• FOLLOW US

Selebriti Popular Nyanyi Lagu Gemilang, Rayu Rakyat Duduk Rumah

Sebanyak 11 kematian sudah dilaporkan di negara kita akibat wabak Coronavirus (Covid-19) sehingga hari ini. Walaupun kerajaan sudah melaksanakan Perintah Kawalan Berkurung (PKP) sejak 18 Mac lalu hingga 31 Mac ini, namun terdapat segelintir rakyat Malaysia yang masih lagi berdegil dengan arahan tersebut.

Terpanggil untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai ‘public figure’, beberapa selebriti menjayakan kempen dengan menyeru rakyat Malaysia kekal terus berada di rumah bagi membendung penularan Covid-19.

Kempen yang dimulakan oleh penyanyi Nourul Depp ini mendapat kerjasama daripada beberapa rakan artis seperti Datuk Seri Siti Nurhaliza, Ella Aminuddin, Elyana, Dynas Mokhtar, Daphne Iking, Adibah Noor, Zahida Rafik, Ning Baizura, Yuna dan kumpulan Floor 88.

Bergabung menyanyikan lagu Ratu Rock Negara, Ella berjudul Gemilang, kempen ini turut disertai wakil petugas kesihatan serta pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam yang turut meminta semua pihak mematuhi dan memberikan kerjasama dengan hanya duduk di rumah sahaja sepanjang tempoh PKP.

‘Bersama-sama tempuhi segala, saat gemilang akan tiba kan kita kecapi bersama’ – itu bait-bait lirik Gemilang yang dapat menggambarkan situasi yang dihadapi kita semua pada masa kini.

Patuhi arahan dengan duduk di rumah agar kita semua dapat menghapuskan rantaian Covid-19 sekali gus dapat menjalani kehidupan harian seperti biasa sama seperti sebelum ini. – KopiPlanet.com

Vokalis Neon Band Alami Pendarahan Hidung Ketika Rakam Lagu

Ia satu perkara yang mungkin tidak pernah berlaku, tetapi itulah yang dialami oleh vokalis Neon Band Ezwan Ariff apabila mengalami pendarahan hidung ketika merakamkan single terbaharu mereka, Jiwa memandangkan rakaman kali ketiga yang mengambil masa lima jam itu lebih lama daripada kebiasaan membuatkan dirinya berasa tertekan.

Menurut Ezwan, lagu tersebut memang menuntut dirinya memberi fokus kepada kualiti vokal berdasarkan keinginan empat komposer terbabit yang turut bertindak selaku penulis lirik dan penerbit iaitu Kadok (Hazama), Pown Hasril, Karim Karam dan Otromen.

“Boleh dikatakan, dalam lagu ini dari awal sehingga habis memang memberi penekanan kepada vokal. Mereka sangat teliti. Sewaktu proses rakaman kali ketiga, saya berasa tertekan dan mengakibatkan hidung berdarah. Sebab kali ketiga ini, mereka dengar saja perkataan tak kena, mereka suruh rakam lagi.

“Kalau biasa saya boleh siapkan dalam tempoh sejam, kali ini lima jam. Mereka terkejut melihat keadaan saya. Tidak mengapa, kerana Ini simptom biasa saya kalau berada dalam tekanan,” katanya.

Bagaimanapun, Ezwan mengakui segala tekanan dilalui berbaloi selepas mendengar hasil lagu ini. Malah, penyanyi itu menyifatkan muzik, bunyi dan melodi dalam lagu Jiwa ini adalah muzik sebenar yang dicari Neon Band selam ini.

“Ini kali pertama Neon Band bekerjasama dengan empat komposer dalam satu lagu. Masing-masing ada idea dan digabungkan. Apabila mendengar vokal saya, jadi mereka mahukan eleman berbeza dalam lagu ini. Kiranya ini pengalaman baru untuk saya dan anggota lain.

