• FOLLOW US

Hargai Kru Belakang Tabir, Anugerah Profima Dianjurkan Kali Ke-12

Demi menghargai hasil kerja kru belakang tabir dalam sesebuah penerbitan filem dan drama, Persatuan Pekerja Profesional Filem Malaysia (Profima) bakal menganjurkan Anugerah Profima 2019 (AP2019) kali ke-12 yang akan diadakan pada 14 Disember ini di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Menurut Presiden Profima, Kapten Khir Mohd Noor, AP2019 diadakan bagi menhargai dan menobatkan jasa pekerja belakang tabir yang selama ini bertungkus lumus menaikkan dan menjayakan industri perfileman Malaysia.

“Selama ini sering kali anugerah diadakan bagi memberi tumpuan kepada para selebriti tanpa menonjolkan kru di belakang tabir. Tanpa kerjasama kru, mana mungkin filem, drama atau iklan di layar kaca dan layar putih mahupun internet dapat diterbitkan.

“Selain itu, ia juga bertujuan untuk memberi kefahaman yang lebih jelas kepada masyarakat tentang kerjaya yang boleh diceburi oleh generasi Y yang begitu cenderung kepada penggunaan peralatan dan digital base dan pengolahan daya kreatif dan bakat.

“Pengisian pada malam gala, meliputi persembahan hiburan dan penyampaian trofi akan dipertontonkan di samping jamuan makan malam. Profima telah menyediakan pakej-pakej jualan meja makan malam bermula dari RM2,000 untuk 10 orang,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis sidang media Anugerah Profima 2019 yang berlangsung di Riverside, PWTC, Kuala Lumpur semalam.

Sebanyak 57 trofi akan dipertandingkan termasuk tiga trofi khas yang diberikan kepada individu yang banyak berjasa kepada pembangungan industri filem tempatan.

“Jika sebelum ini, kami pertandingkan sebanyak 68 trofi tapi untuk tahun ini kurangkan kepada 57 trofi kerana ada di antara kategori itu kami lihat seakan bertindih. Antara kategori yang dipertandingkan ialah Produser Terbaik, Pengarah Terbaik, Solekan Terbaik, Aksi Lasak Ngeri Terbaik, Pengarah Seni Terbaik dan Jurukamera Terbaik.

“Tarikh penghantaran pencalonan sudah dibuka sejak 15 Julai lalu sehingga 10 November ini. Pencalonan yang hendak dihantar mestilah produk yang telah ditayangkan dari bulan Januari 2017 hingga Jun 2019.

“Pencalonan serta penyertaan adalah terbuka kepada ahli aktif Profima dan ahli bersekutu Profima bagi karya keluaran tempatan sahaja. Pihak kami mengharapkan lebih banyak peryertaan bagi AP2019 supaya dapat merancakkan saingan dan penerimaan AP2019 di kalangan penggiat industri kandungan kreatif Malaysia,” katanya lagi.

Senarai kategori yang dipertandingkan:

Filem

1. Best Art Direction

2. Best Camera Operator

3. Best Cinematography

4. Best Colorist

5. Best Costume Design

6. Best Director

7. Best Film Editing

8. Best Gaffer

9. Best Key Grip

10. Best Make Up

11. Best Original Score

12. Best Producer

13. Best Sound Design

14. Best Special Effects

15. Best Special Effects Make Up

16. Best Stunt Direction

17. Best Stuntman / Stunt Team

18. Best Visual Effects

Telefilem

1. Best Art Direction

2. Best Director

3. Best Editing

4. Best Make Up

5. Best Motion Graphics

6. Best Telemovie

7. Best Videography

TVC

1. Best Cinematography

2. Best Colorist

3. Best Director

4. Best Editing

5. Best TVC

6. Best Visual Effects

TV Drama Series

1. Best Art Direction

2. Best Director

3. Best Editing

4. Best Make Up

5. Best Motion Graphics

6. Best TV Drama Series

7. Best Videography

Documentary

1. Best Documentary

2. Best Editing

3. Best Motion Graphics

Animation for TV

1. Best Animation

2. Best Director

Animation for Film

1. Best Animation

2. Best Director

3. Best Original Score

Multiple Camera Production (MCP)

