• FOLLOW US

Aiman Hakim Rajin Buat Kerja Rumah Sepanjang Tempoh PKP

Di saat negara kita melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lalu, usia perkahwinan pasangan pelakon Aiman Hakim Ridza dan Zahirah MacWilson masih belum mencecah sebulan selepas mereka selamat diijabkabulkan pada 20 Februari lalu di Damansara Perdana.

Lalu kesempatan itu digunakan sepenuhnya Aiman, 31, untuk membantu isteri melakukan kerja-kerja rumah seperti memasak dan mengemas kediaman mereka.

“Sepanjang tempoh PKP tempoh hari saya ambil peluang itu untuk belajar memasak dan mengemas rumah. Kerja-kerja basuh pinggan, mop dan sapu lantai memang saya buat sendiri.

“Saya juga banyak belajar tentang selok-belok rumah tangga serta belajar lebih mengenali isteri dengan lebih mendalam sepanjang tempoh tersebut,” katanya kepada KopiPlanet.com ketika sidang media virtual drama terbaharu lakonannya, Bila Cupid Jatuh Cinta.

Bercerita lanjut tentang cabaran lain yang dihadapinya sepanjang PKP, Aiman yang mengusahakan perniagaan restoran BakerFellas di Ara Damansara berkata dia kini sedang mengatur semula perniagaannya yang terjejas sepanjang pandemik Covid-19 melanda negara.

“Memang perniagaan saya terjejas sebab terlibat dalam bisnes F&B (food & beverage). Selepas keadaan beransur pulih, saya sedang struktur semula perniagaan. Perlahan-lahan kita lihat orang pun sudah semakin percaya untuk makan di luar balik, Alhamdulillah semua sudah kembali normal sekarang,” ujarnya lagi.

>Baca: Dituduh Riak, Hafidz Roshdi Tidak Lagi Muat Naik Gambar Di Masjid

Sementara itu dalam perkembangan lain, Aiman kini tampil dengan drama bersiri Bila Cupid Jatuh Cinta bergandingan dengan Octavia Manrose selaku heroin.

Sering melakonkan watak dalam naskah komedi romantik, Aiman berkata dia cukup menggemari genre tersebut malah tidak kisah perlu berulang kali menggalas peranan sebegitu di masa akan datang.

“Saya memang suka berlakon drama komedi romantik dan walapun ini merupakan kali pertama saya digandingkan dengan Octavia namun kami cukup serasi sebab dia pun sama-sama sempoi dan boleh memberi bila saya ‘ad-lib’ (spontan) dalam dialog.

“Drama ini cukup menarik kerana penggambarannya dibuat dalam dua tempoh yang berbeza iaitu sebelum dan selepas PKP. Sebelum PKP masa penggambaran itu memang kami dah berasa risau dah tapi tetap jalankan tugas seperti biasa. Selepas penggambaran dibenarkan sambung semula bermula 10 Jun lalu, kami berasa sedikit janggal ketika penggambaran di Bukit Bintang bila mana semua orang lalu-lalang pakai mask, tapi kami tak perlu pakai demi mengikut konti drama tersebut.

“Secara keseluruhannya drama ini cukup menarik kerana ada pendekatan baharu dari segi mainan kamera kerana watak Oktavia akan bercakap dengan kamera seolah meluahkan isi hatinya terus kepada lensa kamera, itu yang uniknya drama ini,” katanya lagi.

Bila Cupid Jatuh Cinta mengisahkan Fira yang bekerja di agensi mencari jodoh diberi tugasan untuk mendapatkan calon kekasih bagi dijodohkan dengan anak rakan baik bosnya, Dani. Sebaliknya yang berlaku apabila Fira pula yang secara diam-diam menyimpan perasaan terhadap Dani.

