• FOLLOW US

Tertekan Dengan Kehidupan Sendiri Jadi Inspirasi Black Hasilkan Sabar

Hampir beberapa tahun ‘kering’ dengan lagu baharu, kini penyanyi Black atau nama sebenarnya, Hanifah Md Hanafiah, 33, tampil dengan single terbaharu berjudul Sabar.

Sabar yang merupakan ciptaan sepenuhnya daripada Black telah dihasilkan sejak empat tahun lalu dan ia diinspirasikan daripada kisah hidup penyanyi itu sendiri.

“Lagu ini 100 peratus hasil ciptaan saya. Sepanjang 12 tahun dalam industri, saya curahkan semua perasaan dalam lagu ini yang mana sudah disimpan selama empat tahun.

“Alasannya, ketika itu saya tidak yakin dengan diri untuk menghasilkan lagu sendiri. Namun, sepanjang tempoh itu saya ada memperdengarkan lagu ini kepada rakan penyanyi lain. Maklumbalas diberikan, mereka cakap kenapa saya tidak rakamkan lagu ini.

“Apabila lagu ini siap sepenuhnya dan dengar semula, mereka siap boleh hafal lagi. Itu menambahkan lagi keyakinan saya untuk mengeluarkan lagu ini. Malah, rakan bukan dalam industri pun suka dan jatuh cinta dengan lagu ini,” katanya.

Menurut Black, Sabar mengisahkan bagaimana seseorang bersabar dengan kehidupan dilalui samada kesabaran itu beroleh kegembiraan atau sebaliknya.

“Sewaktu menulis lagu ini diakui saya dalam keadaan tertekan dengan kehidupan sendiri. Jadi, mesej yang ingin disampaikan adalah sabar.

“Boleh jadi, sabar itu satu penantian dan permulaan dalam kehidupan. Mungkin ada yang bersabar hingga hujungnya peroleh kebaikan. Begitu juga sebaliknya.

“Sabar ini juga boleh dikaitkan dalam perhubungan percintaan, persahabatan, kekeluargaan dan apa saja. Kiranya, siapa yang mendengar lagu ini boleh dikaitkan dengan diri masing-masing,” katanya.

Single Sabar terbitan dan edaran Nova Music Malaysia dilancarkan di semua platform digital muzik seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBox dan Deezer bermula hari ini. Muzik video Sabar juga sudah boleh ditonton menerusi saluran Youtube Nova Music. – KopiPlanet.com

Selepas 4 Tahun, Peminat Teruja One Direction Kembali Aktif Instagram

Selepas hampir empat tahun tidak memuat naik sebarang hantaran (posting) di laman Instagram rasmi mereka, kumpulan One Direction kini tampil dengan posting pertama mereka untuk tahun ini.

Posting itu dimuat naik sempena meraikan ulang tahun ke-10 penubuhan One Direction yang cukup menjadi kegilaan anak gadis seluruh dunia sejak sedekad lalu.

Foto itu setakat ini telah menerima lebih daripada 5 juta tanda suka (like) daripada peminat kumpulan yang berasal dari United Kingdom itu.

Peminat merasakan posting itu seakan memberi bayangan bahawa One Direction bakal tampil dengan album terbaharu bagi mengubati kerinduan peminat mereka.

One Direction yang dianggotai Liam Payne, Harry Styles, Louis Tomlinson, Niall Horan dan Zayn Malik ditubuhkan pada 2010 selepas mereka menyertai rancangan realiti tv, The X Factor.

Kemasyhuran mereka bermula dengan kejayaan single pertama, What Makes You Beautiful disusuli dengan lagu-lagu lain seperti Story of My Life, Best Song Ever dan One Thing.

Momentum kumpulan itu terganggu sebentar pada 2015 apabila Zayn mengambil keputusan untuk menarik diri dengan meneruskan karier solo.

