• FOLLOW US

Misha, Sarah & Noryn Aziz Tak Nak ‘Overshadow’ Satu Sama Lain

Menjelang beberapa minggu sahaja lagi konsert gabungan tiga diva iaitu Soul Sisters, ketiga-tiga penyanyi yang terbabit iaitu Misha Omar, Siti Sarah dan Noryn Aziz berkata mereka tidak akan saling ‘membunuh’ satu sama lain dalam konsert itu nanti.

Menurut Misha, menerusi latihan yang sudah dijalankan sejak dua bulan lalu, ketiga-tiganya sudah mengetahui peranan masing-masing dalam menjayakan konsert berskala besar itu.

“Konsert ini bukan bertujuan untuk berlawan di antara satu sama lain, sebab itu ia dinamakan Soul Sisters. Ia akan gagal kalau seorang atau dua orang sahaja yang menyerlah. Jadi, kami mesti bersama dan saling bantu-membantu serta tiada istilah nak ‘overshadow’ sesiapa.

“Kami dah ada keserasian serta faham karakter suara masing-masing dan tahu tanggungjawab dalam nak menjayakan sesuatu persembahan itu. Muzik itu menyatukan kami walaupun cara nyanyian kami berbeza-beza,” kata Misha kepada KopiPlanet.com

Misha berkata demikian ketika ditemui pada majlis sidang media Konsert Soul Sisters yang berlangsung di Hotel Double Tree by Hilton, Kuala Lumpur.

Menerusi sidang media itu juga diumumkan beberapa buah lagu yang akan dipersembahkan mereka, antaranya lagu ‘cover’ Lady Marmalade, Listen, Bang Bang, Mulanya Di Sini, Khayalan serta rangkaian lagu hits masing-masing seperti Sampai Bila, Semakin dan Fantasi O Realiti.

Mereka juga bakal membuat segmen tribute kepada kumpulan Feminin dengan menyampaikan tiga lagu popular kumpulan tersebut iaitu Kini, Untukmu dan Rindu.

Selain itu, bagi menambah baik lagi mutu dan kawalan vokal mereka, ketiga-tiga penyanyi ini juga menjalani kelas bersama guru vokal, Datuk Syafinaz Selamat.

Sementara itu, penganjur konsert, Edd Razhe berkata jualan tiket sangat menggalakkan dan kini sebanyak lebih daripada 70 peratus tiket telah dijual.

“Sambutan sangat menggalakkan. InsyaAllah saya yakin ia akan habis terjual dalam tempoh 20 hari sebelum menjelang konsert ini. Selain Feminin, konsert ini juga akan membuat tribute kepada barisan penghibur popular zaman dahulu seperti Fairuz Hussein, Famiza, Freedom, Anita Sarawak dan Black Dog Bone.

“Konsert ini akan diserikan dengan barisan lapan penyanyi latar yang disulami koreografi yang jarang diketengahkan. Saya juga terharu keraaa mendapat bantuan daripada mereka yang berpengalaman terutama Pengarah Muzik, Datuk Nasser Abu Kassim dan Pengarah Konsert iaitu Jennifer Thompson,” ujar Edd.

Soul Sisters yang dianjurkan Edd Razhe Entertainment bakal diadakan selama dua hari iaitu pada 5 dan 6 April ini bertempat di Panggung Sari, Istana Budaya Kuala Lumpur.

Tiket-tiket konsert masih dijual pada harga RM755 (Meet & Greet) RM555 (Diamond), RM335 (Platinum), RM255 (Gold) dan RM155 (Silver) dan boleh didapati menerusi laman web www.airasiaredtix.com. – KopiPlanet.com

Lagu Diam Saja Bukan Tentang Perbalahan Forteen Dan Izzue

Kumpulan Forteen menegaskan single terbaru mereka berjudul Diam Saja yang telah dilancarkan sejak 1 Mac lalu bukanlah berkisar tentang perbalahan yang berlaku antara mereka dengan Izzue Islam.

One Forteen berkata, biarpun lirik lagu berkenaan dihasilkan oleh mereka bertiga, namun ia langsung tidak ada kena-mengena dengan apa yang telah berlaku sebelum ini.

