• FOLLOW US

Pelaku FB Live Pinjamkan Hatiku Serah Diri, Mohon Maaf

Pelaku yang bertanggungjawab membuat rakaman filem Pinjamkan Hatiku dan menyiarkannya menerusi FB Live akhirnya menyerah diri dan membuat permohonan maaf kepada penerbit dan pengarah filem berkenaan.

Mohamad Shafiq Adam, 21, dia tidak menyedari bahawa tindakannya berbuat demikian adalah salah di sisi undang-undang.

“Pada kesempatan ini saya ingin meminta maaf pada semua pihak dan akui atas kesalahan yang saya lakukan ini.

“Selain itu, saya harap orang lain tidak melakukan kesalahan sama kerana perbuatan ini boleh merosakkan industri perfileman di Malaysia,” ujarnya dalam satu sidang akhbar khas di Cheras, petang tadi.

Menurut Shafiq, dia tidak tahu bahawa perbuatan yang dilakukannya itu satu kesalahan dan ia merupakan kali pertama dia berbuat demikian.

“Tujuan saya melakukannya sekadar suka-suka dan saya seorang yang berbuat demikian tanpa membabitkan orang lain.

“Saya melakukan rakaman tersebut dengan menyorokkan telefon bimbit di dalam sweater dan tiada orang yang sedar kerana keadaan gelap. Lagipun tiada pekerja pawagam yang memantau di dalam pawagam,” jelasnya.

Sementara itu, pengarah filem Pinjamkan Hatiku, Osman Ali menyatakan segala yang telah berlaku ini diharap dapat menjadi pengajaran kepada masyarakat supaya tidak melakukan kesalahan yang sama.

“Bagi saya, setiap kesalahan yang dilakukan ini bukan sekadar memberi hukuman kepada pelaku, tetapi kesedaran juga perlu diberikan supaya perbuatan ini tidak berulang lagi.

“Misalnya, seperti Shafiq yang hari ini telah tampil sendiri untuk memohon maaf dan keberaniannya itu amat kami hargai,” ujarnya.

Filem Pinjamkan Hatiku mula ditayangkan di pawagam sejak 30 November lalu dan setakat ini sudah mendapat kutipan sebanyak RM1.8 juta selepas seminggu ditayangkan. – KopiPlanet.com

Pinjamkan Hatiku Disiar Di FB, Penerbit Buat Laporan Polis

Penerbit filem Pinjamkan Hatiku, Aurawhite Global Sdn. Bhd. dan Nuansa Sdn. Bhd. membuat satu laporan polis berhubung perbuatan tidak bertanggungjawab individu yang melakukan FB Live ketika filem berkenaan ditayangkan di pawagam.

Penerbit Eksekutif, Datuk Saiful Safwan Mohamed Ghazi berkata, pihaknya mengesan perbuatan tersebut pada hari Sabtu lalu, iaitu dua hari selepas filem itu ditayangkan di pawagam.

“Kami mendapati bahawa individu yang berkenaan melakukannya pada 1 Disember lalu dan kemudian dapat mengesannya sehari selepas itu dan terus memberi amaran menerusi mesej di Facebook.

“Walaupun video itu sudah dipadamkan, namun kami membuat keputusan untuk membuat laporan polis supaya perkara ini tidak terus berlaku memandangkan filem Pinjamkan Hatiku masih ditayangkan di pawagam,” ujarnya ketika ditemui KopiPlanet.com di Balai Polis Puchong Jaya petang tadi.

Menurut Saiful, pihaknya hanya menyedari perbuatan tersebut ketika ia telah ditonton lebih 600 orang sebelum ia terus dipadam daripada laman Facebook.

Ujarnya, beliau mahu supaya tindakan tegas dikenakan kepada individu berkenaan agar ia tidak lagi berulang di kemudian hari.

Sementara itu, pengarah filem Pinjamkan Hatiku Osman Ali pula berkata, dirinya sangat kesal kerana ia kejadian kedua berlaku terhadap filem arahannya selepas filem Kau Yang Satu sebelum ini.

