• FOLLOW US

Rita Rudaini Ingatkan Bekas Suami Lufya Jangan Lupa Bayar Nafkah Anak

Kisah penceraian di antara Lufya Omar dan bekas suami, Dr Che Muhammad Hafiz Che Baharom sebelum ini menerima perhatian meluas daripada pihak media dan umum.

Baru-baru ini, pelakon Rita Rudaini menerusi ruangan komen di salah satu entri Instagram Lufya telah meninggalkan peringatan kepada bekas suami Lufya agar jangan culas untuk membayar nafkah anak tunggal hasil perkongsian hidupnya bersama Lufya iaitu Laana Haura, 3.

Menurut Rita, hidup di zaman serba canggih ini pelbagai medium boleh digunakan untuk menyalurkan nafkah buat anak-anak, seperti ‘bank in’.

“Dah ada bank account sendiri dah ka Haura? Lagi senang la Daddy Haura nak bagi duit kat Haura. Hidup di zaman canggih moden ini macam-macam cara dan cabang nak bagi nafkah kat anak.

“Nak bagi dengan tak bagi je. Tapi jangan la berdrama kata bagi sebenarnya HADOOOO (tidak bagi),” tulis aktres itu.

Menurut Rita lagi, walaupun sudah berpisah, tanggungjawab sebagai seorang bapa perlu dijalankan dengan sebaiknya agar masa depan anak-anak tidak terabai.

“Tanggungjawab sebagai bapak tidak perlu pergi bayar masuk kolej belajar. Kalau rasa diri itu manusia, jadilah sebagai seorang manusia. Kalau tidak reti tanggungjawab, jangan jadi manusia. Tukarlah jadi tapir ke, tenuk ke, khinzir ka,” tulisnya lagi.

Terdahulu, Rita pernah mendirikan rumah tangga dengan pemain bola sepak kebangsaan, Aidil Zafuan pada 2008 namun bercerai pada 2013.

Hasil perkahwinan, Rita mempunyai dua anak lelaki, Airit Rayyan Rizqin, 11, dan Airit Qaqa Arjuna, 9. – KopiPlanet.com

Pergi Mahkamah Syariah Disalah Tafsir, Izreen Tak Terkilan Dikatakan Bercerai

Pelakon Izreen Azminda Aznam, 35, mengakui dia tidak berasa terkilan apabila ada sesetengah pihak mendakwa perkahwinannya dilanda masalah susulan kehadirannya ke mahkamah syariah baru-baru ini.

Menurut Izreen, dia berharap masyarakat di luar sana lebih celik pengetahuan bahawa kunjungan ke mahkamah syariah bukan sahaja bertujuan untuk bercerai, sebaliknya pelbagai urusan lain boleh juga dilaksanakan di sana.

“Saya sebenarnya tak terkilan (orang tuduh rumah tangga bergolak) sebab benda itu tidak betul. Sebaliknya, saya hanya bayar denda. Kalau benda itu betul (bercerai), mungkin saya diam dan tidak akan beri komen. Ini saya dah lantang beri komen, maksudnya benda itu tak betullah.

“Netizen kena belajar lebih lagi, orang pergi mahkamah syariah bukan sebab untuk bercerai sahaja. Ada yang pergi sana atas tuntutan perkara lain seperti urusan harta dan macam-macam lagi.

“Saya dah berada di tahap dah redha dan ‘immune’ dengan kritikan yang dilemparkan masyarakat kepada saya. Semua saya boleh hadapi dan saya langsung tidak ada masalah anxiety atau kemurungan (disebabkan komen-komen negatif netizen).

“Saya pun dah lama buka semula komen-komen di laman sosial, yang mana komen menjijikkan memang saya terus padam. Sampai sekarang pun orang masih beri perhatian pada saya (di sebalik segala kontroversi),” katanya kepada KopiPlanet.com

> Baca: Individu Dedah Shuk Sahar Ada Hubungan Dengan Wanita Lain?

Izreen ditemui pada majlis pelancaran produk penjagaan kulit, Ali Zahra Madeena yang berlangsung di Hotel Grand Milleneum, Kuala Lumpur semalam.

Izreen sebelum ini menjelaskan kehadirannya dan suami, Ude Wahid di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur baru-baru ini adalah untuk menyelesaikan urusan denda yang dikenakan mahkamah kerana berpoligami tanpa kebenaran pada awal pernikahan mereka ketika Ude masih lagi menjadi suami kepada Intan Liana Saleh.

