• FOLLOW US

Tidak Serik Kahwin Lagi, Radhi OAG Nak Cari Wanita Berpurdah

Walaupun pernah melalui dua kali kegagalan dalam perkahwinan sebelum ini, vokalis kumpulan OAG, Radhi Razali, 41, berkata dia tidak serik untuk mendirikan rumah tangga lagi di masa hadapan.

Namun, mendirikan rumah tangga buat kali ketiga bukanlah menjadi keutamaan buat dirinya pada masa ini sebaliknya Radhi ingin memberikan fokus terhadap kerjaya seninya terlebih dahulu.

Radhi bagaimanapun tidak lokek berkongsi ciri-ciri gadis idamannya yang mana dia mendambakan bakal isterinya memakai purdah mengikut sunnah selain kuat pegangan agama.

“Ia perkara biasa untuk isi kekosongan hati dengan cari pengganti (isteri) tapi itu bukanlah keutamaan saya buat masa sekarang. Untuk jatuh cinta lagi bukan suatu perkara yang muda namun kali ini saya kalau boleh nak ‘demand’ (bakal isteri) yang terbaik dan kalau boleh nak si dia yang berpurdah mengikut sunnah serta yang kuat pegangan agama.

“Kalau boleh jika saya melangkah ke jinjang pelamin buat kali ketiga, saya harap ia akan berkekalan sehingga ke akhir hayat. Saya dah pernah melalui dua kegagalan sebelum ini dan kalau boleh tak nak perkara sama berulang lagi.

“Saya tahu bukan mudah nak cari wanita berpurdah pada masa kini, tapi kalau boleh saya memang nak wanita berpurdah sebab saya tak nak dedahkan dia kepada umum. Lepas ini kalau boleh saya hanya ingin bercakap mengenai hal kerjaya dan tidak mahu terlalu bercerita tentang hal rumah tangga,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis sidang media Malam Amal Pengasih yang berlangsung di Persatuan Pengasih, Kuala Lumpur semalam.

Menurut Radhi lagi, kali ini dia ingin memberi fokus terhadap penghasilan album terbaharu OAG memandangkan hampir 10 tahun kumpulan itu tidak mengeluarkan album terbaharu.

“Mungkin ada hikmah dengan apa yang berlaku dalam perkahwinan saya sebelum ini. Dalam dua perkahwinan ini, saya tidak keluarkan album baharu dan saya rasa inilah masa terbaik untuk keluarkan album baharu. Mungkin Allah tarik suri hidup saya untuk saya lebih fokus kepada kerjaya selepas ini,” katanya secara berseloroh.

Radhi sebelum ini telah disahkan bercerai dengan isterinya, Nur Syahira Ayu Zahiri pada 25 Mac lalu. Pasangan ini berkahwin pada 14 April 2014 dan dikurniakan sepasang cahaya mata, Nur Aisyah, 4, dan Muhammad, 3.

Sebelum ini Radhi pernah berkahwin dengan pelakon drama, Shazlin Sharif pada 1 Januari 2005 dan bercerai pada 8 Jun 2010. Hasil perkahwinan, mereka dikurniakan seorang anak lelaki, Muhammad Rifdhi Muslim yang kini berusia 14 tahun. – KopiPlanet.com

Positif Dadah Lagi, Ini Pesan Jamal Abdillah Buat Mamat Exists

Susulan penahanan vokalis kumpulan Exists, Mamat berhubung kesalahan positif dadah baru-baru ini, penyanyi Datuk Jamal Abdillah sempat menitipkan pesanan buat penyanyi tersebut.

Menurut Jamal, dia memahami bukan mudah untuk seseorang individu itu berubah apabila mereka sudah terjebak dengan pengambilan najis dadah.

“Saya tidak begitu mengenali Mamat Exists, tetapi apa yang saya boleh pesan ialah dia harus bangkit dan fokus dengan tujuan hidupnya. Banyak pengorbanan dia kena buat sekiranya dia betul-betul nak berubah, dia dah tak boleh nak enjoy-enjoy dah seperti sebelum ini.

