• FOLLOW US

“Rasa Macam Dah Nak Mati Sebab Nafas Pendek” – Remy Ishak

Pelakon Remy Ishak mengakui dia merasai sedikit bebanan dan tidak selesa ketika perlu menaikkan berat badan sehingga 85 kilogram bagi menjayakan watak dalam filem Sangkar.

Menurut Remy atau nama sebenarnya, Mohammad Zalimei Ishak, 37, dia merasakan ‘seksanya’ berbadan besar selepas mengalami masalah susah untuk bernafas sehingga merasakan seperti hendak mati.

“Menerusi filem Sangkar saya perlu naik berat badan lebih kurang dalam 85 hingga 90 kilogram. Seumur hidup saya tak pernah naik lebih daripada 73 kilogram sebab itu merupakan berat ideal saya. Untuk dapatkan berat badan yang sesuai bagi watak ini, saya upah seorang jurulatih kecergasan untuk memantau aktiviti pemakanan saya.

“Saya tidak boleh hentam makan sebarangan nanti bukan badan yang naik, perut pula yang naik. Ketika badan saya besar, bukan sahaja rasa susah nak bergerak, nak tidur pun rasa susah sebab ada ketika saya rasa macam dah nak mati sebab nafas pendek. Nak naik tangga rumah pun rasa tak selesa dan termengah-mengah,” jelasnya.

Remy berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran filem Sangkar di Battle Arena, Jaya Shopping Centre, Petaling Jaya, baru-baru ini.

Bagaimanapun, dia bersyukur kerana telah berhasil untuk kembali menurunkan semula berat badannya setelah selesai penggambaran.

“Alhamdulillah, selepas habis penggambaran Sangkar akhirnya berat badan saya turun balik kepada yang asal,” katanya.

Dalam pada itu Remy menyatakan dia sanggup mengambil cabaran untuk membesarkan badannya dalam filem arahan Kabir Bhatia itu kerana mahukan penampilan yang berbeza dalam setiap naskhah lakonannya bagi memberikan variasi imej kepada penonton.

“Untuk setiap naskhah lakonan, saya tak mahu kelihatan terlalu sama dan sebab itu saya tidak kisah naik berat badan untuk sesuaikan dengan watak sebagai petinju MMA.

“Itulah cabarannya dan dalam masa yang sama, jari kaki saya patah ketika sedang menjalani latihan. Saya takut melarat sehingga menyusahkan pihak produksi tapi nasib baik kecederaan itu segera pulih sebelum penggambaran bermula,” katanya.

Sangkar bakal ditayangkan pada 29 Ogos ini. Filem mengisahkan tentang sukan mixed martial arts (MMA) itu turut menampilkan Zul Ariffin, Mira Filzah, Fadzlan Hazim, Nik Adam Mika dan Niezam Zaidi.

Sangkar yang menelan kos produksi sebanyak RM3 juta ini diterbitkan oleh empat syarikat penerbitan iaitu Primeworks Studios, Infinitus Gold, Astro Shaw dan MM2 Entertainment. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Remy Ishak

Saharul Ridzwan Mahu Anak Perempuan, ‘Cemburu’ Isteri Rapat Dengan Ali

Pelakon Saharul Ridzwan menyatakan dia teringin menimang cahaya mata perempuan dalam secepat mungkin berikutan ‘cemburu’ melihat keakraban hubungan anak lelakinya, Muhammad Luth Ali dengan isterinya, Qaabila Deena Emir.

Menurut Saharul, dia tidak menafikan kesibukan kerjayanya menjadi sebab kenapa dia kurang meluangkan masa bersama anaknya yang kini sudah berusia dua tahun itu.

“Kadang-kadang timbul perasaan cemburu bila lihat hubungan rapat Ali dengan ibunya, sampaikan ada ketika saya balik dari kerja pun, Ali tak tahu.

“Saya dapat belai dan cium dia waktu tidur sahaja. Orang cakap anak lelaki ni kan memang lebih rapat dengan ibu, jadi saya tak sabar nak timang anak perempuan sebab anak perempuan orang kata lebih rapat dengan bapa mereka,” katanya kepada KopiPlanet.com

Saharul ditemui pada majlis pelancaran filem Coast Guard yang berlangsung di The Rouge Club, Hotel Red, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Menerusi filem aksi terbitan Arie Zaharie Production itu, Saharul bakal memegang peranan sebagai Leftenan Maritim yang menjaga keselamatan kawasan perairan negara.

