• FOLLOW US

Ruhainies Mahu Tetap Sedondon Walaupun Kekasih Beraya Di London

Walaupun berada di dua benua berbeza ketika meraikan sambutan Hari Raya Aidilfitri nanti, pelakon Ruhainies dan kekasihnya tetap akan menggayakan persalinan raya dalam warna sedondon.

Menurut Ruhainies atau nama sebenarnya Nur Ruhainies Farehah Zainul Ilyas, 27, dia ada meminta teman lelakinya yang dikenali sebagai Mr. E untuk pulang beraya di tanah air namun memahami sekiranya buah hatinya itu tidak dapat berbuat demikian.

“Si dia beraya di London tahun ini, saya ada juga minta dia balik beraya di sini, dapat beraya bersama dalam dua atau tiga hari pun tidak mengapa. Namun kalau dia tidak dapat beraya di sini, tak mengapa dan saya memahami.

“Walaupun kami menyambutnya berjauhan, insyaAllah kami akan gayakan pakaian raya warna sedondon dan mungkin juga ini tahun terakhir saya sambut raya berstatus solo. Harap dapat doakan yang baik-baik,” ujarnya.

Mengenai lokasi sambutannya Aidilfitri pada tahun ini, Ruhainies memberitahu seperti biasa mereka sekeluarga akan beraya di Pulau Pinang.

Bagaimanapun, dia mengakui sambutan Aidilfitri kini sudah semakin hilang kemeriahannya sejak kehilangan nenek kedua-dua belah ibu dan bapanya.

“Yang pastinya, tradisi mengadakan rumah terbuka selama seminggu akan tetap dijalankan dan ibu saya akan masak juadah raya dalam kuantiti yang banyak bagi menjamu tetamu yang datang.

“Biasanya ibu akan memasak menu istimewa iaitu Ayam Piru yang merupakan Ayam Belanda dan memandangkan adik-beradik saya ramai perempuan, jadi tugas kami memang membantu ibu di dapur. Secara kebiasaannya saya akan ditugaskan untuk memotong bawang,” katanya.

Ketika ditanya mengenai peruntukkannya untuk duit raya, adik kepada Risteena Munim ini berkata, dia sudah menyediakan bajet sebanyak RM3,000 untuk diberikan kepada anak saudara dan sepupunya yang masih kecil.

“Ada rezeki lebih, tahun ini saya sediakan bajet dalam RM3,000. Bukan sahaja diberikan kepada anak saudara dan sepupu, saya juga ada berikan kepada pak cik dan mak cik saya.

“Untuk budak-budak kecil, saya dah sediakan paket raya RM50 seorang. Budak kecil mana boleh pegang duit banyak-banyak,” selorohnya. – KopiPlanet.com

PU Rizz Dedah Ada Ustaz Letak Harga RM3,000 Tanpa Diskaun

PU Rizz atau pemilik sebenar nama Muhammad Haris Ismail antara peserta Pencetus Ummah yang jarang berkongsi tentang sesuatu isu di laman sosial.

Bagaimanapun, PU Rizz baru-baru ini telah memuat naik beberapa status di Twitter miliknya yang turut dikongsi di laman Instagramnya.

“Saya kurang suka comment pasal isu-isu hot ni tapi this is Cukup! PENJUAL AGAMA. Semalam ada one of production people call saya and the ask ‘ustaz, berapa ribu ustaz letak harga kalau nak jemput datang tempat/tv saya?’

“Saya macam eh kenapa beribu ingat dia macam main-main je. Then she replied bukan main-main la kita tanya sebab ustaz **** harga dia 3k (RM3,000) no discount,” dedahnya,

Menurut PU Rizz, sepanjang hidupnya dalam berdakwah, dia tidak pernah lagi seumur hidup meletakkan harga bagi ilmu agama.

“In fact she mentioned no discount malu kita mendengarnya, kita ni hadir sebagai pendakwah bukan nak duit jual ilmu. Kita berharap Allah balas dengan ilmu yang tak banyak ni,” jelasnya.

Menurutnya lagi, terdapat ustaz selebriti yang menggunakan sepotong ayat Al-Quran terhadap tindakan yang dilakukan, sedangkan PU Rizz menyatakan ayat tersebut diturunkan kerana orang yahudi meminta duit setiap kali membaca kitab suci.

