• FOLLOW US

Tiada Tajuk Bukan Sekadar Komedi, Selit Unsur Agama Sebagai Pedoman

Tajuk: Tiada Tajuk
Tarikh Tayangan: 4 April 2019
Durasi: 1 jam 40 minit
Genre: Komedi/Islamik
Pengarah: Mawi
Pelakon: Mawi, Hazama, Along Cham, Joey Daud, Amira Othman, Kamarul Hj. Yusof, Johan As’ari, Anas Tahir.
Klasifikasi: P13

Bertitik tolak daripada kejayaan telefilem Rock Sangkut yang ditayangkan lima tahun lalu, kali ini Asmawi Ani atau Mawi membuat percubaan berani apabila mengangkat kesinambungan nakshah itu ke dalam versi filem menerusi Tiada Tajuk.

Jarang sekali filem di Malaysia mengetengahkan genre komedi Islamik, menurut Mawi dia bukan ingin berdakwah menerusi Tiada Tajuk sebaliknya hanya ingin menyampaikan apa yang tersirat di hati melihatkan pada keadaan akhir zaman ketika ini.

Selain itu, Mawi turut memasukkan elemen ‘perlian’ terhadap sesetengah masyarakat yang terlalu mengangkat darjat seseorang artis daripada yang sepatutnya.

Walaupun diselitkan dengan unsur humor, namun nilai dan pengajaran itu sampai kepada ‘siapa yang makan cili, dia terasa pedas’.

Secara keseluruhannya, filem ini tiada cacat cela dan sinematografinya juga cantik mata memandang.

Walaupun lebih terkenal sebagai seorang penyanyi, tapi siapa sangka Hazama turut mempunyai bakat yang cukup besar dalam bidang lakonan.

Lakonan Hazama sebagai Abadi cukup menyakinkan malah cukup menyentuh perasaan tatkala dia menasihati dua lagi rakannya iaitu Kuswadi (Along Cham) dan Rumi (Joey Daud).

Sementara itu, Mawi turut mencuba membawakan kelainan apabila dia sendiri memegang watak antagonis, Suci bagi mempelbagaikan lagi sisi karakternya dalam bidang lakonan.

Memainkan watak penyanyi senior yang sombong dan munafik, Mawi berjaya membawa wataknya dengan baik termasuk juga daripada ekspresi muka yang menuntutnya kelihatan angkuh.

Walaupun lebih banyak unsur jenaka namun yang pasti babak seram melibatkan watak Rumi cukup terkesan dan ia kelihatan ‘real’ sehingga boleh menaikkan bulu roma sesiapa yang melihatnya. Kudos untuk itu, Mawi!

Tiada Tajuk mula ditayangkan hari ini di 100 pawagam seluruh negara termasuk Singapura dan Brunei.

Ia diterbitkan oleh Mawi World Entertainment. Tiada Tajuk mengisahkan tiga sahabat baik berasal dari kampung, dianggap sebagai kutu rayau yang mana bercita-cita untuk menjadi artis terkenal. Banyak dugaan yang mereka lalui sepanjang perjalanan meraih impian tersebut. – KopiPlanet.com

Mawi Belanja Tiket Wayang Tiada Tajuk RM1 Kepada Penonton Bertuah

Pelakon dan pengarah, Asmawi Ani atau Mawi mempunyai cara yang tersendiri bagi mempromosikan filem sulung arahannya, Tiada Tajuk yang bakal ditayangkan pada 4 April ini.

Menurut Mawi, dia sememangnya sudah lama menyimpan hasrat sekiranya filemnya itu ditayangkan kelak, dia ingin membelanjakan tiket wayang penonton bertuah yang mana mereka hanya perlu membayar sebanyak RM1 bagi satu tiket wayang.

“Saya memang sudah lama simpan impian dan berniat memberi balik kepada peminat-peminat yang telah menyokong saya selama ini. Sehubungan itu, saya ambil keputusan untuk belanja tiket wayang sebanyak RM1 kepada penonton bertuah.

“Mungkin saya akan pergi ke mana-mana pawagam secara mengejut dan dari situ saya akan belanja tiket wayang yang mana mereka hanya perlu bayar RM1 manakala harga selebihnya saya yang akan bayar,” katanya kepada KopiPlanet.com

Mawi ditemui pada malam gala tayangan filem Tiada Tajuk yang berlangsung di MM2 Cineplex, Damansara baru-baru ini.

