• FOLLOW US

Alya Iman Sahkan Pernah Bertunang Dengan Suami Orang

Pelakon baharu Alya Iman mengesahkan bahawa dirinya pernah mengikat tali pertunangan dengan seorang lelaki berstatus suami orang.

Alya menerusi satu kenyataan yang dikongsikan kepada wartawan berkata, dia dan lelaki yang bergelar ahli perniagaan itu bertunang pada bulan Februari lalu.

“Pada 8.00 malam, 27 Februari 2020, Alya telah bertunang dengan seorang individu yang berusia 30 tahun yang telah berkahwin dan mempunyai dua cahaya mata.

“Majlis tertutup tersebut telah dihadiri oleh keluarga dan rakan terdekat Alya. Alya difahamkan bahawa isteri individu tersebut bersetuju dengan kehadiran Alya sebagai isteri kedua,” ujarnya.

Sebelum ini, seorang wanita telah mendakwa Alya yang juga anak kepada pelakon Allahyarham Azmil Mustapha itu telah menjalinkan hubungan dengan suaminya selama setahun.

> Baca: Nabil Ahmad Hulur Bantuan Rakan Sekampung Menganggur Lepas PKP

Dalam pada itu, Alya memberitahu bahawa pada bulan Mac, dia telah memutuskan tali pertunangan setelah mengetahui kewujudannya tidak diketahui dan dipersetujui isteri lelaki berkenaan.

“Segala hadiah telah Alya pulangkan kepada individu tersebut kerana berasa bersalah. Alya pasrah dengan apa yang berlaku pada saat ini dan percaya Allah Maha Adil dan Maha Berkuasa. Alya mohon doa, sokongan dan dokongan semua pihak agar perkara ini dapat Alya tempuhi dengan baik. Sesungguhnya

“Alya percaya apa yang berlaku telah mematangkan Alya. Alya mohon maaf kepada semua pihak yang terluka. Pada waktu ini, Alya telah meneruskan kehidupan dan ingin fokus kepada kerjaya dan usaha Alya untuk menjadi insan yang lebih baik,” ujarnya.

Alya mula dikenali ramai setelah berlakon dalam drama bersiri Senafas Rindu dan telefilem Lelaki Kelas Sebelah pada tahun lalu. – KopiPlanet.com

Nabil Ahmad Hulur Bantuan Rakan Sekampung Menganggur Lepas PKP

Pelakon, pelawak dan pengacara, Nabil Ahmad tidak lokek menghulurkan bantuan kepada rakan-rakan sekampung yang mana pendapatan mereka terjejas teruk sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Menurut selebriti berusia 37 tahun ini, hampir setiap hari dia menerima mesej daripada teman sekampung yang meminta bantuan akibat hilang pekerjaan sejak PKP.

“Kita tahu bagaimana keadaan ekonomi kita sekarang. Disebabkan PKP, ramai yang hilang pekerjaan. Sekarang hampir 70 hingga 80 peratus kawan-kawan saya di kampung menganggur.

“Ramai yang menghubungi meminta dipinjamkan wang. Kawan-kawan kampung saya kenal daripada kecil, takkan tak dibantu. Apatah lagi, ada antara mereka mempunyai ramai anak. Tapi saya beri ikut kemampuan,” ujarnya kepada KopiPlanet.com.

Nabil ditemui pada majlis pelancaran produk wangian kereta, Sugar Bomb X Nabil yang berlangsung di Ruang, Shah Alam, baru-baru ini.

Menurut Nabil, walaupun hampir 20 tawaran kerja terpaksa dibatalkan yang melibatkan kerugian ratusan ribu ringgit, namun bapa kepada tiga cahaya mata itu bersyukur apabila dia akan kembali sibuk sepanjang bulan Oktober hingga Mac tahun hadapan selaku hos program.