Pelakon kelahiran Kedah itu berkahwin dengan Ude atau nama sebenarnya, Muhammad Radzi Abdul Wahid, 32, pada 8 Ogos 2017 secara rahsia yang mana ketika itu Ude masih lagi bergelar suami kepada Intan Liana.

Ude yang merupakan pemuzik profesional kemudiannya menceraikan isteri pertamanya selepas lima tahun hidup bersama. Ude dan Intan mempunyai dua anak iaitu Arish Muqri, 5, dan Ariq Muqri, 3.

Izreen pernah berkahwin dengan jurukamera, Muhammad Riza Baharuddin pada 2012 namun bercerai dua tahun selepas itu. Hasil perkongsian hidup, pasangan itu dikurniakan seorang anak lelaki, Muhammad Adrian Umar yang kini berusia tujuh tahun.

Sementara itu, hasil perkahwinan Izreen dan Ude pula, mereka mempunyai seorang anak lelaki Aaron Ibrahim yang kini menginjak usia satu tahun. – KopiPlanet.com

Chanyeol EXO Terjun Bidang Lakonan, Bintangi Filem Muzikal

Ahli kumpulan EXO, Chanyeol, 28, meluaskan lagi karier seninya apabila pihak pengurusannya, SM Entertainment mengesahkan dia bakal tampil dengan filem pertama lakonannya di Korea Selatan, The Box.

Filem bergenre muzikal itu mengetengahkan jalan cerita mengenai penyanyi baharu yang cuba mengejar cita-citanya bergelar selebriti terkenal.

The Box bakal diarahkan oleh Yang Jung Woong, yang merupakan penerbit eksekutif yang bertanggungjawab menguruskan majlis pembukaan dan penutup Sukan Olimpik Musim Sejuk PyeongChang yang berlangsung dua tahun lalu.

Bukan sahaja berlakon, Chanyeol sendiri akan mengubah beberapa lagu yang akan dinyanyikannya menerusi naskhah filem tersebut.

Secara teknikalnya, ini bukanlah kali pertama Chanyeol terlibat dalam bidang lakonan, ini kerana sebelum ini selebriti berusia 22 tahun ini pernah berlakon dalam sebuah filem terbitan produksi dari China berjudul So I Married My Anti Fan.

The Box bakal memperlihatkan bakat lakonannya kepada peminat di tanah airnya sendiri, Korea Selatan. Filem itu dijangka bakal memulakan penggambarannya pada pertengahan bulan depan. – KopiPlanet.com

Terlibat Kes Ganti Rugi, Nelydia Bersyukur Masih Dapat Jadi Duta Produk

Terpalit kontroversi kes saman dengan sebuah syarikat kosmetik tempatan, pelakon Nelydia Senrose bersyukur dirinya masih lagi menjadi perhatian jenama lain di luar sana yang melantiknya sebagai duta.

Terbaharu, Nelydia bersama rakan pelakon, Fatin Afeefa dilantik menjadi duta produk sandal terkemuka dari Brazil, Havaianas selama setahun.

“Saya tidak nafikan berita itu (kes mahkamah) buat orang jadi sangsi dengan saya. Sudah semestinya saya tidak suka dengan situasi seperti ini sebab saya sentiasa jaga nama (baik) dalam industri. Namun, saya tidak salahkan ‘client’ kalau mereka berfikiran seperti itu, namun saya yakinkan mereka yang saya akan beri komitmen seperti yang telah dijanjikan.

“Bila kita termaktub dalam satu temppoh kontrak, pasti akan ada salah faham sebab kita pun bekerja, cuma ia terletak pada diri kita bagaimana nak handle benda itu. Saya hargai orang masih percaya pada saya dan saya minta doa semua agar kes ini berjalan dengan lancar dan tiada apa-apa lagi salah faham (yang akan timbul) dan kes ini terlerai secara baik,” katanya.

Majlis pengumuman lantikan kedua-dua selebriti itu berlangsung dalam suasana cukup meriah di The Loaf, Pavilion, Kuala Lumpur semalam.

> Baca: Isu Perosak Rumah Tangga, Fatin Afeefa Rasa ‘Tak Layak’ Beri Komen

Sebelum ini, syarikat pengeluar produk kosmetik Chriszen Malaysia Sdn. Bhd. menuntut ganti rugi sebanyak RM160,000 daripada Nelydia berhubung pelanggaran kontrak sebagai duta mereka pada tahun 2019.