“Sudah tentu saya kecewa apabila filem saya berdepan perkara yang sama dan melihat perkara ini seolah-olah seperti tiada penghujungnya.

“Saya mahukan supaya penguatkuasaan yang lebih ketat untuk membendung perkara ini, termasuk kerjasama daripada pihak pawagam agar dapat membuat pemantauan,” luahnya.

Filem Pinjamkan Hatiku mula ditayangkan pada 30 November lalu di 108 buah pawagam seluruh negara termasuk Brunei dan Singapura.

Filem tersebut menampilkan barisan pelakon seperti Ayda Jebat, Shaheizy Sam, Farid Kamil, Lia Natalia dan Normah Damanhuri. – KopiPlanet.com

Barisan Pelakon Pinjamkan Hatiku Terjah Lembah Klang

Barisan pelakon filem Pinjamkan Hatiku yang memulakan tayangan semalam di pawagam seluruh negara bakal membuat sesi road tour di Lembah Klang pada 2 dan 3 Disember 2017.

Antara barisan pelakon yang akan membuat penampilan pada sesi road tour kali ini seperti Ayda Jebat, Shaheizy Sam, Lia Natalia, Daim, Zul, Naza Manas dan pengarah Osman Ali serta penampilan istimewa Datin Furyna selaku penerbit filem.

Tujuan road tour ini diadakan adalah untuk mendekatkan lagi hubungan antara barisan pelakon filem Pinjamkan Hatiku dengan peminat-peminat yang datang menonton filem berkenaan di pawagam.

Antara lokasi yang akan menjadi tumpuan untuk sesi road tour kali ini pada 2 Disember 2017 (Sabtu) seperti GSC Alamanda (1.45 petang), GSC IOI City Mall Putrajaya (3.45 petang) dan GSC Mid Valley (9.00 malam).

Pada 3 Disember 2017 (Ahad) pula, barisan pelakon akan hadir ke lokasi seperti GSC Melawati Mall (2.30 petang), Main Atrium Quill City Mall (5.30 petang) dan GSC Berjaya Times Square (9.00 malam). – KopiPlanet.com

Pinjamkan Hatiku Meruntun Jiwa… Wajib Tonton!

Tajuk: Pinjamkan Hatiku
Tayangan: 30 November 2017
Durasi: 1 Jam 59 minit
Genre: Drama/Romance
Pengarah: Osman Ali
Pelakon: Ayda Jebat, Shaheizy Sam, Farid Kamil, Lia Natalia, Normah Damanhuri, Azizah Mahzan, Daim, Zul, Naza Manas
Klasifikasi: P13

Apabila tiga hati mengurai cinta sejati, sejauh manakah satu jiwa mampu bertahan?

Selepas cemerlang dengan filem Ombak Rindu, Osman Ali kini kembali dengan filem romantis terbaharu, Pinjamkan Hatiku yang mempertaruhkan pelakon berbakat besar, Shaheizy Sam, Farid Kamil dan kemunculan pertama Ayda Jebat di layar perak.

Pinjamkan Hatiku berjaya mencipta babak-babak romantis dengan pemandangan latar belakang yang sangat cantik dan saujana mata memandang seperti di Air Terjun Pelangi di Sungai Lembing, Pahang dan di sebuah kaki gunung di Kedah.

Berkisarkan mengenai seorang gadis bergelar novelis, Laila Safitri kembali ke kampung halamannya sebelum berjumpa semula dengan rakan lamanya, Naufal yang sering kali mengusiknya sejak di alam persekolahan.

Sepanjang berada di kampung, Laila sering kali menghabiskan masa bersama Naufal sebelum cinta kemudiannya mula berputik di antara kedua-duanya.

Bibit-bibit cinta yang timbul di antara mereka sedikit sebanyak membuatkan Laila lupa akan segala pahit dan kesakitan yang dialami dengan kehadiran Naufal.  Begitu juga dengan Naufal.  Mereka seperti saling memerlukan dan melengkapi antara satu sama lain.