“Setiap orang ada pendapat berbeza. Bagi saya, inilah bunyi Neon Band sebenarnya. Sebelum ini kami masih tercari-cari dan mencari muzik terkini. Namun begitu, apabila mendengar hasil lagu ini, saya dan anggota gembira dan teruja. Hidung berdarah pun jadi berbaloi,” katanya.

Berkongsi mengenai single keempat Neon Band itu, Ezwan yang mewakili anggota lain yang terdiri daripada Adam (gitar), Azuad Abdullah (dram), Firdaus (keyboard), Naim (bass) dan Syafique Sharif (gitar) berkata, lagu itu mengambil masa lama untuk disiapkan.

“Kami dapat demo lagu ini sejak Oktober tahun lalu. Selepas lima bulan baru memulakan proses rakaman. Dalam masa sama, pihak 17Eleven Music juga tidak mahu melancarkan lagu ini jika tidak mendapat muzik yang terbaik.

“Alhamdulillah, berdasarkan maklum balas awal daripada beberapa orang radio, mereka mengatakan lagu ini mengetengahkan bunyi lain dan muzik segar. Begitu juga dengan vokal dinamik lain daripada sebelum ini,” katanya.

Bercerita lanjut mengenai Jiwa, ia adalah single kedua mereka bersama syarikat rakaman 17Eleven Music Sdn Bhd.

“Single sebelum ini adalah Kaca juga bersama 17Eleven Music. Lagu kali ini sangat berbeza dengan tiga single sebelum ini. Kalau sebelumnya semua lagu sedih. Tapi, Jiwa adalah lagu berkonsepkan bahagia.

“Malah, muzik Jiwa juga ‘mid range’. Dalam lagu ini, kami ‘explore’ banyak instrument iaitu ada elemen India (instrumen muzik India) sikit, tapi pop melayu masih ada.

“Ditambah pula membabitkan empat komposer, masing-masing ada input berbeza. Sedikit sebanyak, ia mempengaruhi muzik dan bunyi Neon Band sebelum ini. Identiti selama ini bertukar sepenuhnya.

“Kami berharap lagu ini akan pergi jauh. Kalau boleh nak lagu ini ke Anugerah Juara Lagu. Sewaktu menghasilkan lagu ini pun, kami nak ia standard AJL,” katanya.

Lirik video Jiwa akan dilancarkan secara rasmi pada Jumaat, 20 Mac 2020 pada jam tiga petang di saluran YouTube Seventeen Eleven Music. – KopiPlanet.com

Gara-Gara Covid-19, Luqman Hafidz Nikah Secara Tertutup

Dengan sekali lafaz, pelakon Luqman Hafidz selamat diijabkabulkan dengan pasangannya, Nurul Atiqah Mad Apandi pada sekitar jam 4 petang semalam dalam satu majlis tertutup di Bandar Mahkota Cheras, di sini, Jumaat.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, Luqman berkata, pernikahan berlangsung secara ringkas dan mengikut garis panduan oleh pihak berkuasa sebagai langkah keselamatan terhadap penularan wabak Covid-19 ketika ini.

“Sebelum memutuskan untuk pernikahan ini, saya sudah rujuk dulu kepada jabatan agama dan mendapat kelulusan. Tak ada masalah pun untuk buat pernikahan asalkan di bawah 10 orang mengikut rukun asas dan tatacara yang ditetapkan pihak berkuasa.

“Alhamdulillah, semua tak ada masalah. Majlis hanya dihadiri keluarga terdekat sebab saya lebih gemar bersederhana. Selagi kita boleh buat, kita buatlah sebab tak membabitkan ramai orang jadi tak ada sebab untuk tunda kecuali majlis persandingan nanti terpaksa ditangguhkan sebab akan membabitkan ramai orang,” katanya.

Luqman, 29, yang mula dikenali ramai menerusi pementasan teater Ola Bola dinikahkan oleh bapa pengantin perempuan, Mad Apandi Pisal dalam majlis ringkas di kediaman pengantin perempuan yang hanya dihadiri oleh 10 individu termasuk saksi dan keluarga terdekat kedua-dua belah pihak.

