• FOLLOW US

‘Buka Panggung’ Cabar Kredibiliti Pelakon Popular Lontar Dialog Spontan

Astro Warna dengan berbesar hati melancarkan program All Stars Buka Panggung yang merupakan sebuah pertandingan stagecom (komedi pentas) berkonsepkan realiti yang menampilkan nama-nama besar industri lakonan tempatan yagn dicabar untuk mencuba nasib dalam seni komedi improv.

Bermula 6 September ini, All Stars Buka Panggung bakal menyerikan saluran Astro Warna (saluran 132) dan Astro Warna HD (saluran 214) yang mana ia akan bersiaran langsung dari Royal Theatre, Shah Alam pada setiap hari Jumaat, jam 9 malam.

Keunikan program ini terletak pada formatnya di mana ia menguji dan mencabar pelakon terhebat tanah air untuk beraksi dalam babak komedi pentas yang penuh dengan elemen kejutan.

Untuk program ini, Ajak dan Shahrul dari kumpulan Shiro telah diberi peranan sebagai hos untuk menggendalikan seramai 20 bintang pelakon popular yang mengambil bahagian dalam program yang bertaglinekan Katakan Tidak Kepada Skrip.

Antara selebriti yang mengambil bahagian ialah Datuk Aaron Aziz, Datin Seri Umie Aida, Naim Daniel, Liyana Jasmay, Datuk Rosyam Nor, Datin Diana Danielle, Fizo Omar, Farahdhiya, Fahrin Ahmad, Zulhuzaimy, Sharifah Sakinah, Sweet Qismina, Datuk Fizz Fairuz, Johan As’ari, Rita Rudaini, Ruhainies, Fauzi Nawawi, Izzue Islam, Noorkhiriah dan Mona Allen.

Pengurus Saluran Astro Warna, Norzeha Mohd Salleh berkata, “Bagi mengukuhkan kedudukan Astro Warna sebagai satu-satunya saluran komedi utama di negara ini, kami cukup optimis dalam memperkenalkan kandungan komedi pelbagai format bertujuan untuk memberi lebih pilihan dan pengalaman menonton yang mempersonakan buat pelanggan kami.

“Berbeza dengan pertandingan komedi yang pernah diterbitkan sebelum ini, kami bawakan pula format baharu menerusi program All Stars Buka Panggung yang membawa kelainan tersendiri apabila buat julung kalinya bakal menyaksikan pertembungan sengit barisan pelakon popular tanah air yang memperlihatkan bakat terpendanm mereka dalam bidang komedi dan lawak jenaka.

“Bukan mudah untuk berlakon apatah lagi untuk membuat lawak secara improv, tanpa bersandarkan skrip rujukan. Untuk menguasai kedua-dua cabang seni ini (berlakon dan berlawak), ia memerlukan ilmu dan penghayatan luar biasa. Menerusi penganjuran progam ini, kami ingin mencari titik keseimbangan untuk melahirkan penggiat seni yang versatil seterusnya merangka struktur kandugan komedi yang berkualiti dan padat dengan mesej bermakna,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran All Stars Buka Panggung yang diadakan di The Starling Mall, Damansara Utama baru-baru ini.

20 selebriti ini akan bersaing untuk merebut hadiah kemenangan iaitu wang tunai RM50,000 beserta trofi, tempat kedua RM25,000 beserta trofi, tempat ketiga RM10,000 dan trofi dan tempat keempat tetap berjaya membawa pulang RM5,000 beserta trofi. – KopiPlanet.com

Dua Tersingkir… Hanya Empat Kumpulan Mara Ke Final MLS 2019

Saingan separuh akhir Muzikal Lawak Superstar 2019 (MLS 2019) menyaksikan dua kumpulan gagal untuk meneruskan aksi di pentas final pada minggu hadapan.

Nasib nyata tidak menyebelahi Voices dan Titans apabila kedua-dua kumpulan mendapat markah terendah, sekali gus menampilkan empat kumpulan akan beraksi di final iaitu J-Born, Botak, UNI dan Newboh.

Salah seorang juri tetap, Altimet menyatakan keenam-enam kumpulan yang bertanding sudah memberikan yang terbaik dan aksi yang menghiburkan.