Gelak tawa dan riang bersama menjadi makanan harian mereka sehingga datangnya seorang pemuda, Dr Hasnan yang merubah segala corak cerita cinta Laila dan Naufal.

Garapan Osman kali ini cukup meruntun jiwa apabila berjaya ‘merentap’ hati penonton sehinggakan ada beberapa babak mampu menitiskan air mata.

Walaupun ini merupakan filem pertama lakonan Ayda, namun selebriti popular ini berjaya mencorakkan wataknya dengan cukup baik dari segi emosi memandangkan filem ini sarat dengan konfliknya yang tersendiri.

Lakonan Sam dan Farid memang ‘A class’!  Beri apa sahaja watak pasti mampu dilaksanakannya dengan sebaik mungkin oleh mereka.

Lebih-lebih lagi Sam yang sanggup menurunkan berat badannya berbelas-belas kilogram bagi menjayakan wataknya sebagai Naufal.

Hanya mengambil dua bulan sahaja bagi mendapatkan berat badan tersebut, ia pastinya menjadi satu pencapaian yang besar buat Sam sepanjang lebih 20 tahun terlibat dalam bidang seni lakon.

Untuk Farid pula, lakonannya dalam Pinjamkan Hatiku menunjukkan sisi matangnya sejajar dengan wataknya sebagai seorang doktor dalam filem terbitan Aura White dan Nuansa Film ini.

Kesemua pelakon mendapat hasil tunjuk ajar daripada ‘acting coach’, Fauziah Ahmad Daud bagi menterjemahkan karakter seperti yang dituntut dalam skrip.

Secara keseluruhannya, Pinjamkan Hatiku wajib ditonton khasnya buat peminat filem tempatan yang mendambakan filem romantis seperti Ombak Rindu yang berjaya mencipta fenomena tersendiri enam tahun lalu.  Jangan lupa 30 November ini tonton Pinjamkan Hatiku! – KopiPlanet.com

Saya Beruntung Ada Adik Bergelar Doktor – Farid Kamil

Pelakon Farid Kamil mengakui membawakan watak seorang doktor bedah dalam filem terbaharu lakonannya, Pinjamkan Hatiku bukanlah satu karakter yang mudah. Namun, menurut aktor berusia 35 tahun itu dia banyak mengambil input pembawakan seorang doktor menerusi pemerhatian terhadap adiknya yang merupakan seorang doktor.

“Ia satu watak yang baharu bagi saya. Menjadi watak Dr Hasnan ini bukan satu benda yang mudah.

“Watak seorang doktor bedah ini, dia kena memerlukan pemikiran-pemikiran yang tertentu terutama dari segi percakapan dan gaya hidup mereka.

“Saya beruntung kerana ada adik-beradik yang merupakan seorang doktor, jadi dengan lihat gaya seharian mereka, gaya percakapan mereka, itu sedikit sebanyak memberi saya input dalam menterjemahkan watak Dr Hasnan,” katanya ketika ditemui KopiPlanet.com pada malam gala Pinjamkan Hatiku di GSC Pavilion, baru-baru ini.

Menerusi Pinjamkan Hatiku, Farid membawakan watak seorang doktor bedah bernama Dr Hasnan yang jatuh hati pada seorang gadis, Laila Safitri lakonan Ayda Jebat.

Pinjamkan Hatiku merupakan filem arahan Osman Ali yang memaparkan pengorbanan cinta di antara Naufal (Shaheizy Sam), Laila Safitri (Ayda Jebat) dan Dr Hasnan.

Pergolakan cinta tiga segi ini melalui pelbagai konflik yang mampu membuatkan air mata penonton mengalir melihatkan beberapa babak-babak yang sangat meruntun perasaan dalam naskhah terbaharu pengarah popular ini.

Pinjamkan Hatiku bakal menjengah pawagam bermula 30 November ini di 109 pawagam seluruh negara.