Bercerita mengenai persiapannya menjelang proses penggambaran yang bakal bermula awal bulan hadapan, Saharul, 30, berkata dia ada meminta tip kecergasan daripada rakan artis, Hairul Azreen yang sebelum ini cukup dikenali menerusi filem aksi Paskal.

“Saya memang berkawan baik dengan Hairul dan dia pun ada berkongsi tip kecergasan melakukan transformasi bentuk badan seperti dilakukannya yang mengambil masa hanya lima minggu sahaja. Kalau Hairul boleh buat, saya pun mesti boleh buat.

“Sekarang saya dalam proses untuk mendapatkan berat badan ideal bagi watak ini. Berat badan saya sekarang boleh dikatakan berlebihan apabila mencecah 90 kilogram (kg). Saya sudah berjaya turun daripada 90 kg ke 83 kg sekarang. Tapi saya perlu turunkan lagi sehingga mencecah berat 78 kg,” ujarnya lagi.

Selain Saharul, Coast Guard yang diarahkan Hashim Rejab turut dibintangi Emma Maembong, Julia Farhana Marin, Sabri Yunus, Hazama, Black, Fauzi Nawawi, Aziz M.Osman dan Laila Nasir.

Penggambaran itu yang mendapat kerjasama daripada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia bakal diadakan di lokasi sekitar Langkawi, Kuantan dan Perlis. – KopiPlanet.com

Yesterday Kembalikan Nostalgia The Beatles, Banyak Selit Nilai Pengajaran

Tajuk: Yesterday
Tarikh Tayangan: 27 Jun 2019
Durasi: 1 jam 57 minit
Genre: Komedi / Drama
Pengarah: Danny Boyle
Pelakon: Himesh Patel, Lily James, Ed Sheeran, Ana de Armas, Kate McKinnon, Lamorne Morris
Klasifikasi: P13

Tanpa kehadiran pelakon terkenal serta publisiti hebat namun filem edaran United International Pictures, Yesterday punya kehebatan dan aura tersendiri. Filem yang berlatar belakangnya kisah muzikal fantasi ini memberi tribute kepada kumpulan terkenal era 1960-an, The Beatles.

Diarahkan oleh Danny Boyle, Yesterday menampilkan barisan pelakon seperti Himesh Patel, Lily James, Kate McKinnon, Ana de Armas & Lamorne Morris. Bukan itu sahaja, Yesterday juga turut menampilkan penampilan istimewa Ed Sheeran bersama pengacara program bual bicara terkenal, James Corden, di mana kedua-dua figura terkenal ini membawa watak diri sendiri.

Perjalanan Yesterday bagi penulis mudah difahami. Ia secara asasnya membawa penonton ke sebuah bandar kecil tepi pantai Inggeris, di mana seorang penyanyi dan penulis lagu bernama Jack Malik menyimpan impian untuk menjadi terkenal.

Walaupun rakan baik sejak kecil, Ellie, terus menyokongnya, impiannya sering gagal. Suatu hari, dunia berdepan satu insiden misteri apabila bergelap selama 12 saat dan pada ketika itu juga Jack terlibat kemalangan dengan sebuah bas. Apabila Jack sedar, dia mendapati tiada seorang pun mengenali The Beatles kecuali dirinya.

Dengan bantuan Debra, ejen muzik Amerika, dia mula menyanyikan lagu-lagu kumpulan itu ibarat lagunya sendiri. Ini membuatkannya mula terkenal tetapi kini Jack turut berdepan risiko kehilangan Ellie, rakan baik yang selama ini dalam diam-diam diminati olehnya.

Pada pandangan penulis, filem Yesterday adalah khusus buat peminat The Beatles. Banyak lagu-lagu daripada band yang dianggotai oleh John Lennon, George Harrison Paul McCartney dan Ringo Starr dimainkan di dalam filem ini seperti I Wanna Hold Your Hands, Obladi Oblada, Let It Be dan Yesterday.

