• FOLLOW US

Empat Tahun Bergelar Ibu Tunggal, Hati Amelina Kini Sudah Dimiliki

Selepas empat tahun bergelar ibu tunggal penyanyi yang mendapat julukan Ratu Dangdut Malaysia, Amelina mengesahkan dia kini sedang mengenali hati budi seorang lelaki yang merupakan ahli perniagaan.

Amelina atau nama sebenarnya, Norazlina Amir Sharipuddin, 46, bagaimanapun enggan memperincikan lebih lanjut gerangan lelaki yang berjaya mencuri hatinya.

“Secara jujurnya, apa yang boleh saya katakan kini kami sedang mengenali hati budi masing-masing. Kalau ada jodoh, adalah.

“Kalau orang tanya tahun ini saya berkahwin, saya tiada kuasa untuk memberikan jawapan. Ini semua bergantung kepada ketentuan jodoh,” katanya ketika ditemui KopiPlanet.com.

Amelina ditemui pada majlis pelancaran muzik video dan single terbaharunya, Ada Untukmu yang berlangsung di Crave Cafe, Ara Damansara hari ini.

> Baca: Muat Naik Video Iklan Tampil Gadis Seksi, Emma Maembong Tutup Ruangan Komen

Ditanya sejauh mana keseriusan hubungan dengan lelaki berkenaan, pelantun lagu Asyik itu berkata, anak-anaknya adalah keutamaan dirinya walaupun mempunyai hasrat untuk berkahwin sekali lagi.

“Yang penting anak-anak selesa dengan dirinya. Orang yang ingin bersama saya perlu terima orang sekeliling saya.

“Dia peramah, tidak sombong serta tidak kuat cemburu. Itu antara sikap dia yang buat saya senang dengan dirinya. Itu sahaja yang boleh saya kongsikan,” ujarnya.

Sebelum ini, Amelina pernah berkahwin dengan ahli perniagaan bernama Reduan Mahmood pada 1999 namun bercerai pada 2016.

Hasil perkahwinan mereka dikurniakan enam cahaya mata iaitu Puteri ‘Nur Athirah, 19, Putera Al’ Affiq, 18, Putera Al’ Asyraff, 17, Puteri Nur’ Asyurah, 15, Putera Al’ Arffa, 13 dan Putera Al’ Amzar, 8.

Single Ada Untukmu merupakan percubaan pertama Amelina menyanyikan lagu bergenre balada selepas lebih 20 tahun menghambakan diri dalam arena seni dangdut.

Ada Untukmu yang diterbitkan Nova Music merupakan ciptaan sepenuhnya oleh Aepul Roza.

Muzik video Ada Untukmu yang turut menampilkan Sham Visa akan dimuat naik di Youtube pada jam 6 petang esok. – KopiPlanet.com

Lepas Budak Flat & Bangun, Aman RA Bangkit Dengan Semangat Impian

Selepas mencatat kejayaan memberansangkan dengan single-single terdahulu seperti Budak Flat & Bangun, penyanyi rap, Aman RA kini kembali dengan lagu terbaharu, Semangat Impian.

Semangat Impian yang merupakan ciptaan sepenuhnya oleh Aman RA bertujuan untuk memberi inspirasi kepada seluruh masyarakat Malaysia agar tidak mudah berputus asa dalam usaha untuk menggapai mimpi serta impian.

Selepas mencipta kejayaan manis dengan memenangi tempat kedua Anugerah Juara Lagu ke-34 menerusi lagu Bangun, Semangat Impian merupakan lagu dedikasi di atas segala penat lelah sepanjang rapper berusia 33 tahun itu menceburi bidang seni.

“Perjalanan saya dalam industri muzik bermula dengan Budak Flat yang mengisahkan tentang diri yang menghadapi kesusahan dan realiti harian tetapi tetap memegang kepada impian untuk berubah nasib.

“Kemudiannya beralih ke Bangun yang memberi rentak yang lebih positif kepada pendengar dalam menyampaikan pesanan motivasi untuk bangun dan berjuang demi memperbaiki hidup.

“Lagu Bangun telah menjadi anthem dan inspirasi kepada ramai dan korus yang agak menarik menjadi bahan nyanyian anak-anak kecil,” kata Aman.