“Tiada siapa yang boleh membantunya kecuali dirinya sendiri. Tidak boleh salah sesiapa termasuk keluarga tapi dia harus melawan dirinya sendiri kerana sesungguhnya peperangan yang paling besar adalah untuk melawan nafsu sendiri,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Jamal ditemui pada majlis sidang media Malam Amal Pengasih yang diadakan di ibu pejabat Persatuan Pengasih, Kuala Lumpur semalam.

Penyanyi yang popular dengan lagu Azura ini juga turut memberikan pandangan peribadinya mengenai permasalahan najis dadah melibatkan artis-artis generasi baharu yang tidak mahu melihat kebangkitannya sebagai satu contoh untuk terus melangkah ke hadapan.

“Yang saya hairan, bila saya jatuh semua nak ikut. Tapi bila saya bangun semula, tiada yang mahu tengok dan ambil contoh, jadikan sebagai ikutan.

“Sepatutnya mereka fikir, Jamal sudah okay, jadi kenapa aku tak ikut caranya dan bertanya apa yang perlu. Saya tiada masalah nak bagi tips sesuai untuk dipraktikkan bersama,” ujarnya lagi.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Jamal dan Man Bai akan menjayakan persembahan Malam Amal Pengasih yang akan berlangsung di Hotel Istana, Kuala Lumpur pada 17 November ini.

Majlis makan malam amal itu akan dihadiri Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku penaung bertujuan mengumpul dana untuk menyiapkan fasiliti Rawatan dan Pemulihan Dadah Pengasih di lokasi baharu di Cinta Manis, Bentong, Pahang.

Tiket dijual serendah RM3,000 hingga RM25,000 semeja. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi Atiqah Yusuf di talian 010-3935140 atau Abdullah Ghani di 011-23847617. – KopiPlanet.com

Bapa Britney Spears Dibebaskan Daripada Tuduhan Cederakan Cucu

Bapa Britney Spears, Jamie Spears tidak akan dikenakan sebarang dakwaan jenayah seperti yang difailkan oleh bekas menantunya, Kevin Federline.

Jamie didakwa mencederakan anak sulung Britney, Sean Federline, 14. Pejabat Peguam Daerah Ventura County difahamkan tidak meneruskan perbicaraan berhubung tuduhan tersebut. Pihak mahkamah berkata perkara itu dilakukan selepas meneliti kesemua bukti yang menunjukkan Jamie tidak terlibat dalam pertuduhan tersebut.

Kevin membuat laporan polis pada dua minggu lalu mendakwa bekas bapa mertuanya itu telah mencederakan anak sulungnya ketika anaknya meluangkan masa di rumah Jamie.

Susulan dakwaan itu, arahan sekatan Jamie daripada mendekati kedua-dua cucunya iaitu Sean dan Jayden telah diluluskan oleh pihak polis seperti yang dituntut Kevin.

Selepas mendengar perkhabaran tersebut, satu sumber terdekat dengan Britney mendedahkan penyanyi itu terlalu kecewa dengan tindakan bapanya dan terus membawa keluar anak-anaknya daripada rumah Jamie.

“Britney tidak pernah menyuruh Jamie untuk melayan dan mendisplinkan anak-anaknya dengan cara itu (kasar),” dedah sumber tersebut.

Britney dan Kevin berkahwin pada 6 Oktober 2004 namun disahkan bercerai pada 30 Julai 2007. – KopiPlanet.com

Butterfingers Kembalikan Nostalgia Dengan Konsert Transcendence 20 Tahun

Buat penggemar muzik Butterfingers, ini berita baik buat anda! Kumpulan muzik rock dan grunge yang dianggotai Emmet (vokalis), Kadax (pemain bass), Loko (pemain dram) dan LoQue (vokal/gitar/keyboardist) bakal menggembalikan kegemilangan mereka dengan mengadakan Konsert Transcendence 20 Tahun yang akan diadakan pada 2 November ini di Stadium Malawati, Shah Alam.

Konsert ini dianjurkan bersama Festival Selangor Youth Republic 2019 yang dianjurkan Kerajaan Negeri Selangor dan Penerbitan Pancasona.

Butterfingers yang ditubuhkan sejak 1993 ini cukup popular dengan lagu-lagu hits mereka seperti Mati Hidup Kembali, Mokhsha, Epitome dan Doomsday Out.

