Cerita ArtisHiburan

Neelofa Dapat Idea Setelah Kerap Jadi Mangsa Buli Siber

Sering menjadi mangsa buli siber di laman sosial telah mencetuskan idea buat pengacara popular, Neelofa untuk  menjalankan Kempen Tanggungjawab Sosial Akhiri Buli Siber dan Penyebaran Maklumat Palsu.

Menurut Neelofa, sebagai seorang selebriti dia sememangnya sudah lali dihentam di media sosial. Namun, jika kecaman dilemparkan kepada ahli keluarganya, dia tidak sesekali akan berdiam diri dan akan bersuara bagi mempertahankan haknya.

“Kempen ini merupakan hasil cetusan idea daripada saya dan selepas berbincang dengan Datuk Hans Isaac, kami setuju untuk mengadakan kempen ini secara besar-besaran agar ia dapat memberi kesedaran kepada orang ramai tentang bahaya buli siber.

“Saya tabik dengan hasil kerja Hans yang hanya mengambil sedikit sahaja masa untuk menganjurkan kempen ini dengan sokongan daripada para selebriti yang turut bersama-sama berganding bahu dengan kempen ini,” ujarnya.

Neelofa ditemui pada majlis pelancaran Kempen Tanggungjawab Sosial Akhiri Buli Siber dan Penyebaran Maklumat Palsu di KLPac, Kuala Lumpur semalam.

Ujarnya,  sebagai seorang selebriti dia sering kali dikritik di media sosial dan mengakui sudah lali dengan perkara tersebut.

Bagaimanapun, tegas Neelofa dia sesekali tidak akan berdiam diri sekiranya buli siber terjadi terhadap ahli keluarganya dan dia akan bangkit bersuara.

“Itulah juga tujuan kempen ini iaitu untuk menggalakkan individu tahu hak-hak yang mereka boleh lakukan sekiranya menjadi mangsa buli siber dan penyebaran maklmat palsu,” katanya.

 

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai isu sebuah billboard yang menggunakan namanya untuk tujuan pengiklanan, Neelofa mengambil pendekatan enggan mengulas lanjut kerana tidak mahu memberi sebarang publisiti dan akan mengambil tindakan terhadap pihak berkenaan.

“Kita jangan popularkan orang yang saja-saja buat benda itu untuk tarik perhatian orang ramai. Lagi cakap pasal tersebut, lagi buat mereka popular. Jadi, lebih baik saya tidak bercakap langsung mengenai hal berkenaan.

“Saya memang akan ambil tindakan, tetapi tidak mahu mengulas lanjut mengenainya. Saya perlu hadapi secara profesional dan tidak akan bercakap mengenai isu ini lagi,” tegasnya.

Minggu lalu hangat diperkatakan mengenai satu poster billboard di sebuah lebuh raya yang secara terang-terangan menggunakan nama pengacara popular, Neelofa dalam iklan mereka.

Billboard itu menyentuh tentang isu selebriti itu dengan sebuah kelab hiburan yang menjadi topik panas industri hiburan dua bulan lalu. – KopiPlanet.com

 

Apakah reaksi anda?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button