berjudul Kuasa Cintamu yang mana Siti mendedikasikan lirik nukilannya buat puteri kesayangannya, Siti Aafiyah Khalid yang kini sudah mencecah usia dua tahun.

“Sebenarnya semua lagu saya suka tapi kalau ikut sentuhan peribadi itu saya suka lagu Kuasa Cinta sebab lagu itu saya tulis buat anak saya, Aafiyah.

“Dalam lagu itu, saya luahkan segala perasaan dan emosi sepanjang penantian saya mendapatkan Aafiyah rasa bersyukur apabila doa saya dimakbulkan Allah SWT untuk dikurniakan cahaya mata.

“Selain itu, saya juga suka dengan lagu Tertulis Nama Kita yang juga saya tulis liriknya. Lagu-lagu ini semua membawa maksud saling menghargai dan berkasih sayang antara satu sama lain,” kata Siti.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran album Manifesta Siti 2020 yang diadakan di Khan’s Indian Cuisine, The Sphere, Bangsar South, hari ini.

> Baca: Siti Nurhaliza Tampil Dengan Basyirah, Selitkan Unsur Timur Tengah

Manifesta Siti 2020 menampilkan sebanyak 11 buah lagu pelbagai genre yang membariskan ramai komposer dan penulis lirik terkenal.

Antaranya Hael Husaini, Ippo Hafiz, Ikhwan Fatanna, Ahmad Fedtri Yahya, Hafiz Hamidun serta penyanyi terkenal Indonesia, Melly Goeslaw.

Siti turut memberikan nafas baharu terhadap satu lagu lagenda Allahyarham Sudirman berjudul Teratai Menjelma sebagi tribute kepada idolanya itu.

“Lagu Teratai Menjelma itu saya suka sebab ia menampilkan elemen muzik inang. Sukar juga pada mulanya sebab kalau kita nak rakam semula lagu lama, kita kena buat sehabis baik. Kalau boleh tak nak lah buat sesuatu yang boleh merosakkan kerjaya kita kan,” ujarnya.

Manifesta Siti 2020 mengandungi lagu seperti Anta Permana, Terang, Aku Bidadari Syurgamu, 7 Nasihat, Kuasa Cintamu, Teratai Menjelma, Tertulis Nama Kita dan Basyirah. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Aqo Imran

Azlan Tak Kisah Bekerja Dengan BBNU, Tertarik Lirik Nukilan YonnyBoii

Walaupun sudah lama bertapak dalam industri hiburan tempatan, Azlan Typewriter atau nama sebenarnya, Nor Azlan Rosle, 38, menyatakan dia tidak kisah untuk bekerjasama dengan penyanyi baharu.

Menurut Azlan, kolaborasi terbaharunya dengan penyanyi YonnyBoii menerusi single Kelabu menunjukkan prinsipnya yang berpegang kepada konsep keterbukaan dan percaya bahawa muzik itu bersifat universal.

Karya usahasama sulung Universal Music dan Indigital Music ini secara tidak langsung menyaksikan gabungan artis genarasi lama dan baharu yang sekali gus memberi cetusan segar yang diharap dapat menambat hati peminat muzik tempatan.

“Saat dipelawa untuk berduet dengan YonnyBoii, saya sendiri teruja untuk menjadi sebahagian daripada sejarah yang bakal dicipta ini. Sejak awal mendengar melodi lagu ini, ia sudah menambat hati saya. Malah saya boleh katakan ini sebagai satu eksperimen berbeza apatah lagi menyatukan dua generasi penyanyi.

“Bagaimanapun saya mengambil masa untuk menyatakan persetujuan terbabit menyanyikan lagu ini. Namun hingga kini, saya percaya keputusan untuk turut serta dalam karya ini bukan sia-sia.

“Malah selepas dikaji dan diamati dengan mendalam gabungan suara kami ini, ia mungkin akan dapat memperkuatkan lagi metabolisma aura lagu berkenaan. Kami sebenarnya cuba saling melengkapi antara satu sama lain,” kata Azlan.

Rakaman lagu ini dibuat secara berasingan sekitar April lalu ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuatkuasa.

“Kebetulan rumah kami masing masing dilengkapi studio, jadi proses rakaman secara berasingan itu bukan masalah besar. Apatah lagi di saat penularan wabak pandemik Covid 19 hingga dikuatkuasakan PKP menuntut lebih banyak masa di rumah.