Setahun selepas itu, keempat-empat ahli yang tinggal sepakat untuk berehat sebentar daripada One Direction untuk menggembangkan kerjaya solo masing-masing mengikut acuan genre muzik yang digemari mereka secara individual. – KopiPlanet.com

Peminat Kutuk Kek Kolaborasi BTS Dengan Baskin Robbins

Baskin Robbins Korea baru-baru ini memperkenalkan menu kek terbaharu mereka kolaborasi dengan kumpulan terkenal BTS.

Kek berbentuk nombor 7 itu mengandungi tujuh perisa ais krim berlainan yang diberi nama BTS 7 Cake. Walau bagaimanapun, rekaan kek itu yang kelihatan terlalu biasa telah mendapat kritikan daripada peminat setia BTS.

Peminat BTS yang digelar Army mengatakan mereka berharap Baskin Robbins mengeluarkan satu perisa ais krim baharu yang dicipta khas sempena kolaborasi tersebut di sebalik rekaan biasa kek tersebut.

“Saya ingatkan kolaborasi kek BTS akan jadi lebih istimewa daripada ini. Kek ini tiada satu pun yang istimewa, harganya juga sangat mahal.

“Saya tidak akan beli kek ini,” itu sebahagian komen-komen Army yang dipetik menerusi laman sosial.

BTS 7 Cake dijual pada harga 26,000 won (RM93) sebiji. Rangkaian ais krim popular itu turut menjual lampu mini BTS yang dijual berasingan pada harga 3,900 won (RM14).

Kumpulan yang mencipta fenomena di seluruh dunia dianggotai oleh tujuh ahli kumpulan iaitu Jimin, Jungkook, RM, Suga, J-Hope, V dan Jin.

Mereka cukup terkenal dengan lagu Fake Love dan Boy With Luv. – KopiPlanet.com

Nicki Minaj Umum Di Instagram Kini Hamil Anak Pertama

Berita gembira buat peminat Nicki Minaj apabila penyanyi rap itu telah mengumumkan yang dia kini sedang hamil anak pertama.

Perkara itu dikongsikan Nicki menerusi hantaran muat naik di laman Instagramnya yang mana penyanyi Ananconda itu menunjukkan ‘baby bump’ kepada pengikutnya beserta kapsyen, #preggers (hamil).

“Cinta. Perkahwinan. Hamil. Saya sangat teruja dan bersyukur. Terima kasih semua di atas doa semua,” katanya menerusi ruangan caption.

 

View this post on Instagram

 

#Preggers 💛

A post shared by Barbie (@nickiminaj) on

> Baca: Justin Timberlake, Jessica Biel ‘Sembunyi’ Kelahiran Anak Kedua?

Mei lalu, Nicki secara berseloroh mengusik peminatnya dengan mengatakan dia sering muntah-muntah, simptom yang sering dialami wanita hamil.

Nicki berkahwin dengan eksekutif muzik, Kenneth Petty pada Oktober lalu. – KopiPlanet.com

Tampil Sisi Lebih Dewasa, Masya Masyitah Kembali Dengan Hapus

Setelah hampir dua tahun menyepi, juara Ceria Popstar musim kedua, Masya Masyitah, 20, kini kembali dengan single terbaharu, Hapus yang lebih menonjolkan sisi dewasa penyanyi tersebut.

Istimewanya, Masya kali ini telah tampil dengan imej yang kelihatan lebih edgy. Lagu Hapus dicipta oleh komposer Amy Bong dan Zimi.

“Alhamdulillah tatkala negara masih lagi berada dalam fasa pemulihan wabak COVID-19, Masya diberikan kesempatan untuk tampil dengan single terbaharu kerana sudah lama rasanya Masya tidak keluar dengan apa-apa lagu baharu, dan ini merupakan permulaan yang baik bagi tahun 2020.

“Hapus mengisahkan tentang percintaan dua insan di mana hubungan yang termeterai sangat indah dan bahagia sehinggalah pada suatu hari lelaki yang dicintainya itu didapati telah curang dengan wanita lain di depan matanya sendiri. Sesuatu yang amat perit untuk dilalui, sejak itu dia mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan tersebut dan cuba menghapuskan segala memori manis mereka bersama,” katanya.