> Baca: Neelofa Sudah Lali Gosip Sering Dikaitkan Dengan Selebriti Lelaki

“Sebelum ini, lebih 20 kerja saya yang dijadualkan sepanjang Mac hingga Disember ini terpaksa dibatalkan, namun Alhamdulillah, saya dah kembali sibuk bermula bulan Oktober ini hingga Mac tahun depan.

“Setakat ini, saya bersyukur masih ada pekerjaan. Alhamdulillah selepas PKP, saya dapat rentak semula,” katanya lagi. – KopiPlanet.com

Neelofa Sudah Lali Gosip Sering Dikaitkan Dengan Selebriti Lelaki

Pengacara popular, Neelofa menyatakan bahawa dirinya kini sudah lali terhadap gosip yang mengaitkannya dengan beberapa selebriti termasuk yang terbaharu pendakwah bebas yang juga pelakon PU Riz.

Neelofa berkata, dia menganggap segala gosip yang timbul itu sebagai asam garam seorang selebriti yang sudah lebih sedekad dalam dunia hiburan.

“Minggu ini sahaja sudah beberapa nama selebriti dikaitkan dengan saya, misalnya seperti dikatakan sudah bertunang dengan Zizan, hubungan dengan dengan Hans Isaac termasuklah dengan PU Riz sebelum ini. Saya sudah terbiasa dengan gosip sebegini apabila orang cuba ‘kenen-kenenkan’ dan ‘satukan’ saya dengan sesiapa sahaja.

“Perkara ini bukanlah sesuatu yang baru dialami. Saya sudah lebih 10 tahun dalam industri seni ini dan sudah tempoh banyak gosip dengan ramai individu,” jelasnya.

Dia berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Penyerahan Cek Sumbangan Ibadah Korban Pertubuhan Kasih Neelofa Bersama RichWorks International.

Neelofa menerusi Pertubuhan Kasih Neelofa menjalinkan kerjasama dengan RichWorks International untuk sumbangan ibadah korban sebanyak 151 ekor lembu yang akan diagihkan kepada asnaf dan fakir miskin.

> Baca: Hasil 10 Tahun Menyimpan, Achey Berjaya Beli Rumah Tiga Tingkat

Dalam pada itu, mengulas menegenai PU Riz, Neelofa menjelaskan dia sudah mengenali peserta Pencetus Ummah itu sejak hampir tiga tahun setelah beberapa kerjasama yang dilakukan bersama sebelum ini.

“Menerusi Pertubuhan Kasih Neelofa ditubuhkan sejak bulan Jun lalu, saya melantik PU Riz sebagai wajah dan jurucakap. Selain dia, ada juga seorang ustaz dan ustazah yang bersama dengan saya. Bagaimanapun, peranan PU Riz lebih kepada berurusan dengan media dan menerangkan mengenai setiap aktiviti yang dijalankan.

“Jika melihat kepada kebanyakan pertubuhan lain pun, ada ramai ustaz serta pendakwah bebas yang menjadi jurucakap. Jadi, saya okey saja kalau orang melihat dia lebih ke depan,” katanya.

Terdahulu hubungan Neelofa dan PU Riz dikatakan semakin rapat sejak Ramadan lalu, apabila pelakon filem Ada Apa Dengan Dosa itu sering menjadi imam solat terawih dan menyampaikan tazkirah di kediaman Neelofa sekali gus digosipkan sedang menjalin hubungan istimewa. – KopiPlanet.com

Tertekan Dengan Kehidupan Sendiri Jadi Inspirasi Black Hasilkan Sabar

Hampir beberapa tahun ‘kering’ dengan lagu baharu, kini penyanyi Black atau nama sebenarnya, Hanifah Md Hanafiah, 33, tampil dengan single terbaharu berjudul Sabar.

Sabar yang merupakan ciptaan sepenuhnya daripada Black telah dihasilkan sejak empat tahun lalu dan ia diinspirasikan daripada kisah hidup penyanyi itu sendiri.