“Kalau ikutkan saya bersama-sama dua orang lagi juri iaitu Datuk Awie dan Nora Danish seboleh-bolehnya mahu kesemua peserta layak ke pentas akhir.

“Bagaimanapun, adalah normal dalam sebuah pertandingan yang dikira berdasarkan kedudukan dan sudah menjadi ketetapan pihak produksi untuk menyingkirkan dua kumpulan yang berada di kedudukan terbawah,” ujarnya.

Pada saingan separuh akhir menyaksikan J-Born mendahului kedudukan dengan markah sebanyak 60.36 peratus dan diikuti Botak (51.11 peratus), UNI (48.81 peratus), Newboh (44.25 peratus), Voices (43.41 peratus) dan Titans (32.05 peratus).

Sementara itu, penyanyi Shiha Zikir yang mewakili kumpulan Voices berkata, dia bersama ahli kumpulan yang lain sudah cuba melakukan yang terbaik.

Ujarnya, sejak berkecimpung dalam bidang lawak ini, dia baru menyedari bahawa bukan mudah untuk membuatkan orang ramai terhibur dengan apa yang dipersembahkan.

“Kami dah berusaha bersungguh-sungguh, tetapi rezeki tidak memihak kepada kami. Cuma saya agak kecewa sedikit kerana tidak dapat memenuhi hasrat peminat kumpulan Voices untuk melihat kami ke peringkat seterusnya,” ujarnya.

MLS 2019 disiarkan setiap hari Jumaat pada pukul 9.00 malam di saluran Astro Warna (132) dan Astra Warna HD (124) sejak 28 Jun lalu. – KopiPlanet.com

Cerita Rakyat Suatukala – Timun Mas & Ijo Papar Kisah Rakyat Nusantara

Jarang-jarang sekali membawakan watak gelap dan antagonis, pelakon Fasha Sandha berpeluang membawakan karakter tersebut menerusi filem televisyen (FTV), Suatukala – Timun Mas & Ijo yang diterbitkan oleh Red Communications Sdn Bhd.

Mengangkat tema cerita rakyat serumpun, Timun Mas & Ijo merupakan kisah rakyat nusatara yang diinspirasikan dari ceritera rakyat Jawa, Indonesia.

Timun Mas & Ijo mengangkat tema kekeluargaan, persahabatan dan kesetiaan menjadi latar utamanya selain menyuntik elemen komedi, fantasi dan penggembaraan sebagai genre tumpuan.

Diarahkan oleh Shamyl Othman, FTV ini menghimpunkan nama-nama besar dari kedua-dua negara Malaysia dan Indonesia. Fasha keluar dari zon selesa apabila membawakan watak antihero, seorang ahli sihir, Mak Andeh yang memiliki kuasa sakti dari negara Inderaloka.

Watak beliau diriingi dua penggemudi lain iaitu pelakon cilik Fikry Kiki sebagai Mat Jenin dan pelakon filem Tamil tempatan, Kishok Kumar sebagai Ijo.

Mengulas mengenai wataknya, Fasha berkata, dia mengambil rujukan daripada lakonan pelakon Hollywood, Angelina Jolie menerusi watak Maleficient seperti mana yang dituntut pihak produksi.

“Pihak produksi meminta saya untuk membuat rujukan watak menerusi filem Maleficient lakonan Angelina Jolie. Namun yang selebihnya saya lakukan sendiri untuk menghidupkan watak saya dan saya mengambil masa kira-kira tiga minggu untuk menjiwai watak sebagai seorang ahli sihir,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pratonton FTV Timun Mas & Ijo di TGV One Utama, Damansara baru-baru ini.

Dua pelakon Indonesia iaitu Prisia Nasution dan Vanka JKT48 pula memainkan peranan sebagai Mbak Sarini yang menjaga Timun Mas sejak dari kecil lagi yang akhirnya menjadi buruan Mak Andeh untuk kepentingannya sendiri.

Menurut Penolong Naib Presiden GenNext Studios Astro, Yasmin Yahya, Suatukala merupakan satu jenama yang mengangkat kisah-kisah rakyat Nusantara dan disajikan kepada audiens yang berkongsi persamaan dari aspek bahasa, budaya dan tradisi.