Bagaimanapun Boyle selaku penerbit bersama Tim Bevan, Eric Fellner, Bernie Bellew, Matthew James Wilkinson dan Richard Curtis mengambil langkah bijak dengan meletakkan Sheeran dan Corden sebagai penyeri di dalam filem ini.

Jadi bagi anda yang mungkin tidak meminati The Beatles, kemunculan mereka sedikit sebanyak memberi mood yang berbeza.

Dari sudut lakonan pula, penulis memuji keputusan pihak produksi memilih Himesh Patel sebagai Jack Malik. Walaupun dia mungkin tidak berapa dikenali tapi penulis merasakan Patel mempunyai bakat besar untuk digilap. Selain lakonan mantap, Patel juga mempunyai suara yang sedap didengar.

Dari sudut nilai moral dan pengajarannya pula, Yesterday sebenarnya mengingatkan penonton bahawa pentingnya untuk menjadi diri sendiri dan tidak menciplak atau mengakui karya orang lain sebagai karya sendiri.

Selain itu, ia turut mengajar kita agar jangan sesekali melupakan insan yang telah banyak berkorban biarpun kini anda sedang berada di puncak kejayaan.

Jangan lupa saksikan Yesterday di pawagam berdekatan anda untuk hiburan muzikal anda minggu ini! – KopiPlanet.com

Aliff Syukri Mahu Lebih Selektif Dalam Memilih Tawaran Lakonan

Usahawan selebriti terkenal, Datuk Seri Aliff Syukri menyatakan dia mahu lebih bersikap selektif dalam memilih sebarang tawaran lakonan.

Ujarnya, dia terpaksa berbuat sedemikian memandangkan kebanyakan tawaran lakonan yang diterimanya adalah karektor yang boleh memberi sisi negatif terhadap dirinya.

“Apa yang saya buat ini (berlakon) adalah sebab saya suka. Bukan bermakna setiap tawaran itu saya terus terima atau tolak, sebaliknya saya kena lihat sama ada karakter itu bersesuaian atau tidak.

“Kalau ikutkan setiap bulan saya dapat tawaran berlakon drama, tetapi ada yang sampai tawarkan watak bapa ayam. Jadi saya tidak akan terima untuk watak-watak sebegitu,” jelasnya.

Dalam pada itu, usahawan tersebut mengatakan dia tidak pernah serik untuk berlakon, meskipun filem pertama lakonannya iaitu Badang The Movie dilihat gagal dan mendapat kecaman ramai.

Ujarnya, tiada istilah serik untuk dia meneruskan lakonan dan beranggapan dia adalah sekadar seorang talent yang dibayar untuk berlakon.

“Selepas filem Badang dahulu, saya masih lagi terus berlakon seperti dalam drama bersiri Toyol Ke London dan memegang watak utama.

“Lagipun saya anggap lakonan ini sebagai hobi kerana ikutkan berapa sahaja yang saya dapat kalau berlakon. Namun, saya ada matlamat kalau ada tawaran yang sesuai saya akan cuba buat,” ujarnya.

Pada masa sama, Aliff juga mengakui pernah dirisik oleh penerbit terkenal iaitu Datuk Yusof Haslam untuk berlakon. – KopiPlanet.com

Undercover, Punch And Gun Padat Dengan Aksi Mendebarkan

Tajuk: Undercover, Punch And Gun
Tarikh Tayangan: 28 Jun 2019
Durasi: 1 jam 30 minit
Genre: Aksi / Jenayah
Pengarah: Philip Lui Koon-Nam, Frankie Tam
Pelakon: Philip Ng, Vanness Wu, Andy On, Chi Shuai, Joyce Feng, Datuk Aaron Aziz
Klasifikasi: P13

Tidak dapat dinafikan filem aksi dari Hong Kong mempunyai peminatnya yang tersendiri memandangkan garapan pertarungan yang dipaparkan sentiasa ‘on-point’ dan menarik.

Terbaharu, pengarah Philip Lui tampil dengan filem padat aksi, Undercover, Punch And Gun yang memaparkan penyamaran seorang pegawai polis, Wu (Philip Ng) yang perlu menyiasat sindiket pengedaran syabu.