Drama arahan Bahri Uma ini ditayangkan pada setiap Sabtu, jam 9 malam bermula sejak 4 Julai lalu. Ia turut dibintangi Elfira Loy, Ikmal Amry, Bella Dowanna, Afifah Nasir, Sham Visa dan Dynas Mokhtar. – KopiPlanet.com

Menghitung Hari Bersalin, Fasha Terharu Diraikan ‘Baby Shower’

Pelakon Fasha Sandha terharu apabila diraikan dalam majlis ‘baby shower’ yang dianjurkan rakan-rakan baiknya, semalam.

Fasha juga semakin tidak sabar untuk menimang cahaya mata pertama hasil perkahwinannya dengan aktor Aidil Aziz melaungkan kata-kata, “Another drama queen” (seorang lagi anak perempuan) memetik video yang dirakam pada majlis bertemakan warna merah jambu itu.

“Saya tak percaya kalian semua bersungguh-sungguh mengadakan majlis kejutan baby shower ini. Pastinya tidak mudah dan saya sangat berterima kasih dan hargai semua yang anda telah lakukan untuk saya,” tulisnya di laman Instagram.

Majlis itu dihadiri rakan baik aktres itu seperti penyanyi Siti Nursairah Tarudin, Nazia Mustafar dan usahawan Rita Sosilawati selain adik Fasha, Elisya Sandha.

Fasha dan Aidil berkahwin pada 30 Mac tahun lalu. Menerusi perkahwinan terdahulu, Fasha turut mempunyai sepasang cahaya mata, Putra Rayfal Ramli, 7, dan Putri Raysha Jemyma, 6. – KopiPlanet.com

Chris Evans Digosipkan Bercinta Dengan Heroin Filem Yesterday

Setelah hampir dua tahun hidup solo, pelakon Chris Evans, kini dilaporkan sedang berpacaran dengan heroin filem Yesterday, Lily James, 31.

Gosip itu tersebar selepas kedua-duanya menaiki teksi bersama menuju ke sebuah hotel di London selepas menghadiri parti di Mark’s Club baru-baru ini.

Mereka terus mempamerkan kemesraan bersantai di taman sambil foto mereka dibidik paparazi. Sehingga kini, kedua-dua wakil pelakon itu masih belum memberi pengesahan mengenai perkara tersebut.

Pelakon filem Captain America itu sebelum ini pernah menjalinkan hubungan dengan aktres Jenny Slate namun dilaporkan berpisah pada Mac 2018 selepas dua tahun bercinta.

Menerusi wawancara dengan sebuah majalah gaya hidup Men’s Journal pada Mei tahun lalu, Chris, 39, berkata dia sudah bersedia untuk melangkah ke alam perkahwinan serta memegang status sebagai seorang suami dan bapa. – KopiPlanet.com

Kejayaan & Populariti BTS Jadi Bahan Kajian Harvard Business School

Populariti memuncak yang diraih kumpulan BTS dari seantero pelusuk dunia menjadi antara bahan kajian universiti berprestij dunia, Harvard Business School baru-baru ini.

Harvard Business School membuat ‘case study’ yang mana menganalisa dan mengkaji strategi kejayaan kumpulan itu yang dirangka oleh agensi pengurusan mereka, Big Hit Entertainment.

Kajian yang mengandungi 22 muka surat itu menelaah strategi pemasaran yang dilakukan syarikat pengurusan itu dalam memasarkan artis mereka ke seluruh dunia.

Kajian itu mendapati sistem latihan serta pengurusan yang tegas berjaya membentuk kejayaan artis di bawah naungan mereka.

Menurut pengasas Big Hit Entertainment, Bang Si Hyuk, “Kami di sini sentiasa mengkaji keberkesanan sistem pengurusan selain cuba mencari keunikan dalam setiap diri individu artis itu sendiri agar ia dapat diketengahkan.”

>Baca: Hyori, YoonA Mohon Maaf Gara-Gara Tak Pakai Topeng Muka

Kajian mengenai BTS ini akan dijadikan sebagai salah satu silibus pengajian Harvard Business School bermula sesi pengajian semester baharu nanti.