“Bukan Allah suruh kita minta bayaran mahal-mahal faham tak? RM3,000 ni tak masuk akal untuk masjid kuliyyah subuh atau di rumah anak yatim.

“Come on la jangan jadi fitnah agama. Be reasonable what are u doing is for the day-after. Minta banyak-banyak sebab u popular for what?” tegasnya.

Menurutnya, ia juga peringatan yang baik untuk dirinya dan semua yang bergelar ‘ustaz selebriti’ sambil menyatakan bukanlah satu perbuatan yang haram untuk mendapatkan wang.

“Betul la nak bayar minyak and tol etc but remember your intention, what is the purpose you belajar dan sebar ilmu agama. Niat untuk siapa?”, ujarnya. – KopiPlanet.com

Ambil Iktibar, Usop Mentor Enggan Layan Panggilan Video Peminat

Penyanyi yang lahir daripada program realiti Mentor, Usop atau nama sebenar Saiful Naim Muhd Noor, 22, mengakui dia mengambil pendekatan tidak akan melayan panggilan video daripada peminatnya.

Menurut Usop dia berasa ‘trauma’ dengan perkara itu kerana mengambil iktibar daripada kes melibatkan beberapa selebriti yang tersebar gambar dan video tidak senonoh gara-gara video call seperti heboh diperkatakan sebelum ini.

“Saya memang kena berhati-hati sebab saya paling takut kalau video call dengan orang. Dulu tiada teknologi canggih macam sekarang. Saya memang akan mengelak kalau ada peminat yang minta nak video call dengan saya dan saya pun tak tahu macam mana mereka dapat nombor telefon saya. Tapi saya memang tidak akan angkat kalau nombor itu saya tak kenal.

“Saya buat macam ini sebab ambil iktibar daripada selebriti dalam industri yang pernah terkena dengan kontroversi sebegini. Saya takut kalau terjadi apa-apa malu saya satu keluarga,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis berbuka puasa anjuran Rocketfuel Entertainment di Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Dalam pada itu, penyanyi lagu Aku Yang Bersalah ini juga berkata buat masa sekarang dia ingin memberikan fokus terhadap kerjayanya dan enggan terlalu terburu-buru dalam mencari pasangan hidup.

“Saya takut nak kenal perempuan sebab bila orang dah tawar harapan pada saya takut dia akan kecewakan saya kemudian hari. Jadi, sebab itu sekarang saya lebih senang beri fokus kepada kerjaya yang baru nak berkembang.

“Kadang-kadang kalau ada masa senggang, saya rajin juga balas DM daripada peminat. Saya balas semua tidak memilih sebab ada sesetengah lelaki cuma akan balas perempuan yang cantik sahaja kan, itu lumrah. Namun, saya hargai semua peminat dan sebab itu saya balas semua DM mereka,” katanya lagi.

Sempena kedatangan hari lebaran ini, Usop berkolaborasi dengan tiga lagi rakan artis, Ara Johari, Sufi Rashid dan Masya Masyitah tampil dengan single raya mereka berjudul Sempurna Seadanya yang diterbitkan oleh syarikat pengurusan, Rocketfuel Entertainment. – KopiPlanet.com

Norman Hakim, Alif Satar Kongsi Pengalaman Berjumpa Dengan Banduan Akhir

Pelakon Norman Hakim dan Alif Satar telah berkongsi pengalaman masing-masing ketika berpeluang berjumpa dengan banduan akhir di Penjara Sungai Buloh semalam.

Kongsi Norman di laman Instagram miliknya, ia merupakan jemputan daripada Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri bersama dengan pihak penjara untuk berbuka puasa, solat Maghrib dan Isyak serta berterawih berjemaah dan bermoreh bersama banduan akhir iaitu banduan yang bakal menjalani hukuman gantung.

“Satu perasaan yang tak dapat nak saya gambarkan dengan kata-kata ketika menerima jemputan ini. Perasaan yang bercampur-baur. Macam teka-teki dalam kepala. Tak pernah terduga untuk diundang dalam acara hening sebegini. Memang kitaorang tak dibenarkan untuk bawa handphone atau segala alat digital yg boleh membuat rakaman saat kaki melangkah masuk dalam sempadan penjara.