> Baca: Belum Sampai Sehari, Video Muzik BCL Cecah 4.7 Juta Tontonan

Bakal muncul dengan lagu Mandarin tidak lama lagi, penerima anugerah ‘Most Admired Leaders’ di Asia Music Awards 2019 ini turut menambah, “Single ini sebenarnya telah pun dirakamkan pada 18 Februari yang lalu dan pihak pengurusan Rocketfuel Entertainment terpaksa menangguh rangka pelancaran serta kerja promosi kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikeluarkan oleh kerajaan.”

” Namun begitu, video muzik ‘Hapus’ berjaya dijalankan dengan Standard Operating Procedure (SOP) yang sewajarnya dan Masya sangat berpuas hati dengan hasilnya dan tidak sabar untuk berkongsi dengan peminat,” ujar Masya lagi.

Hapus boleh dimuat turun di iTunes, Raku, Spotify, Joox dan Apple Music. Manakala video lirik dan muzik lagu ini juga boleh ditonton secara eksklusif di saluran YouTube Rocketfuel Network. – KopiPlanet.com

Justin Timberlake, Jessica Biel ‘Sembunyi’ Kelahiran Anak Kedua?

Pasangan selebriti popular, Justin Timberlake, 39, dan isteri, Jessica Biel didakwa telah menyembunyikan kelahiran cahaya mata kedua mereka daripada pengetahuan umum dan media.

Jessica, 38, dipercayai melahirkan bayi lelaki kedua mereka pada awal minggu lalu. Pasangan ini turut mempunyai seorang lagi anak lelaki, Silas yang kini berusia lima tahun.

Menurut laporan Daily Mail, ibu aktres itu, Kimberly Conroe Biel, 65, dilihat mendiami kediaman pasangan itu di Big Sky, Montana sepanjang minggu lalu.

> Baca: Gaya Rambut Won Bin Dikritik Seperti Baru Lepas Bangun Tidur

Lapan bulan lalu, Justin dilaporkan terlibat dengan cinta lokasi bersama heroin filemnya, Alisha Wainwright. Namun, bekas ahli kumpulan N’sync itu pantas menafikan dakwaan tersebut.

Menerusi permohonan maafnya itu, Justin menjelaskan dia terlalu mabuk pada malam itu sehingga berkelakuan tidak sepatutnya terhadap Alisha.

Sekeping foto yang dibidik paparazi menunjukkan Justin berpegangan tangan dengan Alisha ketika mereka sedang berparti selepas tamat waktu penggambaran. – KopiPlanet.com

Belum Sampai Sehari, Video Muzik BCL Cecah 4.7 Juta Tontonan

Belum pun sampai sehari dimuat naik, video muzik single terbaharu penyanyi Indonesia, Bunga Citra Lestari berjudul 12 Tahun Terindah kini sudah ditonton lebih 4.7 juta kali menerusi saluran Youtube penyanyi itu, It’s Me BCL.

Single terbaharu Bunga itu menceritakan kisah hidup rumah tangganya bersama suami, Allahyarham Ashraf Sinclair yang meninggal dunia akibat serangan jantung di kediaman mereka di Jakarta pada 18 Februari lalu.

Rata-rata peminat mengakui tidak dapat menahan sebak melihat muzik video yang diarahkan adik ipar Bunga, Adam Sinclair itu yang cukup merobek perasaan mereka melihat ketabahan Bunga melalui hari-harinya selepas ketiadaan suami tercinta.

> Baca: Ingin Terlalu Kurus, Rosma Pernah Salah Diet Hingga Pengsan

Lagu tersebut merupakan karya Ifa Fachir manakala liriknya adalah sentuhan peribadi penyanyi berusia 37 tahun itu sendiri.

Muzik video itu turut menyelitkan sesi pertemuan pertama Bunga dan Ashraf ketika penyanyi itu ditemubual Allahyarham menerusi satu program terbitan Astro pada 2007.