Pada majlis itu, Luqman dan Atiqah, 29, yang menjalinkan hubungan selama empat tahun bertukar dulang hantaran lima berbalas tujuh dan merahsiakan wang hantaran atas permintaan keluarga.

Katanya lagi, majlis resepsi yang sepatutnya berlangsung pada hari yang sama selepas pernikahan ditunda ke satu tarikh yang akan diputuskan kelak selepas situasi Covid-19 ini reda. – KopiPlanet.com

Lagu Khas Untuk Arwah Abam Trending No. 1 Di YouTube

Pemergian Abam atau nama sebenarnya, Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Ridzuan pada usia 32 tahun meninggalkan kesan mendalam bukan saja pada keluarga dan sahabat, tapi seluruh peminat.

Malah, kedua sahabat baiknya yang juga pelawak, Achey dan Fad boleh dikatakan hampir setiap hari berkongsi kenangan mereka bersama di laman Instagram.
 
Malah, tanda pagar #kitabaikramaisayang yang dimuat naik Achey dan Fad di laman sosial sepanjang pemergian Abam juga menjadi ikutan ramai.
 
Dan bagi memperingati pemergian Abam, Achey dan Fad menerusi syarikat rakaman 17Eleven Music melancarkan single, Kita Baik Ramai Sayang khas buat arwah Abam.
 
Fad berkata, lagu itu menggambarkan perasaan dirinya dan Achey terhadap arwah.
 
“Idea menghasilkan lagu ini timbul selepas tiga hari arwah meninggal dunia. Ippo Hafiz yang usulkan pada Achey. Katanya, melodi dan lirik datang secara tiba-tiba ketika di studio.
 
“Ditambah pula ketika itu, Ippo melihat keadaan saya dan Achey termasuk orang ramai yang begitu terkesan sejak pemergian arwah. Kali pertama dengar melodi, saya menangis. Saya cakap pada Achey, inilah perasaan kita pada arwah,” katanya.
 
Fad berkata, proses rakaman berjalan lancar selain dia dan Achey mudah memahami lagu itu.
 
“Selepas berjumpa dan ‘meeting’ dengan Ippo, kami pun jamming lagu ini. Kami pun beri idea sikit untuk lirik.
 
“Apabila lagu penuh siap, kami tidak perlu belajar lagu ini sebab ia mudah untuk kami. Bukan nak kata kami hebat, tapi mungkin sebab lagu ini adalah gambaran perasaan kami pada arwah, jadi ia dipermudahkan.
 
”Sejujurnya, ketika proses rakaman, saya sebak. Begitu juga dengan Achey. Baca lirik dan dengar melodi, saya terbayang arwah. Dengar lagu ini, itulah perasaan kami pada arwah,” katanya.
 
Menurut Fad, sebahagian hasil yang diperoleh daripada lagu itu akan disalurkan kepada anak, balu dan ibu arwah. Tidak terkecuali, Pertubuhan Anak Yatim dan Miskin Baitu Saidi Khadijah, Gombak tempat arwah sering membuat sumbangan.
 
“Sewaktu proses rakaman lagi, kami sudah niat yang mana hasil lagu ini akan ada bahagian untuk Hamzah, balu dan ibu arwah.
 
“Tidak ketinggalan pada rumah anak-anak yatim tempat arwah selalu bantu. Bagi kami, ini saja yang kami boleh buat untuk arwah. Mungkin tak banyak, tapi dapat teruskan usaha murni arwah.
 
“Lagu ini juga bukan untuk tukuan bisnes. Tapi ia untuk arwah supaya kita semua tidak lupa padanya. Dengar lagu ini, orang akan ingat dan boleh mendoakan arwah,” katanya.
 
Menariknya, single yang dilancarkan pada Rabu lalu itu menduduki tempat pertama dalam carta trending di laman YouTube.
 