Filem ini diterbitkan Aurawhite dengan kerjasama Nuansa Film.

Selain Farid, Sam dan Ayda, filem ini turut dibintangi Lia Natalia, Normah Damanhuri, Azizah Mahzan dan Lynn Al-Khaired.- KopiPlanet.com

Bengkak Mata Menangis Tengok Pinjamkan Hatiku

Usai malam gala filem Pinjamkan Hatiku di GSC Pavilion Selasa lalu, kebanyakan penonton mengakui babak-babak dalam filem itu mampu meruntuhkan tembok air mata mereka.

Kebanyakan yang sudah menonton filem itu mengakui karya garapan sutradara popular Osman Ali ini benar-benar menyentuh jiwa sehingga membuatkan setiap penonton terkesan dengan lakonan para pelakonnya.

Jalan cerita cinta tiga segi itu digarap dengan sangat baik malah dua lagu OST filem ini yang dinyanyikan Ayda Jebat, Adi Priyo dan Hafiz Suip turut membuai sama perasaan penonton.

Pinjamkan Hatiku mengisahkan cinta tiga segi melibatkan Naufal, Laila Safitri dan Dr Hasnan.

Laila (Ayda Jebat) berada dalam keadaan dilema di antara dua lelaki yang pernah singgah dalam hidupnya, Naufal lakonan Shaheizy Sam dan Dr Hasnan (Farid Kamil).

Antara komen-komen daripada netizen yang sudah menonton pada malam gala tempoh hari rata-rata memberikan review positif dengan filem romantis ini.

Sampai ada yang bengkak-bengkak mata sebab menangis pun ada tau!

@Annazrulan menulis, “Cuma satu jela nak pesan, bawak la tisu masuk ke pawagam kalau nak tengok Pinjamkan Hatiku. Takpun engkau pinjam je tisu orang sebelah, itu kalau dia kasilah.”

“@Owtothezie pula berkata, “Jalan cerita dia memang sedih. Memang aku menyesal tnegok sebab ada scene-scene yang aku rasa takut kalau kena kat aku sekeluarga.”

“Arahan Osman Ali. Kau tahu sedih dia macam mana? Sedih sampai aku menangis lap air mata guna tudung sebab tisu tak cukup!”

Itu antara sebahagian daripada respons peminat yang sudah menonton Pinjamkan Hatiku.

Buat anda semua yang sudah tak sabar menyaksikan Pinjamkan Hatiku, set date pada 30 November ini kerana ia bakal ditayangkan bermula pada Khamis hadapan di 109 buah pawagam seluruh negara.

Jangan lupa bawa tisu masuk panggung ya!- KopiPlanet.com

Setanding Hollywood, Sam Sanggup ‘Keding’ Demi Watak

Jika di Hollywood, aktor Christian Bale sanggup menurunkan berat badannya sehingga kurus melampau demi menjayakan tuntutan watak, di Malaysia pelakon Shaheizy Sam turut tidak terkecuali.

Ini kerana Sam sanggup mengikat perut bagi mendapatkan berat badan ideal untuk menjayakan watak menerusi filem terbaharunya, Pinjamkan Hatiku.

Kalau dilihat di laman Instagramnya, badan Sam kini sudah semakin fit berbanding sebelum ini ketika menjayakan filem Pinjamkan Hatiku yang mana memang nampak keding habis.

“Berat saya turun mendadak dalam masa dua bulan untuk watak dalam Pinjamkan Hatiku. Saya tidak ada rujuk mana-mana doktor mahupun pakar pemakanan, saya hanya redah sahaja.

“Saya hanya baca daripada pengalaman Christian Bale sendiri, saya nak tahu apa yang dia makan semua sampai dapat badan kurus dalam filem lakonannya, The Machinist. Saya hanya makan sayur-sayuran dan buah untuk dapat bentuk badan ideal dengan watak Naufal dalam Pinjamkan Hatiku,” katanya kepada Kopiplanet.com.

