• FOLLOW US

Gabung Tiga Bahasa Jadi Tarikan Single Baharu SonaOne

Rapper, SonaOne tampil dengan single terbaharu berjudul Bomba yang merupakan terbitan Def Jam South East Asia (Def Jam SEA).

Menariknya, Bomba menggabungkan tiga bahasa dalam lagu tersebut iaitu Bahasa Melayu, Inggeris dan Perancis bagi memberikan keunikan terhadap naskhah tersebut.

“Ia karya yang menyeronokkan, ceria dan ada tiga bahasa, ia memang saya,” kata SonaOne tentang lagu tersebut, sambil menekankan bahawa kekuatan lagunya adalah pada dinamik gabungan muzik serta bahasa.

Berteraskan sedikit unsur muzik kelab malam, ia mampu menonjol dan menjemput pendengar untuk sama-sama menikmatinya.

Menurut penyanyi berdarah kacukan Melayu-Perancis ini, Bomba merupakan lagu pertama dari albumnya yang bakal muncul berjudul Freestyle Play.

Bomba kini sudah boleh didapati menerusi semua aplikasi penstriman muzik seperti Joox, Spotify dan Apple Music. – KopiPlanet.com

Lakaran Taruhan Baru Layla Sania Berkisar Tentang Pasangan Saling Melengkapi

Selepas muncul dengan lagu Que Sera Sera, penyanyi Layla Sania, 18, kini tampil dengan single terbaharu berjudul Lakaran.

Lakaran merupakan lagu ciptaan Megat Fazly yang juga merupakan vokalis kumpulan pop-folk, Mafidz.

“Lagu ini mengisahkan tentang pasangan yang saling melengkapi. Bagi saya lagu ini bukan saja sesuai untuk pasangan kekasih atau pasangan suami isteri tetapi ia juga boleh menggambarkan hubungan sesama rakan dan ahli keluarga.

“Sebagaimana yang digambarkan dalam lirik lagu Lakaran ini, jika seseorang melukis lakaran, pasangannya pula tolong warnakan, mereka saling melengkapi dalam menghasilkan sebuah karya seni yang indah.

“Bagi saya, ibu bapa saya adalah contoh yang terbaik, walaupun Umi dan Walid sangat berbeza sifat dan karakter mereka tetapi perbezaan itu yang melengkapi kekurangan dan kelebihan masing-masing,” kata Layla menceritakan tentang lagu terbaharunya itu.

Lakaran terbitan dan edaran Warner Music Malaysia ini boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, iTunes, KKBox , Deezer, Joox dan Apple Music. – KopiPlanet.com

Berkongi Rasa Positif Dengan Peminat, Bella Tampil Single Tenang

Setelah lebih 12 tahun tidak muncul dengan lagu baharu, kali ini penyanyi Bella Astillah, 26, tampil dengan single Tenang bagi memperkukuhkan namanya dalam industri hiburan.

Berkongsi lanjut mengenai lagu itu, Bella yang juga ibu tunggal beranak satu berkata, Tenang bukanlah mengenai kisah hidupnya 100 peratus.

“Saya percaya setiap individu menginginkan kehidupan yang baik. Bagi saya, apabila kita sentiasa positif, insya-Allah mudah untuk berasa tenang. Dari situ, saya dan komposer mendapat sedikit inspirasi untuk lirik lagu Tenang.

“Lirik lagu ini tidak sepenuhnya mengenai perjalanan hidup saya, tapi lebih kepada ingin berkongsi perasaan positif untuk sentiasa bersangka baik dengan ujian dan jangan putus asa,” katanya yang kali terakhir merakamkan lagu tema untuk drama bersiri Diari Ramadan Rafique ketika dirinya berusia 14 tahun.

Bella berkata, walaupun sudah lama meninggalkan dunia rakaman suara, pengalaman merakamkan Tenang sesuatu yang mengujakan.

Apatah lagi dia dibantu komposer hebat dan berpengalaman sekali gus memudahkan proses itu. Lagu ciptaan komposer Audi Mok yang diedarkan Universal Music itu bakal dilancarkan bermula esok.

“Proses merakamkan lagu Tenang sangat tenang. Di mana segalanya dipermudahkan. Alhamdulillah, dengan bantuan Audi Mok sendiri membuatkan saya lebih selesa dan sangat mudah.

“Kami saling mendengar pendapat masing-masing. Itu yang memudahkan lagi proses rakaman lagu ini. Begitu juga ketika proses memperdengarkan melodi lagu. Audi sangat memahami dan kreatif,” katanya.

Lagu Tenang akan dilancarkan secara rasmi di kesemua pelantar digital seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer, Joox dan juga Apple Music bermula 12 tengah malam ini.

