• FOLLOW US

Chubb-E Tampil Single Padan Muka Yang Penuh Dengan Sindiran

Nama penyanyi dan komposer muda, Chubb-E antara bakat baru yang kian meniti di bibir penggiat muzik tempatan.

Malah, karya yang dihasilkan mampu menarik perhatian masyarakat sekali gus berjaya mengumpul kelompok peminat tersendiri.

Memulakan langkah sebagai anak seni sejak 2014 ketika menyertai pertandingan realiti Ceria Pop Star musim kedua, Chubb-E tidak menunggu lama untuk terus mengorak langkah dalam mengejar cita-cita.

Pernah menghasilkan single Aku Tak Kisah dan Kita Cuma Kawan, Chubb-E, 20, atau nama sebenarnya Muhammad Sharul Ashlyn AG Ashrul Affandy kini muncul dengan single solo ketiga berjudul Padan Muka.

Lagu bergenre urban Hip Hop yang juga hasil ciptaan sepenuhnya itu dilancarkan secara rasmi pada 15 Mei lalu dan diterbitkan di bawah syarikat rakaman FutureMusic Entertainment.

Menurut Chubb-E, lagu itu dihasilkan sejak Ogos tahun lalu dan lirik adalah mengenai kisah sebenar dirinya dalam mencapai impian sebagai pemuzik dan anak seni.

“Mengikut perancangan asal, lagu ini dicipta untuk saya berkolaborasi dengan penyanyi wanita asal luar negara. Masa jumpa dia, saya memang nak bekerjasama dengannya. Jadi, saya cuba cipta satu lagu yang sesuai dengan kami. Sebab itu ambil masa lama sebab nak cari nota lagu yang sesuai.

“Namun, lama kelamaan artis itu menghilang. Dalam masa sama, dia ada masalah tersendiri. Syarikat rakaman pula mendesak untuk saya keluarkan juga lagu ini dengan artis lain. Tapi, bagi saya lagu ini tak sesuai dengan penyanyi lain. Apabila fikir semula mungkin bukan rezeki saya untuk ‘feat’ dengan sesiapa. Jadi, saya keluarkan saja lagu ini secara solo.

“Lagu ini adalah kisah benar mengenai diri saya yang pernah dipandang rendah, diejek dan orang tak percaya boleh pergi jauh. Malah, kawan sekolah juga tak terlalu percaya dengan impian saya. Mereka pandang rendah dengan cita-cita saya. Sebab mereka berasakan terlalu pandai dan saya pula lemah dalam akademik.

“Tapi apabila sudah berjaya dan capai sasaran, tiba-tiba ramai datang termasuk yang pernah ejek dan pandang rendah. Dalam masa sama, orang boleh menjadikan lagu ini sebagai inspirasi dan kaitkan dalam diri masing-masing jika melalui perkara sama,” katanya.

Berkongsi mengenai lagu itu, Chubb-E yang juga bekas juara program Ceria Megastar 2018 mengakui masih mengekalkan genre muzik sama yang disifatkan sebagai ‘forte’ dan identity dirinya.

“Dari dulu saya bermula dengan genre ini yang mana ia juga ‘forte’ saya. Macam mana sekali pun bunyi saya gunakan, ‘mood’ lagu saya bawa tetap ada bunyi Hip Hop. Tak boleh lari.

“Kalau buat pop balada sekali pun, tetap akan ada sentuhan bunyi Hip Hop. Ini adalah identiti saya sebab nak dikenali sebagai artis Hip Hop yang versatil. Ada juga saya buat lagu pop untuk artis lain, tapi bunyi Hip Hop tetap ada. Jadi saya akan kekalkan muzik ini,” katanya.

Bercerita mengenai kerjaya seninya, Chubb-E yang turut terbabit dalam program Dansa Sing bersama Youngsters Crew dalam perancangan untuk menghasilkan ‘mix tape’ atau album EP yang memuatkan lagu Hip Hop rap sepenuhnya.