“Idea ini telah lama diperap dan sekarang merupakan masa terbaik untuk menjayakannya. Jika diingat kembali ketika persembahan kami di Festival Rockaway pada 2016, di mana persembahan kami disekat pihak polis sekali gus menimbulkan kemarahan serta kekecewaan para peminat yang menantikan kami.

“Maka persembahan kali ini adalah untuk menebus semula hutang tersebut dengan memainkan hanya lagu-lagu grunge kami sekurang-kurangnya dua jam tanpa sebarang gangguan seolah-olah anda berada semula di zaman lewat 90-an.

“Buat peminat ‘susah mati’ (die hard fans) Butterfingers di luar sana, anda pasti tidak mahu melepaskan peluang seumur hidup ini,” katanya.

Tiket untuk menyaksikan konsert ini akan dijual bermula dari harga RM150 (tidak termasuk caj-caj lain) dan pengumuman mengenai tarikh belian tiket akan diumumkan tidak lama lagi menerusi Facebook dan Instagram rasmi Butterfingers. – KopiPlanet.com

Kai EXO Dilantik Duta Global Korea Pertama Jenama Gucci

Ahli kumpulan EXO, Kai mencipta sejarah tersendiri apabila bergelar selebriti pertama Korea Selatan yang dilantik sebagai duta global jenama mewah antarabangsa Gucci.

Kai dilantik sebagai model untuk kempen terbaharu koleksi kaca mata Gucci untuk musim luruh dan sejuk 2019.

Kini nama Kai tersenarai sebaris dengan pelakon kelahiran China, Ni Ni dan pemuzik British, Harry Styles yang turut bergelar duta global untuk jenama terkenal yang berasal dari Itali.

Pengarah Kreatif Gucci, Alessandro Michele berkata dalam satu kenyataan, pelantikan Kai adalah berasaskan kepada ekspresi wajah Kai yang cukup sesuai untuk dijadikan sebagai model untuk jenama mereka.

“Dalam setiap foto yang diambil, duta kami diberikan kebebasan untuk menterjemahkan nilai-nilai individualiti yang mereka percayai dan Kai mempunyai wajah yang cukup memberikan imaginasi kepada produk kami,” katanya.

Kai merupakan seorang peminat setia jenama Gucci malah dia sering diundang menghadiri majlis pertunjukan fesyen Gucci dengan menjadi antara salah seorang daripada selebriti yang menduduki barisan hadapan penonton sejak tahun lalu. – KopiPlanet.com

MV Lagu Baharu: Bukan Sokong LGBT, Sebaliknya Raikan Kasih Sayang – Zee Avi

Tampil dengan single terbaharu berjudul Who Are U, penyanyi Malaysia yang mencipta nama di Amerika Syarikat, Zee Avi turut serentak melancarkan muzik video (MV) lagu tersebut dalam sebuah majlis pelancaran yang berlangsung di Umai, TTDI, Kuala Lumpur hari ini.

Menerusi MV tersebut, Zee telah menampilkan lebih 30 personaliti unik dan menarik untuk dipaparkan sejajar dengan mesej lagu Who Are U yang meraikan kelainan dan kepelbagaian personaliti yang ada dalam diri setiap individu yang diwakili.

Walaupun mungkin ada pihak yang kurang bersetuju dengan beberapa personaliti yang menerapkan imej golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) dalam MV berkenaan, Zee berkata dia hanya mahu meraikan perasaan kasih sayang yang cukup penting harus diterapkan pada diri setiap individu.

“Saya sokong kasih sayang, itu yang boleh saya katakan mengenai perkara tersebut. Kalau netizen nak cakap apa-apa mengenainya, tidak mengapa. Saya hanya boleh ucapkan terima kasih kepada mereka kerana meluangkan masa untuk menaip (perkara negatif). Muzik video ini memaparkan beberapa permata terbaik yang kita ada di seluruh Malaysia. Setiap mereka mempunyai perjalanan mereka yang tersendiri dalam menjadi individu yang berani serta yakin dnegan menjadi diri mereka sendiri.

“Lagu ini juga boleh dikatakan ibarat membalas kepada pertanyaan netizen yang sering kali mahu tentukan apa yang perlu kita buat dan tidak boleh buat. Bagi saya, kalau orang luar sana nak cakap apa sahaja, cakaplah, yang penting macam mana cara kita beri reaksi setiap sesuatu perkara itu yang penting.