“Masa saya type ni, alhamdulillah semuanya dah pun selesai. Dah pun dapat segala jawapan yang bercampur baur dan menjadi tanda tanya sebelumnya. Dan dengan izin pihak Jabatan Penjara, kitaorang dikirimkan dengan pic2 momen bersama BANDUAN AKHIR yg dibenarkan utk dikongsikan dengan wajah yg sudah di ‘filtered’,” ujarnya.

Menurut Norman, terdapat banyak perkara yang ingin dikongsikan dalam pertemuan yang berlangsung selama kira-kira empat jam bersama banduan-banduan akhir berkenaan.

Sementara itu, Alif Satar pula menyatakan ia antara hari yang paling diingatinya sampai bila-bila dan berterima kasih kepada piha pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dan pegawai Penjara Sungai Buloh atas jemputan dan pengalaman yang cukup istimewa.

“I had a moment with them.. lama juga bersembang dan bercerita, they were sharing their stories of how and what life is to them now. I just couldn’t hold back my tears.

“Semoga taubat dan segala doa mereka diterima Allah swt. p/s they had ‘nur’ in their faces.. walaupun dalam penjara, i think they found Him. Allahuakhbar. May Allah forgive all of our sins,” ujarnya. – KopiPlanet.

Kredit foto: Instagram Norman Hakim & Alif Satar

Nabil Aqil Nafi Dakwaan Dikatakan Bercinta Dengan Daiyan Trisha

Pelakon baharu, Nabil Aqil menafikan dakwaan yang mengatakan dia kini sedang hangat bercinta dengan penyanyi dan pelakon Daiyan Trisha.

Menurut Nabil, hubungannya dengan Daiyan hanya sebagai rakan dalam industri semata-mata. Nabil dan Daiyan, 25, sebelum ini dikaitkan bercinta selepas tersebar gambar aksi mesra mereka di sebuah forum gosip baru-baru ini.

“Kami memang tiada apa-apa hubungan istimewa, kami hanya berkawan dan hanya berjumpa ketika kami bekerja bersama baru-baru ini.

“Gambar mesra yang diperkatakan itu merupakan idea Daiyan sendiri, dia yang minta saya peluk dia dari belakang dan kemudian kawan kami ambil gambar itu. Kemudian saya muat naik gambar itu sebab foto yang diambil itu cantik memaparkan keindahan kota Seoul,” katanya.

Dia berkata demikian ketika ditemui pada majlis berbuka puasa anjuran Rocketfuel Entertainment di Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Nabil yang merupakan anak saudara kepada Syafiq Kyle ini mengakui dia masih solo dan buat masa ini tidak mencari teman istimewa sebaliknya mahu memberikan fokus terhadap kerjaya seninya terlebih dahulu.

“Saya masih lagi single dan tidak mencari (kekasih) sebab nak fokus berlakon dahulu. Kalau ada, adalah sebab saya tidak mencari.

“Dalam mencari pasangan ini saya sebenarnya tidak suka terlalu memberi harapan, kalau dah suka saya akan kenal dulu wanita itu dan kalau serasi baharu saya teruskan perhubungan itu,” katanya.

Sementara itu dalam perkembangan seni, Nabil baharu sahaja menamatkan penggambaran filem sulung lakonannya berjudul Takut Ke Tak? yang bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula Julai ini. – KopiPlanet.com

Bella Astillah Tampil Dalam Video Lagu Jom Raya Aliff Syukri

Teka-teki mengenai seorang individu lagi individu yang akan membuat kemunculan dalam video lagu Jom Raya nyanyian Datuk Seri Aliff Syukri akhirnya terjawab.

Usahawan selebriti tersebut menerusi laman Instagramnya telah memuatnaik gambarnya bersama bekas isteri kepada Aliff Aziz iaitu Bella Astillah merupakan individu berkenaan.

“Cepat lihat lagu #jomraya kemunculan istimewa @bellaastillah… dah ada di YouTube. Excited x nak dengar lagu raya saya,” tulisnya.

Sebelum ini, Aliff Syukri menimbulkan pertanyaan ramai peminat mengenai gerangan seorang lagi individu yang terbabit dengan lagu terbarunya itu selain penyanyi Zizi Kirana.

Video muzik lagu berkenaan juga sudah boleh mula ditonton di laman YouTube rasmi saluran TV Terlajak Laris bermula pada pukul 12 tengah hari tadi. – KopiPlanet.com

 

Perniagaan Adam Corrie Kurang Sambutan, Anak Dan Isteri Sakit

Sambutan Ramadan pada tahun ini ternyata telah memberikan ujian dan dugaan tersendiri buat pelakon Adam Corrie Lee.

