• FOLLOW US

Iedil Dzuhrie Nafi Guna Pengaruh Isteri Lebar Sayap Di Indonesia

Pelakon Iedil Dzuhrie Alaudin menafikan dakwaan segelintir pihak yang mengatakan dia menggunakan pengaruh isterinya, pelakon Prisia Nasution untuk melebarkan bakat di negara jiran, Indonesia.

Menurut Iedil, penglibatannya dalam industri layar perak di negara kelahiran isterinya itu adalah di atas usaha dan bakatnya sendiri sejak lebih 10 tahun menceburkan diri dalam bidang seni lakon.

“Saya selalu ditanya soalan sebegini, yang sebenarnya dua filem Indonesia lakonan saya sebelum ini iaitu Toko Barang Mantan dan My Stupid Boss 2, saya pergi ‘casting’ sama seperti pelakon lain dan tiada istilah saya gunakan pengaruh isteri untuk dapatkan tawaran lakonan di sana.

“Saya pergi ke sana atas kredit nama sebagai Iedil Dzhurie Alaudin dan saya melihat peluang ini sesuatu yang tidak harus dilepaskan memandangkan sudah 10 tahun saya dalam bidang ini dan pastinya menarik untuk meluaskan bakat di negara luar pula,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Iedil ditemui pada majlis pratonton filem terbaharu lakonannya, Motif yang berlangsung di MM2 Cineplexes, E-Curve, Mutiara Damansara baru-baru ini.

Filem arahan Nadiah Hamzah itu turut dibintangi Datuk Rosyam Nor, Sharifah Amani, Azhan Rani, Taqim Zaki dan Emma Tosh. Motif bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 26 September ini.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai keputusannya untuk menukar nama pentas daripada Iedil Putra kepada Iedil Dzhuhrie Alaudin, Iedil berkata sudah tiba masanya untuknya mengangkat nama arwah bapanya yang telah memperkenalkannya kepada industri seni.

“Selepas tukar nama, saya rasa lebih tenang. Memang sudah lama terdetik di hati saya untuk mengangkat nama arwah bapa iaitu Alaudin kerana dia yang memperkenalkan saya dengan industri seni ini.

“Saya percaya kalau peminat minat (karya lakonan), mereka akan tetap menyokong dan lama-kelamaan akan terbiasa dengan nama Iedil Dzuhrie Aludin itu,” ujarnya. – KopiPlanet.com

“Pengalaman Naik Gunung Di Nepal Menginsafkan Saya” – Azhan Rani

Pengalaman mendaki Everest Base Camp (EBC) di Nepal, baru-baru ini ternyata membuka perspektif baharu buat pelakon Azhan Rani dalam mensyukuri nikmat yang ada di Malaysia.

Menurut pelakon berusia 43 tahun itu, sepanjang berada di sana dia dapat melihat sendiri kesukaran dan kepayahan hidup yang dialami penduduk di sana yang terpaksa bercatu penggunaan air untuk kegunaan seharian mereka.

Azhan memulakan ekspedisinya bermula 31 Ogos lalu dan telah berjaya menawan puncak Kala Patthar dan EBC pada 9 dan 10 September sebelum pulang ke tanah air pada 17 September lalu.

“Banyak perkara menginsafkan saya sepanjang berada di Nepal. Kalau di sini kita mewah boleh guna air sesuka hati tapi di sana mereka terpaksa bercatu untuk guna air.

“Perkara-perkara sebegini yang membuatkan saya menginsafi diri dan menjadi lebih hargai apa yang kita ada dalam kehidupan ini.

“Bayangkan di sana, ketika berada di puncak pendakian kalau kita tak cukup oksigen, kita akan dikenakan caj sebanyak AS$178 (RM744) sejam untuk gunakan bantuan oksigen.

“Kita tengok kehidupan mereka macam susah tapi saya percaya mereka tidak pernah menjadikan kesusahan itu sebagai penghalang untuk mereka teruskan kehidupan seperti biasa. Jadi, syukurilah nikmat yang kita dapat rasai di Malaysia dengan sebaik mungkin,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Azhan ditemui pada majlis pratonton filem terbaharu lakonannya, Motif yang berlangsung di MM2 Cineplexes, E-Curve, Mutiara Damansara, semalam.

