• FOLLOW US

Ayda Jebat Umum Kini Sudah Menjadi Tunang Nabil Mahir

Pelakon popular Ayda Jebat mengumumkan dia kini sudah menjadi tunang kepada pengacara popular Nabil Mahir pada hari ini.

Menerusi perkongsiannya di laman sosial Instagram miliknya, pertunangan mereka berdua disahkan pada hari kelahiran pengacara berkenaan yang jatuh pada 28 April.

“Proposal on my birthday, engagement on your birthday. I know we can make it until the end of our days. Officially, My Fiancé.

“Kumbang sudah merisik bunga, direstui oleh ahli keluarga, lamaran diterima pertunangan pun juga, Walaupun online tetap mesra dan bahagia,” ujarnya.

Pasangan tersebut telah mengaku menjalinkan hubungan cinta pada tahun lalu dan Nabil telah bertindak melamar Ayda ketika ulang tahun kelahirannya baru-bari ini. – KopiPlanet.com

Kredit Foto: Instagram Ayda Jebat

“Bidang Nyanyian Lebih Banyak Beri Duit Daripada Lakonan” – Ayda Jebat

Pelakon dan penyanyi Ayda Jebat mengakui bidang lakonan tidak memberikan ‘kemewahan’ kepadanya jika dibandingkan dengan bidang nyanyian yang terlebih dahulu disertainya.

Menurut Ayda, bidang lakonan merupakan antara minatnya dalam bidang seni dan akan terus berada dalam industri selagi khidmatnya diperlukan pihak penerbit.

“Secara jujurnya bidang lakonan tidak bagi saya duit. Kalau saya terima tawaran berlakon, saya tidak fikir pasal duit sebab saya berlakon kerana ‘passion’ mendalam dalam bidang ini.

“Kalau nak buat duit itu bukan dalam lakonan. Duit banyak saya dapat daripada acara persembahan dan royalti lagu-lagu nyanyian saya,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis sidang media Stereo Fest – Festival Muzik Melayu terbesar di Singapura yang berlangsung di Hotel Ibis, Kuala Lumpur semalam.

Menurut Ayda, terbaharu dia bakal kembali ke set penggambaran sebuah drama terbitan JS Pictures Sdn. Bhd yang mana memerlukan dia memotong rambut pendek.

Ketika ditanya kekerapannya dipanggil untuk membintangi drama terbitan rumah produksi milik Sheila Rusly dan suaminya, Jinggo, Ayda menyatakan karya-karya yang dihasilkan mereka berkualiti.

“Bukan saya nak cakap naskhah produksi lain tidak berkualiti. Dengan mereka saya banyak belajar untuk mendalami watak dengan baik, misalnya saya diajar bawa motor dan sebagainya. Lagi satu, saya ada pandangan tersendiri mengenai isu hero dan heroin kita kena bayar tinggi.

“Saya tidak percaya dengan perkara itu sebab kadang-kadang watak hero dan heroin ini lebih sedikit jika dibandingkan dengan watak pembantu. Saya akan cakap dengan produser untuk kurangkan bayaran saya dan beri kepada pelakon pembantu tersebut sebab saya rasa rezeki yang saya dapat itu saya boleh kongsikan dengan orang lain dan mungkin dia lebih memerlukan,” ujarnya lagi.

Sementara itu, ketika ditanya persiapannya untuk persembahan Stereo Fest yang bakal diadakan pada 22 dan 23 Februari depan di Palawan Green, Sentosa, Singapura, Ayda berkata dia akan diberikan slot selama satu jam untuk menghiburkan peminat di sana.

Selain Ayda, festival muzik itu turut dimeriahkan dengan persembahan daripada Judika, Jaz, Zee Avi, Ismail Izzani, Elizabeth Tan, Andi Bernadee dan penyatuan semula kumpulan 4U2C dan New Boyz.

Tiket berharga RM204, RM384, RM594 dan RM1,104 (sesi meet & greet) boleh didapati dengan melayari laman web www.stereofest.asia. – KopiPlanet.com

Ayda Jebat Enggan Ulas Dakwaan Putus Cinta Dengan Redza Rosli

Penyanyi dan pelakon Ayda Jebat enggan memberikan sebarang komen berhubung dakwaan yang mengatakan hubungannya dengan Redza Rosli sudah berakhir.

