• FOLLOW US

Bella Astillah Telah Selamat Lahirkan Bayi Perempuan

Penyanyi Bella Astillah kini telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan di sebuah hospital kira-kira pukul 6.10 pagi tadı.

Perkara tersebut dikongsikan oleh isteri kepada artis kelahiran Singapura, Aliff Aziz menerusi perkongsian di Instagram.

“Syukur Alhamdulillah, Bella dah selamat bersalin. Thank you so much kepada yang sentiasa mendoakan Bella Yayy, it’s our first wefieee

“Sampai Hospital tadi 3.30am, My baby princess keluar jam 6.10am, Alhamdulillah (abang dulu 1 jam setengah adik ni 2 jam setengah,” kongsinya.

Sebelum ini, Bella dan Aliff sudah mempunyai seorang cahaya mata lelaki iaitu Mohamad Ayden Adrean yang kini mencecah usia tiga tahun. – KopiPlanet.com

Nurflix TV Online Patuh Syariah, Kandungan Sopan Untuk Semua Golongan

Satu platform TV Online, Nurflix ditubuhkan bagi memperkasakan pembangunan ekonomi dan sahsiah diri yang mana ia bakal menawarkan kandungan digital baharu, segar, tulen dan selamat ditonton oleh semua golongan peringkat umur dengan berlandaskan aspek adab dan akhlak.

Bagi mencapai tujuian tersebut, platform streaming TV online yang dibangunkan Sutera Hijau Ventures Bhd ini menggunakan khidmat kerjasama dua hal di antara golongan ulama dengan karyawan industri kreatif bagi menghasilkan kandungan-kandugan program yang bermutu dan menghiburkan mengikut landas Islam.

Pengasas yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Nurflix, Syah Mohamed berkata, idea asal untuk mewujudkan Nurflix ini sebenarnya adalah untuk mencipta sebuah ekosistem mampan diri yang dapat memberi manfaat kepada pengguna serta penyedia kandungan menerusi platform yang disediakan.

“Kalau dilihat pada masa ini terlalu banyak kandungan digital yang semakin tidak terkawal, tidak ditapis, tidak memiliki norma dan nilai budaya yang ideal.

“Pada masa yang sama juga, ekosistem mampan diri yang telah dibentuk ini akan dapat membantu menyediakan peluang pekerjaan buat tenaga kerja dan karyawan dalam sektor industri kreatif dan secara tidak langsung ia dapat membantu menjana ekonomi negara,” kata ketika ditemui pada majlis pelancaran Nurflix yang berlangsung di Masjib Tuanku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong, Shah Alam baru-baru ini.

Turut hadir pada majlis itu ialah Pengerusi Nurflix, Datuk Seri Syed Zainal Abdidin Syed Mohd Tahir dan Penyelia Kehormat (Musyrif) Nurflix, Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid.

Susulan penubuhan Nurflix, ia bakal menghidangkan pelbagai kandungan menarik yang disertai beberapa selebriti popular seperti Mira Filzah, Erra Fazira, Eman Manan, Mawi, Altimet, Yasin Sulaiman, Diana Amir, Ernie Zakri, Wany Hasrita, Irma Hasmie, Fara Fauzana dan Lufya Omar.

Memiliki sasaran untuk meraih 1 juta tontonan (subscribers) sehingga akhir Januari 2021, pihak Nurflix turut mengalu-alukan kehadiran penerbit, pengarah, penulis skrip dan bakat-bakat baharu, bersesuaian dengan tagline mereka, ‘Be Part of Us’.

Nurflix bakal memulakan tayangannya bermula Oktober dengan harga pakej langganan yang akan diumumkan kelak. – KopiPlanet.com

Zizan Razak Hanya Anggap Hawa Rizwana Seperti Seorang Adik

Melihat kepada ‘keakraban’ yang dipamerkan antara pelakon dan pelawak Zizan Razak serta Hawa Rizwana Redzuan apabila sering berbasikal bersama-sama telah mengundang reaksi netizen.

Bagaimanapun, Zizan menjelaskan dia hanya menganggap pembaca berita popular TV3 itu tidak lebih seperti seorang adik.

“Saya pun tak tahu kenapa saya dengan Hawa digosipkan. Saya menganggap dia seperti adik saya sahaja, tidak lebih daripada itu.

“Saya pun tidak pernah rasa ada perasaan dengan dia. Pada saya Hawa seorang anak yang sangat baik, adik yang sangat konsisten dengan kerja dan fokus dengan kerja yang dibuat,” jelasnya.