Pengarah Urusan Chriszen, Mandy Leong Cheng Mun menjelaskan bayaran sebanyak RM102,000 telah dilunaskan kepada aktres tersebut bagi tujuan mempromosikan produk mereka.

Bagaimanapun, bayaran itu tidak setimpal dengan tugas yang dijanjikan dan Nelydia didakwa gagal melaksanakan tanggungjawab sebaik bersetuju menjadi duta sejak Disember 2018.

Sementara itu, Nelydia yang sudah lebih setahun mendirikan rumah tangga dengan ahli perniagaan, Mohd Hafez Halimi, 36, berkata dia tidak tertekan apabila sering kali diajukan soalan mengenai cahaya mata.

Menurut aktres berusia 26 tahun ini, dia berserah kepada rezeki yang telah ditetapkan Allah SWT dan tidak pernah membuat sebarang perancangan mengenai hal tersebut.

“Saya tidak rasa sebarang tekanan bila orang selalu bertanya bila nak timang anak sebab saya tahu niat mereka baik bila bertanya. Secara jujurnya saya memang tidak berasa rimas bila diajukan soalan itu, doakan saya ya,” ujarnya lagi.

Nelydia berkahwin dengan Hafez pada 6 April tahun lalu selepas dua tahun berkenalan rapat. – KopiPlanet.com

Kuza Mengaku Sudah Lebih Setahun Bercerai Dengan Suami Ketiga

Pelakon Kuza akhirnya membuka mulut dengan mendedahkan statusnya kini yang sudah bergelar ibu tunggal sejak setahun lalu.

Kuza atau nama sebenarnya, Tengku Sariza Tengku Muzani, 47, berkata, dia berpisah dengan suaminya, Ramyus Sidique pada tahun lepas.

“Saya sekarang ini sudah menjadi ibu tunggal sejak setahun yang lalu. Saya berpisah dengan suami pada tahun lalu selepas kami hidup bersama selama 12 tahun,” katanya

Dia berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran produk penjagaan kulit Ali Zahraa Madeena yang diadakan di Hotel Grand Millenium, Kuala Lumpur sebentar tadi.

> Baca: Teh Terakhirku Hasil Ilham Ketika Berada Di Kota Suci Mekah

Namun begitu, aktres berkenaan mengambil pendekatan enggan mendedahkan punca penceraian kerana menyifatkan ia terlalu peribadi untuk diceritakan kepada umum.

“Hal peribadi adalah sesuatu yang sangat privasi. Kalau saya rasa perlu atak sudah tiba masa untuk berkongsi, saya akan kongsi.

“Kalau saya rasa tak perlu, lebih baik saya simpan sendiri. Anak-anak saya pun perlukan privasi. Jadi, saya perlu hormat mereka juga,” katanya.

Kuza mendirikan rumah tangga dengan Ramyus pada 2007. Ia merupakan perkahwinan ketiganya. Bagaimanapun, menerusi perkahwinan tersebut pasangan itu tidak dikurniakan cahaya mata.

Pelakon drama bersiri Semerah Cinta Humairah itu mempunyai tiga orang anak iaitu Nizam Firdaus, 26, Puteri Nazihah, 25, dan Puteri Nadia hasil perkahwinan terdahulu. – KopiPlanet.com

Kanye Pernah Terfikir Nak Bercerai, Kim Kardashian Dah Maafkan Suami

Status hubungan di antara Kim Kardashian dan suaminya, Kanye West masih lagi baik selepas Kim menerima permohonan maaf suaminya.

Kanye sebelum ini memuat naik beberapa siri twit di laman Twitter miliknya menceritakan tentang masalah dalaman rumah tangga mereka sehingga pernah memikirkan untuk menceraikan Kim.

Susulan keterlanjurannya itu, Kanye kemudiannya menulis permohonan maaf terbuka terhadap Kim, “Saya ingin memohon maaf kepada isteri kerana mendedahkan perkara sulit kepada pengetahuan umum.

“Saya tidak pernah fikirkan tentang perasaannya seperti mana dia yang sentiasa menjaga hati dan perasaan saya. Kepada Kim, saya tahu saya telah mengecewakan awak, tolong maafkan saya. Terima kasih kerana sentiasa ada untuk saya,” tulis Kanye.