BTS dianggotai tujuh ahli iaitu V, Jungkook, Jimin, Suga, RM, Hope dan Jin. Kumpulan itu mula bergerak aktif sejak tujuh tahun lalu.

Mereka telah berjaya mencipta beberapa rekod dunia seperti baru-baru ini merampas kedudukan lagu Hello nyanyian Adele (102 negara) apabila lagu terbaharu kumpulan itu, Black Swan berjaya menduduki tangga pertama iTunes di lebih 103 negara.

BTS juga antara selebriti K-Pop yang sentiasa menjadi pilihan penyanyi antarabangsa lain untuk bekerjasama. Antara yang pernah berduet dengan BTS ialah Halsey, Ed Sheeran, Nicki Minaj dan The Chainsmokers. – KopiPlanet.com

Rody Kristal & Isteri Kini Timang Cahaya Mata Lelaki Kedua

Tahniah diucapkan buat gitaris kumpulan Kristal, Rody dan isteri, Niena Azman yang telah selamat menimang cahaya mata kedua mereka, pagi tadi.

Khabar gembira itu dikongsikan Niena menerusi laman Instagramnya beserta gambar dengan bayi lelakinya itu. Niena melahirkan anak keduanya itu di sebuah pusat perubatan swasta di Bangi, Selangor.

“Alhamdulillah, akhirnya keluar hero jugak.. kali ini struggle sikit berbanding Adith, terima kasih semua yang mendoakan Niena dan baby B,” tulis penjaga gol skuad Futsal Wanita Kebangsaan itu.

Rody dan Niena mendirikan rumah tangga pada 27 April 2018 dan pasangan ini turut mempunyai seorang lagi anak lelaki, Adithya Jabbar yang dilahirkan pada 14 Januari 2019. – KopiPlanet.com

Charlie Puth Bengang Dituduh Tumpang BTS Untuk Kekal Popular

Penyanyi Charlie Puth melahirkan perasaan bengang di atas tuduhan yang dilemparkan peminat BTS terhadapnya. Peminat kumpulan K-pop popular itu mendakwa Charlie ingin menumpang populariti BTS yang semakin dikenali di seantero dunia.

Charlie yang popular dengan lagu One Call Away itu meminta peminat BTS yang digelar sebagai Army itu tidak sewenang-wenangnya melabelkan seseorang selebriti dengan tuduhan sebegitu.

“Saya selalunya tidak ambil kisah dengan perkara sebegini tapi saya harus juga cakap pasal benda ini. Perbalahan dan tuduhan peminat setia seseorang selebriti itu adalah sangat bahaya, toksik dan ia perlu dihentikan.

“Saya dah berusia 28 tahun jadi perkara ini tidak menjadi kudis buat saya bila orang yang tidak mengenali rapat dengan saya membuat tuduhan sebegitu.

“Tapi saya cuba bayangkan kalau saya dapat mesej-mesej ‘jahat’ ini 10 tahun lalu, dengan kata-kata negatif yang dilemparkan kepada saya… pastinya ia akan memberikan kesan yang buruk pada diri saya.

“Saya risau dengan hal sebegini yang seakan sudah menjadi perkara biasa di Twitter pada setiap hari. Ia mungkin kedengaran cliche, tapi tolong bersikap baik di antara satu sama lain. Tiada kebaikan pun jika kita sentiasa berbalah. Kita perlu sentiasa berkasih sayang, itu yang lebih kita perlukan,” tulisnya di laman Twitter.

Charlie dikatakan menumpang populariti BTS apabila mempersembahkan lagu We Don’t Talk Anymore bersama salah seorang anggota kumpulan BTS, Jungkook pada majlis anugerah MBC Plus X Genie Music Awards, dua tahun lalu. – KopiPlanet.com

Kucaimars Angkat Kisah Putus Cinta Kawan Sebagai Inspirasi Lagu

Selepas tampil dengan single kedua berjudul Khayalan pada Oktober tahun lalu, bekas bintang Big Stage musim kedua, Kucaimars kini tampil dengan lagu terbaharu berjudul Mudah Bagimu.

