• FOLLOW US

Rody Kristal & Isteri Kini Timang Cahaya Mata Lelaki Kedua

Tahniah diucapkan buat gitaris kumpulan Kristal, Rody dan isteri, Niena Azman yang telah selamat menimang cahaya mata kedua mereka, pagi tadi.

Khabar gembira itu dikongsikan Niena menerusi laman Instagramnya beserta gambar dengan bayi lelakinya itu. Niena melahirkan anak keduanya itu di sebuah pusat perubatan swasta di Bangi, Selangor.

“Alhamdulillah, akhirnya keluar hero jugak.. kali ini struggle sikit berbanding Adith, terima kasih semua yang mendoakan Niena dan baby B,” tulis penjaga gol skuad Futsal Wanita Kebangsaan itu.

Rody dan Niena mendirikan rumah tangga pada 27 April 2018 dan pasangan ini turut mempunyai seorang lagi anak lelaki, Adithya Jabbar yang dilahirkan pada 14 Januari 2019. – KopiPlanet.com

Kucaimars Angkat Kisah Putus Cinta Kawan Sebagai Inspirasi Lagu

Selepas tampil dengan single kedua berjudul Khayalan pada Oktober tahun lalu, bekas bintang Big Stage musim kedua, Kucaimars kini tampil dengan lagu terbaharu berjudul Mudah Bagimu.

Mengambil inspirasi daripada kisah putus cinta rakannya, Kucaimars selaku penulis lirik berkata, “Saya mula buat single ini pada 2018 yang pada ketika itu saya buat untuk kawasan saya yang tengah putus cina dan menangis depan saya jadi malam itu juga saya ambil gitar dan terus rangka melodi.”

“Saya ada juga beri sedikit sedutan di laman sosial media saya. Alhamdulillah ia mendapat sambutan daripada peminat dan mereka meminta agar lagu ini siap sepenuhnya dan berada di semua pelantar digital. Saya berharap peminat saya berpuas hati setelah mendengar lagu ini,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Bahagian Domestik Warner Music Malaysia, Shah Shamsiri berkata, pihak pengurusan berasa gembira kerana Kucaimars turut terlibat secara langsung dalam pembikinan single terbaharunya.

“Kami berasa gembira dengan pelancaran single terbaharu Kucaimars ini kerana dia sendiri terbabit secara langsung dalam penghasilan karyanya. Kami harap para peminatnya dapat melihat kesungguhan Kucaimars yang bukan sahaja ingin menyanyi tetapi juga menulis lagunya sendiri,” katanya.

Mudah Bagimu yang diterbitkan Warner Music Malaysia boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBox, Deezer dan iTunes sejak 3 Julai 2020. – KopiPlanet.com

Single Kuasa Papar Kerakusan Manusia Mengejar Hal Duniawi

Penyanyi dan rapper yang baharu sahaja diijabkabulkan, Joe Flizzow kini telah tampil dengan single terbaharu bersama Azlan Typewriter berjudul Kuasa.

Menceritakan lebih lanjut mengenai single tersebut, Joe berkata single terbaharunya itu cukup istimewa dengan cerita yang tersendiri.

“Saya telah menulis lagu ini dua tahun yang lalu kerana merasakan bahawa kita semua ini berada di dunia distopia. Satu masa di mana kekuatan yang ada, tidak akan berhenti sama sekali untuk memenuhi kerakusan dan nafsu mereka.

“Namun pada masa yang sama lagu ini adalah seruan untuk bertindak agar pendengar saya sedar dan melengkapkan diri dengan ilmu sehingga dapat menghadapi perjuangan dengan lebih bersedia,” jelasnya.

> Baca: Azlan Tak Kisah Bekerja Dengan BBNU, Tertarik Lirik Nukilan YonnyBoii

Kuasa merupakan single pertama yang dipetik daripada album ketiga Joe Flizzow yang bakal diterbitkan pada akhir tahun ini.

“Selain itu, lagu ini juga merupakan peringatan kepada semua bahawa kesenangan pasti datang selepas kesusahan,” katanya.

Peminat kini boleh mendengar lagu Kussa menerusi semua platform penstriman muzik digital seperti Spotify, Joox dan KKBox.

