• FOLLOW US

Pemergian Jonghyun Diratapi Rakan Artis, Peminat Setia

Enam bintang K-Pop popular termasuk ahli kumpulan Jonghyun, SHINee membawa keluar kerandanya dari Pusat Perubatan Asan di Seoul, Korea Selatan, pagi ini.

Ahli kumpulannya, Min Ho mengetuai perarakan diikuti kakak Jonghyun yang membawa gambar mendiang selain ahli SHINee, Onew, Key dan Taemin mengusung mayat mendiang.

Kakak Jonghyun, Kim So-dam tidak dapat menahan sebak saat melihat mayat mendiang adiknya dibawa masuk ke dalam kenderaan sebelum menuju ke tempat persemadian.

Beberapa rakan artis juga turut hadir memberikan penghormatan terakhir antaranya daripada kumpulan Super Junior dan Girls Generation yang bernaung di bawah syarikat pengurusan yang sama iaitu SM Entertainment.

Ratusan media dan peminat membanjiri lobi hospital bagi melihat dengan lebih dekat ‘perjalanan terakhir’ Jonghyun.

Jonghyun, 27, ditemui bunuh diri akibat terhidu asap beracun karbon monoksida dari arang yang sengaja dibakar di kediamannya Isnin lalu.

Mendiang disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital sebaik ditemui tidak sedarkan diri di rumahnya oleh pihak polis.

Tempat persemadian Jonghyun tidak didedahkan demi menghormati permintaan keluarganya.

Mendiang dipercayai mengambil keputusan nekad menawatkan riwayatnya akibat mengalami penyakit kemurungan.

Jonghyun menganggotai SHINee sejak sembilan tahun lalu dan antara lagu hits mereka seperti Ring Ding Dong dan Lucifer.

Bukan sahaja dikenali di Korea, sebaliknya SHINee turut popular di kalangan peminat serata Asia dan Eropah. – KopiPlanet.com

Siti Nurhaliza Cipta Lagu Untuk Bakal Anak

Penyanyi No.1 negara Datuk Seri Siti Nurhaliza Tarudin mendedahkan beliau sudah mencipta tiga buah lagu bagi menyambut kelahiran bayi sulungnya yang dijangka lahir Mac tahun hadapan.

Menurut Siti, beliau mendapat idea melodi tersebut ketika berada di bilik mandi.

“Saya sudah siapkan tiga melodi lagu untuk anak saya.  Semua saya dapat ilham ketika berada dalam bilik mandi.

“Saya akan rakam lagu tersebut sebelum bersalin. Setakat ini saya sudah ada tiga melodi dan akan dipilih satu yang terbaik.

“Ia sebagai hadiah untuk anak saya.  Bila saya nyanyi, saya tujukan kepada dia dan lagu akan kekal sampai bila-bila untuk dia,” katanya ketika ditemui pada majlis sidang program realiti TV CTDK-ATION di Kuala Lumpur hari ini.

Dalam rancangan 10 episod itu, ia memaparkan aksi dan ragam 24 orang ahli keluarga Siti dan suaminya, Datuk Seri Khalid Mohd Jiwa ketika bercuti ke tiga negara iaitu Portugal, Sepanyol dan Dubai.

Mengenai lagu yang diciptakan khas itu, Siti berkata beliau ingin mencipta sendiri keseluruhan lagu tersebut termasuk daripada segi lirik bagi memberi kenangan terindah buat anugerah manis yang dikurniakan kepadanya dan suami.

Siti tidak dapat lari daripada pertanyaan adakah beliau akan menyorokkan anaknya selepas dilahirkan kelak, Siti berkata dia menyedari statusnya yang tidak dapat lari daripada menjadi perhatian umum.

“Siti sedar sebagai seorang selebriti, anak Siti juga menjadi tumpuan. Saya tidak ambil pendekatan sorok anak, tapi bagi saya ikut masa-masa yang sesuai (untuk muat naik gambar anak di laman sosial).

“Bagi saya Instagram ini satu cara yang mudah abadikan kenangan untuk anak. Cuma harap jangan kena hack sahajalah,” katanya dalam nada berseloroh.

Siti yang hamil enam bulan berkata beliau masih lagi tidak boleh makan makanan pedas dan masam.