Luah pelakon itu, ketika ini perniagaan menjual kurta yang dijalankan selama dua minggu sepanjang Ramadan ini kurang mendapat sambutan.

“Sepanjang lima tahun berniaga di Busana Menara Mara, ini merupakan kali pertama perniagaan diusahakan tidak seperti yang saya jangkakan.

“Bayangkan sudah dua minggu, namun jualan agak kurang. Sehinggakan pening saya memikirkannya mengenangkan masih beribu stok yang ada, malah perlu membayar sewa tapak sebanyak RM10,000,” ujarnya.

Adam berkata demikian ketika ditemui semasa majlis pelancaran filem Ada Apa Dengan Dosa yang berlangsung kelmarin.

Menurut Adam, selain perniagaan yang dijalankan sekarang ini agak suram, dia turut berhadapan dengan ujian lain apabila anak dan isterinya kini berada dalam keadaan kurang sihat.

Menurutnya, ketika membawa anaknya Adam Fateh ke hospital untuk menyedut kahak, terdapat darah pada kahak tersebut.

“Pada mulanya anak yang sakit dan kemudian berjangkit pula kepada isteri. Saya syak yang anak saya sakit akibat jangkitan daripada individu lain yang mendukungnya.

“Apabila terlalu memikirkan masalah ini membuatkan saya sukar untuk tidur. Apa pun saya anggap ini semua adalah ujian untuk diri saya,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Lisa Surihani Berazam Habiskan Khatam Al-Quran Ramadan Ini

Pelakon Lisa Surihani berazam untuk khatam Al-Quran sepanjang Ramadan ini bagi mendekatkan dirinya kepada Allah serta melipat gandakan ibadah pada bulan mulia ini.

Menurut isteri kepada Yusry Abdul Halim ini, dia ingin mengulangi aktivitinya tahun lalu di mana ibu kepada dua cahaya mata itu berkesempatan menghabiskan kesemua 30 juzuk Al-Quran pada bulan Ramadan.

“Sebenarnya sejak dari tahun lepas, saya cuba mengaji dan untuk khatam Al-Quran dan saya teruskan lagi pada tahun ini. Saya buat ini mungkin disebabkan faktor usia dan juga ingin mendekatkan diri kepada Allah.

“Walaupun ada sedikit kesilapan dan tak sempurna bacaan, saya terus belajar agar bacaan menjadi sempurna dan saya cuba untuk mengejar ibadah sebaik mungkin.

“Saya juga cuba untuk mencapai kualiti daripada kuantiti, maknanya biar perlahan-lahan asalkan bacaan sempurna. Setiap kali lepas solat, saya akan baca sekurang-kurangnya empat muka surat dan kebiasaannya akan sambung mengaji lama sedikit selepas solat Subuh dan Asar.

“Sekarang pun anak sulung saya, Yahaira Leanne pun ada terikut-ikut bila dia tengok saya solat dan mengaji. Sejuk hati saya dan perasaan hiba itu datang bila selesai solat dan dia datang cium saya,” kata Lisa kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis berbuka puasa bersama anak yatim anjuran Rocketfuel Entertainment di Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Menurut Lisa lagi, dia mengambil pendekatan enggan tidak meletakkan aktiviti mengajinya di media sosial kerana merasakan bacaannya masih tidak lagi sempurna selain ia bertentangan dengan tujuan kenapa dia mahu mengaji pada asalnya.

“Saya mengaji bukan untuk menunjuk sebaliknya untuk mendekatkan diri kepada Allah, kalau saya buat itu ia dah lari tujuan asal. Tapi sekali-sekala saya ada juga berkongsi mana-mana ayat Al-Quran yang dibaca kepada pengikut di Instagram,” ujarnya lagi. – KopiPlanet.com

Pakai Seluar Ketat Antara Cabaran PU Rizz Berlakon Filem

Biarpun mula berjinak-jinak dengan bidang lakonan, ternyata tuah telah memihak kepada PU Rizz apabila ditawarkan berlakon dalam filem Ada Apa Dengan Dosa terbitan Pencil Pictures Sdn. Bhd.

Pemilik nama sebenar Muhammad Haris Mohd Ismail itu berkata, dia bersetuju memegang watak utama dalam filem berkenaan memandangkan ia sebuah filem bercorak Islamik.

