• FOLLOW US

Lagu Raja Simurgh Ketengahkan Melodi Klasik Rasa Sayang

Pernah mendapat julukan nama The New Malique, penyanyi rap dan komposer, Siqma bukanlah satu nama asing di kalangan peminat muzik Hip Hop tempatan.

Mula mencipta nama sejak empat tahun, kali ini Siqma tampil dengan single terbaharu berjudul Raja Simurgh featuring Kmy Kmo.

Raja Simurgh merupakan ciptaan Siqma sendiri manakala lirik ditulis bersama Kmy Kmo. Mengambil konsep ritma atas puisi yang mengekalkan ciri kemelayuan di dalam lagu Hip Hop, lagu ini mengambil inspirasi melodi lagu rakyat ‘Rasa Sayang’ yang digabungkan dengan rentak Hip Hop beserta senikata laksana puisi.

“Lagu ini lebih menceritakan situasi mengenai kepentingan hidup atau wujud secara umum seperti tingkah laku dan amalan kita, moral, kesetiaan kita kepada agama dan banyak lagi mengenai diri kita.

“Raja Simurgh adalah peringatan bagi kita untuk selalu bergantung pada diri kita sendiri kerana pada akhirnya, hanya kita sendiri yang tahu apa yang terbaik untuk diri kita. Ianya bukan lagu ketuhanan tapi lebih kepada mesej positif untuk santapan rohani dan minda pendengar,” kata Siqma.

Siqma berharap lagu ini akan dapat membuka mata pendengar untuk mendalami setiap mesej yang disampaikan dalam liriknya yang mana ia bukann sekadar untuk pendengar Hip Hop, malah lagu ini boleh diterima oleh segenap lapisan masyarakat.

“Semestinya, saya tidak mahu mensasarkan lagu ini kepada pengikut muzik Hip Hop saja khususnya. Sebaliknya, saya mahukan lagu ini memberi teladan dan mesra telinga kepada semua pendengar dari pelbagai latar belakang. Saya percaya peminat muzik sudah cukup bijak menilai estetika sesebuah karya itu tanpa mengira genre yang ditampilkan,” ujarnya lagi.

Single terbitan Universal Music Malaysia ini sudah boleh didapati di kesemua aplikasi penstriman muzik seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer dan Joox. – KopiPlanet.com

Isu Perosak Rumah Tangga, Fatin Afeefa Rasa ‘Tak Layak’ Beri Komen

Minggu lalu radar gosip hiburan dikejutkan dengan kisah mengenai pelakon baharu Alya Iman yang didakwa menjalinkan hubungan sulit dengan ahli perniagaan yang berstatus suami orang.Susulan isu tersebut nama pelakon Fatin Afeefa atau Fatin Nur Afifah Shamsudin, 26, juga terpalit sama memandangkan dia pernah didakwa menjadi individu ketiga kerana bermain cinta dengan suami orang.

Bagaimanapun Fatin enggan mengulas mengenai isu tersebut kerana dia tidak pernah mengenali anak kepada pelakon legenda Allahyarham Azmil Mustapha itu.

“Saya tak kenal siapa Alya Iman yang diperkatakan. Jadi, saya tak nak beri sebarang komen mengenai isu tersebut. Lagipun, saya tidak sesuai untuk memberi komen memandangkan saya bukan pakar motivasi.

“Dia juga tiada kena mengena dengan saya dan saya sendiri tak kenal dia. Dia tiada dalam senarai pengikut saya di laman sosial pun,” jelasnya.

> Baca: K-Clique Bakal Lancarkan Buku Biografi Perjalanan Dunia Seni

Dia berkata demikian ketika ditemui pada majlis sidang media pelantikannya dan pelakon Nelydia Senrose sebagai duta produk Havaianas yang berlangsung di pusat beli-belah Pavilion, Kuala Lumpur, semalam.

Sebelum ini, Fatin pernah didakwa menjalinkan kembali hubungan cinta dengan seorang lelaki berstatus suami orang pada sekitar Jun tahun lalu.