Manakala bagi video muzik pula dilancarkan di saluran YouTube Universal Music Malaysia pada jam 3.00 petang esok. – KopiPlanet.com

Selebriti Popular Nyanyi Lagu Gemilang, Rayu Rakyat Duduk Rumah

Sebanyak 11 kematian sudah dilaporkan di negara kita akibat wabak Coronavirus (Covid-19) sehingga hari ini. Walaupun kerajaan sudah melaksanakan Perintah Kawalan Berkurung (PKP) sejak 18 Mac lalu hingga 31 Mac ini, namun terdapat segelintir rakyat Malaysia yang masih lagi berdegil dengan arahan tersebut.

Terpanggil untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai ‘public figure’, beberapa selebriti menjayakan kempen dengan menyeru rakyat Malaysia kekal terus berada di rumah bagi membendung penularan Covid-19.

Kempen yang dimulakan oleh penyanyi Nourul Depp ini mendapat kerjasama daripada beberapa rakan artis seperti Datuk Seri Siti Nurhaliza, Ella Aminuddin, Elyana, Dynas Mokhtar, Daphne Iking, Adibah Noor, Zahida Rafik, Ning Baizura, Yuna dan kumpulan Floor 88.

Bergabung menyanyikan lagu Ratu Rock Negara, Ella berjudul Gemilang, kempen ini turut disertai wakil petugas kesihatan serta pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam yang turut meminta semua pihak mematuhi dan memberikan kerjasama dengan hanya duduk di rumah sahaja sepanjang tempoh PKP.

‘Bersama-sama tempuhi segala, saat gemilang akan tiba kan kita kecapi bersama’ – itu bait-bait lirik Gemilang yang dapat menggambarkan situasi yang dihadapi kita semua pada masa kini.

Patuhi arahan dengan duduk di rumah agar kita semua dapat menghapuskan rantaian Covid-19 sekali gus dapat menjalani kehidupan harian seperti biasa sama seperti sebelum ini. – KopiPlanet.com

Dolla Tekad Takluk Industri Seni, Muncul Single Make You Wanna

Semakin mendapat perhatian selepas memberikan persembahan hebat pada Final RapstarERA 2020 baru-baru ini, kumpulan Dolla yang dibarisi empat gadis cantik ini sememangnya mempertaruhkan bakat besar masing-masing dalma bidnag seni.

Dianggotai Sabrina, Tabby, Syasya dan Angel, Dolla kini tampil dengan single pertama berjudul Make You Wanna yang dihasilkan oleh komposer dan produser lagu popular dari Australia, Bryan B serta Zamaera, Bryan B, Shou Raion dan Luca Sickta.

Menceritakan tentang keyakinan diri dan keberanian seorang wanita dalam membuktikan bahawa setiap manusia itu berharga dan berhak untuk dihormati.

“Kami mahu menghala perhatian kepada kepentingan merasa yakin dan selesa dengan diri sendiri. Wanita yang berkeyakinan tinggi akan lebih menyerlah dan menarik perhatian ramai pihak.

“Saya gembira kerana lagu ini menonjolkan kekuatan wanita. Bukan saja sesuai dimainkan di radio tapi ‘Make You Wanna’ membuat kita terasa ingin menari. Orang yang tidak suka menari pun akan menari bila mendengar lagu ini,” kata Sabrina.

Make You Wanna terbitan dan edaran oleh Universal Music Malaysia dan Lion Music Group Malaysia kini sudah boleh didapati menerusi aplikasi penstriman muzik seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer, Joox dan Apple Music. – KopiPlanet.com

Mya Ruslee Meninggal Dunia Akibat Penyakit Kanser

Penyanyi Syura Badron dan Haiza Hanafi mengesahkan berita kematian penyanyi Mya Ruslee atau nama sebenarnya, Myanaliza Ruslee, 44, menerusi laman Instagram mereka, sebentar tadi.

Memuatnaik gambar penyanyi yang cukup terkenal dengan lagu Matahari itu, Syura dan Haiza menitipkan ucapan takziah di atas pemergian Mya.

Mya dilaporkan meninggal dunia akibat penyakit kanser yang dihidapinya sejak beberapa tahun lalu.

Penyanyi kelahiran Johor Bahru itu dipercayai menghembuskan nafas terakhir di salah sebuah hospital di Sungai Buloh, Selangor pada jam 4 petang tadi.

Mya pernah mendirikan rumah tangga dengan Tengku Shahreza Tengku Abdul Aziz pada 26 Jun 2009 namun bercerai 17 Ogos 2015, tanpa dikurniakan cahaya mata.