Filem Motif arahan Nadiah Hamzah itu turut dibintangi Datuk Rosyam Nor, Sharifah Amani, Taqim Zaki, Iedil Dzuhrie Alaudin dan Emma Tosh. Ia akan memulakan tayangan di pawagam seluruh negara bermula 26 September ini. – KopiPlanet.com

Rain & Kim Tae-Hee Timang Cahaya Mata Perempuan Kedua

Pasangan suami isteri popular Korea Selatan, Rain dan Kim Tae-Hee telah selamat menimang cahaya mata kedua mereka semalam seperti yang dilaporkan agensi pengurusan aktres itu, Story J Company.

“Kami ingin mengumumkan khabar gembira bahawa Kim Tae-Hee dan suaminya, Rain telah selamat menimang cahaya mata kedua pada pagi 19 September, seorang anak perempuan yang sihat di sebuah hospital di Seoul.

“Kedua-dua ibu dan bayi berada dalam keadaan sihat dan sekarang sedang berehat di bawah jagaan ahli keluarga,” kata agensi pengurusan tersebut.

Rain dan Tae-Hee berkahwin pada Januari 2017 dan mereka turut mempunyai seorang lagi anak perempuan yang dilahirkan pada Oktober 2017.

Rain masih lagi dengan pendiriannya yang enggan menyiarkan wajah anak-anaknya di mana-mana platform kerana ingin memberikan privasi buat keluarganya.

“Saya sangat menyayangi anak-anak saya, memang saya ada rasa nak tunjukkan mereka pada anda semua tapi saya takut tindakan itu lambat laun akan memakan diri anak-anak saya. Jadi sebelum perkara itu berlaku, lebih baik saya hanya tonjolkan mengenai kerjaya saya kepada pihak umum,” ujar Rain. – KopiPlanet.com

Sambut Menantu Kedua, Rosyam Nor Tak Campur Soal Jodoh Anak

Pelakon dan penerbit, Datuk Rosyam Nor mendedahkan dia bakal menerima seorang lagi menantu lelaki hari ini apabila anak kedua aktor berbakat besar ini, Nur Anis, 26, bakal dinikahkan dengan jejaka pilihan hatinya yang berusia 29 tahun di Kuala Lumpur hari ini.

Menurut Rosyam, dia menerima dengan terbuka sesiapa sahaja jodoh anak-anaknya dan tidak mencampuri urusan itu kerana ia adalah hak mutlak anak-anaknya untuk memilih bakal pasangan hidup mereka sendiri.

“Itu anak saya yang nak kahwin, bukannya saya. Saya percaya pada jodoh, kalau dia memilih individu tersebut jadi baik buruk haruslah ditanggung dan diterima sendiri.

“Saya menjaga dia sehingga dewasa dan kini dia bakal memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri. Alhamdulillah, ada pihak yang inginkan anak saya, kalau tak ada lagi saya pening,” katanya berseloroh kepada KopiPlanet.com.

Rosyam ditemui pada majlis pratonton filem terbaharu lakonannya, Motif yang berlangsung di MM2 Cineplexes, E-Curve, Mutiara Damansara, semalam.

Selain Rosyam, filem arahan Nadiah Hamzah itu turut dibintangi Sharifah Amani, Taqim Zaki, Iedil Dzuhrie Alauddin, Azhan Rani dan Emma Tosh. Motif bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 26 September ini.

Untuk majlis perkahwinan anak keduanya ini, Rosyam berkata mereka sekeluarga akan mengadakan majlis resepsi secara sederhana bagi meraikan hari bahagia anaknya.

“Majlis resepsi akan diadakan pada hari Sabtu diikuti dengan majlis di sebelah pihak lelaki pada minggu hadapan.

“Ini majlis perkahwinan anak saya yang kedua. Untuk kali ini majlis hanya dibuat secara sederhana memandangkan ekonomi sekarang tidak berapa bagus,” ujarnya lagi.

Rosyam atau nama sebenarnya, Mohamed Noor Shamsuddin berkahwin dengan Datin Runika Mohd Yusof pada 1989 dan hasil perkahwinan mereka dikurniakan lima cahaya mata. – KopiPlanet.com

Priyanka Chopra Tak Sabar Nak Timang Cahaya Mata

Pelakon Priyanka Chopra mengakui dia seorang yang sangat menyayangi kanak-kanak dan sudah tidak sabar untuk memegang status sebagai seorang ibu.

Menerusi filem terbaharu lakonannya, The Sky Is Pink, Priyanka berlakon di samping ramai pelakon kanak-kanak sehingga menimbulkan perasaan untuknya segera menimang cahaya mata bersama suami tercinta, Nick Jonas.