“Saya turut mengubah semula komposisi muzik ini. Proses memasukkan rakaman suara saya untuk lagu ini dalam tempoh lebih kurang enam jam. Saya perlu ambil masa ini untuk memastikan kualiti vokal sendiri disunting tanpa terlalu banyak proses suntingan.

“Malah untuk menambah ‘feel’, saya banyak membuat latihan telinga dengan kembali mendengar lagu berentak R&B dan rock sebagai rujukan serta ilham,” kata Azlan.

Ketika ditanya mengenai YonnyBoii, penyanyi lagu Jangan Khianati Aku ini melihat komposer dan penyanyi hip hop muda itu sebagai cukup berbakat besar.

“Apa yang saya lihat dia sangat peka kepada bunyi baru yang agak moden. Eksperimentasinya pada saya sangat berjaya. Lihat saja aliran perjalanan lagu Sakit dendangannya menampilkan Zynakal ia cukup istimewa dan mempesonakan.

“Melihat konteks nyanyiannya daripada segi seni vokal teknik R&B, dia dalam kategori cemerlang. Cuma nasihat saya penyanyi masa kini sepertinya perlu menetapkan hala tuju mereka supaya industri ini sentiasa berkembang mengikut peredaran zaman,” katanya.

Kelabu kini sudah boleh didengari menerusi semua aplikasi penstriman muzik seperti Spotify, Apple Music, JOOX, YouTube Music, dan KKBox. – KopiPlanet.com

Bergelut Masalah Kesihatan Mental, Fariz Jabba Titipkan Dalam Single Baru

Fariz Jabba buat pertama kalinya berkongsi kisah peribadi beliau dalam bergelut dengan masalah kesihatan mental. Penyanyi rap tersebut berharap melalui kisahnya dalam Nak Tak Nak, mereka yang turut mengalami nasib yang sama akan berasa tidak dipinggirkan bahkan lebih berani untuk tampil ke depan dan tidak malu untuk meminta bantuan.

Perubahan ini seiringan dengan hala tuju Video Lirik Rasmi lagu tersebut, yang memaparkan kisah hidup Fariz sepanjang dua tahun lalu. Berlatarbelakangkan perjalanan seninya, Fariz Jabba mengajak pendengar menyelami perasaannya yang bergolak dua tahun dahulu dengan yang sekarang melalui single yang dipersembahkan.

“Nak Tak Nak merupakan segalanya buat saya. Saya mula mengarang lagu ini pada tahun 2018 dan ia merupakan sebentuk memori perjalanan kerjaya saya sebagai seorang artis setakat ni. Semenjak kita diwajibkan untuk kuarantin, situasi ini menguji kekuatan mental dan emosi saya.

“Sampai pada satu tahap di mana saya berasa amat sukar untuk kekal positif. Salah satu cara saya mengelak daripada perasaan dan fikiran negatif adalah dengan sentiasa menjaga pertalian kekeluargaan. Jangan khuatir untuk meminta bantuan daripada orang lain supaya kekal tabah untuk maju kehadapan.

Nak Tak Nak boleh didengari melalui penstriman atas talian seperti Spotify, Apple Music, JOOX, YouTube Music, dan KKBox sejak 26 Jun lalu. – KopiPlanet.com

Dikecam ‘Hina’ Dewa Hindu, Muzik Video Blackpink Diedit Semula

Kumpulan k-pop wanita paling popular, Blackpink baru-baru ini tampil dengan single terbaharu berjudul How You Like That. Muzik video lagu tersebut dilancarkan pada hari yang sama dan sehingga kini sudah mencatatkan lebih 156 juta tontonan.

Namun, terdapat satu babak dalam muzik video itu yang mencetuskan kekecohan apabila peminat di negara India menuntut kumpulan itu memohon maaf kerana didakwa mempermainkan patung dewa Hindu, Ganesha yang dijadikan sebagai prop dalam video tersebut.

Petisyen itu turut menjadi trending di laman Twitter dan diperdebatkan oleh netizen. Menyedari hal itu, syarikat pengurusan Blackpink, YG Entertainment akhirnya akur dengan mengedit babak tersebut dan menukarkan patung dewa dengan prop lain.

Peminat Blackpink yang digelar Blink kemudiannya menyatakan penghargaan kepada kumpulan itu serta agensi pengurusan mereka yang mengambil cakna mengenai teguran tersebut sehingga membuat penukaran terhadap babak kontroversi itu. – KopiPlanet.com