Zizan berkata demikian ketika ditemui semasa majlis pelancaran produk Wholly Fitz yang berlangsung di Hotel Royale Chulan Kuala Lumpur semalam.

Jelasnya, dengan gosip yang timbul itu dia melahirkan kerisauannya terutama sekali terhadap kerjaya dirinya dan Hawa.

>Baca: Menang Hero Remaja, Batu Loncatan Nadhir Takluk Bidang Lakonan

Menurut Zizan, dia tidaklah selalu berhubung dengan Hawa dan sebaliknya mereka hanya saling berhubung apabila melibatkan aktiviti berbasikal.

“Jadi, saya kesian pada orang-orang di luar sana yang anggap kami ada apa-apa dan ia menjadi satu spekulasi yang boleh membawa kepada benda yang tidak baik.

“Saya cerita perkara ini supaya semua orang faham yang kami ini seperti abang dan adik. Saya rasa kelakar sebab dia terlalu muda dan saya nak dia bekerja dan bekerjaya dengan baik terlebih dahulu,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Menang Hero Remaja, Batu Loncatan Nadhir Takluk Bidang Lakonan

Juara Hero Remaja 2020, Nadhir Nasar, 24, merasakan sekarang masa yang sesuai untuk dia menceburkan diri dalam bidang hiburan, terutama sekali lakonan.

Kata Nadhir, dia sudah lama berhasrat untuk menyertai program Hero Remaja sebagai platform menonjolkan diri dan dia merasakan kemenangannya ini sebagai titik tolak untuk bangkit mengejar impiannya.

“Alhamdulillah, saya bersyukur atas kemenangan ini. Sejujurnya saya tak kejar wang kemenangan, yang penting saya dapat jadikan ini sebagai satu platform untuk memulakan kerjaya sebagai pelakon.

“Sebenarnya, empat tahun lalu saya sudah berhasrat untuk menyertai Hero Remaja, namun saya rasa tak cukup pengalaman ketika itu,” katanya.

Nadhir berkata demikian ketika ditemui di sidang media Finale Hero Remaja 2020, bertempat di Kumpulan Media Karangkraf, Shah Alam sebentar tadi.

Dengan kemenangan itu, Nadhir selaku juara telah membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM10,000, trofi dan selempang.

Graduan Ijazah Sarjana Muda Komunikasi & Pengajian Media (Penyiaran) dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu berkata, dia tidak mahu membuang masa dan ingin terus mengejar cita-cita untuk menjadi seorang pelakon dan pengarah yang berkaliber.

“Selepas kemenangan ini saya tak mahu rehat dan membuang masa, sebaliknya ingin terus bekerja. Jika saya berehat, saya mungkin akan tertinggal peluang kerana ramai bakat baru yang sentiasa memasuki industri.

“Saya beri masa selama empat tahun untuk mendalami ilmu lakonan, kemudian jika berpeluang saya akan cuba untuk kejar cita-cita bergelar pengarah pula,” katanya lagi.

Dalam pada itu, mengenai individu yang dikaguminya dalam bident lakonan, Nadhir amat mengagumi bakat lakonan dan pengarahan Namron.

“Saya kagum dengan bakat dan kesungguhan Namron sebab dia ada identiti tersendiri. Dia buat karya dengan penuh minat, bukan sebab nak kejar duit.

“Kita sebagai penonton harus sentiasa menyokong industri seni tempatan agar naskhah-naskhah ini dapat pergi lebih jauh,” ujarnya lagi. – KopiPlanet.com

Ernie Rancang Kahwin Tahun Hadapan, Minta Doakan Hubungan Dengan Syamel

Mencecah usia 28 tahun penyanyi Ernie Zakri mengakui ada terfikir untuk melangkah ke gerbang perkahwinan, namun menurutnya perkara itu bukan menjadi keutamaannya buat masa sekarang.

Menurut anak bongsu daripada dua adik-beradik itu, sekarang fokusnya adalah untuk menjaga dan membahagiakan kedua ibu bapanya terlebih dahulu.

“Apa yang boleh saya katakan bukan tahun ini (mendirikan rumah tangga). Umur saya dah 28 tahun, memang saya rasa patut untuk tamatkan zaman bujang, rancangannya sudah ada. Cuma saya tak tahu lagi bila, mungkin tahun hadapan. Sekarang fokus saya hanya nak jaga ibu bapa saya sebab kakak saya dah berkahwin.