“Saya berlakon dengan ramai kanak-kanak dalam filem itu dan ia adalah satu momen yang sangat menarik. Saya memang sangat sukakan budak-budak.

“Kanak-kanak adalah individu yang paling saya suka. Saya lebih suka mendampingi mereka daripada orang dewasa. Ia satu penghargaan apabila saya dapat terlibat dalam filem ini,” katanya.

Ketika ditanya bila adakah dia merancang untuk mendapatkan cahaya mata dalam masa terdekat, Priyanka menjawab, “Harap-harapnya jika Tuhan kurniakan rezeki kepada kami dalam waktu terdekat. Membeli rumah dan menimang cahaya mata adalah antara ‘to-do list’ saya,” katanya lagi.

Priyanka berkahwin dengan ahli kumpulan Jonas Brothers itu pada 1 Disember tahun lalu. – KopiPlanet.com

Jaja Ishak Tak Setuju Yang Cantik Sahaja Boleh Masuk TV

Penerbit drama, Jaja Ishak atau nama sebenar, Surja Khairul Ishak, 37, tidak bersetuju dengan tanggapan sesetengah pihak yang mengatakan seseorang itu perlu mempunyai rupa paras menarik untuk bergelar pelakon drama ataupun filem.

Menurut Jaja sepanjang lebih tiga tahun berkecimpung dalam bidang penerbitan drama tempatan, dia melihat displin dan bakat seseorang pelakon itu yang lebih penting untuk diketengahkan dalam mana-mana karya terbitan syarikatnya, Kembara Sufi Production Sdn. Bhd.

“Saya cukup tidak bersetuju dengan andaian orang yang mengatakan hanya orang yang cantik dan kacak sahaja layak masuk tv dan bergelar pelakon. Saya melihat kepada displin dan bakat artis itu, bagi saya kalau dia berlakon bagus macam mana pun, tapi kalau tiada displin memang susahlah untuk dia berjaya.

“Saya cukup suka dengan displin pelakon lama seperti Jasmin Hamid contohnya, dia langsung tidak berkira untuk mempromosikan drama-drama lakonannya di media sosial. Kalau kita tengok sekarang, ramai pelakon generasi baharu dilihat sangat berkira untuk tolong promosi drama yang dilakonkan oleh mereka sendiri. Pihak penerbit dah keluarkan bayaran yang agak mahal untuk mereka, apa salahnya tolong promosi produk yang mereka lakonkan sendiri?” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemubual baru-baru ini.

Sementara itu ketika ditanya mengenai pendapatnya berhubung pelaksanaan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) yang mahu mewujudkan akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk para pelakon dan krew penggambaran, Jaja mempunyai pendapatnya yang tersendiri berhubung isu ini.

“Sebagai seorang penerbit yang masih mentah, saya rasa kena tengok terma dan syarat dahulu sebelum sesuatu pelaksanaan itu dilakukan. Sebagai contoh, jika satu telefilem itu melibatkan sehingga 20 hingga 30 krew, saya rasa penerbit akan mendapat pulangan negatif (rugi), ini pandangan peribadi saya sahaja. Lain halnya, jika kita buat program travelogue, isu kerugian mungkin tidak akan timbul kerana ia tidak melibatkan jumlah krew yang ramai.

“Walau bagaimanapun, daripada satu sudut, saya rasa ia satu cadangan yang bernas daripada FINAS untuk pastikan jaminan masa hadapan yang cerah untuk penggiat seni namun satu sudut lagi, nasib penerbit pun perlu difikirkan sebelum sebarang tindakan diambil,” ujarnya lagi.

Dalam perkembangan lain, telefilem terbaharu terbitan Kembara Sufi Production Sdn Bhd iaitu Dia Kembarku lakonan Emma Maembong, Norman Hakim, Lisdawati dan Raja Azmi bakal ditayangkan pada hujung tahun ini menerusi slot Cerekarama di TV3.

Ia mengisahkan tentang bapa yang tergamak membuang seorang daripada anak kembarnya kerana mengalami kecacatan di bahagian wajahnya. Setelah tiga tahun menceburkan diri dalam bidang penerbitan, Jaja menerusi syarikatnya telah mengeluarkan sebanyak dua buah telefilem iaitu Esok Untuk Kita dan Sesalan Terakhir.