“Tahun lalu kami mengangkat tiga kisah dongeng serumpun iaitu Bawang Merah Bawang Puteh, Malin Kundang dan Badang secara sekali gus dalam satu naskhah kompak. Kali ini kami pertontonkan pula sebuah ceritera rakyat yang popular di Indonesia, Timun Mas dengan harapan boleh dikongsikan bersama masyarakat serumpun yang masih berpegang kepada nilai-nilai ketimuran yang sama.

“Timun Mas & Ijo sesuai dijadikan hiburan santai seisi keluarga kerana ia juga sarat dengan input positif dan dijadikan nilai-nilai murni. Lebih menarik apabila kami gabungkan pelakon dari dua negara, Malaysia dan Indonesia agar hasil karya ini lebih luarbiasa. Ternyata, percaturan tersebut sangat tepat dan hasil akhir Suatukala – Timun Mas & Ijo tidak mengecewakan,” katanya.

Sementara itu, pengarahnya, Shamyl Othman pula berkata, “Saya harap cubaan saya untuk menzahirkan sebuah filem televisyen yang kelakar dan menghiburkan tapi pada masa yang sama menyentuh perasaan, berjaya. Niat saya juga ialah untuk cuba memaparkan watak perempuan yang bersemangat kuat dan berdikari terutama melalui watak Timun Mas,” ujarnya yang pernah mengarahkan Suatukala: Bawang Merah Bawang Putih tahun lalu.

Timun Mas dan Ijo sudah boleh dilanggan menerusi Astro First Eksklusif (saluran 480) dan menerusi platform digital On Demand sejak 1 Ogos lalu. – KopiPlanet.com

Geng Papar Tema ‘Girl Power’, Jalan Cerita Tidak Cliche

Jarang-jarang sekali tema kekuatan wanita dijadikan sebagai fokus utama dalam sesebuah jalan cerita, syarikat produksi Perempuan Productions mengangkat tema sedemikian bagi memberi kelainan menerusi filem televisyen (FTV) pertama terbitan mereka, Geng.

Dengan kekuatan barisan pelakon seperti Sherry AlHadad, Nadiya Nisaa, Lisa Surihani, Fatimah Abu Bakar, Hisyam Hamid dan Alif Satar, Geng berjaya menggarap watak setiap pemainnya dengan baik.

Sebagai pemilik bersama Perempuan Productions, Sherry berkata dia tidak mahu menghasilkan sebuah karya syok sendiri sebaliknya ingin melahirkan naskhah yang boleh memberikan nilai pengajaran lebih-lebih lagi untuk kaum wanita.

“Selalunya kita tengok banyak filem lebih tertumpu pada kekuatan lelaki, kali ini menerusi Geng kami menampilkan kisah persahabatan tiga wanita yang masing-masing mempunyai konflik kehidupan sendiri.

“Pada mulanya agak janggal juga saya untuk melakonkan watak gengster sebab sebelum ini saya lebih dikenali dengan watak komedi.

“Yang bestnya, semua rakan pelakon saling memberi dalam setiap lakonan mereka jadi secara tidak langsung ia menyeronokkan untuk berada dalam set setiap hari,” kata Sherry kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pratonton Geng di GSC Pavilion, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Geng merupakan arahan Umie Salwana Omar. Menurut Umie, walaupun filem ini memaparkan banyak adegan berkaitan dadah namun ia bukan bertujuan untuk memberikan pendedahan kepada bahan terlarang itu.

“Geng memang mahu menunjukkan kekuatan wanita dengan menampilkan permasalahan yang dihadapi wanita zaman sekarang. Filem ini bukan bertujuan nak promo dadah sebaliknya ia hanya plot bagi menguatkan lagi jalan cerita Geng.

“Sebelum memulakan penggambaran, kami terlebih dahulu meminta pandangan dan nasihat daripada pihak polis agar tiada adegan yang tidak bersesuaian dalam filem ini,” kata Umie.

Geng hanya mengambil masa selama 14 hari tempoh penggambaran dilakonkan di sekitar Kuala Lumpur, Kuala Kubu Baru dan penjara Kajang.

Geng mengisahkan tentang Isabella, seorang bekas banduan yang ingin meninggalkam dunia jenayah tetapi geng lamanya, Geng Naga Kilat memaksanya untuk membuat satu lagi penghantaran dadah yang terakhir.