“Saya alami alahan tak boleh makan makanan pedas dan masam padahal saya suka makan pedas sebelum ini.

“Walaupun begitu, saya hanya alami loya-loya sampai bulan keempat kehamilan sahaja. Alhamdullilah,” katanya lagi.

Ketika ditanya tentang jantina bayi yang sedang dikandungkan itu, Siti berkata, dia masih menunggu lampu hijau suaminya untuk dikongsikan kepada umum.

Siti menggemparkan peminat seluruh negara dengan berita pengumuman kehamilan sulungnya pada 13 Oktober lalu.

Siti dan suami yang bernikah pada 21 Ogos 2006 menunggu selama 11 tahun sebelum dikurniakan rezeki menimang cahaya mata. – KopiPlanet.com

Taylor Swift Makin Terbuka Tunjuk Mesra Dengan BF

Penyanyi Taylor Swift dilihat semakin terbuka menunjukkan aksi-aksi mesra dengan kekasihnya, Joe Alwyn di tempat terbuka.

Menghadiri satu majlis keraian di kota New York baru-baru ini, Taylor tidak segan silu berciuman dengan teman lelakinya itu selain sentiasa berpegangan tangan di antara satu sama lain.

Pasangan itu menghadiri Z100 Jingle Ball yang mana mereka ingin memberikan sokongan terhadap persembahan yang dijayakan rakan baik Taylor iaitu penyanyi dan komposer muda Ed Sheeran.

Taylor dan Joe dikhabarkan bakal menghabiskan cuti perayaan Krismas dengan menyambutnya bersama-sama.

Sebelum bercinta dengan Joe, Taylor menjalinkan hubungan dengan aktor British, Tom Hiddleston pada Jun tahun lalu namun berpisah tiga bulan kemudiannya. – KopiPlanet.com

Alami Penyakit Misteri Punca Syura Tersingkir GV4?

Syura menjadi mangsa penyingkiran pada minggu separuh akhir Gegar Vaganza 4 (GV4) sekali gus memadamkan impiannya untuk mara ke peringkat akhir minggu hadapan.

Menyanyikan lagu OST Cinta Antara Benua nyanyian asal Arni Nazira dan Dokter Cinta (Dewi-Dewi), persembahan Syura dikritik kurang memberansangkan daripada pihak juri.

“Saya ucapkan terima kasih di atas peluang ini untuk bersama penyanyi yang berkualiti tinggi dan semua peminat serta juri.

“Saya percaya rezeki ada di mana-mana saja.  Terima kasih!” katanya sebaik diumumkan tersingkir.

Walaupun gegarannya terhenti setakat minggu ketujuh namun Syura akui dia sangat berpuas hati dengan persembahannya.

“Saya sangat berpuas hati dengan persembahan saya walaupun mengalami sedikit migrain menjelang hari konsert,” katanya ketika ditemui KopiPlanet.com pada sidang media konsert separuh akhir GV4.

Sementara itu, Syura sempat berkongsi mengenai penyakit misteri yang dialaminya sejak awal Oktober lalu yang mana pada setiap pagi suaranya tidak boleh keluar namun menjelang tengah hari baharu suaranya boleh menyanyi seperti biasa.

Selain itu, dia juga sering merasa kebas di bahagian kiri badannya.

“Sebenarnya saya dah perasan dah sejak Oktober lalu, asal pagi sahaja suara saya mesti hilang, tapi bila dah tengah hari dia jadi okey balik.

“Saya tak tahu macam mana benda ini boleh berlaku. Dia macam penyakit come and go.

“Sampailah satu hari itu saya terserempak dengan pakar motivasi, Datuk Dr Fadzilah Kamsah, beliau tegur macam ada yang tak kena dengan diri saya.

“Kalau kawan-kawan yang cakap macam itu, saya mungkin tak ambil kisah sangat. Tapi yang ini, Datuk Fadzilah sendiri yang cakap, ‘saya seram tengok awak’. Jadi ayat beliau sentiasa bermain-main dalam fikiran saya.  Selepas ini saya merancang unuk pergi berubat,” jelasnya lagi yang masih belum mempunyai sebarang perancangan tetap selepas berakhirnya program GV4.

Dengan penyingkiran Syura atau nama lengkapnya, Zuraidah Badron, 31, kini tinggal enam peserta iaitu Hazami, Aisyah, Liza Hanim, Lan, Tia Jinbara dan Firman bersaing dalam perebutan bergelar juara GV4.