Menurut Ayda, selama ini hubungan dia dengan pelakon berkenaan tidak lebih daripada sekadar berkawan baik sahaja dan bersikap profesional dalam pekerjaan.

“Sejujurnya kami hanya berkawan baik dan tiada istilah putus cinta pun sebenarnya. Yang penting, saya cuba bersikap profesional serta akan bekerja dalam cara yang baik dan rasanya begitu juga dengan dirinya. Bagi saya, Tuhan dah tunjukkan sebegitu.

“Tidak ada penafian terhadap apa yang berlaku, sekiranya ada. Saya juga tidak menidakkan atau mengiyakan. Malah, sebelum ini pun kami memang profesional cuma mungkin pada ketika itu hubungan kami diperkatakan kerana sering dilihat bersama,” kata Ayda

Ayda berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran produk kosmetik, Aurawhite Sparkle Diamond Collagen Travel Pack di Hotel Palace of the Golden Horses, Seri Kembangan, semalam.

Menurut pemilik nama lengkap Nur Suhada Jebat ini, dia tidak mahu memberi komen panjang berhubung isu tersebut kerana perlu menjaga hati banyak pihak.

“Sejujurnya memang ada beberapa pihak yang saya perlu jaga hati mereka. Bukan sahaja diri saya, malahan di pihak sebelah sana juga.

“Pada masa sama, kami juga sudah bersetuju untuk tidak memberikan apa-apa kenyataan. Rasanya itu adalah pendekatan yang terbaik,” ulas Ayda.

Dalam pada itu, Ayda juga melahirkan perasaan terkejut apabila ada pihak yang cuba mengaitkan hubungannya mulai renggang berpunca dari seorang pelakon wanita lain iaitu Oktovia Manrose.

“Sebenarnya saya juga terkejut apabila ada yang mengaitkan namanya. Rasanya tidak perlu nak kaitkan perkara ini dengan orang lain,” katanya.

Ayda, 27, dan Redza, 27, sebelum ini hangat dikatakan bercinta selepas digandingkan menerusi drama Ku Kirim Cinta yang ditayangkan dua tahun lalu.

Namun, hubungan rapat mereka dikatakan berantakan selepas Ayda dipercayai telah memadam kesemua gambar aktor itu yang pernah dimuat naik menerusi laman Instagramnya sebelum ini selain tidak lagi mengikuti Instagram Redza. – KopiPlanet.com

Redza Rosli Bagi Ucapan Romantis Sempena Birthday Ayda Jebat

Walaupun tidak pernah memberikan kenyataan secara rasmi yang mereka sedang hangat menyulam cinta, namun rata-rata peminat mengetahui tentang hubungan rapat di antara dua selebriti ini iaitu Redza Rosli dan Ayda Jebat.

Terbaharu, Redza membuat satu ‘gesture’ yang cukup ‘sweet’ buat gadis tersebut dengan memuat naik ucapan romantis sempena ulang tahun kelahiran ke-27 Ayda yang diraikan pada Ahad lalu.

“Di hari istimewa awak, saya nak ucapkan selamat hari lahir dan semoga Allah sentiasa merahmatimu. Senyuman saya akan terukir setiap kali terfikirkan tentang awak dan senyuman itu akan jadi lebih berseri-seri jika hari-hari saya ditemani awak. Terima kasih kerana menunjukkan saya makna sebenar erti cinta,” luah Redza menerusi laman Instagramnya.

Fotonya bersama sedondon dengan Ayda itu setakat ini sudah meraih lebih daripada 107,000 tanda suka daripada pengikut pelakon drama bersiri Leftenan Zana itu.

Peminat juga turut meninggalkan komen mengatakan mereka sudah tidak sabar mahu menyaksikan kedua-dua selebriti ini naik pelamin dan membina keluarga bersama. – KopiPlanet.com

Foto: Instagram Redza Rosli

Pereka Fesyen Bengang Artis Tak Letak Kredit Untuk Baju

Pereka fesyen SETH & LUNA meluahkan perasaan kesal terhadap pelakon dan penyanyi Ayda Jebat yang tidak mengkreditkan nama jenama mereka di laman sosial artis berkenaan.