Sam berjaya menurunkan berat badannya dari 68 kg kepada 56 kg bagi merealisasikan karakter Naufal.

Memang menakjubkan, betul-betul pelakon method, sanggup berusaha keras mendapatkan bentuk badan seperti yang dituntut dalam karya tersebut. Thumbs up Sam!

Bukan senang untuk badan terus kurus mendadak namun demi tuntutan karakter, Sam tetap melaksanakannya.

Tapi watak apa yang sampai Sam perlu kurus mendadak ni sampai nampak semua tulang-tulang badan? Ha jawapannya hanya boleh diketahui sekiranya anda menonton filem Pinjamkan Hatiku.

Menerusi filem Pinjamkan Hatiku, Sam bergandingan dengan Ayda Jebat dan ia bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 30 November ini.
Selain Sam dan Ayda, filem romantis ini turut dibintangi Farid Kamil dan Lia Natalia.

Pinjamkan Hatiku merupakan arahan Osman Ali dan diterbitkan oleh Aurawhite Global Sdn. Bhd dengan kerjasama Nuansa Film Sdn. Bhd. – KopiPlanet.com

Trivia Menarik Mengenai Filem Pinjamkan Hatiku

Siapa yang tak suka menonton filem cinta romantis kan?

Setiap daripada kita pastinya mempunyai filem cinta kegemaran masing-masing dan mungkin filem terbaharu arahan Osman Ali ini akan menjadi antara ‘all time fav movie’ anda pula selepas ini.

Pinjamkan Hatiku merupakan sebuah kisah cinta yang mengarai cinta sejati di antara tiga watak utamanya iaitu Naufal, Laila Safitri dan Dr Hasnan.

Dalam mengecapi cinta sejati, pelbagai konflik dan pengorbanan terpaksa dilalui sebelum kebahagiaan mutlak menjadi milik mereka.

Sebelum nak ambil mood menonton Pinjamkan Hatiku yang akan mula ditayangkan bermula 30 November ini apa kata kita layan dulu trivia filem terbitan Aurawhite Global Sdn Bhd dan Nuansa Film Sdn. Bhd ini.

Sepanjang pembikinan filem ini, pelbagai halangan terpaksa ditempuhi oleh krew bertugas dan para pelakon filem ini seperti Ayda Jebat, Shaheizy Sam, Farid Kamil dan Lia Natalia. Antaranya mereka terpaksa memanjat bukit dan hutan seawal jam 4 pagi bagi merakamkan pelangi di Air Terjun Pelangi di Sungai Lembing, Pahang.

Selain itu, pelakon Ayda Jebat dan beberapa krew lain ada mengalami sedikit kecederaan sepanjang melakukan penggambaran filem ini namun ia tidak mematahkan semangat mereka untuk terus memberikan yang terbaik untuk filem tersebut.

Dalam keceriaan ada terselit duka apabila seorang krew penggambaran iaitu krew audio, Azmir Sharim terlibat dalam kemalangan ketika ingin menyudahkan penggambaran filem ini. Al-Fatihah buat Allahyarham Azmir Sharim. Semoga rohnya tenang di sana dan ditempatkan di kalangan hamba-hambaNya yang beriman.

Bagi menghangatkan promosi Pinjamkan Hatiku, dengan kerjasama Empire Film Solution, beberapa siri jelajah bersama barisan pelakon telah dirangka bagi mendekatkan mereka dengan peminat filem tanah air.

Selama empat minggu siri jelajah akan berlangsung dan antara lokasi yang terpilih ialah di Kedah, Pulau Pinang dan Perak (GSC Aman Jaya, GSC Aman Sentral, GSC Sunway Carnival, GSC Ipoh Parade) yang telah diadakan pada 11 dan 12 November lalu, untuk 18 dan 19 November ini, para pelakon akan turun ke Terengganu dan Pahang (Lotus Five Star Kuala Terengganu, TGV Mesra Mall, Kerteh, GSC Berjaya Megamall dan GSC East Coast Mall)  untuk menemui peminat di sana.

