• FOLLOW US

Abubakarxli Pertaruh Single Hip Hop NiNiNi, Berkisar Tentang Kesedaran Diri

Bernaung di bawal label rakaman Def Jem Asia Tenggara, bintang hip-hop baharu, Abubakarxli mempertaruhkan single berjudul NiNiNi sebagai pengenalan buatnya dalam bidang hiburan tempatan.

Single ‘NiNiNi’ mengisahkan tentang kesedaran diri dan bukan tentang kekejaman dunia atau sebaliknya yang sebelum ini lebih sinonim dengan lagu hip-hop lain.

“Tiada yang mustahil untuk dikecapi dalam dunia ini selagi kita berusaha dan bersikap kental menempuhi tiap rintangan dan cabaran yang datang.

“Jangan lupa untuk meraikan apa yang telah diraih dalam hidup tetapi tetaplah merendah diri dan bagi saya lebih baik bercita-cita tinggi daripada sekadar bermimpi,” katanya.

Sementara itu, muzik video NiNiNi adalah merupakan arahan Abubakarxli sendiri dengan kerjasama Denhouse Productions.

Menerusi muzik video tersebut, ia memaparkan budaya rempit dalam hip hop yang menjadikannya berbeza dengan material hip hop lain.

Terdapat satu paras keaslian dalam cara Abubakarxli menyalurkan bunyi dan imejnya yang bersuara tempatan, satu kualiti yang jarang ada pada hip hop Malaysia.

Abubakarxli mula dikenali dalam dunia hip hop menerusi saluran media sosial YouTube pada tahun 2010. – KopiPlanet.com

Butterfingers & Cita Citata Antara Selebriti Meriahkan Nusa Fest

Menggabungkan artis popular dari tiga negara serantau iaitu Malaysia, Indonesia dan Singapura, Nusa Fest yang bakal diadakan pada 7 dan 8 Mac ini akan memberikan kepuasan hiburan maksima kepada pengunjungnya.

Penganjurnya, Shiraz Projects mengambil pendekatan menyatukan pemuzik dari tiga negara sebagai mengeratkan lagi titian persahabatan yang sudah lama terjalin di antara ketiga-tiga negara ini.

Antara nama-nama besar yang akan menghangatkan pentas utama Nusa Fest adalah seperti Butterfingers, Caprice & Badboi, Cita Citata, Exists Reunion, Gerhana Skacinta, Joe Flizzow, Kelompok Penerbang Roket, Maliq & D’Essentilas dan Padi Reborn.

Selain persembahan pentas, festival itu turut menyediakan pelbagai aktiviti menarik seperti jualan makanan, barangan budaya serta merchandise serta ruangan kanak-kanak.

Tiket berharga RM100 (sehari) dan RM175 (dua hari) dijual untuk Early Bird manakala tiket biasa berharga RM125 (sehari) dan RM200 (dua hari). Tiket VIP pula berharga RM800 (dua hari). Tiket boleh didapati menerusi www.myticket.asia. – KopiPlanet.com

Fokus Bidang Nyanyian, Alvin Chong Tampil Single Tak Terganti

Lebih dikenali sebagai pelakon, kali ini Alvin Chong cuba meluaskan fokusnya untuk memberi lebih tumpuan kepada bidang nyanyian.

Alvin sebenarnya memulakan kerjaya seni menerusi program realiti pencarian penyanyi Astro Star Quest 2009 dan sejak daripada situ, dia sudah mempunyai sebanyak tiga buah single iaitu Lagumu, Mencintaimu dan Tajam.

Terbaharu, dia tampil dengan single terkini yang berjudul Tak Terganti yang merupakan hasil ciptaan komposer Indonesia, Ariadinata. Tak Terganti yang diberikan suntikan Pop-EDM ini mendapat sentuhan penerbit antarabangsa iaitu Bryan B.

Dengan kemunculan single terbaharu berjudul Tak Terganti, Alvin berharap dapat menempatkan dirinya sebagai penyanyi lelaki bukan Melayu terunggul dalam persada muzik Melayu.

Single terbitan Universal Music Malaysia ini sudah boleh didapati di platform digital seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer, Joox dan juga Apple Music. – KopiPlanet.com

Rockaway Fest 2020 Dibarisi Penghibur Antarabangsa AS, Jepun & Australia

Festival rock terbesar, Rockaway Fest 2020 kini kembali mengegarkan peminat muzik rock tanah air. Membariskan nama-nama besar termasuk kumpulan berasal dari Amerika Syarikat, Atreyu dan Jepun iaitu Crossfaith, Rockaway Fest 2020 akan diadakan pada 14 dan 15 Mac ini bertempat di kawasan letak kereta B, Stadium Nasional Bukit Jalil.