Menurut sumber terdekat pasangan ini, Kanye dan Kim sudah berbincang mengenai perkara tersebut namun Kim dikatakan sudah berasa tawar hati dan tidak jelas akan masa depan rumah tangga mereka selepas ini.

Kanye sebelum ini mengakui berhadapan dengan masalah kesihatan mental dan telah disahkan menghidap penyakit bipolar.

Kanye dan Kim berkahwin pada 24 May 2014 dan mereka mempunyai empat cahaya mata, North, Chicago, Psalm dan Saint. – KopiPlanet.com

Lagu Raja Simurgh Ketengahkan Melodi Klasik Rasa Sayang

Pernah mendapat julukan nama The New Malique, penyanyi rap dan komposer, Siqma bukanlah satu nama asing di kalangan peminat muzik Hip Hop tempatan.

Mula mencipta nama sejak empat tahun, kali ini Siqma tampil dengan single terbaharu berjudul Raja Simurgh featuring Kmy Kmo.

Raja Simurgh merupakan ciptaan Siqma sendiri manakala lirik ditulis bersama Kmy Kmo. Mengambil konsep ritma atas puisi yang mengekalkan ciri kemelayuan di dalam lagu Hip Hop, lagu ini mengambil inspirasi melodi lagu rakyat ‘Rasa Sayang’ yang digabungkan dengan rentak Hip Hop beserta senikata laksana puisi.

“Lagu ini lebih menceritakan situasi mengenai kepentingan hidup atau wujud secara umum seperti tingkah laku dan amalan kita, moral, kesetiaan kita kepada agama dan banyak lagi mengenai diri kita.

“Raja Simurgh adalah peringatan bagi kita untuk selalu bergantung pada diri kita sendiri kerana pada akhirnya, hanya kita sendiri yang tahu apa yang terbaik untuk diri kita. Ianya bukan lagu ketuhanan tapi lebih kepada mesej positif untuk santapan rohani dan minda pendengar,” kata Siqma.

Siqma berharap lagu ini akan dapat membuka mata pendengar untuk mendalami setiap mesej yang disampaikan dalam liriknya yang mana ia bukann sekadar untuk pendengar Hip Hop, malah lagu ini boleh diterima oleh segenap lapisan masyarakat.

“Semestinya, saya tidak mahu mensasarkan lagu ini kepada pengikut muzik Hip Hop saja khususnya. Sebaliknya, saya mahukan lagu ini memberi teladan dan mesra telinga kepada semua pendengar dari pelbagai latar belakang. Saya percaya peminat muzik sudah cukup bijak menilai estetika sesebuah karya itu tanpa mengira genre yang ditampilkan,” ujarnya lagi.

Single terbitan Universal Music Malaysia ini sudah boleh didapati di kesemua aplikasi penstriman muzik seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer dan Joox. – KopiPlanet.com

Isu Perosak Rumah Tangga, Fatin Afeefa Rasa ‘Tak Layak’ Beri Komen

Minggu lalu radar gosip hiburan dikejutkan dengan kisah mengenai pelakon baharu Alya Iman yang didakwa menjalinkan hubungan sulit dengan ahli perniagaan yang berstatus suami orang.Susulan isu tersebut nama pelakon Fatin Afeefa atau Fatin Nur Afifah Shamsudin, 26, juga terpalit sama memandangkan dia pernah didakwa menjadi individu ketiga kerana bermain cinta dengan suami orang.

Bagaimanapun Fatin enggan mengulas mengenai isu tersebut kerana dia tidak pernah mengenali anak kepada pelakon legenda Allahyarham Azmil Mustapha itu.

“Saya tak kenal siapa Alya Iman yang diperkatakan. Jadi, saya tak nak beri sebarang komen mengenai isu tersebut. Lagipun, saya tidak sesuai untuk memberi komen memandangkan saya bukan pakar motivasi.

“Dia juga tiada kena mengena dengan saya dan saya sendiri tak kenal dia. Dia tiada dalam senarai pengikut saya di laman sosial pun,” jelasnya.

> Baca: K-Clique Bakal Lancarkan Buku Biografi Perjalanan Dunia Seni

Dia berkata demikian ketika ditemui pada majlis sidang media pelantikannya dan pelakon Nelydia Senrose sebagai duta produk Havaianas yang berlangsung di pusat beli-belah Pavilion, Kuala Lumpur, semalam.

Sebelum ini, Fatin pernah didakwa menjalinkan kembali hubungan cinta dengan seorang lelaki berstatus suami orang pada sekitar Jun tahun lalu.

