• FOLLOW US

Mira Filzah Bakal Bergelar Isteri Arkitek Hujung Tahun Ini

Pelakon dan pengacara Mira Filzah Badieozaman, 27, mengesahkan dia bakal menamatkan zaman bujang pada hujung tahun ini.

Menurut Mira persiapan menuju hari bahagianya sudah mula dilakukan namun aktres jelita ini enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

“Insyaallah apa sahaja nanti saya akan hantar undangan kepada pihak media. Dalam tempoh dua bulan ini selain habiskan kerja-kerja seni yang tertangguh saya kena setelkan beberapa perkara lagi (persiapan untuk majlis perkahwinan).

“Saya sudah dipinang orang dan Alhamdulillah tiada rintangan yang dilalui sepanjang tempoh ini. Saya dah bersedia (bergelar seorang isteri),” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran saluran tv penstriman Nurflix yang berlangsung di Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong hari ini.

Walaupun tidak memberikan kenyataan secara tepat mengenai bakal suaminya namun rata-rata peminat sudah mengetahui hubungannya dengan arkitek Wan Emir Astar Datuk Wan Muhammad Khair-il Anuar, 30.

Mengulas lanjut mengenai dirinya yang dikatakan sudah semakin terbuka berkongsikan kemesraan mereka dengan berbalas komen di laman Instagram, Mira menjelaskan, “Saya tidaklah terbuka sangat, saya biasa-biasa sahaja dan saya still ‘keep it low’.

“Alhamdulillah setakat ini bakal suami tidak ada halangan untuk saya teruskan kerjaya seni. Nanti boleh tanya dia sendiri mengenai kerjaya saya selepas bergelar isteri (sama ada beri halangan berlakon atau tidak). Dia adalah orang yang terbaik boleh menjawab soalan itu,” katanya lagi. – KopiPlanet.com

Kredit Foto: Instagram Mira Filzah

Erra Fazira Tidak Masuk Campur Hal Rumah Tangga Bekas Suami

Penyanyi dan pelakon Erra Fazira mendedahkan dia tidak mencampuri urusan rumah tangga bekas suaminya, Engku Emran Engku Zainal Abidin yang berpisah dengan isterinya, Laudya Cynthia Bella, baru-baru ini.

Menurut Erra, dia tidak mengetahui permasalahan rumah tangga pasangan itu secara mendalam dan tidak berniat untuk menggali tentang perkara tersebut.

“Saya tidak mencampuri hal rumah tangga bekas suami. Kalau mereka tidak buka mulut, saya akan tutup mulut saya. Tipulah kalau kata saya tidak tahu tapi saya tahu hanya permukaannya sahaja (surface). Saya pun tak nak korek kerana saya bukan begitu orangnya. Salah kalau saya buat macam itu.

“Saya rasa tiada sesiapa nakkan penceraian. Saya pasti mereka pun tidak mahu, bukan mereka tak usaha nak selamatkan tapi dah sampai situ sahaja ketentuan jodoh mereka,” katanya.

Erra berkata demikian ketika ditemui media pada majlis pelantikannya sebagai Duta Faith Fleur di Menara Kuala Lumpur, hari ini.

Menurut Erra lagi, dia ada berhubung dengan Bella dan menitipkan kata-kata semangat buat pelakon filem Syurga Yang Tak Dirindukan Itu.

>Baca: Teka-Teki Berakhir… Laudya Cynthia Bella & Engku Emran Sudah Berpisah

“Sebagai wanita kami ada berbicara tetapi tidaklah secara umum. Adalah sedikit sebanyak memberikan nasihat tetapi tidak begitu terperinci. Bella juga tidak bercerita lebih. Memang kami rapat tetapi kami tidaklah selalu berhubung.

“Saya ada bercakap dengan dia dalam setiap pahit pasti ada hikmah dan manisnya. Allah uji maknanya Allah sayang. Adalah ganjaran itu nanti,” ujarnya.

Bella dan Engku Emran menikah pada 8 September 2017 di sebuah hotel di Kuala Lumpur. Aktres terkenal Indonesia itu baru-baru ini mendedahkan dia sudah bercerai menerusi sebuah rancangan tv di negara kelahirannya.

Pasangan ini tidak dikurniakan cahaya mata, manakala Engku Emran mempunyai seorang anak perempuan Engku Aleesya, 11, hasil perkahwinan terdahulu dengan Erra. – KopiPlanet.com

Tidak Tahan Sering Dikecam, Sajat Luah Nak Keluar Agama Islam?

Tidak tahan sering dikecam sebilangan besar netizen di luar sana, usahawan kosmetik, Nur Sajat Kamaruzzaman ada menaikkan luahan hatinya berkenaan perkara tersebut.