“Tidak dinafikan selepas kejadian yang menimpa kami dan Izzue, setiap apa yang kami lakukan pasti ada segelintir yang akan mengaitkan tentang hal yang berlaku.

“Bagaimanapun, kami ingin tegaskan lagu ini hanya berkisar tentang kisah percintaan. Lirik ini kami tekankan kalau pasangan bergaduh, lebih baik salah seorang ambil tindakan berdiam diri semata-mata kerana sayangkan perhubungan itu,” jelasnya.

Menurut One, menerusi lagu ciptaan komposer Adam Armin & Joseph Khan, mereka mengganggap Diam Saja mampu menjenamakan semula nama Forteen yang kini bergerak bertiga sahaja.

Jelasnya lagi, sejak video lirik lagu berkenaan dimuat naik di YouTube, ternyata ia mendapat sambutan yang baik dan maklum balas positif daripada peminat.

Dalam pada itu, One memberitahu selepas pengunduran Izzue daripada kumpulan berkenaan, mereka belum ada perancangan untuk mencari pengganti.

“Buat masa ini kami masih lagi rasa selesa untuk bergerak bertiga sahaja. Lagipun bukan senang nak cari pengganti yang mampu memahami cara kerja kami.

“Selain itu, jika ada antara kami yang terbabit dengan projek secara solo, kami tidak kisah dan akan memberikan sokongan antara satu sama lain, namun harus utamakan kumpulan terlebih dahulu,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Anak Angkat Jadi Mangsa Buli Siber, Jasmin Hamid Buat Laporan Polis

Pelakon Jasmin Hamid telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Subang Jaya susulan perbuatan netizen yang menghina anak angkat perempuannya di laman sosial.

Menerusi posting yang dibuat menerusi laman Instagram miliknya, pelakon itu juga memberitahu akan menghantar surat saman kepada mereka yang terlibat.

“Kepada para NETIZEN BULLY CYBER yang telah MENCELA anak perempuan saya, boleh tunggu SAMAN dari saya.. Ada LEBIH DARI 15 NAMA di dalam police report yang akan diambil tindakan undang-undang di atas tindakan MENCELA yang tidak berasas di IG dan FB saya serta BLOG.. Segala butiran BULLY CYBER telah ada pada PIHAK POLIS!

“Saya sebagai seorang IBU sudah pasti akan melindungi anak-anak saya dan mohon hak perlindungan dari pihak berkuasa sebagai seorang WARGANEGARA MALAYSIA.. INI JANJI SAYA KEPADA KEDUA ARWAH IBUBAPA SAYA DAN KEPADA ALLAH untuk menjaga keluarga hingga akhir hayat saya..” ujarnya.

Baru-baru ini Jasmin meluahkan kemarahannya susulan tindakan segelintir netizen yang menghina anak angkat perempuannya dengan mengatakan berwajah bapok.

Malah, pelakon itu juga menyatakan dirinya tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang dilihat sebagai pembuli siber. – KopiPlanet.com

Che Ta Akan Saman Sekiranya Tiada Permohonan Maaf Bekas Pemandu

Pelakon Rozita Che Wan memberi peluang sehingga jam 6 petang ini kepada bekas pemandu peribadinya, Muhammad Riduan Muhamad Mizol untuk membuat permohonan maaf secara terbuka kepada aktres tersebut.

Sekiranya permohonan maaf itu tidak dilaksanakan, notis tuntutan saman akan dikeluarkan menerusi peguam Che Ta, Wan Sarimah Wan Hussain dari CSQ Law Advocates & Solicitors.

“Sidang media ini diadakan untuk menjernihkan keadaan, tetapi dia (bekas pemandu peribadi) tidak hadir. Sehubungan itu, saya memberi tempoh sehingga jam 6 petang ini untuk pihaknya membuat permohonan maaf.

“Permohonan maaf itu boleh dibuat dengan memuat naik di laman sosialnya, medium yang sama dia gunakan untuk memfitnah saya. Lagipun saya terbuka hati jika dia meminta maaf sebab saya tidak mahu memanjangkan isu ini,” katanya kepada KopiPlanet.com

Che Ta ditemui pada majlis sidang media khas memperjelaskan isu Che Ta dengan bekas pemandu peribadinya yang berlangsung di Hotel Royal Chulan, Damansara hari ini.

