• FOLLOW US

Menanti Kelahiran Cahaya Mata, Hanez Suraya Tidak Beraya Sakan

Pelakon Hanez Suraya menyatakan dirinya tidak terlalu teruja untuk menyambut Aidilfitri pada tahun ini memandangkan kini sedang menantikan kelahiran cahaya mata kedua.

Menurutnya, dia sendiri tidak melakukan banyak persiapan untuk dirinya. Sebaliknya persiapan lebih ditumpukan kepada anak dan suami.

“Kalau diikutkan jadual saya dijangka bersalin pada awal Julai ini. Namun, ketika membuat pemeriksaan doktor beritahu saya mungkin bersalin lebih awal.

“Jadi, memang saya tidak beraya sakan tahun ini kerana lebih menantikan kelahiran cahaya mata kedua. Untuk persiapan anak dan suami pula saya buat lebih awal,” katanya.

Menurut Hanez, persiapan awal terpaksa dilakukan memandangkan sepanjang bulan puasa ini dia memang sibuk memberi tumpuan kepada perniagaan.

Ketika ditanya mengenai lokasi untuk sambutan Aidilfitri pula, Hanez memberitahu tahun ini merupakan giliran pulang ke kampung halamannya di Seremban, Negeri Sembilan.

“Kalau diikutkan saya dan suami tiada masalah pun untuk tentukan giliran pulan ke kampung mana. Lagipun jarak antara kampung saya dan suami di Banting pun tidaklah terlalu jauh.

“Misalnya kalau hari raya pertama tu kami pulang ke Banting, pada petangnya pula kami akan pulang ke Seremban. Biasanya macam itulah rutin kami saban tahun,” ujarnya. – KopiPlanet.com.

Ruhainies Mahu Tetap Sedondon Walaupun Kekasih Beraya Di London

Walaupun berada di dua benua berbeza ketika meraikan sambutan Hari Raya Aidilfitri nanti, pelakon Ruhainies dan kekasihnya tetap akan menggayakan persalinan raya dalam warna sedondon.

Menurut Ruhainies atau nama sebenarnya Nur Ruhainies Farehah Zainul Ilyas, 27, dia ada meminta teman lelakinya yang dikenali sebagai Mr. E untuk pulang beraya di tanah air namun memahami sekiranya buah hatinya itu tidak dapat berbuat demikian.

“Si dia beraya di London tahun ini, saya ada juga minta dia balik beraya di sini, dapat beraya bersama dalam dua atau tiga hari pun tidak mengapa. Namun kalau dia tidak dapat beraya di sini, tak mengapa dan saya memahami.

“Walaupun kami menyambutnya berjauhan, insyaAllah kami akan gayakan pakaian raya warna sedondon dan mungkin juga ini tahun terakhir saya sambut raya berstatus solo. Harap dapat doakan yang baik-baik,” ujarnya.

Mengenai lokasi sambutannya Aidilfitri pada tahun ini, Ruhainies memberitahu seperti biasa mereka sekeluarga akan beraya di Pulau Pinang.

Bagaimanapun, dia mengakui sambutan Aidilfitri kini sudah semakin hilang kemeriahannya sejak kehilangan nenek kedua-dua belah ibu dan bapanya.

“Yang pastinya, tradisi mengadakan rumah terbuka selama seminggu akan tetap dijalankan dan ibu saya akan masak juadah raya dalam kuantiti yang banyak bagi menjamu tetamu yang datang.

“Biasanya ibu akan memasak menu istimewa iaitu Ayam Piru yang merupakan Ayam Belanda dan memandangkan adik-beradik saya ramai perempuan, jadi tugas kami memang membantu ibu di dapur. Secara kebiasaannya saya akan ditugaskan untuk memotong bawang,” katanya.

Ketika ditanya mengenai peruntukkannya untuk duit raya, adik kepada Risteena Munim ini berkata, dia sudah menyediakan bajet sebanyak RM3,000 untuk diberikan kepada anak saudara dan sepupunya yang masih kecil.

“Ada rezeki lebih, tahun ini saya sediakan bajet dalam RM3,000. Bukan sahaja diberikan kepada anak saudara dan sepupu, saya juga ada berikan kepada pak cik dan mak cik saya.