Ketika dalam penyiasatannya, kerja-kerja Wu sedikit terganggu apabila muncul dua polis lain, Eva dan Mike yang mahu membalas dendam terhadap seorang rakan sekerja mereka yang belot, Xia dengan bergelar ketua geng sindiket dadah yang baharu selepas kematian Bob, yang merupakan bos kepada Wu sepanjang penyamarannya itu.

Xia memerlukan khidmat Wu bagi mencarikannya pakar pembuat syabu dan dari situ Wu bekerjasama dengan Eva dan Mike bagi menyerang hendap Xia dan kuncu-kuncunya ketika mereka berada di atas laut lepas.

Kemunculan Datuk Aaron Aziz juga menambah rasa filem ini untuk selera peminat tempatan selain kehadiran bekas ahli kumpulan F4, Vanness Wu yang tampil dengan watak ‘bodoh-bodoh alang’ memperlihatkan sisi komedi yang dimiliki Vanness.

Aksi pertarungan juga cukup mendebarkan seiring dengan filem aksi jenayah Hong Kong yang lain, yang pastinya membuatkan penonton turut berdebar-debar menantikan penamat cerita.

Yang pastinya, watak Xia yang dimainkan Andy Oh cukup memberikan kesan sebagai seorang anggota polis yang belot hanya disebabkan oleh ketamakannya sehingga menjejaskan kerjaya dan persahabatannya.

Jadi, buat anda yang dahagakan filem aksi lebih-lebih keluaran Hong Kong, jangan lupa untuk menonton filem Undercover, Punch & Gun yang bakal ditayangkan di pawagam berhampiran anda bermula 28 Jun ini! – KopiPlanet.com

Filem Animasi Boboiboy The Movie 2 Bakal Tayang Di 500 Buah Pawagam

Setelah mencatat kejayaan yang sangat memberangsangkan untuk filem pertama, Boboiboy The Movie 2 mencatat sejarah tersendiri apabila bakal ditayangkan di 500 buah pawagam di lima buah negara pada 8 Ogos ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Animonsta Studios, Nizam Abd Razak berkata, pihaknya sangat gembira memandangkan ini kali pertama sebuah filem animasi tempatan akan tayang di lima buah negara menerusi 500 buah pawagam secara serentak.

“Pihak Animonsta Studios juga rasa teruja kerana ini adalah kali pertama dapat bekerjasama dengan Astro Shaw dan sudah lama kami ingin menjalinkan kerjasama bersama mereka.

“Kami berharap agar kerjasama ini dapat memberi impak yang positif kepada kedua-dua belah pihak, sekaligus mampu membawa filem ini ke peringat lebih tinggi serta setanding filem animasi antarabangsa,” ujarnya.

Filem animasi tersebut yang pernah meraih kutipan sebanyak RM18 juta sebelum ini akan ditayangkan di lima buah negara iaitu Malaysia, Indonesia, Singapura, Brunei dan Vietnam.

Untuk filem Boboiboy The Movie 2 pula, ia dihasilkan selama 12 bulan dengan membabitkan kos produksi keseluruhan sebanyak RM7 juta.

Sementara itu, Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Nusantara, Raja Jastina Arshad menyatakan faktor kerjasama tersebut dijalinkan memandangkan ia antara filem animasi yang sangat dinantikan pada tahun ini.

“Sudah tentu kami sangat berbesar hati apabila pihak Animonsta Studios memberi sepenuh kepercayaan kepada pihak Astro Shaw untuk menjalankan kerja-kerja promosi dan pengedaran.

“Untuk filem ini, pihak kami akan merancang promosi secara agresif menerusi platform yang bersesuaian dan akan membuat siri jelajah di seluruh negara,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Setelah 20 Tahun, Akhirnya Adam Corrie Dapat Pegang Watak Utama

Pelakon Adam Corrie menyatakan setelah 20 tahun dirinya berkecimpung dalam bidang lakonan, akhirnya dia telah diberikan watak utama dalam filem.

Menurut Adam, dia telah diberi peranan utama untuk membintangi sebuah filem berjudul Kafir yang baru sahaja selesai menjalani penggambaran pada bulan puasa lalu.