Minggu seterusnya, 25 dan 26 November, mereka akan berada di beberapa buah lokasi terpilih di Johor, Melaka dan Negeri Sembilan (MM Cineplex Johor Bahru, TGV Tebrau, GSC Dataran Pahlawan, GSC Palm Mall).

Untuk minggu terakhir pada 2 dan 3 Disember, barisan pelakon akan meluangkan masa di beberapa lokasi di Kuala Lumpur dan Selangor (GSC Alamanda Putrajaya, GSC IOI Mall Putrajaya, GSC Mid Valley, GSC Quill City Mall, GSC Melawati Mall, GSC Berjaya Times Square) untuk sesi beramah mesra bersama peminat. – KopiPlanet.com

Pinjamkan Hatiku: Ayda, Sam Terjah Pantai Timur Pula!

Selepas diserbu puluhan ribu peminat di Kedah, Perak dan Pulau Pinang minggu lalu, kali ini tiba giliran peminat di negeri Pantai Timur pula berpeluang bertentang mata dengan barisan pelakon filem Pinjamkan Hatiku.

Anda berpeluang beramah mesra dengan pelakon seperti Ayda Jebat dan Shaheizy Sam yang akan sama-sama turun padang untuk sesi jelajah promosi filem Pinjamkan Hatiku.

Selain Ayda dan Sam, sesi road tour ini turut disertai pelakon Lia Natalia, pengarah Osman Ali dan penyanyi runut bunyi Pinjamkan Hatiku, vokalis band 6ixth Sense, Adi Priyo.

Mereka terlebih dahulu akan berkunjung ke Lotus Five Star, Kuala Terengganu pada 12.00 tengah hari Sabtu ini (18 November) diikuti di TGV Mesra Mall, Kerteh pada jam 4.00 petang.

Keesokan harinya pula (19 November), para pelakon akan meneruskan sesi jelajah dengan berkunjung ke GSC Berjaya Megamall, Kuantan pada jam 12 tengah hari sebelum ke GSC East Coast Mall pada jam 4.00 petang.

Pelbagai aktiviti menarik disediakan seperti ‘meet and greet’ bersama barisan pelakon, persembahan pentas dan game show yang memberi peluang kepada peminat untuk memenangi barangan eksklusif Pinjamkan Hatiku yang ditaja Aura White selaku penerbit filem romantis ini.

Jadi, buat peminat di Terengganu dan Pahang, jangan lupa ‘date’ anda untuk bertemu Ayda dan Sam hujung minggu ini.  Jom ramai-ramai havockan road tour Pinjamkan Hatiku! – Kopiplanet

Sinopsis

Pinjamkan Hatiku mengisahkan seorang gadis bernama Laila Safitri (Ayda Jebat), penulis novel yang pulang ke kampung tempat dia pernah dibesarkan bersama neneknya dengan hasrat untuk menyiapkan novel terbaharunya.

Sudah kebetulan berada di kampung halaman, Laila mengambil peluang bertemu dengan rakan-rakan sekolahnya yang dulu.  Tanpa disedari, kehadiran Naufal (Shaheizy Sam), iaitu rakan sekolahnya dulu yang suka menyakat Laila telah membuat hati gadis itu berbunga-bunga.

Timbul bibit-bibit cinta antara mereka berdua sehingga membuat Laila lupa akan segala pahit dan kesakitan yang dialami dengan kehadiran Naufal.  Begitu juga dengan Naufal.

Gelak tawa dan riang bersama menjadi makanan harian mereka sehingga datangnya seorang pemuda yang bernama Dr Hasnan (Farid Kamil) yang merubah segala corak cerita cinta Laila dan Naufal.

Apakah pengakhiran kisah cinta mereka?  Berjayakah Dr Hasnan memaut hati Laila sedangkan hati gadis itu terpaut nama Naufal?  Sama-sama saksikan kisah cinta penuh romantis ini bermula 30 November ini.