Menerusi hantarannya di Instagram Stories baru-baru ini, Sajat meluahkan isi hatinya yang mungkin ramai suka seandaninya dia keluar daripada agama yang dipegangnya sekarang.

“Kalau betullah agama Islam benci orang sepertiku dan aku tak layak berpegang kepada agama Islamku… Dan semua orang nak jatuh hukuman terhadapku dengan melandanskan agama yang ku pegang…

“Mungkin mereka lebih suka aku keluar (agama Islam) demi mereka dapat bahala (pahala). Sedih dan pilu untuk aku luarkan (luahkan) perkara ini Ya Allah,” luahnya.

Nama Sajat sekali lagi menjadi kontroversi apabila tindakannya menayang memakai bikini mendapat kritikan netizen termasuk pihak alim ulama.

Malah, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri baru-baru ini memberikan lesen dan kuasa kepada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) untuk menangkap dan mentarbiah golongan transgender.

Sajat sebelum ini juga pernah menimbulkan kontroversi apabila berpenampilan wanita ketika menunaikan umrah bersama keluarganya pada Februari lalu. – KopiPlanet.com

Aiman Hakim Rajin Buat Kerja Rumah Sepanjang Tempoh PKP

Di saat negara kita melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lalu, usia perkahwinan pasangan pelakon Aiman Hakim Ridza dan Zahirah MacWilson masih belum mencecah sebulan selepas mereka selamat diijabkabulkan pada 20 Februari lalu di Damansara Perdana.

Lalu kesempatan itu digunakan sepenuhnya Aiman, 31, untuk membantu isteri melakukan kerja-kerja rumah seperti memasak dan mengemas kediaman mereka.

“Sepanjang tempoh PKP tempoh hari saya ambil peluang itu untuk belajar memasak dan mengemas rumah. Kerja-kerja basuh pinggan, mop dan sapu lantai memang saya buat sendiri.

“Saya juga banyak belajar tentang selok-belok rumah tangga serta belajar lebih mengenali isteri dengan lebih mendalam sepanjang tempoh tersebut,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika sidang media virtual drama terbaharu lakonannya, Bila Cupid Jatuh Cinta.

Bercerita lanjut tentang cabaran lain yang dihadapinya sepanjang PKP, Aiman yang mengusahakan perniagaan restoran BakerFellas di Ara Damansara berkata dia kini sedang mengatur semula perniagaannya yang terjejas sepanjang pandemik Covid-19 melanda negara.

“Memang perniagaan saya terjejas sebab terlibat dalam bisnes F&B (food & beverage). Selepas keadaan beransur pulih, saya sedang struktur semula perniagaan. Perlahan-lahan kita lihat orang pun sudah semakin percaya untuk makan di luar balik, Alhamdulillah semua sudah kembali normal sekarang,” ujarnya lagi.

>Baca: Dituduh Riak, Hafidz Roshdi Tidak Lagi Muat Naik Gambar Di Masjid

Sementara itu dalam perkembangan lain, Aiman kini tampil dengan drama bersiri Bila Cupid Jatuh Cinta bergandingan dengan Octavia Manrose selaku heroin.

Sering melakonkan watak dalam naskah komedi romantik, Aiman berkata dia cukup menggemari genre tersebut malah tidak kisah perlu berulang kali menggalas peranan sebegitu di masa akan datang.

“Saya memang suka berlakon drama komedi romantik dan walapun ini merupakan kali pertama saya digandingkan dengan Octavia namun kami cukup serasi sebab dia pun sama-sama sempoi dan boleh memberi bila saya ‘ad-lib’ (spontan) dalam dialog.

“Drama ini cukup menarik kerana penggambarannya dibuat dalam dua tempoh yang berbeza iaitu sebelum dan selepas PKP. Sebelum PKP masa penggambaran itu memang kami dah berasa risau dah tapi tetap jalankan tugas seperti biasa. Selepas penggambaran dibenarkan sambung semula bermula 10 Jun lalu, kami berasa sedikit janggal ketika penggambaran di Bukit Bintang bila mana semua orang lalu-lalang pakai mask, tapi kami tak perlu pakai demi mengikut konti drama tersebut.

“Secara keseluruhannya drama ini cukup menarik kerana ada pendekatan baharu dari segi mainan kamera kerana watak Oktavia akan bercakap dengan kamera seolah meluahkan isi hatinya terus kepada lensa kamera, itu yang uniknya drama ini,” katanya lagi.

Bila Cupid Jatuh Cinta mengisahkan Fira yang bekerja di agensi mencari jodoh diberi tugasan untuk mendapatkan calon kekasih bagi dijodohkan dengan anak rakan baik bosnya, Dani. Sebaliknya yang berlaku apabila Fira pula yang secara diam-diam menyimpan perasaan terhadap Dani.