Selain itu, kumpulan rock Australia, Hands Like Houses juga turut menggegarkan pentas utama buat kali pertama kali di Asia.

Tidak dilupakan pemuzik tanah air, beberapa kumpulan popular tempatan turut menghiasi pentas Rockaway seperti Hujan, Death Cab For Cutie dan Kyoto Protocol.

Kekal utuh mencipta nama dalam industri muzik selama 40 tahun, Datuk M. Nasir adalah sebuah nama yang tidak perlu diperkenalkan lagi.

Datuk M. Nasir bakal menggamatkan lagi pentas dengan persembahan lagu-lagu popular beliau yang menjadi siulan ramai seperti Mentera Semerah Padi dan Tanya Sama Hud-Hud.

Untuk informasi lanjut mengenai Rockaway Fest 2020 dan cara-cara pembelian tiket, lawati laman Instagram @rockawayfest. – KopiPlanet.com

Masih Solo, Fathia Latiff Lebih Tertarik Dengan Lelaki Cina

Pelakon dan penyanyi, Fathia Latiff mengakui dirinya masih lagi solo selepas putus cinta dengan bekas kekasih, Aiman Hakim Ridza, lima tahun lalu.

Menurut Fathia, 33, dia tidak serik dan menolak sekiranya dipertemukan jodoh dengan orang dalam industri. Namun dirinya meletakkan sasaran untuk serius memikirkan soal berumah tangga apabila usianya sudah mencecah 35 tahun.

“Saya tidak menolak sekiranya dipertemukan jodoh dengan orang dalam industri. Saya beri masa dalam umur 35 tahun untuk menamatkan zaman solo, bukan dalam masa terdekat ini sebab saya hanya nak beri fokus kepada kerjaya seni.

“Kalau ikutkan saya lebih tertarik dengan jejaka berbangsa Cina disebabkan cara pemikiran mereka, cara mereka menghormati kaum wanita selain mereka juga sangat comel,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran single nyanyiannya, Jika Aku Tahu yang berlangsung di Metropolitan Square, Damansara Perdana, semalam.

Terpalit dengan beberapa siri kontroversi terdahulu, Fathia mengharapkan tahun 2020 dapat memberikan sinar baharu buat dirinya.

Enggan menoleh ke belakang, Fathia berkata dia masih dalam proses belajar mengawal diri daripada mengulangi kesilapan sama.

“Tahun ini saya mahu mengasingkan karier seni dan kehidupan peribadi saya. Saya masih lagi belajar untuk kawal diri. Apa yang saya boleh katakan, saya hanya nak jadi diri sendiri. Saya tahu, rakyat Malaysia sayangkan saya sebab itu saya cuba untuk berubah,” ujarnya.

Bercakap mengenai single terbaharunya itu, Fathia berkata ia merupakan lirik sentuhan daripada dirinya sendiri dan kawan baiknya, Sharifah Faizah Al-Attas.

“Lagu ini sebenarnya saya dedikasikan kepada arwah datuk saya. Ia menceritakan bila kita dah kehilangan orang yang kita sayang, baru kita jadi lebih menghargai mereka.

“Jika Aku Tahu meluas konsepnya, ia boleh jadi untuk pasangan kekasih, suami isteri dan ahli keluarga serta rakan-rakan. Secara keseluruhannya, ia menceritakan kisah cinta kita kepada orang yang kita sayang,” katanya lagi. – KopiPlanet.com

Kumpulan XPDC Hangatkan Pentas Hard Rock Cafe 9 Februari Ini

Kumpulan lagenda XPDC bukan satu nama asing dalam industri hiburan tanah air. Setelah hampir 31 tahun ditubuhkan, XPDC yang dianggotai Mael, Zuar, Amy dan Jeff bakal mengegarkan pentas Sunday Night Live (SNL) di Hard Rock Cafe, Kuala Lumpur pada 9 Februari ini, jam 10.30 malam.

Untuk persembahan ini, XPDC akan menghiburkan peminat setia mereka dengan seleksi lagu-lagu hits seperti Hamba Abdi, Senapang Patah, Titian Perjalanan, Aku Masih Di Sini dan lagu berhantu, Semangat Yang Hilang.

Tiket masuk adalah serendah RM100 (termasuk satu minuman ringan) boleh didapati di Hard Rock Cafe Kuala Lumpur.

Sunday Night Live adalah platform bagi penyanyi tempatan untuk mengetengahkan bakat mereka dan memberi peluang kepada peminat untuk berhibur dengan persembahan daripada artis kegemaran mereka secara dekat dan live. – KopiPlanet.com

Alyah Tampil Single Baharu Cintaiku, Tonjol Kelainan Vokal

Penyanyi Datin Alyah kini telah tampil dengan single terbaharu berjudul Cintaiku yang dilancarkan secara rasmi semalam.