Perkara itu didedahkan sendiri oleh individu tersebut yang mendakwa dirinya adalah isteri kepada lelaki yang dipercayai menjalinkan hubungan dengan Fatin.

Kisah kecurangan suaminya didedahkan oleh wanita tersebut menerusi akaun laman Twitternya selain turut mengaitkan Fatin sebagai wanita yang suka mengikis duit (gold digger) suaminya.

Ketika ditanya bagaimana dia berdepan dengan kecaman daripada netizen berhubung isu bercinta denga suami orang sebelum ini, Fatin menjelaskan dia langsung tidak mengambil pusing apa yang difikirkan warganet mengenai dirinya.

“Sekarang ini zaman fitnah berleluasa, orang suka tambah-tambah nak bagi sedap cerita. Benda-benda macam ini kita tidak boleh kawal apa orang nak kata.

“Cara saya mudah sahaja, saya memang tidak layan komen-komen negatif yang orang tulis kepada saya. Tak perlu untuk saya membalas balik, sebaliknya saya hanya biarkan sahaja orang nak cakap apa,” ujar Fatin lagi.

Fatin sebelum ini pernah berkahwin dengan pelakon Adam Shahz pada 21 Disember 2013 dan sah bercerai dengan talak satu pada 30 Mei 2017.

Aktres itu mempunyai sepasang cahaya mata iaitu Adam Aisy Arrian, 6, dan Ivy Herra Sophia, 4 tahun. – KopiPlanet.com

K-Clique Bakal Lancarkan Buku Biografi Perjalanan Dunia Seni

Kumpulan hip hop popular, K-Clique bakal melancarkan sebuah buku biografi yang berkisarkan tentang perjalanan dunia seni mereka.

Salah seorang ahli kumpulannya, Tuju berkata, menerusi biografi itu, pembaca akan dapat mengetahui kisah permulaan sebelum mereka bergelar artis sehinggalah mengecap populariti sekarang ini.

“Setakat ini semuanya telah siap dan menunggu masa untuk dilancarkan. Kalau ada rezeki, mungkin buku berjudul Merais ini akan dilancarkan satu atau dua bulan lagi.

“Sebelum ini ramai yang ingin tahu tentang penubuhan K-Clique serta perjalanan karier kami. Dalam buku ini juga, setiap ahli ada kisahnya masing-masing,” ujarnya.

> Baca: Afieq Shazwan Akui Masih Single, Gadis Bertudung Jadi Idaman

Menurutnya, dengan terbitnya buku ini juga, para peminat K-Clique akan dapat mengenali mereka dengan lebih mendalam.

“Tidak dinafikan yang kami memang sangat teruja dengan buku ini. Malah, ia boleh dijadikan inspirasi kepada peminat memandangkan kami ini bukan siapa-siapa,” jelasnya.

Dalam pada itu, Tuju menyatakan lagu terbaharu mereka yang turut menggunakan tajuk Merais telah mendapat sambutan hangat peminat sehingga menjadi trending nombor satu di YouTube.

“Kami pun tidak sangka dengan sambutan ini, namun masih ramai lagi yang meminati lagu K-Clique. Biarpun pernah terpalit dengan beberapa isu, peminat masih lagi menyokong kami,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Kredit Foto: Instagram K-Clique

Ernie Zakri Tampil Bertenaga Dengan Imej Berbeza Menerusi Boneka

Penyanyi Ernie Zakri atau nama sebenarnya, Nur Ernie Shahirah Zakri, 28, kini tampil dengan single terbaharu berjudul Boneka, memaparkan imej yang cukup berbeza daripada dirinya sebelum ini.

Boneka yang mengisahkan tentang kekuatan seseorang individu selepas putus cinta itu dicipta oleh komposer Omar K, Firdaus Rahmat dan Iqie Hugh.