Sementara itu, muzik video rasmi single ini yang diarahkan Zulamran Hilmi ini sudah boleh ditonton di saluran YouTube. – KopiPlanet.com

Siti Nurhaliza Dedikasi Lagu Kuasa Cintamu Nukilan Liriknya Buat Aafiyah

Penyanyi no. 1 negara Datuk Seri Siti Nurhaliza akhirnya melunaskan janjinya kepada peminat setia dengan menerbitkan album studio solonya yang ke-18, Manifesta Siti 2020.

Menurut Siti, album itu merupakan antara naskhah terbaik yang pernah dihasilkan oleh pasukannya sepanjang lebih 24 tahun beliau berkecimpung dalam industri hiburan tempatan.

Yang lebih menarik, terdapat sebuah lagu berjudul Kuasa Cintamu yang mana Siti mendedikasikan lirik nukilannya buat puteri kesayangannya, Siti Aafiyah Khalid yang kini sudah mencecah usia dua tahun.

“Sebenarnya semua lagu saya suka tapi kalau ikut sentuhan peribadi itu saya suka lagu Kuasa Cinta sebab lagu itu saya tulis buat anak saya, Aafiyah.

“Dalam lagu itu, saya luahkan segala perasaan dan emosi sepanjang penantian saya mendapatkan Aafiyah rasa bersyukur apabila doa saya dimakbulkan Allah SWT untuk dikurniakan cahaya mata.

“Selain itu, saya juga suka dengan lagu Tertulis Nama Kita yang juga saya tulis liriknya. Lagu-lagu ini semua membawa maksud saling menghargai dan berkasih sayang antara satu sama lain,” kata Siti.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran album Manifesta Siti 2020 yang diadakan di Khan’s Indian Cuisine, The Sphere, Bangsar South, hari ini.

> Baca: Siti Nurhaliza Tampil Dengan Basyirah, Selitkan Unsur Timur Tengah

Manifesta Siti 2020 menampilkan sebanyak 11 buah lagu pelbagai genre yang membariskan ramai komposer dan penulis lirik terkenal.

Antaranya Hael Husaini, Ippo Hafiz, Ikhwan Fatanna, Ahmad Fedtri Yahya, Hafiz Hamidun serta penyanyi terkenal Indonesia, Melly Goeslaw.

Siti turut memberikan nafas baharu terhadap satu lagu lagenda Allahyarham Sudirman berjudul Teratai Menjelma sebagi tribute kepada idolanya itu.

“Lagu Teratai Menjelma itu saya suka sebab ia menampilkan elemen muzik inang. Sukar juga pada mulanya sebab kalau kita nak rakam semula lagu lama, kita kena buat sehabis baik. Kalau boleh tak nak lah buat sesuatu yang boleh merosakkan kerjaya kita kan,” ujarnya.

Manifesta Siti 2020 mengandungi lagu seperti Anta Permana, Terang, Aku Bidadari Syurgamu, 7 Nasihat, Kuasa Cintamu, Teratai Menjelma, Tertulis Nama Kita dan Basyirah. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Aqo Imran

Azlan Tak Kisah Bekerja Dengan BBNU, Tertarik Lirik Nukilan YonnyBoii

Walaupun sudah lama bertapak dalam industri hiburan tempatan, Azlan Typewriter atau nama sebenarnya, Nor Azlan Rosle, 38, menyatakan dia tidak kisah untuk bekerjasama dengan penyanyi baharu.

Menurut Azlan, kolaborasi terbaharunya dengan penyanyi YonnyBoii menerusi single Kelabu menunjukkan prinsipnya yang berpegang kepada konsep keterbukaan dan percaya bahawa muzik itu bersifat universal.

Karya usahasama sulung Universal Music dan Indigital Music ini secara tidak langsung menyaksikan gabungan artis genarasi lama dan baharu yang sekali gus memberi cetusan segar yang diharap dapat menambat hati peminat muzik tempatan.

