AntarabangsaHollywood

9 Filem Asing Terbaik Tercalon Kategori Awal Oscar

Pihak juri yang terlibat dalam sesi pengadilan Anugerah Akademi ke-90 atau lebih dikenali sebagai Anugerah Oscar yang akan berlangsung pada 4 Mac ini telah menyenarai pendek sembilan filem untuk kategori Filem Asing Terbaik.

Daripada sembilan pencalonan, tiga filem yang paling terbaik akan dibawa sebagai finalis untuk anugerah berprestij itu yang akan dihoskan oleh pengacara terkenal, Jimmy Kimmel.

Untuk tahun ini, sebanyak 92 buah filem asing telah dinilai oleh para juri sehingga mereka akhirnya sepakat memilih sembilan yang terbaik.

Sembilan filem yang tercalon itu berjudul:

1. A Fantastic Woman arahan Sebastian Lelio (Itali)

2. In the Fade arahan Fatih Akin (Jerman)

3. On Body and Soul arahan Ildiko Enyedi (Hungary)

4. Foxtrot arahan Samuel Maoz (Israel)

5. The Insult arahan Ziad Doueiri (Lebanon)

6. Loveless arahan Andrey Zvyagintsev (Rusia)

7. Felicite arahan Alain Gomis (Senegal)

8. The Wound arahan John Trengove (Afrika Selatan)

9. The Square arahan Ruben Ostlund (Sweden)

Daripada senarai di atas, filem The Square yang pernah memenangi anugerah The Palme d’Or di Festival Filem Cannes dan Loveless yang turut mendapat trofi khas juri di festival yang sama, dikatakan antara calon finalis pilihan yang bakal memasuki pencalonan akhir.

Selain itu, filem In The Fade turut mempunyai peluang besar untuk mara sebagai finalis apabila aktresnya, Diane Kruger memenangi kategori Aktres Terbaik Festival Filem Cannes pada tahun lalu.

On Body And Soul juga dikatakan mampu memberikan saingan yang cukup hebat apabila pernah dinobatkan anugerah khas Golden Bear di Festival Filem Berlin tahun lalu. – KopiPlanet.com

Apakah reaksi anda?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button