“Doakan saya tamatkan zaman bujang tahun hadapan. saya sentiasa berdoa dalam hati, umur 29 nanti masa terbaik untuk saya berkahwin. Saya tak mahu komen lebih-lebih, saya nak yang terbaik dahulu untuk keluarga saya, itu yang saya boleh katakan,” ujarnya.

Dia berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran platform digital tv, Nurflix yang diadakan di Masjid Tuanku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong, Shah Alam, semalam.

Walaupun tidak memberikan sebarang kenyataan rasmi mengenai hubungannya dengan Syamel, penyanyi itu mengharapkan doa peminat agar perhubungan mereka sentiasa berjalan lancar dan dalam keadaan baik-baik sahaja.

>Baca: Lufya Omar Kagum Sharnaaz Sanggup Ketepikan Ego Demi Kebaikan Anak

“Anda doa-doakanlah tentang calon yang anda selalu dengar-dengarkan itu semoga apa yang orang selalu doakan itu berjalan dengan baik. Doakan kami.

“Dia (Syamel) menepati ciri-ciri lelaki yang saya minati, apa yang penting saya cari lelaki yang menghormati ibu bapa saya sebab ibu bapa adalah keutamaan nombor satu dalam hidup saya,” ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Ernie akan muncul dalam program The Khadijas yang akan bersiaran di Nurflix bersama rakan-rakan artis yang lain seperti Wany Hasrita, Diana Amir, Sherry Al-Hadad, Irma Hasmie, Lufya Omar, Amira Othman dan Fara Fauzana. – KopiPlanet.com

Lufya Omar Kagum Sharnaaz Sanggup Ketepikan Ego Demi Kebaikan Anak

Di sebalik kemelut yang melanda dirinya dan bekas suami, penyanyi Lufya Omar, 35, berkata dia kagum dan memandang tinggi terhadap rakan artis, Sharnaaz Ahmad yang sanggup mengenepikan egonya demi kebaikan anak.

Menurut Lufya, dia merasakan tindakan Sharnaaz itu yang terbaik dan seharusnya dilakukan bagi pasangan yang sudah berpisah demi kebaikan anak masing-masing.

“Saya sangat respek dengan Sharnaaz sebab dia pun ada masalah yang besar dengan Nabila, tetapi dia turunkan ego dan kemarahannya demi anak. Saya tak boleh terima (bekas suami tak jenguk anak). Saya bagi dia kalau nak jumpa anak dan saya ada bukti mesej-mesej tersebut.

“Kalau pun dia tak nak jumpa anak kat rumah, dia boleh bawa Haura ke taman permainan sekitar rumah saya atau mana-mana tempat selesa untuk berjumpa anak. Senang cerita, hendak seribu daya, tak nak seribu dalih,” luahnya.

Dia berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran platform digital Nurflix di Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong semalam.

Dalam pada itu, bekas bintang Akademi Fantasia itu juga memberitahu sehingga kini sudah setahun bekas suaminya itu tidak berjumpa dengan anak mereka.

“Lebih kurang setahun dah dia tak jumpa Haura, saya fikir masa depan anak saya. Ada video bila anak panggil dia tak pandang, macam mana dia boleh kata saya halang dia daripada jumpa anak. Kalau dia betul-betul sayang anak daripada mula orang boleh nampak,” kata Lufya.

>Baca: Mira Filzah Bakal Bergelar Isteri Arkitek Hujung Tahun Ini

Lufya dan bekas suami, Dr Che Muhammad Hafiz Che Baharum, 30, disahkan bercerai talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bestari, Petaling Jaya pada 17 Jun lalu.

Pasangan itu berkahwin pada 26 November 2016 dan dikurniakan seorang anak perempuan, Laana Haura yang kini berusia tiga tahun.

Menurut Lufya dia kini berasa gembira dan tenang dengan keadaannya kini namun apabila memikirkan tentang anak perempuannya, hatinya pasti akan berasa lemah dan sebak.

“Saya izinkan dia (bekas suami) untuk jumpa Haura tapi macam saya cakap dia punya ego itu. Kalau dia tak nak jumpa saya pun tidak mengapa, yang penting jumpalah anak,” ujarnya lagi. – KopiPlanet.com

Mira Filzah Bakal Bergelar Isteri Arkitek Hujung Tahun Ini

Pelakon dan pengacara Mira Filzah Badieozaman, 27, mengesahkan dia bakal menamatkan zaman bujang pada hujung tahun ini.