“Saat dipelawa untuk berduet dengan YonnyBoii, saya sendiri teruja untuk menjadi sebahagian daripada sejarah yang bakal dicipta ini. Sejak awal mendengar melodi lagu ini, ia sudah menambat hati saya. Malah saya boleh katakan ini sebagai satu eksperimen berbeza apatah lagi menyatukan dua generasi penyanyi.

“Bagaimanapun saya mengambil masa untuk menyatakan persetujuan terbabit menyanyikan lagu ini. Namun hingga kini, saya percaya keputusan untuk turut serta dalam karya ini bukan sia-sia.

“Malah selepas dikaji dan diamati dengan mendalam gabungan suara kami ini, ia mungkin akan dapat memperkuatkan lagi metabolisma aura lagu berkenaan. Kami sebenarnya cuba saling melengkapi antara satu sama lain,” kata Azlan.

Rakaman lagu ini dibuat secara berasingan sekitar April lalu ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuatkuasa.

“Kebetulan rumah kami masing masing dilengkapi studio, jadi proses rakaman secara berasingan itu bukan masalah besar. Apatah lagi di saat penularan wabak pandemik Covid 19 hingga dikuatkuasakan PKP menuntut lebih banyak masa di rumah.

“Saya turut mengubah semula komposisi muzik ini. Proses memasukkan rakaman suara saya untuk lagu ini dalam tempoh lebih kurang enam jam. Saya perlu ambil masa ini untuk memastikan kualiti vokal sendiri disunting tanpa terlalu banyak proses suntingan.

“Malah untuk menambah ‘feel’, saya banyak membuat latihan telinga dengan kembali mendengar lagu berentak R&B dan rock sebagai rujukan serta ilham,” kata Azlan.

Ketika ditanya mengenai YonnyBoii, penyanyi lagu Jangan Khianati Aku ini melihat komposer dan penyanyi hip hop muda itu sebagai cukup berbakat besar.

“Apa yang saya lihat dia sangat peka kepada bunyi baru yang agak moden. Eksperimentasinya pada saya sangat berjaya. Lihat saja aliran perjalanan lagu Sakit dendangannya menampilkan Zynakal ia cukup istimewa dan mempesonakan.

“Melihat konteks nyanyiannya daripada segi seni vokal teknik R&B, dia dalam kategori cemerlang. Cuma nasihat saya penyanyi masa kini sepertinya perlu menetapkan hala tuju mereka supaya industri ini sentiasa berkembang mengikut peredaran zaman,” katanya.

Kelabu kini sudah boleh didengari menerusi semua aplikasi penstriman muzik seperti Spotify, Apple Music, JOOX, YouTube Music, dan KKBox. – KopiPlanet.com

Bergelut Masalah Kesihatan Mental, Fariz Jabba Titipkan Dalam Single Baru

Fariz Jabba buat pertama kalinya berkongsi kisah peribadi beliau dalam bergelut dengan masalah kesihatan mental. Penyanyi rap tersebut berharap melalui kisahnya dalam Nak Tak Nak, mereka yang turut mengalami nasib yang sama akan berasa tidak dipinggirkan bahkan lebih berani untuk tampil ke depan dan tidak malu untuk meminta bantuan.

Perubahan ini seiringan dengan hala tuju Video Lirik Rasmi lagu tersebut, yang memaparkan kisah hidup Fariz sepanjang dua tahun lalu. Berlatarbelakangkan perjalanan seninya, Fariz Jabba mengajak pendengar menyelami perasaannya yang bergolak dua tahun dahulu dengan yang sekarang melalui single yang dipersembahkan.

“Nak Tak Nak merupakan segalanya buat saya. Saya mula mengarang lagu ini pada tahun 2018 dan ia merupakan sebentuk memori perjalanan kerjaya saya sebagai seorang artis setakat ni. Semenjak kita diwajibkan untuk kuarantin, situasi ini menguji kekuatan mental dan emosi saya.

“Sampai pada satu tahap di mana saya berasa amat sukar untuk kekal positif. Salah satu cara saya mengelak daripada perasaan dan fikiran negatif adalah dengan sentiasa menjaga pertalian kekeluargaan. Jangan khuatir untuk meminta bantuan daripada orang lain supaya kekal tabah untuk maju kehadapan.