“Perancangan akan datang, saya nak mencipta dan menerbitkan lebih banyak lagi lagu untuk artis lain. Bagi saya, perancangan untuk berkolaborasi dengan artis lain saya rasa belum masanya. Saya nak kena cukupkan lima single solo dulu.

“Saya juga merancang nak keluarkan ‘mix tape’ atau EP yang mengandungi keseluruhan lagu rap untuk peminat saya dengar. Genre lain, saya nak cuba pelbagai lagi, tapi masih ada sentuhan bunyi Hip Hop. Saya merancang nak cipta lagu yang lain daripada lain untuk pendatang baru seperti saya. Macam sekarang ramai komposer Hip Hop terkenal.

“Cuma, saya harap dengan kehadiran saya ini orang boleh bezakan kami. Saya punya bunyi lain, mereka pun lain,” katanya.

Video muzik lirik lagu Padan Muka boleh ditonton di saluran YouTube FutureMusic Entertainment.

Video muzik lirik yang dimuat naik sejak seminggu lalu itu sudah mencecah tontonan lebih 15,000. – KopiPlanet.com

Harris Alif Hadiah Jambangan Bunga Sempena Birthday Intan Ladyana

Walaupun mempunyai jarak usia yang agak jauh, namun ia tidak menghalang selebriti Harris Alif untuk menyemai cinta bersama teman wanitanya, Intan Ladyana yang 17 tahun lebih berusia daripadanya.

Sempena menyambut ulang tahun kelahiran ke-38 Intan yang diraikan semalam, Harris menghadiahkan jambangan bunga buat buah hatinya itu.

Intan berkongsikan gambar jambangan bunga itu di laman Instagramnya yang mendapat perhatian daripada peminat kedua-dua selebriti ini.

Menulis ringkas, Intan menzahirkan penghargaan ingatan tulus ikhlas kekasihnya itu dengan menaip, “terima kasih” beserta emoji berbentuk hati.

Mengakui menjalinkan percintaan dengan Intan, Haris sebelum ini mengatakan dia tidak kisah dengan perbezaan usia yang ketara di antara mereka. Menurut anak muda berusia 21 tahun itu, dia terpikat dengan Intan kerana merasakan ada keserasian di antara mereka berdua. – KopiPlanet.com

Adele Perjuang Hak Orang Kulit Hitam, Harap Mereka Lebih Fokus

Semakin ramai selebriti melahirkan sokongan mereka terhadap kematian lelaki kulit hitam, George Floyd yang terbunuh di atas perbuatan tidak berperikemanusiaan anggota polis di Amerika Syarikat, minggu lalu.

Terbaharu, Adele menyatakan sokongannya terhadap isu tersebut dan berharap orang ramai yang merusuh sehingga mencetuskan huru-hara di beberapa butik kedai terkemuka menghentikan perbuatan tersebut.

“Kematian George Floyd telah mengejutkan seluruh dunia, kes seperti ini sudah banyak kali berlaku sebelum ini. Rusuhan banyak berlaku sehingga mencetuskan huru-hara.

“Anda semua berhak untuk marah namun biarlah marah bertempat! Teruskan mendengar, bertanya dan sentiasa belajar (dalam setiap insiden yang berlaku). Saya sentiasa menyokong hak kebebasan dan keadilan untuk semua pihak,” luah penyanyi berusia 32 tahun itu.

Rusuhan giat dilakukan di beberapa negeri di Amerika selain di Toronto, Kanada dan London, United Kingdom.

George maut di tangan anggota polis yang bertindak menindih lehernya selama lebih lapan minit sehingga menyebabkan kematiannya.

Mangsa maut selepas dia dilaporkan membayar barangan yang dibeli di sebuah pasaraya dengan menggunakan wang palsu. Pihak polis mendakwa George melawan ketika ditahan sehingga menyebabkan mereka terpaksa bertindak kasar terhadapnya namun hasil tinjauan menerusi kamera litar tertutup di tempat kejadian, George dilihat langsung tidak melawan dan membantah anggota polis yang bertugas.