Menurut Mira persiapan menuju hari bahagianya sudah mula dilakukan namun aktres jelita ini enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

“Insyaallah apa sahaja nanti saya akan hantar undangan kepada pihak media. Dalam tempoh dua bulan ini selain habiskan kerja-kerja seni yang tertangguh saya kena setelkan beberapa perkara lagi (persiapan untuk majlis perkahwinan).

“Saya sudah dipinang orang dan Alhamdulillah tiada rintangan yang dilalui sepanjang tempoh ini. Saya dah bersedia (bergelar seorang isteri),” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran saluran tv penstriman Nurflix yang berlangsung di Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong hari ini.

Walaupun tidak memberikan kenyataan secara tepat mengenai bakal suaminya namun rata-rata peminat sudah mengetahui hubungannya dengan arkitek Wan Emir Astar Datuk Wan Muhammad Khair-il Anuar, 30.

Mengulas lanjut mengenai dirinya yang dikatakan sudah semakin terbuka berkongsikan kemesraan mereka dengan berbalas komen di laman Instagram, Mira menjelaskan, “Saya tidaklah terbuka sangat, saya biasa-biasa sahaja dan saya still ‘keep it low’.

“Alhamdulillah setakat ini bakal suami tidak ada halangan untuk saya teruskan kerjaya seni. Nanti boleh tanya dia sendiri mengenai kerjaya saya selepas bergelar isteri (sama ada beri halangan berlakon atau tidak). Dia adalah orang yang terbaik boleh menjawab soalan itu,” katanya lagi. – KopiPlanet.com

Kredit Foto: Instagram Mira Filzah

Tawaran Berlakon Tidak Putus, Neera Azizi Berhenti Jadi Pramugari

Sebelum ini, pelakon Neera Azizi sememangnya dikenali menjadi seorang pramugari bersama syarikat penerbangan Malindo Air.

Bagaimanapun, menerusi perkongsiannya di Instagram, Neera menyatakan kini dia sudah tidak lagi bertugas di awan biru.

“Okay ramai sangat tanya I still fly ke? Dah resign ke? Dah tak shoot ke? Now I nak bagitau yes I dah resign Malindo. I sekarang focus acting. Why resign? Cuz dapat offer shoot drama back to back.

“Alhamdulillah since resign till now my job tak putus. Rindu nak fly? Sometimes rindu. I suka je fly tapi my passion more to acting,” kongsinya.

>Baca: Masih Ingin Berlakon, Isma Yusoof Idam Mahu Bawa Watak Transgender

Jelas Neera, sekiranya diberi pilihan sama ada berlakon atau menjadi pramugari, dia menyatakan lebih memilih lakonan sebagai kerjaya.

Namun begitu, dia juga bersedia untuk kembali bertugas di awan biru sekiranya mempunyai peluang, masa dan kesempatan yang sesuai.

“If suruh pilih fly dengan acting. Of course 100% I pilih acting cause dari kecik itu la minat I.. ada juga yang tanya, nak fly balik tak?

“Kalau ada peluang, masa dan kesempatan memang I nak tapi keadaan tak sesuai. Dengan covid semua lagi so airlines banyak minimumkan crew dan office dah tak ambik yang nak rejoin,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Kredit Foto: Instagram Neera Azizi

Masih Ingin Berlakon, Isma Yusoof Idam Mahu Bawa Watak Transgender

Mula berkecimpung sebagai seorang pelakon pada peringkat awal, Azma Aizal Yusoof atau Isma Yusoff kini lebih cenderung kepada bidang pengarahan.

Bagaimanapun, Isma yang ditemui berkata, keinginan untuk berlakon itu masih lagi ada. Cuma, ada satu watak yang begitu ingin dibawakannya.

“Saya ingin bawakan watak seorang transgender sebab saya memang seorang transgender. Biasanya kat luar ramai yang menyangkakan saya seorang make up artist, buat pelamin, tukang urut atau melacur.

“Untuk watak pula, ia bergantung kepada karakter transgender mana yang akan diberikan. Apabila berjumpa dengan rakan-rakan pengarah, saya memang luahkan keinginan itu kepada mereka,” ujarnya.

Bagaimanapun, dia menjelaskan setakat ini ia masih lagi ada sekatan terutama dari sudut penapisan dan penerimaan stesen televisyen untuk mengetengahkan watak-watak sedemikian.