Pasangan itu diijabkabulkan pada 8 November 2008 dan hasil perkahwinan, mereka dikurniakan seorang anak lelaki, Noah Aidan Sinclair, 10. – KopiPlanet.com

Album Terakhir Amy Bersama Search Diabadikan Dalam Format Piring Hitam

Album studio ke-12 band rock legenda tanah air, Search iaitu Katharsis kini telah diabadikan dalam format piring hitam atau vinyl.

‘Katharsis The Vinyl’ akan mula dipasarkan pada 28 Julai ini dengan harga RM199 di Fenomena Music, Plaza Damas, Kuala Lumpur dan beberapa kedai muzik terpilih serta penjual-penjual dalam talian. Ia juga dicetak terhad sebanyak 500 unit sahaja untuk pasaran seluruh dunia.

Album terbitan Datuk M Nasir yang mula dipasarkan pada 2017 ini juga menyaksikan penampilan penuh pemain dram, Pae dalam album Search sekali gus memberikan kelainan serta nafas baru dari segi ‘sound’ dan persembahan Search.

Selain riff gitar Kid yang lebih berat dan bertenaga, imej Search dengan konsep urban ethnic oleh pereka fesyen dan gaya terkenal, Jiman Casablanca juga cukup menarik.

Presiden Pawana Music yang juga Penerbit Eksekutif album ini, Datuk Ahmad Zaharul Annuar berkata, ia adalah album terakhir Amy bersama Search selepas mengumumkan pengundurannya sebagai penyanyi Search pada penghujung Mac lalu.

“Ini album terakhir Amy bersama Search yang pasti menerbitkan 1,001 nostalgia buat mereka dan peminat Search. Bagi ‘collector’ vinyl tegar dan peminat Search, ini koleksi paling sesuai,” katanya.

Menurut Ahmad Zaharul, vinyl ini juga menjanjikan bunyi audio yang lebih padat dan enak berbanding dalam format cakera padat (CD) yang dikeluarkan sebelum ini.

>Baca: Ernie Rancang Kahwin Tahun Hadapan, Minta Doakan Hubungan Dengan Syamel

“Ia juga mengandungi buku lampiran yang memaparkan koleksi gambar-gambar sepanjang kerja pembikinan album dan juga konsert Search dalam kualiti tinggi,” katanya.

Tambah beliau, proses penerbitan vinyl ini mula dilakukan di studio terkemuka di Amerika Syarikat iaitu Sterling Sound pada 2018.

Proses mastering pula dilakukan jurutera bunyi terkenal, Ryan Smith yang pernah mengendalikan album artis rock legenda dunia antaranya Ozzy Osbourne, AC/DC dan Coldplay.

“Proses ‘pressing’ ke format piring hitam dimulakan tahun lalu dan ‘master’ Katharsis dibawa ke kilang piring hitam Disc Makers di New Jersey untuk proses terakhir pembikinan Katharsis The Vinyl.

“Di situlah semua piring hitam,sampul, poster dan ‘booklet’ Katharsis dihasilkan dan dibungkus secara sistematik untuk edaran di Malaysia,” katanya. – KopiPlanet.com

Ernie Rancang Kahwin Tahun Hadapan, Minta Doakan Hubungan Dengan Syamel

Mencecah usia 28 tahun penyanyi Ernie Zakri mengakui ada terfikir untuk melangkah ke gerbang perkahwinan, namun menurutnya perkara itu bukan menjadi keutamaannya buat masa sekarang.

Menurut anak bongsu daripada dua adik-beradik itu, sekarang fokusnya adalah untuk menjaga dan membahagiakan kedua ibu bapanya terlebih dahulu.

“Apa yang boleh saya katakan bukan tahun ini (mendirikan rumah tangga). Umur saya dah 28 tahun, memang saya rasa patut untuk tamatkan zaman bujang, rancangannya sudah ada. Cuma saya tak tahu lagi bila, mungkin tahun hadapan. Sekarang fokus saya hanya nak jaga ibu bapa saya sebab kakak saya dah berkahwin.

“Doakan saya tamatkan zaman bujang tahun hadapan. saya sentiasa berdoa dalam hati, umur 29 nanti masa terbaik untuk saya berkahwin. Saya tak mahu komen lebih-lebih, saya nak yang terbaik dahulu untuk keluarga saya, itu yang saya boleh katakan,” ujarnya.