Drama arahan Bahri Uma ini ditayangkan pada setiap Sabtu, jam 9 malam bermula sejak 4 Julai lalu. Ia turut dibintangi Elfira Loy, Ikmal Amry, Bella Dowanna, Afifah Nasir, Sham Visa dan Dynas Mokhtar. – KopiPlanet.com

Menghitung Hari Bersalin, Fasha Terharu Diraikan ‘Baby Shower’

Pelakon Fasha Sandha terharu apabila diraikan dalam majlis ‘baby shower’ yang dianjurkan rakan-rakan baiknya, semalam.

Fasha juga semakin tidak sabar untuk menimang cahaya mata pertama hasil perkahwinannya dengan aktor Aidil Aziz melaungkan kata-kata, “Another drama queen” (seorang lagi anak perempuan) memetik video yang dirakam pada majlis bertemakan warna merah jambu itu.

“Saya tak percaya kalian semua bersungguh-sungguh mengadakan majlis kejutan baby shower ini. Pastinya tidak mudah dan saya sangat berterima kasih dan hargai semua yang anda telah lakukan untuk saya,” tulisnya di laman Instagram.

Majlis itu dihadiri rakan baik aktres itu seperti penyanyi Siti Nursairah Tarudin, Nazia Mustafar dan usahawan Rita Sosilawati selain adik Fasha, Elisya Sandha.

Fasha dan Aidil berkahwin pada 30 Mac tahun lalu. Menerusi perkahwinan terdahulu, Fasha turut mempunyai sepasang cahaya mata, Putra Rayfal Ramli, 7, dan Putri Raysha Jemyma, 6. – KopiPlanet.com

Chris Evans Digosipkan Bercinta Dengan Heroin Filem Yesterday

Setelah hampir dua tahun hidup solo, pelakon Chris Evans, kini dilaporkan sedang berpacaran dengan heroin filem Yesterday, Lily James, 31.

Gosip itu tersebar selepas kedua-duanya menaiki teksi bersama menuju ke sebuah hotel di London selepas menghadiri parti di Mark’s Club baru-baru ini.

Mereka terus mempamerkan kemesraan bersantai di taman sambil foto mereka dibidik paparazi. Sehingga kini, kedua-dua wakil pelakon itu masih belum memberi pengesahan mengenai perkara tersebut.

Pelakon filem Captain America itu sebelum ini pernah menjalinkan hubungan dengan aktres Jenny Slate namun dilaporkan berpisah pada Mac 2018 selepas dua tahun bercinta.

Menerusi wawancara dengan sebuah majalah gaya hidup Men’s Journal pada Mei tahun lalu, Chris, 39, berkata dia sudah bersedia untuk melangkah ke alam perkahwinan serta memegang status sebagai seorang suami dan bapa. – KopiPlanet.com

Kejayaan & Populariti BTS Jadi Bahan Kajian Harvard Business School

Populariti memuncak yang diraih kumpulan BTS dari seantero pelusuk dunia menjadi antara bahan kajian universiti berprestij dunia, Harvard Business School baru-baru ini.

Harvard Business School membuat ‘case study’ yang mana menganalisa dan mengkaji strategi kejayaan kumpulan itu yang dirangka oleh agensi pengurusan mereka, Big Hit Entertainment.

Kajian yang mengandungi 22 muka surat itu menelaah strategi pemasaran yang dilakukan syarikat pengurusan itu dalam memasarkan artis mereka ke seluruh dunia.

Kajian itu mendapati sistem latihan serta pengurusan yang tegas berjaya membentuk kejayaan artis di bawah naungan mereka.

Menurut pengasas Big Hit Entertainment, Bang Si Hyuk, “Kami di sini sentiasa mengkaji keberkesanan sistem pengurusan selain cuba mencari keunikan dalam setiap diri individu artis itu sendiri agar ia dapat diketengahkan.”

>Baca: Hyori, YoonA Mohon Maaf Gara-Gara Tak Pakai Topeng Muka

Kajian mengenai BTS ini akan dijadikan sebagai salah satu silibus pengajian Harvard Business School bermula sesi pengajian semester baharu nanti.

BTS dianggotai tujuh ahli iaitu V, Jungkook, Jimin, Suga, RM, Hope dan Jin. Kumpulan itu mula bergerak aktif sejak tujuh tahun lalu.

Mereka telah berjaya mencipta beberapa rekod dunia seperti baru-baru ini merampas kedudukan lagu Hello nyanyian Adele (102 negara) apabila lagu terbaharu kumpulan itu, Black Swan berjaya menduduki tangga pertama iTunes di lebih 103 negara.