“Lagu ini 100 peratus hasil ciptaan saya. Sepanjang 12 tahun dalam industri, saya curahkan semua perasaan dalam lagu ini yang mana sudah disimpan selama empat tahun.

“Alasannya, ketika itu saya tidak yakin dengan diri untuk menghasilkan lagu sendiri. Namun, sepanjang tempoh itu saya ada memperdengarkan lagu ini kepada rakan penyanyi lain. Maklumbalas diberikan, mereka cakap kenapa saya tidak rakamkan lagu ini.

“Apabila lagu ini siap sepenuhnya dan dengar semula, mereka siap boleh hafal lagi. Itu menambahkan lagi keyakinan saya untuk mengeluarkan lagu ini. Malah, rakan bukan dalam industri pun suka dan jatuh cinta dengan lagu ini,” katanya.

Menurut Black, Sabar mengisahkan bagaimana seseorang bersabar dengan kehidupan dilalui samada kesabaran itu beroleh kegembiraan atau sebaliknya.

“Sewaktu menulis lagu ini diakui saya dalam keadaan tertekan dengan kehidupan sendiri. Jadi, mesej yang ingin disampaikan adalah sabar.

“Boleh jadi, sabar itu satu penantian dan permulaan dalam kehidupan. Mungkin ada yang bersabar hingga hujungnya peroleh kebaikan. Begitu juga sebaliknya.

“Sabar ini juga boleh dikaitkan dalam perhubungan percintaan, persahabatan, kekeluargaan dan apa saja. Kiranya, siapa yang mendengar lagu ini boleh dikaitkan dengan diri masing-masing,” katanya.

Single Sabar terbitan dan edaran Nova Music Malaysia dilancarkan di semua platform digital muzik seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBox dan Deezer bermula hari ini. Muzik video Sabar juga sudah boleh ditonton menerusi saluran Youtube Nova Music. – KopiPlanet.com

Hasil 10 Tahun Menyimpan, Achey Berjaya Beli Rumah Tiga Tingkat

Bukan senang untuk senang. Setelah hampir 10 tahun menabung, pelawak Achey atau nama sebenarnya, Mohd Nasir Hamzah, 34, akhirnya berjaya memiliki rumah idamannya yang terletak di Bukit Saujana, Sungai Buloh, Selangor.

Menurut pelawak tersebut, dia dan keluarga akan berpindah ke kediaman baharu tiga tingkat itu selepas sambutan Hari Raya Aidiladha nanti sebaik sahaja rumahnya siap direnovasi.

“Rumah itu dibeli hasil wang simpanan dan saya jual empat buah motosikal. Bukan beli tunai, masih lagi hutang bank! Alhamdulillah, 10 tahun impian saya tercapai nak memiliki rumah itu.

“Sekarang dalam proses ubahsuai dan saya dan keluarga akan pindah masuk dijangka selepas Raya Haji nanti.

“Berapa harga rumah biarlah rahsia tapi biasa-biasa sahaja, yang penting ia lengkap dan selesa untuk kami sekeluarga,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran produk pewangi kereta Sugar Bomb X Achey yang berlangsung di Ruang, Shah Alam semalam.

Sebelum ini, Achey ada memuat naik sekeping foto di laman Instagram memberikan bayangan dekorasi lampu chandelier di kediaman baharunya itu.

Menurutnya, 10 tahun bukanlah satu tempoh yang singkat untuknya fokus mengumpul duit yang mana banyak pengorbanan yang perlu dilakukan seperti menjual barang yang bukan keperluan buat dirinya.

“Menyimpan untuk masa depan, setiap perkara yang kita buat mesti ada target. Walaupun 10 tahun..ASB, motosikal dan beberapa kehendak yang kami ada kami cairkan untuk renovasi (rumah baharu). Tinggalkan keperluan dalam hidup dan untuk pekerjaan,” ujar Achey yang memulakan kerjaya seni menerusi program pencarian pelawak, Bintang Mencari Bintang.