Muhamad Riduan sebelum ini membuat kenyataan di laman sosial Facebook miliknya bahawa Che Ta mengelak membayar gajinya sehingga isu itu menjadi tular dalam kalangan netizen.

Malah, pelakon itu juga mengakui isu yang timbul itu merupakan kontroversi yang paling teruk pernah dialaminya sepanjang bergelar selebriti.

“Sepanjang bergelar selebriti, inilah kontroversi yang paling teruk pernah saya alami. Ia telah menjejaskan maruah dan nama baik saya. Sejak insiden ini berlaku saya tertekan, kecewa, malu dan sedih dengan kata-kata yang dilemparkan terhadap saya.

“Begitu juga perniagaan saya pun turut terjejas. Apabila melibatkan perniagaan, bukan saya sahaja yang menerima kesan, malah staf-staf saya juga terbabit sama,” jelasnya lagi.

Susulan isu berkenaan, Che Ta mengakui dia tidak serik untuk mengambil pemandu peribadi lain yang untuk menggantikan bekas pemandunya itu.

“Saya tidak serik untuk mengupah pemandu peribadi selepas isu ini berlaku dan sekarang pun dah ada pemandu baharu. Selama ini pemandu-pemandu lain tiada masalah, dia sahaja yang bermasalah,” kata Che Ta. – KopiPlanet.com

“Media Sosial Bukan Medium Kongsi Masalah Rumah Tangga” – Aeril Zafrel

Pasangan selebriti, Aeril Zafrel dan Wawa Zainal bersyukur rumah tangga yang dibina sejak tujuh tahun lalu masih kekal bahagia dan harmoni sehingga sekarang.

Menurut Aeril, dia dan isteri mengambil pendekatan tidak meletakkan perkara negatif yang melibatkan rumah tangga mereka di laman sosial untuk tatapan pengikut mereka.

“Dalam tempoh tujuh tahun perkahwinan, mustahil tiada pergaduhan cuma tidaklah sampai bergaduh besar. Bagi kami, media sosial bukan salah satu medium yang bagus (untuk ceritakan masalah rumah tangga). Itu pendapat saya dan Wawa tapi terserah kepada orang lain sebab ia hak peribadi masing-masing.

“Mungkin ada yang buat macam itu untuk tarik perhatian orang di luar sana. Lagipun memang dahulu lagi kami ambil pendekatan tidak memuat naik atau berkongsikan hal remeh-temeh atau pergaduhan di media sosial. Kami ada juga bergaduh, namun lama-kelamaan tidak perlu pujuk dan kami akan berbaik sendiri,” katanya kepada KopiPlanet.com

Aeril dan Wawa ditemui pada majlis perlantikan pasangan itu sebagai duta kempen kesihatan gusi Systema Gumbatte yang berlangsung di pusat beli-belah One Utama, Petaling Jaya hari ini.

Sementara itu, Wawa berkata dia bersyukur dikurniakan seorang suami yang cukup penyabar dalam melayani karenahnya sebagai seorang isteri.

“Apa yg saya belajar kita jangan besarkan hal yang remeh-temeh. Macam saya dulu suka besar-besarkan hal remeh-temeh. Nasib baik saya dapat suami jenis penyabar.

“Saya sekarang dah belajar dan daripada situ kalau kita sentiasa jaga hati pasangan, insyaAllah rezeki pun akan senang masuk,” kata Wawa.

Dalam pada itu, ketika ditanya tentang perancangan untuk menambah cahaya mata, Wawa berkata dia bersedia sekiranya diberikan rezeki dalam waktu terdekat.

“Saya memang nak sangat timang cahaya mata lagi, tetapi masih belum ada rezeki. Kami memang tidak merancang, kalau ada rezeki kami terima,” katanya lagi.