“Ada rakan yang berkata sekiranya terdapat watak-watak sebegitu mereka akan ingatkan saya. Malah, saya pesan kalau melibatkan satu babak sekalipun memang saya nak buat.

“Matlamat saya adalah agar masyarakat menerima golongan seperti saya sebahagian daripada komuniti yang turut memberi sumbangan.

>Baca: Setelah Empat Tahun, Hetty Sarlene Akhirnya Bakal Timang Cahaya Mata

Dalam pada itu, Isma meluahkan dia juga menganggap dirinya seorang yang ‘gagal’ kerana sepanjang bergelar pengarah, dia masih belum berpeluang untuk menghasilkan naskhah berkenaan golongan transgender.

“Saya adalah dalam golongan itu (transgender), tetapi sepanjang menjadi pengarah saya tidak dapat menonjolkan watak-watak transgender ini. Saya rasa ia penting kerana sampai bila-bila orang akan mengecam golongan seperti saya ini menerusi apa yang mereka lihat di media sosial.

“Padahal ada golongan seperti saya ini memberi fungsi, misalnya ada segelintir yang membantu keluarga. Namun ia tidak dapat ditonjolkan dalam stesen televisyen. Pada saya, seharusnya saya buat satu kisah yang paling saya tahu. Sebab itu saya inginkan watak sebegini,” jelasnya yang turut mengakui dirinya seorang bipolar.

Pada masa sama, Isma menyatakan bahawa dia bersedia untuk menerima sebarang kecaman dan dia sendiri tidak menganggap sesuatu kecaman itu penting buat dirinya.

“Apa yang lebih penting adalah ahli keluarga dan sahabat dapat menerima seadanya dan orang yang mengecam itu tidak dopat merasai sendiri kehidupan yang dilaluinya. Kalau ada orang nak kecam sekalipun kita harus terima dan tidak perlu nak marah,” jelasnya.

Sementara itu, ketika ditanya tentang projek terbaharu, Isma menyatakan dia bakal mengarahkan sebuah drama bersiri berjudul Anak Sena yang berkisar tentang kehidupan suku kaum Batik.

“Sebenarnya saya sangat teruja dengan drama ini, apatah lagi ia akan ditayangkan di TV3. Sebelum ini pun saya memang dah biasa bergaul dengan masyarakat orang asli.

“Cuma, cabarannya adalah saya perlu membuat kajian lebih mendalam, terutamanya memahami cara kehidupan mereka supaya apa yang dipaparkan itu tidak lari dari fakta sebenar,” jelasnya.

Akan ditayangkan sebanyak lapan episod, Anak Sena terbitan Kembara Sufi Production memaparkan kisah mengenai kehidupan suku kaum Batik di Kuala Tahan, Pahang.

Ia menceritakan tentang seorang murid orang asli yang baru memulakan alam persekolahan. Kemudian ada seorang guru yang melihat kredibiliti yang dimiliki pada murid ini dan mahu melihat dia berjaya. – KopiPlanet.com

Setelah Empat Tahun, Hetty Sarlene Akhirnya Bakal Timang Cahaya Mata

Setelah empat tahun mendirikan rumah tangga, akhirnya artis popular kelahiran Singapura, Hetty Sarlene mengesahkan dia kini sedang hamil.

Perkara tersebut dikongsikan oleh peserta Gegar Vaganza musim kelima itu sambil menyatakan tentang ulang tahun perkahwinannya yang keempat.

“Kami akan menyambut ulang tahun perkahwinan ke-4 pada minggu hadapan. Dan untuk menjadikan sambutan ulang tahun perkahwinan ini lebih teruja, kami ingin berkongsi bahawa kami akan mendapat cahaya mata pertama.

“Sepanjang kehamilan ini saya berjaya mengatasi semua alahan serta loya, pening, perubahan mood dan tidur siang,” jelasnya.

>Baca: Sempena Ulang Tahun Kelahiran Ke-54, Ibu Neelofa Dapat Hadiah Kereta Mewah

Menerusi perkongsian gambar yang dimuat naik di Instagram, Hetty yang juga aktif berlakon di Malaysia sebelum ini bakal melahirkan cahaya mata sulung pada Januari 2021.

Hetty dan Dani Aaqil atau nama sebelumnya, Daniel Oakes⁣⁣ mendirikan rumah tangga pada Julan 2016 di Singapura. – Kopiplanet