Achey dan isteri, Nor Hasanah Yahya mendirikan rumah tanga sejak sembilan tahun lalu dan mengambil anak angkat, Nur Tiara Zinnirah pada tahun 2018.

Sementara itu, mengulas mengenai kolaborasinya dengan Sugar Bomb, Achey mengeluarkan lima pewangi kereta pelbagai variasi termasuk berbau Timur Tengah, Medinna yang kini semakin mendapat perhatian terutama daripada peminatnya di Sabah dan Sarawak.

Majlis perasmian produk itu turut dihadiri Pengurus Besar Sugar Bomb, Kanumbu Agussalim dan Nabil Ahmad. – KopiPlanet.com

Uyaina Arshad Pilih Lelaki Malaysia, Kini Dalam Proses Mengenali

Sebelum ini, pelakon dan pengacara Uyaina Arshad antara artis tempatan yang mencipta nama di Indonesia dan namanya cukup dikenali di negara tersebut.

Selain mencipta nama di sana, Uyaina sempat juga digosipkan bercinta dengan beberapa artis seperti Ridho Rhoma dan Reza Zakarya.

Namun begitu, pemilik nama sebenar Saidatul Naseha Uyaina Arshad itu lantas menafikan hal tersebut dan menyifatkan kedua-duanya tidak lebih sekadar teman artis.

Mengakui dirinya kini sedang mengenali seseorang, Uyaina memberitahu bahawa jejaka tersebut adalah dari Malaysia. Bagaimanapun, dia mengambil pendekatan untuk tidak mendedahkannya lebih lanjut.

“Sekarang ini saya sedang berkenalan dan mengenali, saya tidak menutup hati saya. Cuma perancangan untuk berkahwin dalam masa terdekat ini tidak ada.

“Berkenaan dengan kisah peribadi pula, saya agar low profile. Dengan siapa saya berkenalan, memang saya tidak pernah dedahkan. Saya nak orang kenal berdasarkan prestasi kerja dulu,” ujarnya.

> Baca: Mas Khan Kini Bercinta Dengan Kakak Ipar Marion Caunter?

Uyaina berkata demikian ketika ditemui semasa majlis pelancaran program Ratu Hijabista terbitan Astro, di mana dia bertindak selaku pengacara.

Dalam pada itu, Uyaina menyatakan bahawa dia meletakkan sasaran untuk mendirikan rumah tangga sebelum usianya mencecah 30 tahun.

“Perancangan untuk berkahwin itu memang ada, cuma bukan pada masa sekarang ini meskipun usia saya kini sudah 28 tahun kerana mahu fokus kepada kerjaya terlebih dahulu.

“Pada saya inilah masanya untuk saya terus kejar cita-cita dan impian. Lagipun bukan senang untuk beraad pada tahap sekarang ini, apatah lagi mencipta nama di luar negara,” jelasnya.

Mas Khan Kini Bercinta Dengan Kakak Ipar Marion Caunter?

Pelakon Mas Khan ada berkongsikan gambar terbaharunya dengan seorang wanita ketika mereka bercuti di sebuah pulau peranginan tanah air, baru-baru ini.

Menerusi perkongsian itu, wanita yang dilihat berada dalam foto mesranya itu ialah usahawan, Diana Nasimuddin yang juga merupakan kakak ipar kepada selebriti Marion Caunter.

Diana merupakan anak kepada tokoh korporat automotif, Allahyarham Tan Sri Datuk Seri Utama Sheikh Mohammad Nasimuddin Kamal.

View this post on Instagram

Happy Birthday Nur Diana Nasimuddin 🌻

A post shared by Mas Khan (@maskhan_) on

Menerusi foto itu, Mas Khan mengucapkan selamat ulang tahun kelahirannya kepada Diana yang juga merupakan ibu tunggal kepada tiga cahaya mata.

