FilemReview

Town Mall Bikin Meremang, Penuh Dengan Elemen Suspens

Tajuk: Town Mall
Tarikh Tayangan: 25 Jun 2020 (ASTRO FIRST)
Durasi: 1 jam 26 minit
Genre: Seram / Misteri
Pengarah: Datuk Eizlan Yusof
Pelakon: Datuk Eizlan Yusof, Reen Rahim, Intan Ladyana, Nynaa Harizal, Datuk Jalaluddin Hassan, Adam Shahz, Farahdhiya, Ku Faridah, Noralbaniah
Klasifikasi: P13

Bila kali terakhir anda menonton filem seram? Filem Town Mall ini boleh dimasukkan dalam senarai filem wajib tonton buat anda sekeluarga.

Mengangkat kisah daripada novel seram karya Hasrudi Jamawi, Town mengisahkan mengenai pembinaan semula sebuah bangunan yang sudah lama terbiar.

Selepas 10 tahun, empat syarikat pembinaan berlainan dipilih bagi memajukan semula projek terbengkalai sejak 10 tahun lalu.

Rosdi (Datuk Eizlan Yusof) merupakan salah seorang pengurus projek tersebut dan sering kali diganggu kejadian misteri yang seperti mahu menganggu pihak pemaju daripada meneruskan pembinaan bangunan terbiar itu untuk dijadikan sebuah pusat beli-belah terbaharu.

Pelbagai kejadian tidak diingini berlaku sama seperti 10 tahun lalu seperti pekerja diganggu makhluk halus serta kematian pengawal keselamatan menjadi titik tolak dan klimaks kepada naskhah ini.

Walaupun rencah filem ini sama seperti kebanyakan filem lain yang pastinya lebih menumpulkan pada babak-babak waktu malam, namun ia turut mempunyai jalan cerita dan keunikannya yang tersendiri.

Bagi penulis, elemen suspensnya sering hadir pada saat-saat yang kita tidak jangka, sekali gus ia menghidupkan lagi adrenalin tontonan seram buat penonton.

Walaupun ini merupakan filem pertama arahan Eizlan, namun sebagai pengarah, Eizlan telah berjaya membawa mood filem seramnya ke satu tahap yang boleh dibanggakan.

Lakonan pelakon-pelakon lain seperti Reen Rahim, Intan Ladyana, Datuk Jalaluddin Hassan dan Ku Faridah cukup memberi emosi mengikut watak masing-masing.

Di sebalik elemen seram yang cuba diketengahkan, filem ini juga tidak lupa untuk menerapkan nilai pengajaran yang cukup berguna agar tidak melakukan perkara syirik semata-mata ingin mencapai kejayaan dalam masa yang singkat.

Town Mall yang diterbitkan oleh Enuja Productions Sdn Bhd merupakan satu-satunya novel seram yang diadaptasi ke filem setaka ini dan pastinya ia menjadi tarikan utama buat peminat novel bergenre itu.

Filem ini sudah boleh dilanggan di Astro First saluran 480 bermula hari ini. Dengan hanya RM15, penonton boleh menonton filem terbabit selama 48 jam (2 hari) secara berulang-ulang. – KopiPlanet.com

Apakah reaksi anda?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button