Aeril dan Wawa berkahwin pada 2013 dan dikurniakan sepasang cahaya mata, Ahmad Fakhruddin Attar, 6, dan Hayla Maghfiratul Adzkiyaa, 4. – KopiPlanet.com

Awi Rafael Akur Tak Jadi Kahwin Dengan Atikah Suhaime

Penyanyi Awi Rafael terpaksa akur apabila hasrat untuk berkahwin dengan pelakon Atikah Suhaime tidak menjadi kenyataan, biarpun tinggal beberapa hari sahaja lagi menjelang majlis perkahwinan mereka.

Awi menerusi posting di Instagram berkata, dia berharap semua pihak dapat memahami dan dia telah membuat yang terbaik buat Atikah dan keluarganya.

“Niat di hati adalah untuk membina masjid, menutup aib dia yang dulu dan membawa dia ke jalan tuhan bersama ke arah hidup baru.

“Namun, Awi juga mempunyai ibu dan maruah keluarga. Terlalu berat dugaan baru kali ini. Awi harap kawan-kawan semua akan faham. Dahlah… Awi pun tak ingin buka aib sesiapa,” luahnya.

Awi dan Atikah telah mengikat tali pertunangan pada Mac tahun lalu dan sepatutnya mendirikan rumah tangga pada hari Ahad ini. – KopiPlanet.com

Sah! Ahmad Idham Kini Telah Dilantik Ketua Pegawai Eksekutif Finas

Kementerian Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (KKMM) hari ini mengumumkan penerbit Ahmad Idham Ahmad Nazri sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas).

Menterinya, Gobind Singh Deo Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan kementerian tersebut berkata, Ahmad Idham dilantik untuk jawatan tersebut bagi tempoh selama dua tahun bermula 11 Mac 2019.

“Pelantikan ini merupakan keputusan Lembaga berdasarkan peruntukan dalam Akta Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia 1981 bagi menggantikan pemangku Shakib Ahmad Shakir yang menjalankan tugas selama empat bulan.

“KKMM mengucapkan terima kasih kepada Shakib untuk perkhidmatan beliau dalam menjalankan tugas sebagai pemangku jawatan tersebut,” jelasnya.

Menurut beliau, pihak kementerian berharap Ketua Pegawai Eksekutif yang baharu ini akan berkhidmat untuk meningkatkan usaha-usaha Finas bagi membangunkan industri.

“Saya juga berharap agar ahli-ahli lembaga Finas akan memberikan kerjasama yang penuh kepada Ahmad Idham dalam melaksanakan pembaharuan berdasarkan hala tuju kerajaan,” ujarnya.

Untuk rekod, Ahmad Idham yang memegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan mempunyai kepakaran serta pengalaman di dalam industri kreatif selama lebih 25 tahun, selain pernah mencatat rekod dan menerima pelbagai anugerah dalam dan luar negara. – KopiPlanet.com

Serik Ditipu Penganjur, Awie Jual Sendiri Tiket Konsert Laksamana Metal

Pernah melalui kejadian ditipu sebanyak dua kali oleh penganjur konsert menyebabkan vokalis kumpulan Wings, Datuk Ahmad Azhar Othman atau lebih dikenali sebagai Awie mengambil pendekatan menjual sendiri tiket Konsert Laksamana Metal Dua Generasi, Wings X Bunkface yang bakal diadakan pada 4 Mei ini di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur.

Menurut Awie, beliau mengambil langkah seperti itu bagi mengelak berlaku sebarang penipuan dalam penjualan tiket, selain mahu kembali semula kepada cara jualan tiket konsert sebelum bermulanya era pembelian di atas talian.

“Saya ambil pendekatan ini sebab dah serik kena tipu dengan penganjur konsert. Pernah dua kali kena tipu iaitu satu persembahan di Pahang dan satu lagi di Kuala Lumpur. Mereka kata tiket hanya terjual separuh sahaja tapi bila tengok crowd di konsert itu, ia melebihi kapasiti lokasi konsert itu sendiri.

“Kiranya mereka ambil keuntungan dengan jual tiket sendiri (secara haram) dan beri kami bayaran dengan hanya berdasarkan tiket yang dah terjual sebelum ini sahaja.