Dalam satu kenyataan yang dibuat di Instagram pereka berkenaan iaitu sethandluna_studio, mereka sudah beberapa kali berhadapan dengan artis yang memakai baju tanpa kreditasi di laman sosial.

“Apabila diminta penjelasan, kami diberi kata ‘posting awal memang tak tag’. Sejujurnya kami telah mempersiapkan busana buat ramai kalangan artis yang ada di antaranya dianggap legend.

“Namun mereka masih merendah diri dan cukup menghargai hasil kerja terutamanya jenama yang masih bertapak di dalam industri, jadi ini bukan soal posting awal atau tidak, it’s about your courtesy, manners and intellectual level,” luahnya.

Menurut kenyataan itu lagi, mereka difahamkan yang baju yang dipakai oleh Ayda untuk gambar poster muzik video terbaharunya berjudul Temberang itu dipinjam untuk penggambaran sebuah poster movie (filem) yang bakal keluar.

Bagaimanapun, pihak mereka terlihat posting daripada seorang artis yang memuat naik gambar dengan memakai baju SETH&LUNA tanpa kreditasi yang sepatutnya.

“Kami bukan berhujah untuk mencari kontroversi murahan, tetapi inilah realiti industri yang bersikap buli yang memandang hasil kerja orang lain sebagai enteng dan tidak bernilai.

“Akhir kata, semoga posting ini boleh dijadikan ikhtibar buat rakan pereka yang baru, ‘stylist’ dan ‘artist’ serta sesiapa sahaja yang mencari rezeki dengan menggunakan hubungan bersama orang lain untuk lebih menghargai, mengkreditasi dan meningkatkan kredibiliti diri sendiri untuk tidak menjadi individu yang membuli dan menjadi lanun mempergunakan titik peluh orang lain untuk kepentingan diri sendiri,” ujarnya.

Jelasnya, posting yang dibuat itu untuk menjatuhkan maruah sesiapa, tetapi ia lebih kepada peringatan buat semua pihak. – KopiPlanet.com

Pinjamkan Hatiku Meruntun Jiwa… Wajib Tonton!

Tajuk: Pinjamkan Hatiku
Tayangan: 30 November 2017
Durasi: 1 Jam 59 minit
Genre: Drama/Romance
Pengarah: Osman Ali
Pelakon: Ayda Jebat, Shaheizy Sam, Farid Kamil, Lia Natalia, Normah Damanhuri, Azizah Mahzan, Daim, Zul, Naza Manas
Klasifikasi: P13

Apabila tiga hati mengurai cinta sejati, sejauh manakah satu jiwa mampu bertahan?

Selepas cemerlang dengan filem Ombak Rindu, Osman Ali kini kembali dengan filem romantis terbaharu, Pinjamkan Hatiku yang mempertaruhkan pelakon berbakat besar, Shaheizy Sam, Farid Kamil dan kemunculan pertama Ayda Jebat di layar perak.

Pinjamkan Hatiku berjaya mencipta babak-babak romantis dengan pemandangan latar belakang yang sangat cantik dan saujana mata memandang seperti di Air Terjun Pelangi di Sungai Lembing, Pahang dan di sebuah kaki gunung di Kedah.

Berkisarkan mengenai seorang gadis bergelar novelis, Laila Safitri kembali ke kampung halamannya sebelum berjumpa semula dengan rakan lamanya, Naufal yang sering kali mengusiknya sejak di alam persekolahan.

Sepanjang berada di kampung, Laila sering kali menghabiskan masa bersama Naufal sebelum cinta kemudiannya mula berputik di antara kedua-duanya.

Bibit-bibit cinta yang timbul di antara mereka sedikit sebanyak membuatkan Laila lupa akan segala pahit dan kesakitan yang dialami dengan kehadiran Naufal.  Begitu juga dengan Naufal.  Mereka seperti saling memerlukan dan melengkapi antara satu sama lain.

Gelak tawa dan riang bersama menjadi makanan harian mereka sehingga datangnya seorang pemuda, Dr Hasnan yang merubah segala corak cerita cinta Laila dan Naufal.

Garapan Osman kali ini cukup meruntun jiwa apabila berjaya ‘merentap’ hati penonton sehinggakan ada beberapa babak mampu menitiskan air mata.