Konsert akhir GV4 akan berlangsung di Pinewood Studio, Johor Bahru.

Minggu separuh akhir diadili juri tetap Datuk Ramli MS dan Hetty Koes Endang serta juri jemputan Datuk Wah Idris dan Datuk Ahmad Tarmimi Serigar.

Juara GV4 akan membawa pulang wang tunai RM100,000, sebidang tanah lot banglo, pakej percutian ke Eropah Timur, set barangan kemas, baucar e-card bernilai RM6,000 dan trofi.

Naib juara pula menerima wang tunai RM50,000, sebidang tanah lot banglo, pakej percutian, set barangan kemas dan trofi manakala tempat ketiga pula membawa pulang RM30,000, sebidang tanah lot banglo, pakej percutian, set barangan kemas dan trofi.

Tempat keempat, kelima dan keenam tidak pulang dengan tangan kosong apabila masing-masing bakal menerima hadiah wang tunai RM20,000, RM15,000 dan RM10,000.

GV4 dihoskan Nabil Ahmad dan Jihan Muse, bersiaran dari Dewan Sri Putra, Bukit Jalil setiap Ahad jam 9 malam.

Ia disiarkan menerusi Astro Ria 104 dan Ria HD 123. – KopiPlanet.com

Janna Tak Perlukan Gimik Untuk Lariskan Lagu

Pelakon dan penyanyi Janna Nick mengatakan dia tidak memerlukan sebarang jenis gimik demi melariskan sesuatu produknya baik dari segi lakonan mahupun nyanyian.

Janna yang kini muncul dengan single terbaharu Akan Bercinta percaya kepada hasil dan kualiti produknya yang akan bercakap bagi dirinya sendiri.

“Saya daripada dulu tak guna benda-benda viral untuk lariskan sesuatu produk saya.

“Kalau nak dari dulu saya dah buat tapi saya tak biasa (gunakan strategi sebegitu).

“Kalau kita dah bagi yang terbaik, ia mampu melariskan sesuatu produk. Cukup dengan kualiti sesuatu produk itu sahaja,” katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran single dan muzik video Akan Bercinta di Neway One Utama, Damansara hari ini.

Yang menariknya untuk muzik video Akan Bercinta, Janna sendiri telah mengarahkannya dan ia merupakan percubaan pertamanya dalam bidang pengarahan.

Setakat ini, muzik video tersebut telah berjaya meraih tontonan lebih daripada 300,000 sejak ia dimuat naik tiga hari lalu.

“Muzik video ini saya arahkan sendiri dan ia dirakamkan di Rom, Itali pada pertengahan bulan lalu.

“Muzik video ini bertemakan ‘classical look’ seperti mana yang diinginkan saya.

“Saya sebenarnya simpan cita-cita nak jadi pengarah tapi biarlah jadi pengarah yang berilmu. Banyak lagi saya perlu belajar dan harap-harapnya lepas ini saya dapat peluang arahkan muzik video penyanyi lain pula selepas ini,” katanya.

Selebriti cantik berusia 22 tahun ini juga mendedikasikan single terbaharunya itu kepada semua peminat setianya yang sentiasa menyokong kerjaya seninya selama ini.

Akan Bercinta merupakan single kedua Janna selepas Mungkin Saja. Ia merupakan hasil ciptaan sepenuhnya Aepul Roza.

Akan Bercinta turut menjadi lagu tema drama bersiri adaptasi Korea Selatan, Coffee Prince yang dilakonkan Janna dan Fattah Amin. – KopiPlanet.com

John Mayer Masuk Hospital Akibat Apendiks Teruk

Penyanyi John Mayer dikejarkan ke hospital semalam akibat penyakit apendiks teruk yang dialaminya baru-baru ini.

Akibat penyakit itu, John dikhabarkan akan menjalani satu pembedahan segera yang akan diketuai doktor pakar di sebuah hospital di New Orleans, Amerika Syarikat.

Susulan itu, satu konsert yang dijadualkan sepatutnya berlangsung semalam telah ditunda oleh pihak pengurusan penyanyi itu ke satu tarikh lain.