Kembara Sufi Production Sdn. Bhd. turut aktif menerbitkan program travelogue iaitu Backpackers:Balkan yang sudah pun menamatkan musim pertamanya di RTM. Untuk musim terbaharu, Backpackers akan membawa anda menggembara ke negara Mesir untuk melihat keindahan panorama di sana. – KopiPlanet.com

Suami Akui Sudah Ceraikan Lufya Menerusi Aplikasi WhatsApp

Suami kepada selebriti Lufya Omar, Dr. Che Muhammad Hafiz Che Baharum, 29, mendedahkan dia kini bukan lagi bergelar suami kepada pelakon tersebut.

Memetik MHE, Dr. Che Hafiz menjelaskan dia sudah melafazkan talak cerai minggu lalu menerusi aplikasi WhatsApp selepas rundingan untuk menjernihkan kembali hubungan rumah tangga mereka menemui jalan buntu.

“Saya bersetuju dan tunaikan permintaan Lufya untuk menceraikannya. Permintaan tersebut diminta Lufya menerusi WhatsApp ketika kami sedang membincangkan isu rumah tangga.

“Biarlah kami sahaja yang tahu punca penceraian ini. Tidak perlu dimaklumkan kepada umum. Cukuplah ini sahaja penjelasan daripada saya dan terlalu peribadi untuk saya kongsikan tentang hal lain. Banyak hati yang perlu dijaga dan diharapkan tidak timbul sebarang spekulasi lain,” kata Dr. Che Hafiz.

Lufya, 34, sebelum ini menerusi laman Instagramnya, ada memuat naik luahan perasaan yang mendakwa dirinya sering dipukul dan dianiaya oleh suaminya.

Lufya dan suami diijabkabul pada 26 November 2016 dan hasil perkahwinan, pasangan itu dikurniakan seorang cahaya mata perempuan, Laana Haura yang kini berusia dua tahun. – KopiPlanet.com

Road To The Dream – Elly Mazlein Dah Selamat Bernikah?

Pelakon dan pengacara, Elly Mazlein atau nama sebenarnya, Sharifah Aida Mazlina Syed Hanafi, 39, mencetuskan tanda tanya di kalangan netizen apabila berkongsikan sekeping gambar di laman Instagramnya, memaparkan foto gaun perkahwinan berwarna putih dengan hiasan dekorasi bunga di sekelilingnya.

Menerusi foto itu, Elly menulis Alhamdulillah beserta kapsyen ,”Alhamdulillah, Congratulations Sayang” dengan tanda pagar RoadToTheDream.

Perkongsiannya itu memberikan bayangan seolah-olah dirinya sudah sah bergelar isteri kepada jejaka idaman hatinya yang sehingga kini masih menjadi misteri.

Malah, pada gambar yang dimuat naik itu penyanyi berkenaan turut mendapat ucapan tahniah daripada peminat dan rakan-rakan artis.

Elly sebelum ini menerusi temubual dengan KopiPlanet.com berkata bakal mengadakan majlis pertunangan sebaik selesai majlis Anugerah Bintang Popular ke-32 yang bakal berlangsung pada 22 September ini.

Penyanyi lagu Usah Disimpan Bara Yang Tersimpan itu menjalin hubungan dengan seorang jejaka kelahiran Kelantan berusia 28 tahun.

Elly berkata dia bakal mengadakan lima majlis untuk hari bahagianya nanti termasuk majlis merisik, pertunangan, berinai, akad nikah dan majlis sidang media bagi memberikan keterangan lanjut mengenai majlisnya nanti.

Elly sebelum ini pernah mendirikan rumah tangga dengan pengarah drama Azmi Hatta pada 9 November 2014 namun bercerai pada 15 Oktober 2015. Hasil perkahwinan itu, mereka dikurniakan seorang cahaya mata perempuan, Putri Sara Sefhia yang kini berusia tiga tahun. – KopiPlanet.com

Ingin Selamatkan Perkahwinan, Sharnaaz Enggan Ceraikan Noor Nabila

Mahkamah Rendah Syariah Kuala Lumpur memerintahkan pelakon Sharnaaz Ahmad dan isterinya, Noor Nabila Mohd Noor untuk melantik wakil Jawatankuasa Pendamai (JKP) dalam kes penceraian mereka.

Memetik laporan Harian Metro, pasangan itu diminta berbuat demikian kerana Sharnaaz tidak bersetuju dengan tuntutan cerai yang difailkan isterinya itu kerana ingin menyelamatkan perkahwinan yang dibina mereka sejak dua tahun lalu.