“Kalau kita nak ambil hati netizen, terpulanglah pada cara anda. Tapi yang paling penting, saya tampilkan 30 orang ini kerana mereka berani menjadi diri mereka sendiri walaupun mungkin ada di antara mereka sebelum ini dikecam netizen,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Who Are U yang menjalani penggambaran di Terengganu mendapat sentuhan arahan daripada Hafreez Amminuddin.

Antara personaliti yang tampil menjadi model untuk MV ini ialah seperti model terkenal, Alicia Amin, aktivis ‘body positive’ dan model, Nalisa Alia Amin serta selebriti media sosial, Faiz Dickie. – KopiPlanet.com

Mamat Exists Mohon Maaf & Bakal Masuk Pusat Pemulihan

Vokalis kumpulan Exists, Mamat atau nama sebenarnya Mohd Ali Kamarudin, 42, memohon maaf dan berjanji tidak akan mengulangi lagi kesalahannya di masa akan datang berhubung kes penangkapan dadah melibatkan dirinya baru-baru ini.

Mamat dibebaskan daripada tahanan reman dengan jaminan polis selepas ditahan malam Ahad lalu bagi membantu siasatan kerana memiliki dadah.

Menurut Mamat, dia rasa bersalah kerana mengecewakan ahli kumpulannya dan peminat dan sehubungan itu dia rela hati ingin memasuki pusat pemulihan sebaik sahaja Konsert Reunion Exists di Malaysia dan Singapura selesai diadakan.

“Saya mohon maaf kepada peminat dan pihak media yang sudah menguar-uarkan konsert ini. Semua yang berlaku ini di luar jangkaan saya dan saya berjanji akan berikan yang terbaik semasa konsert reunion itu nanti.

“Saya tidak boleh beri komen lanjut mengenai hal penangkapan itu kerana masih berada di bawah siasatan polis.

“Saya juga akan memasuki pusat pemulihan buat kali pertama kerana ingin membebaskan diri daripada dadah agar kesilapan lama tidak berulang lagi. Saya harapkan sokongan dan dorongan anda di luar sana,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis sidang media yang diadakan di Hotel Alila, Bangsar, Kuala Lumpur hari ini.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Shiraz Projects, Shirazdeen Karim memberi jaminan Mamat akan tetap muncul dalam konsert reunion seperti yang telah dirancangkan.

“Mamat akan tetap muncul dalam konsert ini kerana tanpa Mamat tak lengkap Konsert Exists Reunion.

“Dia dibebaskan dengan jaminan polis dan kesnya akan mengambil masa dalam beberapa bulan dan saya yakin dan menaruh separuh kepercayaan dia akan muncul pada malam konsert itu nanti,” katanya.

Konsert Reunion Exists akan diadakan di Stadium Malawati, Shah Alam pada 28 September ini.

Exist yang ditubuhkan pada 1991 dianggotai oleh Mamat dan Ezad selaku vokalis, Ajai (keyboardist), Shah (pemain gitar), Musa (pemain bass), Along (pemain gitar) dan Ujang (pemain drum).

Konsert Reunion Exists juga akan diadakan di The Theatre Mediacorp, Singapura pada 5 Oktober ini. – KopiPlanet.com

Green Day Kembali Dengan Album Baharu, Jelajah Asia Tahun Depan

Kumpulan trio punck rock Amerika, Green Day kembali memeriahkan industri hiburan antarabangsa menerusi penerbitan album studio ke-13 mereka, Father of All yang bakal dilancarkan pada 7 Februari 2020.

Sehubungan itu, Green Day yang dianggotai Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt dan Tre Cool bakal mengadakan konsert jelajah di serata Asia bermula Mac 2020.

Tiket untuk konsert jelajah Asia akan mula dijual pada 20 September ini, jam 10 pagi di laman web rasmi band tersebut.

Antara negara yang bakal dilawati Green Day adalah Singapura, Thailand, Filipina, Hong Kong, Taiwan, Korea Selatan dan Jepun.