1. Best MCP

2. Best Motion Graphics

TV Magazine

1. Best TV Magazine

2. Best Motion Graphics

Short Film

1. Best Short Film dan tiga trofi Anugerah Khas Juri. – KopiPlanet.com

Lapan Tahun Dalam Bidang Lakonan, Janna Nick Tak Pernah Naikkan Harga

Pelakon Janna Nick menyatakan sepanjang lapan tahun dalam industri bergelar pelakon, dia belum pernah menaikkan kadar bayaran untuk setiap tawaran lakonan yang diterima.

Menurut Janna, dia selalu berbincang dengan pihak pengurusannya, LOL Entertainment berkenaan dengan tawaran, terutama sekali apabila melibatkan soal bayaran.

“Sejak lapan tahun lepas saya terbabit dalam bidang lakonan, saya tak pernah naikkan harga dan masih lagi sama.

“Saya selalu beritahu Afeeq (LOL Entertainment) supaya letakkan harga yang biasa-biasa sahaja dan setiap keputusan dibuat atas perbincangan bersama,” jelasnya.

Sementara itu, pihak pengurusan LOL Entertainment, Afeeq Abdul Wahab turut mengesahkan bahawa bayaran untuk pelakon di bawah jagaannya itu tidak pernah dinaikkan.

Ujarnya, sama ada artisnya itu menang, kalau atau tercalon dalam sebarang anugerah, pihaknya masih meletakkan harga yang sama.

“Pada saya kita akan ikut apa yang artis mahu, misalnya lakonan adalah pekerjaan yang dia cari makan. Lagipun buat apa kita nak terlalu demand.

“Apabila berbincang dengan mana-mana produksi untuk tawaran lakonan, kami ambil pendekatan ‘win-win situation’ dengan mereka,” jelasnya. – KopiPlanet.com

Remy Ishak Jadi Teraju Utama Drama Mafia Pertama Di Malaysia

Sering kali diberikan watak romantik, terbaharu pelakon Remy Ishak tampil dengan karakter berlainan menerusi drama bersiri mafia pertama di Malaysia, Keluarga Baha Don (KBD).

Selain membawakan watak komedi, antara cabaran lain perlu dilalui Remy untuk karakter Jo Don ialah dia perlu berbahasa Perancis.

“Saya pertama kali dapat watak komedi sebegini. Bagi saya Keluarga Baha Don ini tidak memainkan unsur komedi stereotype seperti yang kita biasa lihat.

“Sebaliknya, ia lebih luar biasa seperti ‘black comedy’ yang biasanya dimainkan produksi luar negara terutama di United Kingdom.

“Ketika ditawarkan watak ini, saya rasa sayang kalau tidak ambil sebab ramai pelakon gred A dalam drama ini seperti Namron dan Sabri Yunus.

“Selain itu, rasa sayang kalau tak ambil sebab seperti kita tahu Viu bukan hanya ditayangkan di Malaysia sebaliknya di seluruh Asia Tenggara juga.

“Antara cabaran untuk watak ini, saya perlu berbahasa Perancis dan kebetulan pengarah ada kawan dari Perancis yang menetap di sini, jadi saya belajar dengan dia dua jam sebelum penggambaran babak dilakukan,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran drama Viu Original Series, Keluarga Baha Don yang berlangsung di Serai, Paradigm Mall, Kelana Jaya baru-baru ini.

KBD akan ditayangkan bermula 11 Julai ini menerusi laman hiburan atas talian, Viu. Selain Remy, drama bergenre aksi komedi ini turut dibintangi Khir Rahman, Susan Lankester, Sharifah Aleysha, Jihan Muse, Mark Adam, Namron, Alvin Wong, Sabri Yunus dan Othman Hafsham.