Enggan berbuat demikian, akhirnya ibu Isabella telah diculik. Isabella ingin mendapatkan ibunya semula serta menumpaskan operasi geng lamanya, dia kemudiannya mendapat bantuan daripada dua kawan baiknya, Anita dan Mariam.

Adakah misi Isabella and the geng berjaya? Jangan lupa melanggan Geng di saluran Astro First Eksklusif (480) bermula 18 Julai ini. – KopiPlanet.com

Sep, Bunga Jadi Mangsa Pertama Penyingkiran Muzikal Lawak Superstar

Rancangan realiti Muzikal Lawak Superstar 2019 yang memasuki minggu ke-2 menyaksikan dua kumpulan telah tersingkir daripada saingan.

Ternyata tuah tidak memiliki kumpulan Sep dan Bunga apabila mendapat markah terendah, sekaligus tidak dapat meneruskan saingan pada minggu berikutnya.

Nora Danish selaku salah seorang juri tetap menyatakan, persembahan kedua-dua kumpulan itu agak kurang memuaskan seperti minggu pertama.

“Untuk minggu ini pun kami lihat prestasi kedua-duanya tiada sebarang peningkatan yang ketara. Itu antara faktor yang dilihat oleh saya, Awie dan Altimet tentang penyingkiran tersebut.

“Bagaimanapun, saya agak terkejut juga apabila dua kumpulan yang tersingkir terus. Pada saya peluang patut diberikan lagi memandangkan saingan baru memasuki minggu kedua,” ujarnya.

Berbeza dengan Nora, seorang lagi juri iaitu Altimet pula menyatakan adalah wajar untuk dibuat penyingkiran dua kumpulan sekaligus memandangkan saingan hanya berlangsung selama lapan minggu.

“Yang pasti penyingkiran akan tetap berlaku setiap minggu. Lagipun ada 14 buah kumpulan yang bersaing, namun hanya empat kumpulan sahaja yang akan beraksi di final.

“Jadi, tidak mustahil sekiranya ada episod yang akan menyaksikan penyingkiran lebih satu kumpulan. Memang semuanya dah buat yang terbaik, tetapi akan ada yang tersingkir,” jelasnya.

Dengan penyingkiran tersebut, menyaksikan 12 buah kumpulan akan meneruskan saingan iaitu J-Born, Heart, Botak, Uni, Titans, Voices, Tamanz, Wasap, Libra, Kroni, Newboh dan Kitawa.

Muzikal Lawak Superstar 2019 merupakan sebuah rancangan realiti muzikal komedi yang disiarkan di saluran Astro Warna (132) dan Astro Warna HD (124) pada setiap Jumaat pukul 9.00 malam.

Rancangan tersebut dihoskan oleh Nabil Ahmad dan Nabila Huda, manakala Datuk Awie, Nora Danish dan Altimet pula bertindak selaku juri tetap. – KopiPlanet.com

Lima Selebriti Dipilih Penyampai Baharu Program Mingguan Wanita

Menyedari pengaruh dan populariti selebriti terkenal boleh menarik lebih ramai pengikut, program bual bicara Mingguan Wanita mengambil keputusan untuk melantik lima selebriti terkenal sebagai penyampai baharu mereka.

Mereka yang terpilih ialah Elizad Sharifuddin, Erra Fazira, Sherry Al-Hadad dan dua artis lelaki iaitu pelakon Norman Hakim dan penyampai radio Era, Radin Amir.

Menurut Pengurus Saluran Astro Prima, Norzeha Mohd Salleh, pemilihan kelima-lima selebriti itu dirasakan tepat memandangkan pengaruh selebriti lebih kuat daripada ‘social media influencer’.

“Selebriti punyai pengaruh yang kuat berbanding selebriti media sosial dan tidak dinafikan atas sebab itu kita menampilkan barisan selebriti popular untuk musim baharu ini.

“Untuk musim ini, kami akan mengupas isu secara menyeluruh termasuk daripada aspek kecantikan, kesihatan, pelancongan, kemasyarakatan dan juga gaya hidup,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran musim baharu Mingguan Wanita yang berlangsung di The Gardens Mall, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sementara itu, Elizad yang diberi peranan sebagai hos pada setiap hari mengatakan pengacaraan merupakan satu cabang seni yang cukup diminatinya selain daripada lakonan.