Mengambil inspirasi daripada kisah putus cinta rakannya, Kucaimars selaku penulis lirik berkata, “Saya mula buat single ini pada 2018 yang pada ketika itu saya buat untuk kawasan saya yang tengah putus cina dan menangis depan saya jadi malam itu juga saya ambil gitar dan terus rangka melodi.”

“Saya ada juga beri sedikit sedutan di laman sosial media saya. Alhamdulillah ia mendapat sambutan daripada peminat dan mereka meminta agar lagu ini siap sepenuhnya dan berada di semua pelantar digital. Saya berharap peminat saya berpuas hati setelah mendengar lagu ini,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Bahagian Domestik Warner Music Malaysia, Shah Shamsiri berkata, pihak pengurusan berasa gembira kerana Kucaimars turut terlibat secara langsung dalam pembikinan single terbaharunya.

“Kami berasa gembira dengan pelancaran single terbaharu Kucaimars ini kerana dia sendiri terbabit secara langsung dalam penghasilan karyanya. Kami harap para peminatnya dapat melihat kesungguhan Kucaimars yang bukan sahaja ingin menyanyi tetapi juga menulis lagunya sendiri,” katanya.

Mudah Bagimu yang diterbitkan Warner Music Malaysia boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBox, Deezer dan iTunes sejak 3 Julai 2020. – KopiPlanet.com

Enggan Ambil Pusing Tentang Gelaran, Shuib Anggap Kritikan Sebagai Cabaran

Pelawak dan usahawan, Shuib Sepahtu telah teruk dikecam baru-baru ini susulan kenyataannya yang mendedahkan ada ditawarkan pangkat Datuk daripada pihak berkaitan.

Kecaman yang dilemparkan kerana netizen beranggapan suami kepada Siti Sarah Raisudin tidak layak untuk memakai gelaran tersebut.

Menyedari dirinya dikritik, Shuib atau nama sebenarnya, Shahmira Muhammad, 36, berkata dia mengambil pendekatan enggan terlalu mengambil pusing perkara tersebut kerana dia hanya mahu mensyukuri segala rahmat dan kurniaan Allah SWT terhadap dirinya dan keluarga.

“Saya tahu banyak komen negatif di luar sana. Saya redha dan saya serah pada Allah sahaja. Saya sedar yang saya ini hanya budak kampung sahaja dan sebab itu netizen rasa saya tiada lagi kelayakan (untuk bergelar Datuk).

“Tidak mengapa (orang nak mengutuk), kehidupan dan bisnes saya tetap berjalan seperti biasa. Sebenarnya, saya tak pandai bab-bab ini (pangkat Datuk), cuma ada kawan-kawan cakap kalau ada title itu mungkin lebih senang nak buat bisnes. Saya tidak tahu, itu mungkin budaya dalam kalangan orang bisnes,” jelasnya.

Shuib berkata demikian ditemui ketika majlis pelancaran outlet keempat perniagaan minuman berasaskan madu yang diasaskannya, Bubble Bee di Sentul, semalam.

Menurut bapa kepada tiga orang cahaya mata itu, dia enggan memberi lebih banyak dan cukuplah sekadar beranggapan ia satu rezeki, namun dia tidak akan dedahkan dari mana tawaran itu datang.

Ujarnya, dia mengambil segala kritikan itu sebagai cabaran buat dirinya dalam berdepan dengan pelbagai ujian dan cabaran yang mendatang walaupun tidak menafikan kadang-kala komen-komen yang ditinggalkan netizen cukup menggores hatinya.

“Saya pun manusia, tipulah kalau saya cakap saya tak sakit hati, mesti ada. Tapi saya beranggapan orang berhak untuk bercakap apa sahaja. Mereka (netizen) berhak untuk menaikkan saya dan mereka juga berhak untuk menjatuhkan saya.