Allahyarham juga pernah menyertai program realiti Gegar Vaganza musim kelima yang bersiaran pada tahun 2018. – KopiPlanet.com

Alvin Chong Balik Bercuti Dari AS, Sedia Jalani Ujian Saringan

Penyanyi dan pelakon, Alvin Chong akan menjalani ujian saringan kesihatan sekali gus bersedia dikuarantin selama 14 hari selepas tiba dari Amerika Syarikat.

Alvin, 29, berkata dia akan mematuhi segala arahan yang sudah dikeluarkan kerajaan selepas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan selama 14 hari bermula esok.

“Sekarang saya dalam perjalanan pulang ke tanah air dari Amerika Syarikat. Saya maklum berkenaan arahan dikeluarkan Perdana Menteri semalam.

“Jadi, apabila di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) nanti, saya akan buat ujian saringan kesihatan yang disediakan.

“Saya juga akan kuarantinkan diri selama 14 hari seperti yang dinasihatkan. Cuma apa yang dirisaukan sekarang di rumah tidak ada barangan makanan dan keperluan harian. Apa-apa pun, doakan saya tiba dengan selamat,” katanya.

Alvin berada di sana bagi tujuan percutian peribadi selepas terbabit penggambaran drama.

Alvin yang baru muncul dengan single Tak Terganti terbitan Universal Music berkata, dia tidak terlepas daripada menjaga kesihatan sepanjang berada di negara Uncle Sam itu termasuk ketika berada dalam penerbangan.

“Ketika berada di tempat duduk pesawat, saya pastikan ia bersih dan ‘hygiene’ terlebih dahulu. Malah, saya juga tidak terlepas daripada menggunakan topeng muka, losen tangan dan cecair pembasmi kuman (hand sanitizer).

“Jadi, jangan risau semua. Saya juga tidak mahu ada apa-apa yang berlaku. Jadi, pencegahan awal itu lebih baik,” katanya. – KopiPlanet.com

Rutin Harian Berubah Sepenuhnya, Ella Seronok Jaga Anak Angkat

Ratu rock negara, Ella atau nama sebenarnya, Norzila Aminuddin, 54, mengakui seronok menjalani kehidupan bersama anak angkat yang dibelanya sejak setahun lalu.

Menurut pelantun lagu Standing In The Eyes Of The World itu, kehadiran Shanome Az Zahra memberikan kebahagiaan buat keluarganya selain rutin hariannya kini sudah berubah sepenuhnya sejak kehadiran si comel tersebut.

“Alhamdulillah, kehidupan kini bertambah bahagia, saya dan suami sentiasa mencari masa untuk diluangkan bersama anak kami.

“Rutin harian pun berubah 360 darjah, saya kena tukar semula jadual harian. Kalau dulu shopping untuk diri sendiri, sekarang ini anak menjadi keutamaan.

“Shanome baharu sahaja mencecah usia tiga tahun, dia seorang yang cepat belajar dan perangainya pun ada sikit-sikit sama macam saya.

“Saya seronok menjaganya dan suami pun sama-sama membantu jaga Shanome. Kalau salah seorang sibuk dengan kerja, yang seorang lagi akan jaga. Kalau kami berdua sibuk, akan ada orang yang jaga dia. Semua saya pantau untuk Shanome,” katanya.

Ella berkata demikian kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis sidang media mengumumkan lantikannya sebagai duta jenama pakaian muslimah Sabella di The Love Matic, Jalan Ampang, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Berkongsi lebih lanjut mengenai pengalamannya menjaga anak, Ella berkata pada mulanya dia sedikit kekok dan berhadapan kesukaran namun perkara itu berjaya diatasinya dari masa ke semasa.

“Tipulah kalau cakap tak berhadapan dengan situasi sukar menguruskan anak kecil, dulu saya jadi risau nak uruskan terutama nak tukar lampinnya. Tapi sekarang dah okay dah.

“Saya juga panik apabila dia mula menangis kerana tak tahu apa yang dia mahukan sampaikan saya sendiri pun turut menangis sekali,” ujarnya berseloroh.

Untuk rekod, Ella mendirikan rumah tangga dengan juruterbang, Azhar Ghazali pada 7 Julai 2012. – KopiPlanet.com

Tampil Single Baharu, Farahdhiya Harap Tegar Jadi Siulan Ramai

‘Berhantu’ dengan lagu Bertakhta Di Hati, Farahdhiya Mohd Amin, 36, berharap magis yang sama akan terus kekal dengan lagu terbaharunya yang berjudul Tegar.

Merupakan hasil ciptaan komposer duo yang semakin meningkat naik iaitu Farouk Roman dan Amylea Azizan, Farahdhiya berkata dia sememangnya menantikan sebuah lagu balada yang dapat menepati citarasa penggemar muzik tanah air.