Lagu ciptaan bersama Ikhwan Fatanna dan Wan Saleh dan lirik oleh Arisz Ab Rahman, Datin Hasniza dan Ikhwan itu menampilkan kelainan warna vokal isteri kepada pengarah muzik, Datuk Ramli MS ini.

“Muzik lagu ini masih dalam kategori balada. Kalau bercakap soal kekuatan, dalam lagu ini vokal saya menjadi lain. ‘Key’ yang dipilih untuk lagu ini mengubah ‘tone’ suara saya. Pendek kata, bunyinya tidak seperti lagu saya sebelum ini.

“Saya yakin, bagi yang kali pertama mendengar akan cakap suara saya lain. Namun, saya ingin puji karya ini kerana melodi yang sangat menarik. Pada bahagian korus lagu ini pasti akan mudah diingati,” katanya.

Berkongsi mengenai projek single terbitan dan edaran syarikat rakaman, Nova Music (M) Sdn Bhd itu, Alyah berkata ia terjadi secara kebetulan.

“Sejujurnya, lagu ini tidak ada dalam perancangan saya untuk tahun ini. Kalau ikutkan saya memang nak muncul dengan single baru, tapi bukan awal tahun dan genre balada.

“Mungkin inilah yang dikatakan rezeki apabila pihak Nova menghubungi pegawai perhubungan awam saya dan menawarkan lagu ini”, katanya.

Cintaiku kini sudah boleh didapati menerusi semua aplikasi penstriman muzik seperti Spotify, iTunes, Joox dan lain-lain. – KopiPlanet.com

“Rupa Tak Penting, Asalkan Ketiak Mesti Wangi” – Dina Nadzir

Memasuki usia 35 tahun, penyanyi dan penyampai radio, Dina Nadzir mengakui dirinya tidak sunyi biarpun sudah hampir 10 tahun putus cinta dengan bekas kekasihnya.

Menurut anak jati Johor Bahru itu, dia kini senang bertemankan ibu bapanya selain mempunyai beberapa teman rapat sekiranya ingin meluangkan masa serta berkongsi masalah bersama-sama.

“Saya tidak pernah rasa sunyi biarpun sudah 10 tahun single sejak putus cinta dengan bekas kekasih. Kalau rasa nak luahkan apa-apa masalah, saya sentiasa ada ibu dan bapa serta beberapa rakan baik yang boleh saya ceritakan apa sahaja masalah kepada mereka.

“Sudah memasuki usia 35 tahun, kalau nak cari teman istimewa memang saya akan tengok personaliti dulu daripada rupa. Dulu tidak dinafikan kita muda lagi, memang nak teman lelaki yang kacak sahaja. Disebabkan sudah semakin matang, saya kalau boleh nak teman lelaki yang bijak. Rupa tidak penting, asalkan ketiak mesti wangi,” katanya secara berseloroh.

Dia berkata demikian kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelantikannya sebagai duta SSKlinic yang berlangsung di Damansara 3, Petaling Jaya semalam.

Dalam pada itu, Dina juga berkata dia tidak pernah mempercayai laman cari jodoh atas talian (online) kerana sentiasa berasa was-was dengan orang yang tidak dikenali dan setakat ini tidak mempunyai minat untuk mencuba aplikasi tersebut.

“Saya memang tidak percaya mencari jodoh menerusi aplikasi online, mungkin saya terlalu paranoid sebab macam-macam boleh jadi kalau kita keluar dengan orang yang tidak dikenali.

“Kalau nak keluar, saya mesti akan keluar dengan kawan-kawan yang saya kenal sahaja. Mungkin saya paranoid sebab selalu tengok kes-kes macam ini banyak berlaku dalam drama CSI,” katanya berseloroh.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai pelantikannya sebagai duta program rawatan pelangsingan SSSlim, Dina berkata dia sudah mencuba program tersebut sejak November lalu yang mana ia menunjukkan perkembangan positif apabila dia sudah turun sebanyak enam kilogram dalam masa sebulan.

“Ini adalah sebagai salah satu usaha saya untuk menjadikan diri saya lebih sihat. Misi tahun 2020 adalah untuk respect myself and my body better. Saya percaya kita boleh jadi cantik dalam apa sahaja saiz badan. Cuma sebagai seorang selebriti, masyarakat di luar sana akan lebih mempercayai diri kita sekiranya kita sendiri jaga diri kita dengan baik.