Single ciptaan Ippo Hafiz dan lirik oleh Ippo Hafiz, Achey dan Fad itu sudah mencecah tontonan lebih 700,000 hanya dalam tempoh 24 jam.
 
Arwah Abam menghembuskan nafas terakhir pada 10 Februari lalu di kediamannya di Gombak akibat demam panas.
 
Arwah meninggalkan seorang balu, Siti Nurhidayah Mohd Ali dan seorang anak lelaki,  Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang kini berusia sembilan bulan. – KopiPlanet.com

Dolla Tekad Takluk Industri Seni, Muncul Single Make You Wanna

Semakin mendapat perhatian selepas memberikan persembahan hebat pada Final RapstarERA 2020 baru-baru ini, kumpulan Dolla yang dibarisi empat gadis cantik ini sememangnya mempertaruhkan bakat besar masing-masing dalma bidnag seni.

Dianggotai Sabrina, Tabby, Syasya dan Angel, Dolla kini tampil dengan single pertama berjudul Make You Wanna yang dihasilkan oleh komposer dan produser lagu popular dari Australia, Bryan B serta Zamaera, Bryan B, Shou Raion dan Luca Sickta.

Menceritakan tentang keyakinan diri dan keberanian seorang wanita dalam membuktikan bahawa setiap manusia itu berharga dan berhak untuk dihormati.

“Kami mahu menghala perhatian kepada kepentingan merasa yakin dan selesa dengan diri sendiri. Wanita yang berkeyakinan tinggi akan lebih menyerlah dan menarik perhatian ramai pihak.

“Saya gembira kerana lagu ini menonjolkan kekuatan wanita. Bukan saja sesuai dimainkan di radio tapi ‘Make You Wanna’ membuat kita terasa ingin menari. Orang yang tidak suka menari pun akan menari bila mendengar lagu ini,” kata Sabrina.

Make You Wanna terbitan dan edaran oleh Universal Music Malaysia dan Lion Music Group Malaysia kini sudah boleh didapati menerusi aplikasi penstriman muzik seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer, Joox dan Apple Music. – KopiPlanet.com

Liyana Jasmay & Intan Ladyana Kuarantin Diri Lepas Balik Dari Australia

Pelakon Liyana Jasmay dan Intan Ladyana selamat tiba di tanah air semalam selepas beberapa hari berada di Australia atas tuntutan kerja.

Menurut Liyana, 32, dia akan mengambil langkah kuarantin diri selama dua minggu berikutan penularan wabak Coronavirus (Covid-19) yang semakin meningkat sekarang.

“Kami akan kuarantin diri selama dua minggu seperti yang dituntut dan berasa sangat gembira akhirnya dapat kembali ke tanah air dan berehat di rumah.

“Sepatutnya kami pulang ke Malaysia pada 23 Mac ini namun disebabkan penularan Coronavirus, kami terpaksa pendekkan jadual penggambaran,” tulis ibu kepada dua cahaya mata itu di laman Instagramnya.

Pelakon filem Papadom itu juga menzahirkan penghargaan buat pekerka sektor perubatan yang bertungkus-lumus mencurah khidmat membendung penularan Covid-19.

“Terima kasih untuk para doktor, jururawat dan semua yang terlibat bagi mengekang wabak ini daripada terus menular.

“Kami akan terus duduk di rumah dan jangan lupa untuk sentiasa mencuci tangan anda,” tulisnya lagi.

Sebelum ini beberapa selebriti dilihat berada di luar negara sebelum Perintah Kawalan Pergerakan selama dua minggu dilaksanakan bermula semalam. – KopiPlanet.com

Mya Ruslee Meninggal Dunia Akibat Penyakit Kanser

Penyanyi Syura Badron dan Haiza Hanafi mengesahkan berita kematian penyanyi Mya Ruslee atau nama sebenarnya, Myanaliza Ruslee, 44, menerusi laman Instagram mereka, sebentar tadi.