Susulan itu, ramai perusuh tampil membuat protes di atas jalan raya termasuk menceroboh kedai untuk menuntut keadilan terhadap kematian George serta mencemuh sikap perkauman orang kulit putih terhadap golongan monoriti kulit hitam di negara Uncle Sam. – KopiPlanet.com

Nyanyian Dikecam Teruk, Nabila Razali Akhirnya Tampil Mohon Maaf

Penyanyi Nabila Razali, 28, dikecam teruk netizen selepas nyanyiannya yang terkucil dalam sebuah program hiburan baru-baru ini menjadi viral.

Susulan isu itu, Nabila tampil memohon maaf di atas kekhilafannya itu dan meletakkan seluruh kesalahan ke atas dirinya sendiri ketika mendendangkan lagu Peluang Kedua.

“Assalamualaikum, pertama sekali, saya mohon maaf sangat kerana mengecewakan anda semua. Saya tidak meletakkan kesalahan itu kepada orang lain tetapi diri sendiri.

“Saya akan pastikan memperbaiki diri menjadi lebih baik pada masa hadapan. Saya pasti setiap apa yang berlaku ada hikmahnya.

“Kepada yang DM, WhatsApp dan hubungi saya untuk tenangkan saya, terima kasih banyak sebab selalu ada bersama saya dan berikan kasih sayang yang banyak kepada saya.

“Anda tahu siapa anda. Saya sememangnya sangat perlukannya. Saya doakan segala yang baik-baik untuk anda semua,” tulisnya di laman Instagram.

Rakan-rakan artis seperti Hael Husaini, Wani Kayrie dan Shiha Zikir dilihat menitipan kata-kata semangat buat Nabila selain meminta dirinya mengabaikan kata-kata negatif yang dilemparkan terhadap dirinya. – KopiPlanet.com

MukaRakat Muncul Single N.O.S, Tampil Bahasa Daerah Nusa Tenggara

Kumpulan MukaRakat yang berasal dari Nusa Tenggara Timur, Indonesia kini tampil dengan single terbaharu mereka berjudul Name of Survivors (N.O.S).

MukaRakat yang dianggotai lima anak muda bernama Lipooz, DirtyRazkal, D’Flow, I’m Rapholic dan DJ Geramar masih lagi mengekalkan identiti mereka dengan imej lagu hip-hop old school.

“Mesej yang dibawa lagu ini adalah bagi mencapai setiap kejayaan ia memerlukan usaha yang gigih, perlu enjoy dengan setiap proses dan tentu sahaja perlu ada keikhlasan yang tulus dalam berkarya.

“Apa yang menarik, kami turut memasukkan kosa kata bahasa daerah Nusa Tenggara Timur ke dalam lirik. Satu cara yang bijak dalam usaha memperkenal dan menyebarkan budaya Indonesia Timur dengan lebih meluas,” kata Lipooz mewakili ahli kumpulannya.

Menurut kumpulan yang bernaung di bawah Def Jam Indonesia ini, mereka sentiasa mementingkan kekuatan rima, flow yang pantas dan lancar, kombinasi muzik etnik dan moden serta kritikan sosial yang menjadi elemen utama bagi karya MukaRakat untuk terus kekal berada di pentas muzik hip-hop dan juga industri muzik serantau. – KopiPlanet.com

Hargai Frontliners, 27 Penyanyi Tempatan Bergabung Alun Arena Cahaya

Kegigihan serta kesungguhan pihak barisan hadapan untuk memastikan rantaian wabak Coronavirus (Covid-19) tidak terus menular sememangnya cukup dihargai oleh semua lapisan masyarakat di negara ini.

Terbaharu satu inisiatif diwujudkan apabila seramai 27 selebriti tempatan berganding bahu dalam menyampaikan lagu Arena Cahaya yang dipopularkan oleh Zee Avi.