“Untuk budak-budak kecil, saya dah sediakan paket raya RM50 seorang. Budak kecil mana boleh pegang duit banyak-banyak,” selorohnya. – KopiPlanet.com

Selebriti Popular Jayakan Misi Ramadan Skuad Seratus Ikhlas 100PLUS

Duta minuman isotonik, Mira Filzah dan Hairul Azreen bersama-sama selebriti popular lain seperti Syafiq Kyle, Sufian Suhaimi, Andi Bernadee, Amira Othman dan Sarah Suhairi baru-baru ini telah menyertai kempen Seratus Ikhlas yang berkongsi mesej-mesej positif dan memberi kecergasan kepada rakyat Malaysia.

Kerjasama 100PLUS dengan Rangkaian Televisyen Media Prima (MPTN) ini telah berkunjung ke lokasi-lokasi terpilih seperti Maahad Tahfiz Sungai Buloh, Balai Bomba Melaka dan ruamh keluarga Bersamamu bagi aktiviti singgah sahur sepanjang bulan Ramadan ini.

Selain itu, Skuad Seratus Ikhlas juga melakukan aktiviti sumbangan dan ibadah di Kuantan (15 Mei), Sekinchan (19 Mei), Kuala Lumpur (21 Mei), Bangi (22 Mei) dan turut menyertai acara padang Check In Kampung di Tangkak, Johor (24 Mei).

Skuad Seratus Ikhlas yang disertai oleh Andi Bernadee dan Sarah Suhairi telah menjayakan misi mereka bersama pelajar Maahad Tahfiz Darul Ulum, Kuantan. Aktiviti yang diaktifkan oleh 100PLUS itu telah berlangsung pada 15 Mei lalu.

Bersama-sama dengan pelajar maahad tahfiz, kedua-dua selebriti tersebut telah bergotong-royong membersihkan kawasan sekolah, disusuli tazkirah ringkas oleh ustaz jemputan, berbuka puasa dan diakhiri dengan solat terawih berjemaah.

Misi kedua Skuad Seratus Ikhlas diteruskan dengan Amira Othman ke Tanjung Karang, Selangor pada 19 Mei lepas. Skuad Seratus Ikhlas berkunjung ke rumah seorang ibu tunggal yang menjaga tujuh orang anak yatim dan ibunya yang telah lumpuh selama enam tahun.

Keperitan yang dialami oleh Ogy sekeluarga amat menyentuh hati dan antara aktiviti yang dilakukan ialah pemasangan karpet dan langsir yang baru di ruang tamu, membersihkan kawasan sekeliling selain membeli beberapa peralatan rumah untuk kegunaan mereka sekeluarga.

Misi ketiga Skuad Seratus Ikhlas yang diketuai oleh Hairul Azreen, disertai oleh Syafiq Kyle dan Andi Bernadee telah berkunjung ke Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur pada 21 Mei lalu.

Misi ini bermula dengan penyediaan bubur lambuk sebanyak 100 pek dan berbuka puasa bersama warga Pusat Transit Gelandangan.

Skuad Seratus Ikhlas juga berkongsi mesej-mesej positif dengan mereka. Selepas solat Isyak, Skuad Seratus Ikhlas teruskan aktiviti agihan bubur lambuk dan minuman 100PLUS kepada masyarakat di sekitar bandaraya Kuala Lumpur. – KopiPlanet.com

PU Rizz Dedah Ada Ustaz Letak Harga RM3,000 Tanpa Diskaun

PU Rizz atau pemilik sebenar nama Muhammad Haris Ismail antara peserta Pencetus Ummah yang jarang berkongsi tentang sesuatu isu di laman sosial.

Bagaimanapun, PU Rizz baru-baru ini telah memuat naik beberapa status di Twitter miliknya yang turut dikongsi di laman Instagramnya.

“Saya kurang suka comment pasal isu-isu hot ni tapi this is Cukup! PENJUAL AGAMA. Semalam ada one of production people call saya and the ask ‘ustaz, berapa ribu ustaz letak harga kalau nak jemput datang tempat/tv saya?’

“Saya macam eh kenapa beribu ingat dia macam main-main je. Then she replied bukan main-main la kita tanya sebab ustaz **** harga dia 3k (RM3,000) no discount,” dedahnya,

Menurut PU Rizz, sepanjang hidupnya dalam berdakwah, dia tidak pernah lagi seumur hidup meletakkan harga bagi ilmu agama.