Tiada Tajuk yang diterbitkan Mawi World Entertainment akan ditayangkan di 100 pawagam seluruh negara termasuk di Singapura dan Brunei.

Enggan berkongsikan kos penerbitan Tiada Tajuk, Mawi cuma meletakkan harapan agar penonton dapat melihat mesej serta pengajaran yang disellitkan menerusi karya bergenre komedi Islamik.

“Saya buat filem ini bukanlah untuk mengajar atau berdakwah sebaliknya kalau penonton dapat lihat mesej yang cuba disampaikan dan ia berkesan, Alhamdulillah.

“Saya juga tidak perli sesiapa dalam filem ini. Saya buat filem ini dengan tujuan untuk berkongsi apa yang saya sudah lalui sepanjang bergelar anak seni sejak 14 tahun lalu,” katanya.

Filem berdurasi satu setengah jam itu membariskan Joey Daud, Hazama, Along Cham, Ropie, Amira Othman, Kamarool Hj Yusof, Mawi Anas Tahir.

Tiada Tajuk yang mengisahkan perjalanan tiga pemuda iaitu Abadi, Rumi dan Kuswadi dalam mencapai impian mereka bergelar penyanyi. Dapatkah mereka merealisasikan impian itu? Sama-sama nantikan di pawagam pada 4 April ini! – KopiPlanet.com

“Saya Tidak Akan Berlakon Watak Lelaki Lembut Lagi Kecuali…” – Along Cham

Pelakon dan pelawak, Along Cham menegaskan selepas ini dia tidak akan membawakan lagi watak lelaki lembut seperti yang dijayakannya menerusi filem terbaharu lakonannya, Tiada Tajuk.

Menurut Along atau nama sebenarnya, Muhammad Nizamuddin Ahmad, 36, menerusi filem sulung arahan Mawi itu dia melakonkan watak lelaki lembut bernama Kuswadi. Along mengatakan dia tidak mahu melakonkan watak lelaki lembut kerana enggan berdepan dengan kecaman daripada penonton di luar sana.

“Kalau nak tahu, sebenarnya ketika dapat tawaran daripada Mawi, saya bertekak sekejap dengan dia sebab saya memang tak nak bawa watak lelaki lembut kerana risau dengan kecaman yang bakal diterima.

“Tapi Mawi memujuk saya dengan menerangkan watak Kuswadi ini sebenarnya boleh beri pengajaran kepada penonton. Dia kata lagi watak itu diadakan bagi memberi manfaat serta ingin menyampaikan mesej mengenai golongan LGBT.

“Apa yang Mawi cakap itu buat saya banyak berfikir dan akhirnya saya bersetuju untuk melakonkan watak Kuswadi. Tapi kalau lepas ini saya dapat tawaran berlakon watak lelaki lembut saya tidak akan ambil kecuali kalau filem Tiada Tajuk ada sequel sebab watak Kuswadi itu dah sebati dengan saya,” katanya kepada KopiPlanet.com

Along ditemui pada malam gala tayangan filem Tiada Tajuk yang berlangsung di MM2 Cineplexes, Damansara semalam. Tiada Tajuk yang diterbitkan Mawi World Entertainment ini bakal menjengah pawagam seluruh negara bermula 4 April ini.

Selain Along, filem bergenre komedi Islamik ini turut dibintangi Hazama, Joey Daud, Ropie, Kamarol Hj. Yusof, Amira Othman dan Mawi.

Bagi mendapatkan hasil lakonan yang berkesan, Along menjelaskan membuat pemerhatian terhadap rakan-rakan lelakinya yang berperwatakan lembut agar dia dapat memberikan yang terbaik menerusi naskhah tersebut.

“Saya sebenarnya takut pada kecaman tapi lepas tengok filem ini, Alhamdulillah apa yang saya cuba bawakan itu menjadi dan inilah hasilnya.

“Saya banyak tengok pemerhatian daripada rakan-rakan yang perwatakan lembut, yela bukan semua kawan-kawan saya ini ‘straight’,” ujarnya berseloroh. – KopiPlanet.com

Mawi Bersyukur Filem Tiada Tajuk Tayang Di 100 Buah Pawagam

Pengarah filem genre komedi Islamik, Tiada Tajuk, Asmawi Ani atau Mawi melahirkan perasaan syukur selepas filem sulung arahannya itu akan ditayangkan di 100 pawagam bermula 4 April ini.