Memuatnaik gambar penyanyi yang cukup terkenal dengan lagu Matahari itu, Syura dan Haiza menitipkan ucapan takziah di atas pemergian Mya.

Mya dilaporkan meninggal dunia akibat penyakit kanser yang dihidapinya sejak beberapa tahun lalu.

Penyanyi kelahiran Johor Bahru itu dipercayai menghembuskan nafas terakhir di salah sebuah hospital di Sungai Buloh, Selangor pada jam 4 petang tadi.

Mya pernah mendirikan rumah tangga dengan Tengku Shahreza Tengku Abdul Aziz pada 26 Jun 2009 namun bercerai 17 Ogos 2015, tanpa dikurniakan cahaya mata.

Allahyarham juga pernah menyertai program realiti Gegar Vaganza musim kelima yang bersiaran pada tahun 2018. – KopiPlanet.com

Alvin Chong Balik Bercuti Dari AS, Sedia Jalani Ujian Saringan

Penyanyi dan pelakon, Alvin Chong akan menjalani ujian saringan kesihatan sekali gus bersedia dikuarantin selama 14 hari selepas tiba dari Amerika Syarikat.

Alvin, 29, berkata dia akan mematuhi segala arahan yang sudah dikeluarkan kerajaan selepas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan selama 14 hari bermula esok.

“Sekarang saya dalam perjalanan pulang ke tanah air dari Amerika Syarikat. Saya maklum berkenaan arahan dikeluarkan Perdana Menteri semalam.

“Jadi, apabila di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) nanti, saya akan buat ujian saringan kesihatan yang disediakan.

“Saya juga akan kuarantinkan diri selama 14 hari seperti yang dinasihatkan. Cuma apa yang dirisaukan sekarang di rumah tidak ada barangan makanan dan keperluan harian. Apa-apa pun, doakan saya tiba dengan selamat,” katanya.

Alvin berada di sana bagi tujuan percutian peribadi selepas terbabit penggambaran drama.

Alvin yang baru muncul dengan single Tak Terganti terbitan Universal Music berkata, dia tidak terlepas daripada menjaga kesihatan sepanjang berada di negara Uncle Sam itu termasuk ketika berada dalam penerbangan.

“Ketika berada di tempat duduk pesawat, saya pastikan ia bersih dan ‘hygiene’ terlebih dahulu. Malah, saya juga tidak terlepas daripada menggunakan topeng muka, losen tangan dan cecair pembasmi kuman (hand sanitizer).

“Jadi, jangan risau semua. Saya juga tidak mahu ada apa-apa yang berlaku. Jadi, pencegahan awal itu lebih baik,” katanya. – KopiPlanet.com

Rutin Harian Berubah Sepenuhnya, Ella Seronok Jaga Anak Angkat

Ratu rock negara, Ella atau nama sebenarnya, Norzila Aminuddin, 54, mengakui seronok menjalani kehidupan bersama anak angkat yang dibelanya sejak setahun lalu.

Menurut pelantun lagu Standing In The Eyes Of The World itu, kehadiran Shanome Az Zahra memberikan kebahagiaan buat keluarganya selain rutin hariannya kini sudah berubah sepenuhnya sejak kehadiran si comel tersebut.

“Alhamdulillah, kehidupan kini bertambah bahagia, saya dan suami sentiasa mencari masa untuk diluangkan bersama anak kami.

“Rutin harian pun berubah 360 darjah, saya kena tukar semula jadual harian. Kalau dulu shopping untuk diri sendiri, sekarang ini anak menjadi keutamaan.

“Shanome baharu sahaja mencecah usia tiga tahun, dia seorang yang cepat belajar dan perangainya pun ada sikit-sikit sama macam saya.

“Saya seronok menjaganya dan suami pun sama-sama membantu jaga Shanome. Kalau salah seorang sibuk dengan kerja, yang seorang lagi akan jaga. Kalau kami berdua sibuk, akan ada orang yang jaga dia. Semua saya pantau untuk Shanome,” katanya.

