Cerita ArtisHiburan

Selepas Ditipu Jutaan Ringgit, Shuib Bangkit Dengan Bubble Bee

Di sebalik tawa dan senyuman yang ditunjukkan oleh pelawak, pelakon dan penyampai radio, Shuib, tiada siapa menyangka suami kepada Siti Sarah ini melalui ujian hebat pada awal tahun ini sehingga menyifatkan 2019 sebagai tahun unik buatnya.

Menurut Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad, pada awal tahun lalu dia telah ditipu oleh seorang individu yang menyeleweng duit syarikat berjumlah jutaan ringgit.

Katanya, tidak lama mendapat tahu mengenai perkara tersebut, seorang demi seorang yang berada di dalam syarikat tersebut meletakkan jawatan.

“Secara jujurnya, saya mengendalikan banyak perniagaan dan yang paling meletup tentulah perniagaan berasaskan madu di bawah jenama Bee Factory. Kami bermula sekitar tahun 2017 dan pada tahun pertama, kami berjaya membuat keuntungan sehingga RM8 juta.

“Apabila masuk tahun kedua, saya mula alpa dan leka dengan hanya memantau perniagaan tersebut dari jauh. Akibat kesilapan dan kealpaan saya, pendapatan syarikat mula turun mendadak sehinggalah saya mendapat tahu mengenai penyelewengan wang syarikat,” katanya yang baharu sahaja melancarkan kedai minuman berasaskan madu Bubble Bee di Shah Alam baru-baru ini.

Tambah Shuib, dia kemudiannya ke pejabat mereka di Wangsa Maju dan terduduk melihat keadaan pejabat yang kosong dan bersepah. Di tambah pula dengan lambakan stok madu, sebelum mengambil keputusan untuk berpindah.

“Bila saya buka akaun syarikat, saya lihat ada hutang dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri, hutang sana sini. Mengenang betapa bestnya saya bermula, saya tak sangka akhirnya saya hadap sendiri dan keadaan sangat teruk. Bagaimanapun saya ambil keputusan tidak panjang hal ini dan anggap segala yang berlaku ada hikmahnya,” ujarnya.

Kegagalan dan dugaan itu ternyata punya hikmah tersendiri apabila Shuib terfikir untuk membuka perniagaan minuman berasaskan madu, Bubble Tea.

Sebagai permulaan, Shuib membuka cawangan pertama di Menara U2, Shah Alam dan merancang untuk menjadikan ia sebagai perniagaan francais termasuk mengembangkan ia ke luar negara.

“Saya adalah peminat boba tea dan bagi saya minum itu menjadikan kita ketagih. Jadi saya terfikir inovasikan ia menggantikan gula dengan madu.

“Setakat ini kami tampilkan 14 jenis minuman dengan harga RM6.90 hingga RM14.90. Harga tersebut masih munasabah dan mampu milik untuk semua peminat minuman ini.

“Melihat pada potensi dan permintaan, kami rancang untuk buka di negeri lain dan kemudian bawa produk dan jenama ini ke luar negara,” katanya yang yang membuka bersama seorang rakan kongsi. – KopiPlanet.com

 

 
Apakah reaksi anda?
+1
6
+1
3
+1
2
+1
5
+1
2
+1
3
+1
8

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button