“Tegar merupakan lagu bergenre balada. Seronok dapat rakam lagu balada untuk single terbaharu sebab peminat sentiasa bertanya bila saya nak rakam lagu balada. Alhamdulillah, dapat lagu bagus dan ‘best’. Diakui, saya teruja dan berharap untuk yang terbaik.

“Lagi pula, peminat sudah lama tunggu lagu balada daripada saya sebab mereka ingat saya daripada lagu Bertakhta Di Hati. Jadi, mereka mahu lagu balada yang bagus daripada saya. Harapnya, lagu ini boleh berjaya dan memikat hati pendengar,” ujarnya.

Menurut Farahdhiya, ia juga menjadi satu rezeki buat dirinya apabila dapat bekerjasama dengan komposer hebat seperti Farouk dan Amylea untuk single berkenaan.

“Pada saya ini memang merupakan rezeki buat diri saya kerana ramai yang tahu bahawa Farouk dan Amylea antara komposer yang memang tengah ‘in’. Saya sangat gembira dan bangga dapat bekerja dengan mereka.

“Sejujurnya, genre balada adalah jiwa saya. Bagi saya, genre ini yang terbaik buat saya. Menerusi genre ini, kita dapat berkarya dari segi nyanyian. Jadi, dari segi vokal kita boleh tunjuk kemampuan.

“Lagu ini dirakam beberapa minggu lalu. Dua hari selepas dapat lagu, saya terus rakam. Masa untuk belajar lagu tak lama, tapi saya cuba urus dalam tempoh itu untuk belajar macam mana nak stail dan warnakan lagu itu mengikut lenggok saya sendiri,” katanya.

Lirik video rasmi lagu Tegar telah dilancarkan secara rasmi sejak Jumaat lalu di saluran YouTube Seventeen Eleven Music.

Serentak dengan itu, lagu terbitan Seventeen Eleven Music ini juga boleh distrim dan dilanggan di semua platform aplikasi penstriman muzik. – KopiPlanet.com

Empat Bulan ‘Puasa’ Dari Media Sosial, Faizal Tahir Rasa Tenang

Penyanyi dan komposer terkenal, Faizal Tahir menyarankan agar semua pihak berhenti dan berehat seketika daripada media sosial kerana ia dapat memberikan ketenangan luar biasa buat sesiapa yang melakukannya.

Bercakap daripada pengalaman, Faizal, 42, berkata sepanjang empat bulan tanpa media sosial, dia mengakui dirinya berasa lebih tenang.

“Perasaan saya dalam tempoh empat bulan tidak menggunakan medi sosial itu, hati jadi lebih tenang. Ia rasanya seperti kita sudah lama tak mandi dan tiba-tiba dapat mandi. Begitulah nikmat yang saya dapat rasa dan ia merupakan satu pengalaman terbaik buat saya.

“Saya nasihatkan supaya orang ramai berhenti seketika daripada media sosial kerana ia sangat ‘menyucikan’ diri kita. Saya yakin, setiap orang akan terus melihat telefon bimbit setiap kali bangun tidur dan begitu juga saya.

“Tapi, sepanjang empat bulan itu, saya bangun solat Subuh sahaja dan sekarang pun, selepas anak-anak ke sekolah, baharulah saya pegang telefon,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran Joox Originals yang berlangsung di Nicsman, The Starling Mall, Damansara Utama, semalam.

Walaupun begitu, Faizal tidak menafikan kepentingan media sosial bagi menyampaikan sesuatu maklumat dan informasi kepada semua pihak namun biarlah ia digunakan secara bersederhana.

“Ada batas yang perlu kita letakkan. Kalau dulu, saya akan meluangkan masa di media sosial lebih kurang tiga ke empat jam sehari.

“Sekarang, saya sudah mula aktif semula dan mulakan dengan perkongsian mengenai aktiviti program kemanusiaan di Syria dan sebagainya.

“Kalau nak berehat pun ada had juga sebab ada benda yang kita nak tahu dan beritahu kepada orang dengan menggunakan medium media sosial,” ujarnya lagi.

Sementara itu, bercakap mengenai kolaborasinya dengan Joox Originals sebagai Super Producer, Faizal telah bekerjasama dengan beberapa komposer serta penyanyi tempatan untuk menghasilkan 10 karya lagu baharu.

Untuk peringkat pertama, tiga artis iaitu Dayang Nurfaizah, Sophia Liana dan kumpulan duo baharu, FML telah dipilih bagi menjayakan kerjasama tersebut. Ketiga-tiga mereka hadir dengan lagu baharu berjudul Gerak Dulu yang dinyanyikan oleh Dayang, Ngam (Sophia Liana) dan Sinar (FML).

Kesemua lagu yang diterbitkan di bawah projek Joox Originals bersama Faizal Tahir dapat didengar secara eksklusif menerusi aplikasi penstriman muzik Joox sahaja. – KopiPlanet.com