Berikut merupakan jadual konsert jelajah Asia Green Day yang cukup popular dengan lagu seperti 21 Guns, American Idiot, Minority dan Boulevard of Broken Dreams:

8 Mac – Singapore, Singapore Indoor Stadium
11 Mac – Bangkok, Impact Arena
14 Mac– Manila, Mall of Asia Arena
17 Mac – Taipei, Taipei Arena
20 Mac – Hong Kong, Asia World Expo
22 Mac – Seoul, Jamsil Indoor Gym
25 Mac – Osaka, Intex
27 Mac – Tokyo, Makuhari, Messe – KopiPlanet.com

BTS Tidak Dapat Pengecualian, Perlu Jalani Latihan Ketenteraan

Pihak berwajib Korea Selatan telah menetapkan kesemua selebriti lelaki K-pop wajib menghadiri latihan ketenteraan selama dua tahun seperti yang termaktub dalam sistem ketenteraan negara itu.

Kerajaan negara itu sebelum ini telah memeriksa semula pelaksanaan modul ketenteraan itu selepas terdapat beberapa usul untuk memberikan pengecualian kepada bintang K-pop daripada menjalani latihan itu.

Semua warganegara lelaki Korea Selatan yang berusia 18 tahun ke atas diwajibkan menjalani modul ketenteraan tersebut.

Sebelum ini hanya beberapa selebriti sahaja yang mendapat pengecualian tersebut seperti pemuzik lagu tradisional Korea dan atlet yang pernah memenangi pingat Sukan Olimpik dan Sukan Asia.

Timbul cadangan sebelum ini bagi memberikan pengecualian kepada ahli kumpulan BTS yang telah mencipta fenomena sedunia sekali gus menjana pendapatan negara tersebut dengan menarik jumlah pelancong ke negara Kimchi itu.

Ahli kumpulan BTS, Jin dijadualkan menjalani latihan modul ketenteraan itu pada tahun hadapan.

Dakwaan mengatakan kesemua ahli BTS berkemungkinan akan menjalani latihan pada tempoh yang sama bagi mengelakkan perjalanan kerjaya mereka terganggu disebabkan kekurangan ahli pada satu-satu masa untuk mempromosikan produk seni mereka.

Namun, pihak pengurusan mereka Big Hit Entertainment masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi bagi menjawab perkara tersebut. – KopiPlanet.com

Uriah See Penyanyi Berbakat Besar, Boleh Berlakon & Cipta Lagu

Penyanyi Uriah See ternyata mengharumkan nama negara apabila dia merupakan satu-satunya wakil peserta dari Malaysia yang terpilih menyertai Pertandingan Opera Super Vocal musim kedua yang merupakan satu program televisyen yang cukup terkenal di Tanah Besar China.

Walaupun program itu sudah berakhir pada April lalu, namun Uriah masih kekal aktif dalam persada seni tempatan mahupun di negara jiran.

Penyertaan Uriah dalam program itu ternyata membawa tuah kepadanya apabila dia kini semakin dikenali di serantau Asia malah dirinya turut dilamar untuk membintangi drama bersiri terbitan produksi Singapura, Fried Rice Paradise.

“Menjadi sebahagian dalam projek tersebut dan dipilih oleh pengarah Dick Lee itu sudah cukup membuatkan saya bangga. Sepanjang menjalani penggambaran selama tiga bulan, saya banyak menimba pengalaman manis bersama barisan pelakon lain. Saya harap dapat bekerjasama dengan mereka lagi pada masa akan datang,” katanya.

Selain Uriah, drama bersiri itu turut dibintangi Carmen Soo, Peter Yu, Sebastian Tan dan Suhaimi Yusof.

Dalam drama tersebut, Uriah melakonkan watak sebagai Hennessy Goh, anak angkat seorang hartawan yang bakal mewarisi kekayaan ayahnya. Hennessy bekerja untuk ayahnya dan mendapat arahan daripada bapanya untuk menggoda seorang pemilik kedai runcit untuk menjual kedainya kepada mereka dengan harapan seluruh kawasan tersebut akan menjadi hab perniagaan mereka sekeluarga.

Sementara itu dalam perkembangan lain, Uriah yang turut mempunyai bakat dalam penciptaan lagu telah tampil dengan sebuah lagu Listen To Your Inner Voice yang didendangkan oleh Victor Wong dan Azora Chin.

Uriah berharap di masa akan datang dia akan dapat menjadi selebriti serba boleh selain dapat menembusi pasaran peminat Melayu agar bakatnya akan terus dapat digilap. – KopiPlanet.com