Rakan-rakan pemuzik yang sentiasa mengiringi persembahan John mendoakan kesihatan penyanyi lagu Your Body Is A Wonderland itu segera sembuh seperti sedia kala.

Ia termasuk rakan baiknya, personaliti TV Andy Cohen yang turut mendoakan John agar cepat sembuh dari penyakitnya itu. – KopiPlanet.com

“Masa Sakit, Dah Siap-Siap Minta Maaf Pada Shuib”

Penyanyi Siti Sarah Raisuddin mendedahkan dirinya sudah awal-awal lagi memohon maaf kepada suaminya, Shuib Sepahtu sebelum dirinya dikejarkan ke hospital.

Sarah dimasukkan ke hospital minggu lalu disebabkan tahap kesihatannya merosot sehingga menyebabkan tekanan darahnya rendah.

Menurut penyanyi genit berusia 33 tahun itu, ini merupakan pengalaman pertamanya mengalami kesakitan sehinggakan menyebabkannya terpaksa dimasukkan ke dalam wad.

“Saya rasa macam tak sihat badan sejak beberapa hari sebelum itu tapi saya tak hiraukan.

“Tak sangka jadi teruk bila dah nak tidur malam itu badan rasa tak sedap. Nasib baik cepat ke hospital.

“Sebelum dikejarkan ke hospital, saya dah siap-siap minta maaf kat Shuib, sebab saya tak pernah rasa sakit teruk macam ini,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Sarah ditemui pada majlis pelancaran produk kesihatan rambut Sugardoll di Flora Terrace di ibu kota hari ini.

Pengasas Sugardoll, Nabilah Nazib telah memeterai Sarah selama setahun bergelar duta untuk produk penjagaan rambut itu.

Doktor mengatakan tekanan darahnya rendah berpunca daripada kesibukannya sehingga tiada masa untuk merehatkan diri.

“Saya dimasukkan ke hospital sehari sahaja, saya jenis tak suka duduk lama-lama di hospital.

“Saya akui saya memang jenis tak displin ambil makanan tambahan serta vitamin dan ia antara sebab-sebab saya mudah letih dan penat. Di hospital saya cuma dapat rawatan masuk air dan doktor nasihatkan agar rehat secukupnya,” katanya.

Menceritakan kejadian itu, Sarah berkata Shuib sebenarnya panik dengan keadaan yang menimpanya namun suaminya pandai menyembunyikan perasaannya pada ketika itu.

Selain itu, Sarah turut menafikan dakwaan mengatakan dia dimasukkan ke hospital disebabkan diet melampau.

“Saya tak diet melampau, kalau nak tahu saya memang kaki makan. Kena makan, tak makan itu bunuh diri namanya.

“Saya masuk hospital sebab kepenatan mana ada disebabkan diet melampau,” jelasnya lagi. – KopiPlanet.com

Nama Rihanna Diabadikan Atas Jalan Di Barbados

Sejajar dengan kemasyhuran yang ditempa penyanyi antarabangsa Rihanna, pihak kerajaan tempatan di negara kelahirannya di Barbados berbesar hati meletakkan nama penyanyi berusia 29 tahun itu di sebatang jalan di negara tersebut.

Rihanna meraikan hari bersejarah dalam kerjaya seninya itu dengan memuat naik foto di laman Instagram beserta kapsyen, “Hari yang paling saya tidak akan dapat lupakan. Terima kasih di atas sokongan semua terutama buat penduduk di tempat kelahiran saya.”

Rihanna Drive dulu dikenali dengan nama Westbury New Road. Jalan itu diberikan nama Rihanna kerana sebahagian besar zaman kanak-kanaknya banyak dihabiskan di situ.

Selain menjadi kebanggaan Barbados, Rihanna turut berpesan kepada peminatnya di sana agar sentiasa bercita-cita tinggi agar dapat meraih kejayaan seperti mana yang dikecapinya kini. – KopiPlanet.com

Azharina Sebak Terkenang Arwah Anak Saat Rakam Lagu

Pemenang Gegar Vaganza musim ketiga, Azharina Azhar mengakui dia berasa sebak sepanjang merakamkan lagu untuk album terbaharunya yang bakal menjengah pasaran pada awal tahun hadapan.

Menurut penyanyi berusia 32 tahun itu, ketika merakamkan lagu, air matanya sedikit gugur namun ia tidak mengganggu fokusnya terhadap penghayatan lagu.