“Alhamdulillah, selama 20 tahun dalam industri inilah kali pertama saya dapat watak utama. Setakat ini penggambaran semuanya sudah berjalan dengan lancar.

“Kalau diikutkan sudah lama saya tidak berlakon pada bulan Ramadan, tetapi untuk filem ini kira-kira seminggu saya berpuasa di lokasi penggambaran,” ujarnya.

Bercerita lebih lanjut mengenai filem terbaharu lakonannya itu, Adam memberitahu dia membawakan watak seorang lelaki yang sanggup meninggalkan anak dan isteri semata-mata demi Islam.

Dalam pada itu, ketika ditanya tentang penerimaannya untuk membintangi filem berkenaan adalah kerana karakter yang dibawakannya itu memberi cabaran tersendiri buat dirinya.

“Bagi saya ia merupakan watak yang berat iaitu seorang suami yang menghadapi pelbagai ujian apabila dirinya mengambil keputusan untuk masuk Islam.

“Selain itu, saya anggap ia agak mencabar kerana ada penggambaran dilakukan semasa bulan puasa. Tidak dinafikan ia memang agak memenatkan dan selepas ini memang saya tak akan terima sebaran tawaran ketika bulan Ramadan,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Pakai Seluar Ketat Antara Cabaran PU Rizz Berlakon Filem

Biarpun mula berjinak-jinak dengan bidang lakonan, ternyata tuah telah memihak kepada PU Rizz apabila ditawarkan berlakon dalam filem Ada Apa Dengan Dosa terbitan Pencil Pictures Sdn. Bhd.

Pemilik nama sebenar Muhammad Haris Mohd Ismail itu berkata, dia bersetuju memegang watak utama dalam filem berkenaan memandangkan ia sebuah filem bercorak Islamik.

“Dalam filem ini saya membawa watak seorang pendakwah bernama Khaliq yang belajar dalam jurusan agama di sebuah universiti di Scotland.

“Kemudian dia bertemu dengan seorang gadis bernama Aurora yang berminat mendalami Islam. Namun lama-kelamaan dia mula jatuh dengan gadis berkenaan,” ujarnya.

PU Rizz berkata demikian ketika ditemui semasa majlis berbuka puasa dan pelancaran filem Ada Apa Dengan Dosa yang berlangsung semalam.

Ketika ditanya mengenai cabaran sepanjang berlakon dalam filem tersebut, PU Rizz berkata antaranya adalah penampilannya yang lebih moden.

“Untuk watak Khaliq ini, saya terpaksa ubah gaya rambut yang tidak pernah dilakukan sebelum ini. Selain itu, saya perlu memakai seluar yang agak ketat sehinggakan berasa panas dan kurang selesa walaupun berada di negara sejuk.

“Sebenarnya, saya dah sediakan pakaian sendiri yang menggambarkan sebagai seorang pendakwah. Namun, semua pakaian yang saya bawa itu langsung tidak digunakan sepanjang penggambaran,” jelasnya ketika menceritakan pengalaman berlakon dalam filem sulungnya.

Dalam pada itu, berkenaan dengan perkembangan terkininya pula, PU Rizz menyatakan kini dia sedang memberi tumpuan kepada pelajarannya dalam jurusan undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

“Buat masa ini saya memang fokus terhadap pelajaran sahaja. Kali terakhir pun saya berlakon adalah drama bersiri Selafaz Rindu yang ditayangkan pada Februari lalu.

“Tidak dinafikan memang terdapat banyak tawaran berlakon yang diterima, tetapi saya tolak kesemuanya kerana komitmen saya terhadap pelajaran,” ujarnya.

Bagaimanapun, dia menyatakan mungkin akan kembali aktif dalam bidang seni setelah menamatkan pengajiannya nanti. – KopiPlanet.com

Hasilkan Filem Remp-It 2, Zul Huzaimy Minta Restu Ahmad Idham

Pengarah dan pelakon terkenal, Zul Huzaimy menyatakan dia telah meminta restu daripada pengarah Remp-It iaitu Ahmad Idham bagi menghasilkan kesinambungan filem berkenaan.