Semangat Impian kini boleh didapati di semua aplikasi penstriman muzik digital dan video muzik rasmi boleh ditonton di saluran AmanRAVEVO di YouTube. – KopiPlanet.com

Elak Kena Banned, Anak Jamal Abdillah Tidak Guna Nama Osama

Terpilih sebagai salah seorang peserta program realiti nyanyian, Big Stage 2020, anak kepada Raja Pop, Datuk Jamal Abdillah tampil dengan nama komersil baharu, Yamani Abdillah.

Menurut pemilik nama lengkap Osama Yamani Jamal Abdillah ini, dia mempunyai sebab kenapa tidak menggunakan nama Osama sebagai nama pengenalannya dalam bidang seni.

“Sebelum ini saya memang gunakan nama Osama Yamani, tetapi bila saya buat video dan letak di laman YouTube, dalam dua tiga hari selepas itu video saya kena ‘banned’ sebab nama Osama.

“Jadi dari situ saya bincang dengan ayah, boleh atau tidak kalau saya letak Abdillah di belakang nama Yamani dan ayah beri keizinan. Lagipun itu merupakan nama ayah saya bukan nama orang lain pun. Tidak timbul isu saya tumpang nama dia.

“Ayah pun beri galakan dan harapannya supaya saya dapat teruskan legasi dia dalam industri walaupun haluan muzik kami berbeza. Jika Jamal Abdillah lebih dikenali sebagai Raja Pop, genre muzik saya pula lebih ke arah rock,” katanya.

> Baca: Ajai, Dayang Nurfaizah Ganti Siti Nurhaliza Jadi Juri Big Stage 2020

Yamani ditemui pada majlis sidang media pengumuman peserta Big Stage 2020 yang berlangsung di The Nicksman, The Starling Mall, Damansara Utama semalam.

Yamani, 19, bakal bersaing dengan 11 lagi penyanyi iaitu peserta lelaki, Usop, 23, Qody, 26, Hafiz Zainal, 28, Azzam Sham, 23, Fadh Majid, 27, Amir Hasan, 24, dan empat peserta perempuan iaitu Nana Sheme, 25, Hanie Soraya, 26, Sandra Dianne, 26, dan Farisha Iris, 23.

Walaupun sibuk dengan persiapan program tersebut, Yamani berkata dia tidak akan mengabaikan pengajiannya dalam bidang Diploma Muzik di Aswara.

“Sekarang kuliah diadakan secara online dan saya akan bahagikan masa sebaik mungkin. Pensyarah pun bagi galakan tapi mereka juga ada pesan jangan lupa buat tugasan kuliah yang diberikan mereka,” katanya berseloroh.

Juara Big Stage akan membawa pulang hadiah wang tunai RM100,000 beserta trofi manakala tempat kedua dan ketiga meraih RM50,000 dan RM25,000 beserta trofi. Persembahan peserta akan diadili tiga juri tetap iaitu Faizal Tahir, Ajai dan Dayang Nurfaizah.

Big Stage 2020 akan bersiaran langsung bermula 16 Ogos ini dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Ia akan disiarkan menerusi Astro Ria (104) dan Ria HD (123).

Untuk rekod, dua musim Big Stage terdahulu telah menobatkan Sarah Suhairi dan penyanyi dari Korea Selatan, Han Byul selaku juara. – KopiPlanet.com

Mengaku Tinggal Serumah: Kecik Bukan Buka Aib, Cuma Nak Bagi Pengajaran

Bekas vokalis kumpulan Hyper Act dan Kristal, Kecik atau nama sebenarnya, Mohammad Fauzi Kamarudin menyatakan tujuannya membuat pengakuan pernah tinggal serumah dengan bekas teman wanitanya adalah semata-mata untuk memberi pengajaran kepada orang di luar sana agar tidak sesekali melakukan perkara yang dilarang agama.

Mengakui perkara yang dilakukannya dulu adalah disebabkan sikap jahilnya sendiri, Kecik bagaimanapun tidak terasa hati dengan kecaman yang diterima daripada netizen susulan kenyataan yang dikongsikan menerusi laman Twitter miliknya itu.