“Sebenarnya lagu ‘Boneka’ ini telah pun dirakamkan sebelum wabak COVID-19 melanda negara lagi. Terdahulu single Gundah telah dilancarkan pada bulan Disember tahun lepas dan rasanya sesuai buat saya untuk tampil dengan single baharu.

“Boneka berkisar tentang seorang wanita yang ditinggalkan kekasihnya tetapi dia sangat kuat dan tabah dalam menghadapi perpisahan tersebut kerana dia bukanlah ‘boneka’ yang boleh diperlakukan sesuka hati oleh mana-mana lelaki.

> Baca: Isu Lesen Umpama ‘Bom Jangka’ Dalam Akta 244 FINAS

“Sebenarnya melalui lagu ini, saya mewakili mana-mana pihak yang ditinggalkan oleh kekasih mereka, tidak kira untuk wanita mahupun lelaki,” katanya.

Lagu ‘Boneka’ kini boleh dimuat turun di penstriman atas talian seperti Raku, Spotify, Joox dan Apple Music. Manakala video lirik dan muzik lagu ‘Boneka’ ini juga boleh ditonton secara eksklusif di saluran YouTube Rocketfuel Network. – KopiPlanet.com

Afieq Shazwan Akui Masih Single, Gadis Bertudung Jadi Idaman

Sebelum ini, pelakon dan penyanyi Afieq Shazwan sering kali dikaitakan mempunyai hubungan istimewa dengan penyanyi Wani Kayrie.

Bagaimanapun, sama ada Afieq atau Wani, keduanya-duanya mengakui bahawa hubungan mereka tidak lebih daripada sekadar teman biasa.

“Apa yang saya boleh katakan sekarang ini status saya adalah single. Mengenai Wani pula memang hubungan kami hanya sekadar kawan.

“Kalau ikutkan sekarang ini kami agak dingin kerana jarang berjumpa kerana PKP. Biarpun belajar di universiti sama, kami tidak berada di fakulti sama dan jadual kelas juga berbeza,” ujarnya.

Afieq berkata demikian ketika ditemui semasa majlis pelancaran program Ratu Hijabista yang berlangsung pada minggu lalu.

Menurut Afieq, memandangkan usianya kini baru sahaja 23 tahun, dia seboleh-bolehnya mahu menumpukan kepada kerjaya dan pelajaran terlebih dahulu.

Ujarnya, perjalanan seninya ketika ini masih lagi panjang dan sekiranya mahu berkahwin, dia sasarkan pada usia 28 atau 29 tahun.

“Kalau ditanya tentang ciri-ciri gadis idaman saya, sudah tentu saya inginkan seorang hadis yang pandai bawa diri, bersopan santun serta syarat paling utama adalah bertudung.

“Tidak dinafikan yang ketika ini saya agak rapat dengan seorang godis bertudung, namun dia tidak dikenali dan bukan seorang artis,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Salammusik Terpaksa Batal 9 Festival Muzik Di Eropah Akibat Covid-19

Berikutan pandemik Covid-19 yang melanda dunia baru-baru ini, Salammusik terpaksa membatalkan jelajah Eropah yang telah dijadualkan pada tahun ini biar pun telah mengesahkan penyertaan mereka di dalam sembilan festival utama di sana.

Keputusan ini terpaksa diambil memandangkan pembatalan serta penundaan acara dan festival muzik di seluruh dunia disebabkan wabak ini.

Walau bagaimanapun, kebanyakan festival muzik ini telah mengesahkan akan tetap mengadakan acara mereka pada tahun hadapan selepas pandemik ini beransur pulih.

“Kami terpaksa batal jelajah Eropah namun semua sembilan festival muzik ini tetap akan berlangsung pada tahun hadapan mengikut seperti mana ketetapan oleh pihak penganjur,” kata Acap mewakili Salammusik.

Sementara itu, bagi meraikan ulangtahun pertama penghasilan album fizikal mereka yang berjudul Riwayat, kumpulan Salammusik telah mengeluarkan salah satu single daripada album itu, Menyemai Kemungkinan menerusi platform digital.