Nak Tak Nak boleh didengari melalui penstriman atas talian seperti Spotify, Apple Music, JOOX, YouTube Music, dan KKBox sejak 26 Jun lalu. – KopiPlanet.com

Dikecam ‘Hina’ Dewa Hindu, Muzik Video Blackpink Diedit Semula

Kumpulan k-pop wanita paling popular, Blackpink baru-baru ini tampil dengan single terbaharu berjudul How You Like That. Muzik video lagu tersebut dilancarkan pada hari yang sama dan sehingga kini sudah mencatatkan lebih 156 juta tontonan.

Namun, terdapat satu babak dalam muzik video itu yang mencetuskan kekecohan apabila peminat di negara India menuntut kumpulan itu memohon maaf kerana didakwa mempermainkan patung dewa Hindu, Ganesha yang dijadikan sebagai prop dalam video tersebut.

Petisyen itu turut menjadi trending di laman Twitter dan diperdebatkan oleh netizen. Menyedari hal itu, syarikat pengurusan Blackpink, YG Entertainment akhirnya akur dengan mengedit babak tersebut dan menukarkan patung dewa dengan prop lain.

Peminat Blackpink yang digelar Blink kemudiannya menyatakan penghargaan kepada kumpulan itu serta agensi pengurusan mereka yang mengambil cakna mengenai teguran tersebut sehingga membuat penukaran terhadap babak kontroversi itu. – KopiPlanet.com

YonnyBoii Pernah Dituduh Ambil Pil Kuda Disebabkan Terlalu Hiperaktif

Penyanyi dan komposer meningkat naik, YonnyBoii mengakui pernah dituduh mengambil pil kuda oleh rakan-rakan sebaya gara-gara perlakuannya yang hiperkaktif.

Enggan melayan fitnah tersebut, YonnyBoii atau nama sebenarnya, Muhammad Haqeem Nuriman Nor Azrin, 22, mengambil pendekatan hanya berdiam diri agar khabar tidak benar itu berakhir sendiri.

“Walaupun ada segelintir yang menuduh demikian, saya biarkan sahaja. Kadang-kadang ada juga saya mengiyakan sebab malas nak panjangkan isu.

“Saya tahu jika dibalas atau dijawab, situasi akan jadi lebih buruk. Jadi lebih baik saya ambil pendekatan berdiam diri sahaja,” katanya ketika ditemui pada sidang media pelancaran single duet Kelabu bersama Azlan Typewriter di ibu pejabat Universal Music Malaysia, Menara Symphony, Petaling Jaya hari ini.

Menurut YonnyBoii lagi, ramai tidak mengetahui dia sebenarnya menghidap penyakit Attention Deficit Hyperactive Disorder (ADHD) atau Sindrom Kurang Daya Tumpuan atau Hiperaktif.

Malah dia pun baharu sahaja menyedari perkara tersebut tahun lalu selepas bertemu rakannya yang juga seorang doktor.

“Tak ramai yang tahu saya mempunyai penyakit ADHD. Saya sendiri pun baru tahu mengenai penyakit ini tahun lalu melalui kawan yang juga seorang doktor.

“Saya sedar memang kelakuan sedikit berbeza daripada rakan-rakan sebaya tapi tak sangka pula tingkah laku saya mempunyai kaitan dengan ADHD,” katanya lagi yang menyifatkan penyakit itu sebagai satu anugerah buatnya kerana ia memberikan ilham untuknya berkarya dengan lebih kreatif.

Sementara itu ketika ditanya mengenai single duet bersama Azlan, Kelabu yang diciptakannya itu, YonnyBoii berkata ia semuanya adalah berdasarkan kisah hidupnya yang pernah dibuli sejak berusia enam tahun lagi.

“Setiap bait lirik yang ada dalam lagu ini mempunyai kaitan dengan sejarah silam hidup saya yang pernah dibuli sejak kecil. Jadi saya nak buka mata orang untuk hentikan perbuatan membuli dengan menghayati lirik-lirik yang lahir daripada pengalaman mangsa buli itu sendiri,” ujarnya lagi.