“Saya ada baca juga ramai netizen cakap saya seolah buka pekung dan aib sendiri bila buat pengakuan di Twitter tempoh hari. Saya tak boleh nak marahkan mereka sebab memang saya tahu itu salah saya sendiri (pernah tinggal serumah dengan bekas teman wanita).

“Tujuan saya tulis benda itu adalah untuk membersihkan nama saya yang sebelum ini pernah difitnah memukul bekas teman wanita. Selain itu, saya mahu kisah saya dijadikan pengajaran, yang mana mungkin disebabkan dosa silam saya itu, saya kini berada di mana kedudukan saya sekarang,” katanya ketika dihubungi KopiPlanet.com.

Menurut Kecik, walaupun kini dia hanya bekerja di kampung halamannya di Jitra, Kedah, namun hatinya berasa tenang dan mahu melupakan segala kisah silamnya sepanjang menjalani kehidupan sebagai anak seni di ibu kota.

> Baca: Kecik Dedah Pernah Tinggal Serumah, Kerap Dipukul Fara Salleh

“Saya tidak nafikan sewaktu berhijrah ke Kuala Lumpur ketika di usia awal 20-an menyebabkan saya mudah terpengaruh dengan benda-benda negatif seperti pergi ke kelab malam dan sentiasa melepak dengan kawan-kawan menyebabkan karier seni saya terjejas.

“Selepas merasakan saya tiada ‘luck’ untuk berjaya sebagai seorang penyanyi, hujung tahun lalu saya ambil keputusan untuk balik ke kampung dan mula bekerja kecil-kecil di sini. Saya buat kerja mengecat rumah, mesin rumput dan membantu ayah menoreh getah.

“Alhamdulillah, walaupun bayarannya tidak seberapa namun yang paling penting saya tenang berada di kampung dan kalau pun saya nak buat ‘comeback’ nanti (kembali bergelar penyanyi), saya harap saya tidak lagi mudah terpengaruh dengan benda-benda negatif yang boleh rosakkan karier saya,” ujarnya lagi.

Nama Kecik hangat diperkatakan selepas dia membuat beberapa siri pengakuan bagi menjelaskan dirinya tidak pernah angkat tangan terhadap bekas teman wanitanya, Fara Salleh yang kini dikatakan merupakan individu ketiga yang muncul dalam konflik rumah tangga di antara pengacara dan penyampai radio Hot FM, Shuk Sahar dan isterinya, Rossalennah Natassyiah Asshaferah. – KopiPlanet.com

Kredit Foto: Instagram Kecik

Lagu Raja Simurgh Ketengahkan Melodi Klasik Rasa Sayang

Pernah mendapat julukan nama The New Malique, penyanyi rap dan komposer, Siqma bukanlah satu nama asing di kalangan peminat muzik Hip Hop tempatan.

Mula mencipta nama sejak empat tahun, kali ini Siqma tampil dengan single terbaharu berjudul Raja Simurgh featuring Kmy Kmo.

Raja Simurgh merupakan ciptaan Siqma sendiri manakala lirik ditulis bersama Kmy Kmo. Mengambil konsep ritma atas puisi yang mengekalkan ciri kemelayuan di dalam lagu Hip Hop, lagu ini mengambil inspirasi melodi lagu rakyat ‘Rasa Sayang’ yang digabungkan dengan rentak Hip Hop beserta senikata laksana puisi.

“Lagu ini lebih menceritakan situasi mengenai kepentingan hidup atau wujud secara umum seperti tingkah laku dan amalan kita, moral, kesetiaan kita kepada agama dan banyak lagi mengenai diri kita.

“Raja Simurgh adalah peringatan bagi kita untuk selalu bergantung pada diri kita sendiri kerana pada akhirnya, hanya kita sendiri yang tahu apa yang terbaik untuk diri kita. Ianya bukan lagu ketuhanan tapi lebih kepada mesej positif untuk santapan rohani dan minda pendengar,” kata Siqma.