Salammusik yang terkenal dengan lagu-lagu hits seperti Aku Pelat, Bangkit dan pelbagai lagu lain sentiasa mengangkat dan menyemarakkan elemen dan irama tradisional Malaysia di dalam naskah mereka.

“Kami sentiasa menghargai elemen muzik tradisional yang menjadi khazanah negara dan akan sentiasa mengketengahkan elemen ini untuk dikongsi bersama generasi muda dan pada masa yang sama masih lagi disulami dengan rentak-rentak moden agar kekal relevan”, katanya.

Menyemai Kemungkinan telah dijadikan lagu tema bagi filem aksi seni mempertahankan diri, Geran dan peminat boleh melayari lagu versi asal tersebut di semua platform digital seperti i-Tunes dan Spotify.

“Selepas pelancaran album fizikal yang pertama, Riwayat, kami mulai sibuk dengan aktiviti jelajah di seluruh negara dengan persembahan di Johor, Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Ipoh. Kami sangat berbesar hati dengan sambutan menggalakkan yang telah diterima menerusi peminat dan penyokong muzik kami dari Malaysia. Di samping itu juga, kami berasa amat teruja dengan undangan untuk melakukan persembahan di festival-festival utama di Eropah khususnya,” ujarnya lagi.

Bella Astillah Kesal Ada Netizen Samakan Tindakan Pavithra Dengan Dirinya

Pelakon dan penyanyi Bella Astillah meluahkan rasa kesal terhadap segelintir netizen yang menyamakan tindakan YouTuber terkenal, Pavithra dengan dirinya.

Menerusi luhannya di Instastory, Bella menyatakan bahawa dia dan Pavithra disamakan gara-gara membuat keputusan untuk memaafkan suami.

“Korang ni sibuk betal pasal Pavithra. Samakan dia dengan kita kononnya dia Bella Astillah 2.0? Just because she choose to maafkan suami dia? Korang nak dia buat keputusan yang macam mana? Bercerai terus? Pasal keluarga?

“Bukan senang nak buat keputusan. Marriage bukan macam main masak-masak, melibatkan keluarga juga. Korang nak diorang divorce? Lepas tu baru korang nak bersorak? Tak paham apa yang netizen nak,” luahnya.

> Baca: Neelofa Bangga Impian Miliki Program Talk Show Sendiri Tercapai

Sebelum ini, suami kepada YouTuber itu ditahan polis kerana disyaki mendera dirinya. Bagaimanapun, selepas dibebaskan, Pavithra membuat kenyataan bahawa dia telah memaafkan suaminya itu.

Dalam pada itu, Bella yang juga isteri kepada Aliff Aziz itu turut menyatakan supaya setiap orang cermin kehidupan sendiri dan perbaiki kelemahan diri terlebih dahulu.

“Kita bukan tuhan. Kita semua tak tahu apa takdir kita. Yang kecewa tak selamanya kecewa. Yang bahagia tak selamanya bahagia sebab semuanya hanya sementara.

“Sebagai manusia/netizen atau orang luar apa salahnya kita wish them yang baik-baik,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Kredit gambar: Instagram Bella Astillah

Neelofa Bangga Impian Miliki Program Talk Show Sendiri Tercapai

Pelakon, pengacara dan usahawan Neelofa kini tampil dengan program bual bicaranya sendiri yang berjudul Next To Neelofa.

Telah memulakan siaran bermula Khamis lalu dengan episod pengenalan menampilkan pelakon, pengarah dan penerbit, Datuk Hans Isaac, program yang bersiaran selama satu jam ini bakal mengupas sisi lain tetamu selebriti yang tidak pernah ditunjukkan dalam mana-mana saluran sebelum ini.

Menurut Neelofa, hasrat untuk mengacarakan sebuah program bual bicara santai sudah lama menjadi impiannya sejak berkecimpung dalam bidang seni lebih sedekad lalu.