KBD yang bakal bersiaran sebanyak 10 episod itu mengisahkan tentang Jo Don (Remy) yang berada dalam dilema setelah kematian bapanya yang mana wasiat terakhirnya telah meminta Jo ntuk mewarisi perniagaan keluarganya sedangkan ketika itu dia sedang mengejar cita-citanya untuk menjadi seorang chef.

Setelah kematian bapanya, Jo mula curiga mengenai perniagaan yang diusahakan bapanya kerana kebanyakan kenalan bapanya yang hadir memberikan pernghormatan terakhir terdiri daripada mereka yang mempunyai latar belakang yang agak mencurigakan.

Konflik drama ini turut diselitkan dengan kisah percintaan di antara Jo dengan Kesuma (Jihan) namun ibunya, Mama Don (Susan) mahukan dia berkahwin dengan anak kenalannya yang dilakonkan Melissa Campbell.

Adakah Jo mengambil alih perniagaan bapanya atau teruskan impiannya untuk bergelar chef seperti yang dicita-citakannya, jangan lupa saksikan Keluarga Baha Don yang diarahkan bermula 11 Julai ini di Viu. – KopiPlanet. om

“Harap Tahun Ini Raya Terakhir Saya Dengan Status Single” – Farah Nabilah

Pelakon popular Farah Nabilah mengharapkan agar sambutan Aidilfitri tahun ini merupakan kali terakhir dia menyambutnya tanpa pasangan.

Biarpun tidak mendedahkan status terkininya, namun pelakon berkenaan mengharapkan doa agar hasratnya itu tercapai.

“Apa yang saya harapkan agar tahun ini adalah merupakan tahun terakhir saya sambut hari raya sebagai single.

“Ibu pula tidaklah selalu bertanya bila saya mahu berumah tangga, cuma dia selalu beritahu bahawa seronoknya jika mempunyai cucu,” ujarnya.

Farah berkata demikian kepada KopiPlanet.com ketika ditemui semasa majlis pelancaran program raya Astro yang berlangsung baru-baru ini.

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai perkembangan karier seninya, dia kini sedang sibuk menjalani pengambaran drama untuk slot Akarsia.

Membintangi drama 28 episod berjudul Kau Yang Pertama yang dijangka tayang pada Ogos ini, Farah memberitahu dia sekali lagi bergandingan dengan Fikry Ibrahim.

Ujarnya, ini juga merupakan kali pertama dia menjalani penggambaran drama pada bulan puasa, namun semuanya berjalan lancar dan tidak terlalu rasa terbeban.

“Kalau ikutkan jadual tidaklah terlalu padat, dalam sehari tu setakat shooting u untuk 20 babak sahaja dan sempatlah kadang-kadang berbuka di rumah.

“Malah, untuk Aidilfitri juga saya awal-awal dah meminta cuti selama seminggu dan dapatlah saya beraya bersama keluarga di kampung,” ujarnya. – KopiPlanet.com

Pengarah Dedah Barisan Penyanyi Mini Album OST Drama Nur 2

Pengarah drama Nur 2, Shahrulezad Mohameddin telah memperkenalkan barisan penyanyi dan komposer yang bakal memeriahkan lagu OST Nur 2 pada kali ini.

Menerusi laman Instagram, Shahrulezad telah memuat naik gambar barisan penyanyi iaitu Indah Ruhaila, Marsha Milan, Megat Mentor, Amylea dan komposer Roman bagi single terbaharu Nur 2 berjudul Tetap Kamu.

“Introduce guy. Barisan penyanyi yang akan memeriahkan OST utk Nur2 kali ini. Ada Megat Mentor, Indah Ruhaila, Marsha, Amylea dan Roman.

“Apa yang abang boleh katakan ada lima lagu baru yang dibuat khas untuk drama Nur 2 kali ni yang dihasilkan daripada air tangan Amylea Azizan dan Farouk Abdul Razak selaku komposer dan penulisnya,” ujar pengarah berkenaan.

Terdahulu, Amylea dan Kaer pernah bergandingan bersama dalam lagu OST Nur pada tahun lepas berjudul Tak Pernah Hilang.