Ella berkata demikian kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis sidang media mengumumkan lantikannya sebagai duta jenama pakaian muslimah Sabella di The Love Matic, Jalan Ampang, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Berkongsi lebih lanjut mengenai pengalamannya menjaga anak, Ella berkata pada mulanya dia sedikit kekok dan berhadapan kesukaran namun perkara itu berjaya diatasinya dari masa ke semasa.

“Tipulah kalau cakap tak berhadapan dengan situasi sukar menguruskan anak kecil, dulu saya jadi risau nak uruskan terutama nak tukar lampinnya. Tapi sekarang dah okay dah.

“Saya juga panik apabila dia mula menangis kerana tak tahu apa yang dia mahukan sampaikan saya sendiri pun turut menangis sekali,” ujarnya berseloroh.

Untuk rekod, Ella mendirikan rumah tangga dengan juruterbang, Azhar Ghazali pada 7 Julai 2012. – KopiPlanet.com

“Bukan Provokasi, Tapi Sama-Sama Cari Makan” – Lan Kristal X

Penyanyi Lan Solo atau nama sebenarnya, Mohd Razlan Mohamed Yusof, 35, berkata penubuhan band Kristal X yang dianggotainya bersama ahli asal kumpulan Kristal iaitu Ainul dan Ezal bukanlah satu langkah untuk memprovokasi bekas kumpulannya terdahulu, Kristal.

Menurut Lan, dia berbuat demikian untuk berkongsi rezeki bersama rakan-rakannya yang lain selain kembali demi memenuhi permintaan peminat.

Kristal X dianggotai tiga ahli asal Kristal iaitu Lan selaku vokalis, Ainul (drummer), Ezal (bassist) serta seorang anggota baharu, Napie selaku gitaris.

“Saya tiada niat untuk provok (kumpulan Kristal), cuma ini rezeki masing-masing. Saya dah berbincang untuk ‘throwback’ dengan ‘line up’ asal Kristal iaitu Ainul dan Ezal.

“Tentang pemilihan nama Kristal X memang saya sayangkan nama Kristal itu jadi tertubuhlah Kristal X yang mana menggambarkan bekas-bekas ahli kumpulan asal Kristal yang bergabung semula demi memenuhi permintaan peminat yang mahu melihat kami kembali.

“Saya akui masih sayang Kristal dan tiada masalah sekiranya nak bekerjasama cuma buat masa sekarang saya tak boleh nak bekerjasama dengan anggota dalam Kristal.

“Bagi saya persaingan itu perlu ada, kalau tak ada kita tidak akan maju. Cuma ia ikut kreativiti serta cara masing-masing bagaimana untuk mengambil hati peminat menerusi karya-karya yang dihasilkan,” kata Lan kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran single Seragam Hitam Versi 2020 yang berlangsung di Red Box The Gardens Mall, Kuala Lumpur semalam.

Seragam Hitam Versi 2020 dirakamkan semula Kristal X sempena ulang tahun ke-20 penerbitan lagu tersebut yang dicipta oleh Datuk M.Nasir dan Allahyarham Loloq.

Menurut Lan lagi, penubuhan Kristal X tidak akan menghalang mana-mana anggotanya daripada berkarya dengan projek lain.

“Saya dengan rakan dalam Kristal X bersepakat tidak akan mengikat diri kami dengan band ini saja. Kita perlu jadi realistik kerana dalam kehidupan sekarang, nak cari rezeki perlu melakukan banyak kerja. Cumanya, Kristal X akan menjadi keutamaan dahulu sebelum kami terlibat dalam kerja-kerja yang lain,” katanya.

Sebelum ini Lan meninggalkan kumpulan Kristal pada hujung tahun 2017 dan memulakan karier seni sendiri dengan menggunakan nama Lan Solo.

Video muzik Seragam Hitam Versi 2020 yang telah dilancarkan semalam juga boleh ditonton secara rasmi menerusi saluran YouTube Seventeen Eleven Music. – KopiPlanet.com