“Bila jadi macam itu, sudah pasti kita akan rasa sakit hati. Untuk mengelak risiko itu daripada berulang, saya akan menjual tiket Konsert Laksamana Metal ini secara manual yang mana peminat yang sudah membeli tiket akan terlebih dahulu diberikan ‘claim voucher’ dan mereka perlu menebus tiket konsert empat hari sebelum berlangsung konsert di PWTC.

“Saya juga nak kembalikan memori pembelian tiket ketika era dahulu yang tanpa melibatkan jualan tiket online. Sekarang, jual tiket online pun orang boleh menipu,” katanya kepada KopiPlanet.com

Awie ditemui pada majlis sidang media Konsert Laksamana Metal Dua Generasi, Wings X Bunkface yang berlangsung di Tanjung Lounge PWTC, Kuala Lumpur, semalam.

Turut hadir pada majlis itu ialah ahli kumpulan Wings iaitu Black, Sham, Eddie dan Edrie Hashim serta anggota kumpulan Bunkface, Sam, Youk dan Paan.

Wings dan Bunkface bergabung menjayakan Konsert Laksamana Metal Dua Generasi, Wings X Bunkface pada 4 Mei ini di PWTC.

Awie turut menambah tiket-tiket konsert itu akan dijual menerusi agen Sayap-Sayap Wings yang akan menjelajah beberapa lokasi konvoi motosikal di Semenanjung Malaysia yang mana senarainya akan dipaparkan menerusi laman Instagram dan Facebook rasmi Wings.

“Peminat akan membeli tiket daripada lokasi-lokasi konvoi ini dan kami akan beri ‘claim voucher’ yang mana kami turut mempunyai salinannya.

“Kami akan ambil catat nama, nombor I.C serta nombor telefon para pembeli. Sebanyak sepuluh kaunter disediakan untuk tujuan penebusan itu.

“Untuk menggalakkan mereka menebus lebih awal, pihak kami menyediakan barangan ‘merchandise’ eksklusif untuk 500 penebus tiket terawal,” jelasnya lagi.

Tiket bagi menyaksikan konsert ini dijual pada harga RM150 dan RM450 (berpeluang menyaksikan sesi soundcheck dan majlis minum petang).

Mengulas mengenai konsert ini, Awie berkata ia adalah sebagai ‘warm up’ untuk Wings sebelum mereka menjayakan konsert berskala besar sempena 35 tahun penubuhan band rock itu tahun hadapan.

Mengenai pemilihan Bunkface dalam konsert ini, Awie berkata ia adalah pilihan yang tepat memandangkan mereka ingin beraksi satu pentas dengan penyanyi generasi baharu yang berbeza genre.

“Kami pilih Bunkface sebab nak buat kelainan dan kami tahu Bunkface ada kalangan peminat mereka yang tersendiri selain muzik mereka yang bagus.

“Jangan salah faham, Bunkface bukan artis ‘opening act’ untuk konsert ini, sebaliknya dua-dua kumpulan dapat buat persembahan dalam tempoh masa yang sama.

“Kami sahaja tampil kelainan dengan seiringkan penyanyi yang lama seperti kami dengan generasi baharu seperti Bunkface,” kata Awie. – KopiPlanet.com

“Orang Yang Dia Letakkan ‘Benchmark’ Pun Pernah Comot Dulu” – Adibah Noor

Pelakon dan pengacara Adibah Noor mengakui kecewa dengan kenyataan dikeluarkan produser Datuk A. Aida yang mengatakan individu kekurangan daripada segi rupa agar tidak menyertai ujibakat pencarian pelakon baharu.

Menurut Adibah, industri lakonan tempatan yang seharusnya dipenuhi dengan pelakon-pelakon berbakat kini sudah bertukar senario apabila penerbit kini lebih mementingkan paras rupa semata-mata berbanding bakat.

“Saya ada baca kenyataan produser terbabit mengenai hal ini. Saya difahamkan pihak juri mencari pelakon pelapis seperti Remy Ishak dan Zul Ariffin. Individu yang dia letakkan ‘benchmark’ itu pun pernah comot dulu-dulu.