“Pertama kali abam dengar kelima-lima lagu ni abam terus jatuh hati dan ‘goosebumps’. Hmmm…tak sabar nak kasik korang dengar sama. Just tunggu ajer kemunculan mini album OST Nur 2 ni guys,” tulisnya.

Drama Nur 2 bakal ditayangkan pada bulan Mac nanti dan masih mengekalkan barisan pelakon asalnya termasuk Amyra Rosli, Syafiq Kyle, Azhan Rani, Nor Khiriah, Datuk Jalaluddin Hassan, Raja Atiq dan Fatimah Abu Bakar. – KopiPlanet.com

Nelydia Tarik Diri Saat Akhir, Pengarah Cari Pengganti Watak Juita

Pengarah Shahrulezad Mohameddin menyatakan dia kini sedang mencari pengganti untuk watak Juita bagi drama bersiri Nur 2 yang akan menjalani penggambaran pada bulan hadapan.

Shahrulezad berkata, pencarian pengganti watak berkenaan terpaksa dilakukan memandangkan pelakon asal untuk watak itu, Nelydia Senrose menarik diri saat-saat akhir.

“Hi guys. Officially abam nak announce yang @nelydiasenrose tak jadi join cast of #NUR2 due to her personal reason which is abam respect lah. Mungkin watak tu terlalu daring utk dia yg sedang mengerjakan umrah sekarang.

“So hmm…entahlah…serabut abam nak fikir saper nak ganti. Last minute sangat dah. Lantak lah. Korang boleh tolong fikirkan tak saper nak nak jadi Juita ni? Susah susah kang biar aku jer pegang watak tu kang. With good lighting abam rasa macam boleh masuk jer provided suara kena dubbing lah 😂😂😂 hahaha…gelak gelak jugak. Aku stress ni,” luahnya.

Luahan berkenaan dibuat oleh pengarah berkenaan menerusi laman sosial Instagram miliknya dengan turut dipaparkan perbualannya menerusi Whats App dengan pelakon tersebut.

Dalam pada itu, menerusi perbualan itu juga, Nelydia menjelaskan dia terpaksa menolak tawaran itu saat akhir setelah tidak mendapat persetujuan daripada keluarganya.

“Mmmm. B dah bincang and talk to my family and they don’t agree and let me bawak watak Juita. B pun rasa lepas balik umrah ni for me to bawak watak Juita is too heavy,” jelasnya. – KopiPlanet.com

Foto: Instagram Nelydia Senrose & Shahrulezad

Dukun, Pendosa Ingin Ke Syurga & Nur Dominasi ASK 2018

Filem arahan Dain Said berjaya merangkul trofi Filem Terbaik di malam Anugerah Skrin 2018 (ASK2018).

Selain itu, filem tersebut turut meraih trofi Pengarah Terbaik (Dain Said), Lakon Layar Terbaik (Huzir Sulaiman), Pelakon Wanita Terbaik Filem (Datin Seri Umie Aida) dan Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Filem (Namron).

Pelakon Shaheizy Sam pula cemerlang apabila berjaya membawa pulang trofi Pelakon Lelaki Terbaik Filem menerusi Pinjamkan Hatiku.

Manakala karya arahan sutradara terkenal Rashid Sibir, Pendosa Ingin Ke Syurga dinobatkan sebagai Drama Terbaik.

Naskhah itu turut merangkul anugerah Pengarah Terbaik (Rashid Sibir), serta Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Drama (Fauziah Nawi).

Drama rantaian yang menjadi fenomena, Nur membolot semua tiga kategori baharu iaitu Drama Rantaian Terbaik, Pelakon Lelaki dan Wanita Terbaik Drama Rantaian yang dimenangi pelakon utamanya, Syafiq Kyle dan Amyra Rosli.

Anugerah Skrin 2018 (ASK 2018) bersiaran secara langsung di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra Kuala Lumpur (PWTC).