Rakaman lagu Kelabu dibuat secara berasingan pada April lalu ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) masih lagi berkuatkuasa di negara ini. – KopiPlanet.com

Ku Mau Duet Aizat Amdan Dengan Penyanyi Indonesia Hanin Dhiya

Setelah muncul dengan single duet bersama Bunga yang berjudul DUP DUP, kini Aizat Amdan melangkah lebih jauh lagi dengan berduet bersama artis Indonesia, Hanin Dhiya dalam single yang berjudul ‘Ku Mau’.

Hanin yang merupakan bekas peserta akhir rancangan realiti Rising Star Indonesia beberapa tahun lalu mempunyai suara yang merdu dan serasi dengan gaya vokal serta nyanyian Aizat.

Ku Mau ditulis oleh Aizat Amdan, Anas Amdan, Yeshua Abraham (Indonesia), Melanie Wehbe (Sweden) dan Elias Naslin (Sweden). Single ini mengisahkan tentang dua insan yang bercinta pada jarak jauh.

Walaupun berbeza negara, namun jejaka itu sanggup datang untuk menemui dan melamar kekasihnya. Ku Mau juga menerapkan kesungguhan pasangan ini untuk menjayakan kisah cinta mereka.

“Sebagai penyanyi dan penulis lagu, saya memang mengimpikan untuk mengembangkan karya saya dan berkolaborasi demi mendekati pendengar seluruh dunia.

“Saya sangat gembira apabila Hanin Dhiya sudi menjadi teman duet justeru menaikkan lagi taraf lagu ini dengan vokal beliau yang merdu.

“Keserasian di antara saya dan Hanin sangat senang dan bersahaja membuatkan lagu ini lebih berwarna-warni. Saya harap pendengar akan jatuh cinta dengan lagu ini dan mampu menujukan lagu ini kepada orang tersayang,” kata Aizat.

Manakala jelas Hanin, “Ini kali pertama bagi saya menyanyikan single yang ceritanya bukan lagi tentang patah hati. Dari pertama kali saya diberi untuk mendengar lagu ini oleh Aizat Amdan ketika beliau di Sweden, saya sudah jatuh cinta dengan rentaknya.

“Asalnya lagu ini berbahasa Inggeris dan saya tidak menyangka yang lagu ini boleh diadaptasikan kepada Bahasa Malaysia / Indonesia dan dijadikan single duet untuk saya dan Aizat Amdan. Saya berharap agar para pendengar dapat tersenyum ketika mendengar bait-bait lirik ini.

“Pengalaman berduet bersama Aizat Amdan amat disenangi kerana beliau seorang yang baik dan peramah. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang meluangkan masa untuk mendengar cerita saya dan Aizat Amdan. Ku mau kita semua sehat-sehat terus, ya!” kata Hanim.

Ku Mau merupakan terbitan Kasi Gegar Entertainment dan edaran Warner Music Malaysia boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBox, Deezer dan juga iTunes bermula 26 Jun lalu. – KopiPlanet.

Festival Coachella Dibatalkan, Peminat ‘Kempunan’ Reunion Big Bang

Ekoran pandemik Covid-19, peminat setia kumpulan Big Bang nampaknya perlu bersabar lebih lama lagi untuk menantikan kemunculan semula mereka.

Big Bang sepatutnya dijadualkan membuatkan persembahan pada festival muzik Coachella di Amerika Syarikat pada bulan Oktober ini namun pihak pengurusan festival itu akhirnya membuat keputusan untuk membatalkan terus edisi pada tahun ini demi keselamatan semua pihak.

Coachella yang merupakan festival muzik terbesar di negara Uncle Sam itu sebenarnya dijadualkan berlangsung pada bulan April lalu namun berikutan penularan wabak Covid-19 ia telah ditangguhkan pada Oktober ini.

Kumpulan yang terkenal dengan lagu Love Song dan Fantastic Baby itu dianggotai Taeyang, Top, G-Dragon dan Daesung.

Mereka mengambil keputusan berehat sebentar daripada industri hiburan berikutan terikat dengan latihan ketenteraan wajib yang diambil sejak dua tahun lalu. – KopiPlanet.com