Walau bagaimanapun, Mas Khan atau nama sebenarnya, Mas Hidzhir Khan Mas Fadzillah Khan, 26, menutup ruangan komen gambar yang meraih lebih daripada 10,000 tanda suka (like) itu.

Aktor itu sebelum ini tidak berselindung mendedahkan hubungan cintanya dengan finalis Dewi Remaja, Fazreen Fazera putus di tengah jalan pada Julai tahun lalu. – KopiPlanet.com

Izreen Azminda Pergi Mahkamah Untuk Jelaskan Bayaran Denda

Pelakon popular Izreen Azminda meluahkan rasa kesal terhadap laporan sebuah blog yang mengatakan kehadirannnya ke Mahkamah Syariah kerana rumah tangga dilanda badai.

Izreen menerusi Instagramnya menyatakan, tujuan dia ke mahkamah adalah mahu menyelesaikan denda yang telah ditetapkan oleh mahkamah.

“Tajuk kau ni rotikaya dari dulu sampai sekarang mcm APO???! BUKAN BLOG KAU JE.. MACAM2 BLOG LAGI… ASAL BOLEH JER KORANG ERK.. landa badai apo kau.

“Aku pergi settel denda yang dah bertahun baru mahkamah panggil utk settel semalam… Helok sister kat rumah dgn suami ni hah.. Tengah buat apam lagi untuk customer.. Kering idea dah ke nak buat story,” luahnya.

Ternyata terdapat segelintir netizen terutamanya peminat Izreen yang terkejut dan turut menyelar laporan berkenaan. KopiPlanet.com

Kredit Foto: Instagram Izreen Azminda

Maya Karin Dinobatkan Aktres Terbaik Festival Filem Antarabangsa Ramsgate

Pelakon Maya Karin menerima pengiktirafan Anugerah Kepujian dalam kategori Pelakon Wanita Terbaik menerusi Ramsgate International Film & TV Festival yang berlangsung pada 11 hingga 14 Jun lalu.

Pengiktirafan tersebut diraih selebriti kacukan Melayu-Jerman itu menerusi lakonannya dalam filem Olympic Dream yang turut tersenarai sebagai Filem Pilihan Rasmi festival tersebut.

“Saya berasa amat bersyukur dan berterima kasih kepada pihak juri Ramsgate International Film & TV Festival di atas pengiktirafan yang tidak saya jangkakan langsung ini. Mungkin apa yang saya cuba sampaikan dalam filem ini memberi impak kepada juri dan penonton.

“Sejak pertama kali menerima skrip filem ini ia sudah pun memberi kesan secara peribadi kepada saya. Walaupun tiada nama besar di dalam filem ini, saya bersetuju untuk membintanginya kerana tertarik dengan watak Makcik Fatimah.

“Saya juga ingin berterima kasih kepada pengarah dan pihak produksi yang memberi peluang untuk saya berkarya dan ruang untuk saya mendalami watak ini mengikut cara saya tersendiri. Dengan pengiktirafan ini, saya lebih bersemangat untuk terus memberikan yang terbaik dalam setiap naskhah yang saya bintangi,” katanya menerusi kenyataan rasmi yang dikeluarkan pihak pengurusannya.

Ramsgate International Film & TV Festival merupakan sebuah festival filem yang berpusat di bandar pesisir Ramsgate, England. Festival ini memberi platform kepada pembuat filem bebas dari UK dan antarabangsa untuk berkongsi karya baru kepada orang ramai, pengedar serta memupuk bakat baharu.

Sejak penganjuran pertamanya pada tahun 2017, Ramsgate International Film & TV Festival telah menerima penyertaan dari seluruh dunia termasuk Australia, Brazil, Iran, Martinique, Filipina, Afrika Selatan dan Taiwan serta negara-negara Eropah dan benua Amerika Utara.