“In fact she mentioned no discount malu kita mendengarnya, kita ni hadir sebagai pendakwah bukan nak duit jual ilmu. Kita berharap Allah balas dengan ilmu yang tak banyak ni,” jelasnya.

Menurutnya lagi, terdapat ustaz selebriti yang menggunakan sepotong ayat Al-Quran terhadap tindakan yang dilakukan, sedangkan PU Rizz menyatakan ayat tersebut diturunkan kerana orang yahudi meminta duit setiap kali membaca kitab suci.

“Bukan Allah suruh kita minta bayaran mahal-mahal faham tak? RM3,000 ni tak masuk akal untuk masjid kuliyyah subuh atau di rumah anak yatim.

“Come on la jangan jadi fitnah agama. Be reasonable what are u doing is for the day-after. Minta banyak-banyak sebab u popular for what?” tegasnya.

Menurutnya, ia juga peringatan yang baik untuk dirinya dan semua yang bergelar ‘ustaz selebriti’ sambil menyatakan bukanlah satu perbuatan yang haram untuk mendapatkan wang.

“Betul la nak bayar minyak and tol etc but remember your intention, what is the purpose you belajar dan sebar ilmu agama. Niat untuk siapa?”, ujarnya. – KopiPlanet.com

Ambil Iktibar, Usop Mentor Enggan Layan Panggilan Video Peminat

Penyanyi yang lahir daripada program realiti Mentor, Usop atau nama sebenar Saiful Naim Muhd Noor, 22, mengakui dia mengambil pendekatan tidak akan melayan panggilan video daripada peminatnya.

Menurut Usop dia berasa ‘trauma’ dengan perkara itu kerana mengambil iktibar daripada kes melibatkan beberapa selebriti yang tersebar gambar dan video tidak senonoh gara-gara video call seperti heboh diperkatakan sebelum ini.

“Saya memang kena berhati-hati sebab saya paling takut kalau video call dengan orang. Dulu tiada teknologi canggih macam sekarang. Saya memang akan mengelak kalau ada peminat yang minta nak video call dengan saya dan saya pun tak tahu macam mana mereka dapat nombor telefon saya. Tapi saya memang tidak akan angkat kalau nombor itu saya tak kenal.

“Saya buat macam ini sebab ambil iktibar daripada selebriti dalam industri yang pernah terkena dengan kontroversi sebegini. Saya takut kalau terjadi apa-apa malu saya satu keluarga,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis berbuka puasa anjuran Rocketfuel Entertainment di Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Dalam pada itu, penyanyi lagu Aku Yang Bersalah ini juga berkata buat masa sekarang dia ingin memberikan fokus terhadap kerjayanya dan enggan terlalu terburu-buru dalam mencari pasangan hidup.

“Saya takut nak kenal perempuan sebab bila orang dah tawar harapan pada saya takut dia akan kecewakan saya kemudian hari. Jadi, sebab itu sekarang saya lebih senang beri fokus kepada kerjaya yang baru nak berkembang.

“Kadang-kadang kalau ada masa senggang, saya rajin juga balas DM daripada peminat. Saya balas semua tidak memilih sebab ada sesetengah lelaki cuma akan balas perempuan yang cantik sahaja kan, itu lumrah. Namun, saya hargai semua peminat dan sebab itu saya balas semua DM mereka,” katanya lagi.

Sempena kedatangan hari lebaran ini, Usop berkolaborasi dengan tiga lagi rakan artis, Ara Johari, Sufi Rashid dan Masya Masyitah tampil dengan single raya mereka berjudul Sempurna Seadanya yang diterbitkan oleh syarikat pengurusan, Rocketfuel Entertainment. – KopiPlanet.com

Norman Hakim, Alif Satar Kongsi Pengalaman Berjumpa Dengan Banduan Akhir

Pelakon Norman Hakim dan Alif Satar telah berkongsi pengalaman masing-masing ketika berpeluang berjumpa dengan banduan akhir di Penjara Sungai Buloh semalam.

Kongsi Norman di laman Instagram miliknya, ia merupakan jemputan daripada Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri bersama dengan pihak penjara untuk berbuka puasa, solat Maghrib dan Isyak serta berterawih berjemaah dan bermoreh bersama banduan akhir iaitu banduan yang bakal menjalani hukuman gantung.