“Saya akan bersiaran pada setiap hari ditemani rakan penyampai yang berlainan. Saya suka dengan pengisian program ini dan sudah pastinya saya akan cuba memberikan yang terbaik,” ujarnya yang cukup teruja dengan kerja baharunya itu.

Pada setiap Isnin, Elizad akan bergandingan dengan Erra untuk mengulas topik berkaitan Kesihatan dan Kecantikan manakala pada setiap hari Selasa, Elizad dan Radin akan berbicara mengenai isu Kemasyarakatan dan Gaya Hidup.

Setiap hari Rabu, Elizad akan ditemani Sherry untuk mengupas topik berkaitan Makanan & Travelog. Untuk setiap hari Khamis, Elizad dan Norman akan membawa penonton mendalami topik Cerita Dalam Kain mengenai hal-hal rumah tangga.

Pada hari Jumaat pula, segmen Motivasi, Inspirasi & Kerohanian pula akan dikendalikan Elizad secara bergilir-gilir bersama Datuk Fadzillah Kamsah, Prof. Dr. Muhaya dan Imam Muda Asyraf.

Mingguan Wanita akan bersiaran langsung pada setiap Isnin hingga Jumaat jam 11 pagi bermula 8 Julai ini di saluran Astro Prima (105) dan Prima HD (121). – KopiPlanet.com

I Can See Your Voice Malaysia Kini Kembali Untuk Musim Kedua

Setelah mendapat sambutan yang sangat menggalakkan pada musim lalu, rancangan realiti tv I Can See Your Voice Malaysia (ICSYVMY) kini telah kembali untuk musim yang kedua.

Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Johan Ishak berkata, ICSYVMY menjadi bualan dan juga trending di platform digital menerusi Youtube pada musim pertama.

“Kami mendapat maklum balas yang memberangsangkan daripada penonton setia apabila program ICSYVMY musim pertama disiarkan.

“Program sebegini dilihat memberi peluang kepada mereka yang berminat dalam bidang nyanyian tetapi tidak mempunyai pengalaman mengekspreskan impian mereka menyanyi dalam program sebegini,” katanya.

Menurutnya, walaupun tidak mempunyai bakat dalam nyanyian ianya bukan satu penghalang kepada mereka kerana apa yang paling penting adalah keyakinan dan kemampuan diri.

“Menarik dan uniknya program ini adalah kreativiti setiap peserta yang perlu bijak untuk memperdayakan para penonton dengan lakonan mereka ketika menyampaikan lagu-lagu terpilih untuk terus kekal di atas pentas ICSYVMY2,” jelasnya.

Buat julung kali ICSYVMY musim kedua akan dihoskan oleh dua pengacara Shuk Sahar dan Sean LJE. Manakala tugas sebagai ‘penyiasat tetap’ pula masih lagi digalas oleh Jihan Muse, Mark Adam dan Seelan Paul sama seperti musim pertama.

Selain tiga penyiasat tetap ini, mereka turut ditemani oleh dua lagi orang penyiasat jemputan untuk membantu artis jemputan mengenal pasti siapakah sebenarnya penyamar bersuara sumbang dalam kalangan penyanyi-penyanyi misteri ini.

ICSYVMY yang mengambil konsep dan format program asal dari Korea Selatan oleh CJ ENM itu akan disiarkan bermula pada 23 Jun ini pada setiap Ahad, jam 9 hingga 10.30 malam di TV3 sepanjang 13 minggu. – KopiPlanet.com

Pelbagai Program Raya Menarik, Astro Pilih Tema Sempurna Seadanya

Pengisian Syawal Astro bakal disemarakkan dengan himpunan rancangan televisyen terhebat merangkumi program hiburan varisai, muzikal dan komedi, koleksi filem-filem terlaris tempatan dan antarabangsa serta drama bersiri terkini.

Stesen televisyen berbayar itu memperkenalkan tema Sempurna Seadanya sebagai ‘tagline’ mereka bagi menyambut musim perayaan Aidilfitri tahun ini.

Menurut Naib Presiden & Ketua Bahagian Melayu dan Nusantara, Kumpulan Kandungan Astro, Datuk Khairul Anwar Salleh, Astro menjanjikan penawaran kandungan yang cukup komprehensif sepanjang musim perayaan bagi memberi nilai tambah kepada para pelanggan.