“Dalam lagu yang saya rakamkan, saya terkenangkan arwah anak angkat, Rizqi Azharin Azhar.

“Saya relatekan lagu-lagu itu dengan arwah Rizqi. Seperti lagu Tetap Kan Abadi, lagu itu jadi sangat ‘dark’ disebabkan arrangement dan makna lagu itu yang mengisahkan cinta dan kasih seorang ibu akan tetap abadi sampai akhir hayatnya untuk anak dia,” katanya Azharina kepada KopiPlanet.com semasa ditemui pada sesi santai pradengar album terbaharu Azharina di Sungai Besi, hari ini.

Anak angkat kedua penyanyi itu meninggal dunia pada 28 Mac lalu di Hospital Putrajaya akibat komplikasi pendarahan otak dan kerosakan pada kedua-dua buah pinggang.

Selain Rizkie, Azharina turut mempunyai seorang lagi anak angkat Rahmat Azharin Azhar Abdullah yang kini berusia tiga tahun.

Album terbaharu Azharina mengandungi lima lagu balada berjudul Cinta Terbahagi Dua, Tetap Kan Abadi, Kesetiaan, Jemput Kenangan dan Kasih Abadi.

Kesemua lagu tersebut merupakan hasil ciptaan Julfekar yang merupakan penerbit bersama album itu dengan kerjasama Azharina Entertainment.

Ketika ditanya kenapa tidak mahu mempertaruhkan genre selain daripada balada dalam album terbaharunya, Azharina berkata lagu berentak slow ballad sudah menjadi trademarknya sejak dari dahulu lagi.

“Saya sebenarnya terbuka untuk mencuba lagu-lagu daripada genre lain namun saya memang dah dikenali sebagai penyanyi balada. Saya pun dah buktikan saya boleh nyanyikan lagu dari genre berbeza menerusi Gegar Vaganza tapi orang lebih kenal saya sebagai penyanyi balada, jadi saya teruskan sahaja trademark itu.

“Untuk album baharu ini ia lebih menyerlahkan lagi kematangan vokal, arrangement muzik dan penghayatan daripada saya,” katanya. – KopiPlanet.com

Patah Hati Dengan Aedy Hanya Gimik – Nabila Razali

Penyanyi Nabila Razali mengakui video menangis yang dimuat naik di laman Instagramnya baru-baru ini adalah gimik semata-mata.

Menurutnya ia adalah sempena pelancaran muzik video single terbaharunya yang berjudul Pematah Hati.

“Video dan gambar-gambar yang dimuat naik di Instagram dengan Aedy Ashraf adalah gimik semata-mata.

“Saya dan Aedy hanyalah bekerjasama untuk muzik video Pematah Hati.

“Aedy main peranan sangat penting dan profesional dengan kerjanya.

“Janganlah marah saya dan Aedy disebabkan perkara ini,” katanya kepada KopiPlanet.com.

Nabila, 25, ditemui pada majlis pelancaran single dan muzik video Pematah Hati di Red Box Pavilion hari ini.

Sebelum ini Nabila ada memuat naik gambar mesranya bersama Aedy di media sosial sehingga mendapat puluhan ribu likes daripada peminatnya.

Dari situ peminat mula membuat andaian Nabila dan Aedy mempunyai hubungan istimewa.

“Mulanya saya hanya muat naik gambar dengan Aedy dan tak sangka peminat suka jadinya kami ‘play along’ sahaja.

“Saya sendiri pilih Aedy untuk gandingan dalam muzik video ini sebab Aedy ada ciri-ciri lelaki pematah hati (heart breaker) seperti muka nakal dan berambut panjang,” katanya lagi.

Sementara itu, Nabila berkata lagu Pematah Hati ciptaan Hael Husaini dan Ezra Kong itu mempunyai keistimewaan tersendiri yang mampu membuatkan pendengar terhibur.

“Alhamdulilah boleh dikatakan Pematah Hati antara single saya yang mudah mendapat perhatian

an dimainkan di stesen-stesen radio dalam masa singkat.

 

 

 

“Maklum balas juga positif dan ramai yang dapat menghafal lirik tersebut berikutan rentak lagu yang catchy,” katanya. – KopiPlanet.com