Siqma berharap lagu ini akan dapat membuka mata pendengar untuk mendalami setiap mesej yang disampaikan dalam liriknya yang mana ia bukann sekadar untuk pendengar Hip Hop, malah lagu ini boleh diterima oleh segenap lapisan masyarakat.

“Semestinya, saya tidak mahu mensasarkan lagu ini kepada pengikut muzik Hip Hop saja khususnya. Sebaliknya, saya mahukan lagu ini memberi teladan dan mesra telinga kepada semua pendengar dari pelbagai latar belakang. Saya percaya peminat muzik sudah cukup bijak menilai estetika sesebuah karya itu tanpa mengira genre yang ditampilkan,” ujarnya lagi.

Single terbitan Universal Music Malaysia ini sudah boleh didapati di kesemua aplikasi penstriman muzik seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer dan Joox. – KopiPlanet.com

Ernie Zakri Tampil Bertenaga Dengan Imej Berbeza Menerusi Boneka

Penyanyi Ernie Zakri atau nama sebenarnya, Nur Ernie Shahirah Zakri, 28, kini tampil dengan single terbaharu berjudul Boneka, memaparkan imej yang cukup berbeza daripada dirinya sebelum ini.

Boneka yang mengisahkan tentang kekuatan seseorang individu selepas putus cinta itu dicipta oleh komposer Omar K, Firdaus Rahmat dan Iqie Hugh.

“Sebenarnya lagu ‘Boneka’ ini telah pun dirakamkan sebelum wabak COVID-19 melanda negara lagi. Terdahulu single Gundah telah dilancarkan pada bulan Disember tahun lepas dan rasanya sesuai buat saya untuk tampil dengan single baharu.

“Boneka berkisar tentang seorang wanita yang ditinggalkan kekasihnya tetapi dia sangat kuat dan tabah dalam menghadapi perpisahan tersebut kerana dia bukanlah ‘boneka’ yang boleh diperlakukan sesuka hati oleh mana-mana lelaki.

> Baca: Isu Lesen Umpama ‘Bom Jangka’ Dalam Akta 244 FINAS

“Sebenarnya melalui lagu ini, saya mewakili mana-mana pihak yang ditinggalkan oleh kekasih mereka, tidak kira untuk wanita mahupun lelaki,” katanya.

Lagu ‘Boneka’ kini boleh dimuat turun di penstriman atas talian seperti Raku, Spotify, Joox dan Apple Music. Manakala video lirik dan muzik lagu ‘Boneka’ ini juga boleh ditonton secara eksklusif di saluran YouTube Rocketfuel Network. – KopiPlanet.com

Katy Perry & Orlando Bloom Tangguh Tarikh Kahwin Lagi

Walaupun mempunyai perancangan untuk berkahwin pada tahun ini, namun hasrat itu terpaksa dibatalkan penyanyi Katy Perry atas sebab-sebab tertentu.

Bakal melahirkan cahaya mata perempuan pada bulan hadapan, Katy tidak melihat dia bakal bergelar isteri kepada Orlando Bloom dalam masa terdekat ini seperti mana yang dirancang mereka sebelum ini.

“Kami sudah tidak boleh merancang apa-apa lagi pada tahun ini sebab semua yang direncanakan sebelum ini terpaksa dibatalkan (disebabkan pandemik Covid-19). Apa yang pasti saya mahu proses kelahiran anak nanti berjalan lancar.

“Dalam detik-detik getir ini, semua orang perlu perlahan-lahan merancang semula kehidupan mereka,” katanya memetik HollywoodLife.

Ini merupakan kali kedua rancangan perkahwinan pasangan ini dibatalkan. Sebelum ini mereka merancang berkahwin di Jepun pada hujung tahun lalu namun ia terpaksa ditunda berikutan lokasi perkahwinan yang dipilih bercanggah dengan kelapangan waktu yang mereka ada. – KopiPlanet.com

Salammusik Terpaksa Batal 9 Festival Muzik Di Eropah Akibat Covid-19

Berikutan pandemik Covid-19 yang melanda dunia baru-baru ini, Salammusik terpaksa membatalkan jelajah Eropah yang telah dijadualkan pada tahun ini biar pun telah mengesahkan penyertaan mereka di dalam sembilan festival utama di sana.