“Selain kepuasan pengalaman menonton, bonus ganjaran juga turut diberikan menerusi program Ramadan Raya NJOI, promosi eksklusif program kesetiaan pelanggan menerusi Astro Rewards serta baucar duit raya menerusi program Duit Raya Rebate di Go Shop sebagai tanda penghargaan kami.

“Masih mengekalkan tradisi yang dinantikan saban tahun, Astro turut membawakan sebuah lagi kisah menarik menerusi iklan komersial Raya Kuasa 7 yang sarat dengan mesej bermakna meskipun diterjemahkan dalam bentuk komedi santai. Uniknya, garapan naratif penceritaan kali ini turut menyuntik kesinambungan intipati tema kempen-kempen Astro terdahulu,” katanya.

Antara program yang akan memeriahkan lagi raya anda sekeluarga adalah seperti seleksi filem hits seperti Dukun, Hantu Kak Limah, Polis Evo 2, Abang Long Fadil 2, Munafik 2, Train To Busan, Bad Genius dan Midnight Runners.

Selain itu, program Meletop Raya yang diadakan pada malam menjelang raya turut menampilkan dua hosnya, Nabil Ahmad dan Neelofa bersama ramai artis jemputan popular seperti Datuk Seri Siti Nurhaliza dan anaknya, Siti Aafiyah, Lana Nodin, Fauziah Latiff, Datuk M. Nasir, Ernie Zakri, Syamel, Andi Bernadee, Nabila Razali dan Syafiq Farhain.

Penonton juga akan dihiburkan dengan pelbagai program hiburan berunsur komedi sepanjang musim perayaan ini menerusi saluran Astro Warna & Warna HD seperti MLM Raya 2019, Sepahtu Reunion Raya Gear 5 dan Arena Panggang Marah-Marah Sayang.

Tidak dilupakan juga seleksi drama bersiri terkini seperti Curi-Curi Cinta yang dilakonkan Aiman Hakim Ridza dan Zahirah Macwilson dan disusuli dengan drama terbaharu lakonan Kamal Adli dan Uqasha Senrose menerusi Setelah Lafaznya Akad. – KopiPlanet.com

Mamat Khalid Mohon Penonton Tidak Tonton 17 Puasa Secara Haram

Pengarah terkenal Mamat Khalid menyatakan super telemovie terbaharu arahannya berjudul 17 Puasa yang kini ditayangkan di Astro First Eksklusif sudah dimuat naik secara haram di Internet.

Mamat Khalid berkata, dia mula menyedari perkara tersebut pada pagi tadi terhadap tindakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab menyebarkan pautannya telemovie berkenaan di Facebook.

“Supertele #17puasa ni kami usahakan dengan modal yang dikumpul bersama-sama keluarga dan sahabat taulan abang. Masing-masing cip in utk mencukupkan bajet bagi abang berkarya. Selepas keluar hospital masa tu semangat abang untuk turun mengarah amat tinggi dan mereka tau ini adalah satu terapi bagi abang mengembalikan semangat dan kesihatan diri yang semakin hari semakin nipis nafasnya.

“Cuma pagi ini sudah mula menular pautan muat turun drama 17 Puasa ini di Facebook atas usaha mereka yang ingin berkongsi tonton tanpa bayaran kerana dalam pandangan mereka ianya amat kecil dan remeh untuk difikirkan implikasinya kepada abang,” luahnya menerusi Facebook miliknya.

Pada masa sama, pengarah berkenaan juga meminta supaya penonton tidak menontonnya secara haram memandangkan pelaburan yang telah dibuat untuk menghasilkan supertelemovie tersebut.

“Jangan la. Abang dapat cuma rm0.50 sekali subscription setelah ditolak kongsi bersama station serta modal pelaburan sahabat taulan.

“Seniman biasa menangis lagi mengenangkan tiada yang sanggup melabur dalam karya abang lagi jika setiap kali dicetak rompak dan dimuatturun percuma dgn penuh rasa tidak bersalah,” ujarnya.

17 Puasa mengisahkan tentang sekumpulan penduduk kampung atau dipanggil geng plastik hitam yang gemar ponteng puasa dan menyembunyikan kegiatan mereka daripada pengetahuan keluarga masing-masing.