Antara nama-nama besar yang terlibat dalam projek itu ialah Datuk Seri Siti Nurhaliza, Anuar Zain, Misha Omar, Adibah Noor, Liza Hanim, Noryn Aziz, Ella, Dayang Nurfaizah, Vince Chong, Lah Ahmad, Marsha Milan, Aina Abdul dan ramai lagi.

Usaha itu merupakan hasil buah fikiran sepasang suami isteri, Denys Munang dan Munirah Kader Shah serta sahabat mereka, Mike Manicka yang ingin menyampaikan mesej positif yang terkandung dalam lagu tersebut.

Zee atau nama sebenar, Izyan Alirahman yang menyambut baik idea kreatif ini merasa terharu dengan sumbangan dan keikhlasan yang dihulurkan oleh 26 penggiat seni lain untuk sama-sama mendendangkan mesej Arena Cahaya.

“Untuk memperoleh bakat-bakat istimewa dan handal Malaysia bersama menyanyikan lagu saya, Arena Cahaya merupakan satu penghormatan. Sama seperti lagu tersebut, ia ditulis untuk mengeratkan kita bersama bukan hanya sebaai sebuah negara tetapi sebagai individu yang berhadapan cabaran.

“Namun saya percaya kita akan sama-sama berjaya dan kuat untuk melalui detik-detik ini jika kita beringat untuk bekerja secara kolektif bagi memastikan diri kita serta orang yang kita sayangi selamat dan sihat hendaknya,” katanya.

Arena Cahaya merupakan lagu runut bunyi filem Ola Bola yang diterbitkan pada 2016. Karya itu merupakan hasil ciptaan Zee dan Rendra Zawawi. – KopiPlanet.com

Wira Di Hati Lagu Istimewa Ciptaan Khas Syamel Buat Frontliners

Selepas muncul dengan single ‘Curang’ beberapa bulan lepas, penyanyi popular Syamel kini tampil dengan sebuah lagi lagu istimewa sebagai tanda penghargaan untuk para pekerja barisan hadapan atau frontliners yang berkorban demi rakyat dalam menangani wabak Covid-19.

Lagu yang berjudul Wira Di Hati ini merupakan hasil ciptaan sepenuhnya oleh Syamel sendiri dan diterbitkan oleh Zimi Sofarz.

Menurut Syamel lagu tersebut diciptakan untuk menzahirkan penghargaan buat pihak barisan hadapan (frontliners) yang bertungkus lumus mengadai tenaga dan nyawa untuk menyelamatkan rakyat Malaysia semasa wabak Covid-19.

“Lagu ini membawa satu penyampaian yang sangat besar, dari kami, buat barisan hadapan di luar sana. Selain itu, lagu ini juga turut memaparkan ucapan penghargaan dari kami, rakyat Malaysia dan juga ucapan daripada barisan hadapan sendiri,” kata Syamel.

Wira Di Hati boleh dimuat turun di iTunes, Raku, Spotify, Joox dan Apple Music. Video lirik dan muzik lagu ini juga boleh ditonton di saluran Youtube Rocketfuel Network. – KopiPlanet.com

Gabung Tiga Bahasa Jadi Tarikan Single Baharu SonaOne

Rapper, SonaOne tampil dengan single terbaharu berjudul Bomba yang merupakan terbitan Def Jam South East Asia (Def Jam SEA).

Menariknya, Bomba menggabungkan tiga bahasa dalam lagu tersebut iaitu Bahasa Melayu, Inggeris dan Perancis bagi memberikan keunikan terhadap naskhah tersebut.

“Ia karya yang menyeronokkan, ceria dan ada tiga bahasa, ia memang saya,” kata SonaOne tentang lagu tersebut, sambil menekankan bahawa kekuatan lagunya adalah pada dinamik gabungan muzik serta bahasa.

Berteraskan sedikit unsur muzik kelab malam, ia mampu menonjol dan menjemput pendengar untuk sama-sama menikmatinya.