Keputusan ini terpaksa diambil memandangkan pembatalan serta penundaan acara dan festival muzik di seluruh dunia disebabkan wabak ini.

Walau bagaimanapun, kebanyakan festival muzik ini telah mengesahkan akan tetap mengadakan acara mereka pada tahun hadapan selepas pandemik ini beransur pulih.

“Kami terpaksa batal jelajah Eropah namun semua sembilan festival muzik ini tetap akan berlangsung pada tahun hadapan mengikut seperti mana ketetapan oleh pihak penganjur,” kata Acap mewakili Salammusik.

Sementara itu, bagi meraikan ulangtahun pertama penghasilan album fizikal mereka yang berjudul Riwayat, kumpulan Salammusik telah mengeluarkan salah satu single daripada album itu, Menyemai Kemungkinan menerusi platform digital.

Salammusik yang terkenal dengan lagu-lagu hits seperti Aku Pelat, Bangkit dan pelbagai lagu lain sentiasa mengangkat dan menyemarakkan elemen dan irama tradisional Malaysia di dalam naskah mereka.

“Kami sentiasa menghargai elemen muzik tradisional yang menjadi khazanah negara dan akan sentiasa mengketengahkan elemen ini untuk dikongsi bersama generasi muda dan pada masa yang sama masih lagi disulami dengan rentak-rentak moden agar kekal relevan”, katanya.

Menyemai Kemungkinan telah dijadikan lagu tema bagi filem aksi seni mempertahankan diri, Geran dan peminat boleh melayari lagu versi asal tersebut di semua platform digital seperti i-Tunes dan Spotify.

“Selepas pelancaran album fizikal yang pertama, Riwayat, kami mulai sibuk dengan aktiviti jelajah di seluruh negara dengan persembahan di Johor, Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Ipoh. Kami sangat berbesar hati dengan sambutan menggalakkan yang telah diterima menerusi peminat dan penyokong muzik kami dari Malaysia. Di samping itu juga, kami berasa amat teruja dengan undangan untuk melakukan persembahan di festival-festival utama di Eropah khususnya,” ujarnya lagi.

Neelofa Bangga Impian Miliki Program Talk Show Sendiri Tercapai

Pelakon, pengacara dan usahawan Neelofa kini tampil dengan program bual bicaranya sendiri yang berjudul Next To Neelofa.

Telah memulakan siaran bermula Khamis lalu dengan episod pengenalan menampilkan pelakon, pengarah dan penerbit, Datuk Hans Isaac, program yang bersiaran selama satu jam ini bakal mengupas sisi lain tetamu selebriti yang tidak pernah ditunjukkan dalam mana-mana saluran sebelum ini.

Menurut Neelofa, hasrat untuk mengacarakan sebuah program bual bicara santai sudah lama menjadi impiannya sejak berkecimpung dalam bidang seni lebih sedekad lalu.

“Sebenarnya dah lama saya ada idea untuk buat talk show macam ini. Ia bukan program bual bicara yang selalu kita tengok dalam studio, lepas itu ada beberapa segmen lain, tidak. Next To Neelofa ini lebih mengetengahkan konsep lebih santai dan ia seolah-olah anda melihat saya dan tetamu berborak seperti kami berada dalam rumah sendiri.

“Ia suatu pencapaian yang membanggakan buat saya apabila impian saya untuk ada program talk show sendiri tercapai, lebih–lebih lagi nama saya diletakkan sebagai tajuk program ini.

“Saya mahu program ini memberi inspirasi kepada orang ramai dan disebabkan itu saya tampilkan kesemua selebriti ‘A-listers’ yang berjaya dalam bidang masing-masing.

“Dalam masa sejam itu, saya akan cuba gali sisi lain personaliti-personaliti hebat ini yang jarang dipaparkan kepada mata umum,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran Next To Neelofa yang berlangsung di Bangsar, baru-baru ini.

Untuk musim pertama, seramai 12 personaliti ditampilkan seperti Datuk Hans Isaac, Datuk Rizalman Ibrahim, Puan Seri Tiara Jacquelina, Datuk Seri Siti Nurhaliza, Datuk Lee Chong Wei, Farah Ann Hadi, Tengku Iman Abdullah, Chryseis Tan, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan ratu rock negara, Ella Aminuddin.