Tiada Tajuk yang diterbitkan syarikat Mawi World Entertainment dibarisi pelakon Along Cham, Hazama, Joey Daud, Amira Othman, Deen Maidin, Kamarul Hj Yusof, Achey dan Mawi.

“Alhamdulillah saya bersyukur sebab pihak panggung percaya dengan filem Tiada Tajuk. Saya sedar saya baru pertama kali buat filem jadi kepercayaan pihak panggung terhadap filem ini buat saya rasa terkejut dan terharu.

“InsyaAllah saya harap dapat tambah lagi beberapa lokasi panggung di masa akan datang,” katanya ketika dihubungi KopiPlanet.com

Filem Tiada Tajuk akan ditayangkan di 91 buah pawagan di Malaysia, manakala  di Singapura pula sebanyak lapan buah pawagam dan satu pawagam di Brunei.

Tiada Tajuk mengisahkan tiga sahabat baik berasal dari kampung, dianggap sebagai kutu rayau yang mana bercita-cita untuk menjadi artis terkenal. Banyak dugaan yang mereka lalui sepanjang perjalanan meraih impian tersebut. – KopiPlanet.com

Pereka Akui Poster Filem Tiada Tajuk Inspirasi Majalah Gila-Gila

Pereka poster filem Tiada Tajuk, Empayar Kukubesi mengakui rekaan poster filem terbaharu arahan Mawi, Tiada Tajuk adalah inspirasi daripada Majalah Gila-Gila.

Menerusi laman Instagram miliknya, ketika mendengar penerangan tentang sinopsis filem berkenaan, dia sudah membayangkan poster yang akan dihasilkan kelihatan seperti kulit majalah komik berkenaan.

“Sebenarnya selepas poster ini dilancarkan beberapa hari lepas, ramai mula memperkatakan poster ini seperti Majalah Gila-Gila, Ujang dan Gelihati.

“Selepas meneliti gambar-gambar yang telah diambil oleh jurugambar di lokasi oleh Thehitman Nazri, ianya semakin pasti yang aku memang akan buat poster ini look and feel dia macam gila-gila sebab dulu masa kecik memang aku nak jadi kartunis pun dan memang aku membesar dengan Gila-Gila,” jelasnya.

Menurutnya, dia juga menjadikan kartunis terkenal iaitu Jaafar Taib sebagai inspirasi buat dirinya dan kartunis berkenaan ternyata banyak mempengaruhi karya yang dihasilkannya selama ini.

“Kalau ikutkan eksperimental beberapa poster filem sebelum ini, aku dah buat untuk kelihatan seperti kulit buku sama ada novel atau pun majalah lama, contohnya filem Lebuhraya Ke Neraka, Rock Bro dan juga terbaru adalah Hantu Kak Limah semuanya dari sutradara Mamat Khalid.

“Ketiga-tiga poster ini memang feel dan soul dia memang sangat dekat dengan vintage drawing, magazine and novel, cuma untuk karya poster kali ini aku betul-betul dapat soulnye untuk seperti dan seakan akan kulit Majalah Gila-Gila pada zaman 80-an,” jelasnya.

Pada masa sama, dia juga mendedahkan bahawa gambar Mawi di dalam poster berkenaan sebenarnya diambil sendiri oleh isteri Mawi iaitu Ekin dengan menggunakan telefon bimbit.

Filem pertama arahan juara Akademi Fantasia 3 itu akan ditayangkan di pawagam pada 4 April ini dengan membariskan pelakon seperti Hazama, Joey, Along Cham, Anas Tahir, Ropie dan Amirah Othman. – KopiPlanet.com

Tonton Tiada Tajuk, Peluang Menang Perodua Bezza, Yamaha Ysuku

Selepas hampir setahun merahsiakan tajuk filem pertama arahannya, akhirnya Asmawi Ani atau Mawi hari ini mendedahkan judul filem itu yang bertajuk ‘Tiada Tajuk’.

Mawi membuat pendedahan itu menerusi majlis pelancaran filem Tiada Tajuk yang diadakan di perkarangan pusat beli belah Sogo, Kuala Lumpur hari ini.