Antara barisan pelakon yang membintangi supertelemovie berkenaan seperti Aziz M. Osman, Bell Ngasri, Sharwani Hamad Hadi, TJ Isa, Jue Aziz, Amran Kasaruddin, Dewa Sapri, Ziema Din dan Rashid Mohd. – KopiPlanet.com

Protege Chef Wan & Martin Yan Bertarung Dalam Raja Sawit

Chef popular, Datuk Redzuawan Ismail atau lebih dikenali sebagai Datuk Chef Wan dan Chef Martin Yan, dua ikon chef selebriti terkemuka di peringkat global telah bergabung tenaga sebagai mentor dan hos dalam program realiti TV terbaharu TV3, Raja Sawit yang akan bersiaran pada setiap hari Sabtu, pukul 6.00 petang bermula 8 Jun ini.

Raja Sawit merupakan pertandingan masakan program realiti TV pertama yang menampilkan pelajar-pelajar kulinari terbaik di Malaysia yang akan bersaing antara satu sama lain dengan menggunakan minyak sawit sebagai asas masakan mereka.

16 pelajar iaitu dua pelajar kulinari terbaik daripada lapan kolej kulinari terkemuka di Malaysia dijemput secara eksklusif untuk menyertai program ini iaitu SEGI University Kota Damansara, UNITAR International University, UCSI University, BERJAYA University College, UITM Puncak Alam, YTL International College of Hotel Management, HELP College of Art and Technology dan INTI International College Subang.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen Media Prima, Johan Ishak, “Sebagai tanda sokongan pihak stesen kepada kempen kerajaan – Sayangi Sawitku yang bertujuan menggalakkan penggunaan minyak sawit secara meluas dalam kalangan rakyat Malaysia, TV3 memperkenalkan program Raja Sawit yang mengetengahkan minyak sawit sebagai asas masakan,” katanya.

“Sejajar dengan matlamat program ini untuk mengetengah dan mempersiapkan chef terbaik untuk generasi akan datang yang dapat berkhidmat di peringkat global dengan memasak menggunakan minyak sawit, kami amat berbesar hati dapat bekerjasama dengan 2 ikon dunia masakan dan rakan-rakan penaja untuk menjayakan program ini. Kami yakin bahawa para peserta dapat menerima manfaat besar dengan perkongsian ilmu, pendedahan kemahiran dan teknik memasak untuk memulakan kerjaya sebagai seorang chef pada masa hadapan,” katanya lagi.

Disegani sebagai ikon masakan Malaysia, Datuk Chef Wan merupakan satu-satunya chef selebriti Malaysia yang aktif sebagai hos program TV, seorang usahawan, pengkritik makanan, penulis buku resipi, penerima “ratusan” anugerah dan duta pelancongan & kebudayaan Malaysia. Chef Martin Yan, satu nama besar yang pernah menjadi hos lebih daripada 3,000 program masakan di seluruh dunia, termasuk “Yan Can Cook,” beliau juga seorang Master Chef yang diiktiraf, perunding makanan, pengajar masakan dan penulis yang terkenal turut serta untuk menjayakan program ini.

16 peserta dibahagikan kepada 8 pasukan yang mewakili kolej kulinari masing-masing. Mereka mendapat bimbingan dan tunjuk ajar daripada Datuk Chef Wan dan Chef Martin Yan. Sepanjang 6 episod ini, kesemua peserta akan menaiki bas “Raja Sawit” ke pelbagai lokasi untuk merasai pengalaman memasak menggunakan sayuran dan ikan segar melalui konsep “ladang ke meja”.

Bermula pada episod ketiga, para peserta akan berhadapan dengan sesi penyingkiran. Hanya 3 pasukan terbaik layak mara ke pusingan akhir pada episod keenam. Pasukan terbaik bakal memenangi gelaran “Raja Sawit”, setiap ahli akan menerima trofi dan sijil pengiktirafan yang ditandatangani oleh Datuk Chef Wan, Chef Martin Yan dan juga Menteri Industri Utama, Teresa Kok; sebuah apron eksklusif “Raja Sawit”; penginapan 3 hari 2 malam di The Banjaran Hotsprings Retreat bernilai RM10,000 seorang; latihan praktikal di restoran Datuk Chef Wan, “De. Wan 1958”; dan pisau yang ditandatangani oleh Chef Martin Yan. – KopiPlanet.com