Menurut penyanyi berdarah kacukan Melayu-Perancis ini, Bomba merupakan lagu pertama dari albumnya yang bakal muncul berjudul Freestyle Play.

Bomba kini sudah boleh didapati menerusi semua aplikasi penstriman muzik seperti Joox, Spotify dan Apple Music. – KopiPlanet.com

Lakaran Taruhan Baru Layla Sania Berkisar Tentang Pasangan Saling Melengkapi

Selepas muncul dengan lagu Que Sera Sera, penyanyi Layla Sania, 18, kini tampil dengan single terbaharu berjudul Lakaran.

Lakaran merupakan lagu ciptaan Megat Fazly yang juga merupakan vokalis kumpulan pop-folk, Mafidz.

“Lagu ini mengisahkan tentang pasangan yang saling melengkapi. Bagi saya lagu ini bukan saja sesuai untuk pasangan kekasih atau pasangan suami isteri tetapi ia juga boleh menggambarkan hubungan sesama rakan dan ahli keluarga.

“Sebagaimana yang digambarkan dalam lirik lagu Lakaran ini, jika seseorang melukis lakaran, pasangannya pula tolong warnakan, mereka saling melengkapi dalam menghasilkan sebuah karya seni yang indah.

“Bagi saya, ibu bapa saya adalah contoh yang terbaik, walaupun Umi dan Walid sangat berbeza sifat dan karakter mereka tetapi perbezaan itu yang melengkapi kekurangan dan kelebihan masing-masing,” kata Layla menceritakan tentang lagu terbaharunya itu.

Lakaran terbitan dan edaran Warner Music Malaysia ini boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, iTunes, KKBox , Deezer, Joox dan Apple Music. – KopiPlanet.com

Berkongi Rasa Positif Dengan Peminat, Bella Tampil Single Tenang

Setelah lebih 12 tahun tidak muncul dengan lagu baharu, kali ini penyanyi Bella Astillah, 26, tampil dengan single Tenang bagi memperkukuhkan namanya dalam industri hiburan.

Berkongsi lanjut mengenai lagu itu, Bella yang juga ibu tunggal beranak satu berkata, Tenang bukanlah mengenai kisah hidupnya 100 peratus.

“Saya percaya setiap individu menginginkan kehidupan yang baik. Bagi saya, apabila kita sentiasa positif, insya-Allah mudah untuk berasa tenang. Dari situ, saya dan komposer mendapat sedikit inspirasi untuk lirik lagu Tenang.

“Lirik lagu ini tidak sepenuhnya mengenai perjalanan hidup saya, tapi lebih kepada ingin berkongsi perasaan positif untuk sentiasa bersangka baik dengan ujian dan jangan putus asa,” katanya yang kali terakhir merakamkan lagu tema untuk drama bersiri Diari Ramadan Rafique ketika dirinya berusia 14 tahun.

Bella berkata, walaupun sudah lama meninggalkan dunia rakaman suara, pengalaman merakamkan Tenang sesuatu yang mengujakan.

Apatah lagi dia dibantu komposer hebat dan berpengalaman sekali gus memudahkan proses itu. Lagu ciptaan komposer Audi Mok yang diedarkan Universal Music itu bakal dilancarkan bermula esok.

“Proses merakamkan lagu Tenang sangat tenang. Di mana segalanya dipermudahkan. Alhamdulillah, dengan bantuan Audi Mok sendiri membuatkan saya lebih selesa dan sangat mudah.

“Kami saling mendengar pendapat masing-masing. Itu yang memudahkan lagi proses rakaman lagu ini. Begitu juga ketika proses memperdengarkan melodi lagu. Audi sangat memahami dan kreatif,” katanya.

Lagu Tenang akan dilancarkan secara rasmi di kesemua pelantar digital seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer, Joox dan juga Apple Music bermula 12 tengah malam ini.

Manakala bagi video muzik pula dilancarkan di saluran YouTube Universal Music Malaysia pada jam 3.00 petang esok. – KopiPlanet.com