Walaupun ini merupakan filem pertama lakonan Ayda, namun selebriti popular ini berjaya mencorakkan wataknya dengan cukup baik dari segi emosi memandangkan filem ini sarat dengan konfliknya yang tersendiri.

Lakonan Sam dan Farid memang ‘A class’!  Beri apa sahaja watak pasti mampu dilaksanakannya dengan sebaik mungkin oleh mereka.

Lebih-lebih lagi Sam yang sanggup menurunkan berat badannya berbelas-belas kilogram bagi menjayakan wataknya sebagai Naufal.

Hanya mengambil dua bulan sahaja bagi mendapatkan berat badan tersebut, ia pastinya menjadi satu pencapaian yang besar buat Sam sepanjang lebih 20 tahun terlibat dalam bidang seni lakon.

Untuk Farid pula, lakonannya dalam Pinjamkan Hatiku menunjukkan sisi matangnya sejajar dengan wataknya sebagai seorang doktor dalam filem terbitan Aura White dan Nuansa Film ini.

Kesemua pelakon mendapat hasil tunjuk ajar daripada ‘acting coach’, Fauziah Ahmad Daud bagi menterjemahkan karakter seperti yang dituntut dalam skrip.

Secara keseluruhannya, Pinjamkan Hatiku wajib ditonton khasnya buat peminat filem tempatan yang mendambakan filem romantis seperti Ombak Rindu yang berjaya mencipta fenomena tersendiri enam tahun lalu.  Jangan lupa 30 November ini tonton Pinjamkan Hatiku! – KopiPlanet.com

Saya Beruntung Ada Adik Bergelar Doktor – Farid Kamil

Pelakon Farid Kamil mengakui membawakan watak seorang doktor bedah dalam filem terbaharu lakonannya, Pinjamkan Hatiku bukanlah satu karakter yang mudah. Namun, menurut aktor berusia 35 tahun itu dia banyak mengambil input pembawakan seorang doktor menerusi pemerhatian terhadap adiknya yang merupakan seorang doktor.

“Ia satu watak yang baharu bagi saya. Menjadi watak Dr Hasnan ini bukan satu benda yang mudah.

“Watak seorang doktor bedah ini, dia kena memerlukan pemikiran-pemikiran yang tertentu terutama dari segi percakapan dan gaya hidup mereka.

“Saya beruntung kerana ada adik-beradik yang merupakan seorang doktor, jadi dengan lihat gaya seharian mereka, gaya percakapan mereka, itu sedikit sebanyak memberi saya input dalam menterjemahkan watak Dr Hasnan,” katanya ketika ditemui KopiPlanet.com pada malam gala Pinjamkan Hatiku di GSC Pavilion, baru-baru ini.

Menerusi Pinjamkan Hatiku, Farid membawakan watak seorang doktor bedah bernama Dr Hasnan yang jatuh hati pada seorang gadis, Laila Safitri lakonan Ayda Jebat.

Pinjamkan Hatiku merupakan filem arahan Osman Ali yang memaparkan pengorbanan cinta di antara Naufal (Shaheizy Sam), Laila Safitri (Ayda Jebat) dan Dr Hasnan.

Pergolakan cinta tiga segi ini melalui pelbagai konflik yang mampu membuatkan air mata penonton mengalir melihatkan beberapa babak-babak yang sangat meruntun perasaan dalam naskhah terbaharu pengarah popular ini.

Pinjamkan Hatiku bakal menjengah pawagam bermula 30 November ini di 109 pawagam seluruh negara.

Filem ini diterbitkan Aurawhite dengan kerjasama Nuansa Film.

Selain Farid, Sam dan Ayda, filem ini turut dibintangi Lia Natalia, Normah Damanhuri, Azizah Mahzan dan Lynn Al-Khaired.- KopiPlanet.com

Bengkak Mata Menangis Tengok Pinjamkan Hatiku

Usai malam gala filem Pinjamkan Hatiku di GSC Pavilion Selasa lalu, kebanyakan penonton mengakui babak-babak dalam filem itu mampu meruntuhkan tembok air mata mereka.

Kebanyakan yang sudah menonton filem itu mengakui karya garapan sutradara popular Osman Ali ini benar-benar menyentuh jiwa sehingga membuatkan setiap penonton terkesan dengan lakonan para pelakonnya.