“Sebenarnya dah lebih setahun saya peram tajuk filem ini dan akhirnya hari ini saya lega dah beritahu semua mengenai tajuk filem ini yang berjudul Tiada Tajuk.

“Kalau nak tahu para pelakon pun saya rahsiakan tajuk daripada mereka. Saya harap filem ini akan dapat menarik minat penonton di luar sana,” kata Mawi kepada KopiPlanet.com.

Filem Tiada Tajuk dibintangi oleh baisan pelakon popular tanah air seperti Mawi, Joey Daud, Hazama, Kamarol Hj Yusof, Along Cham, Amira Othman dan Soya.

Menerusi majlis yang sama juga Mawi mengumumkan kejutan buat penonton yang mana penonton yang sudah menonton filem ini berpeluang memenangi hadiah utama sebuah kereta Perodua Bezza dengan hanya memberi tajuk filem serta tagline yang bersesuian dengan jalan cerita yang diketengahkan menerusi filem terbitan Mawi World Entertainment ini.

Selain Bezza, pihak penerbit turut berbesar hati menghadiahkan sebuah motosikal Yamaha Ysuku (Y15zr) serta pakej umrah atau percutian ke Australia untuk dua orang.

“Jika dulu peminat dah hadiahkan saya kereta menerusi kemenangan di Akademi Fantasia serta Anugerah Bintang Popular, kali ini apa salahnya saya hadiahkan mereka dengan kereta pula tapi dengan syarat mereka kena pergi tengok filem saya dulu,” kata Mawi secara bersahaja.

Tiada Tajuk bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 4 April ini. Mereka yang ingin menyertai pertandingan tersebut perlu memuat turun aplikasi Mawi World di App Store atau Google Play Store.

Pertandingan tersebut terbuka kepada semua yang menonton filem Tiada Tajuk bermula pada hari pertama sehingga tamat tayangan di pawagam. – KopiPlanet.com

Belum Ada Poster & Trailer, Mawi Pelik Filemnya Teruk Dikritik

Penyanyi dan pelakon, Asmawi Ani atau Mawi yang kini sudah menyandang gelaran sebagai pengarah menyatakan rasa kehairanannya terhadap sikap sesetengah netizen yang gemar mengkritik sesuatu naskhah sebelum menontonnya terlebih dahulu.

Filem sulung arahan Mawi yang ketika ini masih belum mempunyai tajuk itu dikecam baru-baru ini sebaik dia berkongsikan gambarnya semasa berada di set penggambaran di laman sosial Instagram miliknya.

“Pelik juga sebab filem ini masih belum ada poster, trailer dan masih belum lagi ditayangkan di pawagam, tetapi dah ada orang yang kritik dan kata tak best serta berkata bukan-bukan pasal filem ini.

“Saya harap lepas ini kalau nak kritik tengoklah poster dan trailernya terlebih dahulu atau pergi ke panggung dan tonton sebelum komen. Lepas itu, barulah nilai seikhlas-ikhlasnya tanpa ada sebarang rasa dengki atau busuk hati,” katanya ketika dihubungi KopiPlanet.com.

Walau bagaimanapun, Mawi turut melihat isu kecaman ini daripada sudut positif apabila ia secara tidak langsung dapat memberi publisiti kepada filem sulung arahannya itu.

“Saya ambil positif kecaman-kecaman yang diterima dan ini pun seperti membantu sebabnya filem ini sudah menjadi sebutan ramai, meskipun belum tayang lagi di pawagam.

“Apa-apa pun saya berterima kasih kepada segelintir yang mengecam serta mereka yang sentiasa menyokong perjalanan karier seni saya,” ujarnya lagi.

Filem berkenaan yang merupakan hasil terbitan syarikat produksinya, MW Entertainment Sdn. Bhd. dibarisi Hazama, Joey Daud, Along Cham, Kamarul Hj Yusoff dan Deen Maiden.

Ia mengisahkan tiga sahabat baik berasal dari kampung, dianggap sebagai kutu rayau yang mana bercita-cita untuk menjadi artis terkenal. Banyak dugaan yang mereka lalui sepanjang perjalanan meraih impian tersebut.

Persoalannya, adakah mereka berjaya untuk menjadi artis terkenal? Sama-sama nantikan filem berkenaan yang dijangka tayang di pawagam berdekatan anda pada April 2019. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Mawi