Neelofa turut mendedahkan dalam ramai-ramai selebriti tersebut, penyanyi no. 1 negara, Siti Nurhaliza merupakan antara selebriti yang agak sukar untuk ‘dikorek’ rahsia daripadanya.

> Baca: Aeril Zafrel, Wawa Zainal Bina Masjid Untuk Saham Akhirat

“Alhamdulillah, saya dapat respons positif daripada peminat yang menonton episod pertama Next To Neelofa, Khamis lalu. Kebanyakan suka dengan konsep yang diketengahkan.

“Pada awalnya saya risau juga, boleh ke saya hoskan program ini, rasa ragu-ragu itu ada. Namun, perasaan itu berkubur bila ramai yang beri respons positif.

“Dalam ramai-ramai tetamu program ini, Datuk Seri Siti Nurhaliza merupakan antara selebriti yang agak sukar untuk saya cungkil pasal dirinya sebab beliau merupakan seorang yang sangat ‘reserved’ dan begitu menjaga apa yang dituturkan.

“Sudah menjadi tugas untuk saya jadikan ia ‘casual environment’ agar Datuk Siti jadi lebih terbuka untuk berkongsi kisah-kisah peribadinya yang boleh memberikan inspirasi kepada penonton,” ujarnya lagi.

Next To Neelofa bersiaran pada setiap Khamis, jam 9 malam menerusi saluran Astro Ria (104) dan Ria HD (124). – KopiPlanet.com

Faizal Tahir Jadi ‘Payung Terjun’ FML Mendarat Dalam Industri Seni

Minat mendalam terhadap dunia muzik akhirnya membuka pintu rezeki buat dua anak muda, Muhammad Fahimi, Rahmat, 23, dan Muhammad Ikhmal Mohd Hamka, 25, yang menubuhkan duo bernama FML.

Tampil dengan single sulung berjudul Payung Terjun, FML bekerjasama dengan sifu mereka, Faizal Tahir yang melihat bakat besar yang ada pada dua anak muda ini. FML sudah bernaung di bawah syarikat muzik milik Faizal, Faithful Music sejak setahun lalu.

Payung Terjun yang bergenre R&B merupakan ciptaan Faizal Tahir, Mike Chan, John Jeevasingham, Omar K, Fahimi Rahmat dan Ikhwan Fatanna.

“Nama duo kami, FML merupakan gabungan nama saya (Fahimi) dan Mal (Ikhmal). Bukan nak bodek ke apa, tapi kalau dulu memang melihat Faizal Tahir dari jauh. Alhamdulillah sekarang dapat bekerjasama sekali.

“Memang mimpi jadi nyata. Dalam hidup ini, tiada yang mustahil. Kami juga percaya dengan bakat dimiliki serta bimbingan serta sokongan Faithful Music, FML boleh terbang tinggi. InsyaAllah, “ kata Fahimi

> Baca: Alya Iman Sahkan Pernah Bertunang Dengan Suami Orang

Ujarnya, lagu berkenaan dirakamkan sekitar Mei lalu ketika Perintah Kawalan Pergeraka Bersyarat (PKPB) masih dikuatkuasakan.

“Dalam erti kata lain, Payung Terjun ini memberi simbolik bahawa dalam setiap apa yang terjadi pasti ada jalan penyelesaian

“Kalau dilihat dalam soal jodoh… kita selalu sebut kalau ada jodoh takkan ke mana. Begitu juga jika ada masalah dalam hidup, ada cara menanganinya.

“Pendek kata rezeki akan sampai, masalah akan selesai dan jodoh juga akan tiba. Dalam lirik lagu ini juga ada menyebut ‘everything gonna be alright’… tak perlu risau. InsyaAllah,” kata Fahimi lagi.

Lagu terbitan Faithful Music dan edaran Universal Music ini telah dilancarkan sejak Jumaat lalu dan boleh didapati di semua aplikasi penstriman muzik. Muzik video rasmi Payung Terjun kini sudah boleh ditonton di saluran Youtube Faithful Music. – KopiPlanet.com