Olympic Dream merupakan filem terbitan Full Billion Entertainment Sdn Bhd sebuah syarikat produksi tempatan yang berpusat di Pulau Pinang. Filem arahan sutradara Don Hoe ini menyaksikan Maya memegang watak sebagai Makcik Fatimah menjadi pendorong kepada anak yatim di bawah jagaannya, Anna Wong yang mengejar impian untuk menjadi seorang permain badminton negara dan bertanding di kejohanan Olimpik.

Filem ini juga juga pernah merangkul anugerah ‘Best Feature Film’ di Simply Indie Film Festival, ‘Best Feature Film’ di Canadian Cinematography Award dan ‘Best Family Film’ di Kinoduel International Film Festival. – KopiPlanet.com

Dah Enam Bulan Berpacaran, Zara Zya Kunci Mulut Identiti Kekasih

Pelakon Zara Zya kini mengambil pendekatan untuk lebih ‘low profile’ tentang hubungan cinta terbaharunya yang semakin mekar sejak berkenalan lebih enam bulan lalu.

Mengakui kini sedang bahagia dengan seorang jejaka yang enggan didedahkan identitinya, Zara atau nama sebenarnya, Zainurul Razia Mohd Zainuddin, 35, berkata kekasihnya itu merupakan seorang yang sangat memahami dan sentiasa memberi sokongan terhadap apa yang dilakukan oleh aktres tersebut.

“Sekarang memang saya tengah mengenali seseorang tetapi untuk saya ceritakan pasal kahwin atau hubungan kami buat setakat ini, biarlah rahsia dahulu. Sekarang saya nak fokus pada perniagaan terlebih dahulu.

“Orang dah tahu yang saya dah berpunya, cukuplah itu pada saya. Saya tak nak jadi macam dulu-dulu, jadi lebih baik saya rahsiakan hubungan baharu ini. Bukan serik tapi sekarang ini saya rasa lebih selesa begini.

“Sejujurnya, sekarang ini bayangan nak kahwin pun belum ada, kalau dah sedia nak kahwin kami akan terus buat, bukan nak sembunyi cuma itulah sekarang tak berani lagi nak cakap,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Zara berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran restoran miliknya, ZaraZyaCooks di Setia Alam, Selangor semalam.

Bercakap mengenai perniagaannya itu, Zara berkata walaupun ini merupakan pelaburan ketiganya dalam industri food & beverage (F&B), namun ia sama sekali tidak mematahkan semangatnya.

> Baca: Tampil Sisi Lebih Dewasa, Masya Masyitah Kembali Dengan Hapus

“Sebelum ini saya meniaga tapi tiada asas-asas serta ilmu yang diperlukan untuk memastikan perniagaan itu terus bertahan. Kali ini saya dah persiapkan diri saya.

“Kalau cuti daripada penggambaran, memang saya sendiri akan turun sama-sama membantu melancarkan operasi restoran. Ada masa saya sendiri yang akan masak pesanan daripada pelanggan.

“Dia (teman lelaki) juga sangat menyokong dan memberikan nasihat serta tunjuk ajar dalam bidang ini, antara pesanannya jangan mudah putus asa dan kalau ada yang mengkritik atau cuba menjatuhkan, abaikan sahaja.

“Dia juga turut menyokong karier saya sebagai pelakon, walaupun dia tiada kaitan dalam bidang seni, namun dia terbuka dengan banyak perkara,” ujarnya lagi.

ZaraZyaCooks yang menyediakan pelbagai hidangan istimewa termasuk sup belut dan nasi goreng kambing bakar beroperasi setiap hari bemula jam 12.30 tengah hari sehingga 11.30 malam.

Bangunan restoran dua tingkat itu turut menyediakan ruang acara, ZaraZya Sky Lounge (ZSL) yang dibuka dari jam 6 petang hingga 1 pagi setiap hari. – KopiPlanet.com