ASK2018 membawa kelainan apabila tidak mempunyai hos sebaliknya hanya menampilkam barisan penyampai anugerah yang terdiri daripada Maya Karin, Awal Ashaari, Datuk Rosyam Nor, Nora Danish, Sheryy Al-Hadad dan Izzue Islam.

Majlis itu turut dimeriahkan dengan persembahan daripada Altimet, Amelia Henderson, Wany Hasrita, Ernie Zakri dan Jaclyn Victor.

Berikut merupakan senarai penuh pemenang ASK 2018:

Penyunting Drama Terbaik: Qalbu

Videografi Drama Terbaik: Nisaa

Rancangan Majalah Terbaik: 999

Rancangan Realiti Terbaik: : Let’s Cycle Season 3

Rancangan Anugerah Terbaik: Anugerah Skrin 2017

Drama Komedi Terbaik: Mat Rukun

Lakon TV Terbaik: Aku Nazmi

Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Filem: Normah Damanhuri (Pinjamkan Hatiku)

Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Filem: Namrom (Dukun)

Lakon Layar Terbaik: Dukun

Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Drama: Fauziah Nawi (Pendosa Ingin Ke Syurga)

Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Drama: Fauzi Nawawi (Qalbu)

Pengarah Terbaik Drama: Rashid Sibir (Pendosa Ingin Ke Syurga)

Pengarah Terbaik Filem: Dain Said (Dukun)

Pelakon Wanita Terbaik Filem: Datin Seri Umie Aida (Dukun)

Pelakon Lelaki Terbaik Filem: Shaheizy Sam (Pinjamkan Hatiku)

Pelakon Wanita Terbaik Drama: Nad Zainal (Fatonah Azali)

Pelakon Wanita Terbaik Drama Rantaian: Amyra Rosli (Nur)

Pelakon Lelaki Terbaik Drama Rantaian: Syafiq Kyle (Nur)

Pelakon Lelaki Terbaik Drama: Jay Iswazir (Aku Nazmi)

Drama Rantaian Terbaik (Kategori Bahasa Cina): Green Wall

Drama Rantaian Terbaik (Kategori Bahasa Melayu): Nur

Filem Terbaik: Dukun

Drama Terbaik: Pendosa Ingin Ke Syurga – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram TV3

“Saya Dah Pernah Digelar Primadona Drama Melayu” – Rita Rudaini

Pelakon cantik Rita Rudaini menegaskan bahawa dirinya tidak memerlukan sebarang kontroversi semata-mata untuk menaikkan nama diri sendiri.

Menerusi satu posting di Instagram, Rita menyatakan sejak berlakon niatnya hanya untuk mencari rezeki kerana itu sahaja kebolehan dan bakat yang dimiliki untuk mencari rezeki buat diri sendiri, keluarga dan anak-anak.

“Saya nak berdengki dengan orang? Nak jeles? Lambat lagi… saya dah pernah digelar ‘Primadona Drama Melayu’ satu ketika dulu. Saya dah pernah merasa… tetapi itu tak penting bagi saya.

“Yang penting untuk saya hanyalah kepuasan dapat tunjukkan bakat dan duit untuk sara hidup dan keluarga. Pada yang tabur fitnah tu, silap orang la,” luahnya.

Ternyata luahan yang dibuat di Instagram itu juga dilihat ditujukan kepada mereka yang suka membuat fitnah dan mereka cerita palsu terhadap dirinya.

“Orang yang suka buat fitnah, reka cerita ni, saya terpikir… boleh tidur lena ke? Tak rasa bersalah ke ada-adakan cerita? Macam mana boleh dapat idea untuk reka cerita?

“Saya pulak pening kepala fikir… bahagia ke hidup bila dapat reka cerita dan berita palsu? Puas kah hati? Tenang kah? Dapat apa?” jelasnya.

Ungkapnya, dia mahu agar mana-mana pihak agar tidak perlu gigih untuk memfitnah dan kontroversikan dirinya kerana tidak suka dengan glamor sambil menyatakan industri hiburan bukan sahaja tenat, tetapi makin ramai orang yang busuk. – KopiPlanet.com.