“Satu perasaan yang tak dapat nak saya gambarkan dengan kata-kata ketika menerima jemputan ini. Perasaan yang bercampur-baur. Macam teka-teki dalam kepala. Tak pernah terduga untuk diundang dalam acara hening sebegini. Memang kitaorang tak dibenarkan untuk bawa handphone atau segala alat digital yg boleh membuat rakaman saat kaki melangkah masuk dalam sempadan penjara.

“Masa saya type ni, alhamdulillah semuanya dah pun selesai. Dah pun dapat segala jawapan yang bercampur baur dan menjadi tanda tanya sebelumnya. Dan dengan izin pihak Jabatan Penjara, kitaorang dikirimkan dengan pic2 momen bersama BANDUAN AKHIR yg dibenarkan utk dikongsikan dengan wajah yg sudah di ‘filtered’,” ujarnya.

Menurut Norman, terdapat banyak perkara yang ingin dikongsikan dalam pertemuan yang berlangsung selama kira-kira empat jam bersama banduan-banduan akhir berkenaan.

Sementara itu, Alif Satar pula menyatakan ia antara hari yang paling diingatinya sampai bila-bila dan berterima kasih kepada piha pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dan pegawai Penjara Sungai Buloh atas jemputan dan pengalaman yang cukup istimewa.

“I had a moment with them.. lama juga bersembang dan bercerita, they were sharing their stories of how and what life is to them now. I just couldn’t hold back my tears.

“Semoga taubat dan segala doa mereka diterima Allah swt. p/s they had ‘nur’ in their faces.. walaupun dalam penjara, i think they found Him. Allahuakhbar. May Allah forgive all of our sins,” ujarnya. – KopiPlanet.

Kredit foto: Instagram Norman Hakim & Alif Satar

Nabil Aqil Nafi Dakwaan Dikatakan Bercinta Dengan Daiyan Trisha

Pelakon baharu, Nabil Aqil menafikan dakwaan yang mengatakan dia kini sedang hangat bercinta dengan penyanyi dan pelakon Daiyan Trisha.

Menurut Nabil, hubungannya dengan Daiyan hanya sebagai rakan dalam industri semata-mata. Nabil dan Daiyan, 25, sebelum ini dikaitkan bercinta selepas tersebar gambar aksi mesra mereka di sebuah forum gosip baru-baru ini.

“Kami memang tiada apa-apa hubungan istimewa, kami hanya berkawan dan hanya berjumpa ketika kami bekerja bersama baru-baru ini.

“Gambar mesra yang diperkatakan itu merupakan idea Daiyan sendiri, dia yang minta saya peluk dia dari belakang dan kemudian kawan kami ambil gambar itu. Kemudian saya muat naik gambar itu sebab foto yang diambil itu cantik memaparkan keindahan kota Seoul,” katanya.

Dia berkata demikian ketika ditemui pada majlis berbuka puasa anjuran Rocketfuel Entertainment di Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Nabil yang merupakan anak saudara kepada Syafiq Kyle ini mengakui dia masih solo dan buat masa ini tidak mencari teman istimewa sebaliknya mahu memberikan fokus terhadap kerjaya seninya terlebih dahulu.

“Saya masih lagi single dan tidak mencari (kekasih) sebab nak fokus berlakon dahulu. Kalau ada, adalah sebab saya tidak mencari.

“Dalam mencari pasangan ini saya sebenarnya tidak suka terlalu memberi harapan, kalau dah suka saya akan kenal dulu wanita itu dan kalau serasi baharu saya teruskan perhubungan itu,” katanya.

Sementara itu dalam perkembangan seni, Nabil baharu sahaja menamatkan penggambaran filem sulung lakonannya berjudul Takut Ke Tak? yang bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula Julai ini. – KopiPlanet.com

Bella Astillah Tampil Dalam Video Lagu Jom Raya Aliff Syukri

Teka-teki mengenai seorang individu lagi individu yang akan membuat kemunculan dalam video lagu Jom Raya nyanyian Datuk Seri Aliff Syukri akhirnya terjawab.

Usahawan selebriti tersebut menerusi laman Instagramnya telah memuatnaik gambarnya bersama bekas isteri kepada Aliff Aziz iaitu Bella Astillah merupakan individu berkenaan.

“Cepat lihat lagu #jomraya kemunculan istimewa @bellaastillah… dah ada di YouTube. Excited x nak dengar lagu raya saya,” tulisnya.