“Sebenarnya dah lama saya ada idea untuk buat talk show macam ini. Ia bukan program bual bicara yang selalu kita tengok dalam studio, lepas itu ada beberapa segmen lain, tidak. Next To Neelofa ini lebih mengetengahkan konsep lebih santai dan ia seolah-olah anda melihat saya dan tetamu berborak seperti kami berada dalam rumah sendiri.

“Ia suatu pencapaian yang membanggakan buat saya apabila impian saya untuk ada program talk show sendiri tercapai, lebih–lebih lagi nama saya diletakkan sebagai tajuk program ini.

“Saya mahu program ini memberi inspirasi kepada orang ramai dan disebabkan itu saya tampilkan kesemua selebriti ‘A-listers’ yang berjaya dalam bidang masing-masing.

“Dalam masa sejam itu, saya akan cuba gali sisi lain personaliti-personaliti hebat ini yang jarang dipaparkan kepada mata umum,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran Next To Neelofa yang berlangsung di Bangsar, baru-baru ini.

Untuk musim pertama, seramai 12 personaliti ditampilkan seperti Datuk Hans Isaac, Datuk Rizalman Ibrahim, Puan Seri Tiara Jacquelina, Datuk Seri Siti Nurhaliza, Datuk Lee Chong Wei, Farah Ann Hadi, Tengku Iman Abdullah, Chryseis Tan, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan ratu rock negara, Ella Aminuddin.

Neelofa turut mendedahkan dalam ramai-ramai selebriti tersebut, penyanyi no. 1 negara, Siti Nurhaliza merupakan antara selebriti yang agak sukar untuk ‘dikorek’ rahsia daripadanya.

> Baca: Aeril Zafrel, Wawa Zainal Bina Masjid Untuk Saham Akhirat

“Alhamdulillah, saya dapat respons positif daripada peminat yang menonton episod pertama Next To Neelofa, Khamis lalu. Kebanyakan suka dengan konsep yang diketengahkan.

“Pada awalnya saya risau juga, boleh ke saya hoskan program ini, rasa ragu-ragu itu ada. Namun, perasaan itu berkubur bila ramai yang beri respons positif.

“Dalam ramai-ramai tetamu program ini, Datuk Seri Siti Nurhaliza merupakan antara selebriti yang agak sukar untuk saya cungkil pasal dirinya sebab beliau merupakan seorang yang sangat ‘reserved’ dan begitu menjaga apa yang dituturkan.

“Sudah menjadi tugas untuk saya jadikan ia ‘casual environment’ agar Datuk Siti jadi lebih terbuka untuk berkongsi kisah-kisah peribadinya yang boleh memberikan inspirasi kepada penonton,” ujarnya lagi.

Next To Neelofa bersiaran pada setiap Khamis, jam 9 malam menerusi saluran Astro Ria (104) dan Ria HD (124). – KopiPlanet.com

Aeril Zafrel, Wawa Zainal Bina Masjid Untuk Saham Akhirat

Pasangan romantis, Aeril Zafrel, 32, dan Wawa Zainal, 28, mengakui berasa terkesan dengan ceramah pendakwah dari Indonesia, Ustaz Abdul Somad sehingga mendorong mereka untuk membina sebuah masjid di kampung halaman aktor itu di Batu Pahat, Johor.

Menyifatkan ia sebagai saham akhirat dan tiket ke syurga, pasangan ini juga sanggup menangguhkan hasrat untuk membina sebuah banglo di Bangi demi projek tersebut.

“Pada awalnya, Wawa dengar ceramah daripada Ustaz Abdul Somad mengenai tiket ke syurga. Ustaz tersebut berkata, jika ada wang binalah masjid untuk saham akhirat kita.

“Sebelum itu kami ada bercadang untuk membina banglo di Bangi. Tapi Wawa kata tak mengapa perancangan rumah itu boleh ditangguhkan dulu sebab kami sudah ada rumah.

“Kebetulan masjid di kampung halaman saya di Kampung Rengit, Batu Pahat sudah agak usang. Dari situlah timbulnya idea untuk menaik taraf masjid tersebut,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran Wawa Cosmetics Edisi Glam Raya di Pusat Konvensyen SACC, Shah Alam hari ini.