“Kita tak boleh buat apa-apa (mengenai perkara itu) dan yang mengizinkan saya untuk buat bisnes, semua kerja Allah, jadi kenapa saya nak argue (bergaduh dengan netizen). nNabi Muhammad pun ada tahun kesedihan baginda pun melaluinya, apatah lagi saya. Apalah sangat kecaman itu walaupun saya akui ada terasa hati dan sedih.

“Kelemahan jadi selebriti, kalau kita cakap betul pun kita takkan menang. Cakaplah macam mana pun, kita rasa kita dah betul dah tapi semua itu tak guna pun sebab nanti netizen tetap cakap dia yang paling betul,” katanya lagi. – KopiPlanet.com

Kanye West Luah Hasrat Nak Jadi Presiden AS Lawan Trump

Penyanyi dan rapper Kanye West menyatakan keinginannya ingin bertanding dan merebut jawatan presiden Amerika Syarikat daripada Donald Trump.

Kanye meluahkan hasratnya itu menerusi ciapan di laman Twitternya dengan menulis, “We must now realize the promise of America by trusting God, unifying our vision and building our future. I am running for president of the United States. #2020Vision. (Kita mesti memperkasakan janji terhadap rakyat Amerika, perkukuh visi serta memberikan masa hadapan yang baik untuk generasi akan datang. Saya akan bertanding sebagai presiden Amerika Syarikat).”

Suami kepada Kim Kardashian itu memuat naik twit tersebut selepas beberapa hari mengumumkan dia bakal muncul dengan album baharu berjudul God’s Country.

Kenyataan Kanye itu disambut dengan berita baik para peminatnya namun itu semua mungkin tidak menjadi kenyataan dalam masa terdekat ini. Ini kerana tarikh akhir untuk menghantar borang pencalonan sebagai wakil rakyat sudah ditutup baru-baru ini.

Kim turut memberi reaksi balas terhadap kenyataan suaminya itu dengan mengulang kicau twit tersebut serta memberikan sokongan penuh terhadap cita-cita suaminya itu.

Selain Kim, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk turut memberikan sokongan terhadap Kanye dengan menulis, “You have my full support! (“Saya sokong anda!)” – KopiPlanet.com

Single Kuasa Papar Kerakusan Manusia Mengejar Hal Duniawi

Penyanyi dan rapper yang baharu sahaja diijabkabulkan, Joe Flizzow kini telah tampil dengan single terbaharu bersama Azlan Typewriter berjudul Kuasa.

Menceritakan lebih lanjut mengenai single tersebut, Joe berkata single terbaharunya itu cukup istimewa dengan cerita yang tersendiri.

“Saya telah menulis lagu ini dua tahun yang lalu kerana merasakan bahawa kita semua ini berada di dunia distopia. Satu masa di mana kekuatan yang ada, tidak akan berhenti sama sekali untuk memenuhi kerakusan dan nafsu mereka.

“Namun pada masa yang sama lagu ini adalah seruan untuk bertindak agar pendengar saya sedar dan melengkapkan diri dengan ilmu sehingga dapat menghadapi perjuangan dengan lebih bersedia,” jelasnya.

> Baca: Azlan Tak Kisah Bekerja Dengan BBNU, Tertarik Lirik Nukilan YonnyBoii

Kuasa merupakan single pertama yang dipetik daripada album ketiga Joe Flizzow yang bakal diterbitkan pada akhir tahun ini.

“Selain itu, lagu ini juga merupakan peringatan kepada semua bahawa kesenangan pasti datang selepas kesusahan,” katanya.

Peminat kini boleh mendengar lagu Kussa menerusi semua platform penstriman muzik digital seperti Spotify, Joox dan KKBox.

Sementara itu, muzik video rasmi single ini yang diarahkan Zulamran Hilmi ini sudah boleh ditonton di saluran YouTube. – KopiPlanet.com