Sebelum ini, Aliff Syukri menimbulkan pertanyaan ramai peminat mengenai gerangan seorang lagi individu yang terbabit dengan lagu terbarunya itu selain penyanyi Zizi Kirana.

Video muzik lagu berkenaan juga sudah boleh mula ditonton di laman YouTube rasmi saluran TV Terlajak Laris bermula pada pukul 12 tengah hari tadi. – KopiPlanet.com

 

Perniagaan Adam Corrie Kurang Sambutan, Anak Dan Isteri Sakit

Sambutan Ramadan pada tahun ini ternyata telah memberikan ujian dan dugaan tersendiri buat pelakon Adam Corrie Lee.

Luah pelakon itu, ketika ini perniagaan menjual kurta yang dijalankan selama dua minggu sepanjang Ramadan ini kurang mendapat sambutan.

“Sepanjang lima tahun berniaga di Busana Menara Mara, ini merupakan kali pertama perniagaan diusahakan tidak seperti yang saya jangkakan.

“Bayangkan sudah dua minggu, namun jualan agak kurang. Sehinggakan pening saya memikirkannya mengenangkan masih beribu stok yang ada, malah perlu membayar sewa tapak sebanyak RM10,000,” ujarnya.

Adam berkata demikian ketika ditemui semasa majlis pelancaran filem Ada Apa Dengan Dosa yang berlangsung kelmarin.

Menurut Adam, selain perniagaan yang dijalankan sekarang ini agak suram, dia turut berhadapan dengan ujian lain apabila anak dan isterinya kini berada dalam keadaan kurang sihat.

Menurutnya, ketika membawa anaknya Adam Fateh ke hospital untuk menyedut kahak, terdapat darah pada kahak tersebut.

“Pada mulanya anak yang sakit dan kemudian berjangkit pula kepada isteri. Saya syak yang anak saya sakit akibat jangkitan daripada individu lain yang mendukungnya.

“Apabila terlalu memikirkan masalah ini membuatkan saya sukar untuk tidur. Apa pun saya anggap ini semua adalah ujian untuk diri saya,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Lisa Surihani Berazam Habiskan Khatam Al-Quran Ramadan Ini

Pelakon Lisa Surihani berazam untuk khatam Al-Quran sepanjang Ramadan ini bagi mendekatkan dirinya kepada Allah serta melipat gandakan ibadah pada bulan mulia ini.

Menurut isteri kepada Yusry Abdul Halim ini, dia ingin mengulangi aktivitinya tahun lalu di mana ibu kepada dua cahaya mata itu berkesempatan menghabiskan kesemua 30 juzuk Al-Quran pada bulan Ramadan.

“Sebenarnya sejak dari tahun lepas, saya cuba mengaji dan untuk khatam Al-Quran dan saya teruskan lagi pada tahun ini. Saya buat ini mungkin disebabkan faktor usia dan juga ingin mendekatkan diri kepada Allah.

“Walaupun ada sedikit kesilapan dan tak sempurna bacaan, saya terus belajar agar bacaan menjadi sempurna dan saya cuba untuk mengejar ibadah sebaik mungkin.

“Saya juga cuba untuk mencapai kualiti daripada kuantiti, maknanya biar perlahan-lahan asalkan bacaan sempurna. Setiap kali lepas solat, saya akan baca sekurang-kurangnya empat muka surat dan kebiasaannya akan sambung mengaji lama sedikit selepas solat Subuh dan Asar.

“Sekarang pun anak sulung saya, Yahaira Leanne pun ada terikut-ikut bila dia tengok saya solat dan mengaji. Sejuk hati saya dan perasaan hiba itu datang bila selesai solat dan dia datang cium saya,” kata Lisa kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis berbuka puasa bersama anak yatim anjuran Rocketfuel Entertainment di Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Menurut Lisa lagi, dia mengambil pendekatan enggan tidak meletakkan aktiviti mengajinya di media sosial kerana merasakan bacaannya masih tidak lagi sempurna selain ia bertentangan dengan tujuan kenapa dia mahu mengaji pada asalnya.

“Saya mengaji bukan untuk menunjuk sebaliknya untuk mendekatkan diri kepada Allah, kalau saya buat itu ia dah lari tujuan asal. Tapi sekali-sekala saya ada juga berkongsi mana-mana ayat Al-Quran yang dibaca kepada pengikut di Instagram,” ujarnya lagi. – KopiPlanet.com