Wawa tampil dengan produk kosmetik terbaharu, Edisi Glam Raya yang terdapat dalam dua versi, Bukhari dan Muslim yang dijual pada harga RM79.00 seunit. Ia mengandungi set produk pengilat bibir, minyak wangi dan alat solek.

> Baca: Faizal Tahir Jadi ‘Payung Terjun’ FML Mendarat Dalam Industri Seni

Tambah Aeril, hasil penjualan produk terbaharu itu nanti akan disumbangkan bagi tujuan pembinaan masjid tersebut yang dianggarkan kos bernilai RM1.2 juta.

Katanya, masjid yang dijangka dibina pada awal tahun depan itu boleh memuatkan kira-kira 700 hingga 800 jemaah.

“Saya kira masjid ini bukan dari kami, sebaliknya pembeli produk ini adalah insan sama yang turut menyumbang untuk pembinaan masjid ini.

“Kami juga tidak bercadang menukar nama masjid tersebut hanya kerana kami yang menyumbang untuk kos pembinaan semula.

“Apa yang saya harapkan, masjid ini akan memberi manfaat kepada penduduk kampung kelak,” jelasnya yang berharap sumbangan ini tidak disalah tafsir oleh mana-mana pihak. – KopiPlanet.com

Faizal Tahir Jadi ‘Payung Terjun’ FML Mendarat Dalam Industri Seni

Minat mendalam terhadap dunia muzik akhirnya membuka pintu rezeki buat dua anak muda, Muhammad Fahimi, Rahmat, 23, dan Muhammad Ikhmal Mohd Hamka, 25, yang menubuhkan duo bernama FML.

Tampil dengan single sulung berjudul Payung Terjun, FML bekerjasama dengan sifu mereka, Faizal Tahir yang melihat bakat besar yang ada pada dua anak muda ini. FML sudah bernaung di bawah syarikat muzik milik Faizal, Faithful Music sejak setahun lalu.

Payung Terjun yang bergenre R&B merupakan ciptaan Faizal Tahir, Mike Chan, John Jeevasingham, Omar K, Fahimi Rahmat dan Ikhwan Fatanna.

“Nama duo kami, FML merupakan gabungan nama saya (Fahimi) dan Mal (Ikhmal). Bukan nak bodek ke apa, tapi kalau dulu memang melihat Faizal Tahir dari jauh. Alhamdulillah sekarang dapat bekerjasama sekali.

“Memang mimpi jadi nyata. Dalam hidup ini, tiada yang mustahil. Kami juga percaya dengan bakat dimiliki serta bimbingan serta sokongan Faithful Music, FML boleh terbang tinggi. InsyaAllah, “ kata Fahimi

> Baca: Alya Iman Sahkan Pernah Bertunang Dengan Suami Orang

Ujarnya, lagu berkenaan dirakamkan sekitar Mei lalu ketika Perintah Kawalan Pergeraka Bersyarat (PKPB) masih dikuatkuasakan.

“Dalam erti kata lain, Payung Terjun ini memberi simbolik bahawa dalam setiap apa yang terjadi pasti ada jalan penyelesaian

“Kalau dilihat dalam soal jodoh… kita selalu sebut kalau ada jodoh takkan ke mana. Begitu juga jika ada masalah dalam hidup, ada cara menanganinya.

“Pendek kata rezeki akan sampai, masalah akan selesai dan jodoh juga akan tiba. Dalam lirik lagu ini juga ada menyebut ‘everything gonna be alright’… tak perlu risau. InsyaAllah,” kata Fahimi lagi.

Lagu terbitan Faithful Music dan edaran Universal Music ini telah dilancarkan sejak Jumaat lalu dan boleh didapati di semua aplikasi penstriman muzik. Muzik video rasmi Payung Terjun kini sudah boleh ditonton di saluran Youtube Faithful Music. – KopiPlanet.com