Jalan cerita cinta tiga segi itu digarap dengan sangat baik malah dua lagu OST filem ini yang dinyanyikan Ayda Jebat, Adi Priyo dan Hafiz Suip turut membuai sama perasaan penonton.

Pinjamkan Hatiku mengisahkan cinta tiga segi melibatkan Naufal, Laila Safitri dan Dr Hasnan.

Laila (Ayda Jebat) berada dalam keadaan dilema di antara dua lelaki yang pernah singgah dalam hidupnya, Naufal lakonan Shaheizy Sam dan Dr Hasnan (Farid Kamil).

Antara komen-komen daripada netizen yang sudah menonton pada malam gala tempoh hari rata-rata memberikan review positif dengan filem romantis ini.

Sampai ada yang bengkak-bengkak mata sebab menangis pun ada tau!

@Annazrulan menulis, “Cuma satu jela nak pesan, bawak la tisu masuk ke pawagam kalau nak tengok Pinjamkan Hatiku. Takpun engkau pinjam je tisu orang sebelah, itu kalau dia kasilah.”

“@Owtothezie pula berkata, “Jalan cerita dia memang sedih. Memang aku menyesal tnegok sebab ada scene-scene yang aku rasa takut kalau kena kat aku sekeluarga.”

“Arahan Osman Ali. Kau tahu sedih dia macam mana? Sedih sampai aku menangis lap air mata guna tudung sebab tisu tak cukup!”

Itu antara sebahagian daripada respons peminat yang sudah menonton Pinjamkan Hatiku.

Buat anda semua yang sudah tak sabar menyaksikan Pinjamkan Hatiku, set date pada 30 November ini kerana ia bakal ditayangkan bermula pada Khamis hadapan di 109 buah pawagam seluruh negara.

Jangan lupa bawa tisu masuk panggung ya!- KopiPlanet.com

Trivia Menarik Mengenai Filem Pinjamkan Hatiku

Siapa yang tak suka menonton filem cinta romantis kan?

Setiap daripada kita pastinya mempunyai filem cinta kegemaran masing-masing dan mungkin filem terbaharu arahan Osman Ali ini akan menjadi antara ‘all time fav movie’ anda pula selepas ini.

Pinjamkan Hatiku merupakan sebuah kisah cinta yang mengarai cinta sejati di antara tiga watak utamanya iaitu Naufal, Laila Safitri dan Dr Hasnan.

Dalam mengecapi cinta sejati, pelbagai konflik dan pengorbanan terpaksa dilalui sebelum kebahagiaan mutlak menjadi milik mereka.

Sebelum nak ambil mood menonton Pinjamkan Hatiku yang akan mula ditayangkan bermula 30 November ini apa kata kita layan dulu trivia filem terbitan Aurawhite Global Sdn Bhd dan Nuansa Film Sdn. Bhd ini.

Sepanjang pembikinan filem ini, pelbagai halangan terpaksa ditempuhi oleh krew bertugas dan para pelakon filem ini seperti Ayda Jebat, Shaheizy Sam, Farid Kamil dan Lia Natalia. Antaranya mereka terpaksa memanjat bukit dan hutan seawal jam 4 pagi bagi merakamkan pelangi di Air Terjun Pelangi di Sungai Lembing, Pahang.

Selain itu, pelakon Ayda Jebat dan beberapa krew lain ada mengalami sedikit kecederaan sepanjang melakukan penggambaran filem ini namun ia tidak mematahkan semangat mereka untuk terus memberikan yang terbaik untuk filem tersebut.

Dalam keceriaan ada terselit duka apabila seorang krew penggambaran iaitu krew audio, Azmir Sharim terlibat dalam kemalangan ketika ingin menyudahkan penggambaran filem ini. Al-Fatihah buat Allahyarham Azmir Sharim. Semoga rohnya tenang di sana dan ditempatkan di kalangan hamba-hambaNya yang beriman.

Bagi menghangatkan promosi Pinjamkan Hatiku, dengan kerjasama Empire Film Solution, beberapa siri jelajah bersama barisan pelakon telah dirangka bagi mendekatkan mereka dengan peminat filem tanah air.