Zul berkata, dia sendiri datang berjumpa dengan Ahmad Idham untuk memberitahu niatnya menghasilkan Remp-It 2 dan ternyata ia mendapat sokongan sepenuhnya daripada pengarah tersebut.

“Sebelum ini saya memamg ada berjumpa dengan beliau bagi menyatakan hasrat saya itu. Saya rasa perlu meminta restu sendiri daripadanya memandangkan dia adalah pengarah asal.

“Ternyata beliau telah memberikan sepenuh sokongan kepada saya untuk menghasilkan filem ini. Dia juga berharap agar filem tersebut akan sukses di pawagam nanti,” ujarnya yang turut menulis skrip dan berlakon dalam filem berkenaan.

Zul berkata demikian ketika ditemui semasa majlis pelancaran filem Remp-It 2 terbitan Brighstar Pictures Sdn. Bhd yang berlangsung baru-baru ini.

Menurutnya lagi, setakat ini semuanya berjalan lancar menjelang penggambaran yang akan bermula pada bulan Julai ini. Malah, pihak penerbit juga sudah berurusan dengan Metrowealth Pictures memandangkan mereka adalah penerbit bagi filem yang pertama.

Remp-It 2 yang diarahkan sendiri oleh Zul berkisarkan tentang kehidupan Spark selepas 12 tahun setelah dibebaskan daripada penjara.

Ketika ditanya apa yang membuatkan dia berhasrat untuk menghasilkan Remp-It 2, Zul memberitahu ia adalah berdasarkan kepada permintaan peminat.

“Apabila membincangkan tentang filem permotoran ini bersama peminat, perkara yang paling dibangkitkan mereka adalah mengenai rempit.

“Kemudian saya terfikir kenapa tidak dibuat sahaja kesinambungan kepada filem rempit yang dahulu. Jadi, tercetuslah idea untuk menghasilkan Remp-It 2 ini,” jelasnya.

Dalam pada itu, antara barisan pelakon yang bakal membintangi Remp-It 2 seperti Dayana Roza, Cat Farish, Achey, Mamat Sepah, Kazar Saisi, Jaa Sazuran, Arin RL, Azlan Komeng dan Amai Kamaruddin serta penampilan istimewa iaitu Aiman Tino dan Black Hanifah.

“Buat masa ini, pihak kami sedang mencari pelakon yang memegang watak sebagai adik kepada Madi. Mungkin untuk watak tersebut akan ditawarkan kepada Shaheizy Sam, cuma perbincangan masih lagi dilakukan,” jelasnya.

Bakal menjalani penggambaran awal Julai ini di lokasi seperti Terengganu, Kuala Lumpur dan Johor, Zul menyasarkan filem berkenaan akan menemui peminat di pawagam pada Mac 2020. – KopiPlanet.com

Penerbit Filem Sangkar Sahkan Sudah Beli Hakcipta Muzik Teaser Trailer Sangkar

Menerusi kenyataan balas dari komen di laman media sosial Suka Filem, penerbit filem Sangkar, Astro Shaw, Primeworks Studios, Infinitus Gold dan mm2 Entertainment menegaskan pihaknya sudah membeli hakcipta bagi runut bunyi teaser filem Sangkar.

“Terima kasih atas perhatian. Untuk makluman pihak kami telah mendapat kebenaran dan membeli hakcipta runut bunyi berkenaan untuk special teaser Sangkar.

“Segala bentuk rangka promosi untuk menggunakan runut bunyi ini telah mendapat kebenaran sepenuhnya. Diharapkan penjelasan ini dapat menjawab segala kekeliruan,” ujar satu kenyataan ringkas yang dikeluarkan.

Sebelum ini, terdapat dakwaan seorang vlogger yang mengatakan muzik untuk teaser trailer filem berkenaan meniru sebuah filem Hollywood iaitu Robin Hood.

Susulan dakwaan tersebut, terdapat segelintir pihak yang dikatakan mahu memboikot filem berkenaan apabila ditayangkan di pawagam.

Sangkar merupakan sebuah filem aksi lakonan Zul Ariffin, Remy Ishak dan Mira Filzah yang akan tayang pada 29 Ogos ini. – KopiPlanet.com