BTS juga antara selebriti K-Pop yang sentiasa menjadi pilihan penyanyi antarabangsa lain untuk bekerjasama. Antara yang pernah berduet dengan BTS ialah Halsey, Ed Sheeran, Nicki Minaj dan The Chainsmokers. – KopiPlanet.com

Rody Kristal & Isteri Kini Timang Cahaya Mata Lelaki Kedua

Tahniah diucapkan buat gitaris kumpulan Kristal, Rody dan isteri, Niena Azman yang telah selamat menimang cahaya mata kedua mereka, pagi tadi.

Khabar gembira itu dikongsikan Niena menerusi laman Instagramnya beserta gambar dengan bayi lelakinya itu. Niena melahirkan anak keduanya itu di sebuah pusat perubatan swasta di Bangi, Selangor.

“Alhamdulillah, akhirnya keluar hero jugak.. kali ini struggle sikit berbanding Adith, terima kasih semua yang mendoakan Niena dan baby B,” tulis penjaga gol skuad Futsal Wanita Kebangsaan itu.

Rody dan Niena mendirikan rumah tangga pada 27 April 2018 dan pasangan ini turut mempunyai seorang lagi anak lelaki, Adithya Jabbar yang dilahirkan pada 14 Januari 2019. – KopiPlanet.com

Charlie Puth Bengang Dituduh Tumpang BTS Untuk Kekal Popular

Penyanyi Charlie Puth melahirkan perasaan bengang di atas tuduhan yang dilemparkan peminat BTS terhadapnya. Peminat kumpulan K-pop popular itu mendakwa Charlie ingin menumpang populariti BTS yang semakin dikenali di seantero dunia.

Charlie yang popular dengan lagu One Call Away itu meminta peminat BTS yang digelar sebagai Army itu tidak sewenang-wenangnya melabelkan seseorang selebriti dengan tuduhan sebegitu.

“Saya selalunya tidak ambil kisah dengan perkara sebegini tapi saya harus juga cakap pasal benda ini. Perbalahan dan tuduhan peminat setia seseorang selebriti itu adalah sangat bahaya, toksik dan ia perlu dihentikan.

“Saya dah berusia 28 tahun jadi perkara ini tidak menjadi kudis buat saya bila orang yang tidak mengenali rapat dengan saya membuat tuduhan sebegitu.

“Tapi saya cuba bayangkan kalau saya dapat mesej-mesej ‘jahat’ ini 10 tahun lalu, dengan kata-kata negatif yang dilemparkan kepada saya… pastinya ia akan memberikan kesan yang buruk pada diri saya.

“Saya risau dengan hal sebegini yang seakan sudah menjadi perkara biasa di Twitter pada setiap hari. Ia mungkin kedengaran cliche, tapi tolong bersikap baik di antara satu sama lain. Tiada kebaikan pun jika kita sentiasa berbalah. Kita perlu sentiasa berkasih sayang, itu yang lebih kita perlukan,” tulisnya di laman Twitter.

Charlie dikatakan menumpang populariti BTS apabila mempersembahkan lagu We Don’t Talk Anymore bersama salah seorang anggota kumpulan BTS, Jungkook pada majlis anugerah MBC Plus X Genie Music Awards, dua tahun lalu. – KopiPlanet.com

Kucaimars Angkat Kisah Putus Cinta Kawan Sebagai Inspirasi Lagu

Selepas tampil dengan single kedua berjudul Khayalan pada Oktober tahun lalu, bekas bintang Big Stage musim kedua, Kucaimars kini tampil dengan lagu terbaharu berjudul Mudah Bagimu.

Mengambil inspirasi daripada kisah putus cinta rakannya, Kucaimars selaku penulis lirik berkata, “Saya mula buat single ini pada 2018 yang pada ketika itu saya buat untuk kawasan saya yang tengah putus cina dan menangis depan saya jadi malam itu juga saya ambil gitar dan terus rangka melodi.”

“Saya ada juga beri sedikit sedutan di laman sosial media saya. Alhamdulillah ia mendapat sambutan daripada peminat dan mereka meminta agar lagu ini siap sepenuhnya dan berada di semua pelantar digital. Saya berharap peminat saya berpuas hati setelah mendengar lagu ini,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Bahagian Domestik Warner Music Malaysia, Shah Shamsiri berkata, pihak pengurusan berasa gembira kerana Kucaimars turut terlibat secara langsung dalam pembikinan single terbaharunya.

“Kami berasa gembira dengan pelancaran single terbaharu Kucaimars ini kerana dia sendiri terbabit secara langsung dalam penghasilan karyanya. Kami harap para peminatnya dapat melihat kesungguhan Kucaimars yang bukan sahaja ingin menyanyi tetapi juga menulis lagunya sendiri,” katanya.

Mudah Bagimu yang diterbitkan Warner Music Malaysia boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBox, Deezer dan iTunes sejak 3 Julai 2020. – KopiPlanet.com