Perkara itu didedahkan sendiri oleh individu tersebut yang mendakwa dirinya adalah isteri kepada lelaki yang dipercayai menjalinkan hubungan dengan Fatin.

Kisah kecurangan suaminya didedahkan oleh wanita tersebut menerusi akaun laman Twitternya selain turut mengaitkan Fatin sebagai wanita yang suka mengikis duit (gold digger) suaminya.

Ketika ditanya bagaimana dia berdepan dengan kecaman daripada netizen berhubung isu bercinta denga suami orang sebelum ini, Fatin menjelaskan dia langsung tidak mengambil pusing apa yang difikirkan warganet mengenai dirinya.

“Sekarang ini zaman fitnah berleluasa, orang suka tambah-tambah nak bagi sedap cerita. Benda-benda macam ini kita tidak boleh kawal apa orang nak kata.

“Cara saya mudah sahaja, saya memang tidak layan komen-komen negatif yang orang tulis kepada saya. Tak perlu untuk saya membalas balik, sebaliknya saya hanya biarkan sahaja orang nak cakap apa,” ujar Fatin lagi.

Fatin sebelum ini pernah berkahwin dengan pelakon Adam Shahz pada 21 Disember 2013 dan sah bercerai dengan talak satu pada 30 Mei 2017.

Aktres itu mempunyai sepasang cahaya mata iaitu Adam Aisy Arrian, 6, dan Ivy Herra Sophia, 4 tahun. – KopiPlanet.com

Kumpulan Blackpink Keluar Album Penuh Terbaharu 2 Oktober Ini

Kumpulan K-Pop wanita paling popular, Blackpink dijadualkan bakal mengeluarkan album penuh baharu pada 2 Oktober ini.

Syarikat pengurusan mereka, YG Entertainment menerusi medium media sosial mereka ‘mengusik’ peminat dengan mengeluarkan poster mengenai pengumuman tersebut.

“Tahun ini Blackpink mahu memberikan fokus terhadap pasaran global dengan perancangan yang tersusun dan sistematik.

“Untuk projek berskala besar ini Blackpink bakal bekerjasama dengan Universal Music untuk mengukuhkan lagi nama mereka di pasaran dunia,” kata wakil pengurusan Blackpink.

Bulan lepas, Blackpink mengeluarkan single terbaharu mereka, How You Like That yang pantas meraih perhatian seluruh peminat mereka dari seluruh dunia.

Blackpink yang cukup dikenali dengan lagu Ddu-Du Ddu-Du dan Kill This Love ini dianggotai oleh Jennie, Rose, Lisa dan Jisoo. – KopiPlanet.com

Ernie Zakri Tampil Bertenaga Dengan Imej Berbeza Menerusi Boneka

Penyanyi Ernie Zakri atau nama sebenarnya, Nur Ernie Shahirah Zakri, 28, kini tampil dengan single terbaharu berjudul Boneka, memaparkan imej yang cukup berbeza daripada dirinya sebelum ini.

Boneka yang mengisahkan tentang kekuatan seseorang individu selepas putus cinta itu dicipta oleh komposer Omar K, Firdaus Rahmat dan Iqie Hugh.

“Sebenarnya lagu ‘Boneka’ ini telah pun dirakamkan sebelum wabak COVID-19 melanda negara lagi. Terdahulu single Gundah telah dilancarkan pada bulan Disember tahun lepas dan rasanya sesuai buat saya untuk tampil dengan single baharu.

“Boneka berkisar tentang seorang wanita yang ditinggalkan kekasihnya tetapi dia sangat kuat dan tabah dalam menghadapi perpisahan tersebut kerana dia bukanlah ‘boneka’ yang boleh diperlakukan sesuka hati oleh mana-mana lelaki.

> Baca: Isu Lesen Umpama ‘Bom Jangka’ Dalam Akta 244 FINAS

“Sebenarnya melalui lagu ini, saya mewakili mana-mana pihak yang ditinggalkan oleh kekasih mereka, tidak kira untuk wanita mahupun lelaki,” katanya.

Lagu ‘Boneka’ kini boleh dimuat turun di penstriman atas talian seperti Raku, Spotify, Joox dan Apple Music. Manakala video lirik dan muzik lagu ‘Boneka’ ini juga boleh ditonton secara eksklusif di saluran YouTube Rocketfuel Network. – KopiPlanet.com