“Untuk program pelangsingan ini, saya dah turun sebanyak enam kilogram, dari 112 kini berat saya 106 kg. Sekarang sasaran saya adalah untuk capai berat badan sehingga 80 kilogram. Walaupun nampak mudah, namun sebenarnya ia tidak mudah sebab saya jenis suka makan jajan dan coklat. Namun dengan hasil tunjuk ajar daripada doktor bertauliah di SSKlinic, saya sekarang sudah tahu panduan pemakanan sihat yang sesuai untuk badan saya,” ujarnya.

SSKlinic menawarkan pelbagai jenis rawatan estetika serta program pelansingan badan bagi mereka yang mencari solusi untuk meningkatkan kesihatan dan penampilan secara keseluruhan. – KopiPlanet.com

Sempena Kemunculan Semula, Baggio Pertaruhkan Single Laduni Cinta

Vokalis kumpulan Damasutra, Baggio atau nama sebenarnya, Bahagia Daharun tampil dengan semangat baharu tahun 2020 dengan memperkenalkan single terbaharu berjudul Laduni Cinta.

Lagu berkonsepkan pop rock ciptaan komposer Joe Slash manakala liriknya oleh S Amin Shahab itu merupakan hadiah kemunculan semula Baggio buat peminat yang sentiasa menyokong kerjaya seninya.

“Lagu ini sangat bermakna buat saya kerana tahun ini memang saya ingin hadiahkan sesuatu yang baharu dan memberi kepada peminat selepas hampir 30 tahun saya menghambakan diri dalam bidang seni.

“Laduni Cinta turut mendapat khidmat daripada Adi kumpulan 6ixthsense daripada segi susunan lagu serta Taja daripada kumpulan Meet Uncle Hussein sebagai jurutera bunyi. Single ini turut mendapat sentuhan daripada pemuzik undangan iaitu Ujang Exists (drum), Robot (gitar bass) dan Ritz Metalasia (gitar),” katanya.

Laduni Cinta kini sudah boleh didapati menerusi semua aplikasi penstriman muzik dan muzik videonya juga sudah dilancarkan pada 9 Januari lalu menerusi saluran Youtube Astakona Entertainment. – KopiPlanet.com

Penyanyi Lagu Filem Devdas Bakal Jayakan Konsert Di Kuala Lumpur

Penyanyi lagu filem Devdas, Shreya Ghoshal bakal menjayakan satu persembahan konsert yang akan berlangsung di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 23 Februari depan.

Penyanyi yang pernah tampil sebanyak lima kali dalam senarai Forbes 100 selebriti terkemuka dari India ini mempunyai pencapaian yang cukup cemerlang termasuk bergelar penyanyi India pertama yang mempunyai patung lilinnya sendiri di Muzium Madame Tussauds di London pada tahun 2017.

“Saya sangat teruja untuk tampil di Malaysia buat kali pertama dan ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak penaja iaitu Standard Chartered Malaysia. Saya merasakan bahawa ini adalah sebuah pengiktirafan yang tinggi dari sebuah bank global kerana ia menunjukkan betapa impak industri hiburan Bollywood telah dicapai di peringkat antarabangsa dan sejauh mana ia telah berlaku.

“Saya tidak sabar untuk bertemu dengan semua peminat di Malaysia. Untuk konsert kali ini saya akan menampilkan lagu-lagu hits seperti Chikni Chameli (filem Agneepath), Dola Re Dola (Devdas), Deewani Mastani (Bajirao Mastani), Teri Meri (Bodyguard) dan banyak lagi,” katanya.

Sementara itu, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Hitman Solutions Live Sdn Bhd, Rohit Rampal berkata konsert Bollywood ini merupakan yang antara paling ditunggu-tunggu peminat sejak daripada dulu lagi.

“Kami dengan bangganya mengumumkan konsert pertama kami pada tahun 2020, Shreya Ghoshal Live in Concert Malaysia. Para peminat Shreya Ghoshal yang terdiri daripada pelbagai bangsa akan dipersembahkan dengan konsert muzikal yang menghiburkan.

“Ini merupakan konsert Bollywood yang ditunggu-tunggu di Malaysia selepas kemunculan Shah Rukh Khan pada tahun 2013,” ujarnya lagi.

Hitman Solutions merupakan penganjur konsert yang tidak asing lagi untuk pasaran tersendiri di Malaysia dengan menganjurkan konsert-konsert artis Bollywood sejak 15 tahun yang lalu. Baru-baru ini, Hitman Solutions telah menganjurkan konsert “heavyweight Bhangra.

Tiket-tiket dijual dengan harga RM150 (Bronze), RM250 (Silver), RM450 (Gold), RM600 (Platinum), RM1,000 (Diamond) dan RM1,500 (VIP). Peminat boleh menghubungi talian 012-501 5783 / 012-380 5783 untuk tempahan.

Tiket-tiket konsert telah mula dijual sejak 6 Januari 2020 melalui www.myticket.asia. – KopiPlanet.com