Nabila yang merupakan kakak kepada pengacara dan pelakon Neelofa telah memfailkan permohonan cerai secara baik mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan 1984) pada 27 Ogos lalu.

Nabila memberikan alasan bahawa tiada persefahaman dan tinggal berasingan sejak Februari 2018 menjadi punca kepada tuntutan penceraiannya. Selain itu, Nabila turut memberikan alasan Sharnaaz memberi nafkah zahir yang tidak mencukupi iaitu hanya RM500 sebulan walaupun mampu untuk memberi lebih daripada itu.

Pihak mahkamah kemudiannya menetapkan 30 September ini untuk kedua-dua pihak melantik wakil JKP mereka.

Kisah mengenai kepincangan rumah tangga pasangan ini mula dihidu selepas Nabila memuat naik sebuah foto memaparkan imej dipercayai Kompleks Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Instagram Story, baru-baru ini.

Sharnaaz dan Nabila mendirikan rumah tangga pada 31 Mac 2017 dan hasil perkahwinan mereka dikurniakan seorang anak lelaki, Jebat Jayden Ahmad yang kini berusia setahun. – KopiPlanet.com

Boleh Kurang Nafsu Makan, Netizen Kecam Essential Oil Hanis Zalikha

Rezeki pasangan suami isteri, Hanis Zalikha dan Hairul Azreen semakin murah sejak dikurniakan cahaya mata kedua, Alisa Aisyah.

Terbaharu, Hanis menerusi perniagaannya, Cakenis telah memperkenalkan dua produk terbaharu iaitu bengkung dan minyak, petite oil yang dikatakan boleh mengurangkan nafsu makan.

Namun, rata-rata netizen telah menghentam kembali petite oil keluaran pelakon dan pengacara itu yang dikatakan tidak disertakan dengan penjelasan saintifik mengenai keberkesanan produk tersebut.

Menerusi kapsyen di laman Instagram, Hanis menjelaskan Cakenis Petite oil menggunakan formulasi essential oils, yang boleh digunakan di bahagian perut, pinggul, lengan dan sebagainya.

Hanis turut mendakwa minyak keluarannya itu boleh mengawal nafsu makan seseorang serta merawat kulit di bahagian berlemak.

 

View this post on Instagram

 

Menjawab soalan-soalan yang menderu masuk. Cakenis Petite Oil adalah formulasi essential oils, untuk disapu di bahagian perut, pinggul, lengan & sebagainya. Ada dua fungsi utama: Kawal nafsu makan & rawat kulit bahagian berlemak. Cakenis Petite Oil 100ml bakal dijual secara berasingan bermula 20 September nanti. Manakala setiap pembelian Cakenis Curves (wrap/girdle/corset) tetap akan dapat Cakenis Petite Oil 60ml dalam satu set. Boleh order atau book dari pengedar sah Cakenis Curves: . (N9) @cikhoshi – 0195345689 (KL) @cakeniscurveskl.my – 01156364456 (KL) @beautybyaidaaa – 0194960543 (KL) @cakenis.cv – 0143284951 (SEL) @cakenisyayazlkflee – 01111993021 (JHR) @cakenisjb 0187761600 (SG) @sarah_marguerita +6582338640 (SG) @nabma_sg +6587518742

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

Netizen kemudiannya mempersoalkan kapsyen yang ditulis Hanis dan tidak mempercayai produk itu boleh membuatkan seseorang menjadi kurus.

Seorang netizen menulis, “Siap ada testimoni sapu berapa kali je dah lost 3 inci. Apo? Penipu gila.”

“Lawak betul artis Malaysia ni.. tahu la followers ramai berjuta tapi macam memperbodohkan je.. Nak buat duit pun beragak la sikit. Aku perhati je artis-artis jual produk guna nama dorang yang famous ni,”tulis seorang lagi netizen.

“As far as I know, essential oil ni membantu untuk menenangkan fikiran. There is no such thing boleh mengurangkan/kawal rasa nak makan. Kalau ada, orang yang first buat essential oil dah boleh menang Nobel Prize dan obesiti mungkin dah pupus,” komen seorang pengguna Twitter.

Hanis telah melancarkan produk terbaharunya itu dengan menjemput beberapa rakan selebriti dalam sebuah majlis minum petang, baru-baru ini.

Antara selebriti yang hadir memeriahkan majlis ialah Sariyanti, Syatilla Melvin, Shaheizy Sam, Mimi Lana, Elfira Loy dan Shalma Ainaa. – KopiPlanet.com