Selama empat minggu siri jelajah akan berlangsung dan antara lokasi yang terpilih ialah di Kedah, Pulau Pinang dan Perak (GSC Aman Jaya, GSC Aman Sentral, GSC Sunway Carnival, GSC Ipoh Parade) yang telah diadakan pada 11 dan 12 November lalu, untuk 18 dan 19 November ini, para pelakon akan turun ke Terengganu dan Pahang (Lotus Five Star Kuala Terengganu, TGV Mesra Mall, Kerteh, GSC Berjaya Megamall dan GSC East Coast Mall)  untuk menemui peminat di sana.

Minggu seterusnya, 25 dan 26 November, mereka akan berada di beberapa buah lokasi terpilih di Johor, Melaka dan Negeri Sembilan (MM Cineplex Johor Bahru, TGV Tebrau, GSC Dataran Pahlawan, GSC Palm Mall).

Untuk minggu terakhir pada 2 dan 3 Disember, barisan pelakon akan meluangkan masa di beberapa lokasi di Kuala Lumpur dan Selangor (GSC Alamanda Putrajaya, GSC IOI Mall Putrajaya, GSC Mid Valley, GSC Quill City Mall, GSC Melawati Mall, GSC Berjaya Times Square) untuk sesi beramah mesra bersama peminat. – KopiPlanet.com

Pinjamkan Hatiku: Ayda, Sam Terjah Pantai Timur Pula!

Selepas diserbu puluhan ribu peminat di Kedah, Perak dan Pulau Pinang minggu lalu, kali ini tiba giliran peminat di negeri Pantai Timur pula berpeluang bertentang mata dengan barisan pelakon filem Pinjamkan Hatiku.

Anda berpeluang beramah mesra dengan pelakon seperti Ayda Jebat dan Shaheizy Sam yang akan sama-sama turun padang untuk sesi jelajah promosi filem Pinjamkan Hatiku.

Selain Ayda dan Sam, sesi road tour ini turut disertai pelakon Lia Natalia, pengarah Osman Ali dan penyanyi runut bunyi Pinjamkan Hatiku, vokalis band 6ixth Sense, Adi Priyo.

Mereka terlebih dahulu akan berkunjung ke Lotus Five Star, Kuala Terengganu pada 12.00 tengah hari Sabtu ini (18 November) diikuti di TGV Mesra Mall, Kerteh pada jam 4.00 petang.

Keesokan harinya pula (19 November), para pelakon akan meneruskan sesi jelajah dengan berkunjung ke GSC Berjaya Megamall, Kuantan pada jam 12 tengah hari sebelum ke GSC East Coast Mall pada jam 4.00 petang.

Pelbagai aktiviti menarik disediakan seperti ‘meet and greet’ bersama barisan pelakon, persembahan pentas dan game show yang memberi peluang kepada peminat untuk memenangi barangan eksklusif Pinjamkan Hatiku yang ditaja Aura White selaku penerbit filem romantis ini.

Jadi, buat peminat di Terengganu dan Pahang, jangan lupa ‘date’ anda untuk bertemu Ayda dan Sam hujung minggu ini.  Jom ramai-ramai havockan road tour Pinjamkan Hatiku! – Kopiplanet

Sinopsis

Pinjamkan Hatiku mengisahkan seorang gadis bernama Laila Safitri (Ayda Jebat), penulis novel yang pulang ke kampung tempat dia pernah dibesarkan bersama neneknya dengan hasrat untuk menyiapkan novel terbaharunya.

Sudah kebetulan berada di kampung halaman, Laila mengambil peluang bertemu dengan rakan-rakan sekolahnya yang dulu.  Tanpa disedari, kehadiran Naufal (Shaheizy Sam), iaitu rakan sekolahnya dulu yang suka menyakat Laila telah membuat hati gadis itu berbunga-bunga.

Timbul bibit-bibit cinta antara mereka berdua sehingga membuat Laila lupa akan segala pahit dan kesakitan yang dialami dengan kehadiran Naufal.  Begitu juga dengan Naufal.

Gelak tawa dan riang bersama menjadi makanan harian mereka sehingga datangnya seorang pemuda yang bernama Dr Hasnan (Farid Kamil) yang merubah segala corak cerita cinta Laila dan Naufal.

Apakah pengakhiran kisah cinta mereka?  Berjayakah Dr Hasnan memaut hati Laila sedangkan hati gadis itu terpaut nama Naufal?  Sama-sama saksikan kisah cinta penuh romantis ini bermula 30 November ini.