Dia berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran platform digital tv, Nurflix yang diadakan di Masjid Tuanku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong, Shah Alam, semalam.

Walaupun tidak memberikan sebarang kenyataan rasmi mengenai hubungannya dengan Syamel, penyanyi itu mengharapkan doa peminat agar perhubungan mereka sentiasa berjalan lancar dan dalam keadaan baik-baik sahaja.

>Baca: Lufya Omar Kagum Sharnaaz Sanggup Ketepikan Ego Demi Kebaikan Anak

“Anda doa-doakanlah tentang calon yang anda selalu dengar-dengarkan itu semoga apa yang orang selalu doakan itu berjalan dengan baik. Doakan kami.

“Dia (Syamel) menepati ciri-ciri lelaki yang saya minati, apa yang penting saya cari lelaki yang menghormati ibu bapa saya sebab ibu bapa adalah keutamaan nombor satu dalam hidup saya,” ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Ernie akan muncul dalam program The Khadijas yang akan bersiaran di Nurflix bersama rakan-rakan artis yang lain seperti Wany Hasrita, Diana Amir, Sherry Al-Hadad, Irma Hasmie, Lufya Omar, Amira Othman dan Fara Fauzana. – KopiPlanet.com

Lufya Omar Kagum Sharnaaz Sanggup Ketepikan Ego Demi Kebaikan Anak

Di sebalik kemelut yang melanda dirinya dan bekas suami, penyanyi Lufya Omar, 35, berkata dia kagum dan memandang tinggi terhadap rakan artis, Sharnaaz Ahmad yang sanggup mengenepikan egonya demi kebaikan anak.

Menurut Lufya, dia merasakan tindakan Sharnaaz itu yang terbaik dan seharusnya dilakukan bagi pasangan yang sudah berpisah demi kebaikan anak masing-masing.

“Saya sangat respek dengan Sharnaaz sebab dia pun ada masalah yang besar dengan Nabila, tetapi dia turunkan ego dan kemarahannya demi anak. Saya tak boleh terima (bekas suami tak jenguk anak). Saya bagi dia kalau nak jumpa anak dan saya ada bukti mesej-mesej tersebut.

“Kalau pun dia tak nak jumpa anak kat rumah, dia boleh bawa Haura ke taman permainan sekitar rumah saya atau mana-mana tempat selesa untuk berjumpa anak. Senang cerita, hendak seribu daya, tak nak seribu dalih,” luahnya.

Dia berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran platform digital Nurflix di Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong semalam.

Dalam pada itu, bekas bintang Akademi Fantasia itu juga memberitahu sehingga kini sudah setahun bekas suaminya itu tidak berjumpa dengan anak mereka.

“Lebih kurang setahun dah dia tak jumpa Haura, saya fikir masa depan anak saya. Ada video bila anak panggil dia tak pandang, macam mana dia boleh kata saya halang dia daripada jumpa anak. Kalau dia betul-betul sayang anak daripada mula orang boleh nampak,” kata Lufya.

>Baca: Mira Filzah Bakal Bergelar Isteri Arkitek Hujung Tahun Ini

Lufya dan bekas suami, Dr Che Muhammad Hafiz Che Baharum, 30, disahkan bercerai talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bestari, Petaling Jaya pada 17 Jun lalu.

Pasangan itu berkahwin pada 26 November 2016 dan dikurniakan seorang anak perempuan, Laana Haura yang kini berusia tiga tahun.

Menurut Lufya dia kini berasa gembira dan tenang dengan keadaannya kini namun apabila memikirkan tentang anak perempuannya, hatinya pasti akan berasa lemah dan sebak.

“Saya izinkan dia (bekas suami) untuk jumpa Haura tapi macam saya cakap dia punya ego itu. Kalau dia tak nak jumpa saya pun tidak mengapa, yang penting jumpalah anak,” ujarnya lagi. – KopiPlanet.com