“Macam Remy, sejujurnya saya mengenali Remy sebelum dia popular lagi. Saya masih ingat sewaktu membuat persembahan di salah sebuah hotel terkemuka di Kuala Lumpur. Remy masih bekerja sebagai staf ‘room service’ pada ketika itu. Namun, anda lihatlah dia berada di tahap mana sekarang. Selain berbakat, rupa juga boleh ditambah baik. Remy dulu pun comot tau,” katanya berseloroh kepada KopiPlanet.com

Adibah ditemui pada majlis sidang media Festival Filem Malaysia ke-30 yang berlangsung di Dorsett Hartamas, Kuala Lumpur semalam.

Menurut pelakon filem Sepet dan Gubra itu, kejayaan sesebuah drama dan filem adalah bergantung kepada bagaimana seseorang penerbit itu memberikan warna kepada naskhah terbitan syarikatnya.

“Sebagai produser, anda yang patut ‘groom’ bintang menerusi filem atau drama terbitan syarikat anda. Jika bakat boleh digilap, kenapa rupa tak boleh pula?” katanya lagi.

Selain Adibah, ramai lagi selebriti tampil menempak kenyataan A. Aida termasuk Ogy Ahmad Daud, Namron, Sharifah Amani dan Beto Kusyairy. Rata-rata mereka berkata bakat adalah lebih penting daripada penampilan dan rupa paras bagi bergelar seorang pelakon. – KopiPlanet.com

Hanya Bercakap Benar, A. Aida Harap Kenyataan Tidak Dianggap Keterlaluan

Penerbit Datuk A. Aida mengharapkan kenyataannya sebelum ini tidak dianggap keterlaluan dan mahu semua pihak memahami maksud kenyataannya dengan sebaik mungkin serta menerimanya dengan hati terbuka.

Jelasnya, dia hanya mahu bercakap benar berkenaan dengan situasi sebarang yang berlaku dalam industri filem dan drama di negara ini.

“Saya membuat kenyataan sebegitu sebab sebagai seorang penerbit saya tak mahu menjadi seorang yang hipokrit. Kita harus beritahu hal yang jujur supaya semua pihak mendapat maklumat yang tepat tentang industri kita ini.

“Menghasilkan produk seni ia adalah satu bisnes. Mana ada orang bisnes yang mahu rugi. Apa yang saya katakan sebelum ini adalah bermaksud bahawa pelakon perlu hadir dengan pakej, rupa dan bakat.

“Saya tidaklah cakap kalau kacak dan cantik tetapi tidak punya bakat boleh diterima dengan mudah oleh penerbit. Meskipun kalau seseorang itu cantik kalau tiada bakat pun, tidak boleh pergi jauh.

“Maknanya kalau ada bakat tetapi tanpa rupa, tidak akan ke mana-mana kerana kehendak industri itu sendiri yang perlu ada bakat dan rupa untuk pergi jauh,” jelasnya.

Menurut A. Aida, apa yang ingin ditekankan adalah perlu ada yang punya pakej, bakat dan rupa dan ia penting sekiranya hendak pergi jauh dan hanya bercakap bagi pihak penerbit yang memahami kehendak stesen TV.

“Sebagai orang berniaga, kami harus memenuhi pihak yang kita beri perkhidmatan. Melihat kepada diri sendiri, saya bermula sebagai pelakon. Namun, saya pun jarang berlakon jadi heroin drama atau filem, kenapa?

“Sebabnya saya ni tidaklah secantik seperti Ogy Ahmad Daud, Sofea Jane atau Melissa Saila. Kemudian, apabila saya beralih ke dunia penerbitan, saya boleh dianggap sebagai antara penerbit yang berjaya.

“Kenapa? Sebabnya syarat nak menjadi penerbit tidak harus cantik, jadi saya boleh berjaya dan bersaing dalam bidang penerbitan yang tidak memerlukan paras rupa yang cantik untuk pergi lebih jauh.

“Berbanding menjadi pelakon utama yang menjadikan faktor fizikal dan kecantikan sebagai asas utama, untuk orang yang kurang cantik macam saya mungkin lebih baik. Itu yang saya maksudkan…,” ujarnya. – KopiPlanet.com