KolumnisKongsi

Industri Pawagam Di Malaysia Yang Terus Malang & Suram

Walaupun mungkin agak terlambat, tapi mungkin masih berpeluang untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2021 bagi industri pawagam dan kreatif. 

Tahun ini industri pawagam menyambut tahun baru dengan kemuraman di mana larangan untuk beroperasi dari penghujung tahun lalu bersambung hingga kini dan entah bila akan berakhir. 

Selain itu, sudah kedengaran khabar angin bahawa beberapa pawagam dalam negara menuju ke arah penutupan operasi mereka dan ada yang melibatkan antara pawagam terbesar dalam negara.

Kita asyik tertanya-tanya kenapa negara lain yang beribu pawagam seperti India yang telah membuka pawagam mereka 100%, rangkaian pawagam China berjaya mengutip RM 800 juta dalam beberapa hari tayangan pada akhir tahun lalu selain beberapa pawagam negara di Asia Tenggara telah memulakan operasinya.

Sedangkan kita di Malaysia yang hanya memiliki 160 pawagam masih kekal tidak dibenarkan beroperasi? Tahukah pembaca bahawa industri pawagam di Malaysia telah meraih kutipan kasar sehingga mencecah RM1 billion dalam negara pada tahun 2018 dan 2019?

Pemain industri mungkin faham bahawa kita sedang berdepan dengan pandemik dan berada pada tahap Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang kedua ketika ini tetapi persoalannya beberapa sektor boleh dibuka seperti sektor pengilangan dan pembinaan malah yang paling menarik perhatian perniagaan hiburan seperti karaoke dan kelab malam mendapat kebenaran. 

Jadi pawagam bagaimana? Kita tidak mahu menyentuh cara dan etika kerajaan dalam berhadapan dengan wabak ini tetapi apakah solusinya dalam menangani perkara ini?

Pada bulan Disember 2020, Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi Dan Multimedia (KKMM) telah datang sendiri di GSC Alamanda untuk melihat bagaimana pawagam beroperasi dengan SOP dan dikhabarkan semua dalam keadaan yang memuaskan, 

Jadi apa kesudahannya? Sekadar tengok wayang? Bukan untuk menuding sesiapa sebab kami tahu pegawai-pegawai kerajaan ini ada peraturan dan syaratnya tetapi apa perkembangannya hingga kini? Mungkin anda semua akan mengerti bila status gaji anda pegawai kerajaan pada hujung bulan sama dengan kami yang dibawah ini.

Oleh itu, sebagai seorang operator pawagam, saya memohon untuk kerajaan memberikan pertimbangan yang seadilnya kepada kami. Kami juga ada peranan untuk masyarakat. Diharap agar Pejabat Perdana Menteri dapat memberikan pertimbangan kerana saya percaya ini satu-satu saluran yang ada.

Doakan yang tebaik untuk industri pawagam di Malaysia. – KopiPlanet.com

Apakah reaksi anda?
+1
27
+1
3
+1
4
+1
2
+1
5
+1
2
+1
10

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button