Kredit foto: Instagram Rita Rudaini

Drama Cintaku Di Bumi Izmir Papar Keindahan Izmir, Turki

Kebiasaannya jika menjalani penggambaran di Turki, pihak produksi drama tempatan lebih gemar memaparkan keindahan Istanbul daripada daerah-daerah lain di negara itu.

Namun, ia berbeza sekali buat penerbit drama Cintaku Di Bumi Izmir iaitu Creative Skill Solution apabila mereka memaparkan keindahan Izmir yang melatari drama bersiri 30 episod itu.

Menurut penerbitnya, Suriyati Sidek mereka sengaja memilih Izmir kerana ingin memberi kelainan dan nafas baharu dalam penerbitan drama tempatan untuk menerokai tempat yang masih belum menjadi tumpuan pelancong dari Malaysia.

“Kami menjalani penggambaran pada bulan puasa lalu dan pemandangan di sana sangat indah, sama cantik seperti di Istanbul.

“Pihak produksi tidak menghadapi kesukaran sepanjang berada di sana malah kami sempat merasai pengalaman berpuasa selama 16 jam di sana jika dibandingkan cuma 12 jam di negara kita,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika ditemui pada majlis pelancaran Cintaku Di Bumi Izmir di Shah Alam, baru-baru ini.

Cintaku Di Bumi Izmir ditayangkan pada setiap Isnin dan Selasa bermula 27 Ogos lalu, jam 9 malam di Unifi TV saluran 116.

Drama arahan Idora Abdul Rahman ini dibintangi Hefny Sahad, Raysha Rizrose, Nabila Razali, Syafie Naswip, Noniswara, Wanna Ali dan Syafnida Shuhaimi.

Cintaku Di Bumi Izmir mengisahkan Suzan Sevgi (Raysha) seorang gadis kacukan Melayu-Turki yang menetap di Izmir bersama ibunya selepas kedua ibu bapanya bercerai ketika berusia tujuh tahun.

Suzan kemudiannya bertemu dengan Aidid (Hefny) di satu konvensyen hub-halal sedunia dan dari situ mereka berkenalan. Namun hubungan mereka ditentang ibu saudara Aidid, Haryati (Noniswara) kerana dia ingin menjodohkan Aidid dengan anak kepada kawan baiknya iaitu Juliana (Wanna).

Adakah cita-cita Haryati untuk menghalang cinta Aidid dan Suzan tercapai, sama-sama nantikan kesudahan drama ini menerusi Unifi TV saluran 116. – KopiPlanet.com

Kredit foto: Instagram Creative Skill Solution

Muat Naik Gambar Di Gimnasium, Hannah Delisha Dikritik Netizen

Setelah beberapa orang artis wanita sebelum ini seperti Uqasha Senrose dan Reen Rahim yang dikritik gara-gara memuat naik gambar yang kelihatan seksi di Instagram, kini tiba pula giliran Hannah Delisha.

Dalam sekeping gambar ketika bersenam di gimnasium, ternyata gambar pelakon kelahiran Singapura yang dimuat naik itu mengundang pelbagai komen, termasuk komen-komen negatif netizen.

“Ya ampun… terdedah sgt gambar nie… aurat tu jangan tunjuk sgt… byk mata2 jahat lelaki yang save gambar nie,” ujar seorang pemilik akaun Instagram yang menggunakan nama @nora_aini96.

Malah, ada juga segelintir netizen yang menyatakan agak terkejut apabila pelakon filem Langsuir itu memuat naik gambar tersebut.

Selain menerima kecaman, terdapat juga komen-komen nakal segelintir individu yang menulis diruangan komen dengan ayat-ayat yang tidak sepatutnya.

Bagaimanapun, terdapat juga segelintir netizen yang turut memberikan sokongan serta mengecam indvidu yang mengkritik pelakon berkenaan.

“Stay strong and enjoy your life and stay healthy,” ujar pemilik nama akaun Instgram @muhdshahbsha. – KopiPlanet.com