“Dalam filem ini saya membawa watak seorang pendakwah bernama Khaliq yang belajar dalam jurusan agama di sebuah universiti di Scotland.

“Kemudian dia bertemu dengan seorang gadis bernama Aurora yang berminat mendalami Islam. Namun lama-kelamaan dia mula jatuh dengan gadis berkenaan,” ujarnya.

PU Rizz berkata demikian ketika ditemui semasa majlis berbuka puasa dan pelancaran filem Ada Apa Dengan Dosa yang berlangsung semalam.

Ketika ditanya mengenai cabaran sepanjang berlakon dalam filem tersebut, PU Rizz berkata antaranya adalah penampilannya yang lebih moden.

“Untuk watak Khaliq ini, saya terpaksa ubah gaya rambut yang tidak pernah dilakukan sebelum ini. Selain itu, saya perlu memakai seluar yang agak ketat sehinggakan berasa panas dan kurang selesa walaupun berada di negara sejuk.

“Sebenarnya, saya dah sediakan pakaian sendiri yang menggambarkan sebagai seorang pendakwah. Namun, semua pakaian yang saya bawa itu langsung tidak digunakan sepanjang penggambaran,” jelasnya ketika menceritakan pengalaman berlakon dalam filem sulungnya.

Dalam pada itu, berkenaan dengan perkembangan terkininya pula, PU Rizz menyatakan kini dia sedang memberi tumpuan kepada pelajarannya dalam jurusan undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

“Buat masa ini saya memang fokus terhadap pelajaran sahaja. Kali terakhir pun saya berlakon adalah drama bersiri Selafaz Rindu yang ditayangkan pada Februari lalu.

“Tidak dinafikan memang terdapat banyak tawaran berlakon yang diterima, tetapi saya tolak kesemuanya kerana komitmen saya terhadap pelajaran,” ujarnya.

Bagaimanapun, dia menyatakan mungkin akan kembali aktif dalam bidang seni setelah menamatkan pengajiannya nanti. – KopiPlanet.com

Ara Johari Tak Rasa Terbeban Perlu Pakai Kasut Tumit Tinggi

Walaupun sering kali dikaitkan dengan imej rugged dan sedikit ‘boyish’, penyanyi Ara Johari atau nama sebenar, Nurfarrah Izzatie Johari, 22, berkata, dia sering berpakaian bersesuaian dengan tema sesebuah majlis yang dihadiri.

Menurut penyanyi lagu Warkah Untukku itu, dia tidak pernah merasa terbeban perlu menggayakan kasut tumit tinggi, biarpun mengakui lebih selesa memakai sneakers ketika hari tidak bekerja.

“Saya tidak pernah rasa terbeban pakai kasut tumit tinggi sebab bukannya saya perlu pakai hari-hari, saya pakai ketika hadiri majlis yang bersesuaian. Cumanya saya tidak selesa untuk berdiri lama-lama kalau pakai high heels, itu sahaja.

“Untuk biasakan diri, memang sekarang saya rajin pakai high heels ke majlis-majlis untuk dapat selesakan diri dan tidak janggal bila berjalan dengan kasut tumit tinggi,” katanya.

Ara berkata demikian kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis berbuka puasa bersama anak yatim anjuran Rocketfuel Entertainment yang berlangsung di Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur semalam.

Sementara itu, Ara juga berkata buat masa ini dia selesa dengan imej rambut pendek memandangkan dia ingin mengembalikan ingatan peminat ketika di awal kemunculannya menerusi program Akademi Fantasia 2016.

“Memang ada keinginan nak kembali berambut panjang tapi buat masa ini saya masih lagi mengekalkan imej berambut pendek.

“Ada sebab kenapa saya masih berambut pendek sebab saya nak kekalkan imej ketika saya keluar dengan single pertama Warkah Untukku sebaik keluar daripada Akademi Fantasia,” katanya.

Ara kini tampil dengan single raya berjudul Sempurna Seadanya berkolaborasi dengan Sufi Rashid, Usop dan Masya Masyitah.

Bakal beraya di kediaman keluarga di Kuala Pilah, Negeri Sembilan, Ara telah memperuntukkan sejumlah wang untuk diberikan kepada peminat cilik yang bakal beraya kelak. – KopiPlanet.com